Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hattól háromig

Ráspi Kékfrankos vertikum

2008.10.31. 08:00 - palack

Izgalmas játék a vertikális kóstolás. Képet kaphatunk arról, hogy a pince hogyan küzdött meg az évjáratokkal, hogyan fejlődött, változott az évek során. Izgalmas keresni a közös jegyeket és izgalmas keresni a különbségeket. Négy kékfrankost bontottam a Ráspi pincétől. Ezek a pince alap kékfrankosai, nem a drágább szelekciók. Számomra ezek a borok példaértékűek. Megmutatják, hogy elfogadható áron (kétezer forint alatt) nem is csak tisztességes, korrekt vörösborokat (pedig nálunk még ez sem olyan nagyon mindennapi jelenség), hanem izgalmas, egyedi, akár nagy borokat is lehet készíteni. Persze, nem jönnek be ők mindenkinek: a Ráspi-borok majdnem olyan megosztóak, mint készítőjük.

Néhány szó a születés körülményeiről, aztán lássuk magukat a borokat. A Ráspi kékfrankosok nagyrészt a fertőrákosi Újhegy, kisebb részben a Kereszt-hegy terméséből születnek. Művelésmódban, feldolgozásban nincs különbség a sima és a válogatás közt. Egyedül a termőhely, a talaj és a tőkék kora a különbség. A szelekciók tisztán csillámpalás, a sima kékfrankosok mészköves, csillámpalás talajon nőnek. Az alap borok 30-40, a szelekciók legalább 40, illetve 80 éves éves tőkékről származnak komoly hozamkorlátozás mellett (1000 kg/ha.) A szőlőt kézzel csömöszölik, spontán erjedés és almasavbontás megy végbe a pincében, ahol nincs hűtés vagy fűtés. Vörösboroknál a kén az egyedül használt segédanyag. A kékfrankos részben francia barrik, részben vastag falú 500 literes magyar hordókban érlelődik. Ez utóbbi aránya évről-évre nő: fokozatosan lecserélik a barrik hordókat.

Ráspi Kékfrankos 2006

A legfiatalabb forgalomban lévő kékfrankos a pincétől. A szelekciók ebből az évjáratból még nincsenek palackban. A Terroir Clubban vettem 1980 Ft-ért.

Izzó lilásvörös, tiszta, szépen tapad a pohár falára. Illatában kapucsínó, ibolya, kakaó, enyhe füstösség, meggy márka, zsíros fekete föld. Sokrétű, izgalmas és egyedi. Meg kell barátkozni vele és akkor vonzó is. Kicsit még kusza, fésületlen, de ez is szép benne.

Kóstolva közepes test, és meglehetősen élénk savak fogadnak. Néha cseppet túl harsányak is, ilyenkor a gyümölcsök, a finom részletek jóval halkabbak. Ott vannak persze, csak kicsit elrejtőznek. Aztán a következő pillanatban varázsütésre megszelídülnek a savak, minden a helyére kerül, szinte teljes az összhang. Sima tanninja a korty közepén jelenik meg, és diszkréten végigkísér innen. Másnapra egy mentás, őszibarackos vonal is felbukkan ízében. Vibrál, állandó mozgásban van ez a bor. Hosszú, nagyon finom utóíze van. Szép 6 pont. Alighanem nagy jövő előtt áll, ugyanis bontás után napról napra szépült. Amire viszont vigyázni kell: kevésbé tűri a melegedést, mint testvérei.

Ráspi Kékfrankos 2005

Ebben az évjáratban először háromféle kékfrankost palackoztak Ráspiék. A most terítékre kerülő simán kívül két válogatás készült: selection és öreg tőkék selection. Ez a Terroir Clubban 1920 Ft-ért kapható.

A legvilágosabb árnyalatú a négy közül, a legtöbb téglával és legkevesebb céklával. Sűrűn csíkoz, megannyi párhuzamos patakban szép lassan csordogál lefelé. Illatra jóval sötétebb: avaros, étcsokis elsősorban, az obligát Ráspi-virágok kevésbé nyílnak. A mozgás, a változás itt is megvan, mindig találunk új felfedeznivalót.

