Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ó, Miszter Alkohol

Komoly tételek Mórról és Somlóról

2009.02.03. 05:26 - vörös és fehér

2007 forró nyara után a teljes érésre törekvő borászok vagy maradékcukros, félszáraz, félédes borokat tettek le az asztalra, vagy kifejezetten magas alkoholú tételek születtek. Előbbiekből pár már megjárta a poharamat, utóbbiak közül mások kóstoltak már borokat e hasábokon. Most én is két olyan palackot bontottam, ahol 15 feletti alkohol várt rám.

Alapvetően nem hiszek a magas alkoholú fehérborokban – eddig igazán kellemes tétel csak igen ritkán került elém. Persze nem a könnyedséget hiányolom belőlük, még csak nem is a könnyen érthetőséget. Általában a harmónia borul bennük, a beltartalom sokszor kevés, a savgerinc összeroppan az alkohol súlya alatt. A kellemetlen tapasztalatok azonban nem gátolnak meg abban, hogy tovább próbálkozzak – és ez néha meghozza a gyümölcsét. Mint most.

Miklós Csaba Punktum Móri Zöldveltelini 2007

A borral futólag már találkoztam, többször is. Mindig meglepett, rám zöldveltelini még nem volt ilyen hatással, mondhatni. Csabi elmondásából tudom, hogy ez volt az első komoly hozamkorlátozási kísérlete a fajtával, saját bevallása szerint is túl jól sikerült –a forró nyár a kevés termést alaposan beérlelte. A bor érdekes, ám a borász ennél fajtajellegesebbet szeretne készíteni, így a kísérletezés a jövőben is folyatódik.

Mély, szalmasárga színnel fogadott a pohárba töltött alkoholos ital, meg majdhogynem orrbavágó illattal. Rengeteg túlérett gyümölcs, kis akácmézzel megcsorgatva. Mögötte határozott teásság. Ízben feltűnően édeskés, a magas, 15 feletti alkohol és az extrakt a ludas ebben, mert cukor nem igen maradt benne. Mégis, lendületes a korty, az alkohol nem perzsel. A telt, krémes érzetbe némi virgoncságot visz egy enyhe borsosság, de alapvetően az ízt és a hosszú lecsengést is az aszalt gyümölcsök határozzák meg. Szép bor, hat pontot is megér nekem.

Hollóvár Pincészet Somlai Hárslevelű 2007

Takács Lajos hárslevelűi 2005 óta a kedvenceim közé tartoznak (lásd itt és itt), ahogy a pincészet többi tételei is általában lenyűgöznek. Épp ezért furcsa volt, mikor először pohárvégre kaptam ezt a tételt – ugyanis erősen kénes illata volt. Mint utóbb kiderült, közvetlenül palackozás után volt balszerencsém a borhoz. Ettől még némi félelemmel bontottam ki a Terroir klub polcáról megvett palackot otthon. Félelmem az első szippantásig tartott.

A nagyon mély, aranysárga szín, a pohár falán lassan lecsorgó csíkok után ugyanis tiszta, birsalmában és ásványokban gazdag illat jött. Melegedve méz, aszalt trópusi gyümölcsök, cseppnyi kandírozott barack bukkannak még fel. A korty telt, kerek, harmonikus. Egy érintésnyi cseresség segít a savaknak ellensúlyozni a magas, 16-os alkoholt, ami egyedül a lecsengéshez ad extra tüzességet, kis édességet. A komoly test, az ásványosság, a finom savak egyensúlyban tartják a bort, ami hosszú lecsengéssel búcsúzik. Sokat együltő helyben nem lehet belőle meginni, társaságot, ételt, vagy több napot kér. De megéri teljesíteni a kívánságait. Hét pont.

Néha igenis jó alkoholizálni. A témában lásd még Albert gazda sorait.

