Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kispál és a bor

Soproni vörösök közt egy rajnai fehér

2008.10.29. 06:56 - vörös és fehér

kispál és a borzIdestova húsz éve voltam először Kispál és a borz koncerten. Körülbelül akkor kezdtem el ismerkedni a borokkal is. Zenei ízlésem vajmi keveset fejlődött azóta, a borok terén kicsit válogatósabb lettem. Mivel Luka Enikő új borának nevét egy Lovasi-sor ihlette, ezért a jubileumhoz ezt nyitottam ki – no meg köré csoportosítva további soproni vörösöket. Nosztalgikus bejegyzésemben minden borhoz egy-egy Kispál-idézetet biggyesztek.

Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett Trocken 2007

ép test ép lélek és épp egy szellem járnak hármas kézfogót

kunstler

Úgy alakult, történelmileg, hogy szeretünk könnyed fehérborral megágyazni a súlyosabb tételeknek. Most egy Németországból frissen beszerzett rizlinggel kezdtünk, s nem sok híja volt, hogy a kóstolót ennél a tételnél be is rekesszük. Bevallom, hogy külföldi bort általában vakon választok egy adott kínálatból (ezt például innen) – most Albert gazda vezette a kezem: nevezetesen ő kért meg, hogy ebből egy palackot a részére szerezzek be, vettem hát magamnak is. Reméltem tudja, mit kér. Tudta – már 2006-ban is. Ez a pincészet egyik alaprizlingje. Harmónia lakozik a palackban. Illatában a gyümölcsök és virágok mellett komoly mineralitás is van. A korty igen hosszú, a sós-citrusos íz, a kis CO2 és a vibráló savak nagyon szépen egészítik ki egymást. Egyensúly, lendület, precizitás és komplexitás van benne – vágyok-e másra is? 7 pont – jelen esetben ezt úgy fordítom le: bármelyik magyar rajnai sorban örömmel látnék ilyen bort.

Ráspi Kopár Cuvée 2006

az egyetlen forradalmár vagyok a városban
A fertőrákosi Kopár dűlőben, 40 éves tőkéken termett szőlőkből egy silleresen halvány bort szűrt a vincellér. Bontás után a nagymama ribizli szörpje jön igen intenzíven a pohárból; idővel ez füstölt hússal és fűszerekkel egészül ki. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. Nem vágyik rá, hogy megfejtsék: számomra ilyen a mindennapok vörösbora. Ráadásul 2000 forint alatt hozzá is lehet jutni. Ezért a pénzért igazi best-buy. Erős 5 pont.

Ráspi Mágus Cuvée 2006

csinálj csodát, én meg elhiszem

ráspi mágus és kopár

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt és Pinot Noir házasítása. Mélyebb színű bor, mint a Kopár, de ez sem hajlik feketébe. Bontás után csak úgy árad a pohárból a puncs, a vanília és sok-sok ázsiai édes fűszer. Érdekes módon pár óra múlva kicsit bezárkózik, aztán újra előtör az illat – így cicázunk két napon át. A korty viszont egyenszilárd: puha, de érezhető tannin, fűszeres ízvilág, közepesnél kicsit nagyobb test, melegség. A hordó kicsit sok, de nem bántóan telepszik rá a borra. Idővel ez még integrálódhat, de így is szép. 6 pont

Weninger Merlot-Cabernet cuvée 2005

valami sós folyik és ő csak birkózik az ízzel

weininger merlot cabernet

Premier előtti vetítés következik: a szakboltokban ennek a házasításnak még az előző évjárata kapható. Elöljáróban bevallom, ifj. Franz Weninger borai valahogy elkerültek engem. Pedig pár éve az első tematikus házi borkóstolást kékfrankosokból tartottuk, s akkor a Spern Steiner tarolt nálunk (ha jól rémlik, a 2003-as volt). Azóta egy Frettner is tetszett (talán szintén a 2003-as?), de mindig akadt más, ami épp jobban érdekelt vörös-fronton.  AM írásait olvasva a Weninger borokról, nem lepődtem meg, hogy ez a bor kérte a legtöbb időt és figyelmet. Bontás után ugyanis akár büdösnek is mondhattam volna a pohárba kerülő első deci bort. Durva animalitás, és némi dohos pinceszag volt a meghatározó illatjegy, de mögötte azért némi földes-köves jelleg is felbukkant. Sok pörgetéssel, pár óra szellőzéssel a kellemetlen komponensek eltűntek. Helyüket erdei bogyósgyümölcsök, és ázott avar vette át. Máskor meg főleg meggy áradt a pohárból. Mikor mi. A korty ehhez képest egyszerű: csontszáraz érzetű; markáns, de kellemes csersavval, sok erdei gyümölccsel. Emellett keserűbb jegyek is felbukkannak kávé és fekete csokoládé formájában – a hosszú lecsengést főleg ez uralja. Külön örültem az alacsony alkoholnak (13%). Már most az 5 és 6 pont határán egyensúlyoz, még sokra viheti. Sokat kell vele küzdeni, időhiányban szenvedőknek nem ajánlom.

