Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vigyázat, bioetanol!

Hilltop Bio Bianca 2006

2008.09.28. 17:20 - BOB

Akárhogy is szeretném, nem tudom levetkőzni az úgynevezett bioélelmiszerekkel kapcsolatos averzióimat. Hiába van divatja, hiába próbálja nekem bárki bárhogyan adagolni, nem igazán hiszek benne. És ennek tapasztalati okai is vannak, illetve főleg azok vannak. Az össznépi őrületbe mindenesetre most Hilltopék is beszálltak. Ráadásul - bár eddig teljesen elkerülte a figyelmem - nem is első évjáratban töltik le Bio Bianca nevű borukat, melyet van szerencsém szájpadlásomon üdvözölhetni. Lelki szemeim előtt feltűnik egy sötét lepelbe burkolózó Kamocsay Ákos, aki énekel a hordóknak és holdtöltekor ökörszart ás el a sorok közt surranva. Kihúzom a kezem a biliből.

A biobiznisszel kapcsolatos gyanakvásom nem mai keletű. Talán mikor megláttam az első feketére rohadt, összeaszott paradicsomot egy böszme nagy "bio paradicsom" tábla alatt, jó néhány évvel ezelőtt, akkor kattant meg bennem valami. Azután a bioélelmiszer nekem sokáig nem jelentett mást, mint az elhanyagolt, nemcsak vegyszerrel, de máshogy sem kezelt, gyenge minőségű, szanaszét rohadt zöldségeket, amiket valamilyen rejtélyes okból sokan mégis olyannyira istenítenek, hogy a normál zöldségár három-négyszeresét is lelkiismeret-furdalás nélkül köhögik ki érte. Kiakadtam attól (és akadok máig), hogy míg kedvenc balatonboglári Panninénink házi paradicsoma (melyet ő palántáz évek óta saját magjáról, vegyszert a büdös életben nem látott, csak kapát, de azt sűrűn) valószínűleg sosem fogja megkapni a bioélelmiszerek csillogó plecsnijét, hiába vörös és hatalmas mint a Szovjetunió anno, ráadásul finom és egészséges is, addig dögivel tukmálják ránk a Spanyolországból vagy Marokkóból behozott úgynevezett biozöldségeket csillagászati áron, feketére rohadva, összeplöttyedve. Ráadásul a szállítás is több füstöt okád a levegőbe, mint amennyi vegyszert a hazai zöldségek összesen látnak. Környezettudatosság a pofánkbe bele.

Az i-re végül az tette fel a pontot, mikor egyik hazai hipermarketláncunkban "BIO CIABATTA" felirattal árusított sütőipari valami címkéjén annyi élelmiszeripari adalékanyagot találtam, hogy felsorolni is tereh. Volt ott a guar gumitól kezdve az emulgeálószerekig, stabilizátorokig minden. Ciabattára speciel éppencsak hasonlított. Később mondták mások is, hogy ez a biobiznisz nagyjából annyira van a valódi ökológiai gazdálkodástól, mint Balatonboglár Marakeshtől. Ekkor hallottam először a "biomaffia" szót is.

Ennek ellenére minden szkepszisemet megpróbáltam félretolni, mikor a Hilltop bioborát kezembe (számba) kaptam. Elvégre a sima (értsd: bio felirat nélküli) bianca boruk egész iható volt emlékeim szerint (bár annak évjáratára nem emékszem, elvileg az is elképzelhető, hogy az is bio volt, csak nem kiabált róla a felirat). Becsületes savai voltak, mégis kerek volt és harmonikus, már ami egy reduktív bortól elvárható ezen az árszinten (talán 990 Ft volt a kiskerára). Műtannin kolléga is ihatónak tartotta. Az viszont gyanús volt, hogy a bio felirat ez esetben az előző évjárathoz képest olcsító tényező volt, nem pediglen drágító. 750 forintos averzió. Legalább kétszer ennyibe kellene kerülnie - figyelmeztetett a kisördög. A gyanakvást azonban elhessegettem magamtól. Nem is tudom, mi lehetett ennek az oka, de a hiszékenységnek meglett az ára.

