Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hársas utazás - hetedik megálló

Szepsy, Demeter Zoltán és Lenkey hársak

2008.10.13. 06:00 - vörös és fehér

Szepsy, Demeter Z és Lenkey hársakAz elmúlt időben valahogy nem bontottam olyan sűrűn hárslevelűt, mint azt eredetileg terveztem. Aztán hirtelen pár tokaji elfogyott, így semmi akadálya, hogy a sorozat folytatódjék. Előre kell azonban bocsátanom: ebben a megállóban leginkább csodálkoztam.

Elsősorban az lepett meg, hogy mennyire nem palackállók a hárslevelűk. Demeter Zoltántól egy teljes áttekintést terveztem, be is szereztem 2004 és 2005-ből is egy-egy palackkal, de mind a két bor szét volt esve. Az ötös egy fokkal kevésbé, mint korábbi párja, de a savak eltűntek belőlük, üresség és oxidáltság maradt a helyükön. Ami külön meglepett: vidáman forgalmazzák ezeket a borokat, nem is kevés pénzt kérve értük.

Aztán meglepődtem azon, hogy mennyire palackálló is tud lenni a hárslevelű. Legalábbis Lenkey Géza borai frissek, élettel telik. No meg persze savval. Akkor vajon csak a sav tenné eltarthatóvá ezt a fajtát? Egyszer ezt a témát érdemes lesz majd körüljárni; most egyelőre nézzük a gyakorlatot.

Szepsy Király dűlő Hárslevelű 2006

Szepsy és Demeter Zoltán hársakAz pohárba töltés közben is látszik: sűrű szövésű, méltóságteljes fehérbor érkezik. Lassú, glicerines mozgása van, komótosan csorog le a pohár falán. Az első szippantás nagyon érdekes illattal ajándékoz meg: frissen főzött kamillateát jegyzek fel. Aztán elkezd nyílni a bor, a melegedés és a levegő gyümölcsöket hoz elő: bodza és barack a legintenzívebb. Ásványossága lenyűgöző már a szaglószervnek is, de igazán szájban bontakoznak ki a sós jegyek. Aztán beindul a 14-es alkohol, és egy picit elbillenti az egyensúlyt, noha a korty közepéig a vibráló savak szép harmóniát mutatnak vele. De az utóízben az alkohol kesernyéje dominál, sajnos. Folyamatosan hűteni kell a bort, hidegen ez még nem tud eluralkodni. Az összkép nálam ezért csak 5 pontos.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2006

Bevallom, nem értem a hátcímkét. 2004-től folyamatosan premier vintage szerepel rajta, 2005-ben viszont már a Szerelmi dűlő is, azaz 2006-ban nekem a szűztermés szó furcsa. No de nem címkét iszunk, hanem bort, ráadásul olyat, ami nekem a Tokaji Bormívelők bemutatkozásán nagy kedvencem volt. Illatában érett szőlő,tea és kis méz köszön vissza, no meg egy jó adag új fahordó. A dekantálás során az illat átmegy körtelébe. Nagyon tömény a korty, a szesz azonban itt is kicsit kikandikál a végén. A sokrétűen fűszeres, krémes, gyümölcsös anyagra a fa kissé tolakodóan telepszik rá ízben is. Ráadásul a magas alkohol miatt jó, ha két decit sikerült meginnom belőle egy ültő helyemben. Viszont a harmadik nap is remekül egybe volt a bor. Ha nem fürödtem volna be a régebbi évjáratokkal; azt mondanám: pihentessük még. Így most nálam csak 5 pontra jó.

Lenkey Pincészet Tokaji Hárslevelű 2004

Lenkey hársakLenkey Gézát az elmúlt időben többször dicsértem, most sem fogok másképp tenni. Legalábbis ez a hárs engem mindig lenyűgöz. A palackérlelés jegyein túl ugyanis semmi nem utal arra, hogy egy négy éves bort kóstolok. Én pedig az illatban megjelenő petrolt kifejezetten szeretem. Hát még ami mögötte jön: kőtenger, kis citrusligettel a háttérben. Aztán némi fűszernövényes jegy, leginkább kakukkfű, talán egy kis rozmaring is. A korty pedig lendületes (8,2-es sav, 13-as alkohol), az 5,2 gramm maradékcukor szépen megtámasztja a magas savat, de a csontszáraz érzést nem billenti fel. Hosszan cseng le, kis grépfrúttal. Szép, harmonikus bor, nálam eléri a 7 pontot is. Kétezer forintos ára miatt a best-buy jelzőt is ráaggatom.

Lenkey Pincészet Tokaji Birtok Hárslevelű 2005

Hasonló beltartalmi értékei vannak, mint az előző bornak (8,3-as sav, 12,5-es alkohol, közel 26 gramm extrakt), de cukormentes (1,9 g maradt benne csak). Ez itt most megbosszulja magát. Már az illata is nagyon szigorú, hűvös; előrevetíti, hogy itt a férfias jelzőt elő kell majd vennem. A rengeteg kő mögül itt is némi citrom jön csak elő. Kóstolva egyértelműen a sav határozza meg az összképet: ebből a fajtából ilyen szikár bort még sosem ittam, vakon rajnainak tippelném. Magyar rajnainak. Az éles, kissé durva savak mindent elfednek, a harmóniát mindenképpen. Az előző évjárat fényében azt mondom: lesz ez jobb is. Most négyes alá, de ajánlani csak sav-toleránsoknak ajánlom.

