Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szerencs le, szalmaégető fel

Szerencs nem kér a világörökségből

2008.12.18. 16:15 - rezeda123

Lehet, hogy látszólag nem kapcsolódik a borhoz a téma, de mégis… Sajnos várható volt a döntés, de talán mégis reménykedtünk benne, hogy valahol van még józan ész. Véletlenül sem a szerencsieket szeretném bántani. Nyilván ha egyesével vesszük számba azokat az embereket, akiknek esetleg évek óta nincs munkájuk, nem fogjuk őket elítélni, amiért beadták a derekukat. Itt sokkal nagyobb léptékű dolgokról van szó. Gyerekeink, unokáink – ha még lesznek -, vagy azok unokái fogják majd kárát látni annak, ami most Hegyaljával történik. Jobban mondva nem történik, ugyanis évek, sőt lassan már évtizedek óta hiányzik az a közös akarat, amely Hegyalját méltó helyére próbálná visszajuttatni. A 90-es évek elején forrongva néztük a francia befektetőket, akik tönkre akarják tenni Tokajt. Valljuk be, ha ők nem jönnek akkor, lehet hogy Tokaj már csak nyomokban létezik.
Ezzel szemben Tokajt ma mi tesszük tönkre, központi akarattal, vagy legalábbis nézzük csendesen, amíg a magyar föld még élő zugait is átdübörgi majd egy esztelen, ostoba döntés következménye. Nem lett volna vajon egyszerűbb és ésszerűbb olyan megoldások után nézni, amivel a szőlőművest a szőlőjében tartottuk volna? Amivel megtanítottuk volna újra – mert valaha tudtak – jó bort készíteni? Hazugságok és sunyiságok nélkül? Csupán a józan paraszti észre és a hagyományokra építkezni? Ki-ki a saját hasznát nézve, miután megadta a földnek, amit az kíván? Van a világon még egy olyan borvidék, ami világszínvonalú borokat képes adni, és a mindenkori hatalom ölbe tett kézzel nézi a kifosztását, sőt, segédkezik is abban?
Végtelen szomorúság tölt el, he azoknak a jóérzésű, tisztességes termelőknek a helyébe képzelem magam, akik évek óta dolgoznak Tokajért. Meddig lehet vajon az arculcsapásokat tűrni? Van valamerre kiút?
Sajnos egy régebbi történet elemeit idézi fel bennem ez a döntés. Nevezetesen, amikor még csak szóban volt beszédtéma a halálbüntetés eltörlése. Számomra megdöbbentő számban találkoztam olyan emberekkel, aki kifejezetten mellette érveltek sőt, a halálnemek kibővítését és végrehajtásuk némi kínzással való kiegészítését tartották volna kívánatosnak. Akkoriban készült szakdolgozatomat zártam ezzel a gondolattal: ha egy társadalom csak a halálbüntetés fenntartásával képes magát megvédeni, akkor ott az emberek alapvető erkölcsi szintjénél kell a gondok gyökerét keresni.

Címkék: tokaj világörökség szerencs esszészerű

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr47829990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargabi113 2008.12.18. 23:54:49

Szép (?) jó estét!

Igazán ritkán szólok hozzá témákhoz, bár mindíg nagy érdeklődéssel olvasom a kedves főkoholisták írásait és az azokra megjelenő kommenteket.
Az elején szeretném leszögezni, hogy a kertemben nincs üvegház, amiben narancsot termeszthetnék, nincs fóliasátor, amiben nőhetnének a szegfűk, sőt még egy árva galambdúcom sincs, akármiféle vándorló madarak számára. Ennyit tehát a politikai hovatartozásomról.
Szeretném egy idézettel kezdeni, amit a mai napig nagyon sokan Széchenyinek tulajdonítanak:
"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba..."
Ami ebben az országban megy egy ideje, arról szegény Hrabal vagy nyolc irodalmi Nobel-díjra valót írhatna. Tönkreverték a könnyűipart, a mezőgazdaságot, elprivatizáltak a gengszterváltás után mindent, ami nem fért bele a zsebükbe, de nem volt elég az ámokfutásból. Európa szemeteskonténerje lettünk. Mérgezett élelmiszereket hoznak be tonnaszámra, közben a magyar paraszt tönkremegy. A falvakban üresen állnak a disznóólak, csőd szélén a húsfeldolgozók, százával küldik el a melóst, nincs aki kézzel fogható kisipari terméket készítsen, tudatosan szétverték a szakmunkásképzést, nincs szabó, szűcs, esztergályos, cipész, ugyanakkor a legkisebb falvakban is büszkén világít a Hong Kong áruház felirat.
És eljutottunk oda, hogy a világ egyik legkülönlegesebb borvidéke, nem kér a világból!!!! Ez a mai magyar valóság: az egymásra való irigyek, a kompromisszum-képesség hiányával küzdők, az acsarkodók, garasoskodók, az íróasztalukhoz-poziciójukhoz tíz körömmel ragaszkodók, szemellenzősök, döntésmechanizmus-impotensek valósága. Mert sajnos ilyen ember a magyar. Mindíg utólag fájlalja azt, ami már soha nem lehet az övé, mert elszalasztott egy lehetőséget. Tokaj ne ilyen legyen!

