Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Méreg

Metált bírod 2.

2008.11.10. 14:15 - Az Alkoholisták

Jásdi István csopaki borosgazda, a Magyar Független Bortermelők Szövetségének elnöke megglosszázott egy, az Alkeszen is ismertetett kampányhírt. Dühös lett, írt, ajánljuk véleményét szíves figyelmükbe.

Szalagcímben közli olvasóival, a Magyarországon élő külföldiekkel a budapesti idegen nyelvű napilap: „Angol kutatók szerint egészségi kockázatot jelentenek a magyar és szlovák borok” (A cikk alatt budapesti luxusszálló hirdeti ünnepi vacsoráit – feltehetőleg utoljára ebben a lapban.)

Nocsak! Az első kisbetűs mondatból kiderül, a vörösborokat vizsgálta angliai egyetemen egy magyar nevű kutató amerikai módszerrel. (Ezek szerint a hírt a címben minden borra kiterjesztőleg értelmezik. Ártsunk többet!) A lesújtó eredmény szerint a magyar, a szlovák és a francia vörösborokban találhatóak a legnagyobb mértékben a vizsgált 7-féle fém ionjai. Állítólag a magyar vörösborokban magas a vanádiumionok száma. (Hát, ha a hordóba beleesett a csavarkulcs? De mindenkié?) Aztán még idézik kis betűkkel a brit illetékesek nyilatkozatát, amely szerint minden Nagy Britanniában forgalmazott bor megfelel a szigorú egészségügyi előírásoknak.

A cikkből nem derül ki, milyen minták bevizsgálásával jutottak az eredményre, de belenézve a brit import statisztikákba kétségeink támadnak: a francia bevitel ugyan hagyományosan tekintélyes, de elenyésző a magyar borok részesedése a piacon. Szlovák gyakorlatilag nincs is. Eladásainkból kisebb részt képviselnek a vörösborok, a kiszámítható palackonkénti átlagár szerint leginkább a petpalackos fér bele – ha egyáltalán. Hacsak! Gyanúm a magyar kutatóra terelődik. Lehet, hogy karácsonyra kapott 1-2 kanna vöröset, és ahelyett, hogy magát mérgezte volna, a  tudomány oltárán áldozta fel a készletet?

Egy-egy ilyen kutatást a világon leginkább a konkurencia szokott finanszírozni. A magyar vagy éppen a szlovák vörösök nem sok vizet zavarnak. Ebben az esetben az egész kutatás elsősorban a francia vörösborok ellen irányulhatott. A sörlobbi vagy a cikkben pozitív példaként említett déli vörösbortermelők keze lehet a dologban. Hívom a magyarországi kutatóintézetet, ahol ismerik a tanulmányt, de beérik annyival, hogy annak módszertana nem felel meg az európai szabványoknak. A francia borászszövetségnél is ismerik az anyagot, de komolytalannak tartják, és miután éppoly visszhangtalan maradt Franciaországban, mint Nagy-Britanniában, nem is nagyon foglalkoznak vele. Beérik annyival, hogy a libamájzabáló és borivó franciák 5-10 évvel élik túl az egészségmániás amerikaiakat. Azt végképp nem értik, hogyan tálalhatja a hírt szenzációként egy külföldieknek szóló magyar lap. Ilyesmi Franciaországban nincs.

Persze ott a liba- vagy kacsatömés ellen sem lehetne állatvédőket vagy újságírókat beizzítani. Ők a kanadai fókabébiket védik.

Alig hiteles dokumentumok, féltudományos vizsgálatok alapján kampányt indítani saját értékek, évszázados termelési kultúrák ellen valamiféle bizonytalan nemzetközi elvárás, vagy éppen nagyon is bizonyos üzleti érdekek miatt, csak errefelé szokás.

Pedig nem sok olyan nemzetközileg is értékelhető termékünk van, mint a libamáj és a boraink. Hogy is mondta Paul Bocuse, a francia szakácspápa? Semmi sem ér fel a libamájhoz és mellé a tokaji esszenciához!

Ha majd a budapesti éttermekben csak tengeri halat lehet enni dél-amerikai borokkal, akkor az ott ebédelő külhoniak már nem a Budapest Izét fogják olvasni, hanem a londonit.

Fontoljuk meg!

