Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szekszárdi francok

Tüske és Németh Cabernet Francok

2009.01.02. 09:42 - vörös és fehér

A sokáig testvérpárosnak hitt cabernet-kről, azaz a sauvignonról és a francról kiderült: apasági kapcsolat van köztük. Bevallom, mostanában hozzám az apa, azaz a franc áll közelebb, talán mert elsősorban hazai bort bontok, és emiatt többször ért már csalódás sauvignon kóstolás közben. A cabernet franc pár héttel előbb érik, így nagyobb valószínűséggel találunk teljesen érett alapanyagból szűrt bort a polcokon. Ráadásul általában az ár miatt is őt választom. Nemrégiben a villányi franc értelmezést olvashattuk, én pedig megnéztem, Szekszárdon mit hoznak ki a fajtából.

Nem készültem nagy, átfogó tesztre, két, úgymond feltörekvő kispince borát vizsgáltam meg. Mindkettőről előzetesen jókat hallottam, úgy tudom, hogy ezek a tételek a pincék csúcsborait testesítik meg.

Tüske Pince Baranya-völgyi Cabernet Franc 2006

Először egy kóstolón találkoztam ezzel a borral, mellette pedig Halmai Csaba borásszal is. Benne egy jó kedélyű, kicsit visszahúzódó, szerény embert ismertem meg, aki a csúcsbor szót ki nem ejtené a száján. Ő azt szereti, ha örömmel isszák a borait, lehetőleg egy jó vacsora mellé. Elmondása szerint jól kopnak a pincéből a palackok, ami neki a legfontosabb visszaigazolás. A kóstolón is a sorból ezt a tételt találtam a legjobbnak, így nem haboztam lecsapni egy palackra, amikor megjelent a Radovin kínálatában. Most is kapható, 3000 forintért.

Pohárba töltve feltűnő, hogy látom a túloldalon zajló eseményeket, már-már pirosnak mondanám a bor halvány bordó színét. Beleszippantva rengeteg gyümölcs jön, leginkább feketeribizli, de mellette az erdei bogyók is megjelennek, mint az áfonya, vagy a kökény. Ahogy nyílik a bor, úgy toppanunk be kedvenc ázsiai fűszerboltunkba, ahol azért szegedi édesnemes fűszerpaprikát is tartanak. Kóstolva szintén gyümölcsössége dominál, szeder és szilva a meghatározó benne. A viszonylag magas alkohol ellenére jól iható, kerek bor benyomását kapjuk. A hordó finoman jelzi jelenlétét, de nem lóg ki, ennek én külön örülni szoktam. A korty csak közepesen hosszú, talán ez az egyetlen kritikai észrevételem. Szép és kellemes bor – 6 pont.

Németh János Cabernet Franc

A pince házasított boráról már értekeztem, a Porkoláb cuvée-t szerettem. Amikor azt a bort beszereztem, szintén Radovánéktól, rábeszéltek erre a cabernet franc-ra is. Ráadásul a hozzászólók is erre esküdtek. Nos, Németh Jánost továbbra is tehetségesnek tartom – de az előzetes várakozásom most túl sok volt ehhez a borhoz.

A Tüske-tételnél itt jóval mélyebb, kifejezetten bordó a színvilág, némi lilás reflexekkel. Illata határozottan szörpös, leginkább meggyből és erdei gyümölcsből keverve. Felbukkan némi fűszerpaprika ebben a borban is. Idővel aztán mintha beforralnák az alapanyagot – lekváros, aszalt gyümölcsös, és fűszeres lesz az illat. A korty kevésbé izgalmas, mint amit a felvezetés után várnék. Sőt, nekem kicsit egysíkú ez a tétel. Eleje és vége van, a közepe azonban lukas. A savak és az alkohol csatája eldöntetlen marad, de a birkózás némi disszonanciát okoz a kortyban – a harmónia még, vagy már nincs meg benne. Ez nálam most csak négyes.

