Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Eszterbauer Borászat

Vendégszöveg

2009.04.01. 16:15 - Az Alkoholisták

Hűséges olvasónk, lackó Eszterbauer-borokat kóstolt, és élményeit posztba rendezte, amit mi köszönettel közre adunk.

Egyre inkább úgy tűnik, valami történik Szekszárdon. Valami 21. századi villányi csoda. Mert egyre inkább felfedezzük Szekszárdot. Részemről legalábbis biztos. És úgy látom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Takler, Dúzsi, Vesztergombi (F. és J.), Heimann, Vida, Pálos Miklós... Isten lássa lelkömet, nem szeretnék én kihagyni senkit. Ebbe a sorba zárkózik fel Eszterbauer János és barátja-rokona-unokatestvére, Pálinkás Laci. A múlt héten, társaságunk legnagyobb örömére, módunk nyílt megkóstolni az Eszterbauer Borászat aktuális kínálatát. Épp egy nem túl régi „poszt” szólt garázspincékről, meg a klasszikus ár-érték arányról. Meg a kadarkáról. Hol a helye és mi is az? Az én válaszom már megszületett: Szekszárd és Eszterbauer.

Volt itt 6 bor. Tehát hogy ne csak Szekszárdról ömlengjek, hanem a minden objektivitást nélkülöző kóstolásról is szó essék, következzenek a kóstolási jegyzetek.

Eszterbauer Rozé 2008
Ennyi szénsavat régen találtam borban. Merthogy szénsav kell a rozéba, ez az én személyes alapállapotom. Node hogy egy rozé kapásból fröccs legyen? Egy palacknyi mennyiség jutott egy pohárba. Talán kicsit éretlen alapanyag, mindenesetre kemény(ke) savak, friss, ropogós, boros rozé. Nem mondom, hogy feltétlenül a trendi, standard fajtából. Valahol félúton a villányi tompaság és a Konyári-Balla-féle gyümölcsbomba között. Nem éreztem semmi különös, megkapó értéket benne, viszont nagyon tudnám inni. 4 pontra mindenképp érdemes.

Eszterbauer „Nagyapám” Kadarka 2007
A pincészet „alap” kadarkája (bár a csúcs kadarkák tartanának itt, kérem). Hordót sosem látott. Nem is kellett volna neki. Aszalt szilva, málna, kis fűszeresség, melegség a javából. Megkóstoltam volna tavaly is. Fűszeres bogyólé. Hiba nélkül. Az, aminek a kadarkának lennie kell. Semmi nehézség, ideális sav, minimális tannin. Érett alapanyag, hozzáértés és nagyon tömény behízelgés. Amolyan szoktató vörösbor. 5 pontos. Felülről.

Eszterbauer „Nagyapám” Kadarka válogatás
Mert ilyen is kell. Ha az előbbi bor aszalt szilva volt, akkor ez az abszolút keszicés bíbelődés. Mert a keszice Erdélyországban a hosszú órákon át, itt-ott kicsit odapörkölt, töményre főzött szilvalekvár – és ez nagyon szépen benne van a borban. Csupa gyümölcs. Nem súlyos, de nehéz bor. Csoda dolog az, hogy egy pince egy fajtából két stílust képvisel. Ez sem látott hordót, viszont fakádban erjedt, és utána került tartályba. Imádom Balla Géza kadarkáját, de itt azért eszembe ötlött: nem biztos, hogy felétlenül kell az a fa a veresnek. Barátkozik a lelkem az acéllal is. Talán a legszebb kadarka, amit kicsiny hazánkban kóstoltam. A maga műfajában magabiztos 7 pont.

Eszterbauer „Tüke” Bikavér 2006
Kékfrankos, cabernet sauvignon, franc és kadarka házassága. Állítsuk ki a Szekszárd táblához, hogy mondja a betérőknek: én vagyok a szekszárdi bikavér. Kóstolj meg, barátom. A sauvignon újhordóban ért, nekem ez kicsit kikönyökölt a borból, ami egy házasításnál talán nem a legszerencsésebb, ennek ellenére kerek, gyümölcsös bor, a frankostól örökölt éles savgerinccel. Talán a legkevésbé ő maradt meg egyre pusztuló agysejtjeim zugaiban. 5 pont. Amolyan közepes ötös.

Eszterbauer „Tanyamacska” Pinot noir 2006
Töltésnél jött a szép, összetéveszthetetlen barnás, terrás szín. Illatban kicsit acetonos, úgy tűnik, ez hozzátartozik a pinot-hoz vagy a magas alkoholhoz. Erre bizony választ várnék. Mint fajta talán nem a legegyértelműbb. Van benne gyümölcs, meggy, cseresznye, de van benne nehézség is. Mint vörösbor nagyon szép. Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, a magyar pinot élmezőnyben helye van. 5 és 6 pont között.

Eszterbauer „Mesterünk” Cuvée 2006
Mesterünk mestere Vesztergombi József volt. Tisztelgés előtte. Egy olyan bor, aminek feltétlenül helye van egy pincészet kínálatában. Egy klasszikus bordói cuvée. Szép hordóhasználat, szép illatok, kerekség, báj, kellem. Hibátlan, szép bor...de...szóval...van úgy, hogy gyönyörű valaki, mégsem szeretünk bele. Talán, mert van belőle még egynéhány. A maga kétezer forint körüli áráért biztos helye van az ünnepi asztalokon. 6 pont.

