Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Chardonnay-hullámvasút

Fevre, St. Andrea, Buttler, Kislaki Bormanufaktúra

2008.07.02. 06:45 - alföldi merlot

Dér jött a honi chardonnay-ra, sajnálkozva méregetjük azokat a borászokat, akik fölött elszállt a trendváltás. Jobb volna persze, ha nem a divat mondaná meg, hogy mit iszunk, még akkor is, ha én speciel örülök az őshonos fajták reneszánszának. A chardonnay-val magam sem tudom, hogy hányadán állok, ahogy a nemzet Robija selypítette: szeretem is, meg nem is. Az adatbázé feltöltés jegyében most megkóstoltam két egri drágát, egy kislaki kézi munkást meg egy alapchablis-t. Nem énekelték ki a rizlinget (még az olaszt sem) a számból, de nyelvköszörülésre sem adtak okot. Kivéve a Kovászót, amit főzőbornak sem engedtem használni.

William Fevre Chablis 2006

Ha hihetünk a sajtónak, akkor Chablis-ban ez a Szeremley Szemelt: van palackszám, van minőség és rokonszenves ár (azért itthon már húzósabb). Nemrég kóstoltam egy dűlőszelektáltat 2004-ből (Montmains); tetszett, de az árát nem nekem kellett kiköhögni. A Montmains számomra a tisztaság határaira mutatott rá: harminc euróért nekem kevés, ha az a legnagyobb erénye, hogy nincs bűne.
A 06-os simának a méterrúd szerepét szántam. És nem tudom, hogy a kontextus vagy az elvárásaim pontosabb kalibrálása tette-e, de tetszett, és ha valakivel elszaladna a magyar chardonnay-ló, biztosan ide utalnám.
A normacork kissé lelombozó, de spongyát rá. Egészen halvány citromsárga zöldes reflexszel. Kritálytiszta és finom. Inkább a helyes arányok és az elegancia bora, mint az emlékezetes aromáké, de azért nem hervasztóan kétdimenziós. Az illat közepesen intenzív, citrusos, virágos, ananászos, határozott minerális mélyáramlattal. Kóstolva kerek, csiszolt, elegáns. A korty közepe kissé kopár. Testben alulról súrolja a közepest. Éke a sav: érett, kerek, teherbíró, de nem tolakodó. A lecsengés közepesen hosszú, virágporos, mézes. Force tranquille.
Erős 6 pont

St. Andrea Kovászó Chardonnay 2005

Életem egyik legnagyobb chardonnay-élményeként tartom számon a 2003-as Kovászót. A 2005-öst a piacra kerülés idején nagyobb társaságban kóstoltam, és általános volt a vélemény, hogy a szőlőt megfojtotta a fa. Azóta lett volna ideje integrálni. Nem sikerült.
Ez a bor (vagy csak palack? sorstársak jelentkezését várom!) botrányos kudarc. Ha van bor, ami rászolgált a tölgyfaszörp címre, ez az. Tökmag és pörköltmogyoró rémuralma. Talpnyaló lakájuk a citromos savanyúság. Egy héten át lelkiismeretesen kóstoltam vissza, aztán ment a lefolyóba.
2 pont

Gróf Buttler Chardonnay 2006

Rémlik egy korábbi évjárat (2003 vagy 4?), amelyik félédes és nagyon behízelgő volt. Ez csontszáraz, és mi sem áll tőle távolabb, mint a hízelgés. Purista, antiszenzualista, absztrakt.
A díszítő jegyek nélküli bor. Tiltott zóna hedonistáknak, izgalmas fejtörő terroiristáknak. Az illatban nincs uralkodó jegy: kréta, citrusok, sárgadinnye és mandarin váltakozik. A kortyban felbukkan egy vasas íz, fanyarság, amit én többnyire furminttal asszociálok. Egyébként virágos, virágporos. Gyümölcsösnek a saját édesanyja sem mondaná. A szerkezet nagyon stabil, a test erős közepes, a textúra olajos. A lecsengés hosszú, virágporos. Szikár és vad bor. Mint egy félbehagyott vázlat.
Intellektuális kalandnak remek, de én a szépséget hiányolom belőle.
6 pont, mert sznob vagyok

Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Vitéz Chardonnay 2007

A tengeri kígyó-kontesztben a német bornevek egy fejhosszal vezetnek még, de jól hajrázunk. Légli Géza Légli Ottó öccse, a család tékozló fiúja, és újabban nagy reménysége. Három hete személyesen is ismerem (Csapody Balázs (Kistücsök) közvetítésével), és erre büszke vagyok. LG a „semmit a pincében, mindent a szőlőben” iskola híve. Én nem vagyok akkora terroirista, hogy a természetességtől rögtön lefeküdjek, de díjazom, ha a szám tiszta marad. És a Géza boraitól biztosan nem ragad.
40 éves tőkékről szüretelt, tökéletesen érett szőlőből készült, teljesen egyedi stílust képviselő chardonnay. Részben akáchordós iskolázású, sajnos nem vagyok akkora mászter, hogy ennek hatását pontosan ki tudnám elemezni.
Intenzív, de nem behízelgő, komolyságot és súlyt sugalló illat. Van benne egy füstös-kéksajtos-kovaköves tengely, ami körül sárgadinnye-aszalt sárgabarack-dió-akácvirág aromakerék pörög. Érdemes 10 C °-ról indulva végigszagolni a színjátékot. Kóstolva telt, de nem súlyos, mézzel, nyári almával. A savak kulturáltak és elegek, de lehetőleg 18 C ° alatt kóstoljuk, mert fölötte lelágyul, sima és selymes lesz. 2007 nyilván nem tartozik az acélos gerincű évjáratok közé. A lecsengés hosszú, némi cserességgel és minerális, sárgadinnyés jegyekkel. Az egész bor egységes, nagyon kompakt, szép munka. A nem túl erős magyar chardonnay-mezőnyben új tájékozódási pont, és 2000 forint körüli árával alkalmi vétel.
6 pont

 

Címkék: balaton kóstolás hatpontos kétpontos st. andrea eger buttler chablis fevre légli géza kislaki bormanufaktúra

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95549064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alföldi merlot 2008.07.02. 09:17:06

Köszönöm. Már javítottam.

late harvest 2008.07.02. 10:19:44

Merlot kedves,
szerintem x-elhetsz még egy borászt aki szívesen belelökne a szőlőbogyózóba sokak örömére....mert vannak legalább már egy tucatnyian...!
St. Andre Ch. így lefikázni, pontosabban bármit így fikázni, finoman fogalmazva nem túl szép!...
Amúgy a fa valóban domináns, de a minerális finomságok, és szerintem friss, citrusos,(kiwi?)sav érzet ad egy nem mindenapi ch. stílust. Valóban nem a TOP Ch., de tőlem legalább 4-5 pontot kap.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.02. 11:23:51

Kedves late harvest,

miért gondolod, hogy minden gazda azonnal és végérvényesen befordul pusztán azért mert egy blog-on negatív kritika jelenik meg egy boráról?

Én amúgy semmi durvát nem találok a kritikában... Merlot kartács fásnak találta a nedűt. Van ez így. Mit kellene írni, ha valakinek nem izlik egy bor? Tán sorolni kellene a versenyeredményeket és elnézést kérni a véleményért miközben egy tucatnyi szervilis ódát bekopizik az blogger?

Cirfandlia 2008.07.02. 11:57:47

Ebben a Légli borban is van 20% S.bl. mint a 2006-osban? (a honlap szerint)

hvuk 2008.07.02. 13:48:58

Én is BZoltánnal értek egyet. Nem tudom, hogy az aktuális St. Andrea megérdemli a lehúzást vagy sem, ez mindegy is, ebben lehet, hogy igaza van late harvestnek, hanem az általánosító kijelentéssel:

"pontosabban bármit így fikázni, finoman fogalmazva nem túl szép!... "

Egy blog pont attól lesz jó (pontosabban ez szükséges, de nem elégséges feltétel), hogy őszintén írja meg a véleményét a dolgokról. Régebben például nagyon jó volt a Totalcar: őszinte, szókimondó és gyakran vicces cikkek voltak. Ez a lényege a blogolásnak.

Műtannin · http://amuva.hu 2008.07.02. 14:00:31

Másrészt meg Lőrincz Gyuri nem az a lökdösős fajta. (Nota bene: az egy tucat kevés. Egy kritikus akkor jó, és szavahihető kritikus, ha az érintett szakma igen jelentős része halálosan gyűlöli.)