Címkék: kóstolás somló hatpontos hétpontos hárslevelű hollóvár mór 2007 zöldveltelini takács lajos miklós csaba

21 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr38919218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: pornsexmovie 2019.03.31. 17:16:44

Slágerlisták: július - 1977

Trackback: fullsex 2019.03.30. 22:03:02

Gerinc - Kalaallit Nunaat

Trackback: hd pornsex 2019.03.28. 19:31:50

Vas István: Mikor a rózsák nyílni kezdtek - Béke-sziget

Trackback: sexfunporn 2018.12.15. 07:22:49

Azok a technós ötvenes évek - Mandiner blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagatt 2009.02.03. 09:22:54

"Komoly tételek Mórról..."

Kevésbé közkedveltek talán a móri és környékbeli borok, pedig az ügyeskezű gazdák, termelők férfias, de szép, zamatos borokat készítenek.
Miklós Csabit többen ismerik már, de az országos szinten ugyan ismeretlen gazdák is meglepően jó borokat képesek produkálni (lásd a tegnapi bormustrát például).
Egy kis infó: www.moriborvidek.hu

egy 2009.02.03. 10:05:59

Amikor először t találkoztam ezzel Takács Hárssal valósággal Lefagytam tőle. Az alkohol érezhetően és ellentmondást nem tűrően ott van benne, mégis csodálatos harmónia van benne. Megkockáztatom, beltartalma alapján 5 puttonyos aszúként is megállná a helyét. Az alkoholos édesség (plusz az a maradék 4 gr cuki – ha jól emlékszem) tökéletesen kíséri a szépen és hosszan érett hárs gyümölcsösségét. Az ásványosság nem lehet kérdés. Tökéletes Terroir bor, nem véletlen, hogy Kató Andrásék felkarolták. (Az alkohol miatt egyébként én egy picit hűvösebben szeretem). Alkoholos vonalon még egy lépés előre (?) Takács Lajos 2007-es Rizlingszilvánija (magyarul Müller Thurgau). Itt 17-nél állt meg az alkohol, és szerintem még idő kell neki, de már szépen mutatja, hogy mit is tud ez a „fröccs-fajta”.
Üdv egy

csomorika 2009.02.03. 11:29:54

"Alkoholos vonalon még egy lépés előre (?) Takács Lajos 2007-es Rizlingszilvánija" Namostakkor ilyen nincs nekije, mármint szilváni.

borpancsoló 2009.02.03. 15:33:39

Hát igen, Mór. Vérzik a szívem, hogy mennyire hátul kullog szeretett szülővárosom, pedig országos szinten is gyönyörű pincék, eltökélt emberek (svábok persze, hát milyenek lennének? :DD:DD).

A szőlő is szeret ott, ha a megfelelő művelésben viszik. (bár egy kisebbfajta átokkal felér ott egy kisebb szőlő, mert mind a fagy, mind a betegségek, mind az őszi rothadás előszeretettel látogat oda) A város és a környékbeli falvak is nagyon szépek, hogy Csókakőről ne is beszéljünk.

Ehhez képest valamiért mégsem az igazi. A sok helyi borászat hiába termel jó bort, pusztán az nem húzza oda az érdeklődést. Talán itt az alkoholistán volt egy ilyen borvidék-turisztika szavazás, hát ott a vert mezőnyben volt, amikor én néztem. Kb ez is jön le.

Meg persze tudom, hogy a divat sem a móri boroknak kedvez. Mindenesetre nagy lehetőségek vannak ott, drukkolok érte.
(sajnos ott túl sok borászati tev.-t nem csinálunk, szóval tényleg csak a drukkolás marad.)


A borokhoz: A 13-14-et meghaladó boroknál számomra mindig az a kérdés, hogy mennyire csap meg a szesz-szag. Sokszor elrontja sajnos a remek összképet, de ha nem!...

zoli 2009.02.03. 16:02:20

Valóban nem szilváni, hanem olaszrizling az a Takács Lajos bor.
Nekem viszont egyáltalán nem tetszett.
Még csak nem is az alkohollal volt a fő probléma, írtó keserű, nyers, szárító érzettel bírt, emögött hiába volt érezhető egy kis túlérettség, a borral ebben a formájában gyerekeket lehetne ijeszgetni, vmi elnagyolt óriás képe sejlett fel bennem.
Hogy elbírja a bor? Frászt.
Szép dolog a terroir, de egy rafraktómétert még a terroirborászkodók is megengedhetnének maguknak, azaz, ha száraz bor a cél, akkor szedjük bátran korábban.