Szekszárdon határozottan történik valami, ami nagyon jó. Szekszárd egyedi és utánozhatatlan. Kell nagyon ez a fajta báj, kedvesség, amit ez a borvidék tartogat. És kellenek az Eszterbauer Jánosok is, akik a hatalmas üzlet reménye helyett szerelmükre áldozzák pénzüket. A címkéken pedig minden ott van, aminek ott kell lennie. Ipacs Géza újabb nagyszerű alkotásai. Úgy tűnik, a látszat ellenére így kerek a világ. 

Címkék: 2006 kóstolás szekszárd kadarka pinot noir bikavér rozé 2007 2008 eszterbauer

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr521039082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2009.04.01. 17:51:25

Kíváncsi vagyok erre a hordót nem látott Kadarkára...
Egyébként bem rossz a cikk, csak nekem túl rövidek a mondatok.
Nem tudom, de ez a címke dolog engem hidegen hagy.

esoember 2009.04.01. 19:07:35

Én még kezdő borosként csak annyit tudok hozzáfűzni az "alap" kadarkához, hogy ott van, nagyon ott van...

czudarka 2009.04.01. 19:58:32

@muskotály küvé: A szekszárdi Kadarkák egy jelentős része nem látott, lát hordót! Mert hát ugye a pörkölt tónus nem gyere be, de az öreg hordó se gyere be!
Vivát Kadarka! Nekem néha jobban tetszik az "alap"(bár mindig ilyen lenne az alap), mint a válogatás, de kiváncsi leszek későbbi életükre is!

muskotály küvé 2009.04.01. 22:03:24

@czudarka: miért, mibe rakták a kadarkát? kecskebőr tömlőbe?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.01. 23:10:14

Orsolya, St. Andrea 2007, butller 2005-2006 sem rosszak! :_)

lackó 2009.04.02. 01:36:50

Ölnézést, mostan értem haza egy Gulyás Feri kóstolóról. Mentségemül szolgáljon, hogy a fenti bejegyzés az Eszterbauer-féle kóstoló után született, a mondatok rövidségét kéretik ennek és a jegyzetelési stílusnak betudni.

Mea culpa: a Szekszárd táblához természetesen a Tüke kapcsán nem a kadrarka...kadrarra...karkarada....radarkaka...kadarkát kell érteni, hanem a Bikának az vérit...

Muskotály küvé: tartályba, manapság jellemzően tartályba :) Előtte meg kecsketartályba...

Ringsider: csakhogy itt jelentős ár/érték arány béli különbségekről van szó, ezért is megkapó a dolog.

A Gulyás-csongorádi borokról: nagy-nagy hála és emberi elismerés szóljék a gazdáról, de bizony 2-3 kivételtől eltekintve a kóstolt tételek feledhetőek voltak. Ezek pedig: Kövidinka 2008, egyszerűség, Rozé 2008 szééép!!!, Cabernet franc 2007: kedvesség.

4-5-4

hechtgrau 2009.04.02. 11:52:30

@lackó: Az olaszrizlingjüket (Eszterbauer) is kóstoltátok?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.02. 13:24:58

@lackó: az ár-érték az bizony becsapós dolog kedves laczkó!
mennyivel kevesebbet vagy hajlandó fizetni mennyivel kevésbé "értékes" borért?
de ez persze messzire vezet, és nem a konkrét borokra értem, inkább általánosságba! :-)

dagatt 2009.04.02. 13:39:07

Februárban volt szerencsém a pince boraihoz a pincénél. Az olaszrizlinggel nem kínáltak minket (mindennek van oka...), de a többi tétel nagyon is korrekt illetve szép volt! És a legdrágább bor 2400Ft-ba került. :) Egy Mesterünk és egy Kadarka válogatás haza is jött velünk.
Egy borász, akinek jó borai vannak, és nincs elszállva az árakkal (egyelőre). Pozitív tapasztalat, örültünk neki.

lackó 2009.04.02. 13:41:32

@asperula: nem, azt nem hozták el, ahogy dagatt is mondta, talán mindennek oka van...

drszj73 2009.04.02. 15:50:56

nekem volt szerencsém több fajtát és több évjáratot is megkostolni, beleértve az olaszrizlinget is,- csak jót tudok mondani a borokról,és főleg a borászról, egy végtelenül szimpatikus, kedves ember

vargánya 2009.04.02. 18:43:30

@esoember: Szerintem is. Nekem - Lackóval ellentétben - jobban ízlett, mint a válogatás.

lackó 2009.04.02. 19:01:23

Igeeen? És ezt csak most mondod? K.L. meg V.B.-t, kivel?

Szebb jövőt... 2009.04.05. 23:45:46

Szép lánya van,mármint az Eszterbauernek Jánosnak (lehetne,mondjuk Házicica cuvé-t elnevezni róla a Tanyamacska analógiájára-bocsánatot kérek a családfőtől és a lányától,ha ez nem vicces,én annak szántam).A sógorom Őérte,mi meg a feleségemmel a Kadarka válogatásért voltunk oda.(Borfesztiválos kóstolás 2008.)Az ára mindnek jó.Itt-ott egy kis rusztikusság a borokban,de a jó értelemben,mint például az egri Juhász testvéreknél.Sokan fogják szeretni!Minden jót Nekik!

SpG 2009.09.22. 09:48:46

Már 'köszörüljük' a torkunkat a herendi kóstolásra... :-)
süti beállítások módosítása