Elkövettem azt a hibát is, hogy a címkét is csak bontáskor néztem meg tüzetesebben, máskülönben feltűnt volna, hogy míg egy könnyed, reduktív iskolázású borban általában nem nagyon tolongnak a szeszek, itt akárhonnan nézem, 14 és fél fok virít a papíron. Rendben van, hogy a bianca jó cukorgyűjtő, de ennyire? Mindenesetre a színnél még nincs problémám: szép, halvány szalmasárga, amilyennek egy kétéves, könnyű fehérbornak lennie kell. Az illatában azonban van egy kis gixer. Illetve nem is annyira kicsi, 14 és fél foknyi. A halvány virágosság mellett ugyanis az alkohol az egyetlen ami érezhető, ráadásul olyan mennyiségben, hogy édessé, mi több: geillé teszi az illatot. A hátcímkén olvasott "tüzes" jelső kezd vészjósló valósággá válni.

Melegedve némi körte is feltűnik, ennek ellenére nekifutásból vernék annak a kezére, aki 10 fok fölé meri melegíteni ezt a bort. Ugyanis már 10 fokon is olyan alkoholos édesség, sziruposság érződik belőle, hogy az érvényesülésre esélye nincs mellette semminek. A semmi alatt itt gyümölcsösséget értünk, mert savak mint olyanok nem nagyon vannak, talán jó előre elmenekültek az alkohol elől. 11-12 celsiustól pedig a szesz totálisan átveszi a hatalmat, élet-halál urává válik. Ízben is glicerines, alkoholos, geil a bor, csupán némi gyümölcsösség cincog ki halkan a szesz roppant súlya alól. Sav csak szénsav formájában, a glicerin tapad a szájpadláson. Erre még jól behűtve sem tudok többet osztani, mint 2 pontot. A bioetanol-konteszten talán magasabban jegyeznék. Már ha volna ilyen konteszt.

Címkék: 2006 kóstolás borok a hiperből fehér kétpontos hilltop neszmély biobor bianca

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr74682003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserszegi Óvszeres 2008.09.28. 17:55:03

Kedves Bob! Kérlek ne vedd személyeskedésnek, de én úgy érzem, hogy ha valamiről ír az ember, akkor annak előtte olvasson utána legalább egy kicsit. Az ökörszar, meg a holdtölte az már biodinamika-kategória, kevered a szezont a fazonnal. A bio bor röviden annyit jelent, - ha a szőlőt nézzük - hogy gombaölésre nem lehet szisztemikus szereket használni, csak kontakt cuccok jöhetnek szóba, nevezetesen csak kén meg réz, aztán annyi. Nincs gyomírtó, a lombtrágyák köre is korlátozott, műtrágya egyáltalán nincs. Ha hiszel benne, ha nem, a szőlő így is terem, pláne ha egy rezisztens szőlőfajtáról van szó. Számtalan vizsgálat megállapította, hogy a bio esetében a gyümölcsben, illetve majdan a borban előforduló szermaradvány töredéke annak, mintha konvencionális, vagy akár integrált gazdálkodásban termesztik a szőlőt. A biogazdálkodás, sőt mára a biodinamika egyébként nem véletlenül terjed, de erről talán érdemes lenne olyan embereket is megkérdezni, mint Lőrincz György például, aki sokak mellett már foglalkozik biodinamikus gazdálkodással is. A Hilltop az viszont még mindig nem ez, az szimplán bio. A véleményeddel amúgy nincs baj, csak egyszerűen elavult és a világ fejlettebb részein és mára itthon is azon már rég túl vannak, hogy a biogazdálkodást a rothadt, vagy a kukacos gyümölccsel azonosítsák. A Hilltopnak már régóta van ez a bora, ittam már én is, és talán nem nagy eresztés, de attól, hogy reduktív még lehet benne bármennyi alkohol is, mert a bianca tényleg kiváló cukorképző. Magyarországon egyébként a Biokontroll Hungária a biogazdálkodások ellenőrző szerve, amin az ő logójuk rajta van, nyugodtan megveheted. Az a helyzet, hogy amennyi vegyszert manapság megeszünk, tényleg nem mindegy, hogy mi milyen minősítésű, mert akárcsak bármi másban, a végeredményben, jelen esetben a borban minden kimutatható. A bio nem hit kérdése, hanem egy működő rendszer, csak hát néha érdemes lenne utánanézni a tényeknek.

