Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kézi munkások

Tavaszi Zwack Open

2008.05.03. 15:10 - vörös és fehér

Nyílt napot tartott a Zwack, az Izabella borválogatás tavaszi borait mutatták be a Dandár utcában. A kóstoló fantázianeve egyben jelen cikk címe is. A szortimentet szinte teljesen végigkóstoltam, az adott körülmények között a borokról pusztán benyomásokat szereztem. Összességében pozitívokat. Ebben a kiállítók listája alapján azért bíztam: a Szászi, Légli Géza, Ráspi, Dobogó, Bock, Köpcös és Rókusfalvy nevek jól csengenek.

Fehérek

A legszebb fehérbor címért ketten voltak versenyben: Szászi Endre és Horváth "Ráspi" József. Nálam kuriozitása miatt utóbbi Irsai Olivére vitte el a prímet, új fejezet ez a bor a parfümös, nőies irsaik világában. Még a kifutó, 2006-os palackokat bontották, a héjon áztatott, kissé cseres, mély, telt anyag, ami hordót nem látott nagyon szép állapotban van. Talán a csúcsán, de ki tudja, tapasztalat még nincs vele. Szászi Kabócása tényleg gyönyörű, most akciósan 2500 alatt lehetett volna beszerezni, ha lett volna készleten. A sima olaszrizling eltörpült mellette, korrekt, kvaterkázós bor képét mutatta. Száraz fehéret pult alól lehetett kapni a Dobogó pincészetnél - a 2006-os furmint most jobban tetszett nekem, mint pár hete: sokkal szélesebb spektrumon mozgott. Rókusfalvy Pál a tartályból töltött le erre az alkalomra pár palackkal a 2007-es sauvignon blanc-jából, szűrés és derítés nélkül, emiatt az kócosan jelent meg. Bodza és egres van benne bőven, de a 8-as savak mellé még nem tud felnőni a teste, jót fog tenni neki, ha átkerül egy kicsit fahordóba. Majd egy kiadós palackos érlelés is ráférne, de félek, ezt már a fogyasztónak kell biztosítania. Ha ez kócos volt, akkor kifejezetten borzas állapotban találtuk Légli Géza szőlőskislaki bormanufaktúrájából származó sauvignon blanc-ját (szintén pult alól ittuk). Új fahordóban fejlődik a bor, útjának az elején jár, sok sikert tudtunk neki kívánni, nagyon értékelni még nem. A Vitézföldi Chardonnay viszont már készen van, palackban pihen. Nem lesz a kedvenc fajtaborom, sok izgalmat nem okozott a tétel.

Rózsaszínek

Itt nem volt éles verseny, győzött a csengődi Köpcös pince sillere. A kékfrankosból és cabernet sauvignonból készült bor gyümölcsös, könnyed, szép; és limitált: 600 palacknál is kevesebb van belőle. Légli Géza Pirosbora merlotból lett szűrve, kicsit nekem nehézkesebb volt, mint az előző tétel, de könnyű nyári vacsorák mellé, behűtve ez is ajánlható. Ahogy az ugyanitt bemutatott kékfrankos-merlot rozé is, ez a direkt illatokról, kellemes szénsavasságról, üdítő jellegről szólt.

Vörösök

A 2006-os Mágus tarolt nálam. Ráspi három vöröset is hozott, a legkomolyabb ez volt közülük. Kékfrankos, cabernet sauvignon és zweigelt házasítása a bor (ha jól emlékszem, a palack a fajtákat nem tartalmazza), áradóan gyümölcsös-fűszeres, no és persze csillámpalás; most is szép, de még fejlődőképes. A 2006-os alapkékfrankos máris a kedvencem lett: sok gyümölcs, némi ásvánnyal vegyítve. Egyedüli vörösként a termőhely nevét viselő házasítás nem tetszett igazán, kicsit fülledtnek, kompótosnak tűnt a fertőrákosi Kopár. De az ára baráti, 1500 forint körül van. Kicsit kilógtak a sorból a Bock borok, bár a 2002-es Royal és a múlt századi, 1999-es Bock cuvée is jó állapotban van, de nekem mind a kettő túlzottan az alkoholról szólt, valószínűleg hideg téli estén, steak mellett jobban estek volna. Megosztó volt Szászi Endre 2006-os pinot-ja, én az ellentáborba álltam be, miszerint a bor mentes az izgalmaktól, egy egyszerű, primer gyümölcsösséggel operáló pinot, a fajta ennél többet tud. Légli Géza merlot-ja elsősorban a málnáról szólt, ízben-illatban a nyári málnást idézte fel bennem. Leginkább ételek mellett tudnám szeretni ezt a bort, magában túl tömény. Könnyed baráti csevej mellé ajánlom az alföldi cabernet sauvignont, amit Léder "Köpcös" Zoltán mutatott be, és kellemes, a bonyolultságot nélkülöző tételnek bizonyult. A jó memóriával rendelkező bortársak az eggyel korábbi évjárathoz képest gyengének találták.

