Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gyűrűzik, gyűrűzik

Újabb toszkán borbotrány kilátásban?

2008.06.09. 08:34 - BOB

Alig két hónappal a Brunello-saga indulása után újabb toszkán borbrand került szopóágra – írja a Decanter. A talján hatóságok 120 hektoliter vino nobile di montepulcianot foglaltak le borhamisítás gyanújával. A borok a Vecchia Cantina közösségi pincészetből származnak, de nyomozás folyik a Vino Nobile Consorcio elnökének, Luca Gattavecchinek pincészetében is.

Az olasz Corriere Fiorentino újság információi szerint a nyomozók azzal gyanúsítják a lefoglalt borok gazdáit, hogy 2004 óta Itália más borvidékeiről származó borokat kevertek a nobile di montepulcianojukba, melyet az olasz jog kifejezetten és szigorúan tilt. Az eredetvédelmi rendelkezések szerint ugyanis a vino nobile legalább 70%-ban sangiovese szőlőt kell tartalmazzon, ehhez kevercselhetnek legfeljebb 10% canaiolót (amely szintén helyi specilitás), illetve 20% egyéb fajtát, melyeknél egyetlen követelmény, hogy a szőlőt helyben termesszék hozzá.

Luca Gattavecchi megerősítette, hogy cége ellen nyomozás folyik, s hozzátette, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. „Tudjuk, hogy a toszkán borok mostanában górcső alatt vannak. A folyamatban levő nyomozás meg fogja erősíteni a termelőket és fogyasztókat is, hogy ezek a borok megfelelnek az előírásoknak. Ha bárhol felmerül a gyanú, a leghelyesebb azonnal kivizsgálni, hogy tisztázhassuk azt. Most türelemmel és bizalommal kell várnunk a nyomozás befejezését” – tette hozzá.

Címkék: híradó eredetvédelem montepulciano vino nobile di montepulicano

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr45510671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyr Kahn 2008.06.09. 10:12:56

Azt hiszem nem ez lesz az utolsó vizsgálat ebben az évben Toszkánában. Kíváncsian várom mikor "néznek rá" a Morellino di Scansano-kra...
Ez mondjuk elég negítv reklám az olasz boroknak, mint ahogyan a nem is olyan régi amcsi fenyegetésből is kitűnt.

shiraz 2008.06.09. 11:11:31

hát igen, Toszkánában most talán rendet raknak. sok más pl francia vidékeken ez megtörtént az elmúlt két évtizedben...

BOB 2008.06.09. 13:17:51

és egyszer talán majd nálunk is ...

napoletano 2008.06.09. 13:23:37

Helyesbites: az eredeti olasz cikk szerint (rajt' van a Neten) 120 EZER hl bort foglaltak le, a gyanu az, hogy 2004 tol eszaki es del-italiai borokkal kevertek a Vecchia Cantina vino nobile di montepulciano-jat.

BOB 2008.06.09. 16:26:10

Én a Decanter online-ról vettem, ott explicite 12000 litert, majd pár sorral ez alatt 120 hl-t írnak. Az olasz cikk valóban "120 mila ettolitri"-t említ, de mivel a vizsgálat egyelőre csak 2 pincészetet érint, gyaníthatóan a Decanter számai állnak közelebb a valósághoz. Persze láttunk már csodákat. Montepulciano teljes bortermő területe 2500 hektár, onnan talán összesen jön le 120000 hekto, a rossoval együtt.

napoletano 2008.06.09. 18:44:02

helyesbites no. 2 - Bob, igazad lehet. Az eredeti cikk valoban a 120 ezer hl-t emlit, de ez tul soknak tunik. Egy leiras szerint (bar elegge elavult, 1999es konyv) a Vino Nobile DOCG termoterulet 850 ha, a terhelesi hatar 80 hl/ha max., az atlagos evi termeles 35000 hl bor (ismetlem, 1999es a forras). Ebbol nehez lefoglalni 120 ezer hl-t. Tehat valoban a Decanter lehet kozelebb a valosaghoz. Ez meg mindig eleg nagy rsze az ossztermelesnek, meg ha a Vecchia Cantina nem is a csucsboraszat a videken.

pecz 2008.06.09. 21:37:39

20 nap mulva megyek nyaralni Toszkanaba. Akkor most mit fogok ott inni?

t f 1 (törölt) 2008.06.10. 07:07:51

Fölösleges rugózni a terület nagyságán. Ez itt Olaszország! Honnan is hozzák be a 35 centes borokat? És az milyen is?

Na ugye.

espé 2008.06.10. 09:18:19

Hát nem érdekes? Az olasz hír úgy kezdődik, hogy lefoglaltak ennyit és ennyit. Magyarban viszont úgy végződik, hogy bírságban kivetettünk ennyit és ennyit.
süti beállítások módosítása