napoletano 2008.09.28. 18:41:52

Csatlakozom az elottem szolohoz, azzal a kulonbseggel, hogy vedd csak nyugodtan szemelyeskedesnek, Bob: amit te biogazdalkodas cimen felvazolsz, az karikatura, amit utana konnyuszerrel annak nyilvanitasz. Azaz a sajat eloiteleteid viragos nyelvezettel fejted ki, de ettol meg nem lesznek jobban megtamogatva. A valamikori magyar ervelesi kultura (annak idejen tan Janus Pannonius emlitte, hogy a magyarok elnek-halnak egy jo poenert, az sem baj, ha nem igaz) meg mindig el - ugy tunik, a stilus felulirhatja a tartalmat. Amit a biogazdalkodasrol irsz, koszono viszonyban is alig van a valosaggal: annyi viszonyban van, hogy nem minden bio-gazda felvilagosodott, elvonalbeli gazda - bizony lattam en mar lusta biogazdat is, aki erenyt (bio-minositest) csinalt a hibabol (a lustasagabol). Ezert valoban talalkozhatsz rossz minosegu "bio" termekkel, de ez nem a szabaly.
Kis hozztenni valo: a biogazdalkodasban a szintetikus szerek hasznalat tiltott - de amugy leteznek engedelyezett gyomirto, rovarirto, stb. Szerek. Szolon is alkalmazhato jonehany szer, vagy novenykovonat - de szintetikus novenyvedoszer, kontakt vagy sem, nem hasznalhato (rezgalic igen).
Ugyanis a tobbseg komolyan veszi, es nem tudna eladni nyilvanvaloan ehetetlen, rossz minosegu termeket.
A bor? Hat, Istenem, ha rosszul sikerult, hat akkor olyan. Azert en gyanitom, hogy a 2 pontodban vastagon benne van a bevezetesbol taplalkozo hozzaallasod. De mivel en sosem voltam hive a Hilltop-boroknak, hat nem akarlak szavadon fogni.

BOB 2008.09.28. 19:45:00

Akkor ha eddig nem lett volna vilagos: szerintem nincs sok koze az ugynevezett bioelelmiszereknek a biodinamikus gazdalkodashoz. Az egyik egy eleg tagan ertelmezett kategoria amibe belefer a guar gumival turbozott ciabatta is (en ezzel a kategoriaval kapcsolatos fenntartasaimat fejtettem ki), ebbe tartozik ez a bor is, a masik pedig amit Lorincz Gyorgy es sokan masok is muvelnek (es amivel szemben szinten szkeptikus vagyok egy fokig, foleg a vallasi reszevel, ezt anno le is irtam, de teny hogy az legalabb nem atvagas es a tapasztalatok szerint neha mukodik).

napoletano, irod: "valoban talalkozhatsz rossz minosegu "bio" termekkel". Na ja, csakhogy en foleg ilyennel talalkoztam. Akkor biztos, hogy ez egy jol mukodo rendszer? Ha a guar gumival suritett ciabatta belefer a biotermek kategoriaba, akkor az nem onmaga karikaturaja? Minden tiszteletem azoke, akik komolyan es valoban biotermeket termelnek, szerintem ok a legduhosebbek a bionak nevezett muanyagoktol, meg az altalad "lusta biogazdanak" nevezett konszernektol.

dagadtos 2008.09.28. 19:51:23

Szerintem kár lenne tagadni, hogy az élelmiszerek területén ez sok esetben egy szimpla biznisz, ami meglovagol egy mostani trendet.

Cserszegi Óvszeres 2008.09.28. 20:35:12

Mellébeszélsz Bobi! Mondtam neked, hogy Biokontroll Hungária. Miért, ha ki van írva valahova, hogy főzött olasz fagylalt, akkor azt te mindig el is hiszed? Ki beszél itt ilyen kajli ciabattáról, a borról beszéljünk! A Hilltop bor egy biobor, mert azok szerint a szigorú szabályok szerint készül, ahogy egy ellenőrzött bioterméknek kell. Egyébként, ha valami bio az nem jelent mást, vagy rosszabb minőséget, esetleg jobbat igen. A biodinamikában pedig nem az általad vallásinak nevezett rész a fontos, mert valószínűleg Szepsy István, vagy a már említett Lőrincz György sem lépett be valamilyen fura szektába, inkább az lehetett, hogy a biodinamikában is találtak használható, jó dolgokat. Ez egy szemlélet, ami tartalmaz furcsa és misztikus elemeket, de nagyon sok tudományosan egyébként megmagyarázható elméletet is. A népi megfigyeléskről és az ősi termesztési módszerekről meg szintén ne feledkezzünk meg, mert azok nem népmesék.

wolferl 2008.09.28. 20:39:44

A bioügybe nem mennék bele, de amit Bob a Hilltop biankáról írt, teljesen egyetértek. Valaha nagyapám foglalkozott odahaza biankával, de belenyomta még a cserszegijét és a zalagyöngyét is, így egész jó házi-cuveeé jött ki belőle. Épp emiatt bátorodva fel, vettem 4 (!) BIo biancát nyáron, amikor Neszmélyben jártam. Az eredmény: hatalmas csalódás és hasonló élmények, mint Bobé. Két üveggel megitattam anyukámmal, azt mondva, hogy ilyen volt a Papa bora is, de sajna azt kell mondjam, hogy nagyapám totálházi cuveéja jobban ízlett. A másik két palackkal kiegészítőül azért lenyomtam más jobb bor után 2 keményebb estén, de így is azt kell mondanom: ez a Hilltop bio-bianca tényleg gyatra.

