Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

20 év múlva ...

hogy látjuk a Királyudvart

2008.07.10. 05:46 - csite

Mostanság inkább személyi változások okán szerepelt a sajtóban a pince, de meglátásom szerint más fontos dolgok is történtek a Királyudvarnál. A borokkal új irányt tűztek ki célul, és évről-évre lépdelnek felfelé. Hogy hol tartanak, azt Anthony Hwang egy kóstoló keretében próbálta megmutatni.

A tulajdonos felvázolta az idei év két fő célkitűzését. Elsőként a Sec bor további csiszolásáról esett szó. A bor vázát adó Percze dűlőt megbízhatónak érzik. A Betsek, Nyúlászó, Lapis dűlőkből szűrt borok pedig egyfajta díszként lesznek belevarrva, ha továbbra is hozzák magukat. Igaz, annyi bizonytalanság már most kiderült, hogy a Nyúlászó szénája rosszul áll, ha nem teljesít, rövid úton kiakolbólitják, azaz úgy jár mint a Danczka 2007-ben.
Másodsorban a sárga muskotály helykereséséről, és megjelenítésének mikéntjéről hallhattunk. Meglátásom szerint, ezzel egyszerre lehet majd a populáris fogyasztók kegyeit elnyerni, és érdeklődést kiváltani a „vájtnyelvűek” között. A cél, hogy minél mélyebben mutatkozhasson meg a terroir jelleg, és ehhez a Danczka dűlő és a sárga muskotály egymásra találása az első fontos és sikeres lépésnek tűnik. Míg az erről a területről szedett furmint és hárslevelű robusztusságával, keménységével elfedi a földnyomot, addig a lazább szerkezetű sárga muskotály szépen integrálja, és könnyen értelmezhetővé teszi azt.
A Királyudvarnál többéves térképészeti munkát végeztek, hogy a területeiket ennek segítségével  maguk osztályozhassák. Hihetetlen aprólékosan és jól elemezhetően sikerült térképre kerülniük a szőlőiknek. Minden területről külön szedik a szőlőt, így is kerül feldolgozásra, és borrá is dűlőnként válik.A tavalyi évben egészen pontosan negyvenhét-féle bor született. Ezek közül sok azonnal elvérzik az első próbánál, a többivel viszont hosszú munka kezdődik: a borok összeillesztése, házasítása. Ezen múlik mindkét a Sec és a Demi-Sec sikere. A borok finomhangolása kapcsán fontos megjegyezni, hogy egyre alacsonyabb kén- és illószintet akarnak elérni a palackba kerülésig, mert az az érzésük, hogy ezen a területen még „tisztulhatna” a tokaji stílus, mélyebben mutatkozhatna meg a terroir-jelleg. Szintén érdekes adalék, hogy a bodrogkeresztúri Henye dűlőben 10 hektáron biodinamikus gazdálkodásra térnek át.
Ennyi elmélet után jöjjön végre a gyakorlat!

Sec 2005

Hűvös, leheletnyit petrolos illat, később fanyar citrusosság. Rusztikusabb stílusú bor, kemény, kerek savval, kevés díszítéssel, erős tartással.

Sec 2006

Elsőre újhordós illatok, úgymint mogyoró, vanília, lassan, de előjön a friss sárgahúsú trópusi gyümölcsökre hajazó illatorgia. Szájban is ez uralkodik, izgalmas fanyarsággal, finom szőlőcukros aromatikával.

Sec 2007

Szőlővirág illat, könnyed, ásványos beütéssel. Íze hihetetlenül zamatos, primer szőlőjegyekkel teli, vibráló savak, mély mineralitás, véget nem érő lecsengés. Pazar.

Demi-Sec 2007

Édes, puncsos, virágos illat, tengervízre hajazó ásványosság. Teste közepesnek tűnik, gyümölcsössége szőlős, hihetetlen finoman kiegyensúlyozott bor, már-már úgy tűnik néha megbotlik a korty, de aztán új lendületet vesz. Szinte pulzál ez a bor. Remekmű.

Demi-Sec 2006

Porózus érzetű, szőlőcukros világú, zamatos bor. Sós ásványosság, játékos savak.

Demi-Sec 2005

Mély, zsíros illat, ami aztán az ízben is érvényesül. Kövér érzetű, de mégis szikár bor, savbázisú, és minerális.

Lapis Furmint 2007

A dűlőre oly jellemző banános, ananászos illatokkal kedveskedik ez az 52g maradékcukorral bíró bor, amelyet a magas, kerek sav oly könnyeddé tesz, hogy fel sem merül a fogyasztóban, hogy édes bort iszik. Nem egy részletgazdag bor, de széles csíkot húz, mélyen elnyúlva a szájban.

Ilona Cuvée 2007

Töppedt szőlős illat, hol a hárs, hol a furmintra jellemző illatokkal. Finom gyümölcsösséggel bír az üveges érzetű testben, ahol leheletnyi kapor színezi az ízképet, lecsengése nagyon hosszú.

Ilona Cuvée 2003

Picit magas illó kandikált ki elsőre, aztán a törökmézes, grillázsos illatok elfeledtetik. Ízében botritisz, cukor, sok cukor, szépen integrálódva, de kissé szikáran, és néha meg-megbiccen az egyensúly.

Aszú (birtok) 2003

Fűszeres, sárgabarackos illat. Tömör, sós, baracklekváros íz, pici pörkölt szójabab, grillázsos aromák, erős szerkezet, jó egyensúly.

Lapis Aszú 2003

Hűvös, mentás, kapros illat, és valami zöldfűszer még. Penge sav, magas, kerek, de brutál jó. Úgy repíti a majd kétszáz gramm cukrot, hogy fel sem merül, hogy elég lenne egy korty belőle. Tele élettel, finom, hamburgi muskotályra emlékeztető szőlős aromákkal, véget érni nem akaró lecsengéssel.

Címkék: 2006 2005 2003 fehér tokaj furmint hárslevelű királyudvar 2007 bodrogkeresztúr tarcal sárga muskotály anthony hwang danczka percze nyúlászó henye

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr97550280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasdinyey 2008.07.11. 08:08:25

Meg tudjátok mondani, hogy jelent az, hogy kiakolbólitják? Magyarul mit csináltak a Danczkával 2007ben? Illetve érdekelne, hogy mit jelent, hogy "elvérzik"? Mit csinálnak az elvérzettekkel, ha nem "teszik be" egy házasításba? köszi

vörös és fehér 2008.07.11. 10:23:52

A Danczka nem került be a birtokborba, azaz a SEC-be. Erről szólnak a kísérletek, hogy vajh egy adott dűlő adott fajtája képes-e önállóan megjeleníteni a termőhely sajátosságait, képes-e egy birtokborhoz valami pluszt adni.
süti beállítások módosítása