godbacchus 2008.12.19. 04:52:21

Eloszoris, udvozlet kulfoldrol es kellemes unnepeket mindenkinek!
egyetertek vargabi113 velemenyevel ebben semmi uj nincs ez csak siman "magyaros" es nem tobb, azon kellene csodalkozni ha nem igy tortent volna. Nehany munkahelyert oda egy egesz nemzet zaszloja es nem utolso sorban azoknak az ezreknek a munkaja akik kozvetve vagy igenis tevekenyen resztvesznek a borvidek illetve a Tokaji bor nevenek oregbiteseben.

loláb 2008.12.19. 09:25:13

Nos, a munkanélküliség kérdéséhez egy adalék:

Szüleim a kilencvenes évek elején vettek egy másfél holdas szőlőt Tiszaföldváron, hogy a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket kellemes, falusi környezetben, a jól végzett munka örömével megédesítve töltsék. Ahogy teltek-múltak az évek, egyre nehezebben bírták a szőlővel kapcsoalatos munkát, ezért úy gondolták, hogy a munka nehezebbik részét (kapálás, permetezés, szüret...) kiadják "napszámba", hiszen ezt talán nem 60-70 éves embereknek kellene ellátni. Kerestek is napszámost helyben, ahol kb 30%-os munkanélküliség volt. Gyakrolatilag nem találtak senkit, aki hajlandó lett volna elvégezni ezt a munkát. Egy ideig budapestről hordták le a kárpátaljai és székely vendégmunkásokat, amikor szükség volt rájuk.
Pár évig ment ez, aztán 96-ben inkább úgy döntöttek, hogy eladják a szőlőt, mert túl sok volt a munka vele, amibe Ők maguk belerokkantak volna, bérmunkást pedig a kb 6-10 ezer fős kisvárosban nem találtak.

Szóval amikor a tokaji borvidéken tpasztalható munkanélküliségről beszélnek, én gondolatban mindig összekötöm magamban ezt a jelenséget az általunk tapasztaltakkal.

töppedt 2008.12.19. 10:29:29

vargabi113

lehet ritkán szólsz hozzá de ha igen azzal az utolsó szóig egyet lehet érteni. Nincs is mit hozzátenni

töppedt 2008.12.19. 10:32:31

vagy csak egy mondat
mindenki olyan orvost érdemel amilyet választ magának

espé 2008.12.19. 10:35:24

A központi akarat miatt áll meg 80! km-nél az M0-ás?
A központi akarat miatt marad világörökség a vári rom?
A központi akarat miatt épült síksági völgyhíd?
Stb.
Az általunk tapasztaltak szerint a központi akarat egy kalap szamócát sem ér a helyi érdekeltségekkel szemben.
Nemde?

Jenyei 2008.12.19. 11:21:49

Aki járatos arrafelé, kérem világosítson már fel. A hatalmas burgundi és bordói borvidéken milyen ipar van? Már persze a bort leszámítva.

töppedt 2008.12.19. 11:27:19

espé
akkor te most a központi akaratot véded vagy támadod ?
Nem értem
Szerinted nem a központi akarat választott elitje dönt az ország dolgaiban ?
Az Mo esetén pl. ki hozott olyan törvényeket ami pár száz ember érdekét elébe helyezi 10 millióénak ?

espé 2008.12.19. 12:16:01

Töppedt: a poszt írója sem érti. Mert a központ ellenében a halálbüntetés eltörlésével példálódzott. Ha akkor a központ nem lép, akkor pl. a móri első gyanúsítottakat már csak posztumusz menthették volna fel.
Tehát a központ, vagy állam elintézheti az egész ország sorsát, de egyetlen önkormányzatét, annak beleegyezése nélkül nem.
Tehát ha a település nem akar gumigyárat akkor nem lesz neki, ha akar erőművet, akkor lesz.
De nem a központ dönt.

MalbecNC 2008.12.19. 12:45:27

Nem beszélgettem még tokaji borászokkal ez ügyben és a világörökségről lemondani készülő települések lakosaial sem. Ellenben beszéltem már más borvidék borászaival helyi problémákról és helyben élő lakosokkal is.

Beszélgettem munkanélküli diplomásokkal is, akik takarítani mentek (!) el magánlakásokba vagy adminisztrátori munkát vállaltak, amihez érettségi is elég lett volna.
Aki akar dolgozni az talál munkát is. Ha nem tud megélni a földmüvelésből, szőlőtermesztésből, akkor más munkát kell keresnie.
Ott Tokajban sem történik más, keresnek munkalehetőséget.
Ha olyan jók a feltételek Szerencs környéki földeken a szőlőtermesztéshez miért nem vásárolták már fel a helyi borászok?
Vessd össze!
Miért nincs Somlón hely egy szénégetőnek? Miért lehetetlen, vagy legalább is nagyon nehéz szőlőterületeket vásárolni? Tele van a borvidék apró pincékkel, miért nem adja el a sok Józsi és Feri bácsi zsebkendőnyi területét? Miért "szenved" évről évre és adja el a megtermelt szőlőt nagyobb borászatoknak?
Miért van az hogy a Szekszárdi, Villányi borvidékeken nehéz már földekhez jutni?
Miért kell mindent a központi akarat nyakába varrni?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.12.19. 13:00:01

Ha magánerőből nem megy/ment és valóban értékes, akkor érdemes lehet közös erővel megmenteni ezeket az értékeket, ha a piac és a pénz versenyében nem bírják az iramot.
Ha ez spec. Tokaj-hegyalja és a közös erő az állami segítség, akkor azzal. (Reálisan mivel mással?)


