Talán véletlen volt háziasszonyunk választása, talán nem, amikor a számomra egyértelműen legprofibb kicsit (Szepsy) összeterelte a legprofibb naggyal (Oremus). Lehet, sőt biztos, hogy Szepsy István nem mindig találja el elsőre azt az utat, amit aztán járni akar. Következetlenségében következetes és megy előre, keres, próbálkozik és közben egyfolytában szeret. Köveket, napsütést, szőlőt, a napot és persze az Urat. Bacsó András visszafogottabban, de valójában ugyanazt az elszántságot mutatja lassan második évtizede az Oremus élén. Nagyon jól tudja, hogy amit tesz, nagyobb részt már nem az ő idejében fog gyümölcsözni. Az ő munkáját nem gyermekei fogják majd tovább vinni, mégsem érezni rajta egy percig sem, hogy az Oremust ne tekintené sajátjának. Pedig a gazdái nagyon messze vannak. És ez számomra éppúgy az abszolút profizmus jele mint az, hogy a pincészetben minden pontosan olyan makulátlan, mint a nyitás napján. Két kitűnő borász, két egyéniség, két életpálya, sok különféle termőhely – egy fajta.
A furmintról már elég sok mindent leírtam, semmiképpen nem szeretném magamat ismételgetni. Ami örök novum: minden új és minden régi évjárat. Mert minden kóstolás más, új és még újabb oldaláról ismerhetjük meg ugyanazt a bort. Lehet kemény vagy éppen szeretetre méltó, játékos vagy bezárkózó. Minden alkalommal mást mond annak, akinek van hozzá vevőkészüléke.
Köszönet a szervezőnek, Herczeg Ágnesnek. És még egy apró öröm: Kamocsay Ákos a vendégek között…
Először Szepsy István 2007-es száraz boraiból kóstoltunk, majd négy különféle Szent Tamás évjárat következett. Utána jöttek a Mandolások. (Valójában nem igen tudtam eldönteni, minek örültem jobban: a boroknak, vagy a termelőknek? S e dilemmáról máris eszembe jutott ifjúkorom egyik kedvenc regénye, a Rongyszedő lánya (Sillitoe). Az ott írt eldöntendő kérdés azoban nem szalonképes, így inkább koncentráljunk a borokra.
Szepsy Nyulászó Furmint 2007
6 gr cukor, 5,5-es sav, 13,5-es alkohol 1/4-ed részben újhordóban érett. Tiszta, ásványosan gyümölcsös illat, közepesen mély intenzitással. Enyhe citrus és birs felütés. Fiatalos, citrusossága nem a rizlingeké, sokkal mélyebb annál, egy finom édeskés karakterrel. Újhordó csak nyomokban érezhető benne. Struktúráját még erősen befolyásolja a fa. A termőhely máskor szokásos „kedvességét” vélhetően most még ezért nem érezzük. Hosszú, elegáns és nagyon fiatal. Nyári kóstolásakor sokkal könnyedebbnek tűnt, most már komolyodni látszik. Biztos 7 pont
Szepsy Birtok Furmint 2007
12.000 palack 9 dűlő termése, 1/3-ad része volt újhordóban. (Szepsy István dűlős borai mind öregebb tőkék terméséből készülnek, a fiatalabb ültetvények adják a birtokborok alapanyagát.) Így került ebbe a borba egy jelentősebb rész a Thurzóból, ami kifejezetten löszös terület. Lazább szerkezetű bort ad, aminek részben köszönhető a bor viszonylag korábbi fogyaszthatósága. Illatban még a hordó édessége érezhető rajta, kis keleti fűszeres beütéssel. Van egy pici füstös, tőzeges karaktere. Nagy test, visszafogottabb ásványosság jellemzi. Ízében egyértelműen mélyebb, burgundi fehérekre jellemző jegyek érezhetők. Telt, elegáns és hosszan tartó, érettségben előrébb tart, mint a Nyulászó. 7 pont
Szepsy Úrágya Furmint 2007
63-as a száma (a hrsz-ből kialakítva). Válogatott, csak kisméretű és tökéletesen érett fürtök kerültek bele az alapanyagba. Valamivel alacsonyabb a savtartalma, nagyjából 5,2 gr/l körül van. (2007-ben ez a szolídabb savtartalom még az idős szőlőknél is jellemző volt.) Ez a bor több újhordót látott, 2007-ben, 4-500 l-es zempléni tölgyből készült hordók kerültek a pincébe. Illatban könnyedebb, citrusosabb karaktert mutat, gazdag sárgadinnye és finom őszibarack a vezető jegyei. Ízében is határozott, meleg gyümölcsösség érezhető. Mangó és licsi, ananász és nyári alma. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ásványosság ne érvényesülne kellően a borban, de keménységnek ezúttal nyoma sincs. Ha nem lenne ennyire koncentrált, azt mondanám: buja és bájos, vagy éppen bájosan buja. Ez azért furcsa kicsit, mert tavasszal ez tűnt a legsósabbnak, gyümölcs helyett csupa ásvány volt. No igen, ettől szép az egész… (Mármint az örök változástól, nem attól, hogy most nem annyira ásványos.) 8 pont