Műtannin · http://amuva.hu 2008.09.29. 02:08:44

Bioügyben szerintem Muskotály cuvée (nem bor, hanem nick) mondta eddig a legjobbat (nem itt, hanem a Bűvös Szakácson), miszerint már ott nem stimmel a dolog, hogy bioboltban nem egészséges, pirospozsgás paraszt árul, hanem pergamenbőrű, szürkés arcszínű bölcsész nő, aki mindenfére ezoterikus faszságokban hisz, és földet csak viráégcserépben látott. Nagyjából tökéletes definíció a bióra.

bodorján 2008.09.29. 08:08:07

Nézd BOB én többször is elolvastam a postodad, és szerintem tényleg összemosod a biogazdálkodást a bioDINAMIKUS gazdálkodással.

A bio-növénytermesztés, sztem. egy jó, logikus dolog (koncepciójában legalábbis). Az lehet, hogy ellenőrizhetetlen és több a vadhajtása, mint az egészséges.

A bioDINAMIKUS szőlőtermesztés és borászat, számomra egy ezoterikus hülyeség, nem mondom hogy nem ittam már jó biodinamikusnak mondott bort, de ha minden héten elolvasnám a horoszkópomat, biztos néha bejönne.

Egy kis faluból származom, ahol a parasztok nem pirospozsgásak és egészségtől kicsattanók. Még kevésbé lennének egészségesebbek, ha a bioboltban lennének eladók Pesten.

Kicsit gondolkodjatok már és nézzetek utána, hogy miről írtok. A múlt héten a kutatók fikázása, most meg megint egy ilyen felületes írás.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.09.29. 09:44:27

Bizony, a cikkből az organikus (bio-), és a biodinamikus keverése sejlik fel - kár ezt tagadni.

Ez a bor nem azért nem jó, mert a címkéjén szerepel a 'bio' szócska

hegyaljai 2008.09.29. 10:02:33

Kedves BOB!
Ezzel a posttal valószínűleg kihívtad az "isteni nép" haragját.
A Hilltop kedvelőkét a bor leszólása miatt, a bio és biodinamikus hívőkét a két kategória összekeverésével. :)
Legfőképpen pedig minden józan gondolkodóét aki tudja, hogy amikor a cimkére, vagy a termelő homlokára nincs felírva az, hogy "bio" vagy "biodinamikus", akkor óriási kockázatot vállal.
Ami pedig a Bianca alkoholtermelő képességének megkérdőjelezését illeti én a Hilltop helyében feljelentenélek hitelrontásért. Bár én a bort nem kóstoltam, törekedni fogok rá, hogy megismerjem és érdemi leírást is adjak róla.

Cserszegi Óvszeres 2008.09.29. 10:32:43

Kedves Műtannin és Bobi!
Többször már nem fogok hozzászólni ehhez a témához, legalábbis nem akarok, meg nem is vagyok egy nagy fórumozó, de szerintem valami főszerkesztő vagy ilyesmi néha nem ártana hozzátok. Az a baj a buta írásokkal és a buta megerősítésekkel, hogy egyrészt félretájékoztathatnak, másrészt lenéznek, fikáznak embereket, harmadrészt meg leégetik ezt az oldalt, ahol egyébként vannak jó írások és jó témák is olykor.
Műtannin kollégának nem is udom értelmezni a bio-meghatározását, és baromira semmi köze a lényeghez. A biotermesztéshez semmilyen "ezoterikus fa**ságban" nem kell hinni, az eladó személye, kinézete, társadalmi hovatartozása pedig teljesen lényegtelen. Szerintem viszont van egy újságírói felelősség, de legalább egy szakmai minimum, hogy az ember baromságokat ne írjon. Az egy dolog, hogy nekem nem szimpatikus, ha valaki olyan valamiről ír, amihez látszik, hogy semmi köze, (még elmélet síkon sem) mert érintett vagyok bio-ügyben. Csak azt nem értem, mondom mégegyszer, hogy miért nem lehet utánanézni, utánaolvasni valaminek, amiről írtok. Nem értem, hogy Titeket miért nem zavar, hogy ha egy kicsit jobban hozzáértő ember elolvas ilyen szintű, felületes, benga írásokat, akkor vagy röhög rajtatok, vagy elszomorodik. A borkultúrát nem így kéne építgetni!

