Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizling-e az olaszrizling?

Meglepő kalandok

2009.02.18. 10:00 - rezeda123

A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy sokak által lesajnált kis kedves moseli, némi maradékcukorral, mint egy nagytestű észak-balatoni olasz. Valaha volt igazi nagy fehérbor élményeim között számos kötődik Wachau vagy Rheingau szépségeihez, de megbízható társam immár évek óta Egerszólát néhány darabja is. Nos, a kínálat kellően széles, juthat belőlük akár minden napra. Valójában azt sem gondolnám, hogy le kellene tenni a garast egyik vagy másik mellett. Most is vallom: csak a minőség számít. Nem a műfaj, nem a kor, csak a végkifejlet. Végső soron az, hogy vannak-e számomra mérhető értékei az adott bornak.

A fenti szellemben, előítéletektől és elméletektől mentesen álltunk neki rizlingeket kóstolni, 3-as sorozatokban. Rajnait és olaszt, magyart, németet és ami még szembe jött. Az összeállítások majdhogy nem véletlenszerűek voltak, hiszen a minőséget meglehetősen egységesnek ítéltem meg korábbi tapasztalataim alapján. A kóstoló panel meglehetősen nagyszámú – 24 fő – volt, vakon kóstoltunk.

Először Gere Attila 2006 Olaszrizlingjét kóstoltuk – nem véletlenül választottam ezt a tételt indításként. Kellően neutrálisnak gondoltam, majd pedig jó értelemben csalódtam. Az első három bor közül a legtöbben ezt a tételt tették elsőnek. Kétség kívül sokkal többet adott most ez a bor, mint egy átlagos villányi fehérbor. Visszafogott illat, tiszta, kellemes, ásványok az előtérben, nyomokban némi citrusosság. Vélhetően az évjárat adta jó kis savvilág tette lehetővé, hogy a magasabb alkoholtartalom ne billentse meg a bort.  Ízben egy kis kesernye a végén – de jó krémes struktúra. Erős 5 pontot ér.

Ezt követően Ausztráliába ugrottunk át, Peter Lehmann 2006 Eden Valley Rieslingjével. Intenzív petrolos, birsalmás illat, rengeteg citrus és még érezhető ásványosság (!) is. Kifejezetten komplex illat, egzotikus gyümölcsök és dohány. Ízében karcsú bor, élénk savakkal, a közepesnél valamivel kisebb testtel. Igazán jó ivóbornak minősítettük, különösebb izgalmak nélkül. Számomra nagyon tipikus újvilági rizling volt, a kevésbé gyakorlottak magyarnak vélték. Korrekt, jól iható bor, nálam 5 pont.

Harmadik borunk a Dr. Loosen 2006-os Erdener Treppchen Riesling Kabinetje volt. Illatban finom és elegáns petrolosság, mélyebb, virágos, mézes, édeskés vonulattal. Könnyű savérzet, élénk ízvilág, gazdag ornamentika, és az a pici cukor. Kis alkoholtartalom, némelyeknek hiányérzet, én imádom. Soha nem értettem, miért nem jó az, ha egy borból következmények nélkül meg lehet inni simán egy üveggel vacsora után. Lehet, hogy túlságosan szociális vagyok? Engem ez a fajta légiesség mindig levesz a lábamról. Persze a bornak akadtak egyéb erényei is, például a termőhely és a fajta tökéletes kifejezése. Tanítani valóan moseli rizling. Nálam 6 pont.

Új-Zélandra invitál a második sor első bora, a TOHU Riesling 2007. Illatában élénk királyleánykás jelleg, szőlőcukros, némi szénsavval. Korrekt, semmitmondó bor. Felfedés után többeknek csalódás, már csak az ára miatt is. A pincészet Sauvignon blancját és Pinot noirját már többször kóstoltuk, az első nagyon tipikus, az utóbbi meglepően szép volt. Ez a rizling a tökéletes unalom mintapéldája. Nulla illat, kötelezően élénk savak és utána a nagy nihil. Csalódásunkat is kifejezendő: 4 pont.