Édes bor

Egy versenyző indult és nem diszkvalifikáltam őt, így a Dobogó hatputtonyos aszúja, aszúszemekben érlelt kéksajt kíséretében rajt-cél győzelmet aratott.

A nemes pálinkákat és párlatokat ezúttal kihagytam.

Címkék: kóstolás híradó vörös fehér olaszrizling chardonnay pinot noir cuvée sauvignon blanc ráspi cabernet sauvignon dobogó bock rozé zwack irsai olivér siller rókusfalvy köpcös szászi légli géza

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr39444397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.05.03. 17:11:03

Ezeket a Ráspikat én is kóstoltam még a pincénél, nekem is ugyanez volt a sorrend, a Mágus már kiemelkedő bor, ami állítólag ettől függetlenül nem lesz drága, így nagyon megéri majd. (És ami még messze eltörpül a Máté vagy a zweigelt mellett, nagy év lehetett ott a 2006-os...)(Már lehet is venni a Zwacknál? Ha nem, akkor mikorra várható?) Kóstoltam még lent egy azt hiszem 2007-es SB-t, gyönyörű volt, azt lehet majd vajon kapni?
A Bockoknál nem értem a dolgot, a két említett bor más kategória szerintem (nálam 4-5 pont a Royal, 8 a cuveé), ráadásul most nem csomagolom ki a palackom, de azt hiszem, a 99-es cuveé csak 13%-os, vagy maximum 13,5. Igaz, másnapra szép igazán, egy kóstolón lehet, hogy nekem se tetszene annyira.

2008.05.03. 17:19:51

dagadtos:
Én aznap vettem lent a boltban a két Ráspi vörösből, úgyhogy valószínűleg kaphatóak már.
Most, hogy eszembe juttattad, ittam egy pohárral a még aznap bontottból, gyönyörű. Egeszségetekre!

kádkongató 2008.05.04. 00:53:54

a héten kóstoltunk azt hiszem 2000-es Bock cüvét. Ihatatlan volt. Nulla zamat, húzos tannin. Illatában büntető borokat megszégyenítő. nekem a rokonságból kostolt izabellát is tartalmazó borra igen erősen hajazott.
8 pont??? elképesztő... vagy az évjárat különbség ennyit tesz? vagy hibás palack volt? mert ez a 3 pontot is alig-alig-alig
És gyanítom hogy nem palack hiba, mert a kolléga aki hozta többedszerre kóstolta, és most sem volt meglepve.

dagadtos 2008.05.04. 02:05:32

Szerintem sem a palackkal volt a gond, a 2000-eset egyszer kóstoltam, többet nem vágyom rá...konkrétan valami zsírkrétás-szappanos illatra emlékszem, kifejezetten rossz emlék.

kádkongató 2008.05.04. 13:16:23

Tisztában vagyok vele, hogy a villány-fikázás már nem olyan menő:)
De kérdem én, ha egy évjáratban ilyen szar bort enged ki a kezéből Boxi bácsi, akkor ez.. Basszus föl sem tudom tenni a kérdést annyira kiborít. Szóval 8 rongyért ilyet szerintetek megengedhet magának? Mindenesetre eddig sem volt kedvenc, de ha ő ezt megengedi magának, részemről teljesen biztos, hogy többet nem fogok tőle vásárolni egy palackot sem, ámbátor a Bisztróját szívesen felkeresném:)
Persze jöhet a szöveg, hogy nem fogom ezzel tönkretenni, lesz majd más barom, aki gondolkodás nélkül megveszi. DE én akkor is azt mondom, ez elég rövid távú koncepció ami művel. Szégyellje magát.Tudom nem fogja.

