Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ünnep az ünnepek után

Gál Lajos olaszrizlingek 2007-ből

2009.01.17. 06:00 - palack

Négyféle olaszrizling ugyanabból az évjáratból egy pincétől, nem mindennapi dolog. Egyedül Laposáék jutnak eszembe még, de ők különböző hegyekről szüretelnek. Gál Lajosék olaszrizlingjei viszont mind egy településről, Egerszólátról származnak. A simát és a szótagolt szólátit már rég ismertem, a dűlőseknek csak hírét hallottam. A tavalyi Borfalun viszont ott volt mindegyik, és a nap egyik maradandó élményét adták számomra. A konklúzióm akkor az volt, hogy vissza kell térnem hozzájuk, és nyugodtabb körülmények közt alaposabban meg kell vizsgálnom őket. Az ünnepek után eljött az ünnep, mikor kidugóztam mind a négy 2007-es olaszrizlinget Gál Lajos Pincészetétől.

Olaszrizling Egerszólát 2007

A pince alaprizlingje, konszenzus (1, 2, 3 szavazat) alapján évek óta megbízható minőségű best-buy olasz. Rendszerint ő is a Tóbérc- és a Tagi-dűlő borainak házasítása, ám 2007-ben olyan alacsony olaszrizling terméshozamok voltak Gáléknál, hogy kénytelenek voltak a szüret előtt még szőlőt vásárolni. A Pipis-dűlőből származó bor nagyrészt ebbe az olaszrizlingbe került, a végeredmény szerencsére ugyanolyan jó, mint ahogy eddig megszoktuk. A pincénél 1000 Ft, nem sokkal többért például a Decanterben is megvásárolható.

Halványabb szalmasárga, alján tartósan maradó apró buborékokkal. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben.

Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. A savak jóízűek csak még néha túl hangosak. A kesernye a végén túl sok is lehet valakinek, nekem még éppen belefér. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Én így is szívesen iszom. Az 5 pont teteje.

Szó-lá-ti Olaszrizling hordóválogatás 2007

A válogatás, de még nem dűlőszelektált. Ez is a Tóbérc és Tagi házasítása szokott lenni, most került bele kevés a Pipis dűlőből is. Barrik hordóban volt, majdnem 100%-ban első töltésűekben 2008 április elejéig. Komoly anyag, a barrik egyáltalán nem direkt, nem lóg ki. A pincénél 2500 Ft, háromezer alatt a Decanterből is beszerezhető.

Szalmasárga, tükrös, tiszta. Illata közepesen intenzív, több krétával, amúgy nagyon hasonló karakter, mint az előző bor. Valahogy kifinomultabb, elegánsabb változata a simának, nem meglepő módon. Remek, friss a szárazpróbája is.

Szájban tükörsima, simogatóan olajos, tökéletesen integrálódott, mégis nagyon élő savakkal. Elegáns gyümölcsözön érkezik: alma, körte, mandarin, érett grépfrút. Mögötte diszkréten valami pecsenye. Lehet, hogy ezt kapta a barriktól vanília helyett. Szép hosszú, kecses búcsút int. Ha nem lennének a dűlősek, gondolkodóba estem volna, ám ebben a kontextusban inkább erős 6 pontot kap.

Tóbérc Dűlő Olaszrizling Egerszólát 2007

Tisztán a Tóbérc-dűlő terméséből készül. Nem saját területről van, vásárolt a szőlő, ám belekóstolva könnyen ki lehet találni, hogy itt nem a mennyiségért fizetnek. Gál Lajos egy-két hetente rá is néz, hogy minden olyan legyen, mintha ő művelné. Új barrikban erjedt, majd válogatáskor átkerült nagyobb használt hordóba, ahol július végéig pihent. Bizony nem olcsó, pinceáron 5000 Ft.

Szintén szalmasárga, talán egy árnyalattal sötétebb az előzőnél, tükrös, tiszta. Illata közepesen intenzív. Leginkább virág és érett, sőt túlérett gyümölcsök. Vagy lehetne egy mézzel leöntött gyümölcssaláta. Aztán kréta, talán még egy kis szappan is. Illatos, diszkrét, nem mosószappan. Az eddigi legédesebb, leghízelgőbb karakter.

Szájban gyümölcs úthenger lapítja ki a kóstoló nyelvét, fűszeres, egzotikus izgalommal. Elképesztően finom. Nekem egy kicsit lágyak a savai, jobban tetszene kicsit markánsabbnak. Laposnak semmiképp nem mondanám, viszont néha lomhának tűnik. A korty második felétől erőre kap, talán az érkező kesernye is szerepet játszik ebben. Érdekes, hogy a bontás utáni második naptól egyre inkább megtalálta az egyensúlyát, talán ez azt jelzi, még idő kell neki. Íze, ornamentikája alapján akár nyolcast is kaphatna, de egyensúlyt, struktúrát is nézve inkább 6 pont, közel a héthez.