Címkék: híradó glossza

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr62760542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

why-not 2008.11.10. 15:07:19

Hogy aztán ebbe miért kellett a libamáj-ügyet behozni? (Pl. aligha hinném, hogy a francia állatvédők két pofára zabálnák a libamájat, hm?)

ekkerjoz 2008.11.10. 16:00:57

Sajnos a magyar bor nem annyira kedvelt a világpiacon, mint a magyar libamáj (a franciáktól alig maradtunk le termelésben), de mindenképpen igaza van Jásdi uramnak, tendenciózus volt a Guardian elemzése.
Ezért "kellett a libamáj ügyet behozni".

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.11.10. 16:21:21

Itt a kérdés még inkább a hazai külföldi lapok magyar szerkesztősége végett egyszerűen csak annyi: "Tényleg csak mi vagyunk annyira hülyék, hogy külföldiek előtt döfjük magunkba a kést?"

Eppendorf 2008.11.10. 17:06:34

Balafánt, szerinted mi döfjük a kést magunkba??? Megteszik azt mások, de arra ügyelnek, hogy ne tűnjön úgy hogy ők tették!
Eszement dolog, hitelrontásért be kellene őket perelni!

butatót 2008.11.10. 17:12:32

Szlovák vörösborok? Na ne.... Rizling, zöldveltléni, Müller még esetleg, de szlovák vörösbor? Főleg olyan, ami eljut a britekhez... Komoly szakértő írhatta a cikket.

Dezsőjóska 2008.11.10. 17:14:18

Én ha bortermelő lennék leperelném a gatyát is róluk.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.11.10. 17:24:46

Eppendorf: legalább itthon ne jelenjen meg... Főleg külföldieknek készülő kiadványban.

2008.11.10. 17:28:08

a NÉGY MANCS is magyarok és kintről kapják a pénzt , ez is pontosan ugyanaz a minta.

jorda 2008.11.10. 17:37:44

Elenyésző a magyar borok piaci részesedése Nagy-Britanniában?

Tudomásom szerint a Hilltop önmagában 9 mó palackot szállít.

töppedt 2008.11.10. 17:49:11

Már azt reméltem elhal ez a metál kérdés végleg. Szerintem jobb lenne a franciák álláspontjára helyezkedni" a libamájzabáló és borivó franciák 5-10 évvel élik túl az egészségmániás amerikaiakat"
Ezt az elvet magunknak tudva itt be is fejezhetnénk a disputát de bennem van a kisördög Jásdi Uram hozzászólását olvasva mert iszonyú sok tárgyi tévedés van benne. Előrebocsátom meglehetősen elfogult vagyok (mellette) a Balaton környéki borvidékekkel ezen belül az északi parttal különösen.

1-„Nocsak! Az első kisbetűs mondatból kiderül, a vörösborokat vizsgálta angliai egyetemen egy magyar nevű kutató amerikai módszerrel” – „A magyar vagy éppen a szlovák vörösök nem sok vizet zavarnak”

a- nem csak vörös borokat fehéret is néztek ( hiperpolcokról asztali borkategóriát)
b- a cikk első szerzője angol csak a társszerző magyar
c- a cikk egy metaanalizis ami azt jelenti nem ezek a szerzők nézték a fémeket a borokban, hanem az irodalom ezzel foglakozó publikációit vetették össze egymással

- „Gyanúm a magyar kutatóra terelődik. Lehet, hogy karácsonyra kapott 1-2 kanna vöröset, és ahelyett, hogy magát mérgezte volna, a tudomány oltárán áldozta fel a készletet?”
- Sajnos nem így van (c), mert nem ő vette le a hiperben a polcról a bort és nem is ő vizsgálta (onnan tudom hogy írtam neki)

