A sokáig testvérpárosnak hitt cabernet-kről, azaz a sauvignonról és a francról kiderült: apasági kapcsolat van köztük. Bevallom, mostanában hozzám az apa, azaz a franc áll közelebb, talán mert elsősorban hazai bort bontok, és emiatt többször ért már csalódás sauvignon kóstolás közben. A cabernet franc pár héttel előbb érik, így nagyobb valószínűséggel találunk teljesen érett alapanyagból szűrt bort a polcokon. Ráadásul általában az ár miatt is őt választom. Nemrégiben a villányi franc értelmezést olvashattuk, én pedig megnéztem, Szekszárdon mit hoznak ki a fajtából.
Nem készültem nagy, átfogó tesztre, két, úgymond feltörekvő kispince borát vizsgáltam meg. Mindkettőről előzetesen jókat hallottam, úgy tudom, hogy ezek a tételek a pincék csúcsborait testesítik meg.
Tüske Pince Baranya-völgyi Cabernet Franc 2006
Először egy kóstolón találkoztam ezzel a borral, mellette pedig Halmai Csaba borásszal is. Benne egy jó kedélyű, kicsit visszahúzódó, szerény embert ismertem meg, aki a csúcsbor szót ki nem ejtené a száján. Ő azt szereti, ha örömmel isszák a borait, lehetőleg egy jó vacsora mellé. Elmondása szerint jól kopnak a pincéből a palackok, ami neki a legfontosabb visszaigazolás. A kóstolón is a sorból ezt a tételt találtam a legjobbnak, így nem haboztam lecsapni egy palackra, amikor megjelent a Radovin kínálatában. Most is kapható, 3000 forintért.
Pohárba töltve feltűnő, hogy látom a túloldalon zajló eseményeket, már-már pirosnak mondanám a bor halvány bordó színét. Beleszippantva rengeteg gyümölcs jön, leginkább feketeribizli, de mellette az erdei bogyók is megjelennek, mint az áfonya, vagy a kökény. Ahogy nyílik a bor, úgy toppanunk be kedvenc ázsiai fűszerboltunkba, ahol azért szegedi édesnemes fűszerpaprikát is tartanak. Kóstolva szintén gyümölcsössége dominál, szeder és szilva a meghatározó benne. A viszonylag magas alkohol ellenére jól iható, kerek bor benyomását kapjuk. A hordó finoman jelzi jelenlétét, de nem lóg ki, ennek én külön örülni szoktam. A korty csak közepesen hosszú, talán ez az egyetlen kritikai észrevételem. Szép és kellemes bor – 6 pont.
Németh János Cabernet Franc
A pince házasított boráról már értekeztem, a Porkoláb cuvée-t szerettem. Amikor azt a bort beszereztem, szintén Radovánéktól, rábeszéltek erre a cabernet franc-ra is. Ráadásul a hozzászólók is erre esküdtek. Nos, Németh Jánost továbbra is tehetségesnek tartom – de az előzetes várakozásom most túl sok volt ehhez a borhoz.
A Tüske-tételnél itt jóval mélyebb, kifejezetten bordó a színvilág, némi lilás reflexekkel. Illata határozottan szörpös, leginkább meggyből és erdei gyümölcsből keverve. Felbukkan némi fűszerpaprika ebben a borban is. Idővel aztán mintha beforralnák az alapanyagot – lekváros, aszalt gyümölcsös, és fűszeres lesz az illat. A korty kevésbé izgalmas, mint amit a felvezetés után várnék. Sőt, nekem kicsit egysíkú ez a tétel. Eleje és vége van, a közepe azonban lukas. A savak és az alkohol csatája eldöntetlen marad, de a birkózás némi disszonanciát okoz a kortyban – a harmónia még, vagy már nincs meg benne. Ez nálam most csak négyes.
Utolsó kommentek