Ha ezeket is hagyjuk elhullni, akkor nemhogy a kiegyezés előtti "fejlettségre" (az azóta fejlesztett magyar ipart mára lenullázták), hanem még sötétebb lyukba esünk bele.

Olyan ez most mint az 50es évek magyar narancsa meg gyapotja. Akkor is csak azzal nem akartak foglalkozni, amivel érdemes lett volna. Most az erőmű a gyapot.

MalbecNC 2008.12.19. 13:15:24

Jenyei 2008.12.19. 11:21:49

ASTRIA Bordeaux Bègles-ben hulladékégetéssel foglalkozik, igaz az "csak" az Entre-Deux-Mers területén van.

A hőerőművek inkább északon és délen vannak, levésbé érintik a híres borvidékeket, viszont van vagy 50 atomerőmű, amiből egy Bordeaux területén, a Gironde jobb partján sréavizé Margaux-val (kb. 5km), St Julien, St Estephe és Pauillac kicsit távolabb 10-20 km-en belül.

4-4 működő atomerőmű Loire völgyében és Rhone völgyében, az utóbbiban az egyik épp Châteauneuf du Pape nyakán.

Építsünk atomerőművet akkor Szerencsre inkább?

MalbecNC 2008.12.19. 13:26:47

Olvasom a dec.4-i Népszabadság cikkét:

"Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a borvidék megkapta a világörökségi címet. Ennek köszönhetően nyertek el kétmilliárd forint értékű turisztikai támogatást, amelynek köszönhetően Szerencsen például felépült a világörökségi kapu, vagy a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban. Az elnök szerint - amennyiben a települések kilépnek - az UNESCO valószínűleg megvonja a címet a térségtől."

A kétmilliárd forint igen szép pénz. Felépült akkor ez a kapu Szerencsen (nem érzek bizsergést magamban, hogy rohanjak megnézni, mint turisztikai látványosság), meg a múzeum Széphalomban. És a többi pénz hova ment? Tud valaki konkrét turisztikai izét ezenkívül, amivel vonzóvá tették Tokajt ebből a pénzből a látogatóknak?

oddbinsa 2008.12.19. 13:46:29

gondola.hu/cikkek/62634
Ez rosszabb mint az otvenes evek fem es acel orszaga. Nincsenek szavak.

Sárfehér 2008.12.19. 14:52:42

A saját legnagyobb értékeinket magunk szrjuk le a legjobban. Erre tényleg nincsenek szavak.

Kedves hegyaljaiak, szervezzetek demonstrációt. Mégpedig úgy, hogy aki a világörökség mellet van, az egy hónapon át csak tokaji bort igyon vegyen. Rajtam nem fog múlni. :))

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.19. 15:30:32

Nincs munkahely...loláb már leírta a lényeget.

Kérdezzétek meg bármelyik tokaji pincét mennyire egyszerű szőlőmunkást találni. Vagy kérdezzétek meg, mennyire egyszerű JÓ (megbízható, nem lusta, gondos, aki pl legalább arra képes, hogyha megígéri előző este, akkor tényleg eljön reggel a munkába) szőlőmunkást találni. És végül kérdezzétek meg, mennyire egyszerű jó és fiatal (vagy középkorú) munkaerőt találni.

Ehhez képest többek közt melyik két település is tartozik a borvidékhez? Monok és Olaszliszka, no comment.

Mi egy másik borvidéken dolgozunk, itt is ugyanilyen a helyzet Aki még hajlandó a földeken dolgozni, az szinte kivétel nélkül 70 év körüli ember. Közben a fiatalok elvándorolnak, meg van egy réteg aki száz jogcímen fölvesz hatalmas segélyt, miközben tetőcsomagtartókon elhord egész erdőket, rablásaival lassan fölszámolja a településkörnyéki zöldség és gyümölcstermesztést, elriasztja a turistákat és elüldözi a normál életre vágyókat, mindenféle hatóság szeme láttára. De hogy a témához visszatérjek: a "parasztot" lenézik, az szinte a legnagyobb szégyen ha kapát vagy kaszát fognak a kezükbe.
Mi most 2 hektáron gazdálkodunk. Ennyi szőlőt megművelek a két kezemmel. Ha akarnék is bővülni, a legnagyobb nehézséget1 vagy 2 (!!) megbízható munkás fölkutatása jelentené. Miközben a környéken több ezren "tengődnek" szociális és egyéb segélyeken. A környékbeli falvakban is a nagyobb gazdaságok erdélyi és kárpátaljai munkásokat toboroznak.

Látszólagos a témaelhagyás...bárki komolyan gondolja hogy ez az embertípus, pl Monok és Olaszliszka lakói majd erőműben vagy akármilyen gyárban inkább hajlandó lesz dolgozni, mint a földeken? Amíg ilyen a segélyrendszer és ilyen a bűnüldözés hatékonysága illetve ilyen "súlyosak" a retorziók, addig ne legyenek illúzióink.