Címkék: 2006 2005 kóstolás négypontos 2004 ötpontos best buy tokaj hétpontos hárslevelű szepsy demeter zoltán mád lenkey géza hársas utazás

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr66710596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hárslevelű 2008.10.13. 09:54:47

Csak egy szösszenet a Lenkey borok érlelhetőségéről:
Ez év márciusában palackozták le a 2006-os Borboly Hárslevelűt, és kérdésemre, hogy mikor kerül forgalomba azt a választ kaptam, hogy 2009 második felében, de még az sem biztos...

nullahetvenot 2008.10.13. 10:05:51

De mi lesz az illatával, a friss mézességével?

vörös és fehér 2008.10.13. 10:29:10

Hát az bizony eltűnik. No de ez mekkora probléma? Fajtajelleget keressünk- e egy borban, vagy harmóniát, nagyságot? Orral kóstoljunk-e, vagy? Ha jól tudom, Szepsy furmint szerepelt jól a nagy burgundi chardonnay-k között. Miért nem büntették meg az illata miatt vajon azt a bort?

Kusuma 2008.10.13. 10:32:12

hárslevelű!

Nem BoMboly a dűlő neve?

HSZ

Ferraiolo 2008.10.13. 14:19:31

Szvsz az már régen rossz, ha egy hárslevelű petrolos illatokat vonultat fel. Főleg egy 7 pontos. Bár lehet, hogy tévedek és új dimenziók nyíltak a hárslevelű fajtajegyeiben:P

vörös és fehér 2008.10.13. 14:44:49

nálam sem fajtajegy, sokkal inkább a palackérettségre utaló illat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.10.13. 16:53:29

A petrolos aroma az nem más mint a trimetildihidronaftalin (TDM) ami tulajdonképpen egy C13 terpentin. Ez a cucc ebben a formában nem található meg a szőlőgyümölcsben, de az karotinoidok (alfa/béta-karotinok) és a lutein már igen és ezen két anyag arányától függően állítólag idővel TDM alakul ki a borban. Ez az arány elsősprban a rizlingeknél magas és vélhetőleg ezért a hosszabb ideig palackérlelt rizlingekre jellemzőbb ez a terpentines/petrolos jelleg.

benchmade 2008.10.13. 19:40:12

off
A karotinoid az egyik legerősebb antioxidáns. Sokszorosan lefölözi a flavinoidokat (flavin), amitől a vörösbor olyan egészséges állítólag. Mostanság pedzegetik, hogy a fehérbor is hasznos. Szóval nyeljétek bátran:)

nick: 2008.10.13. 22:36:05

wow!...

...milyen szavak :-)

napoletano 2008.10.16. 15:55:14

Szerintem csakis "orral" tudunk kostolni. Merthogy ami mindenfelet leirnak az urak/holgyek az ot alapiz kivetelevel (edes, sos, savanyu, keseru, es a japan "umami"), az mind illat-asszociacio. Ez tehat nem kerdes.
Azutan, hogy is van ez? Idezet a Szepsy harslevelu leirasabol: "De az utóízben az alkohol kesernyéje dominál" - a mije, kerem? Miota van az alkoholnak keseru ize?
Kisse elnagyoltnak erzem a posztot, pontatlannak a leirasokat, kisse felelotlennek a Demeter 2004 es 2005os evjarat sommas eltorleset. Onbizalma van a kedves posztolonak...
Amugy ennek hatasara megkostoltam egy palack 2005os Szerelmi harslevelut, kisse aggodva. Hat jobb mar nem lesz, de hogy szet volna esve, az nem igaz (szerintem).
A Szerelmi dulo hatcimkeje - ez lathatoan az amerikai piacra keszult, valoban suta, am elkepzelheto, hogy ezt nem D. Zoltan fogalmazta igy...

vörös és fehér 2008.10.16. 19:34:14

kedves napoletano
köszönöm a hozzászólást, teljesen igazad van az alkohol és kesernye kérdésben, nem tudom mi vezette a kezem (a magas szeszfok?) amikor az alkoholédesség megkeseredett. amúgy a bor utóíze keserű volt, tehát az alkohol a felesleges a leírásból. hogy héjon ázott, vagy a talaj okozta-e a kissé disszonáns lecsengést: nem tudom.
mint fogyasztó soksor csodálkozom. sajnos a 2004-es demetert nem tudom mentegetni, az teljesen szét volt már esve; az ötös egy fokkal jobb állapotban volt, mint jeleztem, de lefele tart. (ráadásul egy másik szerző hasonlót tapasztalt egy másik palackkal) én ezen csodálkoztam, bevallom. és nem, nem hiszem, hogy a kereskedők ezt a lefelé szállást ne vennék észre, ezért volt talán kicsit nyersebb a hangnem.
süti beállítások módosítása