Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – első rész

Demeter Kakas és Lapis 2006

2008.07.24. 07:00 - palack

Újabb sorozatot indítok, nekem még nem unalmas. Furmintok. Így aztán végképp nem. Sokan, és sokfélét mondtak már erről a fajtáról. Van, aki szerint a száraz furmint lesz a következő nagy durranás világszinten; van, aki az egységes stílust hiányolja; van, aki azt kérdezi, miért nem inkább hárslevelű? Én egyébként pont a sokarcúságát szeretem a fajtának. Tud könnyed, gyümölcsös, egyszerű italt adni, és tud szikár, mély, ásványos borrá válni. Meg még ezerfélévé. Ebből próbálok majd ízelítőt kapni, és adni. Főleg (de nem kizárólag) 2006-os száraz furmintok következnek párokba rendezve.

Első párunk borásza Demeter Zoltán. Bár nem tartozik szorosan a témához, mégis elmesélem, hogy nemrég volt szerencsém (és itt szó szerint, komolyan gondolom) egy kivételes kóstolóján részt venni. Itt többek között vakon megvizsgáltuk a birtok négy dűlős száraz furmintját 2007-ből (Boda, Kakas, Lapis, Veres) komoly, külföldi viszonyítási pontként hozott borok társaságában. (FX Pichler Riesling Samaragd Loibner Berg 2006, Leroy Bourgogne Aligoté 2006, Chandon Briailles Pernand Vergelesses 1er Cru 2005, Nicolas Joly Savennieres Roche aux Moines Clos de la Bergerie 2006.) Nagyon izgalmas volt. A fiatal Demeter-borok ebben a koordináta rendszerben is megállták a helyüket, bár saját magamat meglepve a legjobb magyar nálam (és nemcsak nálam) a Szerelmi Hárslevelű lett, némiképp megtámogatva a fentebb említett furmint/hárs kérdést. Azonban én ezt a Szerelmi vitathatatlan érdemei mellett annak is tudom be, hogy fiatalon, és egy ilyen kóstolón nem kell meglepődni, ha a mélyebb, több időt (kóstolás és érlelés szempontjából is) kívánó furmintok mellett egy hárslevelű aratja le a babérokat.

Visszatérve a sorozathoz, következzék két Demeter furmint 2006-ból. Bob kolléga majd fél éve már írt róluk, érdemes visszanézni. Én szándékosan csak a leírások elkészítése után szoktam ezt megtenni, és most elégedetten nyugtáztam: nem is mindig olyan elvetemülten szubjektív dolog ez a kóstolgatás.

Demeter Zoltán Kakas 2006 Tokaj

Ez a második évjárat volt, mikor száraz bor készült a dűlő terméséből. Nekem mindig vékonyabbnak tűnik, mint akár a Veres, akár a Lapis, viszont jó formájában friss gyümölcsösségével, magas struktúrájával igazi egyéniség tud lenni. Most, sajnos, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeimet. A Terroir Clubnál 4470 Ft-ért lehet hozzájutni.

Mély aranysárga színű, kristálytisztán tükrös, vastag gyűrűvel dicsekedhet. Lomhán mozog, szabálytalan ablakokat rajzol a pohár falára. Illata fülledt, egysíkúan indul, nehezen bontakozik ki. Túl intenzív karamell, mogyoró és körte uralja, nehéz mást észrevenni mögöttük. Szellőzés után mezei vadvirágok, mandarin, almakompót bukkanak elő, és teszik árnyaltabbá az illatképet.

Szájban először meglepetés: sokkal frissebb, dinamikusabb, mint azt az orrban tapasztaltak alapján várhatnánk. Nagyon élénk savakkal indít, aztán valahogy mégsem jut olyan magasra, alábukik idő előtt. Ízében limonádé, savanyú alma, őszibarack. Húsos, gyümölcsös, de nem elég mély és rétegzett. A korty közepe után pedig - mintha mindezt ő is tudná - sietve, szégyenlősen távozik. Lehet, hogy éppen rossz passzban van, de most nem érdemel többet, mint 5 pontot.

