Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tokaj ma

A gaz lehúz

2008.09.26. 06:00 - rezeda123

Nehéz szívvel mondja ki a borkedvelő és Tokaj iránt alapvetően elkötelezett borissza, hogy Hegyalján valójában semmi nem úgy működik, mint ahogy működhetne. Megint csak ülünk fene nagy lehetőségeinken, és sorra elmulasztjuk azokat kihasználni. Azok, akik tudják, mit akarnak, szépen lassan araszolnak előre, de sajnos ők vannak kevesebben. Egyaránt megoldatlan az eredetvédelem, a helyben történő érzékszervi minősítés, a klón szelekció és nagyminőségű alanyok beszerzésének lehetősége. Ez csak néhány kérdés azok közül, amire egy normálisan működő gazdaságban, kellő öntudattal és önismerettel bíró borászok csoportja rövid idő alatt tud állami és helyi pénzt, akaratot és segítséget szerezni. Ehhez képest még mindig PET palackban árulják Tokaj Fő utcáján a hitvány lőrét, híre-hamva nincs a minőség alapú szőlő átvételnek, ha egyáltalán lesz még ilyen az idén.

Lapítás

Még mindig senki nem merte felvállalni annak kimondását, hogy a most még termesztésben lévő területeknek jelentős hányada nemcsak a gyengébb talajadottságok, de az ültetvények minősége okán sem alkalmas értékelhető minőségű szőlő termesztésére. Azt sem mondjuk ki, hogy a ma még pincékben lévő hordóállomány nagy része egyszerűen koszos, büdös, nem érlelhető benne más, csak eredendően oxidált, fertőzött bor. Az a hegyaljai viszonylatban nagyjából két maroknyi termelő, aki évek óta küzd tőkével, pénzzel, erejével a minőségi tokaji bor megteremtéséért, majdhogynem hiába teszi a dolgát, hiszen az alapoknál semmi nem változott. Amíg az egyes hegyközségek nem állíthatók a minőség mellé, addig sajnos egész Tokaj marad a „gaz lehúz” állapotában.

Eladó pincészetek

Számos nagynevű, jól kitalált és remek termőhelyekkel bíró pincészet eladó. Ezek zöme külföldi befektetők kezén van, és talán nem is lehet rajtuk számon kérni, miért a gyors fordulat. Ha valaki, akkor ők tisztában kellett legyenek azzal, hogy az alapvetően édes borokra épülő rendszer rövid távon nem hozhat eredményt. Talán a hazainál gyorsabban, átláthatóbban és ésszerűbben működő bürokráciában bíztak – alaptalanul? Vagy saját, más területen szerzett tapasztalataikban? Nem tudjuk, csak a tényeket. Pajzos, Megyer, Hétszőlő, Királyudvar eladási és olykor identitás zavarral is küszködnek. A privatizáció első szakaszában visszakapott vagy szerzett, főképp külföldön élő arisztokrata családok kezén lévő területek nagy része – vélhetően tőkehiány okán – parlagon hever.

Eredetvédelmet!

A valóban látványos, Tokajnak valóban jelentős eredményeket hozó változások mögött sajnos a borvidék arányait és méreteit tekintve nagyon kevesen állnak. A borvidék szellemi vezetője – még ha ezt némelyek nem is akarják tudomásul venni – Szepsy István. Lehet vele ellentétesen nyilatkozni, tervezni és termelni, de észrevétlenül mindenki a hatása alatt van. Lehet, hogy az ő véleményét esetleg érdemes lenne a borvidékért felelős adminisztrációnak is megkérdeznie? Hátha nem késő még egy, a burgundihoz hasonló eredetvédelmet újra éleszteni. A rendszer a legjelentősebb termőhelyekhez kötődve kellene, hogy működjön, hiszen a hegyaljai talajok és mikroklímák még talán a burgundinál is nagyobb változatosságot mutatnak.  Meggyőződésünk, hogy kiút csak így létezhet: nevesíteni a legjobb termőhelyeket, egyedivé tenni a dűlőket, újra arcot adni a mádi, a tokaji, a tolcsvai boroknak. Sok kitűnő száraz borra építve dolgozni a csúcsért, az édes borokért. Lehetőleg alulról fölfelé építkezve.

A Mádi Kör bemutatója

Tűnődéseim indítéka a második Mádi Kör éves kóstoló volt, ami a hétvégén hideg és nedves időben köszöntött ránk. A fogadtatás, hála a mádiaknak, annál szívélyesebb volt. Kitűnő ötletnek tartottam a péntek esti 3 pince meglátogatását, ami nem sok, nem kevés, éppen annyi, amit jóérzésű borissza, legyen akár kezdő, könnyen teljesíthet.

Első megállónk a DemeterVin családi birtoknál volt. Demeter Endre – mily véletlen! – jogi diplomáját jegeli a Király és Úrágya dűlőkben növekedő szőlő kedvéért. Hasonló múlttal rendelkezvén, igencsak megértjük döntését. Boraikat ugyan még valójában Orosz Gábor készíti, de már felfedezhető ízvilágukban egyfajta egyediség. Édes boraik nagyon gyümölcsösek és üdék, jó savakra építve, furmintjuk az újhordós stílust képviseli. Mivel 2003-as és 2006-os száraz furmintjuk egyaránt nagytestű, sok alkohollal iskolázott bor lett, a hosszabb érlelést meghálálták. A fa dominancia nem igazán zavaró, van mögötte tartalom. Amúgy is szép számmal vannak olyanok, akik kifejezetten keresik ezt a fajta fűszerességet és erősebb cserzőanyagot a furmintokban. Külön öröm a kis házi kedvenc, a palackos érlelésű pezsgő. Sajnos forgalmi mennyiség egyelőre nem készül, hozzáférés csak ínyenceknek. Finoman élesztős, nagyon száraz és elegáns ital.

Másodikként Török Béla pincéjét látogattuk, öröm új emberekkel találkozni az igényesek között. Pincéje mintaszerű, ízléses és kifogástalan tisztaságú. Szőlőterületeit nem ismerem, de feltehetően szépen gondozottak. Kis stílusbeli bizonytalanság érezhető még a száraz borain, talán nem találta még meg önálló arculatát. Mintha minden tételébe csúszott volna egy kis muskotály, az agresszívabb fajtából. Érdemes lesz tevékenységét nyomon követni.

S az esti végromlás helyszíne: Szepsy István. Vélhetően vele is úgy működik a borissza időszámítása, hogy Szepsy előtt, Szepsy után. Aki még nem hallotta beszélni, voltaképpen semmit nem is tudhat a szőlőről és a borról. [Egy kis ízelítő Szepsy István gondolataiból - a szerk. megj.] Borainak lényege a termelő lelkében van. 2007-es száraz borai mintha még kifinomultabbak lennének, mint a 2006-os tételek. Nagy kedvenc az Urbán, Szent Tamás és s sajnos önállóan palackba nem kerülő Thurzó. Az Urbán nagyon jól strukturált bor, a Szent Tamás most is az eleganciát képviseli, a Thurzó pedig maga a báj – már amennyire ez a kategória egyáltalán illethető efféle szavakkal. A Király Hárslevelűje sokkal mélyebb ízvilágot rejt, mint amit a fajtától eddig megszoktunk.

