A borírás nagyasszonya tavaly egy Caroline Gilby MW által levezényelt londoni bemutatón kóstolt magyar borokat, és a száraz furmintok iránt ébredő érdeklődést látva most eszébe jutott, hogy publikálja kóstolási jegyzeteit. A Mrs. Robinson által kóstolt borok között szerepel Szepsy Szent Tamás furmintja, a Patricius és a Dobogó száraza, de akadnak vörösök is Malatinszkytől, Gerétől, Bocktól, Thummerertől. A kóstolási jegyzeteken túl a száraz furmint esélyeiről is közöl egy értő és kompakt áttekintést, igaz, ezt szinte teljes egészében Mészáros Gabriellától veszi át. A mi nagyasszonyunk pedig mond egy bátrat, ami az ő szájából is nagyot szól, de ha az olvasóknak csak a fele (mint tettem én is) a hanyag szövegtagolás hibájából JR-nak tulajdonítja a kijelentést, akkor a száraz furmint megkapta a kezdő lökést.
Következzenek a borok és a pontszámok (a leírásokból is csipegetve):
Száraz fehér:
Szepsy, Szent Tamás Furmint 2005 Tokaj 16.5
Mélyarany. Mézesen intenzív, ám csontszáraz, rengeteg savval és egyfajta dióssággal. Nagyon egyedi és nagyszerű, telibe trafálja a szájat: extrakthegyek és savhegyek. Lebunkózza a szájat! Hatalmas és eléggé emlékeztet a klasszikus Savennières-re a maga szikárságával. Van benne némi aszalt sárgabarack, de egyáltalán nem édes.
Anthony Hwang, Királyudvar, Domain Sec 2005 Tokaj 17
Noel Pinguet készítette a Domaine Huet-től. Kísértetiesen hasonlít egy Vouvray sec-re!
Royal Tokaji, Dry Furmint 2006 Tokaj 16.5
Almahéj és sárgabarack, üdítő savakkal – egyértelműen „modernebb”, mint a 2004-es. Igazán érdekes struktúra, magas savak és extrakt, de sokkal jámborabb, mint a Szepsy.
Royal Tokaji, Dry Furmint 2004 Tokaj 16
Ch Megyer, Dry Furmint 2005 Tokaj 15+
Szép, határozott zöld gyümölcs aromák, de a korty eléggé fanyar. A tanácsadó Michel Rolland.
Patricius, Dry Furmint 2005 Tokaj 16
Kissé fanyar, de micsoda személyiség!
Dobogó, Dry Furmint 2004 Tokaj 16.5
Almás, élénk, elképesztően finom sárgabarackkal a korty közepén. Nem lóg ki a sav.
Gál Pinot Blanc 2005 Eger 15-
Tornai Juhfark 2004 Somló 15
Ázott gyapjú jegyek, aztán gazdag, kerek, alacsony savak a kortyban. Nagyon tiszta és csontszáraz.
Vörösek:
Malatinszky Pinot Bleu 2006 Villány 16
Nagyon friss és fiatal. Édes és bársonyos – némileg emlékeztet a mai világdivatra, viszont nem túl alkoholos. Pinot noir és kékfrankos.
St Andrea, Áldás 2005 Eger 16
Édes, meglehetősen lágy némi fával. A lecsengés tanninos és elég fanyar.
Malatinszky Cabernet Franc 2004 Villány 16.5+
Meggyőző, habár erősebben extrahált és fás, mint a Weninger & Gere. Kissé talán túl tanninos a lecsengésben?
Weninger & (Attila) Gere Cabernet Franc 2004 Villány 17+
Lágy és könnyed, gyengéd textúra. Finom és kiegyensúlyozott. Arányos és magabiztos.
Gere, Cuvée Phoenix 2004 Villány 17
Telt és gyümölcsös - burgenlandi vörösökre emlékeztet. Nagyon jól elkészített.
Gere, Kopár Cuvée 2004 Villány 17
A Weningernél kissé robusztusabb. Gazdag, élénk és kifinomult.
Thummerer Reserve 2003 Egri Bikavér Eger 16.5
Nagyon koncentrált és sűrű, aztán édes és szaftos. Gratulálok!
Thummerer 2003 Egri Bikavér Eger 16
Őszinte és bársonyos.
Bock Cuvée 1999 Villány 17
Sűrű, csiszolt és sima. Igazán szép és érdekes házasítás, amiből kifinomult és felnőtt bor született.
Fehér édes:
Füleky, Late Harvest Pallas 2004 17
Pikáns illat. Nagyon tetszetős és élénk. Sárgabarack, nagyon, nagyon tiszta, élénk és frissítő. A lecsengés már-már mentás.
Royal Tokaji, Mézes Mály 6 puttonyos Tokaji Aszú 1999 17.5
Az illat kissé poros velúrra emlékeztet és áztatott mazsolára. A savak lehengerlőek! Nagyon erős szárított sárgabarack és almahéj aromák.
Royal Tokaji, Mézes Mály 6 puttonyos Tokaji Aszú 1993 17
Sokkal édesebb, mint az előző, talán mert kevesebb a sav. Enyhén mazsolás és meleg karakterű.
A fenti kóstolási jegyzetekkel egyidejűleg jelent meg a Dry Furmint - good or bad? című cikk, amely jórészt Mészáros Gabriellát idézi. Számunkra nyilván nem sok újdonságot tartalmaz, de itt olvasható az a megállapítás, amire én is fölkaptam a fejem, és nyilván sokan mások is. A kijelentés így szól: „Az én szigorúan magánvéleményem az, hogy a három legérdekesebb és legszebb fehér bort adó fajta: a rajnai rizling, a chenin blanc és a furmint. Mindhárom fajta egyaránt kiváló édes és száraz bort ad, főként az extra és valahogy rendkívül szép savaiknak köszönhetően.” Mészáros Gabriellától érdeklődve kiderült, hogy ezek az ő szavai. Az egyik szemem sír, a másik nevet: őt nyilván kevesebben ismerik, mint Jancis Robinsont, viszont garantáltan jobban ért a furmintokhoz.
Utolsó kommentek