A baj az hogy tényleg lehet fémion a borokban még ha nem is tudjuk hogyan került oda (Nem nézné meg ezt mondjuk valmelyik borászati kutató itthon?)
Mivel iszonyú sok kérdésre nincs válasz, mégiscsak maradjunk addig is a francia szlogennél " A LIBAMÁJZABÁLÓ ÉS BORIVÓ FRANCIÁK 5-10 ÉVVEL ÉLIK TÚL AZ EGÉSZSÉGMÁNIÁS AMERIKAIAKAT „
Még egy mottó a középkorból, ami ide illik
SOKKAL TÖBB ÖREG BORIVÓ ÉL, MINT ÖREG ORVOS - francia népbölcselet
Ui.-A szerzővel történt levelezésem szivesen megosztom Jásdi Urammal privátban ha igényli

why-not 2008.11.10. 17:53:49

Az analógia azért sántít, mert állítólag a boraink nem is mérgezőek (míg a libatömésünk eléggé állatkínzónak tűnik). Ha (!) tényleg mérgezőek a boraink, akkor azt azért ne hallgassuk el (magunk elől is) pusztán azért, hogy ne rontsuk külföldön a hitelünket - ha lehet kérni...

espé 2008.11.10. 19:25:18

Kedves töppedt!
Nekem úgy tűnik, hogy Jásdi urat a budapesti idegenyelvű napilap háborította fel. Lehet, hogy a levelezését is ama lappal kellene megosztania.

alf (törölt) 2008.11.10. 19:27:28

Nem sem borász szakember nem vagyok, sem kémikus. Csak borivó. De azt sajnos tapasztalom pusztán az ízlelő bimbóim és az agysejtjeim kárán, hogy:
1. a magyar borok általában sokkal savasabbak, mint akár az olasz, spanyol, portugál vagy éppen dél-afrikai vagy chilei társaik.
2. sokkal jobban fáj tőlük a fejem, mint a fent már említett nemzetközi eredetűektől
Természetesen tisztelet a kivételnek, de az nagyon ritka és irreálisan drága.

Talán nem véletlenül nincsenek ott a magyar borok az angol, német vagy amerikai polcokon.

Morfeusz 2008.11.10. 20:46:38

Felháborító ez a félretájékoztatás libamáj ügyben. A francia állatvédők évek óta harcolnak a francia és a belga libamájtermelés ellen, eddig félsikerekkel. A "Franciaországban nem lehetne..." kezdetű szövegek döntően a szerző tájékozatlanságát mutatják, semmi egyebet.

Morfeusz 2008.11.10. 20:54:00

Egyébként még megjegyezném, hogy a libamáj nem hétköznapi népélelmezési cikk Franciaországban. Bort talán fogyasztanak szépen, de ezt sem szabad túlmisztifikálni. Francia tapasztalataim szerint a hétköznapi emberek sok friss zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket stb. esznek, az állami egészségügyi ellátás színvonalas, a megélhetés minimuma biztosított, senki sem rohad heti hatvan órát a munkahelyén, nagyon sokan kocognak, tornásznak, kirándulnak stb. A francia munkásosztály viszonylag nagy jólétet vívott ki magának, míg az amerikai jólét egyenetlen, a táplálkozás katasztrófális, az egészségügy egy horror.

Az igen sokáig élő japánok és hongkongiak lényegében alig fogyasztanak alkoholt, libamájat pedig talán egyáltalán nem, de a hosszú életet csak erre a két tényezőre visszavezetni ott is hülyeség.

töppedt 2008.11.10. 20:59:55

zstoth
Jásdi évekig élt Franciaországban ebből adódóan ez ügyben nem lehet tájékozatlan.

Mourinho már nem a király 2008.11.10. 21:40:17

Nekem meg nemfáj a fejem a magyar boroktól. Lehet nemveszek tablettásat és nem iszom hülyére magam...
AMugy meg Brittudósok.

Eppendorf 2008.11.10. 21:43:33

A fémionok jelenléte a borban egyértelműen magyarázható... akkumulálja a szőlő a talajból. Amíg ólmos volt a benzin azt is akkumulálták az út menti ültetvények pár 10 méteren belül. Már nem teszik, de az öreg útmenti tőkékben még kimutatható. A talaj adottságoktól függően a mikroelem (fémek is) tartalom változó lehet még egy egy dűlőn belül is. Ez könnyen kimutatható, erre vannak alap vizsgálati eredmények. Hogy pl. molibdén van a borban attól nem kell a falnak futni, a sejtek enzim komplexeiben is van (hogy hangzik hidrogén is van a vizben?? H2O)Arról hogy nem természetes úton hogyan kerülhetnek még fémek a borba hosszú lenne beszélni, de szinte kizárt hogy ez magasabb kategóriájú borokban általános lenne (esetleges technológiai különbségekre, hozzá nem értésre, nem törődömségre, szóval az emberi tényezőre gondolok).

