Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ősz eleji fesztiválszüret

Budafok, Budai Vár és Etyek

2008.09.03. 14:15 - palack

Lassan beköszönt az ősz, és jönnek vele a szokásos boros fesztiválok. Csak emlékeztetőül három közelgő fővárosközeli rendezvényre hívnám fel a figyelmet nehogy valaki puszta figyelmetlenségből lemaradjon. Ha a kedves olvasó tud valami egyéb szintén kihagyhatatlan kóstolási lehetőségről, ne legyen rest, ossza meg velünk és a többiekkel.

Ezen a hétvégén (szeptember 5-7.) tizenkilencedszer hívják az érdeklődőket korzózni és koccintani a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra. Tágítja a fesztivál horizontját a Kárpát-medencei borászok immár harmadik találkozója. Szombaton és vasárnap az Oroszlános Udvarban lesz többek között Bock József, ifj. Gál Tibor, Laposa József, Tiffán Zsolt és Takler Ferenc természetesen boraik kíséretében. Lehetőség lesz megismerni három sokat emlegetett tokaji kispincét: Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis), Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet) és Bott Judit (Bott Pince). A határon túlról Balla Géza (Erdély), Bott Frigyes (Felvidék), Maurer Oszkár (Vajdaság), Rozsmán István és Cuk Lajos (Szlovénia) érkeznek.

Jövő héten szerdától vasárnapig (szeptember 10-14.) tart a fesztivál a Budavári Palota teraszain. Aki kicsit is érdeklődik a borok iránt ismeri ezt rendezvényt: ez bizony áldás és átok is. Nem kevesebb, mint 202 stand, rengeteg kóstolnivaló, jó idő esetén pedig esténként és főleg hétvégén hömpölygő tömeg. Nem kezdem sorolni a résztvevőket (a honlapon természetesen megtalálhatóak mind), inkább csak hirtelenjében néhány érdekesebb nevet emelek ki a kötelezőeken kívül. Balassa Bor, Bolyki Pince, Gál Lajos, Kézműves Borok Háza, Patricius Borház, Ráspi Borászat. Mindenkinek kedve szerint, lesz kiből/miből választani.

A következő hétvégén (szeptember 20-21.) jön, illetve mi mehetünk az Etyeki Kezes-Lábosra. Kézműves gasztronómia, népzene, főzőverseny, gyermekprogramok. No, és ami minket igazán érdekel etyeki és dűlőszelektált borászok. Ismét csak néhány kiragadott résztvevő: Hernyák Birtok, Demeter Zoltán, Homonna Attila, Németh Attila, Tamás Pince, Tokaj Pendits, Villa Tolnay. Ha nem esik és fúj, itt sem lesznek kevesen, ám a helyszín adottságaiból következően kevésbé lesz tolongás, mint a Várban. Cserébe viszont többet kell utazni oda-vissza. Mégis érdemes lesz.

Címkék: híradó borfesztivál budafok kárpát medencei borászok találkozója kezes lábos

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr18646286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2008.09.03. 14:42:29

A Budafoki Feszt a honlapjukon felsorolt nevekkel nem csinált nagy kedvet a kilátogatáshoz.

A várbéli tavaly azért volt isteni mert az első nap szakadt az eső és ugyan a 200 standból úgy a fele ki se nyitott de a többinél vígan kóstolhatott a kábé szintén száz viharral is dacoló borissza.

borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2008.09.03. 21:27:14

Ne hagyjuk emlités nélkül a szekszárdi szüreti fesztivált szept.
18-tól 21-ig !!

