Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Olaszrizling-panoráma – hetedik kép

Szent György-hegy: Bazaltbor, BioVitis, Nyári Ödön

2008.03.27. 06:12 - palack

Eger után ismét visszatérünk a Balatonhoz. A Szent György-hegyen igazán otthon érzi magát az olaszrizling - ezt már régóta tudjuk. Most három bor által próbálunk erről tapasztalati úton igazolásra lelni. Több-kevesebb - de inkább több - sikerrel.

BioVitis Szent György-hegyi Olasz rizling 2006

Régebben kedveltem ezt a bort, illetve korábbi évjáratait. Mivel jó ideje nem találkoztam vele, nem tudom, az évjárat rosszabb, vagy az ízlésem változott azóta. Akárhogy is, most nem aratott sikert nálam. Ha nem is ecetes uborka, de ennél mindenképp jobbat érdemlünk. Főleg Szent György-hegyről. A Corában vettem, 1190 Ft-ért, máshol olcsóbban hozzá lehet jutni.)

Fakó zöldessárga színű. Orrban közepesen intenzív, és nem igazán vonzó. Hiányzik belől a frissesség: szottyadt gyümölcs, és állott virágok. Konzerv gyümölcssaláta hűtőben felejtett maradékát hervadó margarétával díszítjük. Dekadens hangulatúak előnyben: az elmúlás illata.

Kóstolva nem is indít rosszul: körte és grépfrút, karcsú, feszes test, élénk savak. Aztán a korty közepén megtörténik a baj. Összecsuklik a test, a jó savak alábuknak, eltűnnek a gyümölcsökkel együtt. Felbukkan viszont egy tompa, kellemetlen mellékíz, egyre erősödik, és végül elintézi magának az utóízzé előléptetést. Még gondolni is rossz rá, hogy valaki azt hiheti, ez a rizling utóíze. Néhány nap után érdekes módon a savak felerősödtek, és teljesen átvették a hatalmat. Csalódás és 3 pont.

Bazaltbor Szent György-hegyi Rizling 2006

Laposáék rizlingjei szerintem mindig ott vannak szeren. A 2004-es Szent György-hegyi nagy felfedezettem és kedvencem volt. 2005-ből a Somlai nálam a nyerő (és nemcsak), 2006-ból még keresem a favoritom. Van miből válogatni, hiszen csak olaszrizlingből ezen kívül van még hatféle a szortimentben. A Decanter borszaküzletben vettem 2190 Ft-ért.

Szintén zöldessárga, egy cseppet kevésbé, de még mindig fakó. Néhány mikrobuborék makacsul tartja magát, nem lesz teljesen tiszta. Illata meglehetősen intenzív, kicsit furmintos. Érett, lédús augusztusi körte, falatnyi alma, pici virágos, sós, kavicsos díszítéssel. Ahogy melegszik egy kis mézes, likőrös vonulat is felbukkan, és a gyümölcsök kezdenek túlérni.

Szájban nagyon határozottan nyit, szétárad, hamar beteríti a nyelv egész felületét. Élettel teli, grépfrútos ízű savak, almás gyümölcsösség dominál. Nem túl bonyolult, de finom. Utóíze kellemes, hosszú, ám lehetne cseppet markánsabb, olaszrizlingesebb. Nagyon erős 5 pont. Nemcsak nálam.

Nyári Ödön Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2006

Nyári Ödön borai az utóbbi időben többször szerepeltek nálunk, és bizony ez rendjén van így. A 2005-ös olasz nagyon ízlett nekem nemrég, néhány szó erejéig egy évvel fiatalabb öccse is szerepelt már itt. Most kicsit más arcát mutatta, azonban így is jóképű. A Bortársaságnál és a Decanternél 1500 alatt beszerezhető, de hiperekben is lehet találkozni Nyári borokkal.

A három közül a legteltebb színű, már nem is fakó, de még zöldessárga. Szépen, teljesen kitisztul. Illata közepesnél cseppet kevésbé intenzív. Alma, körte, cseppnyi mézes tea.

Markáns, robosztus savak, mögöttük friss gyümölcsösség. Grépfrút, őszibarack. Magas, szikár testű bor. A korty közepén elindul egy szép rizlinges kesernye, ami az utóízet is meghatározza. Nekem eddig az egész sorozat legtisztább, leginkább fajtajelleges bora, minden fölösleges díszítés, sallang nélkül. Ha felfedezőútra készülünk az olaszrizlingek világába, akkor innen érdemes indulni. Most még "csak" nagyon erős 5 pont, ám csodálkoznék, ha nem vinné többre.

Azért, hogy Badacsony és Somló maradjon a sorozat legvégére, a nyolcadik részben vegyes, interregionális rizlingezés következik, reméljük, nem minden izgalom nélkül.

Címkék: 2006 kóstolás fehér olaszrizling ötpontos hárompontos laposa bazaltbor szent györgy hegy biovitis nyári ödön

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87381389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hvuk 2008.03.27. 09:19:37

Köszi, hogy a beszerzési árat és helyet is megírtad! Remélem ez szokásba jön az MA-n! :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.27. 10:56:54

Besorolok hvuk mögé :)

Szeretem olvasni palack írásait. Arról szólnak ami a borfogyasztót igazán érdekli. Így tovább.

Kíváncsian várom a Somlói beszámolót :)

vulcanus 2008.03.27. 11:43:05

Egyetértek BZoltan-nal, szerintem is nagyon jók palack írásai, csak én a badacsonyi beszámolót még inkább várom :-))

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.27. 11:54:28

Remélem, hogy a Hollóvár 2006-os rizlingje benne lesz a sorban.

palack 2008.03.27. 12:13:52

A Hollóvárt AM nemrég kóstolta:

alkoholista.blog.hu/2008/02/08/rizlingodisszea_x

Ennek ellenére én sem hagyhatom ki - nem is akarnám.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.03.27. 12:45:17

Igen, erre emlékszem. Szerintem ez a rizling új fejezetet nyitott a somlói rizlingek történetében :) Jövőre végre mi is megpróbálkozhatunk az olasszal, szerencsére Takács Lajos magasra tette a lécet :) és ez tesz igazán jót a Hegynek.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.03.27. 15:58:36

Remek ez a sorozat és Somló még vissza van! Hátha találtatok ott is valami eddig nem kóstolt remeket...

valuka · http://www.borkem.hu 2008.03.27. 22:34:06

Az Olasz nekem az egyik szívem csücske, nagyon szertem. Nyáriék 2005-ösét kóstoltam a hetekben, az sajnos annyira nem jött be. Viszont Somlóról ha van kedved kóstold meg Kreibacher-ék olaszát, nekem még sajnos nem sikerült hozzájutnom, kíváncsi lennék, milyen.

pelotepincsi 2008.03.28. 15:30:55

Pont mostanában fogyasztottam én is mind a Nyári - , mind a Laposa borokat. Én inkább a hatos felé tendálnék mindkét esetben. A BioVitis szel egyik ismerősöm kínált meg a múltkor. Azt gondolom, valóban értékelhetetlen. Nálam lefolyó lenne...

dalton1 2008.03.28. 23:37:47

A Laposát és a Nyári-t én is kóstoltam, szerintem a Laposa, egy ponttal jobb, kb...
Ma beszereztem egy Hollóvár Ol.-et.

Most már sokadszorra szerepelnek elég rosszul a Boivitis borai...én amit eddig tőlük kóstoltam rendben volt. Jó lenne ha az egyik MA rávetemedne egy áttekintő Biovitis kóstolásra...érdekelne...(pl. szürkebarát, muskotály, kéknyelű...)
süti beállítások módosítása