Benikuty 2008.05.04. 13:29:34

A Bock palackok ajándéknak kiválók:(

Terroir Pista 2008.05.04. 19:34:19

Én két dolgot nem értek csak: mitől kézművesek a Bock borok és hogy mit keres ebben az amúgy nagyon izgalmas szortimentben.
Ja meg azt sem értem, ha már Bock, mert ez egy ilyen ország, akkor legalább miért nem a simább, ihatóbb 21. századi, újvilági borai (03-tól), miért ezek a szájtépő matuzsálemek?

Maúgy Benikutynál a pont:)

bsutyi 2008.05.04. 19:54:21

Én sem szeretném bántani Bock urat, minden tiszteletem azért amit tett a magyar bor népszerűségéért de azért azt megkérdezném, hogy mitől ér több mint 2100 forintot egy alap villányi 2007-es kékfrankos?

muskotály küvé 2008.05.05. 17:49:13

bsutyi,
attól, hogy megveszik...

Én (tekintettel a jól ismert mediamarktos szlogenre) évek óta akkor iszom villányi bort, ha kapok.
De ezen belül - bár nagyon szimpatikusnak tartom, és életem első BOR-át, ami egy 1992-es barrique merlot volt, nála ittam - nem igazán kedvelem a borait.
A villányi borok (tapasztalataim szerint) egyébként sem bírják a hosszú tárolást, egy 1999-es már simán széteshetett.

dagadtos 2008.05.05. 20:30:01

A szétesés szikráját nem mutatja a 99-es, de sebaj! (Ahogy egyébként a 95 és a 97 is egyben van, de ezeket a közhelyeket ugye itt mindig el kell sütni újra és újra. Mondjuk mintha lett volna egy cikk 90-es Gere-borokról is, amik szintén jól bírták, de olyankor mindig a szerzők a hülyék, nyilván.)

dagadtos 2008.05.07. 04:28:02

Újrakóstoltuk a két olcsóbb Ráspit, meglepő, de mindkettő őszibarackos jegyeket hordozott, fekete pohárból szerintem fehérbornak tippeltem volna őket. Csak azt nem tudom, hogy ez jó, vagy nem...azért nekem hiányzik a tannin, jelen boroknál hiába is mondjuk, hogy a csersav selymes - nincs, egészen egyszerűen...

deprimarius 2008.05.07. 08:42:25

dagadtos,

Remekül összefoglaltad, miért kedvelem annyira a Ráspi-borokat (meg azt a pár másik pincét...): azért mert a gazdag, izgalmas beltartalom mellett a vörösökben semmi tanninérzet nincs. szerintem egy tökéletesen érett szőlőből ilyen finom tannint lehet nyerni, hogy szinte már nem is érezni. Pedig valamennyi kell hogy legyen benne mert színagyag azért van. Számomra az erőteljesebb érzetű tannin mindenképpen egy léyneget elhomályosító, kellemetlen burkot jelent. És igen: számomra egy nagy vörösbor erényei tökéletesen megegyeznek egy nagy fehérboréval. A szín nem érdekel, a tannin meg jó ha ennyire sima. Ellenben nagyon díjazom, a komoly szerkezetet, az intelligens savakat, az ásványosságot és az aromákat. Túl sok "nagy" vörösbort kóstoltam ami csak színből, tanninból meg brutalitásból állt.

