Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bikavér Superior

Nagy vakteszt, kis boldogság

2009.05.29. 07:30 - BOB

Folytattuk lassan már szokássá - mi több: hagyománnyá - váló közös kóstolásainkat a Gold Centerben. Ezúttal az eredetvédett Egri Bikavér Superior került a kollektív tapasztalás célkeresztjébe. Szándékaink szerint megvakteszteltük volna az összes valaha volt és jelenlegi szuperbikát - talán nem oly széles ez a kategória -, de a sorba végül bekerült néhány (nem is annyira) kakukktojás is. Szimatoltunk, kortyoltunk, söndörgettünk szorgosan, a végén pedig nem voltunk túl boldogok.

A bikavér superior ugyebár nem minőségi, hanem eredetvédelmi kategória. Kizárólag az egri borvidéken zárható palackba, termesztésének részleteiről egy 2003. év végi FVM-rendelet határoz. Kizárólag az egri borvidék egri körzetében superior területként nyilvántartott parcelláról származhat, összetételét tekintve pedig legalább négy, e körzetben ajánlottként nyilvántartott fajta házasításából kell állnia. Ugyanakkor egy fajta aránya sem haladhatja meg az 50%-ot, és nem lehet kevesebb 5%-nál sem. Hogy "csupán" eredetvédelmi és nem minőségi kategóriáról beszélünk, azt világosan mutatja, hogy a tőkék terhelését a rendelet 2 és fél kilóig, sőt 3330 tőke/ha-nál ritkább ültetvényeken 3 kilóig engedi elmenni. És ez nem vicc. Mint ahogy az sem, hogy egyes fajtákból 18-as mustfokot is elégnek tart a  superior névhez.

A rendeletnek megfelelően az első olyan évjárat, melyből hivatalosan is lehetett bikavér superiort palackozni, a 2004-es volt. A szabályokat ugyanakkor már 2002-ben deklarálták, s ebből komoly bonyodalmak származtak a 2002-es és 2003-as évjárat esetében: superior plecsnik kiadása és visszavonása, erősebb kutyák üzekedése, sértődések és viszontsértődések, teleregény három felvonásban. Mi most ezzel nem foglalkoztunk, ehelyett viszont csapra vertük és vakon megteszteltük az általunk elérhető szuperbikákat, melyek legnagyobb részét az Egri Borvidékért Alapítvány segítségével és Bolyki János hathatós közreműködésével sikerült magunkévá tennünk, ezúttal is köszönet érte. A kóstolón a MA keretéből Palack, Műtannin, vörös és fehér kollégák, valamint magam vettünk részt, az átlagpontszámok viszont mind a 8 kóstoló pontjai alapján születtek (tehát házigazdánk és vendégeink értékelése is beleszámított). Az alábbi tapasztalatot szűrtük le:

1. St. Andrea Merengő 2002

Fűszeres-fás, vegetális illattal indul. Később kicsit porossá válik. Túlzott fa, mely talán még integrálódhat, ha nincs is rá sok esély. Ízben is fás, az alkohol kilóg belőle. Cseresznyés-cseresznyemagos ízvilág. Nagy testű, de nem jóivású. Kicsit éretlen anyagra utal.
Palack: 4.5 pont
MT: 4 pont
V&F: 4 pont
BOB: 4 pont
Átlag: 4,12 pont

2. St. Andrea Merengő 2003

Kicsit decensebb, kellemesebb. Visszafogott, de elegáns illatú. Szépen integrált fás jegyek, sülthúsos, fűszeres aromák. Később füst, mélység, dimenziók jönnek. Jó cserek, icipici fanyarság, de nem zavaróan, inkább eleganciát kölcsönözve neki. Picit lomha, de kellemes, jó bor. Nagyon hosszú.
Palack: 5,5 pont
MT: 5 pont
V&F: 6 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 5,56 pont