Mintha a már levetkőzött villányi túlkapások divatja fehérben öltene testet manapság...

Sárfehér 2009.02.03. 17:23:13

Én Takács Lajosnak a 06-os olaszrizlingjét kostoltam, rögtön vissza is szaladtam a boltba, de már akkorra elfogyott. Még egy palackkal van belőle a kamrámban.
Valóban kissé kesernyés, hűvös eleganciát sugárzó bor. Nagyon tetszett, feltűnően nagy alkoholra nem emlékszem. Ha jól emlékszem, Patrícius furmint és valamelyik bazaltbor volt mellette a sorban. Az utóbbiak jóval összetettebbek voltak, a Hollóvár olasz viszont nekem éppen a viszafogott eleganciája miatt maradt emlékezetes.

dagadtos 2009.02.03. 18:00:22

@zoli: Mélyen egyetértek. A legmókásabbnak azt tartom, hogy ugyanazok az emberek szürcsölik nagy élvezettel a 17 feletti alkohollal bíró olaszt, akik egy 15-ös CdP-nél vagy vilánnyinál húzzák a szájuk. Nem vagyok borász, így én azt sem feltételnül értem, miért jó száraz borokat túléretten szedni, aszútésztán hagyni, stb.

dagadtos 2009.02.03. 19:16:42

Mivel félreérthető lehet az előző hozzászólás: nem a Hollóvár borokat akartam kikezdeni, amit eddig kóstoltam, tetszett (nekem is főleg a 2006-os olasz, 2005-ös hárs, a 2007-es furmint is, de ott már bántott kissé az alkohol, ha jól emlékszem), hanem erre reagáltam: "Mintha a már levetkőzött villányi túlkapások divatja fehérben öltene testet manapság..."

zoli 2009.02.03. 19:17:42

Sárfehér: 2007-es olaszról van szó, asszem van 2-3 alkoholfok különbség a kettő között.

dagadtos: A kettős mércét én is tapasztalom, a legek borai vörösben a sátán művei, fehérben épp fordítva. (persze tudom én, előbbiek cuccoznak, utóbbiak nem)
A késői szüret, aszútésztán való áztatás lehet áldásos, azt viszont nem értem, mi volt a terv ezzel a borral, valóban ilyenek szánták-e?
Mert a végeredmény olyan lehet, mint a világ legmagasabb nője: látványosságnak, érdekességnek oké, de azért kiegyeznék egy arányosabb példánnyal...

borpancsoló 2009.02.04. 08:59:44

@dagadtos: @zoli: Szerintem nem is annyira arról van szó, hogy a "már levetkőzött villányi túlkapások divatja fehérben öltene testet manapság..." , mint inkább aról, hogy érezni némi igen erős és fizetőképes keresletet a különleges fehérborokra. Én ezeket a borokat egyrészt erre látom válasznak, másrészt kísérletező kedvnek és alkotói vágynak tulajdonítom.

Én szeretem az ilyesmit, mert a nagy dolgok így születnek, szóval a sok próbálkozásból majd lesz valami.

Hogy pontosan mi a cél ezekkel az ultramagas alkoholú borokkalazt én sem értem, ráadásul rohadt nagy munka kierjeszteni ezeket. Vagy legalábbis nehéz 14 alk.fok fölött jól működő élesztőt találni. De támogatom az ilyen ötleteket, legyenek ilyen borok is, ha elkelnek.

borpancsoló 2009.02.04. 09:07:38

Ha van itt valaki aki híve és ismerője a szűretlen boroknak,(és van türelme a hülyékhez :DD) megmagyarázná nekem hogy miért jó az? Mert szvsz ez nem almalé, a borból a (normális mélységű) szűrés nem vesz ki sokat, csak ideig óráig összezavarja. A vörösöknél még meg is érteném a képzettársítások miatt, de fehérnél pláne nem.

