Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az Év Bortermelője 2008

Virtuális tószt

2008.12.06. 06:12 - rezeda123

Nem kívánok újabb vitát nyitni a cím értékével, odaítélésével és egyebekkel kapcsolatban, a lényeg: idén Konyári János lett az Év Bortermelője. Személy szerint örülök neki, annál is inkább, mivel a héten két ragyogó élménnyel is megajándékoztak a borai. Az egyik a 2003-as Sessio volt, amit igen illusztris társaságban kóstoltunk, és a vártnál is nagyobb elismerést kapott, megérdemelten. (Erről a kóstolóról amúgy szeretnék majd részletesebben is szólni, ha időm engedi.) Masseto, Castello di Ama, Desiderio és a legnagyobb magyar nagyágyúk sorakoztak 2003-ból az asztalunkon, ahol a végeredményt illetően igazából csak stílusbeli különbségek mutatkoztak. Amitől a nagyágyúk között a Konyári borok nekem mindig nagyon tetszenek, az a sima struktúra, amit nem tudom, mivel érnek el. Ez a merlot is olyan békésen simogatta végig szájpadlásunkat, mintha a legfinomabb észak-rhone-i syrahkkal lett volna dolgunk. Puha és krémes annak ellenére, hogy van benne markancia és határozottság is. Egyedi, önálló karakter, végtelen tisztasággal és ízorgiával. Már érettnek is tekinthetjük, bár közel nincs még a csúcsán.
A másik aktualitás pedig a Páva bemutatkozása. Éppen hogy egy pohár Pávával a kezemben hallottam meg a hírt, az időzítés tökéletes volt. Nyáron már volt szerencsén a bort kóstolni, akkor még kócosnak tűnt itt-ott, de a hatalmas potenciál már akkor is egyértelműen megmutatkozott. Mostanra finomodott, szépült, gömbölyödött, és máris sokan a szívünkbe zártuk. Mellesleg nekem a megjelenése is tetszik, egyáltalán nem érzem a Páva nevet fellengzősnek. Sőt. Eme madárról nekem sokkal inkább a nemesség és elegancia jut az eszembe, és nem a hivalkodás. Lehet, hogy a madarat illetően tévedek, de a bor semmiképpen nem hivalkodó. Sőt. Útmutató kellene legyen azoknak, akik a nagy borokat többnyire cukor- és alkohol fokokban mérik.
Egyszóval: kivételesen jó helyen landolt a díj, bár az idei ötökből másnak is juthatott volna már egy kis elismerés: Légli Ottó és Lőrincz György évek óta ugyanúgy ott járnak az élen. Gratulálunk Konyári Jánosnak!

Címkék: páva konyári jános az év bortermelője 2008 sessio

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr39807080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelencsér László 2008.12.06. 15:19:03

Az idén tényleg jó helyre került!
Gratulálok! Elsősorban a lelkes, profi csapatának, de Konyári Jánosnak is!
Előre megjósolom (nincs nehéz dolgom:) )hogy jövőre Rádpusztáról is jönnek a "nagy borok".

VPR 2008.12.06. 18:09:57

mer' jó is. abszolút megérdemli. (én rádpusZtában az idei kóstolás alapján egy picit azért kételkedem)

lackó 2008.12.06. 18:59:18

No, úgy látszik az év borásza választás mindíg meghozza Gelencsér Úr feltünését, no de mindegy, így van ez és egyetértünk Konáyrival kapcsolatban.

De! Rezeda collega! A kivételesen jó helyre került díj mondat remélem csupán elhamarkodott és meggondlatlan kijelentés volt...ha nem is került mindíg jó helyre és nem is értettem egyet feltétlen az ítélettel...eléggé úgy hangzott, mintha az eddigiek érdemtelenül kapták volna meg (Szepsy, Takler, Gál TIbor, Báthori Tibor...)

rezedam 2008.12.07. 11:02:36

Vannak fenntartásaim a választás menetével kapcsolatban,de természetesen minden borászt, aki a díjat eddig megkapta, tisztelek és munkáját elismerem. Ezzel együtt mindannyiunknak lettek volna egyéb tippjei a múltban.Az már más kérdés, hogy nem keresem mindekinek a borait az üzletekben...

Türkménbasi 2008.12.08. 14:20:11

Én örülök Konyárinak, szerintem az ő esetében nem fog fellángolni a vita, hogy megérdemelte-e.

Viszont lassan nem lenne időszerű elindítani az AMÜVA féle év borásza szavazást?

Labancz 2008.12.09. 08:28:37

lackó: Vedd sorba azokat a borászokat, akik hiányoznak a felsorolásodból... Megvan? Na, Rezeda szerintem rájuk gondolt. Valami oka csak van, hogy Te sem említetted őket. Én sem teszem. Nem kell bántani senkit, de az értékekkel legyen mindenki tisztában.

lackó 2008.12.09. 09:28:02

Labancz: a 3 pontot vedd a többieknek, talán 1 nevet hagytam volna ki, gondolom, egyértelmű...
süti beállítások módosítása