Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két ágyas egy este

Németh Attila Concubina Fehér 2004 és 2006

2008.05.26. 08:40 - vörös és fehér

Németh Attila borai szép csendben jelennek meg a forgalmazó (Bortársaság) polcain. Nincs előjegyzési kampány, a havi borajánló kiadványban azért megemlékeznek róluk. Attila a Mátraalján nevelgeti szőlőit (illetve egy ideje már Tokajban is), ott készülnek a megéneklésre csábító Veresföldi chardonnay-k, továbbá sárgamuskotályból szűr kiemelkedő borokat. Ha a dűlőszelekciónak nem látja értelmét, akkor Concubina (ágyas) néven kerülnek piacra a borok. A fehér és vörös házasítások rendre a best-buy kategóriába esnek, de a 2005-ös Concubina Diósi Sárgamuskotály is jó vétel volt. A gyöngyöstarjáni látogatáskor meggyőződhettem róla, hogy Attila borai lesznek, nem készülnek, s igyekszik a vincellér a palackozás, piacra kerülés időpontját gondosan megválasztani. Nézzük, milyen lett az új Concubina fehér? Összehasonlításként 2004-es társát is kidugóztam.

Concubina Fehér 2004

Már a piacra kerüléskor lehetett érte rajongani. Maradt egy palackom belőle, egy baráti borozás alkalmával megbontattam. Kíváncsi voltam milyen most, hogy 2006-os társa megjelent a polcokon. Jelentem: pazar. Sűrű szövésű anyag, ez a színén is, meg a lassan csordogáló templomablakokon is látszik. Fáradtságnak illatban sincs nyoma, bár némi fülledtségnek igen, ezért hagyjuk, hogy kiszellőzze magát. Addig főleg citrusok, leginkább grapefruit jön a pohárból, utána viszont a megszokott gyümölcskosár: illatos szőlőszemek, sárgabarack, szárított gyümölcsök. Mindez mézzel megöntözve. Ízben hasonló az élmény, leginkább mandarin és narancs, benne némi reszelt citromhéj. Savain nem fogott az idő, nem lett belőle lusta bor. A hét pont ma is áll.

Concubina Fehér 2006

Kicsit visszafogottabb, de még mindig mély, szalmasárga a színe; valamelyest gyorsabb a lefutása ennek a bornak. Fiatal, no. Sőt, megkockáztatom: túl fiatal. Lehet, hogy ilyen korszakom van, de van egy olyan érzésem, hogy nem minden bor kerül mostanság optimális állapotában a fogyasztók elé. Ennél is szükségesnek érzek még némi pihentetést.

Az áradó gyümölcsösséget felváltotta egy visszafogottabb, a tropikális illatjegyeket nélkülöző illat. Ezt részben magyarázza a fajtaösszetétel változása; a tramini kimaradt a négy összetevőből, helyette szürkebarát került bele (a chardonnay, hárslevelű, sárga muskotály mellé). Virágos, körtés, szőlős, kicsit alkoholos illat mutatkozik a forgatás után. Ízben a barack, körte duettje dominál. Érdekes, hogy a több mint 10 grammos maradékcukor ellenére szárazabb érzetű ez a félszáraz tétel, mint korábbi társa. Valószínűleg a magasabb alkoholhoz (14%) több sav is társul, erről a komponensről a címke hallgat. Rendkívül krémes, sűrű bor, ez főleg másnap tűnik fel. A komoly test mellett az alkohol égető hatásának esélye sincs megjelenni. A vadóc jelen mellett komoly potenciált vizionálok. Bontás után öt, másnap hat pontot adtam a borra.

A Bortársaságnál 1600 forintért vettem a 2006-os Concubinát.

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos 2004 ötpontos best buy hétpontos cuvée mátraalja németh attila concubina

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr17486630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Decanter 2008.05.26. 10:36:36

Szerintem remek nedűk ezek, pontosan ez a véleményem mindkét borról. Különlegesek, finomak, értelmes áron.

Nekem mostanában még a Bolyki királyleánykái-van sima és barrique- okoztak kellemes élményt, 1200 veszem a Bolyki Janitól, nagyon korrekt borok szvsz.