Komolyan kérdezem, mert eddig akár-melyik borász haveromat vagy volt tanárom kérdeztem mind hasonlót vagy ugyanezt mondta, de nem tartom kizártnak, hogy csak nekünk marad ki valami és túl szűk a mikroközösségünk.

egy 2009.02.04. 09:12:45

Mindenek előtt, kösz a kiigazításért a szilváni valóban olasz. A terroir kóstolón találkoztam a borral (eléggé a vége felé) és úgy tűnik megcsaltak a jegyzeteim. Ami a többetek által emlegetett kettős mércét illeti: ti is tudjátok, hogy borász és borfogyasztó oldaláról a világon mind több helyen fogalmazódik meg az alkohol „kordában tartásának” igénye (ha jól tévedek már Romsics mester is futtatott eszmét e tárgyban a Decanterben valamikor). Nem véletlen (sőt szerintem inkább jogos), hogy a „borentellektüelek” (copy right AM) körében mennyire nincs nimbusza mondjuk egy amerikai barbecue zin-nek a maga esetenkénti 18-as alkoholjával. SŐT! Két írással ezelőtt a mindannyiunk által elismert Alföldi Merlot kolléga ismerte be férfiasan, hogy félt (azaz számára sem kedves) a Toszkán borokra jellemző magas alkohol. Tehát, szerintem nincs vita köztünk abban, hogy a magas alkoholfok nem lehet cél, és magában nem erénye, hanem néhány kivételtől eltekintve inkább hátránya egy bornak. Miért is? (számomra) Azért, mert felülír minden finom íz és illatjegyet a borban, nehézzé, töménnyé, sok esetben fülledté teszi a bort, melyből ritkán esik jól még egy pohár. Sőt (vörösök esetében) engem zavarni szokott az alkoholos édesség, mely mondjuk egy erősen gyümölcsös aromavilághoz kapcsolódva azt az érzetet kelti, mintha nem is bort innék, inkább egy créme de cassis-t. A Takács hárshoz még annyit, hogy számomra ezért volt érdekes és izgalmas ez a bor, mert a brutális alkohol ellenére a bor izgalmas, élő, részlet gazdag tudott maradni, egyáltalán nem telepedett rá az alkohol. Az igazat megvallva, ezt bor először kóstolva szerintem kevesen tippeltek volna 16-os alkoholt (bár kétségtelen, hogy markánsan jelen van benne.). Szóval ezért. Szerintem.
Üdv.:
egy

Sárfehér 2009.02.04. 09:23:37

Ha már a nagy alkoholtartalmat diszkutáljuk, van egy apró technikai jellegű kérdésem. A palackra kerülő alkoholtartalmat hogy mérik? Vettem u.i. egy borfokolót, a használati utasításában pedig azt találtam, hogy leolvassuk a fokoló által mutatott értéket, majd megszorozzuk egy, a borvidékre jellemző bűvfaktorral.

Mit mond a szabvány? Az üvegre a sűrűség alapján, tapasztalati faktor segítségével számított formális alkoholtartalom kerül, vagy valamilyen analitikai módon meghatározott tényleges alkoholtartalom?

borpancsoló 2009.02.04. 12:02:40

@Sárfehér: A borfokolók sajnos semmit nem érnek, az alacsonyabb alkoholtartalmakat nem lehet jól mérni aerométeres méréssel.

Amik a címén rajta vannak, azok egy tizedes pontossággal vannak megadva, amire egy hitelesített maligán is tökéletes (és egy tizedes pontosságig valóban elfogadott, tehát ilyen méréshatárra akár akkreditáltatni is lehetne), úgyis a vizsgálatot végző laboráns tudja a legnagyobbat torzítni.

A nagyobb pontosságú mérést piknométerrel (térfogatra hitelesített üvegezköz) és analitikai mérleggel is szokás végezni(az egy nagyon pontos és nagyon hibamentes mérés, kicsit pepecselős), de szerintem az OBIba, illetve mostmár az igazgatóságon nem szarakodnak a piknókkal, hanem van valamilyen (talán mhor-wesphal-ra) alapuló automatizált analizátoruk.