3. Csutorás Bikavér Superior 2003

Hordóhibára utaló dohosságot érzünk elsőre. Valami itten nem tiszta, szerencsére hamar kiszellőzik. Kis savanyúság, gyümölcsök, sok hordó jön. Közepesnél nagyobb test, "bikavéresség", meggyesség, jól ihatóság. Nem rossz.
Palack: 5 pont
MT: 4 pont
V&F: 5 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 5 pont

4. Gál Tibor Mithra Bikavér 2000

Egyik kóstolótárs hozta ajándékba, kakukktojásnak. Elsőre dugógyanú. Másodikra inkább hordós dohosság - csak nem Gál, kérdeztük, sajnos, többen is . Ettől eltekintve nem rossz. Érett alapanyagból készült. A dohos jegyek mögött némi gyümölcs. Idővel tisztul az illat, grafitos, kovaköves égettség jön. Kerek tanninok, pici alkoholos csípés. A végére sokat javul.
Palack: 5,5 pont
MT: 4 pont
V&F: 4,5 pont
BOB: 4,5 pont
Átlag: 4,62 pont

5. Gál Lajos Bikavér Superior 2006

Virágos-fűszeres, kissé parfümös illat. Ízben mély, kerek és összetett. Kis csípés azért van benne. Éppenséggel nem rossz bor, de erénye sincs túl sok. Ezt az erénytelenséget többen is keményen megbüntették. Közepes test és hossz, zúzós tannin zárja.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 3,5 pont
BOB: 4,5 pont
Átlag: 4 pont

6. Hagymási Bikavér Superior 2005

Bakelites, fémes illat. Éretlen, túlhordózott, üres közepű, felejthető. Nagy testű, de a nagy test itt háttér nélküli keménykedés inkább. Összességében nem jó. Nagyon nem.
Palack: 3 pont
MT: 2 pont
V&F: 2 pont
BOB: 3,5 pont
Átlag: 2,69 pont

7. St. Andrea Merengő 2006

Meggy, ribizli, sok pirosbogyós gyümölcs. Kis virágosság, húsleves, füstösség, komplexitás és kerekség. Tetszik. Érett alapanyag, kerek tannin, nagy test. Csak egy pici tapadós utóíz rontja le a végére. Igen jó bor - és érezhetően nagy potenciál.
Palack: 7 pont
MT: 5,5 pont
V&F: 8 pont
BOB: 7 pont
Átlag: 6,69 pont

8. Csutorás Nagyapa Bora 2006

Fűszeres-virágos ez is, de decens, visszafogott kivitelben. Érett és erősen fás. Kis savanykásság üti fel a fejét. Ízben kerek, de kicsit túl markáns tanninú. Sok kesernye érződik.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 4 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 4,06 pont

9. Thummerer Bikavér Superior 2006

Animális, kicsit fülledt illat. Forgatással a fülledtség megy, savanyúság jön. Később füst. Furcsa illat. Veszettül csíp benne az alkohol, összevissza áll a bor. Zilált, szétszórt. Ettől eltekintve nem rossz, a tanninja még kerekedhet, a hossza jó. Rusztikus.
Palack: 4 pont
MT: 4 pont
V&F: 4 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 4,5 pont

10. Csutorás "Kocsis Sándor" Bikavér Superior 2006

Fás-fűszeres illat, mögötte éretlen, zöldes jegyek. Utazás Vegetáliába. Rengeteg éretlen tannin zúzza szét a szánkat. Mellette csípős alkohol, alig-test, alig-sav jön. Nem harmonikus, nem érett, nem az igazi.
Palack: 5 pont
MT: 3 pont
V&F: 3 pont
BOB: 3 pont
Átlag: 3,62 pont

11. Csutorás "Grosics Gyula" Bikavér Superior 2005

Nagyon megosztotta a társaságot, a teljes kóstolócsapatban hármastól hatosig szórt a pontozás. Füstös, animálos, buta illattal nyit. A korty kicsit üres közepű, de a tannin és az alkohol átsegíti az éretlenségen. Némi szénás-érettkékfrankosos ízek vezetik a kortyot. Egy fokkal jobb, érettebb, mint Kocsis Sándor.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 3,5 pont
BOB: 4 pont
Átlag: 4 pont