Demeter Zoltán Lapis 2006 Tokaj

A Lapis-dűlő nevét eddig inkább az édes borok révén ismerhettük. Ez a furmint megmutatja, hogy a száraznak is van létjogosultsága ezen a területen. Nagyon nagy bor lehet még ebből a 2006-os furmintból. Szintén a Terroir Clubnál vettem kemény 6480 Ft-ért.

Aranysárga színű, leheletnyi zölddel, tükrös, tökéletesen tiszta. Vastag gyűrűje van, sűrű csíkokokban, viszonylag fürgén csorog le a pohár falán. Orrban határozottan ásványos, pörkölt diós karakterű. Ha jobban megvizsgáljuk, észrevehetjük mögötte a kemény, zöld körtét és almát. Ahogy melegszik megjelennek az aszúkból ismert aszalt gyümölcsös jegyek is, főként sárgabarack. Mindez nagyon finoman, elegánsan adagolva. A decens egyik definícióját erről az illatról is írhatták volna: tartózkodóan szép; nem feltünő s azért vonzó.

Szájban nagyon intenzív: magas és széles egyszerre. A száj és torok minden pontját betölti. Igen markáns, ám rendkívül finom, csiszolt savai vannak. Annyira, hogy szinte könnyednek tűnik valójában komoly teste. Ízében mindent megkapunk, amit az illat ígért - tökéletes az összhang ezen a téren is. Lecsengése rendkívül hosszú, percek múlva csupaszodik le csak az alkohol melegségére. Úgy érzem, most még túl hangos, később csendesedik, mélyül, bölcsebbé válik. Minden esélye megvan rá. Így is remek 7 pont, pályája elején.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos tokaj furmint hétpontos demeter zoltán

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44577298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wine T. Ester · http://www.borhirek.blog.hu 2008.07.24. 08:37:48

Kedves Palack!
Szaggat a sors..., megint furmint..., Demeter 2x..., nos, ilyen az élet!
Ezt is meg kell valakinek csinálni... :-)!

A sorozat nem unalmas, sőt!

zoli 2008.07.24. 10:17:49

A furmint, mint világszintű nagy durranás sztem képtelenség(üssetek!).
Egyrészt van két borvidékünk, ahol komolyabban foglalkoznak vele, de Somló max. 100 ha-ja azért összevetve a világszintű jelzővel megmosolygtató, Tokajban meg valószínűleg mindig is az aszú lesz az elsőszámú kérdés.
Van viszont egy fajtánk, ami nem két borvidékünkön van jelen, hanem csak kettőn nincs. Több arca van, mint a furmintnak, szintén nagyszerűen képes megjeleníteni a termőhelyét és szintén a sajátunknak tudhatjuk. Osztrák veltelini-mintára lehetne belőle egy jó standard minőséget kierőszakoltatni, hiszen alkamas rá, mindezt csúcsokkal és kései szüretekkel megfejelni. Annyira kézenfekvő és mégse...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.24. 11:05:34

A Somlói borvidék úgy 600 hektár körül van. Ha a Kissomlyót és a Sághegyet is hozzávesszük akkor ennél még nagyobb. Tiszta furmint persze ennek a területnek a töredékén terem.

Mindezzel együtt az, hogy miből van sok az nem szempont, mert ha az lenne akkor a rossz borból kellene országimázst csinálni, mert abból van a letöbb.

A furmint amúgy tényleg nagyszerű fajta és Demeter Zoli furmintjai bizony ott vannak a szeren.

