Furmint kóstolóra invitált egy cimborám, nem hagyhattam ki az alkalmat. A helyszínt és a borokat a Decanter borszaküzlet biztosította (így ennek a klubárait teszem oda a borok mellé), a kialakított sor egyfajta keresztmetszetét hivatott adni a mai kínálatnak, valamint az öregedési folyamatot is szerettük volna látni. Amit eddig is sejtettünk, az újfent bebizonyosodott: kissé neutrális jellege miatt a furmint az egyik legalkalmasabb fajta a termőhely és a borászati filozófia bemutatásának. Sokszínű a belőle szűrt ital; még akkor is, ha csak a száraz megjelenését vesszük górcső alá (egy kivétel majd azért lesz). Tapasztalataimat több részben fogom feldolgozni, elsőként a bemelegítő tételekről ejtek pár szót.
A sor összeállításánál a komplexitás, egyediség felé igyekeztünk haladni, így az első három bor nem a kézművességről, kis palackszámokról szólt. De nem is a rossz borokról.
Disznókő Tokaji Furmint 2005
A színtiszta reduktív iskola szülötte. Nagy területről szüretelt, acéltartályban erjesztett és érlelt bor, ennek megfelelően illatjegyei elsősorban a gyümölcsökről szólnak. Citrusos, almakompótos jegyek, kis maradékcukorra utaló édeskés utóhatással. Kóstolva meglepően lomha, kicsit üres bor. A korty végére a citrom íze olyannyira felerősödik, hogy már a fogzománcot karcolja. 3 pontos bor, ami előételekhez jól passzolhat. (1390 Ft.)
Oremus Mandolás Furmint 2003
A kíváncsiság tetette be ezt a furmintot a sorba, meg akartuk nézni hol tart ma ez a bor. Nos, Műtanninnal egyetértve azt tudom mondani, hogy túl van már a csúcsán, a lejtőn lassan csúszik lefelé. A kulcsszó azonban a lassan. Mély, aranyló színű, illatában a fahordós erjesztés és érlelés jegyeit még őrző bor, szép palackbukéval. Ásványossága visszaköszön a citrom mellett, azonban ízében az aszalt barack már kezdi átvenni a terepet. Az alkohol a végén már egyedül van hagyva, de még nem éget, csak kellemesen melegít. 5 pontot ma is ér a bor. (2340 Ft.)
Dobogó Furmint 2006
Zwackék házi pincészete a fenti két stílust ötvözi, azaz a száraz furmintok egy (kisebbik) része fahordóban érik, a többi acélban, majd egalizálás és palackozás jön. Tapasztalt Dobogó szakértők illat alapján felismerik a bort, ugyanis a fajélesztő évről évre hasonlóvá teszi a külcsínt. A sor legharsogóbb illata volt ez, kicsit az édeskés parfümre emlékeztetett engem, de mindenképp minőségit tessék elképzelni, ne holmi pacsulit. Kóstolva élénk volt; lévén a mostani hármas legfiatalabb résztvevője, ez nem meglepő. Kellemesen hosszú, az illat alapján azonban kevésbé komplex ízvilággal, leginkább a lédús, fehér húsú őszibarack dominált. Ígéretes 4 pont, lesz ez még feljebb is szerintem. (2700 Ft.)
A következő felvonás a láthatatlan furmintokról fog szólni.
Utolsó kommentek