A palackra ha jól tudom, csak azt az értéket írhatod rá, mait te egy akraditált laborban kaptál, és mivel ugyis minden bort le kell obiztatni, ott meg úgyis megadják a paramétereket, általában az engedélyező hatóság álltal adott értéket használják.

Alkoholt mérni sűrüség alapján nagyon nehéz úgy, hogy a bor egyben van (vagyis nem bontod szét alkotóelemeire), nem is pontos és minden bornál változó, ezért nem olyan jók a borfokolók; a borvidéki korrekció is csak közelítést ad. Persze 0,5%-os pontosságra azért egy jobb típussal be lehet kőni az alkoholt, de az nem elég a prezentáláshoz.

Röviden: Mindig a tényleges alkoholtartalom.

borpancsoló 2009.02.04. 12:05:05

"A borfokolók sajnos semmit nem érnek," Bocsánat, ezt úgy értettem, hogy az ilyen jellegű, azaz analitikai pontosságú meghatározásánál.

Törpi 2009.02.04. 12:57:13

Most már fél %-os pontossággal kell az alkohol %-ot feltűntetni a palackon (tehát egész számra vagy 0,5-re végződhet).

panelkaberné 2009.02.04. 14:55:21

Törpinek igazaza van, már nem lehet azt ráírni, hogy 13,8%, az már 14%. Fél % pontosság kell. Tavaly azt hiszem, hogy pont ebből volt botrány Villányban, valakit emiatt büntettek meg. Panaszkodott is Boxi...
Egyébként a magas alkohol probléma már egy ideje igen élénk vitatéma, én is emlékszem, hogy a magyar Decanter is foglalkozott a témával. Aztán valamelyik szekszárdi borász is (Talán ha jól emlékszem Takler) kérdezte, hogy valamelyik borszakírót, hogy a magasabb alkoholú borokhoz mit szól, ha azok amúgy tökéletes egyensúlyban vannak. A lényeg ugyanis szerintem is az egyensúly, a fehéreknél a sav-alkohol-maradékcukor, a vöröseknél meg a sav-alkohol-tannin. Szóval egy magas alkoholú bor is lehet szép és harmonikus, ha az egyébként egyensúlyt mutat. A Takács Lakos féle 16-17-es alkoholú borok szerintem egy kísérletezé-útkeresés fázisai. Érdemes próbálgatni ilyeneket is. De az ún. nagy magyar fehérbor, amit ma mindenki készíteni próbál, nem bír el ekkora alkoholt. 15 % fölött már nehézkes az erjedés, 16-17% már nagyon magas. Igaz, hogy az egy más kategória, de a 16-17% már egy száraz sherry is, külföldi borszakértőknél pedig egyből ez fog beugrani...
Takács lajos borai azért jók. És mivel kis tételei vannak, úgysem tömegigényt elégít ki velük, hanem az érdeklődők, hozzáértők, esetleg a borsznobok táborát...

lackó 2009.02.04. 15:14:24

@panelkaberné: Jól emlékszel, Villányban ebből volt balhé, mert pontosan ráíárták az alkoholfokot.

Amúgy meg igen, az egyensúly a lényeg. Amennyiben nem lóg ki az alkohol, akkor minden rendben van...és tegyük hozzá, azért ha egy ilyen alkoholfokú bor mellett képes megfelelő sav-tannin, az extrakt, akkor az hatalmas bor lesz ám...

borpancsoló 2009.02.04. 18:07:24

Az remek! Ez a villányos sztori teljesen kimaradt...Ilyen miatt büntettek? Hogy pontosabb, mint az előírt? Na ez is ám igazi made in hungary. lol

hvuk 2009.02.11. 15:52:48

Nekem a magas alkoholfokkal egy gondom van, éspedig ugyanaz ami még a múltkori itteni cikk szerzőjének is volt. A magas alkoholfok miatt jobban berúg az ember. Nem pálinka a bor, hogy azért igyuk, hogy a végén ne tudjunk járni. Márpedig egy palack 17-18 fokos bor után erősen felmerül ennek a lehetősége.
süti beállítások módosítása