borbatár 2008.09.29. 10:59:52

Kedves Bob!
Csatlakozni szeretnék Cserszegi Óvszeres barátunkhoz, mert nekem is az a véleményem, hogy ha valaki egy témában tájékozatlan, akkor nézzen utána, de ha valaki analfabéta, az előbb tanuljon meg olvasni és aztán kezdden írni. Amit Te a bioról írsz - ne vedd zokon - az ebben a témában kimeríti a teljes tájékozatlanságot.
Azt gondolom, hogy ennek a blognak ez az írásod sokat ártott, mert a hitelesség(ed) került veszélybe. Mi a biztosíték arra, hogy amit a borról írsz az igaz, ha amit a fő témáról írsz nem az!
Én javaslom Neked, hogy látogasd meg azokat a borászokat, akik bioborokat készítenek (a Biokontoroll Hungáriánál a névsor megtalálható) vagy esetleg menj el a nürnbergi BioFach kiállításra, hátha látsz ott majd olyan termékeket, amelyek nem feketék és aszottak (és nem kerülnek 2x, 3x annyiba) és esetleg még jó bort is tudsz kóstolni abból kb 350 fajtából, amely szabadon kóstolható a látogatók által.
Addig is javaslom, hogy egy téma kifejtésénél legyél nagyobb alázattal a téma íránt és ne csak a saját véleményedet fejtsd ki (vagy ha igen ezt jelezd jól látható módon), hanem próbálj a tényekhez is ragaszkodni, legalább egy kicsit.
Köszönöm, hogy elovastad a véleménymet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.29. 11:11:46

Sokáig gondolkodtam, hogy hozzászóljak-e ehhez a témához. De Cserszegi Óvszeres hozzászólását olvasva úgy döntöttem, hogy mégis hozzászólok.

Tökéletesen egyetértek Cserszegi Óvszeres véleményével és és is nagyon szinvonaltalannak tartom ezt az írást.

Hiba és felesleges ilyen cikkeket leközölni és nagy mértékben rongálja a művelt alkesz imidzsét az, hogy ilyen munkát engedtek megjelenni. Egyértelműen az index bulváros stílusát érzem visszaköszönni az ilyen írásokból és ez nem a minőség vízjele.

Én személy szerint ezt az egész blogot egy nagyszerű lehetőségnek tartom.
Nagy szerencse, hogy van jópár művelt alkesz akik szakmai igényességgel és precizitással írnak, de elszomorítónak tartom az ilyen bulváros egotrip-eket.

Ferraiolo 2008.09.29. 11:30:18

Én általában jól szórakozom és felüdülök Bob bortárs cikkeit olvasva és most sem volt ez másképp. Nem kell ennyire komolyan venni a világot, ő sem vesz minket komolyan. A bort megkóstolva azt gondolom, a post hangvételétől függetlenül a Bio Bianca alkoholtartalmát és ennek a bor összképében való elhelyezkedését tekintve valóban inkább alkoholos ital néven kerülhetne forgalomba.
Amelyik bor nem szép az nem szép.
Mellesleg a Hilltoptól kóstpoltam már szép Premium Chardonnay-t a 2004-es évjáratból amin magam is meglepődtem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.29. 11:47:00

Kedves Ferraiolo,

Borról és borászatról, meg szőlészetről azt ír mindenki amit akar. De esetünkben arról van szó, hogy Bob az organikus termelésmódról írt olyan dolgokat amiket még finoman fogalmazva is sztereoitíp tévedésnek lehet mondani.

Ezt pedig én sem szórakoztatónak, sem üditőnek nem találom. Úgy gondolom, hogy némi felelőséggel jár az, ha valaki nagy nyilvánosság előtt mond ki dolgokat.

muskotály küvé 2008.09.29. 11:47:16

Ha már meglettem szólítva: szombaton majdnem kimentem a biopiacra, mert találtam 1-2 ígéretes profi gazdaságot a neten, de sajnos nem bírtam időben felkelni - így nincs újabb információm :)
Az lenne a jó, ha lennének profi biogazdák, mert a gondolat nem rossz, bár nehéz eldönteni, hogy pl. egy üvegházi biozöldség, vagy egy szabadföldi, 1-2 szer nem DDT-jellegű rovarirtóval kezelt nem bio közül melyik a jobb.
A biancával kapcsolatban, szerintem nagyon szar szőlőfajta. Nekem van asszem 2 tőke, nagyon kevés bogyó van egy fürtön, az is könnyen lepereg, és semmi íze. Bioborból az a bizonyos szent-györgy hegyi szerintem jó példa.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.29. 12:04:07

Érdemes lenne ezt az egész bio dolgot a borok területén a helyén kezelni.

