Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Terroirkarácsony

Bott Judit furmintjaitól a Radikon Ribollájáig

2008.12.28. 15:42 - Albert gazda

Valahogy úgy alakult, hogy ezen a módfelett hosszú hétvégén szinte kizárólag úgynevezett terroirborokat ittunk, ezért most jól megéneklem mindet, egy posztban, nem túl hosszan. Mert hát érdemes beszélni róluk.

Megmondtam előre, szenteste Bott-Bodóék borai kerülnek terítékre, ami részint azért történhetett, mert vásároltam belőlük egy kartonnal, részint azért, mert próbaképp azonnal bontottam egy palack 2007-es Csontost, és nagyon-nagyon ízlett. Gyümölcsös, minerális, komplex. Jól áll neki a kevés maradékcukor, harmonikus-élvezetes lesz tőle, megérdemli a 8 pontot. Ha korábban veszem magamhoz, fix helye lett volna a top 10-emben. Megerősít abban, amit a minap a Barta Károly-féle furmintok ürügyén mondtam. Miszerint Bott Judit kifinomult tisztaságra törekvő stílusa jön be nekem leginkább mostanában – már ami a száraz tokajiakat illeti. A Bott Pince ráadásul abba a szűk társaságba való, amelynek tagjaitól csalódást okozó bort még nem ittam sose.

Ebből máris kiderül, a 2007-es Határi és a dettó 2007-es Bott-rytis is ott volt a spiccen, ügyesen emelték az ünnepi est fényét. A Határi kevésbé frenetikus, kevésbé masszív, kevésbé ütős, mint a Csontos, de friss és kedves. Szesz sincs benne olyan sok – 12-es mindössze, és ez örömhír –, könnyed eleganciája jól ihatóvá teszi. A 6-7 pont határán balancéroz. A mintegy 130 grammnyi maradékcukrot tartalmazó Bott-rytis ugyanaz az iskola, amennyiben a könnyedséget és a kraftot kombinálja tehetségesen. Áradóan gyümölcsös illat, krémes textúra, kellemes kesernyék, ásványos lecsengés, egyensúly. 7-8 pont közt félúton.

A karácsony aztán elmúlt, de a borfogyasztás folytatódott, 27-én meglátogattak bennünket a rég említett N. Profék, és ebből az alkalomból öt üveg bor is kinyílt, majd elfogyott nagyjából. Bott Frigyes 2007-es chardonnayját már felmagasztaltam, nem tehetek most sem mást. Az utóbbi évek legszebb magyar bora ebből a méltatlanul utált fajtából. Már-már a 8 pontot közelíti, belövőnek nem volt rossz.

És utána két terroirista nagyágyú következett. A szlovén Cotar és az olasz Radikon egy-egy boráról két évvel ezelőtt írtam szépeket, rácsodálkozósan. A Radikonról – amelyet azóta Vörös és Fehér kolléga meg is látogatott – például azt is, hogy vakon, fekete pohárból kóstolva simán vörösbornak véltem. Nem véltem másként másodjára sem, bár a pohár ezúttal nem volt fekete. A Cotartól 2003-as Malvaziját, a Radikontól ugyanazt a 2001-es Ribolla Giallát bontottuk.

Mindkettő hosszú héjon erjesztéssel készült, és még ként sem kaptak, ha jól tudom. Különös borok, egészen és mindenestül másmilyenek, mint amit az ember megszokott. Először is zavarosak, ami én nem szeretek, hiszen alapjában véve egy szűretlen bornak sem lenne szabad zavarosnak lennie. A Cotar nem annyira mély aranyszínű, mint a Radikon, amely annyira az. Illatuk ellenben izgalmas. Vörösborosan fűszeres, csipetnyit animális, meglehetősen összetett. Élénk mindkettő, a Ribolláéban melegebb, késői szüretes jegyek is megjelennek, érleltség is árnyalja.

Ízben kevesebbet adnak. Szárazak, tanninosak, egyenesek, erőteljesek, tiszták, tiszteletre méltó koruk ellenére tele élettel. Aki megszokott illatokra-ízekre vágyik, ne keresse őket. Aki ki tud bújni a bőréből, ne ugorjon el előlük. Legnagyobb erényük maga az élmény – a különlegesség élménye. 7 pont mindkettőnek.