napoletano 2008.11.10. 21:55:05

Jasdi uram, a hir tuzetesebb megvizsgalasa rendjen van, a libamaj idekeverese nem - annak semmi koze az egvilagon a magyar (voros)borok femtartalmahoz. Ha Onnek ez faj, talan a Buvosszakacs forum olvasoi illetekesebbek.
Az eredeti cikket igyekszem majd megszerezni, es ujbol jelentkezem, ha elolvastam. De ugy alt. - a legkezenfekvobb, ha nem a velt motivumokra koncentralunk, azaz hogy mi volt a szandekuk, kinek a satnyasaga, stb. (bar azon lehet igazan anyazni, ez valamiert nemzeti szuksegletnek tunik), hanem az allitasra: igaz-e vagy sem, es mikent igaz/pontos? Ebben a pontositasban On, Jasdi ur, csak az elso lepest tette meg - hogy ti. vorosborokat vizsgaltak, nem ugy alt. "magyar borokat", es nem tudni hanyat, melyiket (marmint a magyar ujsagban megjelent cikkbol nem tudni). Ez valoban tobb, mint ujsagiroi igenytelenseg, ezt azonban nem akarom minositeni. An On altal irt poszt maradeka azonban senkin nem segit.

SzocsO 2008.11.10. 23:08:30

>Az igen sokáig élő japánok és hongkongiak lényegében alig fogyasztanak alkoholt,

Nnna...

dalton1 2008.11.10. 23:22:11

A sok okostól megkérdezném az Üvegtigris után szabadon: "Aztán ki vagy te, hogy ekkora király vagy?"

ekkerjoz 2008.11.10. 23:32:11

"zstoth 2008.11.10. 20:54:00
Az igen sokáig élő japánok és hongkongiak lényegében alig fogyasztanak alkoholt, libamájat pedig talán egyáltalán nem, de a hosszú életet csak erre a két tényezőre visszavezetni ott is hülyeség."

Ez egyáltalán nem így van, isznak rendesen, mint mi. Európai bort is, és persze amerikait. A francia és a magyar libamáj jó része kerül Japánba, tőlünk nagyjából 3-400 tonnát vesznek évente.

De a hosszú életük tényleg inkább a mozgás, a kultúra, és a halban, zöldségben gazdag étrend eredménye.

Meg a negyvenfajta rizsé.

MalbecNC 2008.11.10. 23:56:26

Libamáj, franciák, japánok és a hosszű élet titka a rizs....

Csak nézek, mint Kati a moziban!:-)

N.Zoli 2008.11.10. 23:58:47

Angliaban lehet kapni jonehany fajta magyar bort, szoval, ha nem felelne meg nekik a minosege, valoszinuleg nem arulnak.
Sot lehet kapni igazan szar olasz borokat, azok kozott is van savas fejfajos. Meg sokfajta lecsavarhato kupakut a vilag minden reszerol. A britek sokkal tehetosebbek, de veszik a szarbort, mint a cukrot es vedelik is.

N.Zoli 2008.11.11. 00:05:26

az oroshazi libamajjal pedig semmi gond nincsen, a libak eteteskor onkent mennek a csohoz. Itt is probalkozott a Negymancs. Durvabb a csirketartas egyes orszagokban es ezek husa is nagymennyisegben jelen van a brit piacon, szerintem ennyi okadek csirke sehol nincs a foldon. Ezeken konnyebben talalhatna fogast barmely allatvedo szervezet, ha akarna es valoban az allatvedelemmel foglalkoznanak nem piaci erdekekkel.