Szájban a legélénkebb savakkal büszkélkedhet, már akinél ezzel lehet egyáltalán. Egészpályás letámadás áldozatati vagyunk. Azt azonban semmiképp sem mondanám, hogy karcolnak vagy húznak - inkább csak nem kevesen vannak. Ízében nagyon határozott sós jelleg dominál a savak vibrálása mellett. Vörösben ritka az ilyen markáns mineralitás. Tanninja leheletnyi, szép kerek. A gyümölcsösség másnapra mutatta magát inkább. Ezt tippeltem volna a legfiatalabbnak, alighanem az évjárat is tehet erről. Biztos 6 pont. Szerintem még fog szépülni, ám akkora jövőt nem jósolnék neki, mint 2006-os öccsének.

Ráspi Kékfrankos 2004

A nagy berobbanást hozó 2003-as évjárat után egy sokkal nehezebb év következett. Mégis sikerült Ráspinak szép borokat készítenie ekkor is. A 2004-es szelekció nekem nagy kedvencem, néhány helyen még lehet venni. Erről pedig nem egészen egy éve írtam is már. Nemigen kapható, annak idején kétezer forint alatt volt.

A legcéklább, leginkább klasszikus kékfrankos színű, szabálytalan, változó sebességű csíkokat rajzoló bor. Talán, az ő illatában a legtöbb a hordó, persze dolgozik a relativitás: egy másik sorban, nem is lenne benne egyáltalán. Kihűlt feketekávé, kakaós süti, ibolya, rózsa. Néha villan a tengervíz mosta szikla.

Kóstolva ő az eddigi legegyensúlyosabb, itt is élnek jócskán a savak, de nem ugranak ki, szépen belesimulnak a kortyba. Testre vékonyabb, kecsesebb az előzőeknél, ugyanakkor ízben nem kevesebb. Izgalmasan édes-savanykás meggy, finom sóssággal fűszerezve. Tannint szinte nem is érezni benne, de egyáltalán nem is hiányzik. Olyan jólesett, hogy néha elfelejtettem jegyzetelni. 7 pont simán, és még azt is el tudom képzelni, hogy nem ez a teteje.

Ráspi Kékfrankos 2003

A pince első évjárata. A 2003-as selection hatalmas siker volt, gyorsan elfogyott és nagy port kavart. Nekem a sztár árnyékában szerényen megbúvó simából sikerült elvermelnem néhány palackkal. Mindig különleges élmény volt kóstolni. Most az utolsót vertem csapra.

Már a színe gyanússá tette, hogy kivel van dolgom. Pinot-ra emlékeztető barnás mattság keveredik a céklával. Nagyon ragaszkodik a pohár falához, ritkásan indulnak járatok lefelé, és azok sem sietik el az utat. Illata lehengerlő mégis elegáns. Minden benne van, ami az előzőekben, csak épp tökéletes harmóniában. Kristálytiszta óceán csendes öblének partján ülünk. A szomszédos virágoskertből csak úgy árad az ibolya- és rózsaillat, keveredve a friss, sós, vízparti széllel. A közeli bungalóban kávé fő és elkészült mellé a chocolate fudge is. Nem lehet betelni vele. Az ember szinte fél belekortyolni, nehogy csalódjon.

Pedig dehogy. Első benyomásom az volt, hogy hihetetlenül sima és gazdag a korty. Letisztult, csodálatos harmónia árad szét a szájban. Rendkívül intenzív, fűszeres frissesség tartja folyamatosan magasan a kortyot. Nem is savgerince, hanem zamatgerince van ennek a bornak. Kár lenne itt hasonlatokat keresni. Ha meg akarnám mutatni valakinek, mire képes a kékfrankos, ezt bontanám meg. Ha lenne még belőle nekem, és nem sajnálnám. De nincs és sajnálnám. Bársonyosan simogat, miközben csendesen, de kérlelhetetlenül szétáradnak az ízek. Utóízében minden ott van újra és újra, még mindig és még mindig. Nekem már könnyebb a dolgom, csak rábólintok, hogy ez bizony szerintem is 9 pont.

Vannak borok, amelyekből érdemes hosszabb időre elrejteni magunk elől néhány palackkal.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 vörös hatpontos 2004 best buy kékfrankos hétpontos ráspi kilencpontos

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr24735388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2008.10.31. 08:17:28

Ilyen tárolásra alkalmas a 2006-os szelekció. Nagyon nagy bor!

kukko 2008.10.31. 08:39:25

Na és most tessék írni a magyar borok eszméletlen túlárazottságáról!

swokorwsky 2008.10.31. 09:30:42

A kékfrankosról és a 2000Ft alatti jó vörösborról jut eszembe: a szekszárdi Szent Gaál Pincészetnek van a 2006-os Kékfrankos válogatás bora, ami vinotékákban 1700Ft körül volt, de az intersparba akciósan 990Ft-ért vettem. Magasan best buy. 5 pont minimum. Aki szereti a kékfrankost, annak ízleni fog. Próbáljátok ki!