dagadtos 2008.05.07. 12:34:06

deprimarius, sokat gondolkoztunk ezen többen, elmondhatom, hogy egy olyan remek társaságba járok kóstolni, ahol minimum annyit kóstolunk/kóstolnak külföldi bort, mint magyart. Én arra jutottam, és volt aki egyetértett velem, hogy egészen egyszerűen itthon a kommentelők, de még a cikkírók nagy része is egészen egyszerűen a fehérbortól indul, azt tekinti alapnak és kimondható, hogy azt is szereti. Ezzel nincs semmi baj, csak sajnos ráerőlteti a fehérboros ízlését a vörösborokra is. A vörösborban a tanninérzet szerintem nemcsak természetes, de kötelező dolog is, hozzátartozik az egyensúlyhoz, nekem így egy bor súlytalan és lyukas is. Ez nem kritikája ezeknek a boroknak, az árukért nagyon szépek, szerethetőek, és ha valaki ezért rajong, megértem. De az nincs rendben, hogy ezt az ízlést követve itthon egész nyugodtan leműtanninoznának és szarboroznának egy nagyon komoly brunellot is, hogy gond nélkül lehúznának/lehúznátok egyébként kiváló minőségű nagy bordói borokat (pedig valahol inkább ezeket mércének kéne belőni), vagy hogy Te 3-4 pontra taksálsz egy Vesztergombi CS reserve 03-at. Talán nem kellene azt gondolni, hogy az egész világ tök hülye, csak Ti érzitek ki a kis finomságokat, és mindenki butuska, aki szereti a déli borokat is. A vörösborokat. Akikről most beszélek általában nem is szeretik a vörösbort, ez a helyzet. Lehúznának minent, Cdp-től a már említetteken át a nebbiolókig. (Itt csöndben jegyzem meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben pl tüzetesen olvasgatva a cellartracker burgundiai bejegyzéseit, az ottani PN-oknál is igen gyakran olvasható a tannin-tanninos szó...) Rettenetesen elharapózott ez itthon, még egyszer mondom, az hogy ezt szeretitek, rendben van, hogy lelkesedtek, szintén - de az, hogy a világ tetejére képzelve magukat ezek a véleményformálók leszaroznak minden olyan vörösbort, ami nem fehérboros jellegű, az nincs. (Magától értetődő, hogy ez a fehér-vörös ízlésbeli ellentét magával hoz egy általános észak-dél szembenállást is, ha kizárólag a vöröseket nézzük.) Ugye Te sem gondoltad most komolyan, hogy tegyük fel Toszkánában vagy Cdp-ban nem tudják, mikor érik be tökéletesen a szőlő? Vagy netán az adottságaik nincsenek meg? Ne vicceljünk. És pl. egy cabernet sauvignon esetén sokkal természetesebb az, ha bizony erősen tanninos (attól még nem kell, hogy húzzon vagy szárítson is), mint az, hogy egyszerűen nincs tannin, úgy kell keresni. Ehhez nem kell műtannin - a nagy bordói borokat is épp a tanninszerkezet miatt keverik, és épp az is a fő szempont az arányok meghatározásánál az egyes területeken. (Merthogy a Ráspinál még a CS-ben is alig érezni bármi tannint. Tegnap újrakóstoltunk egy 2004-est is, de szerintem szétesőben volt, teljesen uralta a fűszerpaprika - szerintem rosszul lehetett tárolva, vagy nem tudom. Pár hónapja még semmi baja nem volt. És még egyszer: én is szeretem a Ráspi-borokat, nem ellene beszélek, soha még olyan szintű vendéglátásban nem volt részem, mint az éttermében.)

dagadtos 2008.05.07. 12:41:46

Azt kifelejtettem írni, hogy ez nem mentesíti azokat a vörösborokat, amik valóban csak a brutalitásról, a tanninról-alkoholról-fáról szólnak, és tény, hogy ilyenekkel itthon Dunát lehetne rekeszteni - sokszor méregdrágán. De nem mentesíti azt sem, aki ezekkel a borokkal összemossa a markáns (de nem szárító, tépő) tanninszerkezettel rendelkező, tartalmas-zamatos, hosszú és szuperkomplex vörösborokat is, csak mert az egyéni ízlése nem tolerálja a testet.

deprimarius 2008.05.07. 13:00:57

Tudom hogy radikális vagyok ízlésemmel, tisztelek sok borvidéket mint egy sikeres közösségi márkaépítést, a beleölt munkát, szorgalmat, de továbbra is fönntartom hogy sok híres borvidéken nem a természet értékei emelkednek ki, hanem egy sajátos technikai-technológiai tudáshalmaz és egy sikeres közösségi brand-építés. Pont ezért sosem fogok valszeg Bordeaux-i borra költeni. Ott eggyébként talán nincs is olyan pince ahol ne lenne ozmózisgép.

