Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kivételes példány

Disznókő Tokaji Hárslevelű 2006

2008.07.08. 06:47 - Albert gazda

Az elmúlt években nem kapkodtam a Disznókő reduktív fehérborai után, testesebb, sűrűbb dolgokra vágytam, tokajilag különösen. Mióta beköszöntött a Burgundiát kereső száraz furmintok reneszánsza, azok közt mélyedtem el önfeledten.

Most azonban, hogy az ilyenekből egyre több és több van – és koránt sem nevezhető mindegyik jól sikerültnek; ám annak, hogy kételyeimet bővebben kifejtsem, még nem jött el az ideje –, fordítottam a köpönyegemen, elkezdtem könnyedebb, kiegyensúlyozottabb, elegánsabb savú, lendületesebb versenyzőket keresni.

Egyelőre még azt sem tudom, hogy – ha már Tokajnál tartunk – újabb keletű várakozásaimat a furmintok vagy az általában zamatosabbnak tűnő hárslevelűk fogják-e beteljesíteni, de megint csak nem szívesen rohannék előrébb a kelleténél.

Hanem maradok a konkrét bornál. A Disznókőt senkinek sem kell bemutatni, nem is pepecselek vele, annyit jegyzek meg, hogy a Tokaji borvidék határában elterülő borászat ez ideig nem helyezett különösebb hangsúlyt az úgynevezett nagy száraz fehér elkészítésére, csinált évjáratonként egy reduktív furmintot, baráti áron, jelentős mennyiségben, oszt kész. A terítéken lévő hárslevelű kivételes példány, annyira, hogy a cég honlapján nem olvashatni róla semmit, nincs rajta a jól kidolgozott termékpalettán.

Tükrös halvány aranyszín – persze csak ilyen lehet, ha másmilyen lenne, aligha beszélnék róla –, vonzó, finom illat. Kicsit ásványos, inkább növényes, mint gyümölcsös, érett, de élénk is még, a hárslevelű mézessége diszkrét árnyalat. A fajta azért jól felismerhető. Meleg karakterű. Közepes test, arányos alkat, a 13-as alkohol kissé melegít, de nem csíp, a savai mennyiségileg rendben vannak, csiszoltabbak, kifinomultabbak lehetnének.

Zamatos, hosszú, rokonszenves bor, jó inni, a 6-oshoz semmi más nem kellene, csak picivel több lendület és frissesség, de így is rászolgált arra, hogy tehetségnek minősítsem. Ami annyi, mint 5 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos tokaj disznókő hárslevelű

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr88556009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oddbinsa 2008.07.08. 14:38:02

Igen, mert nincs más út csak a száraz borok, különben belefullad Tokaj az országosan világhírű édesborokba, ami csak karácsony előtt kell a kifinomult angolnak. De más alkalmakkor természetesen levenné a polcról a száraz tokajit is, mint ahogy megveszi a Grüner Veltlinert is, mert egyébként nyitottak. Nem értem, hogy vajon egy átlagos tokaji szőlőbirtokos nem látja, hogy milyenek a neves pincészetek dűlői, milyen és mennyi azokon a gyümölcs? Fel kellene már ébredni! A világ várja a könnyen iható szép szárazakat! Na...

napoletano 2008.07.08. 14:38:15

Disznoko valoban birtokfurmintot keszit, de azert van egy kivetel: Dorgo furmint 2004. Ez tudtommal hordoban erjedt, talan van meg belole, es szepen alakul.
En amugy az alapfurmintot is kedvelem (kar, hogy most csavarzaras palackba tettek, nem lehetne visszacsinalni?), az egyik legjobb ivasu tokaji szaraz furmint.

oddbinsa 2008.07.08. 14:44:55

A Hárslevelűt én például az illatával adnám el, - beltartalmi értékei, ásványossága csak hab a tortán, - és tutin párba lehetne állítani mondjuk a Loire Chenin Blanc jaival, és aki azt szereti kipróbáltatnám vele ezt is vagy még merészebbet mondok a Sauvignon Blanc szeretőknek is ajánlanám.
A furmintot pedig hagyjuk meg Burgundia kihívójának.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.08. 16:47:21

oddbinsa, szerintem dúsítsunk uránt Tokajban, energiára mostanában nagyobb szükség van mint furmintra.

Mielőtt nekiállnánk megreformálni az angol fogyasztói szokásokat szét kellene nézni itthon, ugyanis az átlag polgár még karácsonykor sem iszik aszút, ha igen akkor a tescos akciósat (a tescos polc megvételéhez meg nem kell érteni a bor készítéséhez).

Ha már a frankó megmondásánál tartunk, az aszú hagyományos piacainak jelentős részének (USSR, Lengyelország, ...) visszahódítására szerintem nagyon kevés erőfeszítés történik. De ehhez komoly összefogás kellene. Télleg, ebben a hónapban nem alakult még semmilyen gittegylet Tokajban!

oddbinsa 2008.07.08. 20:33:47

Kedves dummyname! Valóban a nagy orosz sztyeppe és a lenygel testvér is igen jó ötlet.
süti beállítások módosítása