ljubityel 2008.11.11. 01:00:37

Szeretem az ilyen ügyeket!
Igazából azt sem lehet tudni pontosan mi is történt, de annyi látszik, hogy néhányan ennek ellenére ugranak! Na persze, megértem, hisz számukra egzisztenciális kérdés minden apró dolog ami a magyar borok körül történik! De előbb azért illett volna alaposan körüljárni a bőrt, mielőtt rávetődünk, vagy belerúgunk! Sajnos enélkül ugyanolyan árnyékra vetődésnek tűnik a cikk, mint amelyikre válaszolni szándékozott. Ilyenkor bölcsebb inkább hallgatni!
Olyan, hogy "magyar vörösborok" nincsenek:-) Van XY 200x-es Szekszárdi Kadarkája, vagy 200y-os Villányi Merlotja. A "magyar vörösekkel" mondatokat pedig nem kell meghallani! kezdődő

hwang 2008.11.11. 08:11:47

érdekes és egyben szomorú is az egész...
"„Angol kutatók szerint egészségi kockázatot jelentenek a magyar és szlovák borok”"
ebben szerintem semmi új sincs...de ez ugyanúgy igaz minden más alkoholtartalmú italra. Minden drog jelent bizonyos kockázatot. Ezt a fém ionos dolgot meg már nem is értem, de ezek után sem akarom/tudom sajnálni a szőlősgazdákat/bortermelőket...ők nem kapnak 5-7 év börtönt egy növény termesztéséért.
Kicsit fejetetejére állt a világ.

espé 2008.11.11. 08:42:48

Szalagcímben közli olvasóival, a Magyarországon élő külföldiekkel a budapesti idegen nyelvű napilap: „Angol kutatók szerint egészségi kockázatot jelentenek a magyar és szlovák borok”
Sőt nemzetiségtől föggetlenül még a desztillált víz is.
De, hogy idegen nyelvű magyar napilap ezzel reklámozza hazánkat, az azért ez világbajnoki.

075 2008.11.11. 08:51:19

Van a cikkben valami mert a nem minőségi borkészítők néhány aporó alapelemet azért csak elnéznek, meg hát néha a borminősítő is, és néha kicsit több a vas meg a réz aborban mint illene..
De ettől még senki nem fog kimurgelni, sőt megbetegedni, mert monjuk Pesten 1 nap felér vagy 1 hektó fasza hilltop borral nehézfémre levetítve.
De az tényleg szörnyű hogy ez a kép alakul ki a magyar borokról, azt a faszit aki írta ezt a cikket el kéne kapni, oszt szembesíteni a francia borok összetételével, mert hát ott sincs minden rendben

NOMASSWINE 2008.11.11. 09:15:52

OFF
Tegnapi Szentesi és a többiek kézműves borbemutatón szerepelt egy-két csoda(pl.Ráspi 2006 Máté-alsó hangon 9+1/2pont) Kiváncsian várom A.G. értékelését.

espé 2008.11.11. 10:48:08

Még egyszer:

Műszerettség kérdése, hogy kimutassuk a házi tyúkhúsleves azrén, vagy ciántartalmát.
De nagydobra verni, hogy pl. Kázmérék levesében cián van, az más kategória.

Más: Én speciel örülök, hogy elfelejtettem a csapvízről szóló laborjelentést, ami 60 féle jelenségről szólt. De megjegyeztem, hogy a többi 260-ról nem tudunk, mert azt nem vizsgálják.
De itthon nyugodtan iszom, használom, viszont pl. Görögben még a csapvízben mosott salátát sem.

Tehát azt reklámozni itthon, hogy a magyar boroknak van fém tartalma, de a többinek nincs, eléggé perverz.

Más: És mi van a gyógyszertári vasborral?
Az csak könnyűfémet taralmazott?
Ha évtizedekkel ezelőtt nem veszem magamhoz, akkor, lehet, hogy most nem kommentálok.

t f 1 (törölt) 2008.11.11. 11:25:28

A szőlőtermelést a kemény drogot adó növények termesztésével együtt említeni az ostobaság felsőfoka.

bodorján 2008.11.11. 13:38:14

Hwang te hülye vagy.
Teljesen.

Türkménbasi 2008.11.11. 13:55:39

Csatlakozom az előttem szólóhoz! :-)

oddbinsa 2008.11.11. 20:26:49

Flancos, London egyik legszelesebb borvalasztekat felvonultato kis borekszerboltban dolgozom. Le Pont de la Tour nevre hallgat.
Az egyik beszzallito azzal koszontott az egyik na, hogy egy jo es egy rossz hire van szamomra. Az egyik, a jo, hogy megalakult megint valami magyar londoni bortarsasag - gittegylet mondom en, mert teljesen hasztalanok.A masik pedig EZ amirol itt megy a nyihogas, hogy a magyar borokban tul magas az asvanyossag!!! ami artalmas, hogy olvasta is meg hallotta is valakitol. Szoval a hir - ami atalakul - sajnos tulterjed a hazan es itt lebeg a Temze felett. De en mar nem bizom a valtozasban. Egyebkent az angolok nyilvan a sajat boraiknak akarnak nagyobb piacot, mert hogy van nekik ilyen boruk is, piacuk meg plane