Ez az észak-dél összehasonlítás nagy vonalakban érvényes, de a pár pompás déli kivétel azért megkérdőjelezi ezt. Eddig két olyan bort kóstoltam Olaszországból (egyik toszkán másik délről) amik tényleg ihatóak is voltak, és mellette izgalmasak is, egyáltalán nem is hasonlítottak társaikhoz. sok helyen annyira trendi egy borvidék, annyira megy egy név, hogy fölösleges nekik valóban kiemelkedőt és természeteset készíteni, akkor is sikeresek: miért érnék be kevesebb borral?

Én a teset nehogy tolerálom, de alapvető egy nagy bornál. Csakhogy a test nálam nem ragacsos, túlméretezett tannint és alkoholt jelent. A tannin akkor van nálam rendben, ha egy alig észrevehető keretként támasztja meg a bort, de az ÍZÉT nem a tanninnak érzem, hanem a zamatoknak. eélég egyértelmű a képletem: ami dörzsöli, szárítja a szájpadlásomat, vagy/és ami keserű, az nem OK!

Egyébként Ráspinál szerintem az egyetlen gyenge pont stabilan a cs-ek, számomra ez a fajtát minősíti, nem idevaló, túl durva, rossz a fenolos érése.

Octopus 2008.05.08. 13:34:14

Kedves Deprimarius, a Ráspi-bor-és-tannin véleményeddel vitáznék, amikor semmi tannint sem érezni, az nem a tökéletes érettségű szőlőből származó selymes tannint jelenti, hanem azt, hogy alig van a borban tannin. (Konkrétan a Ráspi Kopárban szinte semmi, max mint egy rozéban, az egy piros szinű fehérbor, egyébként nagyon is jó, mint a Ráspi borok általában.) Lehet egy vörösbor tannin nélkül is remek, de leginkább pont ettől lesz "vörösboros", ettől igazán más, mint a fehér, ez adja a bor struktúráját, súlyát, fehérbortól különböző szerkezetét (természetesen a durva, száritó csersav más eset). Ezt persze nem muszály szeretni, de ettől még a tanninmentes vörös stilus nem egy kifinomultabb és magasabb rendű vörösbor, inkább csak szokatlanabb.
A világ leghiresebb borvidékének rangja pedig kétlem, hogy pusztán jó marketing és mértéktelen technika eredménye lenne. Én abban, hogy olyan kiváló vörösek készülnek ott, felfedezni vélem a természet értékeinek kiemelkedését. Ott még a CS is beérik ;)

deprimarius 2008.05.08. 14:03:56

Octopus,

Bordeaux jókor volt jó helyen, kedvező geopolitikai helyzetben volt, közel volt az angol piachoz, a lehető legközelebb.
"Ott még a CS is beérik ;)"
Na ezt még nem tapasztaltam. Bár az összes bor eleve művi hatású volt amit onnét kóstoltam, de még azok voltak a relatíve legihatóbb tételek, ahol nagyobb volt a franc és a merlot aránya. Mindent elmond, hogy ott átlagosan 14-szer kell permetezni.

Amit írtál Ráspiról az kóstoláskor igaz, de érdekes annak fényében hogy amennyire tudom, normális vagy átlagnál hosszabb áztatással dolgozik, tehát vagy utólag veszi ki valahogy a tannint, vagy tényleg az ő terroirjain a radikális hozamkorlátozás miatt ennyire finom a tannin eleve.

De még ha igazat adok is neked hogy a "tanninmentes" vörösborok nem jobbak vagy felsőbbrendűek (én mindenesetre jobban kedvelem őket), akkor is, szerintem annyira különlegesek, hogy ezzel nagyobb nemzetjközi érdeklődést is tudnánk kiváltani, mint egy 128. Bordeaux vagy Toszkána utánérzéssel.

dagadtos 2008.05.08. 16:21:30

deprimarius, kíváncsi lennék a kóstolt bordói boraid korára és árára, őszintén szólva... (Azért elmondanám, hogy egy 05-ös bordóit én jelenleg 24 órás palackos szellőzés után kóstolok meg egyáltalán, persze hogy ihatatlan azonnal a palackból - ezek sajnos nem 3-4 évre készülő borok. Ellenben pl. egy 1985-ös sima kis Potensac is még egyben volt 2 hónapja, és rendkívüli élményt adott. (Az még Neked is tetszett volna szerintem, ott már természetesen alig volt tannin.) Sajnos nem tudom az úr nevét, Budapesten a borszernek a tulajdonosa hihetetlenül ért Bordeaux-hoz (és rendszeresen kóstol kint pincénél is, kóstolókon is), kíváncsi lennék egy élő vitához kettőtök között...(Meg arra a kurva nagy kacajra, amit hallatna szegény, amikor meghallaná, hogy számtalan magyar bor veri halomra a bordói cru classé-kat, aminek szerintem még fehérben sem biztos, hogy van realitása.)