Amúgy is itt az ideje átértékelni a hárslevelűről eddig vallott nézeteinket. Úgy tekintettünk rá, mint a furmint nyomában kullogó kis házi kedvencre. Illatos is, édeskés is, behízelgő  és puha is. Nos ennek úgy tűnik, vége. Ahogy „megvirágosodott” a somlói juhfark, úgy jött meg a tokaji hárslevelű komolysága. Több olyan hársat is kóstolhattunk a szombat délutáni bemutatón, ami jelentős értékeket mutatott fel. Orosz Gábor Király, Gergely Vince 2006-os Hárslevelűje emlékeim szerint a Szent Tamásból, Szepsy István Királyból származó Hársa egytől-egyig a legnagyobb tételek közé sorolhatók. Élénk, ásványos, nagyon jó struktúrára építő borok ezek, holmi savbéli szelídségnek nyoma sincs. A kedvesség átváltott eleganciába, a hársméz csak nyomokban mutatkozik e borok illatában. Jó volna tudni, mi legyen a fajta jövője. Nincs kialakult vélemény a szokásos tokaji száraz bor dilemmában: bontsunk almasavat, vagy nem. Újhordóban erjesszük, vagy másod-, harmadtöltésűben, netán acélban? Hm. Ennek is, annak is lehet létjogosultsága.

Akárcsak Orosz Gábor új ideájának, a könnyed, 9-10% alkohollal készülő, félszáraz-félédes határán imbolygó reduktív gyümölcsbombának. Nem titok, a németek már nem kizárólag a Mosel vidékén készítenek efféle borokat. Jómagam a téma nagy kedvelője lévén, támogatom az ötletet. Voltaképpen a Dereszla is effélét próbált megvalósítani Doromboraival, de vélhetően a mádi talajon kicsit cizelláltabb borok születnek majd. Ezt a stílust követi – igaz fahordós erjesztés és érlelés után – Márta Wille-Baumkauff is Szellő nevet viselő borával. Jut eszembe, hiányoltuk borait a mádi kóstolóról.

Persze a furmintok között is akadt nagyágyú, vagy annak várományosa szép számmal. Árvay János három bort hozott, mindegyik más most is. A Birsalmás kedves volt, majdhogynem behízelgő. Szépsavú, gyümölcsös, de inkább szelíd, mint markáns. Szent Tamásuk az elegancia maga. Koncentrált, finoman ásványos, robban a szájban, mégsem dönti le kóstolóját. A Köves pedig gyönyörű struktúrát mutat. Most talán a legkevésbé kelleti magát, de talán benne rejlik a legnagyobb jövő.

Áts Károly saját „ujjgyakorlata”, a válogatott Szent Tamás Furmint 2006 nálam a Szepsy féle Szent Tamás mellett a kóstoló legszebb bora volt. Krémes textúra, komplex ízvilág, nagyon finoman beépült cserzőanyag és fa. Ki mondja, hogy a furmint nem jó fajta? Kétség kívül oda kell rá figyelni. Nem szabad oxidálódnia, sem pedig botritiszesednie. Minden öregedésnek ez az okozója. Szepsy szerint az almasav bontásra szükség van az eltarthatóság miatt. Az Oremus Mandolás gyakorlata is ezt támasztja alá. Nem véletlen, hogy ezek közül a furmintok közül már nagyon sok ütötte a burgundi Grand cruket.

Szépek és emlékezetesek voltak Lenkey Géza borai, 2005-ös Hárslevelűje, 2007-es hordómintája és éppen csak lepalackozott 2006-os Furmintja egyaránt egyéniség. Az éppen most indulók közül pedig megint szép volt Barta Károly Furmintja, Budaházy Péter édes Cuvéeje, Demeter Endre „aszúkezdeménye”.

Hogy a vendéglátó Mádi Kúria se maradjon ki a szórásból, köszönet a rendezésért. Idén bent kellett megtartani a kóstolót, így kicsit sokan voltunk, ám szerencsére nem éreztük a sülő fokhagyma szagát. Vélhetően ez előnyére vált a boroknak. Konyhájuknak láthatóan és érezhetően jót tesz a forgalom, hiszen ilyenkor minden frissen készül, jó minőségben. A szakácsok kellően felkészültek, de ha hét közben nincs vendég, csodákra ők sem képesek. Vasárnap grillen sült harcsát ettünk, zseniális volt. A sztrapacska és szarvas pörkölt házasítás állandó megbízható standard, szeretjük érte a Kúriát. Az ágybetétek pedig most is kellően puhának bizonyultak. A lelkes felszolgálóknak külön köszönet!

Címkék: kóstolás tokaj szepsy istván mádi kör gergely vince orosz gábor árvay jános barta károly

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr54677605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2008.09.26. 08:40:50

Szomorúan be kell ismernem, hogy igaza van a szerzőnek.

Mi is voltunk olyan "pincében" Tokaj és Bodrogkeresztúr közt, ahol feles pohárból (!!!) kínálgatták PET palackból a szobahőmérsékletű félédes borzalmakat... És ami a legszomorúbb: volt ott néhány külföldi vendég, akik sajna besétáltak...

külföldi 2008.09.26. 11:12:37

Igaza van a szerzőnek.
De hol keresük a hibát?
Rengeteg pénzt költünk Mo.-i bormarketingre. Számomra ez érthetetlen.
A külföldiek számára Tokaj az egy. De amikor találkoznak 100 féle Tokaji kinálattal érthetetlenül állnak elötte.
Ez a 100 kinálat 100 minőség és 100 féle ár. Néha megalázóan olcsó ami természetessen olyan minőséget is takar. Az árak alapján a Tokaji borok a bolgár Szofiával kerültek egy kategóriába.
Meggyöződésem, hogy az exportra kerülő Hegyaljai borokra a Tokaji nevet csak akkor lenne szabad rátenni ha azt pl. a hegyközség által felállitott bizotság engedélyezné minden arra vonatkozó kritériummal együtt. Hiszen van bortörvényük is.
A minőségi garanciát a Tokaji névnek kellene adnia. Azon belül a termelő, vagy pincészet.

reja 2008.09.26. 11:31:08

Látjátok?!

1944 előtt a Tokaji bor eljutott Amerikától kezdve a világ minden részére, jó áron!

A zsidó borkereskedők eladták, nem volt probléma a Tokaji bor értékesítésével.
De az ország akkori urai aljas módon, nyereségvágyból meggyilkolták, kiirtották Őket.

Most itt a nagy sírás, hogy nem jó a tokaji bor marketingje!!

külföldi 2008.09.26. 11:48:15

Abszolut nem jó! Nem egységes, nem célirányos, nem folyamatos.
Csak kérdzem? Mi a fenének az a sok szervezet, szövetség stb..Egy kell, de az legyen erős!
A másik probléma. A szállitásnak folyamatosnak kell lennie. Az ne vágjon bele exportba akinek csak néhány camionra való árúja van. Mert mire bevezetödne a piacon már el is fogyott.
A tokaji borok nevét vissza kell állitani. Lerombolni nagyon gyors munka volt ( és gyors pénz egyeseknek!!!! ) de ismét felépíteni idő és munkaigényes lesz.
A másik ( ami a törvényben is foglaltatik ) tokaji bort Hegyaljáról. Ne Budapestről, ne Badacsonyból stb...

dalton1 2008.09.26. 12:14:53

Kedves reja, a tokaji és minden egyéb magyar bort pedig a '44 utáni Magyarország aljas urai irtották ki...