Nyilvánvaló tény, hogy minél kevesebb vegyszeres beavatkozással születik meg egy bor az annál kisebb terhelést jelent a környezetre és annál zöldebb lesz a jövő. Aki ezt nem érti meg az ne is foglalkozzon ezzel a témával.

Nem hiszem, hogy létezik olyan szőlészgazda avagy borász aki nem ért százszázalékban egyet azzal, hogy a legjobb az lenne ha gyomirtószereket, rovarírtószereket és a permetezést úgy ahogy van el lehetne felejteni. Nem láttam még egyetlen szőlősgazdát sem aki szeretett volna permetezni és olyant sem láttam aki örömből és szívesen használna gyomirtószert. Kivétel nélkül minden szőlész szívből utálja a vegyszereket.

A borkészítés folyamatában a vegyszerek használatára kivétel nélkül vagy egy gazdasági kompromisszum vagy a kézi munkaerő hiánya miatt kerül sor. Nyilván senki nem használna gyomirtót ha lenne kapálásra fogható szőlőmunkása elég és azok bérét érvényesíteni tudná a termelt bor árában.

Nem kell azt hinni, hogy a szőlészek vagy locsognak a vegyszerekben vagy pedig holdtöltekor énekelnek a hordóknak. Van átmenet a kettő között. Bőséggel vannak olyan gazdág akik ha nagyon akarnának akkor simán megszerezhetnék a bio plecsnit, de nem érzik ezt fontos dolognak és a bioplecsni sem jelent soha minőségi garanciát.

BOB 2008.09.29. 12:25:47

"Orulok", hogy igy sikerult mindenkinek a lelkebe belegazolnom, de azert nehany alapveto nyelvtani es egyeb osszefuggesre szeretnem felhivni a figyelmet:

1. Ha en azt irom, hogy valami nekem "sokaig nem jelentett mast", az azt jelenti hogy:
a.) ez most sajat velemeny, illetve sajat tapasztalat,
b.) multido.
Nem tenyallitas es nem jelenido. Lehet persze cafolni meg okadatolni, de attol meg nekem akkor is sokaig ezt jelentette a bio, es nagyon gyakran latok ilyen "bioelelmiszert" ma is.

2. Mivel valoban nem vagyok jaratos a biotema melysegeiben, momentan csak sajat tapasztalatomra tudok hagyatkozni. A tapasztalatom meg jelen pillanatban az, hogy mig par eve minden szetrohadt borzalmat el lehetett adni biozoldsegkent, addig ma az adalekanyagokkal telerakott elelmiszer is siman megkapja ezt a cimket. Lattam. Fenykepeim is vannak rola, mert nem akartam elhinni elsore. Es ez akkor is atvagas, ha az adalekanyagok is biogazdalkodasbol szarmaznak (bio guar gumi, ugyebar, meg bio aszkorbinsav, meg bio enzimek...). Es ha nekem ez a tapasztalatom, akkor ugyanmar hadd irjam le. Tudjatok, van ez a webketto, meg blogoszfera, ez nem szakujsagiras, hanem a felhasznalo (adott esetben fogyaszto) velemenye, ha nem tetszik, tessek leirni az ellenkezojet, ez egy ilyen szabad mufaj. Az mondjuk lehetne egy kerdes, hogy "felhasznaloi oldalrol" miert igy latszik ez a kerdes, mert szamomra bizony igy latszik. Ma divat, trend lett a bioelelmiszer, amit sokan meglovagolnak egyszeru uzleti szamitasbol. Es szerintem ez tobbet art a valoban termeszethu gazdalkodast folytatoknak, mint sok mas csapas, de ez persze megint csak maganvelemeny. Nemzetkozi biotemaban meg kevesbe vagyok jaratos, de ha nalunk olyan elelmiszerek megkapjak a biokontroll pecsetjet, amilyenekrol fentebb is szo van, akkor engedtessek meg nekem nemi szkepszis a temaval kapcsolatban. Minimum hogy a hazai szabalyozas rossz.