A Somlóról gondolom palack mester nem fogja kihagyni a Hollóvár 06-os tételét. Kereskedelmi forgalomban ennél jobb somlói furmint szerintem nem volt még... Mondjuk az is szomorú dolog, hogy igazán említésre méltó más furmint a Somlóról nincs is.

t f 1 (törölt) 2008.07.24. 11:41:42

Gondolom azt a 100 hektárt a furmintra értette. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy melyik az a fajta, amiből standard minőséget akar "kierőszakoltatni"

napoletano 2008.07.24. 11:45:09

En onkent regisztralok a furmint-rajongok taboraba, es nagyon nem ertek egyet zolival, aki szerint furminttal nem lehetseges nagy hullamokat kelteni a vilagban. Es emlekeztetoul: nem jelentektelen tokaji boraszok gondoljak ugy, hogy a szaraz furintok fognak majd referenciakent szolgalni arrol, hogy egy-egy dulo mit tud. Azt hiszem, nem lesz Tokajban mindig az aszu az "elsoszamu kerdes", bar Tokaj buszkesege szerintem is az aszu marad. Csak tobb figyelem jut -maris igy van- a szaraz borokra.
Ha mod volna ra, akkor regebbi furmintokat is erdemes lenne megkostolni, hogyan alljak az idot. Erdeklodve varom a tovabbi furmint-teszteket, de ugye, nem ilyen aprocska adagokban jonnek majd (igaz, az ar...)?

lackó 2008.07.24. 11:57:19

Kíváncsi lennék én is zoltán fajtájára. Merthogy kevés olyan izgalmas fehér fajtát tudnék felsorolni, mint a furmint. Sokáig ugye a kadarkát emlegették, mint kitörési pontot, azonban nem teljesítette és azért nem is teljesíthette az elvárásokat, egy-két kivételtől eltekintve. Nem is baj ez, attól mgé nekem kedves fajtám.

Viszont a furmint...nem hétköznapi kaland. Idő kell hozzá. Sokszor emlegetett lózung, de tény: Villányból, Egerből sok van a világon, sok borvidék tudja ezeket a borokat, azonban Tokajhoz és Somlóhoz nem találunk túl sok párt. Szerencsés találkozás és áldás ez a lehetőség. Az, hogy egy borvidék, egy fajta mennyire lesz meghatározó, nem a mennyiségtől függ. Talán érdemes lenne bevezetni egy, a rajnaiakhoz hasonló osztályozást, ezzel lehetne a furmint is mérföldkő.

Elfogult vagyok a furminttal szemben, erre büszke is vagyok. Éljen!!!

vörös és fehér 2008.07.24. 12:07:00

szerintem zoli az olaszrizlingre gondolt. annál speciel én jobban el tudnám képzelni a rajnaihoz hasonló osztályozást.
viszont országimázst én is a furminton keresztül építenék.

koccintós 2008.07.24. 12:39:49

Végre a furmint sorozat, amit palack nem is olyan régen beígért!

A furmint időtállósága tényleg kérdéses; volt olyan tokaji borász, aki azt mesélte nekem, hogy egy kóstolás alkalmával 5-6 éves furmintok a legjobb erőben voltak. Én is találkoztam idén olyan 2003-as furminttal, hogy leesett az állam… Igaz, korábban nem kóstoltam ezt a bizonyos bort, így nincs viszonyítási alapom.

Minden esetre kíváncsisan várom a folytatást!

koccintós 2008.07.24. 12:43:50

Ja, még egy dolog eszembe jutott:

Kedves palack, a Karádi és Berger száraz furmintjait ne hagyd ki a sorozatból! Írtad a cikk elején, hogy nem csak kizárólag 2006-os borok lesznek, ennek a nagyon jó kis pincészetnek van 2005-ből két száraz furmintja is.

És nem is akármilyenek!

lackó 2008.07.24. 13:16:43

A Karádi-Berger a mi tesztünkön is győzött, nem kis tételeket maga mögé utasítva. No és ha furmint, szerintem minden kezdő alkoholista kedves emléke lehet a még forgalomban lévő 2003-as Mandolás. Ha így nézzük: nagy tételben is lehet kiemelkedőt alkotni...

zoli 2008.07.24. 14:03:12

Persze, hogy az olaszrizlingre gondoltam, azt hittem egyértelmű.