Konkrétan az alaphoz visszatérve: vérlázító egy ilyen erőmű ötlete is, nálunk is volt hasonló, ide gumigyárat akartak a bölcs döntéshozók.

Sárfehér 2008.12.19. 16:15:47

Kedves Pinó, ezek után elképzelni sem tudjuk, hogy merre lehet a szőlőd. :)))

De: Egy ismerősön azt mondja, hogy feléjük a nagyapja idejében igenis cigányok végezték a szőlőben a napszámos munkát. Mégpedig hozzáértő cigányok, akik generációkra visszamenőleg foglalkoztak szőlővel.

espé 2008.12.19. 17:46:28

Nemcsak a földeken dogoztak, hanem a gyárakban is (tégla, üveg, stb.). Az építkezéseken is Ők végezték a logisztikai feladatok zömét.

csabi_sk · http://burdavin.signalsoft.sk 2008.12.19. 18:13:11

No, látom a magyar fél megoldja a Szlovák-Magyar tokajvitát...

kisfröccs 2008.12.19. 18:37:12

Tokaj-hegyalja az elmúlt századokban sem tudott megélni csak a borból. Jó, ha a mindenkori népesség 20-25 százalékát eltartotta ez az ágazat. A többiek az erdőben dolgoztak, állatot tenyésztettek, egyéb mezőgazdasági munkákat végeztek, vagy iparból, kereskedelemből, bányászatból, szolgáltatásból éltek. Tessék megnézni a XVIII-XIX. századi összeírásokat, és kiderül belőlük, hogy a hegyaljai bortermelő mezővárosok határának nagyobb része szántóföl, rét, legelő, vagy erdő volt, és csak töredék hányadukon termeltek szőlőt. Így volt ez a legutóbbi átkosban is. Az ottani emberek jelentős többsége Miskolcra járt be dolgozni a nehéziparba, bányákba, építőiparba, vagy a helyi ipari telephelyeken(Május 1. Ruhagyár, Csepel Kerékpár, ELZET, újhelyi Dohánygyár stb.) kapott munkát. Az borsodi iparvidék megsemmisült, oda már nem lehet bejárni, a helyi üzemeket bezárták, ami megmarad, az csak vegetál, a szoláltatások kókadoznak, és ott marad egy hatalmas tömeg képzettség, és munka nélkül. Sokan közülük, nagyon nem csak a cigányok!, hosszú évek óta nem dolgoznak, nem kevesen vannak olyanok, akik már nem is tudnak, nem akarnak. Valamit viszont kezdeni kellene velük a segélyezésen túl is. Munkahely viszont tényleg nincs, sehol a környéken. Attól sem lesz, hogy a segélyt közmunkához kötik.
De nem lesz a szalmaerőműtől sem! Az erőmű építői maguk mondják, hogy összesen talán 35 embert fognak foglalkoztatni. Dániában, hasonló erőműben a teljes létszám 24 fő. Biztos vagyok abban, hogy Tállyán, Mádon, Tarcalon nem túl sok munkanélküli erőműszerelő, energetikus, főenergetikus, erőmű igazgató van. Ezekre az állásokra majd hoznak máshonnan embereket. Marad néhány segédmunkás és biztonsági őr, aki majd a környékről kerül ki. A buli az önkormányzatnak jó, mert az erőmő sok adót fizet, ebből lehet finanszírozni a további segélyeket és az önkormányzatot magát. És persze jó azoknak, akiktől Hujber úr megvette a telket.
Az csak egy ócska trükk, hogy itt most a bortermelés, konkrétabban a kisebbségben lévő borász társadalom, áll szemben a megélhetést hozó ipari fejlesztésekkel. Ez az a demagógia, amivel az egyébként joggal elkeseredett, régen munkanélkül élő hegyaljai embereket szembe lehet fordítani az erőmű ellenzőivel. Senki nem igérte a tállyai polgármesternek, hogy a világörökség megoldja a térség foglalkoztatási gondjait. Azt viszont igéri most is, hogy kellő gondolkodás árán ad lehetőségeket a fejlesztésre, ad hátszelet az idegenforgalomnak, az infrastruktúra építésének. Persze azzal a mentalitással, hogy úgy sem lesz ebből semmi, meg abból sem, ami tapasztalatom szerint ottan felé uralkodik, nem is lesz semmi.
Az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött Hegyalján az infratruktúra. Csak nem lehet egy dolgozni is akaró pincért, egy képzett szakácsot találni, csak szobasszonyt is Miskolcról kell hozni az új szállodába, mert a helybéli nem ér rá, ha mégis, képtelen megtanulni, miként kellene a hotelben beágyazni, ha megtanulta, nem ért vele egyet. Ha a járatlan utazó elmegy oda bort kóstolni, vagy a pille palackos szemetet találja, vagy a bezárt pincéket minden hétvégén. Nagy nevű ottani pincészet méltán tisztelt vezetője mondta nekem két éve, hogy olyan nagy tömeg lesz a pünkösdi nyitott pincék hétévégéjén, hogy ikább ki sem nyit. Akkor miről beszélünk?
Hegyalja nem fog megélni soha sem csak a borból! Viszont néküle sem. Erre épülhet idegenforgalom, helyi élelmiszer termékek előállítása, értékesítése, és igen is, az ezekkel összegyeztethető, a környzezetet kímélő ipar, és vszolgáltatás. Ha valaki egyiket a másik fölé emeli, elszúrja az egészet.
Az amúgy ártalmatlan erőműről néhány adat: éves tüzelőanyag igény 265 000 tonna, és ezt a meglévő szük, kétsávos utakon akarják odaszállítani, kamionokra rakva. Hivatalos számítás szerint ez évi 20-22 000 kamion, és mind átmegy lakott területeken is. Ugyan ezeken az utakon szállítják majd el a keletkező salakot. Ezen kivül ez az erőmű kibocsát évente 12.96 tonna port, 130,46 tonna szénmonoxidot, 195,55 tonna különféle nitrogén-oxidot, 97,63 tonna kén-dioxidot és trioxidot,19,58 tonna különféle kloridot, 6,62 tonna fluor vegyületet, és 0,26 tonnha nehézfémet. Ez utóbbiak egészségügyi határértékét mikro -milligramokban szokták megadni, felhalmozódnak a talajban, a növényekben, viszont soha sem bomlanak le. Az adatok forrása az az Engedély, amelyet az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet adott ki, és amely jóvá hagyta az erőmű felépítését. Azt, hogy a kibocsátott káros anyagok hol csapódnak le, az erőműtől hány kilóméterre száll a por, a nehézfém, és ott milyen hatást vált ki, ebben az anyagban senki sem vizsgálta. " Az erőmű közepes sótartalmű hulladékvizei... a salaknedvesítésre kerül( sic!) felhasználásra, a fennmaradó mennyiség a szennyvíz csatornába kerül" - áll az Engedélyben. Mekkora ez a mennyiség, mit jelent az, hogy közepes sótartalom, milyen hatást fejt ki a csatornában, illetve a csatorna vizét befogadó Szerencs patakban? - nos erről nem esik szó.
A Kulturális Örökségvédelmi Hívatal megállapítja, hogy az erőmű telkén nincsenek veszélyeztetett régészeti emlékek, de arról, hogy ez a cucc a Világörökség részét képező övezet védőzónájában épül fel, hogy körülötte ott van egy kultúrtáj, erről nem mond egy árva szót sem.
Ennyit a veszélytelen erőműről, meg a kártékony Világörökségről!