12. Simon Bikavér Superior 2006

Füstös, hordós-fűszeres. Kerek illatú. Ízben is kerek, áradó ízű, nagy tanninnal, kicsit csípős alkohollal. Szép bor, bár bőven van még hova simulnia, finomodnia. Kis kesernye teszi még tiszteletét. Kicsit nyers, de elegáns, szép bor.
Palack: 7 pont
MT: 6 pont
V&F: 7 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 6,56 pont

13. Monarchia Bazilika Cuvée 2004

Vegetálok, kis menta, hűvös karakter fogad. Zeller, pici zsálya. Ízben kerek, telt korty jön. Hűvös karakterű, de izgalmas, jó bor. Harmonikus, áradó. Többünk summája szerint kicsit éretlen alapanyag, nagyszerű pincemunkával korrigálva.
Palack: 7 pont
MT: 6,5 pont
V&F: 7 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 6,75 pont

14. St. Andrea Merengő 2005

Érett kékfrankosos, szénás jegyek. Pici füst, melegség, kerekség. Ízben is érett, az alkoholja picit csíp. Meleg, kerek karakterű bor, jó inni. Nagy test, nagy élvezet. Hosszú, harmonikus, nagyon jó. A leleplezéskor pedig állak leesése hallatszott: korábban többen a pince legnagyobb tévedésének tartottuk, hogy 2005-ben készült Merengő. Most már nem bánjuk.
Palack: 7 pont
MT: 7 pont
V&F: 8 pont
BOB: 7 pont
Átlag: 7,31 pont

Összesített sorrendünk a következőképp alakult:

1. St. Andrea Merengő 2005 (7,31 pont)
2. Monarchia Bazilika Cuvée (6,75 pont)
3. St. Andrea Merengő 2006 (6,69 pont)
4. Simon Bikavér Superior 2006 (6,56 pont)
5. St. Andrea Merengő 2003 (5,56 pont)
6. Csutorás Bikavér Superior 2003 (5 pont)
7. Gál Tibor Mithra Bikavér 2000 (4,63 pont)
8. Thummerer Bikavér Superior 2006 (4,5 pont)
9. St. Andrea Merengő 2002 (4,13 pont)
10. Csutorás "Nagyapa bora" 2006 (4,06 pont)
11-12. Gál Lajos Bikavér Superior 2006 (4 pont)
11-12. Csutorás "Grosics Gyula" 2005 (4 pont)
13. Csutorás "Kocsis Sándor" 2006 (3,63 pont)
14. Hagymási Bikavér Superior 2005 (2,69 pont)

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 vörös négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos eger hárompontos bikavér hétpontos igy kostolunk mi

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911147758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukker 2009.05.29. 09:14:56

Az átlagok érdekesek... helyenként kéttizedes pontosak, máshol meg 0,25 eltérés is van.
Ez egy 10 pontos rendszerben elég sok...

lackó 2009.05.29. 09:34:31

@Cukker: ugyan már...ez egy szubjektív kóstolás, egy 4 fős társaságban bőven belefér. Akkor lenne érdekes ez, ha mondjuk valakinél 4 pontos egy bor, másnál 8. Aki bírált már társaságban, tudja, hogy ennyi bőven belefér, mindenki ízlésében van különbség, hála Istennek. Ez nem matematika...

Tóth István?

Érdekes lenne ezek után egy szekszárdi top-bikavér kóstolót is összehozni...

Severus 2009.05.29. 11:02:54

@lackó: Jaja, én is épp őt hiányoltam. A 2002-es válogatásánál jobb bikavért még nem ittam. De lehet, hogy azért maradt ki, mert nem ad el superiort, "csak" válogatást?