Luka Pincészet Szívhez közel cuvée 2006

rajtakaptál, nincs történet

luka szívhez közel zw

Minden máshogy van. A Várban ezt a Luka-bort dicsértem, a 2007-es Madárlátta merlot-t temettem. Azóta utóbbinak előző évjáratát sikerült egy munkahelyi vacsora mellé megkóstolnom, és igen rendben volt. Az egyik palack legalábbis, a másik már rosszabb formát mutatott. Ellenben a magasabbra pozícionált cabernet sauvignon és zweigelt házasítás nem állt közel a szívemhez – mondhatni mindentől messze volt. A színe még tetszett, mély bordó volt, már-már átlátszatlan. Illata édeskés, kardamomos, ánizsos. Azonban időről-időre a zöldpaprika is megjelent benne. Az ízt ez az éretlenség uralja, a tannin szárít, a test és lendület a korty felére eltűnik. A vége pedig határozottan keserű, gyógyszeres. 48 órával a bontás után még ez a kellemetlen íz is eltűnik belőle, helyette üresség, szomorúság marad. 3 pont

Luka Pincészet Zweigelt 2006

szeretnéd a kis vér és puskaporszagot
Sokkal jobban jártam Enikő fajtaborával. Komplex illat áradt a poharamból – közvetlenül bontás után a meggylikőr volt a domináns, de szellőztetve előbújtak az ásványos-kovás jegyek is. A likőr idővel kompóttá szelídült, amibe szórtak szegfűszeget is rendesen. Másnap már fémes villanások is megjelentek. A korty húsos, vastag. Picit elbillen az egyensúly az alkohol irányába – az íz édes és meggyes, de idővel kiegészül húsos, kávés, fűszeres jegyekkel. Az a fránya kesernye itt is felüti a fejét, ha ez nem lenne, no meg kicsit hosszabb lenne, az 5 pont fölé is emelkedhetne a bor.

És a végén mindenki összeáll egy képpé.

Címkék: 2006 2005 kóstolás hatpontos ötpontos best buy hárompontos hétpontos zweigelt cuvée ráspi sopron rajnai rizling weninger 2007 rheingau luka enikő riesling künstler

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr55733282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2008.10.29. 07:46:28

Biztos, hogy 2006-os az a Szívhez közel? Én 2007-re emlékszem a Várból, de ellenőrizni nem tudom, amugy nekem sem izlett.
Madárlátta esetében is az évszámokkal lehet vmi., mert a 2006-os jó volt, a 07-es a Várban viszont nem annyira.
Zweigeltből a Várban 2007-est kóstoltam, azt érdemes, gyönyörű, nálam simán 7 pont.
Csak megjegyzem, hogy a Mágusnál is csak a cimke fényképéből derül ki az évjárat.

koccintós 2008.10.29. 08:14:11

Ez egy nagyon jó írás, öröm volt olvasni. Aszem ennyi.

vörös és fehér 2008.10.29. 08:41:55

a szívhez közel 2006-os volt, ahogy a mágus is (ezt most mellé is írtam...) Madárláttából pedig 06-ost kóstoltam vendéglőben, és valóban, a Várban már új évjárat volt.
Kösz a pontosítást.

dagadtos 2008.10.29. 08:47:27

A Mágust most bontottam, sikerült egy kénes palackot kifogni, ezek szerint nem általános a gond. Egyébként maga a bor is gyengének tűnt, keserű volt. Két napja felé se néztem, kap még egy esélyt, bár szerintem ez a kén nem ment ki belőle. Pedig nagyon vártam, akkor lehet, megpróbálok még egy palackot.

E1510 2008.10.29. 14:10:23

Szívhez közel: a Borfesztivál beszámoló után azt hittem, én vagyok ennyire béna, de most megnyugodtam :) Zöldnek és éretlennek éreztem, még arra is gondoltam, hogy amolyan kényszer-küvé (határidőre x db palack, mindegy milyen, majd jól megmarketingeljük)

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.10.30. 00:14:23

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Künstler-lánnyal járok együtt suliba (bizonyos Anne) :-)
A boraikat még nem kóstoltam, de köszi a tippet!
Zoli

nick: 2008.11.03. 01:18:25

sztem Luka Enikő 2005-ös Kékfrankosa volt utoljára jó - az mondjuk (nekem) klassz(is)

a Várban kóstolt 2006-os ezek után komolyan megszomorított, a 2007-es meg a teljes elkeseredésbe vetett
...sic transit gloria mundi :-(

kár, nagyon kár...

kékfrankosból így nálam a nyerő Bolyki Jani Nem hall-ja maradt

dagadtos 2008.11.08. 17:28:28

Csak a korrektség kedvéért: kb. egy hétig állt egy fél palacknyi még a hűtőben, a kén szépen eltűnt, nagyon jó bor lett belőle. Fáradtságnak az egy hét ellenére semmi nyoma nem volt.
süti beállítások módosítása