Következő tételünk egyöntetű örömöt váltott ki a társaságból: na végre egy rendes bor! Ráadásul magyar: Villa Tolnay 2005 Rajnai Rizling. Illatban még mindig érezhető az újhordó, édeskés, vaníliás jegyek, némi gesztenyés beütéssel. Behízelgő illat, ami a pohárban eltöltött néhány perc után koncentrált ásványosságba vált át. Komplex és elegáns egyben, a már majdnem érett borok finom tercier aromáival. Savak-cserzőanyag, alkohol kifogástalan egyensúlyban. Egyöntetűen nagy bort kiáltunk, szerintem is joggal. Még mindig felfelé tart ez a tétel. Hogy Lesti Zolié-e a dicsőség, vagy a jó szemű gazdáé, nem firtatjuk. A bor tényleg mindent tud, amit egy komoly vulkáni bornak tudnia kell. 8 pont

Következő tételünkkel is itthon maradunk, csak lekanyarodunk a déli határszélre: Bussay László Rajnai Rizling 2007. Túlérett karakter – töppedt szőlő illatával. Sajnos az évjárat savgyilkos ténykedése itt is megmutatkozik. Ebből az évből ezt a tételt találtuk többször is Bussay doki legjobbjának, most valahogy még kevésbé tűnik megalapozottnak a savkészlet. Amúgy minden a legnagyobb rendben van, soha rosszabbat. Vájtnyelvűeknek tűnik csak túl soknak a kerekítő tényező. Hosszú íz, jó alapanyag, a rajnaiság majd’ minden finom kellékével. Citrusossága egy finoman meleg fátyolba burkolózik, de így is átüt a fajta. Biztos 7 pont. Itt és most a második hármasban a Villa Tolnay legyőzte Bussayt. Új-Zéland ezúttal labdába sem rúgott.

A wachaui Knoll 2007-es Riesling Federspielje már a palack nyitásakor (kb. 3 órát hagytam pihenni) mutatott némi szénsavas pezsgést, és ez sajnos mindvégig megmaradt. Így a bor áthatóan ásványos, sós illata némi disszonanciát is hordozott. Savkészlete utánozhatatlan, elegáns és nagyvonalú. A bor ízeiben jól komponált, gazdag és tipikusan wachaui. A nehezen értelmezhető széndioxid vont le csak a bor értékeiből, amik így fiatalon sem voltak kevesek. Ezért határeset: valahol 7 pont körül.

Lehet, hogy vadnak tűnik az ugrás, de a Balaton következett, Figula Mihály 2007 Olaszrizling hordóválogatása. Pici fülledtségét levegővel nagyon gyorsan elvesztette (hordómintát kóstoltunk).  Illatában némi botritiszre utaló nedves avar, buja, vargányás-földes jegyek. Koncentrált, túlérett alapanyag. Szinte percenként változó borsmentás, gyógynövényes finomság. Szájban érezhetően sok alkohol, de kellően alátámasztva savakkal, nem csekély cserzőanyaggal. Gazdag ornamentika, krémes textúra. Gyümölcsössége még némiképp háttérben, de ezt fiatalságának tudtuk be. Most nem érezni rajta az évjárat okozta hősokk jeleit, talán meg is tartja ezt a formáját. Nagyon tetszett mindenkinek, nálam is megkapta az erős 7 pontot.

A túlpartról Légli Ottó 2007-es Gesztenyés Rieslingje várt bennünket. Érett alapanyag ez is, de vélhetően itt nincs botritisz, csak mazsolás karakter, szarvasgomba és nagy ízbeli gazdagság. Élénk savak, magas alkohol, kitűnő karakter. A Figula Rizlinggel összehasonlításban nekem ez némiképp élénkebbnek tűnt, holott alkoholtartalma az egekben (talán 16% körül?). Semmi nem lógott ki belőle, mint ahogy nem is tudtunk volna semmit hozzáadni. Egy hatalmas, sima, simogató finomság, tele a belga pralinék izgatóan buja zamatával. Vitán felül 8 pont.

Ennek a sornak mindhárom tétele abszolút felfelé tart, pályájuk elején járnak. A következő három bor viszont már egyértelműen a csúcsra ért.