Benikuty 2009.05.29. 11:39:39

Tóth István elég rejtőzködő.
@Severus: a 99-s is egy csoda.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.05.29. 11:41:37

@lackó: Cukker arra gondol, hogy például a 11. Csutorás "Grosics Gyula" Bikavér Superior 2005-nél ez szerepel:

Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 3,5 pont
BOB: 4 pont
Átlag: 4 pont

Pedig, ha az átlagot nézzük, a négy kóstoló átlaga nem 4, hanem 3,625. Én sem értem... Biztos valami tévedés.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.05.29. 11:44:11

Bocsánat, figyelmetlen voltam, a cikkben szerepel a magyarázat:
"A kóstolón a MA keretéből Palack, Műtannin, vörös és fehér kollégák, valamint magam vettünk részt, az átlagpontszámok viszont mind a 8 kóstoló pontjai alapján születtek (tehát házigazdánk és vendégeink értékelése is beleszámított)."

lackó 2009.05.29. 11:46:04

@Cukker: @kezdő alkoholista: ajánlom a cikk pontos elolvasását :):

"A kóstolón a MA keretéből Palack, Műtannin, vörös és fehér kollégák, valamint magam vettünk részt, az átlagpontszámok viszont mind a 8 kóstoló pontjai alapján születtek (tehát házigazdánk és vendégeink értékelése is beleszámított)."

lackó 2009.05.29. 11:47:48

Műtannin collegát kérdezném: mi volt a gond a 2006-os Merengővel?

Ferraiolo 2009.05.29. 12:07:07

Tóth István első Superior Bikavére a 2005-ös évjárat bora, most kerül majd piacra, egy-két hetet kell még rá várni.
Megéri:)

Szegediszomelijé 2009.05.29. 17:29:23

@lackó: Magam is szívesen venném a top szekszárdi kóstolót. Ám ez nem top egri bikavér kóstoló volt, csak szuperior. A kettő közt van különbség, és nem úgy, ahogy a névből következnie kellene. Ezért is, mint eredetvédelem, számomra a szekszárdiaké sokkal szimpatikusabb.
A Csutorás bikavérek eredménye számomra meglepő -nem ittam, még, de sokkal jobbat feltételeztem róluk.A Hagymási pláne. Nem volt esetleg hibás?

BOB 2009.05.29. 18:55:25

Igen, itt most kifejezetten a Bikavér Superior került terítékre, ezért is maradt ki pl. Tóth István, a Gróf Buttler, vagy Bolyki János bikavérje, hiába tartjuk őket nagyon szépnek.

godbacchus 2009.06.01. 02:05:27

Azthiszem a Superior megjeloles vagy jelzo es a hozza tarsitott es "kepzelt" minoseg hagy nemi kivannivalot illetve korekciot.
Gondoljatok bele egy kulfoldi vendeg akinek mas illuzioja van a Superior hallatan beleszalad egy 2,3,4..n pontos jobbhorogba mikor az orrahoz emeli a poharat aztan meg egy balegyenes gyomorszajra...

hárslevelű 2009.06.01. 21:37:37

11. Csutorás "Grosics Gyula" Bikavér Superior 2005
Füstös, animálos, buta illattal nyit.

Milyen a buta illat?

VPR 2009.06.01. 22:03:27

@hárslevelű: :-DDDDD
na ezért szubjektív dolog borozni...

de a kérdés ettől még él: milyen a buta illat?

VPR 2009.06.01. 22:04:21

vagy ahogy a kislányom szokta: "Apa ez milyen ez?"

bortárs 2009.06.03. 15:57:39

@BOB: A pontosság kedvéért említeném meg, hogy a Gróf Buttlernek volt Superior Bikavére 2003-ban. Nem is akármilyen. 2 hete kóstoltunk több 2003-as Buttler bort (is) és mindegyik rendben volt, élmény volt kóstolni. Némelyik kifejezetten szép volt. Tehát a sokszor megénekelt '03-as Premium sincs szétesve, bár tény hogy nem a spejzban tároltam. A legjobban a Pinot Blanc és a Superior testszett.
süti beállítások módosítása