Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hiba a mátrixban

Légli Ottó János-hegyi Sauvignon Blanc 2006

2008.04.13. 10:31 - BOB

Légli Ottónak - úgy tűnik - bejött a 2006-os évjárat. Magunk is dicsértük eleget Landordját, ámultunk rajnai rizlingjétől (egyszer, kétszer, háromszor, négyszer). A folyosói pletykák arról szóltak, hogy kiegyensúlyozottabb lett a borász élete, ami borain is meglátszik. A nem folyosóiak meg arról, hogy fordulgatnak termőre saját telepítésű szőlői, s váltják fel a BB-től örökölteket. Látatlanban nem volt tehát nagy kockázat leemelni a polcról dűlőválogatott sauvignon blancját.

A boglári borász évek óta kap jelöléseket az Év Labdarúgója címre, valahogy mégis mindig lemarad a dicsőség babérkoszorújáról. Pedig "légliesen könnyed" borai (copyright) már tíz éve is a boglári borászat egyik védjegyének számítottak. Az eltelt évek azonban nem kevés változást hoztak az egykori bencés diák borstílusában, a saját telepítések olyan borokkal is megajándékozták a balatoni borokra szomjúhozó nagyérdeműt mint a Landord, és összességében igen sokat komolyodott a szortiment. A korábbi, nagyüzemi telepítések kényszerítette kompromisszumok után egyre növekvő lendülettel mutatkozik meg a borász valódi borstílusa, ami már sűrűbb térállásról, terméskorlátozásról mesél. Légli honlapja szerint a borok "a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka mind teljesebb harmóniájának kifejezői" kell legyenek.

2006 márpedig ideális terepnek mutatkozott komolyabb borok elkészítésére. A 333 és a Légli Blanc - mint korábbi Légli-védjegyek - mellett dűlős olaszrizling, rajnai rizling és pinot blanc is készült a mai vizsgálódás tárgyát képező sauvignon mellett.

Légli Sauvignon Blanc 2006

A bor teljes egészében a szőlőskislaki János-hegy termése, mely hegy Konyáriékat is megihlette, bár őket elsősorban kékfrankosilag. Komoly stílusú, "nagyboros" címke, natúr parafadugó jelzi, hogy nem a frissgyümölcsös-acéltartályos iskola tanulója ez a sauvignon, hanem annál komolyabb célokra rendelte a sors és a borász keze. Márpedig ha komolyabb sorsra rendelte, akkor bizony - jelentem sajnálattal - megcsúszott a bicska.

Közepesnél valamivel sötétebb szalmasárga bor forog a pohárban. Olajos, lomha ez a mozgás, vaskos templomablakokat skiccel a kristályra. Beleszippantok, és beüt a gikszer: elsőre még kellemes, méthode traditionelle pezsgőkre emlékeztető élesztős kekszesség támadja le az orromat, de hamar követi őt egy meghatározhatatlan, gombás-élesztős-petróleumos vonulat, ami a bízatóan induló ívet pár másodperc alatt önmaga paródiájává zülleszti. Hosszasan gondolkodom, hogy akkor most erjedési, érlelési vagy tárolási hibának estem áldozatul, de a hosszas gondolkodás csak még tovább rombolja a renomét, idővel ugyanis ez a gombás-petrolos vonal erősödik, ráadásul oxidációs aromák is felbukkannak mellette. Nem szép az illata, na.

Szájban is hasonló, lefelé tartó ívet ír le az érzékelés, míg a korty elején a glicerines tömöttség uralkodik, hamar kiderül, hogy a király meztelen, a csiga gerinctelen. Mert hiába keresem oly mohón a tartást adó savakat, nézem a poharat alulról, felülről, nyomukat is alig lelem. A korty ellaposodik a végére, az édességet adó alkohol és glicerin válik uralkodóvá, talán egy-két gramm maradékcukorral is megtámogatva. Savak helyett pedig fahordós aromák jönnek, vaskosak, vajasak, krémesek. Tartást adó acidok hiányában azonban mindez hiábavaló ugrabugrálásnak, nagyarcú vagánykodásnak tűnik csupán. Hallod, elefánt, hogy dübörgünk? A bor mintha sauvignonnak indult volna, de chardonnaynak érkezett meg, s abból is inkább a nehézkesebb, fásabb stílusúnak.

Ne kerteljünk: ez a sauvignon blanc nem sikerült túl jól. Érezni rajta az akarást, a wannabe-superstar érzést, de a nagy ívűnek indult történet valahol mégis gellert kapott. Azért sajnálom különösen, mert ugyanebben az évben rakta össze Légli azt a rajnait is, amit talán még évek múlva is félő tisztelettel fogunk emlegetni, s illőn megsüvegelni. A tehetséggel, szőlészeti-borászati kvalitásokkal, hozzáállással tehát egész bizonyosan nincs gond, bár ezt évek óta tudhatjuk egyébként. A sauvignon blanc viszont mégis valahol félrecsúszott, hacsak nem én vagyok valami tréfás palack áldozata. Figyelembe véve az árát is, nem kívánom ezt újabb flaskából megtudni. Ez most csak 3 pont nálam és fejfogdosós kesergés.

Címkék: balaton 2006 kóstolás balatonboglár hárompontos sauvignon blanc légli

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr18421614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albert gazda 2008.04.13. 18:34:48

Nem nagyon szoktunk itt egymással vitatkozni, Bobbal pláne nem szoknék, lefelé pedig pláne nem módosítanék, noha jó néhány itt feldicsért tételről gondoltam már, hogy nem nyolcpontos, hanem kettő, három, négy vagy öt, de ez a hárompontos sauv. bl. nálam sokszor kóstolva is simán hat (azaz 6, minimum), úgyhogy most muszáj volt megjegyeznem ezt a megjegyzést, minden érintettől elnézést kérek.

elzee 2008.04.13. 20:44:03

Hol lehet beszerezni? Mióta van forgalomban?

BOB 2008.04.13. 21:41:28

Elzee: Én a BBT-nál vettem, ha jól emlékszem.

dalton1 2008.04.13. 22:03:21

Albert gazda: Érdekelne hogy mi az oka a te értékelésednek. Tehát hogy mik az eltérések bob-hoz képest illat és íz tekintetében.

Grass 2008.04.14. 13:11:13

Kedves Bob, egyetértek. Mi is teszteltük és legfeljebb hétköznapi kategória. Ennyi pénzért (11-12 EUR) meg ez kevéske.

ezerjo 2008.04.15. 09:16:34

Mi is teszteltük a bort egy SB kóstolón. Sajnos egyet kell értenem a szerzővel, nálunk utolsó helyen végzett egy BT-nál összeválogatott 1200-3500 Ft-ig összeválogatott sorban...
süti beállítások módosítása