Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Zöldveltelini-jegyzetek – negyedik lap

Jamek és Hilltop zöldveltelinik

2008.07.03. 07:46 - palack

Ha zöldveltelinik és osztrákok, akkor nem hagyhatom ki Wachaut. A világért sem tenném. A borvidékről korábban már olvashattak itt egy kiváló áttekintést, kedvcsináló élménybeszámolót és képeket pedig itt nézegethettek. Nekem most csak egy palack bor jutott, de legalább a jobbik fajtából. Megkóstoltam hozzá Hegytetőék tavalyi Pannon Bormustra csúcsborát, aki szépen felnőtt a feladathoz.

Jamek Ried Achleiten Grüner Veltliner 2006

Ahogy már a fentebb hivatkozott wachaui ismertetőben is megemlíttetett, Josef Jamek a borvidék megújulásának egyik meghatározó egyénisége volt, a pince pedig ma is a legjobbak közé tartozik. Rizling és veltliner mellett jó néhány fajtával, köztük vörösekkel is foglalkoznak, sőt van pezsgőjük is. Ez a GV a régió egyik legjobb dűlőjéből a Ried Achleitenből származik, mégsem a legmagasabb Smaragd, hanem a középső Federspiel besorolást kapta. Ugyaninnen van Smaragd is, kíváncsi lettem rá bizony meglehetősen. Akcióban 13 euró volt a Wein & Co-nál.

Halvány, sárgadinnye héjára emlékeztető színű bor, közepesen fürge mozgással. Orrban elegáns, gyümölcsös, finoman fűszeres. Érett sárgadinnye, ananász, banán csipetnyi zöld teával és fehér borssal. Izgalmasan változik: hol a gyümölcs, hol a fűszer kerül kerül előtérbe.

Szájban érdekes módon megváltoznak az arányok: inkább a fűszeresség dominál, a gyümölcs kevésbé hangsúlyos. A legcsípősebb, borsosabb osztrák grüner veltliner az eddigi négy közül, és ez jól is áll neki. Vékonynak, de szélesnek sem mondanám, savai nem is osztrák, hanem német precizitással adagoltak. Alighanem kevésbé gyümölcsös jellege miatt a legkorosabbnak is tűnik az eddigiek közül. Amit viszont wachaui létére hiányolok belőle, az a markáns ásványosság. A tél végén Bécsben kóstolt tételeknél abban sem volt hiány. Így most ez erős 6 pont, és mindent az utolsó lapra teszek föl.

Hilltop Hungaro Neszmélyi Zöld Veltelini 2006

Harmadannyiba kerül, mint osztrák társa, más a műfaj is némiképp, mégis lehet őket egy lapon említeni. Ismét egy jóivású ár-érték bajnok Neszmélyről.

Halvány szalmasárga fürge mozgású bor. Orrban intenzív, kellemes, ropogósan friss bodzás, citrusos, hársmézes. Ezek alapján egy merész sauvignon blanc hárslevelű házasítás is lehetne. Az osztrákoknál igazoltan fajtajellegként elkönyvelt és megszeretett fűszerességet azonban hiányolom belőle.

Szájban még intenzívebb, valósággal áradnak az ízek. Kellemes meglepetés: strukturáltabb, kevésbé direkt, mint az illat után várhatnánk. Közepesnél vékonyabb test, erőteljes, de finom savak, határozottan fűszeres, borsos, kissé fáradtan gyümölcsös íz. Nehezen beazonosítható: leginkább állott zöld tea túlérett grépfrúttal, banánhéj belső részével. Talán így nem hangzik túl jól, ám összeségében érdekes és finom. Utóíze kellemesen kesernyés, közepesen hosszú. Nem kell túl sokat elmélkedni felette, ám annak sem unalmas, aki az üde gyümölcsösségnél többet vár el egy bortól. Sima 5 pont, és a nyár bora lehet a rosé és sauvignon blanc tengerből kievickélő hajótöröttek számára.

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos ötpontos wachau hilltop neszmély zöldveltelini jamek

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr69546750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2008.07.03. 08:29:23

Ezek szerint kb. 1,000 Ft - os palack áron elérhető?

Jenyei 2008.07.03. 09:11:28

Ívnak benne a halak? :) Bizonyára közben isszák is.

palack 2008.07.03. 10:38:13

Igen 990 Ft-ért vettem.

A halakat pedig kifogtuk...

t f 1 (törölt) 2008.07.03. 19:59:16

Azt a fehérborsot hogy lehet kiérezni a velteliniből?

lackó 2008.07.03. 21:35:39

Ölnézést, de nálunk a konyhán igen elterjedt, hogy bezony a fehérborsnak igen átható tehéntrágya szaga van...nem szeressük, no :)

Octopus 2008.07.04. 09:56:37

Jaja, a fehérbors nemcsakhogy más, mint a fekete, de kifejezetten "animális" illata (szaga :) van fura módon. Egészen olyan állatos, amit borokban is gyakran érezni, bár én inkább vörösökben találkozok vele. Mondjuk nem pont tehéntrágyára asszociáltam, lehet ezért nem is találtam kellemetlennek. De most már tuti az fog eszembe jutni :)

Cserszegi Óvszeres 2008.07.04. 12:49:46

És miért kell meginni az állott zöld teát, és megenni a banánhéj belső részét? Nehogy valami ételmérgezést kapjál! Ajánlom a lecsót tepertős pogácsával!

lackó 2008.07.04. 13:21:38

Becsszó, nem bántásképp,de várom annak jelentkezését, aki kipróbálta az említett kombinációt. Vannak illatok, ami beugrik, valahonnan...bennünk van..gyümölcsök, virágok, növények...amit érezhettünk valahol, valamikor...node...ezt a kombinációt...hogy érezhetjük, mi, egyszerű halandovak?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.07.06. 17:17:42

a zölveltelini turnén sorra keríted majd a scheller (tóth sándor) zölveltelinik valamelyikét? szerintem érdemes volna, a magyar zv top tenbe bőven beférnek...

palack 2008.07.07. 00:03:44

Épp múlt héten kóstoltam a 2003-ast és egy 2006-os hordómintát. A 2003-as nekem kicsit fáradtnak, fakónak tűnt, főleg a 2006-os hordóminta mellett. Az valóban az egyik legjobb magyar zödveltelini, pedig még nincs is palackban. Viszont így ebbe a sorozatba sem tudom bevenni, pedig én a top tennél is magasabra tenném...

palack 2008.07.07. 00:27:08

jav.: zöldveltelini, magasabbra
süti beállítások módosítása