Szepsy Urbán Furmint 2007
35 ha-ból csak kicsi rész, kb. 1,5 ha az a terület, aminek a terméséből ez a bor készül. Itt az átlagosnál is alacsonyabb terméshozamokkal dolgoznak. Illatban nagyon meszes, ásványos. Talán most ez a legásványosabb. Egyensúlya kifogástalan, nagyon sima és jól strukturált bor. Illatban és ízben végtelenül gazdag, és mégis elegáns tud maradni. Kezdetektől fogva kedvencem. Nehéz olyan határozott aromákat találni benne, mint a Szent Tamásban vagy a Nyulászóban, sokkal inkább nemessége az, ami lenyűgöz. Krémes annak ellenére, hogy a talaj maximálisan érezhető benne. Savjátéka a most még jelenlévő tölgy mellett is érvényesül. Szinte tökéletesnek tűnő bor. Hatalmas test, végtelen hosszúság. 9 pont
Szepsy Szent Tamás Furmint 2007
Illatában ez tűnik alkoholban a legerősebbnek. Mellette az újhordó édeskés, finoman fűszeres jegyei, pici füsttel átszőve. Szájban igen erőteljes. A kitűnő savkészlet mellett a fából származó cserzőanyag most leheletnyi érdességet eredményez. Ízeiben nagyon gazdag, tele a nagy koncentrációt jelentő nedves avaros, erdei gombás karakterrel. Komplexitása kétségtelen, de a fa most erősebben érezhető, mint korábban. Nyárra vélhetően minden besimul. 7 pont
Szent Tamás-vertikális
Szepsy Szent Tamás Furmint 2007 (lásd fent)
Szepsy Szent Tamás Furmint 2006
Színben zöldes és kifejezetten citrusos az illata. (Keleti a terület, ahonnan származik, ez a legjobb az egyedi jegyek felmutatásához. 1,5 gr-mal több a sava, mint a 2007-es tételnek.) Nincs benne újfa, 5 hl-es harmadtöltésű hordóban érett. Hosszabb volt az érési periódus, ezért ebben az évjáratban több a savérzet és az ásványosság is. Szájban irgalmatlanul virgonc, nagyon sok és szép savval. Teljesen egyedi és nagyon jellegzetes. Ízbeli ásványossága édesen virágos köntösben mutatkozik. A fa már szinte beépült az ízképbe, sima és selymes, kellő határozottság mellett. 9 pont
Szepsy Szent Tamás Furmint 2005
Megint egy füstös, mély, már sokkal érettebb illat. Mintha burgundi emlékek jönnének elő amikor szagoljuk. Kevésbé furmintszerű már, nálam elérte a száraz fehérborok felnőttkorát. Selymes, kissé animális, ásványos és nagyon sima. Mintha elegáns savkészlete folyamatosan nedvesen tartaná szájpadlásunk minden apró részletét. Ízben is érezhetők már tercier aromák. Vélhetően nagyjából kezdi elérni a csúcsát. Hogy ott meddig marad, megsaccolni sem tudom. De szeretném sokáig ott tudni. No meg a pincémben. 8 pont
Szepsy Szent Tamás Furmint 2003
Zöldes, illatában nyomokban kukorica, de nagyon gazdag és tiszta édes fűszeres karakterrel. Meglepően élénk és finom, savainak semmi híja nincsen. (Ez volt az első tervezett száraz bor a pincészetnél. Nem afféle zabigyerek – mondta a Gazda.) Nem egy jónak mondott tétel 2003-ból már elveszítette élénkségét, itt erről szó nincsen. Ebben talán egy picit magasabb induló kénszint is segített? A lényegen persze ez semmit nem változtat. Ez a bor valóban mindent tud, amit egy nagy szárazbornak tudnia kell. Kifogástalan savkészlet mellett érezhető cserzőanyag, a nemessé érett ízvilág zömmel keleti fűszereket, szegfűszeget, szerecsendiót idéz. Puhasága, krémessége viszonylagos, hiszen a tökéletesen érett alapanyag kedvességét egy kitűnő savgerinc támasztja alá. Ilyesmire szoktuk azt mondani: a bor… 8 pont
Tokaj Oremus
Nem kis izgalommal vártuk ezeket a borokat sem, annak ellenére, hogy ezekkel a tételekkel gyakrabban találkozunk, mint a Szepsy borokkal. A Mandolás most már lassan évtizede az örök megbízhatóság. Akár étteremben, akár külföldi vendég előtt – mindig bátran lehet hozzá fordulni, a csalódás ugyanis kizárt. Sajnos még mindig szép számmal vannak olyan kedves termelőink, akiknek palackjai olykor-olykor egyenetlen formát mutatnak. A legnagyobb jóindulat és jó szándék mellett sem lehet ezeket minden alkalommal biztonsággal elővenni, ezért aztán jön a Mandolás. Aminél lehet, hogy ízvilágban van esetleg egyedibb, karakteresebb bor Tokajban. De legalább ennyit jelent az, ha egy borra mindig lehet számítani. Nem beszélve arról a tényről, hogy ilyen mennyiségben ilyen minőségű bort évről-évre palackba tölteni, nem kis dolog. A magam részéről ezt a munkát igen nagyra értékelem.