Györgykovács Imre 2004-es Olaszrizlingje volt az első.  Illatában már érezhető a kukoricás jelleg, szépen fejlődött, érett palackbuké. Szájban tökéletesen érett képet mutat, ami ismerve az évjárat sajátságait, rendjén is van. Somlóhoz méltó élénk, finom savak. Nem nagy, de kifejezetten sima, kedves struktúra. Ízben a Somló ismert ásványossága és finoman fanyar ornamentika. Most érdemes elfogyasztani – már akinek van még belőle. 6 pont

Egert ezúttal Gál Lajos 2004-es Egerszóláti Olaszrizlingje képviselte. Túlérett illat, csupa méz és édeskés, fehérhúsú gyümölcs körben. Szinte hárslevelűre emlékeztető karakter. Szájban kifogástalan  egyensúly, az illatból már ismert édes-gyümölcsös ízek. Elérte a csúcsát, jobb már nem lesz, de biztosan kitart még egy-két évig. Szép életpályát futott be ez a bor. Biztos 6 pont.

Az elzászi Schlumberger Kitterlé Grand Cru 2005-ös Rieslingje zárta ezt a hármast. Illata most nem volt olyan meggyőző, mint eddig már számos alkalommal. Kissé zárkózott volt, sem a fajta, sem a terroir nem mutatta meg magát annyira, mint ahogy szokta. Szájban viszont annál attraktívabb volt. Kitűnő savakra épülő ízvilággal, ahol már az ásványok kellő szerephez jutottak. Mellette őszibarackos-citrusos karakter, hosszú, tartós utóíz. Ennek a sornak kétség kívül a legjobbja volt, érezhetően a csúcsán. Van még benne erő. 8 pont

Jásdi István 2007-es Lőczedombi Rizlingjét kóstoltuk eztán. Alma, boróka, gyanta és karácsonyi édes fűszerek éppúgy jelezték illatát, mint egy visszafogott ásványosság. Alapvetően hűvös, mentás, elegáns illat. Nem tipikus rizling, de nagyon tetszetős. A bor fiatalsága minden szinten szembeötlő, összetett, de kialakulatlan, illatában éppúgy, mint ízeiben. Ragyogó alapanyaga, de még mindennek az elején tart. Véleményem szerint ez a bor nyárra robbanni fog. Nálam már így is biztos 8 pont.

Visszatértünk Németországba, Hermann Dönnhoff 2006-os Grauschiefer Rieslingje következett. Filigrán, behízelgő illattal indított, következetesen végigvezetve a rizlingséget az utóíz végéig. Szép savak, jó egyensúly, könnyed karakter. Az igen könnyen iható borok közé tartozik, ami nem jelent egyben súlytalanságot is. Ha valaki nem a koncentráció bűvöletében éli borivó napjait, nyugodtan válassza ezeket a borokat. Nem a tragikus kategória, sokkal inkább a jól iható vasárnapi kísérő. Rizlingségből jeles. 7 pont.

És végezetül egy kis csavar, Laposa József 2003-as Somlai Rizlingje. Füstös, ásványos elegancia az illatban. Akár burgundi grand crunek is gondolhattuk volna. Tipikusan érett ásványossága tűzköves édességet hordoz. Szájban a finoman sikamlós, olajosan leomló textúra, amire oly sokszor vágyunk – és nem kapjuk meg, mert fiatalon isszuk meg a borokat. Itt minden a helyén volt, és egyhangú döntésünk alapján mi is a legjobbkor, a legjobb helyen. Ízében a bor már eljutott arra a szintre, amikor a tercier aromák uralta nemesség érezhető benne ilyen-olyan nevén nevezhető kis kitérők nélkül. Egyszerűen a bor maga. Ahogy szeretjük. Minimum 8 pont, de inkább 9. Éljen a bazalt!

A többség listáján és nálam is Laposáék vitték el a pálmát, de a Figula-Légli Ottó-Jásdi vonulat is teljesen megbízható eredményt mutatott. A Schlumberger vitathatatlanul klasszis, és a jelenlegi magyar átlagízléshez képest én a németeket is jobban favorizálom. Nem beszélve a Knoll-borokról.
Jut eszembe, lezárásként azért megkóstoltunk egy Dr. Loosen Eroica Rieslinget Washington államból, és csak úgy levezetésképpen felbontottunk egy Mandolás 2002-es magnum palackot is. Ismét ragyogó volt: sima és érzéki. (Leírás a Szepsy/Oremus száraz furmint kóstolónál.)
Az est konklúziója: tanulság pedig nincs. Legfeljebb annyi, hogy ez egy jó kóstoló volt. És szeressük a rizlinget, előjelek és előnevek nélkül, önmagáért és leginkább saját örömünkért!