"Mindezzel együtt az, hogy miből van sok az nem szempont, mert ha az lenne akkor a rossz borból kellene országimázst csinálni, mert abból van a letöbb." - szóval, ha vmiből sok van, az eredendően rossz, jól értem?
Mennyiség márpedig kell, ha már világszintet emlegetünk. Jó dolog, ha a mi kis féltett kincseinket egy-egy blogger megénekli vagy ilyen-olyan versenyen, magazinban jól szerepel, meg a MWizé is szereti, de kevés az üdvösséghez, én legalábbis nem érzékelem a hozadékát.
Mekk Elek volt az, aki a tetővel kezdte építeni a malacok házát...
Szóval kellene mennyiség(évi min. 100e palack/év/előállító) és hosszabb idő óta konstans minőség.
Hogy ennek megfelelne az Oremus Mandolás? Hát, nem tudom...az az emlegetett 2003-as nekem savtalan, túlzottan fás, égetően szeszes volt, bár itt már tényleg beszélhetünk stílusról és tudadotosságról. Az a bor lehet sok mindenre jó, de a furmintról nem tudunk meg sokat általa...

koccintós 2008.07.24. 14:12:43

Nem tudom kedves zoli, mikor és hol, és főként milyen állapotban lévő palackot kóstoltál a Mandolásból, de egyetértek lackóval, hogy a nagy tételben előállított borok közül az egyik legszebb. Kóstold meg a 2005-öst, az mostanra nagyon szépen rendeződött állapotban van!

lackó 2008.07.24. 14:23:50

A Karádi-berger sem kis tétel...és mindennkitől nem várhatjuk el, hogy 100.000 palackokat termeljen...a mennyiség nem mindíg lehet szempont. Persze, kell! Egy percig sem vitatom! Kell a nagy minőségű bor, nagy tételben. Ha a 2003-ast most kóstoltad, valóban lehetett olyan, amit írsz, hisz azért túl lehet már a csúcsán. Amúgy szerintem simán belefér mind a Mandolás, mind a Karádi-Berger, mind a Béres...van egy pár, ahol a minőség találkozik a mennyiséggel.

Persze, az Olaszrizling is csodálatos, ezt szintén nem vitatom, csak számomra a furmint sokkal inkább betölti a zászlóvivő szerepét.

zoli 2008.07.24. 14:24:02

Kétszer is kóstoltam, mindkéztszer ugyanolyan volt.
Itt most egy stílusról van szó: az újhordóban erjesztett és érlelt, battonázsolt, almasavbontott tokaji furmint, mint olyan, lehet divatos és fogyasztóbarát ugyan, de nem nagyon segít hozzá a fajta megértéséhez, pedig nem lenne rossz, ha tisztulna vmit a kép...

zoli 2008.07.24. 14:27:38

Karádi-Berger, Béres sztem van, hogy jók, van, hogy nem, tehát egyenetlenek, míg a Mandolás következetesebben olyan, amilyen.

lackó 2008.07.24. 14:31:51

Akkor viszont ellentmondásos szerintem, amit írsz: ahhoz, hogy valkai nagy tételben tudjon előállítani borokat, szükség van profitra, bevételre, ergo, fogyasztóbarát borokat kell csinálnia, ami nem feltétlen kifejezetten a totál fajtajellegről szól...aztán persze lehet kísérletezni, mutatni...de ha fajtajelleg: most akkor mi van a Sauvignon-blanc iskolákkal? Bodza, egres, csalán, vagy mélyebb, érettebb, barackos-almás illatt és krémesség? Ki dönti el? :)

lackó 2008.07.24. 14:33:23

Na..én ezt már kákán csomó nekem kicsit...

zoli 2008.07.24. 14:47:00

Az előbb csupán annyit mondtam, hogy Burgundia se akar Bordó lenni, Tokaj se akarjon más lenni, mert abból van más és jobb is.

egri Fehér 2008.07.24. 19:37:30

Egyetértek Zolival.
Szegény olaszrizlinggel az az egy baj van, h könnyen keverhető a rajnai rizlinggel, és a magyar borászatról legtöbbször csak erősen felületes tudással bíró külföldi szakírok ezt sajnos meg is teszik. De majd ha Nemes Richárd küld egy olaszrizling-válogatást vmelyik olvasott nyugati bloggernek, akkor majd elkezdődnek ezek a dolgok nem így lenni... :D (Reméljük!)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.25. 07:28:01

