Az elmúlt időben valahogy nem bontottam olyan sűrűn hárslevelűt, mint azt eredetileg terveztem. Aztán hirtelen pár tokaji elfogyott, így semmi akadálya, hogy a sorozat folytatódjék. Előre kell azonban bocsátanom: ebben a megállóban leginkább csodálkoztam.
Elsősorban az lepett meg, hogy mennyire nem palackállók a hárslevelűk. Demeter Zoltántól egy teljes áttekintést terveztem, be is szereztem 2004 és 2005-ből is egy-egy palackkal, de mind a két bor szét volt esve. Az ötös egy fokkal kevésbé, mint korábbi párja, de a savak eltűntek belőlük, üresség és oxidáltság maradt a helyükön. Ami külön meglepett: vidáman forgalmazzák ezeket a borokat, nem is kevés pénzt kérve értük.
Aztán meglepődtem azon, hogy mennyire palackálló is tud lenni a hárslevelű. Legalábbis Lenkey Géza borai frissek, élettel telik. No meg persze savval. Akkor vajon csak a sav tenné eltarthatóvá ezt a fajtát? Egyszer ezt a témát érdemes lesz majd körüljárni; most egyelőre nézzük a gyakorlatot.
Szepsy Király dűlő Hárslevelű 2006
Az pohárba töltés közben is látszik: sűrű szövésű, méltóságteljes fehérbor érkezik. Lassú, glicerines mozgása van, komótosan csorog le a pohár falán. Az első szippantás nagyon érdekes illattal ajándékoz meg: frissen főzött kamillateát jegyzek fel. Aztán elkezd nyílni a bor, a melegedés és a levegő gyümölcsöket hoz elő: bodza és barack a legintenzívebb. Ásványossága lenyűgöző már a szaglószervnek is, de igazán szájban bontakoznak ki a sós jegyek. Aztán beindul a 14-es alkohol, és egy picit elbillenti az egyensúlyt, noha a korty közepéig a vibráló savak szép harmóniát mutatnak vele. De az utóízben az alkohol kesernyéje dominál, sajnos. Folyamatosan hűteni kell a bort, hidegen ez még nem tud eluralkodni. Az összkép nálam ezért csak 5 pontos.
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2006
Bevallom, nem értem a hátcímkét. 2004-től folyamatosan premier vintage szerepel rajta, 2005-ben viszont már a Szerelmi dűlő is, azaz 2006-ban nekem a szűztermés szó furcsa. No de nem címkét iszunk, hanem bort, ráadásul olyat, ami nekem a Tokaji Bormívelők bemutatkozásán nagy kedvencem volt. Illatában érett szőlő,tea és kis méz köszön vissza, no meg egy jó adag új fahordó. A dekantálás során az illat átmegy körtelébe. Nagyon tömény a korty, a szesz azonban itt is kicsit kikandikál a végén. A sokrétűen fűszeres, krémes, gyümölcsös anyagra a fa kissé tolakodóan telepszik rá ízben is. Ráadásul a magas alkohol miatt jó, ha két decit sikerült meginnom belőle egy ültő helyemben. Viszont a harmadik nap is remekül egybe volt a bor. Ha nem fürödtem volna be a régebbi évjáratokkal; azt mondanám: pihentessük még. Így most nálam csak 5 pontra jó.
Lenkey Pincészet Tokaji Hárslevelű 2004
Lenkey Gézát az elmúlt időben többször dicsértem, most sem fogok másképp tenni. Legalábbis ez a hárs engem mindig lenyűgöz. A palackérlelés jegyein túl ugyanis semmi nem utal arra, hogy egy négy éves bort kóstolok. Én pedig az illatban megjelenő petrolt kifejezetten szeretem. Hát még ami mögötte jön: kőtenger, kis citrusligettel a háttérben. Aztán némi fűszernövényes jegy, leginkább kakukkfű, talán egy kis rozmaring is. A korty pedig lendületes (8,2-es sav, 13-as alkohol), az 5,2 gramm maradékcukor szépen megtámasztja a magas savat, de a csontszáraz érzést nem billenti fel. Hosszan cseng le, kis grépfrúttal. Szép, harmonikus bor, nálam eléri a 7 pontot is. Kétezer forintos ára miatt a best-buy jelzőt is ráaggatom.
Lenkey Pincészet Tokaji Birtok Hárslevelű 2005
Hasonló beltartalmi értékei vannak, mint az előző bornak (8,3-as sav, 12,5-es alkohol, közel 26 gramm extrakt), de cukormentes (1,9 g maradt benne csak). Ez itt most megbosszulja magát. Már az illata is nagyon szigorú, hűvös; előrevetíti, hogy itt a férfias jelzőt elő kell majd vennem. A rengeteg kő mögül itt is némi citrom jön csak elő. Kóstolva egyértelműen a sav határozza meg az összképet: ebből a fajtából ilyen szikár bort még sosem ittam, vakon rajnainak tippelném. Magyar rajnainak. Az éles, kissé durva savak mindent elfednek, a harmóniát mindenképpen. Az előző évjárat fényében azt mondom: lesz ez jobb is. Most négyes alá, de ajánlani csak sav-toleránsoknak ajánlom.
Utolsó kommentek