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.02. 14:11:28

hvuk, ez itt még akkor is kereskedelmi újságírás ha technikailag blog. Ez nem sértés, nem dícséret, csak egy adottság. AM meg azt ír amit akar és amit a szerkesztője hagy. A jó ebben az hogy itt legalább elmondhatod a magad véleményét, szemben egy nyomtatott anyaggal. Még akkor is ha nem túl tanulságos.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.07.02. 14:24:03

Általában itt mindenki egy héten át kóstol egy bort?
Ilyenkor csak símán vissza kell dugózni, vagy kell az a spéci eszköz amivel ki tudom pumpálni a levegőt?
Én egyébként új vagyok itt.
Most vagyok rászokóban a fehér borra, eddig csak vöröset ittam.
Chardonnay-ban eddig a legjobb amihez szerencsém volt a 2006-os Landord, úgy 7 pont.
Valaki egyébként tud-e valamit a Nyári Ödön féle szintén 2006-os Chardonnay-ról? Holnap az lesz terítéken..

Sárfehér 2008.07.02. 15:43:44

Kedves drbarta,

ahhoz, hogy valaki egy héten át kóstoljon egy bort, a következő konstellációkra van szükség:

1.; Ne tessék a bor, különben elfogy egyszerre vagy max. másnap.

2.; Olyan borásztól származzon, akit a kóstoló tisztel és nagyra tart (vagy esetelg drága volt a bor), és ezért nem akarja elhinni, hogy nem benne (mármint a kóstolóban) van a hiba.

Sajnos, ha egy olyan bor, amitől sokat vártunk, nem mutatatkozik annyira különlegesnek, akkor a kóstoló a csalódása folytán hajlamos erősen alulértékelni. És akkor persze még ott van az egyéni ízlés... Ez olyan, mint a sport. Ha az olimpián az aranyesélyes csak ezüstöt kap, akkor hajlamosak vagyunk lesajnálni az illetőt. Pedig.

py 2008.07.02. 17:29:12

Én nem vagyok itt "új" (bár rég szóltam hozzá), de engem is érdekelne, hol és hogyan tölti az a bor azt az egy hetet. Mármint "technikaliag". Amúgy persze Sárfehérnél a pont :)

py 2008.07.02. 17:30:16

-ailag. Sorry...

Ray Tango 2008.07.02. 18:22:42

Kedves Cirfandlia!
A 2007-es Vitéz Chardonnay-ban már nincs Sauvignon Blanc! Érdemes lesz figyelni a 2007-es Sauvignon Blanc piacra kerülését, melyből mindössze 5 kis tölgyfahordónyi mennyiság készült, spontán, vagyis fajélesztő nélkül. A Vitézhez egy jó tanács; érdemes szellőztetni a fogyasztás előtt, meghálálja!

Műtannin · http://amuva.hu 2008.07.02. 19:26:34

dummyname:
A kereskedelmi újságírás szókapcsolatot sokféleképpen tudom értelmezni (értsd: nem tudom értelmezni), de az Alkoholistára nehéz lenne ráhúzni bármelyik verziót, tudniillik az emberek ingyér' dolgoznak bele. Persze attól még beleszűrődhetnének mindenféle kereskedelmi érdekek, de egy-két kommenttel arréb épp arról volt szó, hogy mennyire utálják az Alkoholistát a kereskedők (meg a borászok, meg a szakma).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.02. 20:00:04

Kedves Műtannin,
Immáron több alkalommal is előkerült ez a téma és emlékeim szerint vidám vége még nem lett az ide vonatkozó beszélgetésnek. De azért had legyen már megjegyezve, hogy a művalkesz az ugyanúgy az Index Rt. birtokában levő virtuális sajtótermék mint a többi blog.hu oldal.
Az hogy valaki ingyen dolgozik attól az a munka még nem biztos, hogy független lesz. A kereskedelmiség az nem azt jelneti, hogy a cikkíró pénzt kap a flekkekért.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.02. 20:47:17

Műtannin: az eddigi, témába vágó beszélgetésekről lemaradtam. BZoltán tökélesen értelmez, ez egy index sajtótermék ami már a Vaszily Miki előtt sem volt kht (bevallom meglep hogy ezt nem érted). Egyébként nyilván titeket sem utál minden kereskedő/termelő de nem gondolom azt hogy ehhez anyagi érdeketek fűződik. Azt meg nem bánnám ha fizetést is kapnátok akkor talán többet kóstolnátok, nagyobb tapasztalattal és többet írnátok. (Mielőtt ebből is sértődés lenne szögezzük le hogy így is biztosan sokkal többet kóstoltok mint legtöbbünk)

pelotepincsi 2008.07.02. 20:54:44

és a vírusmarketing cégek által generált anonim tartalom befolyásolásról, blogokra való beépülésről még nem is beszéltünk...