A Somlón nemhogy furmintból, hanem minőségi bortermelésre alkalmas szőlőből is zicceresen van 100 hektár. De még mielőtt ezen bárki felhúzná magát számoljuk végig, hogy 100 hektár az cirka félmillió palack minőségi bort jelent... Hol van ennyi minőségi somlai? Furmintból pedig még ennél is kevesebb van a Hegyen. Szóval attól nem kell félni, hogy a somlói furmint holnaptól szököárként tör be a világ borpiacára :)

lackó 2008.07.25. 08:50:43

Nem is félek...inkább megiszom, ami van :)))

De nem is kell...amúgy pedig...hát...tényleg nehéz az olasszal, ezért tartom én alkalmasabb fajtának ilyen téren a furmintot.

kukko 2008.07.25. 09:42:43

Én nem értek egyet Zolival. Szerintem Tokaj a száraz fehérboraival is kiemelkedőt tud alkotni világviszonylatban is. Valahol láttam olyan statisztikát, hogy nemes édes borokat csak a borfogyasztók 5%-a iszik, tehát az aszú helyett a száraz furmint lehet az a bor, amellyel Tokajt meg tudjuk ismertetni és kedveltetni a világban.

Persze ettől még lehet, hogy a jövőben Magyarországot az olaszrizlingről fogják ismerni a borkedvelők...

Octopus 2008.07.25. 10:35:40

Felmerült a furmint időtállósága száraz borként. Na én ettől félek. Ezen:
borvirag.blogspot.com/2007/10/mennyi-sztment-arc.html
én is ott voltam sajna, elég hervasztó volt, nagyobb nevek voltak olyan állapotban, hogy...
a 03as Mandolás már tavaly is túl volt a csűcsán szvsz, és tényleg nagyon újfás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.25. 10:55:25

Kukko,

nem ismerem a statisztikákat, de úgy gondolom, hogy minőségi jó borokat a fogyasztók kevesebb mint 5%-a iszik :) Ettől még érdemes minőségi bort készíteni. Szóval ugyanilyen elgondolásból érdemes Tokajt az édesborokra építeni.

Országos szintem persze továbbra sem hiszem, hogy ki kellene nevezni egy fajtát és egy stílust amiből nagy mennyiséget termelve le kellene rohanni világot.

Szerintem Magyarország legangyobb erénye bortermelés szempontjából pont a diverzitás. A töb tucatnyi csak nálunk nevelt fajta és a borászaink fantáziája, kreativitása és olykor állhatatossága.

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi a legjellemzőbb a magyar borra akkor letennék elé egy karton somlait, egy férfias rizlinggel a maga mandulás utókesernyéjével, egy virágillatos hárssal aminek mézes lecsengése van és mégis játlkosak a savai, egy lehengerlően komplex és elegáns furmintal aminek sültbanános, gombás avaros illata van és egy rózsavíz illatú olajosan harapnivaló vastag traminit. Lenne benne újbor a virgonc savaival és palackban pihentetett mézes-sós, bazaltos palackbukét gyüjtött óbor. Lenne benne egy modern technológiával készített illatos, gyümölcsös hárs és egy pár évig tölgyben érlelt karakán juhfark.

Aztán közölném, hogy mindez erről a néhányszáz hektárnyi vulkánról való... persze ugyanezt a széles, ha nem szélesebb spektrumot meg lehetne mutatni egri, mátraaljai, tokaji, soproni vagy akár nevenincs borvidékeken.

Gyanítom a kóstoló elcsodálkozni :)

lackó 2008.07.25. 11:08:31

Elgondolkodtató hozzászólás, azonban nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik vidék tudná azt a jellegzetességet hordozni, amit Somló.