(nem kívánok ezután reagálni politikai jellegű képtelenségekre)

muskotály küvé 2008.09.26. 12:32:27

... és azt mondják, irtják most is (ld. Tokaj Kereskedőház és a minőségi szőlő/bor)

külföldi 2008.09.26. 12:37:59

Kedves "Reja"!
Soha nem Amerika volt a tokaji borok célpiaca! A tokaji borok első "importőrei" krosznói és krakkoi lengyelek voltak. Ők "reexportálták" tovább Oroszországba, Svédországba stb.. Rákoczi korától elsősorban Franciaországba és más nyugat-európai országokba is történt eladás. Ma is adunk el 1-1 konténer aszút az USA-ba, Japánba stb..de nem ezek a meghatározók. T.képen most is az orosz piac veszi fel a "mennyiséget". De magában a keleti piacokon kellene "javítani" az eladási mútatóinkat.

Furmányos 2008.09.26. 12:39:59

Na ezen kellene már túllépni végre! Azzal főzzünk, amink van. Fertőzőtt a pince és a hordó? Ott nem vásárolunk. Be sem megyünk oda. De ha belebotlunk egy olyan pincészetbe, ahol korrekt borokat készítenek, korrekt áron, akkor jó dolgunk van. Akkor is, ha az nem a legnagyobb nevű pincészet. A Tokaj márkanevet újból fel kell építeni, itton és külföldön egyaránt. (De ez már kezd elcsépelt lenni.) Sajnos ezt a munkát nem lehet a legnagyobb aszúkkal kezdeni. Olcsó, korrekt borokra van nagyobb szükség. Furmint és hárslevelű nincs még egy olyan a világon, mint Tokajban. Ezeket kell valahogyan beleimátkozni a szájakba. Ha van olyan szerencsénk, hogy kellemes élményt okozunk vele, akkor talán kiváncsiságot is keltünk, hogy na milyen lehet a többi? Okoksan, de terelgetni kell a közönséget az édes borok felé. Magyaroszágon még csak-csak értik őket (remélem!), de külföldön teljes az értettlenség. Persze, ha egy bemutató végén pár csepp Árvay Édes Élet kerül a poharakba, boldog mosoly ül ki mindenki arcára. De még mindig sok olyan kérdést kap az ember,hogy vettem a gyerekemnek egy palack aszút, meddig tartható el, milyen lesz a 18. születésnapján? Hát semmilyen. Nem tartogatni kell, hanem meginni. Alkalmat mindig lehet találni hozzá... Egy szó, mint száz, nem megtalálni kell az értékesítési csatornákat, hanem kialakítani őket. Divatot kell csinálni a Tokaji borokból, itthon és külföldön. Legyen trendi, hogy a Bacardy Breezer helyett édes cuvéek és aszúk hullámoznak a Cosmo-csajok poharaiban! Nem könnyű feladat, kicsit sem. Hajrá!

külföldi 2008.09.26. 12:48:51

T.képpen igazad van. Azzal a külömbséggel, hogy ( véleményem szerint!) nem a termelő nevének kell kidomborodni, hanem a Tokaji névnek. Természetessen azt is fel kell tüntetni, hogy kitől származik. De a Tokaji név használathoz a Hegyközségnek szigorúan be kell tenni a szűröket!!!

hegyaljai 2008.09.26. 12:59:27

Kedves reja!
Amit a háború előtt exportáltak, azt most 3-4 külföldi tulajdonban lévő cég felülmúlja. Tehát elég ebből a visszatekintős, régen jobb volt stílusból. Az, hogy jelenleg PET palackban forgalmaznak Tokaji bort, nagyon gyorsan meg kell szüntetni, ez csak a bamba Hegyközségi Tanácson múlik.
A nehézségek csak ezután kezdődnek. Ez egy nagy költséggel előállítható borkategória (borkategória csoport).
Ezt a világ árban jelenleg nem fogadja el.
Kitörési pont: emelni az árat, a hozzáadott értéket, a sztorit, a terroir jelleget. Semmiképpen nem szabad belemenni árversenybe még az olcsó, tájboroknál sem.

külföldi 2008.09.26. 13:00:48

Ennek egyszerű oka van. A külföldi 50-60-as korosztály még emlékszik a Tokaji borokra. A fiatalok vagy hallottak róla vagy nem. A polcokon a legkülönbözöbb árakon van de Tokaji név alatt. Vásáról egy olcsóbb jó ég tudja milyen származásút és megállapítja, hogy a Tokaji bor nagyon pocsék. Az korrekt minőségűhöz mivel az drágábban van már hozzá sem nyúl.
A konkurencia hatalmas. Chile, Argentina, Új-Zéland, Dél-Afrika ....
Az olcsobbak közül Moldávia, Bulgária, Spanyolo....
Marketingeben nem kell újat kitalálni.Azt kell csinálni amit a többiek.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:02:37

ahan, szóval akkor most már tudom, hogy Ti voltatok azok, akik állófogadást tarottak a Kúriában, és miattatok nem tudtunk ott ebédelni. :)

mindamellett a kiállításra vitt borok a mádi fesztiválon szánalmasan rossz minőségűek és hitványak voltak...

ugyanakkor van finom bor arrafelé, de azt nem Neked vagy nekem adják el, hanem megy kifelé külföldre, japán, olasz, orosz, francia stb... piacra.

a megfelelő ismerőssel bejuthatsz olyan borpincékbe is, akik ezeket a finom borokat termelik huszon-harmincon-negyven éve, aztán már csak győznöd kell megfizetni a minőségi borok többszázezres literárát... vagy a borkóstolás borsos díjait...

és ha ezt megteheted, akkor értelmet fog nyerni az egyik dalszövegünk (Rád bízom, hogy kitalád melyik) idevágó sora is: "tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél".

létezik még ott a nagybetűs BOR-ból.

külföldi 2008.09.26. 13:05:08

Az olcsó pocsék kategóriának nem lehetne Tokaji nevet használnia.
Lehet Zempléni, vagy Jóska-Pista pincészet vagy akármi...

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:10:58

látom sok a hozzánemértő hozzászólás itt, akik okoskodnak, hogy így vagy úgy vissza kell állítani tokaj jó hírnevét. egyet felejtenek el, hogy tokaj jó hírneve csak nálunk amortizálódott el, külföldön nem.

egyszerű az ok: itt nem fizeti meg senki a minőségi bor árakat, és nem is fognak a magyar termelők ide készíteni borokat, mert veszteséget termelnének vele.

úgyhogy tokaji jó hírnevét (itthon) azok ásták legjobban alá, akik a kannás bot 30Ft-os áráért is sírnak, hogy sok, meg húúú, mert miattuk kell a tokaji termelőknek az itthoni piacra a sok ihatatlan pancsot és löttyöt termelni. (ha van aki csinálja ez a hazai piacra egyáltalán).

mesélje el valaki, hogy mikor adott ki borra 10e-15e Ft-ot literéért utoljára egy termelőnél. mert amit a multikban megveszel, 4-5eFt-ért palackját, annak termelői ára töredéke ennek, vagyis azok a borok nem a legnagyobb minőségi kategóriát képviselik.

de remélem, hogy senki nem ringatta ebbe magát nagyon, hogy a tescos 5 puttonyos 2003-as tokaji aszú az a borok királya. :)

külföldi 2008.09.26. 13:21:17

Látom Te nagyon értesz hozzá!
Kérlek magyarázd el miért vannak a minőségi borok ( Furmint, Hárslevelű, S.muskotály) azonos ár kategóriában a bolgár Szófiával? Természetessen külföldön. Hogy melyik országból írom ezt ne kérdezd.

koccintós 2008.09.26. 13:22:33

Már bocs, nem akarok személyeskedni, kedves holex, de ennyi hülyeséget rég olvastam, mint amiket írtál!