Műtannin · http://amuva.hu 2008.07.02. 22:15:15

dummyname
Itt konkrétan a "kereskedelmi újságírás" kifejezés hangzott el, ami nem értelmezhető számomra továbbra sem. Illetve egyféleképpen értemezhető: kereskedelmi újságnak a Szuperinfo-, Kapcsolat Magazin-, Esküvő Magazin-szerű orgánumokat szoktam nevezni, ahol a tartalom minden eleme valamilyen direkt kereskedelmi érdek megjelenítése.

Hogy egy blog mennyire Index-sajtótermék arról az egyszeri geek azt mondaná: RTFM! (Read The Fucking Manual)
A blog.hu blogszolgáltatón elhelyezett felhaszálói tartalmak - blogok, kommentek - nem tulajdonai az Index.hu Zrt.-nek, semmilyen formában. Bármelyik blog bármikor átköltözhet, törölheti magát, azt csinál, amit akar. Az Indexnek jogában áll bizonyos felületeken bizonyos hirdetéseket elhelyezni. De nem befolyásolhatja a blogok tartalmát, nem tehet velük tulajdonképpen semmit, tulajdonosi jogviszonyban pedig végképp nincs velük.
Az Alkoholista pedig ugyebár úgy jött létre, hogy én indítottam ok éve egy blogot, abszolút hobbiból, még a freeblogon, aztán feltűnt a brilliáns Alföldi Melot, és akkor írtam neki, hogy csináljuk együtt, aztán szóltam Albertnek, aztán így szép lassan bővültünk. Imádom, amikor eköré jópofa összeesküvéselméleteket szőnek. (Voltunk mi már a Bortársaság emberei, a Geréé, Szepsyé, a terroiristák militáns orgánuma, az antiterroirizmus melegágya meg minden.)

Pelotepincsitől a vírusmarketinges megjegyzés egy újabb gyönyörű összeesküvéselmélet körvonalait skicceli föl.

VIGYÁZAT: az egész internet KERESKEDELMI! és VÍRUSOS!

Műtannin · http://amuva.hu 2008.07.02. 22:16:57

Bocsánat, az RTFM mögé be akartam linkelni a Blog.hu felhasználási feltételeit, blog.hu/blog_policy.html, de még annyira sem vagyok képben, hogy tudjam: html-kódot kommentben nem lehet.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.02. 22:38:09

Műtannin. Együtt tisztelgünk veled nagyságod előtt.

Ami a többit illeti.

Geek módon kopipésztelem neked az oldalatok alján lévő szöveget: © 2006 Index.hu Rt. A hozzám hasonló egyszerű polgár így tájékozódik.

Meg az anyátok az index - ez valóban bármi is lehet, de akkor talán érthetővé kellene tenni. Felejtsd el.

Az imént azt mondtad hogy többféleképpen is értelmezhető a kereskedelmi újságírás. Most már csak egyféleképpen (mellesleg rosszul) értelmezed, bár bevallom az általad idézett példányokat nem ismerem .

Végül: milyen összeesküvésről beszélsz? Olvasd el ismét a hozzászólásomat léci.

A reakciód meglep, nyilván mindenkinek lehet rossz napja, tudjuk be ennek. Gondolom ezután is fogom a cikkeiteket olvasni, de valszeg már nem úgy mint eddig. Egyébként őszintén kívánom, csináljátok olyan jól hogy pénzt keressetek vele.

ps: ha egyszer meguntátok hogy a kapitalista kizsákányol titeket és szemét módon reklámoz az írásaitok mellett, szóljatok, kaptok tőlem ingyen tárhelyet és ha ilyen látogatottságot produkáltok, némi pénzt is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 06:52:47

Kedves Műtannin,

Javaslom olvasd át alaposabban azt a blog policy-t.

"határozatlan időtartamú felhasználási engedélyt adsz a Szolgáltatónak a tartalmak szolgáltatásban történő kezeléséhez szükséges műveletekre, azaz a művek tárolására, másolására, módosítására, terjesztésére, közvetítésére, megjelentetésére, többszörözésére, szerkesztésére, fordítására, formázására. Ezt az engedélyt Szolgáltató továbbadhatja a vele közvetlen vagy közvetett tulajdoni kapcsolatban lévő társvállalatai és szükségszerűen bevonandó alvállalkozói számára."

De van még pár érdekes nyalánkság ebben a polisziben. Ez persze mind nem baj, sőt... üdvözlendő, hogy immáron a média világában is egyre több vállalat fedezi fel az önszervező közösségek lubrikatív hatását. Infromatikai nagyvállalatok tucatjai jöttek erre rá és informatikusok regimentje dolgozik alapvetően nyitott technológiákon/technológiákkal. Ez mind szép és jó... csak ne képzeljétek azt, hogy attól, hogy ingyen dolgoztok egy közösségi blog-on attól még nem vagytok részei a masszívan kereskedelmi médiabiznisznek. Azok vagytok és a lehetőségeitek, jogaitok a poliszi szerint is korlátozottak.