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.19. 19:29:09

kisfröccs,

le a kalappal...jobb összefoglaló mint amit bármely lap vagy tévéműsoros vitatkozó fél leírt/elmondott.

Egy picit visszakanyarodva, az általad idézett megdöbbentő kibocsátásszámokat is látva, hogy nálunk annyi volt a várható környezeti ártalmakat felhozó aggályokra a válasz a tervezett gumigyár esetén, hogy "bízunk benne hogy az EU-ban környezetkárosító beruházás nem valósítható meg" ...micsoda demagógia és mellesleg hazugság - de hát ők ilyen egyszerű szinten kommunikálnak. Ja és már kezdték toborozni Szlovákiában a munkaerőt.
De egyet nem értek, van ez a mutyista politikus-vállalkozó. Akkor is - olyan amilyen - miért nem éri meg neki olyan helyre vinni az erőművét ahol közelebb van a szalma? Nem jönne ki olcsóbbra az alapanyag? Csak vannak bő szalmatermő vidékeken is könnyen megvehető baráti önkormányzatok?

Sárfehér,

Öröm olvasni hogy valaha voltak ilyen cigány közösségek is, errefelé csak alkalomszerűen, jobb híján vettek részt a mezőgazdasági munkákban(kosarat fontak, vályogot vetettek...). Mindenesetre az ismerősöd nagyapjának idejében nem osztottak semmiféle segélyt és egy uborkatolvaj hátán is csattant a csendőrkardlap.

MalbecNC 2008.12.19. 19:29:32

A dec. 4-i Népszabadság cik szerint:
"az eredeti japán befektető helyett az új lehetséges partner, az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. több feltételhez kötötte szerepvállalását. Ezek között az egyik, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készítendő világörökségi hatástanulmány egyértelműen zárja ki, hogy az erőmű bármilyen káros hatással lehet a borvidék értékeire."

És nem pedig azt, hogy vannak-e veszélyeztetett régészeti emlékek. Ugyanazt a papírt olvastad?
Ha ilyen jól tudod az adatokat, mondanád, hogy Magyarországon akkor hol épül még ilyen szalmaégető?
Merthogy ha ilyen soha-le-nem-bomló melléktermékei vannak az erőműnek, talán máshol sem kéne építeni nem? Azonkívül szted hol nem zavarná a "körülötte levő kultúrtájat"?

Nekem ez a mondatod tetszik:
"Az csak egy ócska trükk, hogy itt most a bortermelés, konkrétabban a kisebbségben lévő borász társadalom, áll szemben a megélhetést hozó ipari fejlesztésekkel."

Sztem sem, akárki is van az erőmű felépítése ellen az felhasználja a borászok érthető ellenkezését és a jóérzésű magyarok felháborodását.
Ezzel nem azt akarom mondani, hgoy sztem épüljön csak fel az az erőmű, hanem azt, hogy valami nem stimmel.

Ha jól értem akkor már három szervezet is van, amely Tokaj borvidék érdekében szövetkezett, de valahogy mégsincs rend és nem is látszik a vége.