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.05.08. 19:07:10

dagadtos,

Én generálisan nem hiszek abban hogy van olyan bor ami 4-5-10 évesen ihatatlanul nyers és majd 20 évesen maga lesz a csoda: vagy nyers, bántó egy tannin, vagy nem. Ami konkrétan pl óriási csalódás volt, az a Cos d'Estournel 2000-es bora tavaly nyáron kóstolva. Egyszerűen zöld volt a bor, reszelős tanninnal (kb 20 ezer Ft volt fiatalon). Ami sokkal jobban tetszett, az a Pichon-Longueville 1989-es bora, de ettől sem lennék mai fejjel elájulva, akkor a friss borokhoz képest persze sokkal jobban tetszett. A prmeur-kóstolókon meg szinte tönkrement a szájpadlásom és a szám is, kb 1 hónap alatt tette rendbe a szőlőzsír. És a kóstolt borok nagy része szinte porzott a műtannintól, olyan mesterkéltek voltak. Egyetlen üdítő kivételt a pomeroli Cheval blanc borai jelentettek.
De mindegy, én nagyon örülök ebből a szempontból hogy ebben a korban ebben az országban élhetek, mert így számomra sokkal jobb borokhoz juthatok akár 2-3 ezer forintért, nem kell tízezreket kifizessek hogy egy valamirevaló bort igyak és nem kell 20 évet várnom amíg integrálódik az akármi. Egyébként az ozmózis-korszak beköszöntével már nem biztos hogy ezek a borok is több évtizedig fogják bírni, mint a régiek, és ezt az aggályt nem én találtam ki.
Olyat persze nem írok le, hogy leverné xy magyar bor ezeket a bordeaux-ikat, mert nyilván kialakult, vagyis inkább kialakítottak egy elferdült ízlést ahol ezek a monstrumok tarolnak. Nem véletlenül nem találni nagyon olyan kóstolót, aki egyformán rajongana Bordeaux-ért és Burgundiáért. A nagy borlapokról meg ne is beszéljünk, a biznisz az biznisz.
Amúgy sok nagyhírű pince szőlőültetvényeitől sem voltam elájulva: szüret előtt sok tőkén két kiló körüli fürtmennyiség volt nem egy helyen, 20-50 ezer forintos borok mellett! Nem véletlenül kell oda a sok gép, meg por, meg mikrooxidáló flying vájnméker.

Amúgy meg mindennél jobban leírják, mit gondolok Bordeaux-ról egy csodálatos könyvben: Peter Mayle: Bor, mámor, Provance.