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:26:23

külföldi, én nem értek hozzé, nem vagyok se borlovag se bortelrmelő, én csak látom, hogy mi folyik arrefelé, mivel elég sűrűn járok oda, mert most készülök pont befektetni oda egy nagyobb összeget a tokaji borba, és tudom, hogy miről beszélek.

koccintós, nem veszem személyeskedésnek, de nyilván Te nem nagyon vagy ebben a dologban benne, így tudatlanságod megbocsáthatást nyer.

külföldi 2008.09.26. 13:31:05

Segítek, Furmint, Hárslevelű, S.muskotály cca.3,5-4 eur. Ugyan ennyi a Szófia is. Asszú 5 putt. 30 eur, egy közepes chilei reduktív 0.75l cca 21 eur, egy jobb kaliforniai 30-40 eur.

külföldi 2008.09.26. 13:34:05

De kérsezz bátran, írok árakat.

Labancz 2008.09.26. 13:40:02

Holex: Pont így lehet egy kisebb vagyonra szert tenni... egy nagyobb vagyont kell Tokaji borokba befektetni.
10e Ft-ért szívesen adok neked Orosz Gábor Betsek 2006-os Furmintot. Akármekkora mennyiségben, ha az ár a minőség mércéje (boltban kb. 5k HUF).
Nem bántani akarlak, csak rávilágítani a képtetelségekre amiket beszélsz... :-)

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:40:34

külföldi, köszi. ezek fontos infók.

két dolgot felejtettél ki ebből, az egyik az évjárat, mert az ár attól is függ, hogy milyen minőségű szőlőből készül az adott bor.

a másik, hogy mig a jobb kaliforniai bor eljut ide (nem tudom milyen az a jobb kalifoniai bor, milvel onnan semmit nem ittam még), addig 30.000 km-t utazik, és legalább 5× fizetnek rá vámot adót, járulékot, stb... és legalább 5 cég közvetítésével jut el ide,aki mind ráteszik a kicsi hasznukat.

mivel jól ismered ezeket az árakat, nyilván könnyen utána is tudsz számolni, hogy a 30 euróból mennyi is, ami NEM a bornak a termelői ára, hanem járulékos költség.

azt is bizonyára tudod, hogy csak a bor bepalackozása (ami egyetlen szimpla folyamat csak) duplázza meg kapásból a termelői árat.

külföldi 2008.09.26. 13:41:18

A másik! Az asszúkból, szamorodnikból nem lehet mennyiséget eladni.Ezek bor különlegességek, igazi desszert borok.
Amit a külföldiek inkább elfogadnak az száraz Furmint, Hárslevelű.
A világot kicsit "meghűlyitették" a friss, reduktív borokkal. Főleg a fiatalokat. Illatos, friss gyümölcsízűek.És ebben a chileiek járnak élen.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:42:52

labancz, akkor hát rajta, világíts rá. :)

külföldi 2008.09.26. 13:47:19

A chilei borok nagy része ciszternában jön európába és Németo.-ban palackozzák. A kaliforniait kaliforniában. De csak 1-szer fizetnek vámot, amikor bejön az Unió területére.
A szállitás hajón nem vészesen drága.
De tudod mi az érdekes, hogy a moldáv borok is jó pozicióban vannak. Minőségileg közepes és árban sem veszélyes cca.3,5 eur/palack. Kiszerelés izléses pl.öntapadós cimkékkel. Ami mostanában nagy divat.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:49:12

külföldi, szerinted nem lehet. de ezek már üzleti titkok, ezeket nem taglalom ittki, hogy évente hány palack aszút lehet eladni per pillant. lehet, hogy megszeppennél, ha sejtenéd hogy csak egyetlen ország mennyit importál a tokaji aszúból egy évben... amiből szerinted nem lehet mennyiséget eladni.

amúgy nem akarom egyik fajta bort se becsmérelni, származzon az a világ bármely tájáról, de az biztos, hogy ma nem nagyon tudják (vagy csak nagyon kevesen), hogy milyen az igazi tokaji bor. mert a polcokon is van belőle valami überrossz évjáratból (pl.: 2003), ami nem ment ki az igényes vevőknek...

de attól persze ez is aszú, mert olyan szőlőből és olyan eljárással csinálják, csakhát... na...

külföldi 2008.09.26. 13:54:53

Na látod! Itt kezdődnek a problémák.
A külföldi nem tudja miért drága pl. az asszú. Nem tudja mennyi munka van benne, nem tudja mennyi pénz van "befagyasztva" amíg palackba kerül.
A legtöbben azt látják 1/2 bor és ennyibe kerül?
Ez is része kellene, hogy legyen a marketingnek.Egy szélekörű tájékoztatás és máris másként tartaná a kezében a poharat.
Egyébbként egy 60 mill.országban évente max. 50.000 palackot lehet eledni.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 13:57:12

de elkanyarodtunk onnan, amit a post ír, hogy tokaji borok minősége szánalmas.

igen, igazat adok ennek, és ezt a mádi fesztivál is megerősíti, mert ami mi átlag emberek kapunk belőle az tényleg az alja minőség.

aki meg képtelen felfogni és megérteni, hogy ott a világ egyik legjobb borai készülnek, és kerülnek exportra, akkor azok inkább ne szóljanak, mert nem szívesen vitatakozok olyanokkal, akikből süt a tudatlanság. (csak egy kivételt említek, akit nem gondolok ide: külföldi. a többiek osztozzanak azon, amit írtam.)

és attól még, hogy ők nem tudnak valamit, próbálják elfogadni, hogy az attól még nem nincs, csak ők nem tudnak róla.

külföldi 2008.09.26. 13:58:19

Mennyiséget egyértelműen a minőségi borokból lehet eladni és azokból is inkább a száraz kategóriából. (Furmint, Hárslevelű, S.muskotály)

külföldi 2008.09.26. 14:02:28

Nézd! Ahogy azt "Furmányos" írta, marketing kérdése az egész.
Csak kérdezem hol volt pl. 20 évvel ezelött Chile? Hányan tudták, hogy ott egyáltalán készítenek bort?
Vagy Dél-Afrika, vagy Új-Zéland?
Viszont agresszív marketinggel ott vannak az egész világon és nagyon jó helyen.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 14:06:45

külföldi, nagyjából.

de azt is vedd hozzá, hogy itthon valóban a nép ezt nézi, de ahol (vagy inkább AKIK) minőséget akarnak inni, ott/ők nem nézik az árát, ilyen véres szemekkel. simán kiadnak 5e helyett 15e-öt is.

tudom, hogy most az a rész jön, hogy az átlag nem ez... de Mercit se vesz mindenki, csak akinek igénye (és persze pénze) van rá.

a jó bor pont ilyen megítélés alá esik, csak a jó bor relatív olcsóbb, mint egy jó autó.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 14:12:49

külföldi, de most itthonról beszélünk. itthon nincs marketingje a tokaji bornak, mert nem lehet jó bort adni 5eFt/palack áron. mert ez is már olyan lélektani ár, amit alig fizet meg valaki egy multiban, aki bort akar inni.

külföldön máshogy van ez a marketing a tokaji borokat illetően. ott nincs elhanyagolva ez a része a dolgonak, de persze nyomathatjuk állami pénzből (mert azért nincs reklám, mert a termelőnek nem kifizetődő itthon reklámoznia) itthon is, hogy "tokaj de fasza", csak annak meg megint aztán az lesz a vége, hogy lázongás tör ki az értelmetlenül milliárdokba kerülő országimázs építés miatt. (bocsi, politika ennyi volt).

