Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dallas, Bobby nélkül

Château Dereszla Sauvignon Blanc 2007

2008.04.25. 07:44 - BOB

Megvallom én az őszintét, eddig nem sokat tudtam a bodrogkeresztúri Dereszla pincészetről. Nagyjából annyit, hogy francia tulajdonban van, és főleg külföldön értékesíti a borait, például az általunk gyakran emlegetett nagyhangú borblogger-fenoménon és kapcsolódó vállalkozásain keresztül. Most azonban úgy tűnik, a tékozló fiú megtérni készül otthonába, mi több: akár próféta is lehet saját hazájában.

A pincészet 2007-es sauvignon blancjával a Monarchia (úgy is, mint Matt) portfolió-kóstolásán futottam össze, ahol a szakmányban tobzódó celebritások között diszkréten kellette magát a fehérboros pulton. Több se kellett nekem, Ferraiolo bortárs ajánlásának engedve e borral kezdtem a sort. Hiba volt. Ugyanis számos, általam egyébként kedvelt fehérbor törpült el mellette a következő órák során. Úgy gyalogolta le szeretett szívemcsücskeit, hogy csak néztem, mint Rozi a multiplexben. Valahol a száraz fehérek legvége felé kellett volna talán kóstolni, nem az elején. Mégsem bántam meg ezt a botor lépést, mi több, pár napra rá szert is tettem két palackra, hogy részleteiben is kibontsam a kibontanivalókat.

Château Dereszla Sauvignon Blanc 2007

Ha a szépen beérett sauvignon blancnak meg lehetne rajzolni az illatát körzővel és vonalzóval, valahogy így nézne ki. Elsőre érett egres, frissen vágott fű, ribizli aromái ugrálnak ki a pohárból, ropogósan, frissen, üdén. Mégsem körzős-vonalzós az illat, némi forgatással tovább mélyül. Tropikális, déligyümölcsös illatok jönnek, grapefruit, halvány ásványosság. Mintha a tankönyv lapjairól lépett volna le, mégis izgalmas, csábító. Elsőre magával ragadja az alkoholistát.

A magas kezdés után szájban sem okoz csalódást, pedig ilyen illat után könnyű arccal a betonba fúródni. Ropogós savú, ugyanakkor harmonikus, nem billeg, nem imbolyog, szépen, könnyeden követi az illat által pályára helyezett ívet. Sok gyümölcs, komoly test, zamatos savak jönnek, szépen belesimuló alkohol. Talán 1-2 gramm maradék cukor is színesíti a képet, bár erre nem mernék esküt tenni. Ízeiben elegánsan megfogalmazott ásványosság is találtatik, a bennem lakozó terroirbuzi legnagyobb örömére. Vagyis minden szempontból szép bor. Billeg a 6 és 7 pont határán. Azért billeg (hisz simán adhattam volna rá mellényzsebből egy hetest), mert van egy olyan - talán csak a gonosz és szkeptikus énemből fakadó - halvány balsejtelmem, hogy egy picivel több sav talán nem ártana neki. Például a hosszának se. Aztán gyorsan el is hessegetem magamtól ezt az eretnek gondolatot azzal, hogy mivel mostanában úgyis savbarát korszakomat élem, simán előfordulhat, hogy ami nekem egy picit kevés, az bárki másnak épp elég. Ezért visszadugó, hűtő, egy nap pihenés, hátha kiderül, ami.

Ki is derül, de sajnos leginkább a balsejtelem igazolódik. A bor ugyanis elhagyta a savait, egy nap alatt ellágyult, a ropogós savakból alig maradt valami. A feszes mellek helyére puha szilikont ültetett a hűtőszekrény rejtőzködő plasztikai sebésze (meg a 2007-es nyár, ha emlékszünk...). Ihatónak iható maradt épp, de tartása már nincs. És egy sauvignon blanc ropogós savak nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül. A kiosztott 6 pont mellé évezredes potenciálokat tehát már nem jósolgatok neki. Ezt a bort bontás után kell meginni. Mégpedig hamar. Én a Wine&Arts-ban vettem valamivel 2000 forint alatt (amúgy simán megéri ennyiért, sőt), hamarosan a Monarchia portfoliójában is köszönthetjük, nagyjából hasonló áron.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos tokaj sauvignon blanc 2007 dereszla

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr25441043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mania 2008.04.25. 12:28:55

Tényleg remek bor, én ott kedveltem meg a fent emlegetett neves eseményen.

loading 2008.04.25. 14:27:23

Nem rossz bor, de a fentebb is említett savhiány erősen érződik rajta. Melegedve sokat veszít erényeiből. Árvay Zempléni Sauvignon Blanc-ja szebb ennél.
A Demeter borok előtt volt érdemes kóstolni.

BOB 2008.04.25. 15:46:29

Érdekes, nekem pont Árvayé tűnt lágyabbnak, bár azt utoljára tavaly ősszel bírtam kóstolni. De akkor nagyon agyagos-zsíros érzet maradt utána.

kövérszóló 2008.04.25. 20:02:35

Örülök,hogy szóba került ez a tétel,bár a színe lehetne 1 picivel több,de minden mást jól ítélt meg bob. Nekem sikerült 1590.- ért vennem a Cédrus piacon és még be is volt hűtve! :).Árvay bácsi szerintem meg mostanság picit el van maradva, sajna.

koccintós 2008.05.13. 09:27:04

Akit érdekel ez a sauvignon blanc, az siessen a beszerzéssel, mert a pincészetnél történt tegnapi látogatásunk alkalmával azt mondták, hogy nekik már nincs, mindet eladták… Így tegnap ezt a bort nem tudtam megkóstolni, de akadt helyette más kiválóság.

wanderer_ 2008.05.18. 12:10:03

Gondolom a Monarchia felvasarolt egy jokora tetelt, szoval naluk beszerezheto.
süti beállítások módosítása