Címkék: kóstolás négypontos olaszrizling györgykovács hatpontos jásdi bussay ötpontos gere attila hétpontos nyolcpontos rajnai rizling kilencpontos légli gál lajos villa tolnay laposa józsef

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr70949952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2009.02.18. 11:07:00

Nagyon szép kóstoló lehetett. Annyit igazítanék hogy a Gesztenyés alapanyagában voltak botrytis-es szemek. Érdekes bor, elsőre nem tetszett annyira ez a túlzott töménység, lehet hogy újra megpróbálkozom...

dalton1 2009.02.18. 11:23:52

Ja és a Gesztenyés pontos alkoholtartalma 16,5%...nekem egyedül ez lógott ki...

Árpóca · http://sosefelejtemel.blog.hu 2009.02.18. 11:26:47

Úgy elmennék egyszer egy ilyenre..hogyan lehet bejutni ilyen kóstolókra?(ezeket csak hozzáértőeknek rendezik?)

Törpi 2009.02.18. 12:02:42

www.ako.hu
Pasaréti Mestrekurzus, de nyugi nem csak mestereknek:)

Törpi 2009.02.18. 12:03:35

bocsi, kicsit összekeveredtek a betűim

Octopus 2009.02.18. 12:23:09

Szép sor! Mintha egyre kiválóbbak lennének a magyar borok, remélem ez nem csak az aktuális jó évjáratok miatt van :)

"... Peter Lehmann 2006 Eden Valley Rieslingjével. Intenzív petrolos, birsalmás illat, rengeteg citrus és még érezhető ásványosság (!) is." Nem igazán értem a felkiáltójelet, azt sugallja, hogy egy ausztrálnál meglepő, hogy ásványos...

mindenivó 2009.02.18. 12:26:59

Magam is előnevek nélkül szeretem a rizlinget, Léglié viszont ettől függetlenül rajnai.

dalton1 2009.02.18. 12:47:38

Észre se vettem ezt az elírást...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.18. 13:00:33

Kedves Rezeda! Épp látok egy Schlumberger rizlinget a sorozatban. Az lenne a kérdésem, hogy volt -e már szerencséd a Schlumberger Saering gr.cru 2004-es rieslinghez? Ha igen, az hogy szerepelne nálad ebben a sorban?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.18. 14:03:24

Kifejezetten nem szeretem, amikor a Rajnait az Olasszal bármi alapján hasonlítgatjuk, mert a két fajtából készült boroknak az égvilágon semmi köze egymáshoz (a fajták genetikai rokonságáról fogalmam sincs). Amire kifejezetten allergiás vagyok, amikor egy magyar borász az olaszrizling címkéjére azt írja, hogy "Rizling". Tessék tudomásul venni, hogy a világban nem az olaszr. a default, hanem a másik.
Az is nagy hiba szerintem, főleg ennyi tételnél, hogy ezeket együtt kóstoljátok. Ki tudja, hogy kit és hogyan bofolyásol egyik másik rizling?

dalton1 2009.02.18. 14:39:49

Én is sokat gondolkodtam már a két fajta összekóstolásának létjogosultságán...

Mindettől függetlenül amit pl. Légli Riesling-nek hív az rajnai.

rezedam 2009.02.18. 16:17:28

@Octopus:
Igen, ennél az árkategóriánál nem feltétlenül várható el efféle finomság, ismerve az ausztrál viszonyokat.

rezedam 2009.02.18. 16:23:55

@dalton1: Én sem vettem észre az elírást, bocsánat! Természetesen ezt a Rieslinget kóstoltuk, ami rajnai. Annak viszont semmi akadályát nem látom, hogy a két fajtát egyszerre kóstoljuk. Akármilyen fajtát is kóstolhatunk együtt, semmiféle versengésről vagy konkrét eredményeket váró összehasonlításról nem volt szó. Amúgy karakterben és fő jellemvonásokban vannak közös jegyei a két fajtának, annak ellenére, hogy genetikaileg nem rokonok. Saering 2004-hez volt szerencsém, talán azt kicsit melegebbnek és vastagabbnak mondanám. Ebben a sorban is feltétlenül jól szerepelt volna (első negyed).

shiraz 2009.02.18. 17:22:02

Kedves Rezeda,

Én is feltennék egy komoly kérdést:
Riesling-e az Olaszrizling?