Még azt nem értem, amit Műtannin írt dec. 4-én:
"Ezek az észkombájn polgármesterek meg a többi regionális csúcspöcs húsz év alatt képtelen volt bármit kitalálni azért, hogy Tokaj környéke élni tudjon azzal a fantasztikus lehetőséggel, amit a nemzetközi szervezettől kapott. (És kapott még kétmilliárd forintot hozzá, mellékesen.)"

és

"Nemrég egy chilei újságíró csodálkozott azon, hogy Tokaj környékén alig látni turistát főszezonban, míg a világ hasonló nagy borvidékein tömve vannak a pincék és az utcák. Tokaj környékén alig van közepesnek nevezhető étterem, szinte semmilyen épkézláb szórakozóhelyet vagy turisták számára is vonzó vendéglátóegységet nem találni, és így tovább. Hogyan lenne turizmus ott, ahol nincsen hozzája infrastruktúra? Igyon a turista napi 24 órában? Mit tetszettek gondolni?"

A múltkori szavazásunk alkalmából pedig hogy védték sokan Tokajt, hogy milyen frankó pihenő és túrisztikai hely, magas infrastruktúrával, meg stb.

Aztán olvassuk még hozzá az Árvay úrról szóló minapi posztot és gondolkozzunk el! Tényleg csak az erőműről, meg a Világörökségről van szó?

MalbecNC 2008.12.19. 19:38:12

Pinotnoir, kölcsön kéne adnatok Tokajnak azt a valakit, aki kigolyózta a gumigyárat!

De bennem ugyanaz a kérdés merült fel, ami most megfogalmaztál:
"miért nem éri meg neki olyan helyre vinni az erőművét ahol közelebb van a szalma? Nem jönne ki olcsóbbra az alapanyag? Csak vannak bő szalmatermő vidékeken is könnyen megvehető baráti önkormányzatok?"

Valaki már eleve akarta Szerencs környékéről ezt az erőművet, hiszen nem úgy történik egy ipari létesítmény helyének kiválasztása, hogy csukott szemmel a térképre bökünk. Miért, kinek éri meg a kisfröccs statisztikájában említett "évi 20-22000 kamion" fuvarköltsége mellett is messze felépíteni a szalma keletkezésétől az erőművet?
Ja, és kisfröccs nem említette, hogy hol van a "messze", vagyis honnan jönnek a kamionok...

kisfröccs 2008.12.19. 19:50:40

Malbec!
Hujber úr bepróbálkozott előbb Miskolcon, de onnan elhajtották azzal, hogy a város levegője több szennyezést már nem bir el. Innen ment Szerencsre, amelynek levegője ezek szerint még elbír egy kevés szennyeződést. Szerencset részben azért választotta, mert ott van olyan betáplálási pont az országos villamoshálózatban, amely további ráfordítások nélkül képes fogadni az erőmű által termelt áramot, és ott talált egy baráti önkormányzatot, amely befogadta. Talán emlékszel arra is, hogy Hujber úr a barátságot úgy mélyítette el, hogy némi baksisért bevette cége igazgatóságába, és felügyelő bizottságába Szerencs város főjegyzőjét, és az építési osztály vezetőjét, annak ellenére, hogy ezt a törvények taxatíve tiltják. A város derék polgármesterasszonya erre azt a magyarázatot találta adni, hogy a főjegyző úr biztosan elfelejtette a törvényi tiltást. Na, ne!
Az építési osztály vezetője egyébként azóta előzetes letartóztatásban van, mert államilag támogatott, szociális lakások engedélyeivel manipulált, hogy érthetőbb legyen, az uzsorásokat szolgálta ki.
Ilyen erőművet akkor kellene építeni, ha kiszámolná valaki, hogy a szalma, és egyéb hulladék elégetésével megtermelt energia több, mint a fűtőanyag szállítására felhasznált gázolaj energia tartalma + az erőmű üzemi vesztesége + az összes egyéb, a működtetéshez felhasznált energia. Ha ez az egyenleg negatív, akkor itt nincs semmi másról szó, mint az Eu. és a magyar kormány bioenergetikai támogatásainak leszívásáról. Az esélyeket lehet javítani azzal, hogy a tüzelőanyagot nem száz-százötven kilóméterről szállítjuk, mint Szerencsen, hanem ott használjuk fel azokat, ahol ezek a hulladékok létrejöttek. Szerencs nem ez a hely.
Abban meg nagyon egyetértünk, hogy itt messze nem csak borászat vers. erőmű problémáról van szó, hanem a komplett magyar bordélyház összes gondja sűrüsödik össze. Ettől persze még nem kell erőművet építeni a tokaji bortermő terület tövébe.

espé 2008.12.19. 20:29:46

Engem a kibocsájtás megnyugtatott: egy darab széndioxid sincs engedélyezve. Ez nem fog beindulni.

MalbecNC 2008.12.19. 22:50:57

Hát, kisfröccs... így már egészen másként hangzik...

Memento21 2008.12.20. 09:00:42

Már leírtam máshol.

Szerencsi cukorgyár... BEZÁRT.

Hol voltatok ti nagyokosok? Hm? Szabadságon?

Remélem csődbe megy az összes idióta vezető, aki ilyet enged, akkor kellett volna lobbizni, nem most.