dagadtos 2008.05.09. 00:22:41

www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=2753, ennyit tennék hozzá, meg még azt, amit már fórumon is akartam írni: nem hiteles ezzel a névvel bordeaux-t folyamatosan kritizálni, és megsértődve irogatni, hogy egy a 15-ből, amikor épp az egekig emelünk egy teljesen tannintalan vörösbort, mondván Magyarország legjobbja. Én hadd mondjam azt, jót röhögök ezen, hogy a világ ízlése elferdült - de talán csak nem ismerik a 2000 forintos magyar borokat. Mindeamellett, hogy teljesen jó magyar borok vannak, az egészet nem erre akarom kifuttatni. Egyébként nem akartam már a fórumra megírni, túl sok az érzékeny lelkű ember: újrakóstoltam a kadarkát, először igencsak szép volt, még nálam is nyolc pont lenne majdnem, csak mondjuk nekem ott is hiányzik a tannin. Aztán kisüvegbe légmentesen lezárva is másnap már sokkal gyengébb volt, később meg egészen pocsék. Ettől még nekem most tetszett, előszörre szépet mutatott, de lehet, hogy tényleg ingadozik a formája. Mindenesetre, a kulcsot Te mondtad ki: Te a burgundi-típusú borokat kedveled, amivel nem lenne gond, mint azt már annyiszor leírtam, csakhát valamiért mindig az ilyen ízlésű kóstolók (borászok)gondolják azt, hogy ők tudják, a többiek nem. (lásd sideways.) (A burgundi-típusú bort tényleg csak típusra írom, épp most jöttem egy burgundi kóstolóról, közel sem olyanok voltak borok, mint a sztereotípia diktálná. És bármiylen meglepő, felírtam erős 8 pontot olyan bor mellé is (93-at 100-ason), ami az igen kifinomult vonalat képviselte.)
Abban én sem hiszek, hogyha egy bor 2-3 évesen szar, majd egyszer jó lesz. Viszont egy nagy bordóit ilyen idősen illik megszellőztetni. Még 10-15 euros cru bourgeois-k is nagyon sokat tudnak javulni - én jártam úgy, hogy elsőre ihatatlan volt, másnapra mégis szép. Amit írsz a 20 év várásról engem is bosszant és foglalkoztat. Mivel elég sok 2005-öst rendeltem, bízván abban, hogy még elkapom őket fiatalon, de erről valószínűleg már lekések, így most a standard szerint valóban sokat kéne várni.
Az, hogy ezen az éghajlaton a cabernet sauvignon alapú borokhoz miért kell műtannin, számomra rejtély, dehát Te vagy a borász. Nyilván, ha nem tennének bele, hanem tudnának annyit a borról, mint a Ráspi, nem is lehetne érezni a tannint. (Lenne benne, csak nem lehet érezni, ezt is itt tanultam.)
Viszont bár Te nagyon szépen szakmailag írtál, mivel másodszor támadsz engem direktben, hadd vágjak már oda: szóval hogy van az, hogy aki ilyen borokat kóstol, mindent tud bordóról stb, az lepomerolizza a világ egyik leghíresebb pincészetének számító Cheval Blanc-t? Jójó, határos, dehát kötözködünk. Viszont szerintem írd meg nekik levélben, hátha elmorzsolnak pár könnyet, rászorulnak az elismerésre! (Ez mondjuk épp a Pichon-Longueville-re is igaz, egy csúcsévjáratból, éretten, azért őszintén örülök, hogy nem köpted ki!)

dagadtos 2008.05.09. 02:27:20

Egyébként most épp Bordeaux...de mondhattam volna bármit Barolotól Chateauneuf-du-Pape-ig, ugyanez lenne...ha egy vörösbor sötét, kicsit is tanninos - ráadásul nagy név, itt úgyis ez lesz. De majd asszem regisztrálok ide kaliforniai_cabernet névvel, tök jókat fogok pinot-s cikkekhez írogatni!

okoskatörp 2008.05.09. 08:09:53

ha egy 20 éves lánnyal akarok lenni, azt meg 12 évesen már az ágyamba fektetem egy nappal előtte, hogy másnapra beérjen

dagadtos!
neked a banán való, mert az utóérő

(ja, és azért mert a Mónikasót sokan nézik, ugye nem az az érték,!)

Octopus 2008.05.09. 10:38:04

"Bár az összes bor eleve művi hatású volt amit onnét kóstoltam" - nem tudom, miket kóstoltál, ez azért elég durván hangzik. Kiváncsi lennék, mitől voltak mind művi hatásúak. És hogy Neked mi nem az a Ráspin és a két iható olasz boron kivül, amit szerencsétlen olaszoknak valahogy mégis sikerült összehozniuk.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.05.09. 11:23:33

dagadtos,

egyáltalán nem vagyok Bordeaux-szakértő, sőt, egyáltalán nem vagyok semminek a szakértője. Csak kóstolok és beszélgetek, meg figyelem a szőlőt.
Igaz hogy nagyon kevés nagyobb tanninú, sötétebb bor volt eddig ami tetszett és hitelesnek hatott. De volt pár és ez bizonyítja hogy nemcsak stíluskérdésről van itt szó. Az egyik Barolo volt, elképesztően szép, gazdag tanninú, mégis mély és árnyalt. A másik példahalmaz egy címkék nélkül dolgozó hazai kézműves mester borai: ezek is tanninosabbak, de csodálatosan érettek, simák a tanninok, egyensúlyban van a bor és minden más is van bennük ami kell...