weimarer 2008.09.26. 14:13:36

Off, de csak egy kicsit:
a Magyar Nemzeti Bank ezüst 5000 forintost ad ki októberben, amin Tokaj lesz. Nektek hogy tetszik a pénz?

külföldi 2008.09.26. 14:25:56

Szerintem! A világban borból túltermelés van. Ha ott akarsz lenni a piacon úgy kell tenned mint a többiek.
A mi nagy mondásunk, hogy a jó bornak nem kell cégér már nem állja meg a helyét.Kell!
Furmányos jól írta, divatot kell csinálni.És ezt csakis jó marketingel lehet.
Nézzünk egy külföldit. Bemegy a super marketbe, végig megy a borospolc elött. Lát 200 fajta bort. Melyiket vegye le? Mert ő 1 vagy 2 palackal akar vásárolni. Ha már megismerte, megszerette az más. Amikor tudatosan azt biz. fajtát keresi. De odáig el kell jutni.

szulfit 2008.09.26. 14:39:23

Tűzzel-vassal kellene rendet teremteni Hegyalján, szigorú eredetvédelmi rendszer kellene, szigorú ellenőrzések, hogy eltűnjön a kannás aszú és a 2000 Ft-os ötputtonyos a hiperek polcairól.

Amíg nincs rend, felesleges a marketing és felesleges exportról ábrándozni. Export és marketing nélkül Tokaj viszont belefullad a saját borába, mert nem fognak tudni eladni ennyi édes bort. Szóval kedves tokajiak, tessék lobbyzni és önszabályozni.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 14:40:18

külföldi, attól nem fogja jobban venni a külföldi a bort, ha ithon reklámozzuk nyakra-főre. az adott helyen meg reklámozza, aki el akarja adni, ez természetes, senki nem várja el a bortól, hogy önmagában egy üvegben állva eladja magát. itthon 10 millió embernek értelmetlen reklámozni, mikor a külföldi piacon százezres palackszámban adnak el borokat itthonról (ez a Te számításod szerint minimum 120 millió ember), hol érdekli őket egy olyan 10 milliós ország (engem se érdekelne), ahol az a fontos, hogy lehető legolcsóbban vegyünk meg mindent?

egy fillért nem fektetnek itthon a reklámba, ahogy látod Te is ezt.

ezek üzletemberek. kiadás és bevétel oldallal. nem patriótákról beszélünk. ezek nem áldoznak pénzt hazaszereteből.

reményki 2008.09.26. 14:42:32

Amit pet palackokban láttok Tokaj főutcáján, vagy a boltokban az nem lehet tkaji, erre szigorú szabályok vonatkoznak. Ha jobban ránéztek, azokra a palackokra "zempléni" van írva, és nem "minőségi", hanem "tájbor".
Ami a Tokaj Kereskedőházat illeti, annak a szidalmazása is tulajdonképpen hagyomány, de egyre inkább alaptalan. Kóstoltátok már a reduktív boraikat, a száraz furmintoz pl?

napoletano 2008.09.26. 14:47:06

Hat, feleim, jol nekieredetetek... az eredeti poszt nehany fontos dolgat el is feledtetek, pedig nehany igen fontos dologra vilagit ra. En ugy fogalmaznam, hogy a valodi "tokaji" zaszlot nyogve es nehezem vivok mogott van sok haszonleso. A tokajinak nem a PET-palackosok miatt van hirneve (mar amennyi van - itt nehany alkesz kollega osszekeveri a valosagot a vagyaival), de ok sokkal eredmenyesebben forditjak penzze... es ezellen valoban a helybelieknek kell tenni. Csak irjuk le, maris latjuk a keptelenseget: a Vilagorokseg kozpontjaban, Tokaj foteretol egy lepesre muanyag palackokban aruljak a "tokajit". Ha az ott lakok nem latjak, hogy ez art, nem hasznal, akkor valoban onvesztebe rohan a videk. Ha mar latjak, de nem tesznek ellene, akor csak ketsegbeeshetunk. De ezen valtoztatni kell - elobb jobb, mint utobb.

Holex - orommel olvastam, hogy akkor felfedezted (bar uzleti titok), hogy rengeteg palack aszut tudsz eladni "kulfoldon". Rajta, sok sikert neked! Szivesen sirnek en, hogy "mind elviszik kulfoldre" - mert ez sajnos nem igaz. Na de majd most!

5000 Ft koruli bolti aron meg kb. lehet ihato minosegu 5 puttonyos aszut kesziteni, de az elegge a minimum arnak nez ki. Szep vagy nagy aszut egyszeruen nem lehet.

A tokajit amugy eleg nehez lenne szupermarketben sikeres borra "marketingelni" - nem is az a fajta. Talan az egyszerubb szaraz borokat, kesoi szuretelesueket, de azert mar ehhez is kisse komolyabb szupermarket kell. Igy hat az elottem kozolt poszt elegge ertelmetlen dolgot javasol.

reményki 2008.09.26. 14:47:11

Szulfit!
Méghogy a 2000 Ft-os 5 puttonyos! Múlt heti Auchan akció 250 Ft/palack tokaji furmint (Promontorvin) 700 Körül (erre mársajnos nem emlékszem pontosan) 3 PA (Őszhegy pincészet)

külföldi 2008.09.26. 14:55:25

Kedves Holex! Én folyamatossan exportról "beszélek"!

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 15:26:29

napolentano, kicsit lehet, hogy félreértettük egymást, nekem eszem ágában sincs itthonra termeli bort az ottani tőkékről. nem az az üzleti titok, hogy külföldre megy a bor, hanem az a szomorú, hogy ezt valaki nem látja és nem tudja, mert fel se fogja, hogy mit írok. az üzleti titok az az, hogy egyes országok felé mennyi bort vagy(ok) képes exportálni.

de ha ezt Te is így éretted, akkor sínen vagyunk.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 15:29:15

külföldi, ha ide hoznak be bort, akkor az import. ha innen visznek,akkor az az export, és tuti, hogy innen nem exportál senki chilei bort.

Furmányos 2008.09.26. 15:38:25

napoletano, Mindenhol vannak ilyenek. Villányban - ha Síklós felöl utazol- az első tábla a helységnévtábla után aszongya, hogy édes merlot 350HUF/liter. Mégsem ez alapján itéljük meg Villányt és a villányi borászokat. Tokajban meg a PET palack dívik (speciel a mádi Reál közértben is ott figyel a PET-be zárt "furmint").
Jó, villánynak akkor sincs saját Promontorbora. De nem is nagyon hiányzik nekik, godolom...
Nagyobb gondot jelentenek az elhanyagolt szőlőültetvények és a sitteskonténerben szálított leszüretelt szőlő. Ezek voltak az elkeserítő élmények, amiket rossz érzés volt látni a múlt héten...

holex: azt azért lásd be, hogy nem mindenben az ár a meghatározó. Persze, zempléni péjdájában szereplő 250 ft-os furminot felesleges megkóstolni, anélkül is lehet elképzelésünk a minőségéről. De pl. Intersparnal 990.- a Bodvin édes cuvée. Tudod, hogy ki készíti ott a borokat? Szóval azt a tételt nem igen temetném,... annak ellenére, hogy megfizethető.

Furmányos 2008.09.26. 15:41:51

holex, az attól függ. Exportnak csak a Közösségen kívüli értékesítés számit. Importnak pedig az, amit amit a Közösségen kívüli vevőnek adsz el és ki is szállítod az EU-bol a bort.
lásd, jövedéki tv. vevőnyilvántartás szabályai.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 15:49:37

oké, had oszlassak el valami nagyon csúnya tévhitet. itt alapvető fogalomzavar van: az export, amikor kiviszed az itthon készített árut külföldre; az import, amikor a külföldön készített árut behozod.

mielőtt valaki ostobaságot beszél azelőtt olvasson már utána:

hu.wikipedia.org/wiki/Import
hu.wikipedia.org/wiki/Export

köszönöm!