És félreértés ne essék, onnan származom, nem a munkanélküliekkel van a baj, hanem a nagyokos vezetőkkel, akik akkor önként mondtak le mindenről. Ezzel miújság kedvenc Szerencs?

(egyébként kb 100 ember munkája szünt meg, a felét átvitték Hatvanba, de most ez is lejárt kérdés... hány embernek is lesz munkája?)

Jah és persze, azon nem gondolkoznak, hogy a túristák nem szándékoznak országokat utazni egy hőerőmű miatt?

A másik, lesz munkája 100 embernek, hány borász lesz munkanélküli, illetve az ők alkalmazottai?

espé 2008.12.20. 09:30:18

Azon a borvidéken, ahol a gumiabroncsgyár nem fér el, régóta üzemel erőmű. Ennek mennyi a kibocsájtása?

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.12.20. 12:19:16

MalbecNC,

Nálunk egyszerűen ment a projekt elmeszelése: amikor a másik politikai oldal és civilek elkezdtek aláírást gyűjteni hogy helyi népszavazás döntsön az ügyben akkor egyből visszatáncolt a beruházást forszírozó városvezetés.

espé,

Nem tudom, jobb is ha nem tudom, bár szerencsére minket nem nagyon érint közvetlenül, mert az uralkodó szélirány nyugati, de éppen ezért nagyon nem hiányzik még egy környezetszennyező nagyüzem a Mátraalján.

9mmPara 2008.12.21. 18:18:31

Söjtörre (Deák Ferenc szülőfaluja, még az egyik kocsmát is róla nevezték el) tervez még a Hujber csapat hasonló rémséget. Ott is van egy betáp pont, épp a falu fölött szélirányból. A helyi népszavazáson valami 85% fölötti igen szavazat volt, nagyon magas részvételi aránnyal.

napoletano 2008.12.22. 09:10:24

Kisfroccs, koszonom/juk a posztot, jol kifejtett erveles. A kilenc telepules polgarmestere igenis szegyellje magat - de amugy a hivatalos leveluket meg nem irtak meg.. Arrol nem hallottam, hogy altalanos lakossagi tamogatas ovezne a szandekukat. No meg kozonsegesen szolva kapitalis marhasag a tervuk. A Szechenyi idezet ul, de en remelem, hogy megsem lesz lehetseges egy ilyen marhasagot megcsinalni: a vilagoroksegbe kerulest nem a kilenc telepules kezdemenyezte, es nem is csak rajuk hull vissza a hatasa, tehat talan vannak meg, akik meg tudjak gyozni oket.
De sajnos az is valos, hogy bizonyos dolgokat vezetok azert nem tesznek, mert el sem tudjak kepzelni, hogy ezt a lakossag/nep/koz elfogadja. Es hogy ez Tokaj kornyeken elgondolhato, az igen szomoru, meg ha igaz is, hogy a bor koruli aktivitas nem fogja eltartani es megmenteni a videket.

De kerdem: Bodrogkeresztur ugyan mi a bubanatot szenvedett a vilagoroksegi besorolastol? Es mi hasznot fog huzni, ha nem tartozik oda?? A mostani kamionforgalom megnovelesetol remelnek netan megnovekedett hasznot? A polgarmester kigondolta tan, hogy megadoztatja a falun athajto kamionokat?

Es meg egy: ha kerhetem, a burkolt (pontosabban alig burkolt) ciganyozast mellozzuk. A tarsadalomjavito otletekkel, magyarazatokkal, stb. tessek mashol hazalni.

espé 2008.12.22. 14:06:47

Viszont a Tokaj, mint borvidék fellendítését célzó ötletekkel itt kellene.

Fűrészpor 2008.12.22. 20:37:09

Napolenato, ezt hagyjuk, mindeki tudja hogy az egyik legnagyobb baj a BAZ megyei munkaerőpiac szempontjából éppen a C kérdés, úgyhogy ne áltasd magad, még akkor sem ha a Petőfi hídról vagy a -citadelláról nem ez látszik.

Én azt mondom, hogy ha ezek a települések nem akarják a bort, akkor ok. Le kell választani egy kisebb régiót Tokaj, Tarcal, Mád és föl B.keresztúr, Tolcsvával bezárólag. Ez lényegesen jobb adottságú terület mint az ezt körülvevők, Szerencsről nem is beszélve. Sőt még a borászatok is lényegesen többet tettek az asztalra, lehet épp a földrajzi adottságok miatt, de az elszántság és a profizmus miatt mindenképp. Itt kell szigorú minőséget létrehozni, a necceseket kirakni a játékból majd öt-tíz év múlva tudatosul a fogyasztóban, hogy ki oda belép az garantáltan jó minőséget kap és magas áron. Ennyi.Szerintem.

vargabi113 2008.12.22. 22:41:19

Kedves Fijjug! espé!