Címkék: 2006 kóstolás vörös szekszárd négypontos hatpontos cabernet franc tüske németh jános

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr81852281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2009.01.02. 13:04:33

Végre terítékre / borpultra kerül Tüske bor. Évek óta fogyasztom őket, mióta a 2004 - es Merlot palackozták. Eddig egyetlen évjáratban / fajtában sem csalódtam. Letlégyen szó Rozéról, Kékfrankosról vagy CF - ról...

Benikuty 2009.01.02. 13:18:14

Jól jött ez a cikk, mivel pár napja új arcokat reklamáltam, aztán meggugliztam a Tüske Pincét.
Arra jutottam, megtaláltam azt a Cab.Fr.-t, amit kedvencem, Tóth Istvánéval fogok kritikusan, és vakon összekóstolni.

valópapa 2009.01.02. 19:05:11

Benikuty!
A párosításod biztos nem lesz rossz. 2006-tól van azt hiszem Tóth Istvánnak is van CF-ja (az az évjárat tuti van), palackozva szerintem még nincs. A boraival kapcsolatban eddig nekem is jó tapasztalataim voltak, dec. 31.-ig. Az est főborának szántam egy 2000-es évjáratú T.I. merlot-ot, de sajna már szét volt esve. Kissé ecetes, semmi illat...
A tárolásban én nem hibáztam, a bort pedig a pincéből hoztam. Lehet, hogy szimplán dugós volt mindig, de nem hiszem.

Benikuty 2009.01.02. 19:14:35

@valópapa: én kétszer kaptam István bátyámtól hordómintát, fogyott nagy gyönyörűségemre.
Le van palackozva, ott a kereskedőnél.
Én pedig remélem, hamarost eljutok a viadukt alá:)
A hibásra szerintem nincs jó válasz, ki tudja, miért lehetett..., de hogy nem az öreg hibázott, az biztos.
Bocs az "öregért"!

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.01.02. 21:35:21

Nekem nemrég egy kóstolón lett egyik kedvencem a Tüske CF2006. Abszolút természetes illatokkal indít, van benne ánizs és fűszerpaprika, szép, gyümölcsös. Nincs eltúlozva benne semmi, a hordó se. A gyümölcsösség szájban még fokozódik, az áfonya és a feketeribizli uralják a terepet. Jó arányok, kellemes savak, egyben van. Nekem 7 pontot is megért. Jó volt egy ilyen típus is, mert több kemény, barrikolt, tömény franc mellett kóstoltuk és értékeltük nagyra. Ugyanitt Németh Janó bora kevésbé volt szép, előtte pár héttel meg egészen jó volt. Nagyon váltakozó a hangulata ennek a bornak, nagy a hullámzása. De ez talán technológia, amit idővel ki lehet küszöbölni… Ezért talán reális a "négypontosság".

pecz 2009.01.02. 21:58:10

Te Pelotepincs!

A 04-es merlot kiválóságában egyetertünk. Nade ittál te azóta tőlük hozzáfoghatót?

pelotepincsi 2009.01.04. 12:31:17

pincsi. Annyira jót valóban nem. Viszont ahogy írtam, azóta is minden évjáratot és fajtát stabilan jó minőségűnek / kilengésmentesnek tartok.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.05. 11:06:19

Decemberben voltam Halmainál.
(saját maga szerint nem borász, 'csak' bortermelő)

Szóvá tette, hogy az alkoholistának nem tettszett a tavalyi cf

Örülök, hogy ez változott:))

Kotta 2009.01.05. 20:07:54

Nálam ez a Németh bor volt az év egyik kellemes meglepetése/felfedezése. Talán tényleg túl változó, de amiket én ittam az nekem nagyon bejött, ár érték arányban is igen okés. Már ha szereted ezt a könnyed, játékos gyümölcsösséget ami oly sok szekszárdi bor sajátja (az amúgy magas alkohol és relatív testesség mellett).
süti beállítások módosítása