Egyébként senki sem beszélt szerintem arról, hogy nagy dömping kellene egy adott fajtából. Nem sokan engedhetik meg maguknak -még a világban sem- hogy ezeket mind végigkóstolja. Ezért gondolom úgy változatlanul, hogy ha már keresnünk kellene egy bort, amin KERESZTÜL el lehet indítani ezt a bizonyos megismerést, az TALÁN a furmint lehetne.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.07.25. 12:23:30

Szerintem van jópár borvidék ahol hozható ez a diverzitás... tény, hogy támaszkodni kell a fajtadiverzitásra és a természetes technológiákra és olykor a mennyiséget be kell tudni áldozni a minőségért.
A furmint amúgy biztosan jó fajta bemutatni egy egy borvidéket, de ugyanilyen jó fajta van még vagy egy tucat, ha nem kettő :)

zoli 2008.07.25. 13:04:33

A külföldi havernak magam is szívesen vinnék egy ilyen kis somlói pakkot, bár sztem onnan sincs sok pince, amelyik mindegyik fajtából tudna egy-egy kiemelkedőt mutatni.
Igazából ez azért bajos, mert azt a látszatot keltheti, hogy nálunk minden bokorban jó bor terem, ami igencsak hamis önkép lenne.
A diverzitást meg leginkább káoszként élnék meg, jelzem igazuk is lenne valahol.
Tőlünk nyugatra inkább az a bevett szokás, hogy egy borvidék, egy régió egy, max. 2-3 fajtáról ismerszik meg, mégse mondhatnánk, hogy emiatt az szegényes vagy egyöntetű lenne, pedig nem átlag magyar borvidéknyi méretekről beszélünk(tényleg, az is egy nagy káosz).

Még egyszer mondom, sztem alulról kellene építkezni, nem fecskéket eregetni a nyugati tavaszba. Az igazság viszont az, hogy egyelőre csak elméleti síkon diskurálhatunk azon, hogyan is kellene/lehetne csinálni, hiszen a mai kép alapján az egész nemzetközi ismertség esélye is irreális, örüljünk neki, hogy a magyar egyelőre inkább magyar bort iszik...

napoletano 2008.07.25. 13:13:47

Azt hiszem, feleim, ide-oda kapkodunk, a magyar bort ismertnek, es elismertnek kivanvan.
Ismerni kene a magyar bor exportszerkezetet: melyik termelo mennyit es milyen formaban exportal. Az utolso Borbarat etyeki beszamolojaban irnak egy nagy termelorol, evi 1 millio feletti palackszam, exportal Szlovakiaba, Lengyelorszagba, stb. - sosem hallottam rola, sosem irtunk rola, de koszoni szepen, ettol meg latszolag elvan. Gondolom, ez egy piramis - sok folyobor megy ki az orszagbol, es sok olcsobb szupermarketekbe szant bor (e szegmensben mukodik pl. a Hilltop, ugy tunik, sikeresen). Ezen tul vannak a magasabb minosegu borok, de ezekrol sem tudom, mennyi es milyen aron kerul ki?
Es legelsosorban nem a mennyiseg a baj - az ismertseg hianya a baj. Egyelore nem tudok olyen magyar borrol, ami azert nem vergodik nagy hirre, mert keves van belole - de javitsatok ki (egyszer az Oremus Mandolasat emlitettek ilyennek a boraszatnal). Szerintem azert nem vergodik nagy hirre, mert a kutya sem tud rola.
Azonkivul - a vilag borai es igy a magyarok is - sosem fognak mind elit szinten kulminalodni, es ez nem is cel. Somlo lehet kiveteles adottsagu, de nem minden terulete ilyen (ld.a szot magat - kiveteles, azaz nem atlagos). Egeszseges borpalettara kellenek nagyobb mennyisegben fellelheto, jol fogyaszthato borok ugyanugy, mint kisebb es meg kisebb tetelek, ahol a faggatas a borasz celja, a terulet, fajta, evjarat, borkeszites, izleles hatarainak faggatasa. Van, aki erre v. arra eskuszik fel, van, aki mindet megprobalja, jol van az igy. En nem tennem le egyik melle sem a magam voksat, vegulis, imadom a turotortat, de mindennap azt enni... brrrr!
Ugy velem, hogy a magyar bor hiret csak palackozott bor vivhatja ki - es tudom, ebben nagyon egyetertunk, de szukseg van mindkettore: nagyobb mennyisegben (min 50 ezer palack/ev, de inkabb tobb), evrol-evre hozzaferheto "fogyasztobarat" borokra, es elitborokra is. Szerintem az utobbiakra mar van egy-ket pelda, de ezek nem jutnak ki. (Es - ld. az osztrak rizling-blogot - hajlamosak vagyunk tulertekelni, honfibuszkeseggel, ha egyszer-egyszer nagyot sikerul durrantani.) Az elitborok azonban csak eros informacios hatterrel, megfelelo hattermunkaval (kostolok, sajtomunka, - kene pl. egy angol nyelvu alkesz-blog is! -, diplomaciai segitseg) fejtik ki hatasukat, azaz adnak ismertseget az orszag boraszatanak. Ez utobbi meg hianyzik, ill. nagyon egyenetlen szivonalu. Van azutan gyakorlatilag a Hilltop, aki a "neptomegek" kozott terjeszti, hogy Mo is gyart jol ihato borokat. De ez csak egy fecske, es tobbnyire csak Nagy-Britanniaba megy...