Slaw 2008.09.04. 09:11:49

...igen-igen, a szokásos rendezvények!!
Tényleg a szakma csúcs prezentációi (kivéve a budafoki, az kritikán aluli), bár néha-néha már a majom sziget határait súrolandó tömegburjánzás és a borsznobizmus szinterei... Ahol még egy-két szónál többet a kiállítókkal váltani sem lehet... és sajnos a borászokal egyre kevésbé van mód találkozni.
A borfalun pl volt olyan pult, ahol keztdeti választási bizonytalanságomra lecsapva a fiatal hölgyemény egy kellemes félédes bort akart rámsózni indításként... ő csak a munkáját végezte, kedves volt, prezentált, megbízták, mert a gazda tette a dolgát máshol!
Na de ez mindegy is...

Csak egy link:
www.boraszat.hu/letoltes/belfoldi_rendezvenynaptar2008.pdf

azoknak akik a vidéki rendezvényket is szeretik... némelyik tényleg über gagyi, de lehet szemezgetni, vannak jók!

szintén palack bloggerünk figyelmébe: hamár az internet az írás esszenciája, akkor nem csupán 3 vagy 4 eseményre illene a publikációt leszűkíteni, hanem alaposabban, több lehetőséget mutatva kommunikáljunk! de ez csak szerény vélemény!
üdv

loading 2008.09.04. 09:56:55

A várban kicsit megszaladt ceruza az áraknál idén: 2200 Ft a napi belépő, a szokásos dolgok járnak hozzá. A borászok névsorát nézve a kóstálási végszámla kiemelkedően magas lesz.
Szerintem szerda,csütörtök a jó nap: kevesen vannak és a borászok is nagyobb számban érhetőek el.

Jenyei 2008.09.04. 14:10:54

Bár nem kimondottan borfesztivál, de azért jónéhány termelő kint lesz standdal a szegedi Halászlé Fesztiválon most hétvégén.

szegedma.hu/cimke/szegedi-halaszle-fesztival/

shiraz 2008.09.04. 15:32:57

már szegeden is készítenek halászlevet? :))
1 bajaihalászléhívő

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.04. 16:35:18

Höhh... ugyanott ahol a halászléba tésztét raknak ott a szakácsba vasvillát is illik rakni :) Bár állítólag ez is izlés kérdése.

shiraz 2008.09.04. 17:37:53

vasvilla szakácsba ok, több marad nekem :)

Sárfehér 2008.09.04. 18:52:57

Kedves BZoltán, nagy szimpátiával olvasom a borral kapcsolatos hozzászólásaidat, de látom, az igazi halászléhez nem értesz. Baján NEM (!!!) főznek a halászlébe tésztát, és nem is tették soha. A halászlé MELLÉ igen, és kizárólag gyufatésztát. Ezt meglocsolják a halászlé levével, és így eszik (ugye, a bajai halászlének viszonylag kevés, de sűrű leve van, nem leves szerű), a halhús ezután következik. Minden más aljas rágalom. :))) A halászléhez meg fikszni jár, lehetőleg minél több kadarkából.

Raul75 2008.09.04. 22:37:11

nem fukszli? na mindegy, én is a tésztára voksolok amúgy
de a lényeg hogy 2 hét múlva Szekszárd...

nick: 2008.09.05. 02:51:23

...azért jól kimaradt eddig innen szegény JuniBor (www.junibor.hu) a múlt szombatról, pedig fantasztikus volt!!! :-)

Rókusfalvy amellett, hogy abszolút szimpatikusan és tanulhatóan szerényen vett részt a saját teraszán rendezett borifjúsági rendezvényen, idehaza ritka profi szervezést is adott mindehhez: toi-toi WC-k, szolíd biztonsági őrök, JuniBor-os gravírozott pohár és karszalag, saját kedves hosztesszei, kenyérlángos, bárpult és mindezek tetejébe még egy klassz DJ is!...