Briós 2008.10.31. 11:52:35

2004-est tudok még.

t f 1 (törölt) 2008.10.31. 13:04:07

10 mázsa per hektár.......

Inkább nem mondok semmit....

VPR 2008.10.31. 22:27:35

mért nem fért ki a csövön egy 10 pont?
ahogyan írtál róla...nem értem. vagy tényleg csak barolók, meg szupertoszkánok lehetnek 10-esek? borulnának a blog íratlan törvényei?

palack 2008.10.31. 22:49:00

VPR: egyszerűen azért, mert remélem, hogy lesz még szerencsém ennél is jobbat kóstolni. Nem is biztos, hogy ehhez külföldre kell menni. Fantáziámban közeli esélyes a posztban is említett 2003-as selection. De abból sajnos mindössze egy decit kóstoltam évekkel ezelőtt. Annak alapján akár meg is kaphatná mostanra, ám biztosra nem tudhatom...

muskotály küvé 2008.10.31. 23:03:21

Szerintem Ráspi "sima" vörösborai (Kékfrankos, Zweigelt, Kopár, 2005/2006) teljesen jó, ráadásul nagyon egyedi borok, jó áron.

MalbecNC 2008.11.01. 00:15:41

Az embernek összefolyik a nyál a szájában... Azért ez már emberkínzás! :-)

November 2008.11.01. 11:17:36

A 10q/ha valószínű 2003-ban igaz volt egyik területére, de fölösleges állandóan erre hivatkozni, mert így vagy saját magát égeti vagy mások égetik őt. A borok egyébként érdekesek, de kell hozzájuk egy kis érdeklődés, mert anélkül összekóstolva más borokkal elsőre vékonynak és savanykásnak tűnnek.

napoletano 2008.11.01. 13:19:51

November, reszletezned, hogy a 10 q/ha ra valo hivatkozas hogy lesz "egetes" v. "onegetes"?
Amugy az izlesunk sem egyezik, mert en nem mondanam a Raspi borait "vekonynak es savanykasnak". Egyiket sem, elsore sem.

czudarka 2008.11.01. 18:20:18

Gyors fejszámolás!

1 ha Művelési költsége:

Permetezőszer: 80-130 ezer Ft/év ("hagyományos" KEMIKÁLIÁK). Itt állítólag biodinamikus folyik MINIMUM 80 ezer, ha saját preparátumokkal dolgozik, ha nem 150 ezer/ha/év ( pl.: BIOCONT)
Gépmunka / permetezés/ 6-8 alkalom 50-100 ezer forint/ év, ha biodinamikus 10-12 alkalom 90-150 ezer forint.
Kézimunka/metszés, köt., hajt.vál., befűzés, szüret stb. Minimum 300-400 e ft/ha Nem is mondom, ha biodinamikus mégtöbb
Talajmunka: minimum 150-200 ezer, év

tehát:ha " hagyományos" technológia 600-800 ezer ft a Biodinamikus 750-1000 ezer forint.
Ha 10q /ha a termés abból max 700 liter bor készülhet/palackozott/. tehát egy liter bor alsóhangoni is 900 forint/amortizációt nem számoltam az ültetvényre/és akkor még erre "jön" a hordó.tehát kb 1000 ft egy liter bor(bár lenne 100 ft/lit hordó)
És ha egy palack "ruha" költsége /palack, dugó, stb/min. 300 forint
akkor egy 0.75 lit palack bekerülési költsége 1050 ft.


Na, most egy kereskedő egy 1900 ft-os polci áras bort a termelőtől 1000 ft-ért viszi el!!!!!!!!!!!!
Akkor felteszem a kérdést amit Kern András kérdezett a CSUDAFILM-ben: MIBŐL ÉLJEK?"

Ennyit a 10q/ ha szőlőről 1900 ft/palck polci árért.
BOCS.

megjegyzés 2008.11.02. 09:11:48

November-nek igaza van. egy, „ szűztermés „ produkálhatott ily alacsony hozamot, de a következő években beáll a statisztikai rend. kár reá hivatkozni…
egyébként és is egyetértek azzal, hogy R. borai e blog kritikusai által „ túl vannak spilázva „. általában ami más boroknál negatív hatás, az itt pozitívvá válik az értékelésben… lelkük rajta az ítészeknek, de egy kicsinykét elfogult ez a megközelítés
süti beállítások módosítása