töppedt 2008.11.11. 22:03:53

oddbinsa
"Egyebkent az angolok nyilvan a sajat boraiknak akarnak nagyobb piacot, mert hogy van nekik ilyen boruk is, piacuk meg plane"
Ez megfelel annak a prekoncepciónak hogy a cikkben és a kapcsolódókban csak külföldi borokról van szó. Angol borokat nem vizsgáltak

N.Zoli 2008.11.11. 22:46:08

Angol bor? Egy biztos, off licence-ben meg nem lattam csak cidert. En nem jarok flancos borboltokba meg nincs is ilyen a kornyeken, de itt az eghajlat kurvara nem szolonek meg bornak valo. Szoval en meg eletemben nem lattam angol bort, de semmi jot nem tudok rola elkepzelni. Hol vannak az angol borvidekek?

hwang 2008.11.11. 22:52:47

t f 1 · tothbor.lapunk.hu 2008.11.11. 11:25:28
"A szőlőtermelést a kemény drogot adó növények termesztésével együtt említeni az ostobaság felsőfoka. "

ezt én inkább így módosítanám. a kendertermesztést összehasonlítani a keménydrogot(alkoholt) adó növényekkel együtt említeni ostobaság.

egy kis olvasnivaló:
www.procon.org/viewbackgroundresource.asp?resourceID=1492

az alkohol az egyik legkeményebb legkárosabb és legaddiktívabb drog a világon.

hányan haltak meg eddig alkoholmérgezésben? és hányan thc mérgezésben?
érdemes ezen elgondolkodni..

hwang 2008.11.11. 22:55:55

" bodorján 2008.11.11. 13:38:14
Hwang te hülye vagy."

miért is?
ez így nagyon kevéske...

adott két növény...mind a kettőt használják tudatmódosításra(tudatmódosító szert készítenek belőle)...az egyik súlyos függőséget és károsodásokat okozhat, de a másik termesztését büntetik...
hogy is van ez?

félre ne érts..nem a borok ellen beszélek...hanem az emberi hülyeség ellen...

hwang 2008.11.11. 22:57:15

" Türkmenbasi 2008.11.11. 13:55:39"

ehez csak gratulálni tudok...
csak vigyázz, hogy nehogy beetessen valaki keménydroggal... :)

egyébként ezt a beetetést én eddig csak az alkoholnál láttam...tudod...borkostóló..pálinkakóstoló...stb stb...
:)))

N.Zoli 2008.11.11. 23:21:40

Nem akarok vitazni, tudom, hogy a fu nem okoz fuggoseget, de ismerek olyan embereket, akik lefekves elott es ebredes utan is szivnak. Szoval egyfolytaban. Fuvel kelnek es fuvel fekszenek. Ha nem szivnak, akkor tekernek. En azt vettem eszre hogy csak ra lehet erre is kattanni. Megoli a tettvagyat a rendszres szivas, aki csak sziv az el van es ugy jo neki minden, ahogy van. Itallal a majat karositjuk, szivassal a tudot, hacsak nem vaporizalunk.

Az ivast epugy lehet mertekkel muvelni, mint a szivast. A jo bor finom es jo illatu, a fuvet meg csak az tartja illatosnak, aki rendszeresen szivja. Etvagygerjeszto a bor ivasa is. A ket dolog, akar kombinalhato is ovatosan, de tulzottan nagyon hazavgja a halandot es beall, mint a klinikai halal.

A lelkibetegek pedig abbahagyjak a szivast, mert nekik semmi orumuk nincs benne, sokszor elkezdenek szorongova valni. Szoval nem ma szulettem a bolygora es eleg sokat forgolodtam mindenfele ember kozott, tehat nem szakirodalmat olvastam, hanem lattam. Felesleges versenyeztetni, vagy szembehelyezni a ket temat. Van jo es rossz mindkettoben. De ez egy bor blog azt hiszem. Elnezest kivanok a kiteroert.

espé 2008.11.12. 06:55:58

Angliában a cider az nem bor, hanem cider.
De van angol bor is.
Ha már megláttam, muszáj volt venni egyet. Box in bag kiszerelésűek. Legalább 1 pontos lehetett.