3. A bort nem "leszoltam", hanem leirtam, amit ereztem benne. Hogy brutalisan sok benne az alkohol, elboritja az egeszet. Ez hitelrontas? Ugyan mar.

4. Azt tovabbra sem latom, hol "mostam ossze" a bioelelmiszert a biodinamikus gazdalkodassal, ha az elso bekezdesben levo lelki szemek a bunosek, akkor elnezest azoktol, akik az ilyen lelki szemeket nem tudjak a helyukon kezelni.

5. BZoltan: te egy masik bolygon elhetsz, az organikus temelesmodokat meg erintolegesen sem emlitettem.

6. En azt hittem ez kiderul a postbol is, de ha nem, akkor most explicite is idevesem: nekem NEM az organikus gazdalkodassal / gondolkodassal van bajom (foleg hogy hazikertileg en is ezt muvelem), hanem azzal, amit sokan bioelemiszer cimen (divatbol, uzleti szamitasbol, satobbi) csinalnak.

napoletano 2008.09.29. 12:48:10

No, jo kis vihar lett ebbol is - tobb szemelyeskedessel, mint amit en szeretek olvasni, igy hat Bob, keson, de visszavonom, hogy "vedd szemelyeskedesnek" :-)

A bio- stb.: itt elegge sok hozzaszolo kollega keveri a sajat attitudjet az ismereteivel (tobbszor annak hianyaval) - de ez NEM a MA terulete.
Populizmussal szolva: hat nem minden noveny "bio"? De igen, egyelore szintetikusan nem tudunk almat eloallitani...
Az u.n. "biogazdalkodas" sokfele, de olyan orszagban, mint Mo, a "pocset" nelkul senki nem hisz el semmit, [kiveve "az en nagymamam hgy csinalja, es a szomszed is", ami azet javareszt nem elso kezbol valo bizonysag, hanem olyan allitja, akinek elhisszuk...]
Szoval a "bio" termeket meghatarozott modon kell megtermelni, es ezt a Biokontroll Hungaria hivatott hitelesiteni (tekintsunk el most ennek modjatol, stb. - ez nem ketelkedes kifejezese, csak tenyleg nem idevalo).
A biotermelok kozott van, aki egyben "biodinamikus" is, ezt egy specialis alesete a biotermelesnek, errol lehet sokat vitatkozni, olykor elegge ezoterikus elmeletek alapjan dolgoznak. De nepiesen szolva ok a sajat f...ukkal verik a csalant, hat tegyek. Azt en nem akarom elitelni, aki a sajat penzet, idejet, megelheteset teszi kockara egy meggyozodesert. Ha mukodik, jo, ha nem, rajtaveszt.
Egyszer alkalmam volt egy uj-zelandi borasszal beszelni, o azt mondta: o a biodinamikai iranyt koveti, ez neki mukodik. A vilagot nem akarja megteriteni, hogy mindenki ezt kovesse. A borait nem a "biocsatornakon" keresztul ertekesiti, mert azoknak a tobbi mellett kell helytallniuk, igy apro betukkal rajta volt a hatcimken, de ez nem volt eladasi szempont. Az ize, minosege volt az. Es az valoban meggyozo volt. O a sikerben nem is kereste a biodinamika igazolasat. Nekem ez szimpatikus volt. Tehat lehet akar biodinamikat is kovetni, ez nem garancia arra, hogy felorultte valunk.

Igy hat a Hilltop eseteben - ha ez a bor nem izlett, akkor ennyi. Nem attol ilyen, hogy "bio". De en tovabbra sem akarom kiprobalni - ahogy ezt korabban irtam...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.29. 13:13:18

Kedves Bob,

nem hiszem, hogy alkalmas lenne ez a fórum a téma megbeszélésére.

De szerintem ha azt írod a cikked első mondatában, hogy nem tudod levetkőzni az úgynevezett bioélelmiszerekkel kapcsolatos averzióidat, akkor azt nehéz úgy venni, hogy te múltidőről beszélsz.

Ugyanúgy nem értem, hogy miért nevezed "össznépi őrületnek" a bio élelmiszerek előállítsát amikor objektív tény, hogy a bioélelmiszerek piaci szegmense szinte kimutatható a nem bio éllemiszerekéhez képest nemcsak Magyarországon, de ez agész EU területén. Szóval össznépi őrületről beszélni nem kicsi túlzás.

Az is érthetetlen számomra, hogy ha nem vagy járatos a bio élelmiszerek termelése és piaca területén akkor a sommás, ugyanakkor pozitívnak nem mondható véleményalkotás helyett miért nem kérdezel inkább.