Az egri Bolyki Pincészetet 2005-ös száraz hárslevelűje miatt alaposan megdicsértem tavaly – még ha a Metha Thema név meg is ijesztett kissé, és ha az évjáratot el is tévesztettem –, de sokáig nem jött más, ami fokozhatta volna lelkesedésemet. Mígnem megérkezett a 2006-os Metha Thema. Édes változatban. Ezzel a Decanter őszi édes boros kóstolóján találkoztam először. Nagyjából eltűnt a mezőnyben, de nem annyira, hogy ne pont belőle kérjem el a kontrollpalackot honorárium gyanánt. És milyen jól tettem. Gyönyörűen tükrös szín, friss gyümölcsök kavalkádja az orrban, hatalmas lendület a szájban. Nem nehézsúlyú versenyző, karcsú, de áttetszőre csiszolt, és egyszerűen szép. Meg finom. 8 pont.

Ilyen borok után másnaposnak lenni sem embertelenül drámai. Szilveszter se legyen rosszabb.

Címkék: kóstolás 2003 fehér hatpontos hétpontos nyolcpontos 2001 radikon cotar 2007 bott frigyes bolyki bott judit

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4845260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borbúvár 2008.12.28. 17:45:28

Hát váljék kedves egészségedre. Nálunk 26-án Szászi 2006-os Olasz nyitotta a sort, és kápráztatta el a társaságot egységesen. Az előző poszt -Légli olasz-leírása nagyban illik erre a borra. Gyönyörű aranysárga szín, már öntéskor sokat ígér a textúra, selymes-olajos, de semmiképp sem elnehezült hömpölygés. Illat, íz -mint odaát. Itt mindössze 12-es alkesz.Én nem szoktam pontozni itt, legyen most kivétel, nekem 7. Majd Demeter 07-es Kakas, méltó folytatás. Kevésbé gyümölcsös mint a Szászi, több ásványos-köves komponens, a fiúknak ez, a lányoknak az olasz volt a jobb. Bár mindíg ilyen problémáink lennének! Szintén 7. Majd Kaló Chardonay 2000-ből. Nem átlag tétel -bár az előzőek sem azok voltak. Rendkívül összetett. Ha jól tudom, 2006-ban lett palackozva. A hosszú hordós érlelés a barikkhoz hasonlítható jegyekkel látta el a bort, de semmiképp sem egy tolakodó ízvilágra gondoljunk. A gyümölcsös indítás szépen siklik át vaníliás-karamellás világba. Talán a legszebb textúra és a leghosszabb utóíz jellemzi. Amikor borújságokban egy-egy nagyon átlag Ch-t látok úgy 85-87-re pontozva, mindíg arra gondolok, hogy akkor a Kaló, a Landord, meg Német h Attila hány pont? 116,5?
Másnap megnyílt még egy Tamás Olasz 2006-ból. És -magához képest- kis csalódást jelentett. A korábban megismerthez képest kevésbé gyümölcsös, a mandula keserűből viszont a kelleténél nekem kicsit több van -ill inkább másból van kevés e mellett. Ezzel együtt sem rossz, a "ledorgálás" annak szólt, hogy előzőleg a léc Tamásék által igen magasra lett tolva. (csak 5 pont)Azért tuti, hogy 2009-ben is megyek hozzájuk:-)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2008.12.29. 04:08:08

bébi-csősz-ködni jártam ma éjjel, s mikor hazatére u-ef-ó, ki mán kész volt az 3 azaz három darab gyerektűl, feltépé az hűtő ajtaját, s leguríttá a 2006-os Ostorosi Kutyahegyi Zweigelt-et ( ez lenni vörös), aztán kommentelni u-ef-ó, s közben, mit ád az Ég, kinyitá a Font-túl a 2007-es Kékfrankó Rosé-t...

Lényeg: nem hittem volna..., hogy elfogynak..., de ez van.

Kérdés: vörösre rosé?
ha nem, akkor mijaz helyes sorrend fehér-vörös-rozé útvonalon...

Tudom: amatőr, de kérdés lenni komoly..., köszy...
süti beállítások módosítása