Kedves Vörös és fehér,
ha van alkalmad megkóstólhatnád ezeket is, kiváncsi lennék milyennek találod őket.

vörös és fehér 2008.05.26. 10:50:18

(a barrique már be van tárazva, hamarosan jön, jön, jön :))

megjegyzés 2008.05.26. 12:53:32

nem ehhez a cikkhez szólnék hozzá, de a technika ördöge nem enged írni a Figyelő cikkel kapcsolatban...
a több száz éves múlttal kapcsolatban jó lenne, ha a kételkedők valami konkrétummal is előhozakodnának… speciel i.sz. 92-ben Domitianus római császár már rendeletet hozott arról, hogy Pannónia szőlőskertjeit ki kell irtani ( már akkoriban nem bírt magával a toszkán konkurencia  ) : ez pedig biztosan nem Tokajra vonatkozott.
nyilván mindkét borvidék az útkeresés időszakát éli ( nemsokára jönni fog egy nagyobb fokú koncentráció is szvsz ). az egyetlen különbség az, hogy míg a vörösborokat ( még ha adott esetben a kívánatosnál nyomottabb áron is ) biztosan el lehet adni, addig Tokajnak egyelőre nincsen még nemzetközi szinten divatos száraz bora. a magas minőségű aszúknak pedig nem látom a fogyasztási kultúrába illeszkedését, nem csupán külhonban, de itthon sem.

Decanter 2008.05.26. 13:05:42

Remek, kiváncsian várom!
Hasonló az ízlésünk, örülök. : )

dalton1 2008.05.26. 13:50:10

A több száz éves múlttal rendelkező cabernet-ben kétkedünk (joggal), ahogy a cikkben olvasható, nem a több száz éves múltban, ami akár ezer is lehet ezt senki nem vitatja...

Türkménbasi 2008.05.26. 14:14:44

Én is kóstoltam a 2004-es Concubinát.
Sajna engem még az a kevés maradékcukor is zavart, valamiért utálom az édes ízt a borokban, de ez legyen az én bajom. Amúgy tényleg komoly anyag.

Türkménbasi 2008.05.26. 14:17:37

Ja és ezért is örülök rettenetesen, hogy Tokaj a nagy szárazok felé (is) fordul!

dalton1 2008.05.26. 14:45:14

Engem az első kortyban zavart a cukor de nekem a 2006-osban tűnt többnek.
Egyébként szerintem is remek borok.

anti és apu 2008.05.26. 21:06:57

félig off. nem akarom hasogatni itt a szőrszálat, meg lehet, hogy már volt, de a sárga muskotály külön írandó.

Kusuma 2008.05.26. 21:56:46

Kedves anti és apu!

A „különírandó” egybeírandó. Szerintem a sárga muskotály is különírandó. Én legalább is úgy szoktam. Ahogyan a zöld veltelinit is. Hiszen, ha azt veszem, a sárga muskotály más nyelveken muscat lunel meg yellow muscat, a zöld veltelini pedig Grüner veltliner. Az Osiris Helyesírás című kiadványa (2005) is különírja; én ennél frissebb kiadványról nem tudok a témában.

HSZ

late harvest 2008.05.26. 23:06:50

Bloggerek!.. meg kellene már végra tanulni, hogy nem Mátraalja hanem szimplán MÁTRA a borvidék becses neve úgy 3-4 éve.....please

Kusuma 2008.05.26. 23:23:48

Kedves late harvest!

Nem írt senki olyat, hogy Mátraaljai borvidék... Attól, hogy a borvidék mátrai lett, még van Mátraalja nevű táj...

HSZ

vörös és fehér 2008.05.27. 08:10:18

sárga muskotály javítva, Mátra borvidék megjegyezve.
köszönöm.

Kusuma 2008.05.27. 09:31:13

Ha már ennyire meg akarjuk jegyezni, akkor legyen pontos: Mátrai borvidék.

HSZ

lápi lidérc 2008.06.03. 01:00:09

Mondjuk szerintem meg épp egybe, sárgamuskotály és zöldveltelini.

Az, hogy külföldön mit hogy írnak, nem számít: red wine, vino rosso, vin rouge, vörösbor, white wine, vino bianco, vin blanc, fehérbor stb.

Hogy miért? Hát kb. azért, amiért a sárgarépa nem sárga répaként íródik (feketerigó stb.).
süti beállítások módosítása