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 15:50:27

furmányos, egyébként nem az ára döntő, nagyon fontos, hogy a bor iható legyen. :)

reményki 2008.09.26. 15:54:50

Holex!
Az EU szerint a közösségen belüli árumozgás nem export. Ennek felel meg nem csak a magyar jövedéki tv, de pl. az áfa tv. is. (Furmányos tudja jól.) De lovagoljunk a szavakon, értjük, hogy a nem belföldi, közösségen belüli értékesítésről beszélsz (szerintem).

Furmányos 2008.09.26. 15:57:18

holex, ez azért inkább mérvadó wikipédiánál: 2003. évi CXXVII. törvény :-)))

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 16:10:42

furmányos és zempléni... együtt kettőtőknek újra leírom, azt a förtelmes nagy baromságot, amit furmányos írt, hátha megértitek:

"Importnak pedig az, amit amit a Közösségen kívüli vevőnek adsz el és ki is szállítod az EU-bol"

lassan olvasva ízlelgessétek a szavakat, ha nem próbáljátok meg akkor a jogszbályt értelmezni (ha az könnyebb nektek) vagy a wikipédia szimpla fogalom meghatározását (ott emberibb nyleven van definiálva), mert elég durva baromságot írt furmányos, és zempléni Te meg még adod alá a lovat is... huhh...

RoFä 2008.09.26. 16:16:06

Hát feleim,

nem tudom, mennyiért lehet tisztességes 5-6P aszút készíteni, és a PET palackos tablettásról sem tudok első kézből nyilatkozni, mert nem élek vele. De!

Tállyán van például egy Hollókői Mihály. Biztos van még ilyen pince sok, de én speciel véletlen őket ismertem meg. Ha az ember lemegy, kap (egyébként akár műanyag palackba kimérve) bort, egyenesen a nagy hordókból lopva. (Én meg pincézni is imádok, eleve). Száraz borok olyan 400 Ft / liter körül, 93-as hatputtonyos asszem most épp ötezer litere, régen négy volt.

Én nem értek a borokhoz, de ott már tartok, hogy a szart nem iszom meg. Volt már a számban Fekete B, Györgykovács, Bussay, Szepsy, Demeter stb bor, Vylyan "hektószám"... És ezek a műanyagba hordóból mért tételek szinte mind őszintének tűnő, és iható, finom borok voltak. (Volt egy kissé elászkolt kivétel, ami nem ízlett).
A "teszkós" árú hatputtonyost kóstoltattam már pár emberrel, és mindegyik elalélt tőle. Persze biztos, hogy nincs ott, mint egy, pld. Royal-os Nyulászó vagy Betsek (kb 25-30k / liter), vagy egy legendásabb Szepsy (duplája). De ittam én francia nemes édesbort az olcsóbb, de nem épp kétfilléres kategóriából (Monbazillac), na azt például földbe döngölné, és levizelné a hulláját, aztán röhögve táncolna rajta.

Biztos van még sok ilyen termelő - lehet, hogy "régi stílusban", de őszinte, iható borokat készítenek. "Ahhoz képest" röhejes áron. Az átlag magyar fogyasztó igényéhez talán közelebb állnak (mármint pénzügyileg), kompromisszummentes minőségmegszállottak (SZI, Demeter Z, Kikelet, többiek).

Szóval ne próbáljuk úgy beállítani a dolgot, hogy van a csúcs, és van a PET, és köztük fekete lyuk.

RoFä 2008.09.26. 16:17:28

Ps: ha egyébként valaki ismeri azt a pincét, amiről beszéltem, segíthetne (nekem) elhelyezni. Mindig jó tanulni.

Vagy ajánlhatnátok még hasonlókat, vagy beszéljetek le az ilyenekről, merthogy szar, vagy valami.

Ja, és hajrá Tokaj.

RoFä 2008.09.26. 16:19:08

Ps: A kerháznak lehet, hogy vannak jó borai, de a koronás meg hattyús aszúi és egyebei szerintem nem éppen jók, és ahhoz képest drágák is.

De ha jól tudom, ők még mindig afféle szociális ellátóként működnek arrafelé (szőlőfelvásárlás, minőségre tekintet nélkül). Igaz ez még?

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.09.26. 16:21:28

RoFä... Hóllókői Mihályt én is ismerem, és eléggé minőségi borokat csinál. úgyhogy nem vagy rossz kezekben, ha odajársz. :)

RoFä 2008.09.26. 16:26:37

Mondjuk most utánanéztem a palackozott, bolti árainak, és azért arrébb vannak.

Almát az almával, ugye :)

jorda 2008.09.26. 16:55:48

A magyarországi borlobbi nem érdekelt a tokaji(gazdasági)sikerében!

(Egy sikeres és jó marketing(mint a vörösboré)a tokaji borkülönlegességeket a világ legismertebb és leginkább keresettebb boraivá tennék!
Abban a pillanatban kiderülne,hogy csak limitált mennyiség állítható elő,az ár,pedig csillagászati magasságokba emelkedhetne!)

Miért?

Mert akkor hogyan lehetne eladni a sok, gyenge minőségű alföldi és egyéb kannásbort(ma már ugyanezt a minőséget palackozzák is)?

A legnagyobb külföldi tulajdonú érdekeltség "sajnos"ezen a borvidéken van! Ennek eddig csak kárát látták az itt élő emberek !

Szőlőfelvásárlás: nulla
Foglalkoztatottság: majdnem nulla
Árképzés: negatív
Imidzsképzés külföldön: gyenge
Export: minimális
Népgazdasági haszon: minimális

Ezekután nagyon jó,hogy vannak !

MalbecNC 2008.09.26. 16:59:44

Atyavilág!!
Pihenjetek már egy kicsit!

MalbecNC 2008.09.26. 17:07:20

Reseda, segítenél pár dolog megértésében?

Itt olvasok folyamatosan a Mádi körről és hallottam a másik szervezkedésről is a Tokaj Renaissance működéséről is.

Mi a kettő közötti különbség?

A most érvényben levő bortörvény mennyiben szabályozza a borok utcai, pincei forgalmazását? Azt tudom, hogy a különleges tokaji borok csak félliteres palackokban forgalmazhatóak, de mi van a többi Tokajival?

Mit jelent itt most az alulról felfelé való építkezés?


Mit jelent az

MalbecNC 2008.09.26. 17:19:03

Na, most vagy szót fogadtatok, vagy lejárt a munkaidő... :-)

Megyek én is.

hegyaljai 2008.09.26. 17:32:48

Kedves RoFa!
Hattyús cimkéje a Disznókőnek és a László Pincészetnek van, a Tokaj Kereskedőháznak nincs.

hegyaljai 2008.09.26. 17:44:37

Kedves MalbecNC!
Két élcsapat, de az a baj, hogy ha hátranéznek nem igen megy utánuk senki. :)
A törvényi háttérről a lényeg: meghatározott termőhelyről származó minőségi bor (pl Tokaji Furmint) forgalmazható mindenféle formájű és anyagú rettenetes legfeljebb 2 literes palackban (beleértve a PET is) Tokaji borkülönlegesseg (szamorodni, aszú stb) csak 1/2 literes szintelen üvegpalacban, illetve a forgalombahozatali engedéllyel rendelkező bor a termelő pincéjében palackozás nélkül, pl hordóból kóstotlás formájában értékesíthető.
Ha tehát az említett tállyai termelő a hordóból PET palackba fejtve ad el aszút, akkor az törvényt sért. Aki Tokaji furmintot PET palackban ad el, az nem sért törvényt csak az ilyen embereknek én nem szoktam fogadni a köszönését sem. Aki pedig 250 Ft/0,75 literes polci áron kínál tokaji Furmintot, annál a legegyszerűbb ellenőrzéssel is rá lehetne találni a manipulációra.