Persze lehet utálni mindenkit aki ezt a témát pedzegeti, de szerintem vegyük észre, hogy amennyire az Index Rt. kreatívan kezeli a függetlenség fogalmát úgy bárki más is kezelheti pont ugyanolyan mértékben kreatívan a függőségét.

troller 2008.07.03. 07:20:52

Te most mit állítasz, Zoltán?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 08:03:05

Pont azt amit leírtam kedves troller. Nem többet és nem kevesebbet :)

kukko 2008.07.03. 08:24:55

Tehát a kereskedelmi indexen túl...

Nem tudom miért eröltetik a barrikolt fehérborokat. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány jót ittam. Valakinek ízlenek ezek? Van aki már találkozott jóval is? Az írja meg nekem kérem, hátha én is probálkoznék vele!

pelotepincsi 2008.07.03. 08:27:32

ez nem összeesküvés elmélet és nem feltétlenül erre a blogra értendő. csak tudom, hogy sajnos sok helyen ez van, mert ezen a területen dolgozom.

koccintós 2008.07.03. 08:32:28

Így dummyname hozzászólásait elolvasva szerintem nem Műtannin nagysága előtt kéne tisztelegnünk....

dalton1 2008.07.03. 08:42:24

kukko-nak hirtelen:

Robert Skalli Chardonnay, 2004
Simonsig Chardonnay, 2006

troller 2008.07.03. 08:48:18

Bizonyára bennem van a hiba, Zoltán, de szerintem nem állítasz semmit. Akárhány hozzászólásodat nézem, egyiknek sincs értelme. Fosod a betűt, szavakká még összeállnak, mondatokká már nem nagyon. Segíts, kérlek, megfejteni, hogy mit szerettél volna mondani.

szulfit 2008.07.03. 08:49:25

Azt hiszem, sohasem fogom megérteni, hogy miért pont a legfüggetlenebb hazai bormédiumot csesztetik egyesek folyamatosan. Ha valaki évek óta figyelmesen olvassa ezt a blogot, tudja, hogy kap itt mindenki hideget-meleget. Ráspi, Szt Andi, Gere Attila egyaránt emelkedtek itt 8 pontos magasságokba, és süllyedtek hihetetlen mélységekbe. Tegyük hozzá: teljesen jogosan.

Azt pedig végképp nem tudom megérteni, hogy miért fáj az valakinek, hogy az újságírás/borszakírás ellentételezése nem a puszta szeretet és megbecsülés, hanem valamiféle fizetség (amiről itt szó sincs). A borász sem azért készíti a bort, hogy a pincében simogassa a palackokat, hanem pénzt akar kapni a boráért. És persze kőkeményen függ a piactól, a borszakíróktól, a bloggerektől ...

hegyaljai 2008.07.03. 08:57:36

Kedves alföldi merlot!
Nem tartom magam Chardonnay szakértőnek, a borokat sem kóstoltam, de úgy érzem, hogy meg kell szólalnom, mert a cikk egy súlyos csúsztatással kezdődik. Az ugyanis, hogy William Fevre egy "alapchablis" lenne, az nem igaz. 2000-es és 2002-es borát kóstolva, és nemzetközi reputációját látva ez nem igaz. Sajnálom, hogy az árát nem írtad mellé, mert az bizonyítaná állításomat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 08:58:21

Kedves troller,
Ha te nem érted amit írok akkor az csak azt jelenti, hogy nem neked írtam.

troller 2008.07.03. 09:17:03

Kedves Zoltán, kinek írtad?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.03. 09:21:30

Akkor foglaljuk össze, mert úgy látom szulfit valamit félreértett már amennyiben nekem címezte amit írt.

1. A művelt alkoholistát nem fizetett bloggerek és index alkalmazott(ak?) írják, az index leányának tudja (családjogi szempontból a magáévá ismerés ráutaló magatartással kölcsönös) valamint copyright igényt tart tá, feltehetően pénzért és/vagy barter ellentételezésselhirdet is rajta.
(Marx szerint a fentiek kimerítik az öntudatra ébredés szükséges és elégséges feltételeit)

2. Legtöbbünknek semmi problémája azzal ha valakit fizetnek azért hogy itt vagy máshol írjon. Sőt (lásd fenti kommentemet).