Nem beszélve Bacsó András remek ízléséről és stílusérzékéről. Lehetne vitát nyitni arról, hogy vajon mennyi ebben a spanyol tulajdonosok része, és mennyire engedik Andrást önállóan dolgozni. Tapasztalataim azért azt mondatják, Bacsó András nem az az ember, aki szó nélkül tűri az évekig tartó irányítást. Így hát meggyőződéssel vallom: ami Oremusnál történik, az elsősorban neki köszönhető.
A Mandolás alapanyaga nevét arról a 12 ha nagyságú riolit hegyháton elterülő dűlőnek köszönhető (tiszta furminttal betelepítve), amelynek a termése minden évben belekerül a borba. De nem csak ennek a területnek a szőlője adja az alapanyagot, a Petrács és a Gyapáros termése is benne van, összesen amúgy 13 dűlő. Ez talaját tekintve zömmel andezit, itt-ott jáspisos folyásokkal, ami a valóságban annyit jelent, hogy néhol féldrágaköveken művelik a szőlőt. Nem rossz előélet egy nagy bor számára. A birtok évente 80-100.000 palackot készít a Mandolásból.
Oremus Mandolás Furmint 2006
A hideg éjszakáknak, hűvösebb nyárnak köszönhetően jó aromák maradnak meg az itt termő borokban. Illatában ez is üde, kissé citrusos, és élénk. Üde savú, északias és nagyon szép. Gazdag gyümölcsössége miatt is kifejezetten fiatalosnak tűnik. Szájban az újhordó még erőteljes, de a struktúrája jó. Ásványossága csak halványan érvényesül. Magas alkoholtartalma egyáltalán nem hátrány, cserzőanyaga igazán markánssá teszi. Hosszú bor, kellően fűszeres jegyekkel. 7 pont
Oremus Mandolás Furmint 2005 Magnum
Ebben az évben töltöttek először magnum palackot. 100% újhordó, teljes idő alatt seprőn érik. Visszafogott illat, kicsit olajos, nyomokban leheletnyi füstösség és ásványosság. Kevés virág és gyümölcsjegy. Kitűnő savak, jól jön a végén az a finom kis sósság, így a savakkal együtt teljesen szépen borítja be a szájpadlást. Ízeiben visszafogottabb, kevés gyógyfű, menta, pici vajasság. Valójában ez az elegáns, hűvösebb karakter adja szépségét. Hosszú is. 6 pont
Oremus Mandolás Furmint 2005
Már sokkal érettebb karaktert mutat, illatban kis friss fával. Érdekes, árnyalt évjárat, mégis karakterében meleg bor. Nekem most a fa kissé előtérben az illatban. Kitűnő egyensúly, cserzőanyaga éppen hogy érezhető. Ha van szépen alkohol gazdag bor, nos akkor ez az. Selymes és nagyformátumú egyszerre. Egyetlen hibája, hogy a 2006-os egy hajszálnyival szebb volt. 6 pont
Oremus Mandolás Furmint 2002
Vajaskás, érett, almasav bontott illat. Van benne egy kis derengően petrolos jelleg is. Kifinomult, kellően élénk és izgalmas. Savkészlete tökéletes érettségben lévő bort mutat, de még bőven van potenciálja. Szájban hallatlanul finom és selymes minden porcikája. Érzékien sima és meleg, mégis uralja egy hűvös elegancia. Most ez a bor remek állapotban van. Valójában ezt az évjáratot kellene most elkezdeni fogyasztani. 8 pont
Oremus Mandolás Furmint 2002 (magnum)
Itt is megvan a kis palackból ismerős petrolosság. Szájban a simasága lenyűgöző, viszont érdekes módon az alkohol jobban befolyásolja, mint a kispalack ízeit. Komplex és fiatalos. Most nem érzek igazán nagy különbséget a normál és a nagypalack között. (Korábbi kóstolások alkalmával rendre a magnum palack győzött, most ezt nem érzem.) Mindene a helyén, igazi öröm a fogyasztása. Sokak véleménye szerint az est meglepetése volt. 8 pont
Oremus Grand Selection Furmint 1994
Ekkor még nem Mandolás néven futott ez a száraz bor. Túlérett illatok, már kissé nehézkes. Nem tűnik különösebben fáradtnak, de illata érettségben előrébb tart, mint az íze. Mintha minimális édes érzettel indítana. Szájban még teljesen jó állapotban van, ami vélhetően remek savainak köszönhető. Medvecukor és gyógypemetefű alkotja fő ízvilágát. Sima és a struktúrája is kellően jól ápolt bort mutat, még mindene a helyén. Több, mint élvezetes, egyszerűen szép, érett bor, tele tercier aromákkal. Megérdemelte a 6 pontot.
Szégyenszemre egyetlen bárgyú gondolat jutott eszembe a végén: szép volt Fiúk!
Utolsó kommentek