Tokaj fellendítésére ötletek? Van egypár, jogdíjat sem kérek utánuk!
- Összefogás (ugye nem kell kiemelnem, hogy ez a legfontosabb!? Az "egye meg a lisztharmat a szomszéd szőlőjét is" sehova nem vezet, vegyük már észre!
- Marketing (üljenek le egy kicsit Rigler Zsolttal, Sopronból, fantasztikus pali, nem szégyen a jótól kérdezni.)
- Infrastuktúra-fejlesztés. Bevonva magántőkét, állami támogatást, pályázati lehetőségeket, úniós-pénzeket, azokat nem lenyúlni!!! (Dr.Wekler után szabadon) Kerékpárutak, kerékpárkülcsönzés, megfizethető szálláshelyek kialakítása, családbarát programok szervezése, kalndpark (a szőlővel amúgy sem betelepített északi hegyoldalakban), téli-nyári bobpálya,(szintén). Esetlegesen fellelhető melegvíz forrásra építhető vízi élménypark létesítése, skanzen építése, élményfalu kézművesekkel, mutatványosokkal, programokkal (lásd: Bikal), stb...(ugyanis ezek vonzzák igazán a családokat. A borral kapcsolva pedig kész a hosszú hétvégére a program. Anya wellnesel, gyerek játszik, apa borozik (vagy kocsit hajt)
- Hagyni az embereket nyugodtan dolgozni. Szüret idején nem helikopterrel és terepjárókkal üldözni a szüretelőket. A magánszállásokon, kis panziókban a helyben termelt zöldség-gyümölcs,a kertben tartott csirke, pulyka, kakas, kappan, liba, kacsa, nyúl, disznó, (nem kívánt törlendő) felszolgálása. (nesze neked KÖJÁL, HACCP, Fogyasztóvédlem)
- A helyi vállalkozásoknak, melyek bizonyítottan turistavonzóak, helyi adómentességet, akárcsak a multiknak.
- És igenis munkához kötni bizonyos szociális juttatásokat. Vízelvezető árkot takaríttatni, közterületeket parkosíttatni, azokat fenntartatni, úgy általában a környzetet rendben tartatni.

Tovább is van, mondjam még...?

kisfröccs 2008.12.23. 12:23:17

Kaptam tegnap egy levelet Komlóskáról, Köteles László polgármestertől. Ez a Komlóska ott van a bortermelő Hegyalja szélén, Tolcsvától följebb, Erdőhorvátitól kicsit jobbra, és gyönyörű, rendezett. Mindig szegény falu volt, csak eljárni lehetett dolgozni, vagy az erdőre, esetleg meszet égetni. Ennek a polgármstere az a fickó, aki beperelte a Magyar Postát, mert az bezárta a faluban a hivatalát. Megynyerte a pereket, és ma újra van posta Komlóskán. Most azt találta ki, hogy Komlóska offshor -falu lesz. Összeállt a Vállakozók Szövetségével, és felhívást küldött egy csomó cégnek, akiket meghívott Komlóskára. A faluban nincs iparűzési adó, így azt javasolja, hogy jelentsék be oda a céget, vagy nyissanak telephelyet, így a vállalatok megtakarítanak egy rakás pénzt, de jól jár Komlóska is, mert a gépjármű adó, meg néhány kisebb, kötelező fizetni való hozzá folyik be. A cégek ottani letelepedéséhez a falu nagyon olcsó telket, bérirodát, és adminisztrációs könnyítéseket ad.Különösen jó ajánlatot dolgoztak ki a szállítmányozási cégeknek.
Így is lehet, csak gondolkodni kell! Aki egyébként borozni megy arra a vidékre, menjen el Komlóskára! Gyönyörű, rendezett, minden íntézménye felújítva, szép és olcsó panzió, étteremmel, és meseszép a környék. Aki a gyalogtúrákat szereti, jobbat nem találhat magának. Én viszont útálok gyalogolni, de nagyon drukkolok Köteles Lászlónak. Kellene néhány ilyen polgármester a hegyaljai településekre is, és kevesebb lenne sírás, de több az eredmény.

hegyaljai 2008.12.23. 14:34:48

Kapcsolódó tévéműsor:
www.hirtv.hu/musorok/?article_hid=47929
Még három ismétlése lesz.

jorda 2008.12.24. 14:23:55

Azért ellentmondásos a helyzet,mert a borvidéken az általunk világhírűnek mondott-mind a hazai piacon,mind külföldön gazdaságilag veszteséges-tokaji termelése körül gondok vannak.

Állítom,hogy Mo.összes borvidéke közül a legrosszabb gazdasági helyzetben a tokaji van.
Ennek számtalan oka van.Ezt most nem részletezném,csak annyit,hogy a többmiliárdos befektetéssel létrehozott külföldi nagyok jórésze is veszteséget,veszteségre halmoz.

A kisebbeket is kivérezteti a hivatalos politika és a piac.A befektetett sok munka és milliók megtérülése egyre inkább illúzió!

Mi a kiút?
Csak borból és túrizmusból a borvidék talán sohasem fog megélni. Akkor más is kell.
Szalmaégető azonban nem és más olyan sem,melyhez nincs elegendő alapanyag és nem kíván jelentős foglalkoztatást!

A tállyai polgármesternek állítólag több bírósági ügye van folyamatban.
Ezzel a kilépés felvállalásával lenullázta az elmult évtized piacépítő marketingjét és többet ártott a borvidéknek,mint majd a gazdasági válság fog!

espé 2008.12.24. 19:23:18

vargabi113:
IGEN MONDJAD!
De ne csak egyszer, hanem sokszor!
Hogy ne csak kesergés legyen a fő téma:
tatárjárás, törökdúlás, doberdó után nyakunkon az erőmű.
süti beállítások módosítása