Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tipikus

St. Andrea Napbor 2007

2008.08.15. 08:43 - Albert gazda

Lőrincz György mintha kiment volna a divatból, a kemény mag csak grimaszol, ha a nevét hallja. Persze sose lehessen tudni, simán előfordulhat, hogy a biodinamikus kísérletek nyomán – a biodinamikáról jobb, ha nem mondok semmit – ismét a kiválasztottak kedvencei közé keveredik. Az, hogy mi lesz, a jövő titka, mindenesetre addig is nyitottan, rokonszenvvel, sőt szeretettel figyelem munkásságát.

Természetesen nem kizárt, hogy a fenti felütés a szélesebb borivó közönség számára értelmezhetetlen. Elég arra gondolni, hogy a St. Andrea kétszer egymás után megnyerte az év Alkoholista-bortermelője választást, vagyis a zöm szívesen issza műveit. Általában magam is ezt teszem, mégis azt vettem észre, hogy jó ideje szót se szóltam a pince borairól. Alighanem a 2005-ös Tóbérc kékfrankos volt az utolsó, amely terítékemre került.

Érdekes, a Napbort eddig egyetlen évjáratban sem hagytam ki, annak ellenére, hogy még soha nem találtam meggyőzőnek. Az előző három évjáratból a 2004-est ítéltem a legkellemesebbnek, a 2005-ös rútul leszerepelt, és a 2006-os sem tudott sokkal többet mutatni nekem. Utóbbit AM kolléga kicsit tehetségesebbnek találta.

Most meg itt van ez a 2007-es. Az összetételéről nincs információ a palackon, korábban chardonnay-ból, pinot gris-ből, olaszrizlingből házasította a borász. Címkéjét nyilván mindenki ismeri, talán ez a legsikerültebb a St. Andrea-mezőnyben. A bor alkoholja 13,5-es, éppen tolerálható.

Színe a szokásos tükrös aranyszín, szépen csillog. Néha úgy tűnik, konkrétan van valami Lőrincz György-féle színárnyalat, na, ez pontosan olyan. Illata gazdagon gyümölcsös, élénk, vonzó. Természetesen ebből is kipislog a fa határozott likőrössége, de már sokkal kevésbé dominánsan, mint a korábbi évjáratokból. Barack és körte játszik.

Ízben ezek a jegyek teljesednek ki okosan. A korty telt, de friss és üde, nincs benne semmi lomhaság, szépek, moderáltak a savak. Utóíze finom. Nem nagy, de arányos, harmonikus, kedves. Jól megfaragott, fogyasztóbarát termék. Tipikus St. Andrea, minden porcikájában. Igen jó inni, nem esik jól abbahagyni. Ezért gyorsan elfogy, két embernek egy órára sem elég. Szerintem megérdemli a 6 pontot.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos st. andrea eger 2007 napbor

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73613883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szulfit 2008.08.15. 11:20:01

Szerintem is szebb, mint a 06-os, és első kóstolásra tetszett is, de nálam maradt belőle másnapra, és akkor engem már zavart a fa, nem változott előnyére. Sajnáltam.

pelotepincsi 2008.08.15. 18:53:58

azért a BB édes merlot bannert az index networknek itt tán nem kéne futtatni. azt hiszem, itt egyikünk sem célcsoport...

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.17. 11:25:22

Nem tudtam, hogy már nem divat Lőrinczgyuri borait inni:).... Nem mintha érdekelne a divat.

Szerintem nagyon érdekes útkeresésben van, a borok jók - bár a másnapra felerősödő fásság engem is zavar, illetve több bor több évjáratában elsőre, nyitáskor is sokallom fehérekben a fát.

De becsülöm, mert próbálkozik, becsülöm, mert szép munkák kerülnek ki a kezei alól.

Mondjuk néha érzem úgy, hogy a borok névadása és címkéi kicsit túllőnek a célon, inkább gúny tárgyai, ami nem biztos, hogy egybe vág a pince céljaival. Mondom ezt úgy, hogy kommunikációs szinten dolgozom. Sokat gondolkoztam ezeken a neveken és az új címkéken, de nem érzem őket igazán hatásosnak. Sőt.

Én azért meg fogom inni az évente több palacknyi boromat a pincészettől:)

smici74 2008.08.21. 19:58:02

Ebben a Napborban van minden: Chardonnay, Hárslevelű, Olaszrizling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc.
Nekem a 03 tetszett, az 05 és 06 kevésbé, ezzel a 07-tel viszont szerintem újból azon az úton van, mint a 03-nál.
Nekem mindenesetre már több palackkal lement a torkomon.
süti beállítások módosítása