Valszeg van egy nagy piros gombja "rendezvény" felirattal, amit ha megnyom, jön ki egyben minden, ami csak kell... ;-)
(a szerénységét meg nem tudom, honnan vette, de tetszik - persze ahogy a mondás tartja, neki már van mire szerénynek lenni :-) )


De meg kell említeni az ifjak hadát is, akik amellett, hogy lelkesek és kedvesek, még nagyon jó borokat is készítenek.
Hiába próbáltam fogást találni, helyette csak jobbnál-jobb - olykor igazán különleges - tételeket találhattam csak.
...mondjuk nem bántam. :-)

Remélem, lesz jövőre is - vagy ami még jobb lenne, ha lenne több is egy évben!

Bízom benne, talán olvasnak, és ismét nyakukba veszik a szervezés minden nehézségét, mert sokaknak okoznának ezzel újabb örömet!


Ezennel is további sok sikert kívánok nekik! Hajrá-hajrá!


...a Művelt Alkoholista meg tudósítson legközelebb róluk is - megérdemlik, és mi is megérdemeljük! :-)

koccintós 2008.09.05. 08:07:47

Kedves nick:

Nem maradt ki, csak elkerülte a figyelmedet:

alkoholista.blog.hu/2008/08/26/apak_es_fiuk_iii

anti és apu 2008.09.05. 09:47:45

A Budavári szervező kollégák kezdenek egy kicsit elszállni! Tavaly mennyi volt a belépő? ezeröt? ezernyolc? Ez bratyik között is van vagy 30%-os áremelés egy év alatt!!! Kíváncsi vagyok, hogy hat majd ez a tömegekre! Lehet, hogy azzal a szándékkal emeltek, hogy kordában tartsák az emberáradatot, bár én inkább sóherségre gyanakszom!

BOB 2008.09.05. 11:10:12

nick: már készül a beszámoló is,nyugi :)

Türkménbasi 2008.09.05. 15:19:21

A budavári borfeszt egyre inkább csak egy kirakat ahová már divat lett feljárni.
Mint a lóverseny ahol a Derby-n megtelik a lelátó olyan celebekkel akiknek először meg kell mutatni hogyan is néz ki egy ló de kint vannak. A sima szerdai ügetőnapokon meg csak az a szokásos 60-80 ember van kint aki mindig.

A budavári borfeszt is ilyen de ott lehet az elején menni amikor még inkább az értő vagy valóban érdeklődő közönség van kint.

Az árakat meg nem tudják úgy megemelni, hogy szombat-vasárnap ne legyen full, persze szvsz az árak emelése a közönség összetételét negatív irányba befolyásolja.

De azért én jövő hét csütörtökön még egészen biztos ott leszek:-)

MalbecNC 2008.09.05. 23:02:26

Igen, Szekszárd. Néztem a programot,magas színvonalúnak látszik.
Bár tom, M. Alkeszek csak akkor mennek, ha meghívót kapnak...

palack 2008.09.05. 23:24:43

Ugyan már, az nem elég. Én például csak olyan helyre megyek, ahonnan limuzint küldenek értem és egy csinos hostess-t, aki cipeli a poharam, és jegyzetel helyettem ;-)

MalbecNC 2008.09.06. 00:50:56

Á, ez csak szúrka-piszka volt. :-)
Tavaly indokolta meg magát ezzel egyebek közt Albert gazda arra a kérdésemre, hogy a szekszárdi fesztre miért nem mennek, vagy legalább zengenek róla az Alkeszok, hogy idézem: "... Ha a szekszárdi szervezők szóltak volna, mondjuk, emilben, hogy figyeljetek mán, van ez a jó kis esemény, biztosan nem hallgattuk volna agyon. Hát ennyi, semmi több."
Csak tudni akartam, hgoy az idén kapott-e emilt...

MalbecNC 2008.09.06. 00:54:43

Ja, és továbbra sem vagyok sem szervező, sem érdekelt az egészben.

nick: 2008.09.09. 16:05:08

Kedves Koccintós!


Köszi, a beharangozóját láttam, csak a beszámolót hiányoltam - de Bob megnyugtatott, hogy nem várom hiába. :-)
süti beállítások módosítása