A cikkedben Kamocsay Ákost vizionálod hordóknak énekelve és holdtöltekor ökörszart ásva el a sorok közt surranva. Szerintem nehéz ezt nem a biodinamikával való összemosásnak érteni. Nem az olvasót kellene szerintem kritizálnod ha te írsz egy egyértelmű dolgot.

Azt pedig, hogy szerinted én egy másik bolygón élek azt egész egyszerűen nem értem. Pontosan mit akarsz ezzel mondani? Szerintem nagyon is ezen a bolygón élek.

Balogh Zoltán

BOB 2008.09.29. 14:08:20

BZoltan,
jo, akkor beszeljuk mag mashol. A bolygos mondatot meg a masik felevel egyutt ertelmezd, ahogy azt a mondatoknal szokas. En ezen a bolygon nem irtam le olyat, amit te a szamba (keyboardomba) adtal.

hegyaljai 2008.09.29. 15:06:06

Kedves bob!
Amit a 3. pontban akarsz védeni, azt elég nehéz lesz, hiszen azt írod: "14 és fél fok virít a papíron. Rendben van, hogy a bianca jó cukorgyűjtő, de ennyire?" Szóval az lehet, hogy ez nem egy olyan hitelrontás, amiből elmarasztaló bírósági ítélet születhetne, de akkor is, minek ez a kérdőjel?

bodorján 2008.09.29. 15:34:07

Szerintem nem érdemes a szavakon és az igeidőkön lovagolni, elég sok embernek az jött le, hogy rosszindulatúan megfogalmazott butaságok vannak a cikkben.

A lényeg, hogy 1 héten belül 2 olyan cikk is született, amiben úgy fogalmaztatok meg sarkos véleményt (nem a borról, hanem a kutatóintézetekről és a biogazdálkodásról), hogy nyilvánvalóan fingotok nem volt a témáról.

Félreértés ne essék, én sem értek ezekhez, de nem írok cikkeket egy többezer látogatós boros blogba. Attól mert valami web 2.0, meg blogoszféra, meg mittudomén még nem jelenti azt, hogy felkészületlenül kell hülyeségeket írni. Az MA-t nemcsak a családtagjaitok-barátaitok-üzletfeleitek olvassák. Szerintem ide ugyanakkora felelősség írni, mint a Népszabiba vagy a Magyar Nemzetbe.

Egyébként azért személyeskedem és dühöngök itt, mert az MA-t szeretem olvasni, nagyon jónak tartom és egyik kedvenc szerzőm BOB.

Ferraiolo 2008.09.29. 16:41:16

Most akkor megalapítjuk a Bob fan clubot?:)

dagadtos 2008.09.29. 17:09:02

Bob, légyszi ezentúl az Itk vonatkozó szabályai szerint hivatkozz. És írj ilyen szép szórakoztató szögegyenes mondatokat, mint amiket a kommentekben olvashatunk.

t f 1 (törölt) 2008.09.29. 19:36:55

"Rendben van, hogy a bianca jó cukorgyűjtő, de ennyire?"

Igen, ennyire. Ez kb. 24,5 mustfok. Ennyit csont nélkül begyűjt

szimpozium 2008.10.11. 07:07:25

Jelenleg talán ez a legolvasottabb borral foglalkozó össznépi őrület a weben. Vagy legalábbis az egyik. Akkor könyörgöm szépen ne adjunk hozzáférhetőséget olyannak, aki rontja a lap hitelét! Újfent előfordul, hogy érthetetlen módon szarvashibák miatt zeng a fórum. Tájékozatlanság, hozzá nem értés, felületesség? Hmmmmm... Nem hiszem, hogy muszály megjelennie az ilyen írásoknak. Lehet fickós dolog a M.A.-n publikálni, csak akkor szűrjük már meg a kedves kollégák ebbéli képességeit, ne pedig próbáljuk mentegetni a fórumozók karmai közül, tudva, hogy igazuk van!
Illik felkészülni, szétnézni, kérdezni. Ha nincs idő rá, nem írni ostobaságot. Mert utána sérül az önérzet, ha véletlenül hozzábbértők visszajeleznek, ami nem baj. Tessék kicsit alázatosabban hozzáálni, asszem, legalább komolyabban venni önmagatok és mások munkáját! Bulvárból van elég.

apilusz 2009.02.01. 15:04:22

24,5 mustfok!
A bianka egyik hibája hogy a ha túlérett akkor a savai nagyon gyorsan bomlanak.
Muskotály küvé!
Biztos hogy bianka tőkéid vannak?
süti beállítások módosítása