Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy kóstoló képei - elit alakulat

Györgykovács, Hollóvár, Árvay és Szepsy

2008.04.14. 10:27 - vörös és fehér

A furmintozás végére neves termelők nevezetes borait válogattuk be. Kíváncsian vártuk, vajon megismerjük-e Somlót és Tokajt ezekből a borokból? Közelebb jutunk-e a fajtajelleg meghatározásához, ha nagy borokat kóstolunk? Vajon milyen állapotban találjuk a 2003-ban szüretelt szőlőből szűrt borokat? Megannyi kérdés, felfokozott várakozás. És részleges beteljesülés.

Györgykovács Furmint 2006

Azt tartják egyesek, hogy a borász személyisége rányomja a bélyegét a boraira. Egy életvidám, könnyed ember nem fog robosztus borokkal megjelenni. Györgykovács Imrét csendes embernek gondolom a borai alapján. Az eddigi tapasztalataimat erősítette meg ez a furmintja is: nem akar lehengerelni, rapid kóstolókra, első randevúkra nem valók a borai. Illatban mineralitás és enyhe kén mutatkozott, sajnos mindkét jegy áthúzódott az ízbe is. Hosszasabb szellőztetéssel a kén nagyja eltűnt, helyette maradt a visszafogott ízvilág. Lehet, hogy több idő alatt többet is megmutatott volna a bor, így most 5 pontnál feljebb nem jutott.

Hollóvár Furmint 2006

Érdekes dolog egy bort két nap alatt két különbözős sorban kóstolni. Először ugyanis egy Takács Lajost és borait bemutató sorban ittam, és bevallom ott a mezőny hátsó harmadába rangsoroltam ezt a furmintot. Másnap ebben a sorban egy lokális maximumot osztottam ki rá. Azért a kóstolási jegyzeteim hasonlók a két napról: igen mély színű bor (ezt részben a túlérett szőlő, részben a közel egy napos héjon tartás magyarázza). Sós, virágos, citrusos illatok. Némi édesebb jegy is felbukkan, de csak ha melengetjük a poharat. Ízben azt adja, amit az illat ígért, nem csodálkozunk azon, hogy ásványokat kapunk némi gyümölccsel keverve. Sav és alkohol egyensúlyban van, a végén a kesernye hosszabb, mint amit megszoktam, gondolom ez az áztatás egyik hozománya. 7 pontot érő bor, és akkor gondoljanak bele: a hátsó harmadba tettem előző nap.

Szepsy Birtok Furmint 2006

Nyolc dűlő termését tartalmazza a palack. Talán emiatt is alakult ki benne akkora komplexitás. Ásványok vetélkednek gyümölcsökkel, mindezt egy nyári réten. Nyomokban mézet is tartalmaz. A bor már-már krémes érzetű, telt. A savak lendületet adnak neki, az alkohol kissé melegíti. A barackos-körtés ízzel mandulás, marcipános jegyek keverednek. Hosszú, szép bor, 7 pontot erre sem sajnálok.

Árvay Istenhegyi Furmint 2003

Ez egy száraz szamorodni – hökkentem meg az illatoláskor. Gombás, földes jegyek köszöntek vissza ugyanis a pohárból. Majd aszalt sárgabarack ütötte fel a fejét. Ízben megmaradt a szamorodnis világ. Botritisz és barack kettőse vívott csatát, előbbi végül egy hajszállal erősebbnek bizonyult. A szokásos keser nem hiányzott ennek a végéről se. Nem az én száraz furmintom, sóhajtottam, és 5 pontot véstem mellé, hisz tehetségről árulkodik a bor.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2003

Egy legendás bort is kértünk a sorba. Ezért a palackért némileg meg kellett dolgoznia vendéglátónknak, de sikerült beszereznie. Így legalább kicsit elszakadhattunk a rögvalóságtól. Ez a bor ugyanis letaglózott. Ilyet is lehet ebből a fajtából? Illat és íz egyaránt szétszálazhatatlan. Inkább ásványos, mint gyümölcsös, mondtuk az elején. Fél órával később a gyümölcsök (birs, barack, körte) átvették az irányítást. A savak finoman végigkísérték a kortyot, nem laposodtak el, de nem is erősödtek fel. Nyoma nem volt az öregedésnek, a lecsengése is az est leghosszabbja volt. Nem is nagyon akaródzott visszakóstolni a többi tételt utána. 8 pont, legalább.

Összegezve a kóstoló tanulságait: továbbra is meggyőződésem, hogy furmintjainkat érdemes megmutatni a világnak. Sokszínűek a belőle szűrt borok: termőhelyet, borászt lehet rajtuk keresztül megismertetni az egyediségre fogékonyakkal.

Címkék: 2006 kóstolás 2003 somló györgykovács tokaj furmint árvay szepsy hollóvár takács lajos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr71421873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2008.04.14. 17:28:10

Tyű...első. El is felejtettem mit akartam mondani. De furmint rulez:-)
süti beállítások módosítása