3. Bár valóban örülnénk ha a borászok nem üzleti alapon végeznék tevékenységüket, de nem is értem szulfit honnan veszi hogy valaki ezt komolyan gondolhatja.

4. Ezt már csak most teszem hozzá szulfitnak: a függetlenség nem feltétele a minőségi írásnak.
Egykérdés viszont motoszkál bennem:

szulfit: mihez benchmarkoltál és milyen szempontrendszer szerint amikor az első mondatodban szereplő konklúzióra jutottál?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 09:24:23

Kedves troller, a megszólításból ez is kiderül...

alföldi merlot 2008.07.03. 09:30:47

Kedves Hegyaljai, nem látom, hogy a súlyos csúsztatás vétségét követtem volna el. Ez a Fevre "birtokchablis"-ja, ha idekattintasz: www.wein.cc/wein/weinsuche.php?q=chablis%20fevre&index=0, láthatod, hogy hány meg hány dűlőszelektált áll fölötte.
Ez a bor itthon 4300ft a BBT-nál, én is ott vettem.

troller 2008.07.03. 09:34:18

Kedves Zoltán, a hozzászólásaidat nemcsak én nem értem, senki más sem, mert értelmetlenek. Jelentkezzen, aki mégis. Persze nyilván nem esik nehezedre hülyének tettetni magadat.

alföldi merlot 2008.07.03. 09:39:04

Kedves dummyname, én tudom, hogy itt egy pohár vízben folyik a vihardagasztás, és akármennyi okos és tájékozott érv és finoman megpendített kétely hangzik is itt el, a lényegen mit sem változtat. A MA független, sőt a szerzők is függetlenek egymástól ennek minden előnyével és hátrányával. De ezt fölösleges bizonygatni. Ha az írásokat nyomon követve ez nem derül ki, akkor kár a szóért. Ha kiderül, akkor meg pláne fölösleges ezt a témát újra meg újra fölnyergelni. Inkább kóstold meg a Légli Géza vagy a Buttler vagy a St. Andrea chardonnay-ját, és írd meg róla a véleményedet. Egyébként pedig gratulálok az oldaladhoz, ha lenne pénzünk, én is szívesen beleölnék néhány túlórát, hogy nemzetköziesítsem a miénket. Üdv.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 09:43:09

Troller,
Szerintem komoly figyelmetlenségre vall az, hogy megkérdezed kinek írtam a hozzászólásaimat amikor konkrétan mindegyikben ott van a címzett megszólítása.
Sajnálom, hogy te nem érted amit írtam, de ez had ne legyen az én problémám és szerintem ez nem is ide tartozik. A személyeskedéseidtől és nyugodtan megkímélheted azt a fórumot. Részemről ezzel lezártnak tekintem a veled való beszélgetést, javaslom te is hanyagold a témát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 09:49:52

Alföldi Merlot,

Az Index.hu Rt-től _NEM_ független ez a blog.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.03. 09:55:14

AM: ha kérhetem ne, mert akkor az a pár külföldi is titeket fog olvasni:) Így is picit egypólusú az online magyar borírás.

troller 2008.07.03. 09:59:50

Kedves Zoltán, nem hanyagolom, mert idegesítesz, és ezért szeretnélek felidegesíteni, lehetőleg minél jobban.

Látom, hogy az eddigi utolsó hozzászólásodat sem nekem címezted, hanem Alföldi Merlot-nak, mégis reagálok rá a fenti okokból.

Magam is blogolok a bloghun, ezért is mondom, amit: ezzel az ostoba faszsággal - az index.hu zrt.-től NEM független ez a blog; tényleg, miért ordítasz? - azt állítod, az indexnek bármilyen módon van beleszólása a bloghus blogok tartalmába. Ez konkrétan hülyeség. Az alkesz annyira indexes, hogy két szerzője indexes, de az utóbbi időben éppen ők írnak ide a legkevesebbet. Más blogok, amelyek szerzői között nincsenek indexesek, semennyire sem indexesek. Aki ennek az ellenkezőjét szajkózza - miképpen te is -, az butaságot beszél. Attól, hogy sokszor mondja, még nem lesz igaz. Egyszerűen nem értem, hogy lehet ezt nem érteni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.07.03. 10:03:27

trollernek teljesen igaza van, a mi blogunkba se ugat bele senki, sőt az anyánkat is eladnánk néha egy főoldalas említésért...:-)

palack 2008.07.03. 10:09:37

Nem akarom tovább dagasztani a vitát, de nem bírom megállni. Kb. fél éve írok ide. Soha senki nem szólt bele, hogy miről írok, soha senki nem szólt bele, hogy mit írok, hány pontot adok. Kivéve persze a kommentelőket, ami persze jól van így. Ezek alapján elég függetlennek érzem magam.