RoFä 2008.09.26. 18:26:07

hegyaljai 2008.09.26. 17:32:48

Ezt benéztem, bocsi. Régebben se volt valami madaruk?

RoFä 2008.09.26. 18:35:15

Kedves hegyaljai!

Nem tudom, hogy PET volt, polisztirol, vagy bakelit, mindenesetre nem tört meg benne a bor. Ennyit a dolog tényszerű részéről.

De legközelebb úgyis terveztem üveget vinni.

A kommented némi sznobizmusról árulkodik. Már megbocsáss. De nem pofázok, mert ha hegyaljai a neved, akkor biztos csak értünk (fogyasztókért) haragszol, nem ellenünk.

Ps: szerintem - ha jól tudod, márpedig valószínű jól tudod - akkor hülye a törvény, de nagyon. Termelőtől, pincében vásárolt borra nem ártana, ha más szabályok vonatkoznának. Nem látok érdemi különbséget ui. a között, hogy a barátokkal megiszunk lent két literrel, vagy hogy elviszzük palackban (mert demizsonunk momentán nincs, és sajnos a palackozás rögtön komolyat dob az áron) és megiszzuk otthon, vagy a szálláson.

Én vagyok a fogyasztó, tudom, mit veszek, és tudom, hogy az ilyen "kiszerelésű" bort nem évekig történő tárolásra vásárolom.

Tehát szerintem különböztessük meg a pancsolást (kezét levágni) a szerinted nem megfelelő csomagolástól. A bor a termék, nem az üveg.

RoFä 2008.09.26. 18:38:14

A T. kommentelők szerint össze lehet mérni egyes borvidéki dűlők adottságait? Lehet olyat mondani, hogy az X tokaji dűlő arrafelé nem kiemelkedő, de még mindig jobb, mint Y terület Badacsonyban? Vagy ezt a jó dűlő - rossz dűlő dolgot mindig helyi értéken mérik a szakírók s a borászok?

hegyaljai 2008.09.26. 18:47:04

Kedves RoFä!
Sem a Kereskedőháznak sem jogelődjeinek nem volt madár a cimkéjén.
A palackozás megkövetelése nem sznobizmus, képzeld el azt, amit ajánlasz valamelyik francia szőlőbirtok (chateau) pincéjében. Ha ilyet kérnél rendőrt hívnának! Ha mi olyan áron akarjuk a tokajit látni, mint amilyen áron ezek a kagylófalók eladják a saját borukat, akkor nekünk is kell a hitelességet biztosítani. Amíg a pincében a tulajdonos-termelő-borász tölt, addig ő garantálja a minőséget. Ha ő nincs jelen, akkor pedig a zárt palack.

sutto 2008.09.26. 18:48:21

Üdv Mindenkinek.
Hála a jó istennek jelen voltam a Mádi Kör meghívotjaként az említett kóstolón.
Igen is van nagyon közel azonos, sőt nekem azonos minőség az un. nagy nevű borászok alatt is. Árban jóval alatta minőségben meg márleírtam, ide említeném Török pincészetet. A hárslevelűje szerintem a kóstolón a legjobb volt. 2003-as aszúeszenciáját nagyon nehezen lehetne megkülönböztetni Szepsy azonos évjárató 6-os aszújától.
A minőség vitára csak annyit, akik sokat járnak hegyalján azok észrevehetik nem csak minőségi de felfogási különbségek is vannak.
Mádra jellemző irányzat amit Szepsy, Orosz Gábor, Demeter képvisel tolcsván meg sem található, Ott inkánn az ászkolt un. hagyományos Tokaji készítés a jellemző. Igy a nem tájákozott fogyasztó még inkább zavarba jöhet.

CDX 2008.09.26. 20:32:26

Állami támogatást a borászoknak! Pízt, pízt, pízt! Adjon az állam, neki annyi van úgyis

Rókakígyó 2008.09.26. 20:41:15

Soha nem szólnék hozzá egy boros topikhoz, de most mégis...

Én Feldebrői vagyok, sosem volt szőlőnk, és sok rossz bort ittam eddig.

Vannak jó borok alapvetően máshol és a sört jobban szeretem.

Mezőgazdász is vagyok és ennek ellenére a borozást sznobságnak tartom (sör, sör, sör).

Véleményem, ha számít:

- Tokajban nagyon régen vannak problémák (min 1945 óta, l. moldova - égi szekér),
- A nyáron voltam Görögországban és 3 euroért jobb bort adtak, mint bármelyik tokaji valaha is tud lenni,
- Tokajiból a legjobbat műanyag palackból ittam,

Szerintem a fenti pontok a tokaji borvidék alapvető problémái.

Nagyminőség nem létezik. Ez csak a szerzőnek.

dagadtos 2008.09.26. 22:04:25

"A nyáron voltam Görögországban és 3 euroért jobb bort adtak, mint bármelyik tokaji valaha is tud lenni" - nem kéne ide írogatnod, az a helyzet.Eddig nem tetted, továbbra se tedd.

egri Fehér 2008.09.26. 23:37:02

Úristen, ezt teszi az Index-címlap egy hatásvadász alcímmel...

broáf

Javaslat: az írást posztoljátok újra, csak ne jelenjen meg az indexen...
és akkor majd lesz normális vita... olyan, ahol a hozzászólások 40%-át nem a holex nevű dilettáns írja... :SSS

egri Fehér 2008.09.27. 00:48:03

jorda: bár valszeg csak benéztél ide, mert index-címlapon volt a poszt, beírtad a baromságodat, aztán többet nem jössz ide, de irtó nagy hülyeséget írtál...

bocs, srácok, elgurult a gyógyszer... ilyen nincs... vki direkt szórakozik, és ír kamukommenteket?!

wolferl 2008.09.27. 11:17:17

Szerintem az a legnagyobb baj ma Magyarországon, hogy a potenciális fogyasztók 80 %-ának fogalma sincs arról, hogy milyen a jó bor. Mióta komolyan foglalkozom a borkultúrával és fogyasztom is a jobbnál jobb tételeket, csaknem valamennyi ismerősömmel, barátommal és rokonommal szemben hatalmas falakba ütközöm. Tudom, sokszor, sok helyütt leírták már, de egyszerűen borzasztó. Szerintük 300 forintért lehet venni finom és jó bort a merketben. Megkóstolnak nálam egy remek tokaji furmintot, és képtelenek megkülönböztetni egy 300 forintos félédes szartól. Nézem az arcukat és látom, hogy furán nézenk rám, nem értik, hogy mi a különbség. Ez egyszerűen elképesztő. Óriási gondok vannak itt. És fogalmuk sincs arról, hogy az én borom miért kerül 1500-5000 HUF-ba, az övék meg 300 HUF-ba, amikor végül is szerintük semmi nagy különbség. És tépem a hajam!

koccintós 2008.09.27. 16:32:16

kedves egri Fehér!