Tisztelettel,

Kató András

tunderninja 2009.02.18. 18:27:16

A Gál Lajos rizling a legjobb ár/értékarány is.:)Schlumberger Rizling Les Princes Abbes ehez volt szerencsém és amilyen semmilyen illatú,nagyon hosszú volt a lecsengése még most isemlékszem rá szerintem egy 10-15percen keresztül tartotta magát,remek bor volt nem feledem.Az Eroica az fantasztikus:)A Jásdi rizlingét szerintem veri a Tamás rizlingje:)vagy nevezzük inkább,hogy más:)

czudarka 2009.02.18. 19:54:36

Domaine Loew: Riesling Bruderbach 2007

Etienne Loew az Elzászi félisten!!!!!!!!!!!

Mindezt 3000 ft-ért!

Brutál! Gyönyörű sav!!!!!!!!!

Borbúvár 2009.02.18. 21:01:53

Hát ez irigylésre méltó sor, minden elismerésem, hogy összehoztátok ezt a gyönyörű kóstolót. De ez az utolsó mondat... ennyi erővel írhattad volna, hogy szeressük a fehérbort, előtagok nélkül. Egy Ezerjó +Sauvignon blanc kóstoló is lehetett volna.

rezedam 2009.02.18. 22:17:49

@shiraz: Kedves András!
Köszönöm kedves kérdésed. Természetesen rizling, hiszen így mutatkozott be.
Üdvözlettel: rezeda

shiraz 2009.02.19. 13:40:23

Kedves Rezeda,
Köszönöm a választ.
Talán félreérthetően fogalmaztam. Én ezt kérdeztem:
Riesling-e az Olaszrizling?
Üdvözletttel,
András

karcsai · http://www.garammenti.net 2009.02.19. 16:56:44

Maurer Oszkár szavaival élve: a Kárpát-medencében a "rizling" olasz rizlinget jelent, miért ne használnánk így? Ez a böcsületes neve és kész. A rajnai rizling meg a "rajnai".
A rajnai és az olasz rizling között egyébként nincs semmiféle genetikai rokonság azon kívül, hogy mindkettő vitis vinifera.

Törpi 2009.02.19. 17:14:16

meg convar occidentalis

karcsai · http://www.garammenti.net 2009.02.19. 17:33:50

Ja, a Cabernet-kkel és Ponot-kkal együtt...

lala64 2009.02.19. 19:05:14

@karcsai: Karcsai Te vagy a nyerő!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.02.20. 17:36:39

Egy kicsit értetlenkedem:

2007-ben nem volt savgyilkos az évjárat. A hosszú ősz volt, de akkor sem volt forróság.

2008 - na az igen, az a forróság az tényleg levitte a savat.

Labancz 2009.02.22. 19:50:32

@shiraz: Nem kötekedés, de néhány mondatban ismertetnéd a shiraz és a shirah közötti különbségeket? :-)

realgreen 2009.02.22. 20:27:27

Nekem az olaszrizling egy különleges borhoz köthető. 1988-ban mint végzős egyetemista Badacsonyban voltam a Szőlészeti Kutató Intézetben gyakorlaton. Részt vettünk egy fajtaminősítő borbírálaton. A sok Bx, Bx+1, Bx+2 fajtajelölt után a csúcs egy 1967-es olaszrizling aszú volt. Még most is a számban van az íze, az a harmónia, a sav-cukor-rezedaíz együttese... Köszönöm Kiss Ervin!

shiraz 2009.02.23. 13:47:33

@Labancz:
Kérésed számomra parancs :)
shirah szőlőfajta nem létezik.
A syrah és a shiraz pedig ugyanaz a szőlőfajta.
Ki így ki úgy hívja.
Kérdés persze, hogy ez hogy jön a riesling - olaszrizling ügyhöz? :)

realgreen 2009.02.27. 19:09:18

Most olvastam a hírt, elhunyt Kiss Ervin a Badacsonyi Szőlészeti Kutató Intézet nyugalmazott igazgatója,szőlőnemesítő. Emlékezzünk rá,sokat tett az olaszrizlingért. Nyugodjék békében.
süti beállítások módosítása