Egyébként, az angol szőlőhegyek a franciáknál vannak, onnan importálják a bogyókat.

De, a házi borkészítéshez legalább 20 féle borkészletet kínálnak. Hozzá dugót, kapszulát, címkéket, stb. És ami a lényeg: eljárási utasítást is.

Itthon még ezzel nem találkoztam.
Viszont a nálunk is kapható angol házisörkészlet, ott fele árban vásárolható

t f 1 (törölt) 2008.11.12. 07:40:20

Egy narkóssal nem kell vitázni.

hwang 2008.11.12. 08:25:38

N.Zoli · foldiek.blog.hu 2008.11.11. 23:21:40

pszichikai függőséget bármi kialakíthat, ami valamiféle "örömöt" jelent. kezdve a számítógéptől a marijuanan át bármi másig.
"aki csak sziv az el van es ugy jo neki minden, ahogy van"
ezt akkor hasonlítsuk össze azzal, aki egész nap iszik...
annak nem csak a tettvágya megy tönkre, hanem egy pár fontos belső szerve is...

"a fuvet meg csak az tartja illatosnak, aki rendszeresen szivja."

azért ezek a cannabis-os füstölgők elég jól fogynak... :))

"Felesleges versenyeztetni, vagy szembehelyezni a ket temat."

félre ne érts...nem akartam én semmit versenyeztetni...
csak abszrudnak érzem, hogy az egyikért 5-7 évet is kiszabdhatnak...

hwang 2008.11.12. 08:37:44

" t f 1 · tothbor.lapunk.hu 2008.11.12. 07:40:20"

ki a narkós? mi a narkó?
te alkoholista vagy?

töppedt 2008.11.12. 09:06:13

Ez nem egy borblog?
hwang.Egyszerű a helyzeted alapits egy egyházat tedd a ritualé részévé a füvet s várj pár ezer évet

hwang 2008.11.12. 09:41:13

" töppedt 2008.11.12. 09:06:13"

jaj de kis cinikus vagy... :))
nem tudom, hogy akkor is ilyen lennél, ha az alkohol fogyasztásért járna börtön?

t f 1 (törölt) 2008.11.12. 10:01:37

Hwang
Ez egy borblog. Itt a borokról van szó, nem a fűről
Csinálj egy füves blogot, és ott kitárgyalhatod a problémádat

hwang 2008.11.12. 10:42:46

t f 1 · tothbor.lapunk.hu 2008.11.12. 10:01:37

igen borblog...és nem is akartam nagy vitákba keveredni...de amikor olyanokat írtok, hogy "az alkoholt ne említsük egylapon a marijuana nevű keménydroggal"...hát az kiveri a biztosítékot...
és még "művelt" a blog neve :))

t f 1 (törölt) 2008.11.12. 11:07:44

Ugyanúgy megvetem az alkoholistákat, mint a narkósokat. Húzzál szépen vissza a polidilibe, láttam az ottani ámokfutásodat, és még te említed a műveltséget. Ugyan
Ignore on.

hwang 2008.11.12. 12:02:22

t f 1 · tothbor.lapunk.hu 2008.11.12. 11:07:44

milyen ámokfutás?

ok...vesd meg az alkeszokat és a "narkósokat"...
már csak az a kérdés, hogy ki a "narkós"?
különbséget kell tudni tenni fogyasztó és fogyasztó között...
ez az alkoholnál gondolom megy...
más drogoknál is megy?

lackó 2008.11.12. 14:33:56

Szerintem kár vitatkozni az alkohol és a fű összevetésén...mindíg is akadnak olyanok, akik képtelenek túlnézni ezeken a dolgokon. Azokkal meg nfem kell foglalkozni. Annyit azonban még megemlítenék: ritka nagy műveletlenség a bort alkohollá degradálni.

lackó 2008.11.12. 14:39:56

Egyébként ha a bort egy lapra helyezzük a fűvel, várom a beszámolókat, hogy mikor lesznek nemzetközi fűkóstoló versenyek és mikor olvashatunk 10 pontos fűről, ami hihetetlen kerek, egyedi, fantasztikus zamatvilága van, hatalmas potenciállal...