Szerintem igen, mert épp eszű ember ilyen ordenáré baromságokat nem ír! És én az egyik kommentemben még MalbecNC-t fedtem meg... Mea culpa!

koccintós 2008.09.27. 16:35:29

Bocs, jó lesz az épeszűnek is :) De az aszú akkor is csak egy esz!

koccintós 2008.09.27. 16:59:44

kedves wolferl, amit írsz, az nekem is ismerős.

Az a legjobb még, amikor elkezdik fejtegetni, hogy pl. azért a 3000 forintért amit én egy üvegért kiadok, ők mennyi sok jó PET palackos félédes csodát tudnának venni...

borelite 2008.09.28. 04:12:01

Az a nagy helyzet, hogy a tokaji borvidéken a bortermelés az egyik legmeghatározóbb megélhetési forrás.A többség olyan bort készít, amelyet el tud adni.Ennek megfelelően olcsón kell termelni, hogy a bor se kerüljön sokba. A hazai fogyasztó az elmúlt évtizedekben olyan tokajikhoz szokott, amilyenekhez. Az elmúlt évtized változásait csak egy nagyon szűk kör ismeri és értékeli. Külföldön a tokaji borokról alig tudnak és ha valamit, azt a keveset is zavarosan. Tokaj jövőjét itthon kell megalapozni, de a rendteremtés sajnos nem csak gazdasági, hanem regionális szociális kérdés is.
Bíztató ugyanakkor, hogy az utóbbi években azok a külföldi szakemberek, akik a legkiválóbb tokaji borokkal ismerkedhettek meg,egyre jobb hírüket keltik.Erre érdemes lenne rámozdulni.

espé 2008.09.28. 09:33:46

300-3000HUF
Ha a laikus nem tud kulonbseget tenni, akkor mivel lehetne ravenni a 10x-es kolteszetre?

nullahetvenot 2008.09.29. 07:54:58

Hat ez azert elég király. Szerintetek ha valaki műanyag hordódól árul Tokaji aszút, az mennyire próbál szőlőből készíteni bort? Csak egyszerű kérdés..
tokaj problémája ennél lényegesen mélyebb, mint hogy arról vitatkozzunk kinek a címkéjén van valami hülye madár.
Itt az emberekkel van a gond , bár abban egyetértek, hogy a amgyar fogyasztók 95 %-a még mindig drágálja a 250 Ft-os bort.
A minőségről meg ne beszéljünk, mert ha Szepsy nem borászkodna, akkor még 10 évvel viszább járnánk az időben, valahol egy távoli galaxisban...

hegyaljai 2008.09.29. 09:40:52

Kedves 0,75 l!
A cimke ügyben azért szólaltam meg, mert a saját kertemben is ki szoktam húzni a gyomokat. :)
Ami a magyar fogyasztó tájékozottságát illeti, az azzal kapcsolatban megfogalmazott felvetéseid teljesen jogosak. Az elmúlt több mint 60 évben felszámolták az önellátást, a fogyasztó és a termelő közötti személyes kapcsolatot, a technológiai fejlesztések, növényvédőszer-műtrágya használattal elszakították a szőlő többségét a terészetközeli állapottól. A tízszeres árkülönbség létezik a pékárúnál, a sajtnál, a húsnál is csak kevesebbet ír róla a bulvársajtó mint a borról. A probléma lényege, hogy ezen természetes kapcsolatok, információáramlás helyett itt vannak nekünk az élelmiszer kereskedelmi láncok, akik az árrésükkel kirabolják a termelőt, de nem adnak igazán hozzáadott értéket. Nem vállalják fel a fogyasztó tájékoztatását, hiszen nekik az a jó, ha a fogyasztó műveletlen és az első 15 másodperces TV reklámra, vagy az "akció" szóra gépiesen reagálva fogyaszt.

nullahetvenot 2008.09.29. 12:49:57

Kedwes Hegyaljai!
Én nem szoktam beleszólni ezekbe a vitákba, csak itt azt láttam , hogy mivel Tokajt szerencsére mindenki szívügyének tekinti, ezért van róla véleménye is, és ezt szívesen el is mondja.
Sok jó, de sok rossz gondolat is van köztük, merthát ugye az itteni borgazdasági viszonyokat nehéz megérteni,ebbe most nem vájok bele, de sajnos sokan úgy gondolják hogy Ők ezt már nagyon tudják..
És felsőbb szinten is olyan emberek rendelkeznek Tokaj felett akiknek közük nincs a borvidékhez, vagy ha megkérdeznek itteni személyeket, akkor sem sikerül a megfelelő embereket megtalálni.
És amíg ez így lesz, addig téphetjük mi a szánkat, mert mint az előző beszélgetéshalmaz is mutatja, a minőségi borkészítéstől eljutottunk egy műanyagtartályos aszúig, és hát arra jutottunk, hogy haj de jó az is.( ez a fogysztói oldal)
Az összetartás teljes hiánya pedig csak ront ezen a dolgon, és ebből semmi jó sem fog kisülni. Én ezt nagyon sajnálom.

MalbecNC 2008.09.29. 17:57:39

Köszi hegyaljai a választ!

Nekem azért elég durva, hogy PET palackban árusítanak "minőségi"-nek kategórizált bort. Szekszárd fele PET palackban csak tájbort láttam árusítani, az meg sztem jól is van.

Hanem amit még mindig nem értek: miért van két szervezet Tokajon? Miben különböznek? Ha hasonló, vagyis eredetvédelem meghatározása a cél, akkor miért nem egyesülnek?

Kb. négy éve Tokajon keresztül hajtva kóstolni és vásárolni szerettem volna száraz szamorodnit, illetve fajtabort (nem én vezettem). A családom spórolósabb fele kijelentette, hogy nem muszáj "sztár" pincéktől vásárolni drága borokat, higgyem el, hogy majd lesz kint az utcán sok "eladó bor" tábla. Igaza is volt. Csak az elsőnél álltunk meg, mert a többire már nem is voltam kíváncsi: a kínált, hordóból mért "aszú" illós volt, a száraz (már nemtommi) igazából félszáraz volt, egy harmadiknak meg semmi tokajis beütése, de még kiemelhető tulajdonsága sem volt. Én azt gondoltam, hogy azóta javult már a helyzet. :-(

nullahetvenot 2008.09.29. 20:05:53

Nem 2 szervezet van hanem Tokaj Reneszánsz, Bormívelők, Mádi Kör meg a kerházas szóval ez 4 nagyobb meg még biztos van van 4 kisebb,szóval ennyit az összetartásról,a PET tételek minősége meg még a béka alatt van egy pár méterrel.

hegyaljai 2008.09.29. 20:32:56

Kedves 0,75 l!
Tudod két német az egy hadsereg, két magyar az három párt. :)
A legnagyobb baj nem azzal van, hogy van 4 szervezet, amelynek a vezetői csak köszönnek egymásnak, és csak ritkán beszélnek érdemi kérdésről egymással. Ezek ugyanis önként vállalt dolgok. Ezt még kibírná a borvidék, hiszen ez egy gazdag ország. :)
A baj az, hogy a kötelező hegyközségi szervezetet sem veszik ugyanezek a helyi véleményformáló, négyféle egyesületi vezetők komolyan. Hozhatnának ugyanis egy a bortörvénynél szigorúbb helyi szabályozást, hogy PET-be lehet tölteni bort, de akkor nem lehet ráírni, hogy tokaji. Na ha ezt meglépik, akkor majd lesz a négy szervezetnek valamiról marketing programot csinálni.

espé 2008.10.01. 20:00:41

Hozhatnának....
De minek, amikor ilyen szépen egyetértenek a Fő utcán évtizedek óta folyó dolgokkal.
süti beállítások módosítása