A Cheval Blanccal arra akartam utalni hogy az összes többi nagy név bora egyáltalán nem hordozta ilyesmi harmónia kialakulásának esélyét magában.

megint leírom: Peter Mayle: bor, mámor, Provance

"két iható olasz boron kivül, amit szerencsétlen olaszoknak valahogy mégis sikerült összehozniuk."

Octopus,

Biztos van sokkal-sokkal több is de ezeket a típusú borokat, főleg nem nemzetközileg, nem nagyon nyomják, alig van belőlük, úgy kell nyomozni utánuk, nincs harsogó sajtójuk általában.

" - nem tudom, miket kóstoltál, ez azért elég durván hangzik. Kiváncsi lennék, mitől voltak mind művi hatásúak"
Például attól, hogy az egyik médoci csúcsbirtok igazgatója elmondta, hogy nem tudnak olyan pincéről aki ne használna fordított ozmózisgépet. Meg attól hogy rengeteg pincénél ugyanazok a flying winemakerek osztják a tanácsokat, és ők biztos nem javasolnak semmilyen szereket:)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.05.09. 12:23:42

dagadtos, ha a borkészítés csúcsa egy termőhely hű bemutatása, akkor vajon a mindent elfedő durva tannin, vagy az érett és puha tannin az ami közelebb vihet a megoldáshoz???
a Cos-t én is kóstolta, adnék neki vagy 5 műveltalkoholista pontot, ha éppen jó kedvembe talál...:-)
de hát a világ ugye nem ebbe az irányba tart, fogyjanak csak a 2005-ös bordóiak! :-D

Albert gazda 2008.05.09. 12:56:51

hadd mondjak annyit, hogy te jószagú úristen

már megint (még mindig) itt tartunk?

a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.05.09. 14:01:07

Csak annyit fűznék hozzá, hogy SOHA nem hittem volna, hogy egyszer még arra készüljek, hogy a pénztárcámba nyúljak hogy egy palack KOPÁR a spájzomba kerüljön, ráadásul 2000 forint alatt.

Albert,

Hát még ha csak itt tartanánk! Most írt nekem egy bordói cru classé tulajdonosa, hogy nem tudnánk-e küldeni neki egy kis száraz kenyérhéjat, mert a gerillamarketinggel megtámogatott terroirborok földhöz vágták az egész üzletmenetet! Azt tervezik hohgy az ozmózisgépet magasabb fokozatra állítják mert a kinyert víz már lassan értékesebb mint a maradék bor, és azt is tervezik hogy a médoci szőlők helyén kavicsbányákat nyitnak a jobb megtérülés reményében. És mindezt a Ráspik és társaik és az őket támogató őrültek miatt! Már lassan a sarki közértbe sem merek lemenni, annyian vannak.

muskotály küvé 2008.05.09. 15:13:12

dagadtos,
még a villányi borok szétesésével kapcsolatban, az én tapasztalataim szerint, kb. 15-20 üveg 1994-2000 közötti, többségében villányi és szekszárdi borok közül leginkább szekszárdiak maradtak fogyaszthatók tavalyig. Villányiak között Bock ugyan nem volt, de egy Gere Kopár kivételével nem nyújtottak sokat a 10 évvel ezelőtti vérmes reményeimhez képest. Ezzel szemben a Vesztergombi és néhány más szekszárdi boroknak jót tett az érlelés; borvidéki átlagban az én mintámon markáns volt a különbség.

Octopus 2008.05.09. 16:57:57

Kedves pinotnoir_777, az a birtokigazgató bizonyára végigjárta a több, mint 7000 borkészitő pincéjét, hogy ilyen jól tudja, és bizonyára mindnél Michel Rolland és két másik kotyvasztja a műbort.

friccs 2008.05.09. 23:54:51

Hölgyek s Urak! Ahogy annak lennie kell, mindenki a "maga szintjének" megfelelően nyilatkozik a kérdésben. De tudják mi ebben a szép? Az, hogy lényegében mindenkinek jót mond! Én legalábbis tiszteletben tartom s elfogadom dagadtos véleményét is, meg pinot noir 777 véleményét is, meg "mindenki" véleményét is! Fogyasszon mindenki olyan bort, ami neki ízlik, mondjon mindenki saját véleményt! Már csak azért is, mert a BOR nevű témakörben, mindenkinek igaza van és senkinek sincs igaza... ;)
süti beállítások módosítása