Tagi Dűlő Olaszrizling Egerszólát 2007

Az lehetne a beugratós kérdés, hogy honnan származik ez a bor? Gál Péter elmodása szerint kiderült ugyanis, hogy a dűlő igazi neve Kántor-tag volt. Akárhogy is, ez a pince másik tisztán dűlős bora, és számomra 2007-ből egyértelműen a legjobb. Négy hektoliteres használt hordókban erjedt és érett július végéig. Pinceáron ő is 5000 Ft.

Szép szalmasárga, talán már aranysárgának is mondható. Illata közepesnél kicsit visszafogottabb, nehezen nyílik. Hasonló világ, mint testvérei, az édeskés, kellemes karakter itt is megvan. Nehezen szétbontható virágos, érett gyümölcsös enyhén köves illatot szippanthatunk. De akárhogy gyűrtem, forgattam, szellőztettem, túl zárkózott maradt, pedig nincs mit szégyellnie.

Szájban intenzív mégis elegáns kavalkád fogad, az egyensúly pedig lenyűgöző. Savak a helyükön, diszkrét kesernye időben, és a gyümölcsök megmaradnak az utóízben is gyönyörűen. Nincs az a lehengerlő kezdés, mint a Tóbércnél, viszont a savak kifinomultságának és határozottságának köszönhetően sokkal inkább egyensúlyban van. Finomság és harmónia jellemzik. Az illat visszafogottsága miatt 7 pontnál többet nem kap, de még így is kétségtelenül a legjobb olaszrizlingek közt van a helye.

Nagyon jó volt ezt a négy bort egymás mellett kóstolgatni. Elsőre a hasonlóságokat lehetett felfedezni, ami rendjén is van, hiszen ugyanaz a pince, ugyanaz a fajta, ugyanaz a tágabban vett termőhely. Aztán, a közös vonások után, izgalmas volt felfedezni az eltéréseket. Itt is minden a helyén volt: mind a négy bornak megvan a saját, jellemző, felismerhető arca. Gál Lajoséknak alighanem határozott elképzelésük van arról, milyen az olaszrizling. Aminek mi fogyasztók pedig leginkább örülhetünk, hogy mindezt alap, válogatás és dűlőszelektált szinten is maradandó élményt nyújtó borokként palackba tudják zárni.

Címkék: kóstolás fehér olaszrizling hatpontos ötpontos best buy eger hétpontos gál lajos egerszólát

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr47873803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunderninja 2009.01.17. 09:47:37

Nekem is volt szerencsém kóstolni az alábbi tételeket.A dűlösökből be is táraztam magamnak 2-2palackot a későbbi időkre mert 500palackok készültek belőle csak.Nekem olyan információm van,hogy azok az öregek mindig is tisztában voltak Egerben azzal,hogy Egerszóláton termő Rizlingek mindig jól beérnek,ha rosszabb az évjárat akkor is 20mustfokkal ha jobb akkor 22-23-assal képesek jönni.Na ennek köszönhetően kapunk egy olyan kedves,rendes és emberi pincészettől,mint Gál Lajos ilyen szép dolgokat.Mindenkinek ajánlani tudom a pince összes borát.Jó lenne egy Bikavér kóstolót is tartani és pl.összemérni a Gálék Bikavér Superior-át 2006-ból a többi társsal együtt.

MalbecNC 2009.01.17. 19:07:18

Örülök ennek a cikknek.
Nálam az olaszrizling Gál Lajos borai kóstolása után lépett figyelemreméltó kategóriába, addig eszem ágában sem volt levenni a polcról.
Egy előítéletemmel kevesebb....

töppedt 2009.01.18. 21:16:52

Szeretem az olaszrizlinget. A szivem ugyan badacsonyhoz, Saint-Georges-hoz, Somlóhoz húz , mégis nagyon jó olvasni ezekről a szép borokról, kár hogy nincs most itthon belőlük. Felbontottam hát egy másik egerszólátit St Andreáét. Kis meglepetés ért. Először azt hittem valaki furmintot, vgy Kerkaborumot csempészett az üvegbe, aztán rájöttem csak kicsit ujfás szegényke aztán rizlinges. Hamar elfogyott, a nők is szerették.
Hajrá Olaszrizling!!

MalbecNC 2009.01.18. 22:51:52

Nahát...

Mijazhogy a "nők is szerették"?

töppedt 2009.01.19. 14:16:53

Úgy értem az a pár akiket én "futtatok" inkább édesben utazik, így extra a dícséret erre a helyzetre.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.24. 19:47:23

Aki ismer, tudja, hogy olaszrizling fanatikus vagyok, aki meg nem tudta, az mostmár tudja. Magam is termelek rizlinget, de Gál Lajos az egyik azok közül, akinek a borait megveszem, ha nincs itthon éppen borom (és megnyertem a lottóötöst), de nagyon kívánom. Ennyi elég is a seggnyalásból szerintem, most éppen van itthon borom, mert ma voltam a pincében, és kicsit be vagyok rúgva már, ennyit is csak azért.
süti beállítások módosítása