Ha egy nap szembejönne velem az Index.hu Rt, és azt mondaná adjak inkább más pontszámot, írjak másképp egy adott borról, akkor sértve érezném a függetlenségem, és inkább folytatnám a saját blogom. Nekem ez ilyen egyszerű.

szulfit 2008.07.03. 10:23:39

Dummyname,

Mondandóm nem elsősorban Neked szólt, hanem annak a társaságnak, akik kb. havonta egyszer nekiállnak az MA függetlenségét firtatni.

A függetlenséget pedig a következő médiumokhoz mértem: Decanter, Borigo, Borkalauz, Borbarát. Mindegyikben van bőven szakmai hirdető, mindegyik kér és kap bort a termelőtől a tesztekhez, az MA-nal ilyen nincs, ezért írtam, amit írtam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.03. 10:29:06

Kedves palack,

Ez korrekt és teljesen vállalható álláspont. Pontosan tudom én is és szerintem mindenki más is, hogy mi a felállás. Senkiben fel sem merül, hogy a zindekszerté igazgatói tanácsából hetente lejön az ukáz, hogy mit mennyire kell pontozni :) Nem erről van szó.

A közösségi újságírásban pontosan az a folyamat játszódik le mostanában ami a közösségi szoftverfejlesztésben lejátszódott sok-sok évvel ezelőtt. Ha érdekel, hogy mit jelentek a szabadság, függetlenség, függőség szavak az ilyen közösségi kontribúción alapuló rendszerben akkor érdemes körülnézni, hogy máshol hogyan is játszódtak/játszódnak le ezek a dolgok.

Ez az egész téma pedig egy felesleges és unalmas szájtépés...csak meglepő, hogy alkalmnként egy-egy alkesz félig sértődve kikéri magának, hogy mennyire független is ez a blog, miközben minden bit amit ide beírtok ti is és mi is az Index.hu szerverein van és minden post-tal, hozzászólással az Index.hu azt csinál amit akar... te pedig annyit csinálhatsz, hogy eltolod innen a bringát. Ez pedig nem éppen a függetlenség mintája.
Na mindegy, részemről több hozzászólást ez a téma nem ér. Bocs az offolásért.

shiraz 2008.07.03. 11:45:48

kedves troller,
én értelmesnek vélem Bzoli mondatait.
üdv
KA

Jenyei 2008.07.03. 13:21:09

Egy szervezeten belül mindig van aki feljebb van a ranglétrán és jogilag is, vagy csak informálisan beleszólHAT abba, hogy mit csinál a hierarchia lentebbi fokán álló. A tisztelt alkoholisták -ha jól olvasom- nem azt mondják hogy az index.hu és ők kivételek ez alól. Hanem azt, hogy nem szólnak bele. Hogy egy létező példát hozzak: amikor az Élet és Irodalom egy ideig a Postabank és Princz Gábor emlőin lógott egy kicsit, akkor is megírták amit gondoltak a Postabankról. Ez Princznek nagyon nem tetszett, tehát otthagyták az emlőt. Az újságírói/alkeszi függetlenség nem a beleszólás lehetőségétől függ, hanem a beleszólás tényétől. Számomra olyan egyszerű.

troller 2008.07.03. 14:13:36

Shiraz, ez érthető. Egy akol.

dagadtos 2008.07.03. 16:13:43

Troller, ez sajnos telitalálat volt! De vigyázz, sokan vannak...:D Kár, mert ha shiraz épp borról ír, vagy borokról beszél, abból azért sokat lehet tanulni...

troller 2008.07.03. 18:16:50

Az nem mentség semmire.

Egyébként nincsenek sokan, csak magabiztosak, hangosak és sokat beszélnek.

shiraz 2008.07.03. 18:19:13

beeeeeeemegyeeeeeeeeek az akolba. open your mind.

troller 2008.07.03. 18:29:12

Már bent vagy. Bent vagytok. Szűk kicsit, de ott vagytok jó helyen. Ez az open your mindozás a legnevetségesebb, azt ugye tudod?