Borboszi 2008.07.25. 15:06:33

Ez itt most off:

Kedves Mindenki, de szakmabeliek főleg!

Kérem a segítségeteket szépen. A barátnőm jön hozzám jövőhét szerdán, és egy, azaz 1 palack isteni Traminire van szükségem (igen, tudom, hogy én élek Tramin-tól 40 km-re). Itt valakinek nagyon szeretném demonstrálni, hogy milyen is egy jó magyar tramini. A játékszabályaink szerint csak 1 palackra van lehetőségem. Mit tanácsoltok, kitől, melyik évjárat, mennyibe kerül és hol lehet beszerezni? A barinőm Pestről jön, főleg Budáról és egy palack borért nem szeretném őt nagyon messze küldeni. :-) Az én elképzeléseimben egy érleltebb, fajtajelleges, tartalmas, harmonikus, gyönyörű tramini szerepel. Néztem most a neten a BBT-nél a Györgykovácsot. Az esetleg?
Ha van ötletetek, tanácsotok, akkor várom privátba.

Köszönöm,
ferencz kriszta

Sárfehér 2008.07.25. 15:59:09

Kedves Borboszi, én tramini ügyben Pállfy Gyula Kövekáli traminiját 2004-ből tartom az etalonnak. A csillaghegyi borfaluban, úgy tudom, kapható, de oda lehet telefonálni. De persze én csak laikus vagyok, és nem elég széles a merítésem...

lackó 2008.07.26. 20:00:14

Kedves Borboszi!

Úgy gondolom, hogy a Györgykovács tramini tökéletesen megfelel e célra, nem is érdemes tovább menned.

Szintén laikusként, de túl néhány tételen.

Borboszi 2008.07.26. 21:20:18

Köszönöm, Sárfehér, és Lackó :-)

napoletano 2008.07.26. 21:56:35

off, borboszinak - biztosan keso, mert a boltok mar zarva vannak, holnap meg meg inkabb, de ha a Gyorgykovacsot valasztottad, azt hiszem, az becsuletes valasztas lesz... szoval csak csatlakozom az elottem szolokhoz...

NOMASSWINE 2008.07.27. 18:49:56

Kedves Borboszi!
Ha tramini...és etalon...akkor Villa Tolnay(akkor még Von Beőthy) száraz Tramini 2003 és '04. Tankönyvi példa:rózsa,licsi...isten!
Beszerzés:náluk/Lesti Zoli/ vagy egy szerencsés borboltba

Borboszi 2008.07.27. 21:32:34

Szia Zoli,

Emlékszem én, hogy kóstoltam valami jó Traminit tőletek anno... ööö, közben a dolog már megszerveződött és eldőlt :-)

lackó 2008.07.27. 22:14:05

Kíváncsian várom a véleményed, kedves Bo(r)szi!

Kusuma 2008.07.27. 23:13:11

Ha már történelmi áttekintés, akkor lehetne (ha még lehetne kapni): Németh Attila Rétföldi tramini 2001 és/vagy 2005...

HSZ
süti beállítások módosítása