hwang 2008.11.12. 16:31:12

lackó 2008.11.12. 14:39:56

még annyit ehez, hogy az illegalitás sajnos a lehető legrombolóbb dolog, a kultúrált marijuana fogyasztás kialakulásához...

ugyanis, hgoy várjunk el "kultúráltfogyasztást", ha már a "fogyasztást" is büntetjük??

még ez is az előzhőz:
kender.blog.hu/2008/10/08/kendervasar_becsben
www.cultiva.at/
"Több mint 70 kiállító mutat be mindent, ami kenderből készülhet, és a rengeteg módszert, mellyel a kender termeszthető. A kendergitártól a kendernudliig, a bio-műtrágyától a high-tech üvegházig minden területről találhatnak látnivalókat és érdekességeket."

hwang 2008.11.12. 16:35:11

...jó példa a tilalom romboló hatására pl annó az amerikai szesztilalom...
hallott valaki Cabernet Sauvignon csempészről?
senki...
ugyanis a tilalom miatt a sokkal gyorsabban "ütő" italok terjedtek el...
(az extrém fogyasztási módokról nem is beszélve...pl intravénás alkoholfogyasztás)

eszemben sincs a borokat egyszerű alkohollá degradálni...
de az tény, hogy alkoholtartalmú italról van szó...

ekkerjoz 2008.11.12. 17:00:35

Hwang, tényleg nincs senki, aki térdére ültetné, meghallgatná országos gondjait, és végül szeretetből adna egy barackot a buksi fejére...?

hwang 2008.11.12. 17:05:44

ekkerjoz · szalka.blog.hu 2008.11.12. 17:00:35

maradjunk annyiban, hogy irigylem a "vanádiumionosos" problémákat :))

czudarka 2008.11.12. 20:45:50

A függő embernek mindig van önigazolása arra, hogy a betegség amiben szenved, az nem is betegség és különben is mindenki hülye!
Ezek szerint az európai kultúrrassz 6000 éve kendert szív és szarik a szőlőre.
A liberális szabadság összekeverése a szabadossággal!
hwang! szívd ahogy akarod, de nekünk azért ne keljen veled szívnunk!

Peace!

czudarka 2008.11.12. 20:47:02

Szegény CSOPAKI NAGYMESTER, ha ezt olvassa maga sem hiszi el, hogy egy legalizáló vita lett a reflektálásából!!!!!!!!!!!

hwang 2008.11.12. 21:27:32

czudarka 2008.11.12. 20:45:50
"Ezek szerint az európai kultúrrassz 6000 éve kendert szív és szarik a szőlőre."

a kendert sem vetette meg és a szőlőre se xart...:))
nyugodtan utánaolvashatsz a kender történetének...meglepő dologkra bukkanhatsz...
amúgy ki beszél itt függő emberekről? ezt a blogot, csak függők látogatják vagy mi?

hwang 2008.11.12. 21:28:26

"hwang! szívd ahogy akarod, de nekünk azért ne keljen veled szívnunk! "

na látod ez jó lenne...
csak az a fránya büntetőjog...

espé 2008.11.13. 09:53:19

Jogos dolog a mi jogalkotóinkat, alkalmazóinkat, jogszabályainkat stb. bírálni, sőt elítélni. Mindent megtettek a saját paródiájuk érdekében. Hogy ne a tragikus eseményekről elhíresült 9. borvidéket említsem, van más példa is.
Nálunk jogos felállni az elítéltek padjáról, és utcai vécét keresni. Budapesten! Még a rendőrség is nemzetközi kőrözést adott ki ezügyben, mert Ők sem találnak itt nyitottat!
DE NEM JOGOS EZEN A BLOGON JOGÁSZ ÜGYBEN INTERPELLÁLNI!

nick: 2008.11.17. 04:16:28

(off, de akkor is)

tök jó, hogy ennyire kiállnak a libák vélt vagy valós sérelmei miatt egyesek, akik mindig jól látják, mi a legfontosabb probléma...

...és újraszövegezhetnék a pár évvel ezelőtti kutyaként négykézláb álló hajléktalan bácsis plakátot is:

"ha liba lennék, segítenél?..."
süti beállítások módosítása