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.03. 20:43:33

BZoltan-t mindenki érti aki akarja. trollert viszont én nem, mi a problémád shirazzal? Hadd tudjuk meg mi is, ha már belekezdtél.

friccs 2008.07.03. 22:50:37

Én meg azt nem értem, hogy mi az ami nem érthető! BZoltán az Akol nevű pincészet borásza, ahol műtanninozott shiraz-t készít. De ez nem elég és arra készül, hogy alföldi merlot-ja is legyen. Na aki ezt nem érti... ;)

muskotály küvé 2008.07.04. 11:16:53

Az Alkoholistát én is szaklapnak tartom, amelynek az Index a kiadója.
Ugyanis:
- az Index címlapján, mint "saját" blog szerepel, a poronttyal, tékozló homárral, stb. együtt
- attól még, hogy nem ad pénzt a szerzőknek, és nem is szól bele a munkába, attól még az övé a blog, "kaszálja" a hirdetési bevételt. (gyanítom, hogy elméleti, szélsőséges esetben, pl. a t szerkesztő urak fizikailag bántalmaznák egyes nagyobb borászatok vezetőit és az ezt bemutató képeket tennék az oldalra, mégiscsak sérülne az újságírói függetlenség)
- számos olyan eseményre vonatkozó poszt volt (vagy csak félreértettem?) ahol a blogírók mint kvázi újságírók vettek részt.

De ennek az égvilágon semmi jelentősége nincs az egyes borokra vonatkozó írásokkal kapcsolatban, mert én nem éreztem soha marketingízű méltatást, vagy felesleges cseszegetést; ebből a szempontból tényleg a közvetlen felső beleszólás léte/nemléte számít.

shiraz 2008.07.04. 14:41:23

kedves trollcsi

kösz jól érzem magam. sajnálom hogy felizgattalak.

üdv

Kató András

troller 2008.07.04. 15:24:20

Ne hazudj, nem sajnálod, látom az arcodon. Mi tagadás, Shiraz, valóban idegesít a tenyérbe mászó stílusod. De hát hogy a csudába ne idegesítene a magyar borkultúra Németh Sándora?

shiraz 2008.07.04. 17:09:33

Sajnálom hogy a személyeskedésig, hazugozásig jutottál. Névtelenül.
Azt elárulhatnád hogy ki az az Németh Sándor, ha már hozzá hasonlítasz.
üdv
KA

troller 2008.07.04. 17:47:22

Sircsi, kösz, jól érzem magam, sajnálom, hogy felizgattalak, ezért be is fejezem. Az utolsó szó a tied. Vagy Bzolié, vagy a bárkié a gyülekezetből. További boldog/kirekesztő nagyokoskodást mindannyiótoknak.

napoletano 2008.07.04. 19:30:05

No akkor ha ennek vege van, akkor vissza lehetne terni, kerem tisztelettel, a bejegyzes targyara, ti. a chardonnayra-? En ugy veltem, a moderalas eppen arra valo, hogy egy bizonyos ponton (ez alesetben mar regen!) a moderator kozbeszoljon. Ilyen szintu szemelyeskedesre semmi szukseg, semmi ertelme, es semmin nem konnyit. De ha ez a fontos, es nem a borrol valo eszmecsere, akkor szoljatok, mert akkor en rossz helyen vagyok...

meru 2008.07.04. 19:36:12

Troller,érdeklődve szoktam olvasni e blogot, időnként olyan beszélgetések alakulnak ki, mint egy borozás alkalmával. Te most saját magad rekesztetted ki. Jó dolog borozni és borokról beszélgetni, olvasni, írni. Miért lettél otromba és agresszív?

alföldi merlot 2008.07.05. 05:33:24

Sajnos hosszútávú tapasztalat, hogy a kimoderálás rossz vért szül, ezért az utolsó pillanatig ki szoktam várni. Ezúttal úgy látszik, hiba volt. A jövőben a személyeskedő, sértő hangnemű, a poszt tárgyához nem illeszkedő kommenteket - az első figyelmeztetés után - törölni fogom, lesz, ami lesz.
Beszélgessünk a borokról!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.07.09. 06:50:15

Tegnap volt szerencsém Nyári 2006-os Chardonnay-hoz.
NAgyon behizelgő gyümölcsös-vajas illat, szájban csalódás, olyan mint a savanyú-cukor, és nem követi az általam egy másik téma kapcsán említett szürkebarátnál megismert hosszú utóíz sem.
Itteni pontozás szerint úgy 3 pont.
Nem értem a Borkalauz mire adott 85 pontot.
Összességben mind a két általam kóstolt Nyári-bor a túlzott savasságukkal megtestesítik azt az ízvilágot, ami miatt hosszú ideig ódzkodtam a fehérektől.
süti beállítások módosítása