Folytattuk lassan már szokássá - mi több: hagyománnyá - váló közös kóstolásainkat a Gold Centerben. Ezúttal az eredetvédett Egri Bikavér Superior került a kollektív tapasztalás célkeresztjébe. Szándékaink szerint megvakteszteltük volna az összes valaha volt és jelenlegi szuperbikát - talán nem oly széles ez a kategória -, de a sorba végül bekerült néhány (nem is annyira) kakukktojás is. Szimatoltunk, kortyoltunk, söndörgettünk szorgosan, a végén pedig nem voltunk túl boldogok.
A bikavér superior ugyebár nem minőségi, hanem eredetvédelmi kategória. Kizárólag az egri borvidéken zárható palackba, termesztésének részleteiről egy 2003. év végi FVM-rendelet határoz. Kizárólag az egri borvidék egri körzetében superior területként nyilvántartott parcelláról származhat, összetételét tekintve pedig legalább négy, e körzetben ajánlottként nyilvántartott fajta házasításából kell állnia. Ugyanakkor egy fajta aránya sem haladhatja meg az 50%-ot, és nem lehet kevesebb 5%-nál sem. Hogy "csupán" eredetvédelmi és nem minőségi kategóriáról beszélünk, azt világosan mutatja, hogy a tőkék terhelését a rendelet 2 és fél kilóig, sőt 3330 tőke/ha-nál ritkább ültetvényeken 3 kilóig engedi elmenni. És ez nem vicc. Mint ahogy az sem, hogy egyes fajtákból 18-as mustfokot is elégnek tart a superior névhez.
A rendeletnek megfelelően az első olyan évjárat, melyből hivatalosan is lehetett bikavér superiort palackozni, a 2004-es volt. A szabályokat ugyanakkor már 2002-ben deklarálták, s ebből komoly bonyodalmak származtak a 2002-es és 2003-as évjárat esetében: superior plecsnik kiadása és visszavonása, erősebb kutyák üzekedése, sértődések és viszontsértődések, teleregény három felvonásban. Mi most ezzel nem foglalkoztunk, ehelyett viszont csapra vertük és vakon megteszteltük az általunk elérhető szuperbikákat, melyek legnagyobb részét az Egri Borvidékért Alapítvány segítségével és Bolyki János hathatós közreműködésével sikerült magunkévá tennünk, ezúttal is köszönet érte. A kóstolón a MA keretéből Palack, Műtannin, vörös és fehér kollégák, valamint magam vettünk részt, az átlagpontszámok viszont mind a 8 kóstoló pontjai alapján születtek (tehát házigazdánk és vendégeink értékelése is beleszámított). Az alábbi tapasztalatot szűrtük le:
1. St. Andrea Merengő 2002
Fűszeres-fás, vegetális illattal indul. Később kicsit porossá válik. Túlzott fa, mely talán még integrálódhat, ha nincs is rá sok esély. Ízben is fás, az alkohol kilóg belőle. Cseresznyés-cseresznyemagos ízvilág. Nagy testű, de nem jóivású. Kicsit éretlen anyagra utal.
Palack: 4.5 pont
MT: 4 pont
V&F: 4 pont
BOB: 4 pont
Átlag: 4,12 pont
2. St. Andrea Merengő 2003
Kicsit decensebb, kellemesebb. Visszafogott, de elegáns illatú. Szépen integrált fás jegyek, sülthúsos, fűszeres aromák. Később füst, mélység, dimenziók jönnek. Jó cserek, icipici fanyarság, de nem zavaróan, inkább eleganciát kölcsönözve neki. Picit lomha, de kellemes, jó bor. Nagyon hosszú.
Palack: 5,5 pont
MT: 5 pont
V&F: 6 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 5,56 pont
3. Csutorás Bikavér Superior 2003
Hordóhibára utaló dohosságot érzünk elsőre. Valami itten nem tiszta, szerencsére hamar kiszellőzik. Kis savanyúság, gyümölcsök, sok hordó jön. Közepesnél nagyobb test, "bikavéresség", meggyesség, jól ihatóság. Nem rossz.
Palack: 5 pont
MT: 4 pont
V&F: 5 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 5 pont
4. Gál Tibor Mithra Bikavér 2000
Egyik kóstolótárs hozta ajándékba, kakukktojásnak. Elsőre dugógyanú. Másodikra inkább hordós dohosság - csak nem Gál, kérdeztük, sajnos, többen is . Ettől eltekintve nem rossz. Érett alapanyagból készült. A dohos jegyek mögött némi gyümölcs. Idővel tisztul az illat, grafitos, kovaköves égettség jön. Kerek tanninok, pici alkoholos csípés. A végére sokat javul.
Palack: 5,5 pont
MT: 4 pont
V&F: 4,5 pont
BOB: 4,5 pont
Átlag: 4,62 pont
5. Gál Lajos Bikavér Superior 2006
Virágos-fűszeres, kissé parfümös illat. Ízben mély, kerek és összetett. Kis csípés azért van benne. Éppenséggel nem rossz bor, de erénye sincs túl sok. Ezt az erénytelenséget többen is keményen megbüntették. Közepes test és hossz, zúzós tannin zárja.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 3,5 pont
BOB: 4,5 pont
Átlag: 4 pont
6. Hagymási Bikavér Superior 2005
Bakelites, fémes illat. Éretlen, túlhordózott, üres közepű, felejthető. Nagy testű, de a nagy test itt háttér nélküli keménykedés inkább. Összességében nem jó. Nagyon nem.
Palack: 3 pont
MT: 2 pont
V&F: 2 pont
BOB: 3,5 pont
Átlag: 2,69 pont
7. St. Andrea Merengő 2006
Meggy, ribizli, sok pirosbogyós gyümölcs. Kis virágosság, húsleves, füstösség, komplexitás és kerekség. Tetszik. Érett alapanyag, kerek tannin, nagy test. Csak egy pici tapadós utóíz rontja le a végére. Igen jó bor - és érezhetően nagy potenciál.
Palack: 7 pont
MT: 5,5 pont
V&F: 8 pont
BOB: 7 pont
Átlag: 6,69 pont
8. Csutorás Nagyapa Bora 2006
Fűszeres-virágos ez is, de decens, visszafogott kivitelben. Érett és erősen fás. Kis savanykásság üti fel a fejét. Ízben kerek, de kicsit túl markáns tanninú. Sok kesernye érződik.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 4 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 4,06 pont
9. Thummerer Bikavér Superior 2006
Animális, kicsit fülledt illat. Forgatással a fülledtség megy, savanyúság jön. Később füst. Furcsa illat. Veszettül csíp benne az alkohol, összevissza áll a bor. Zilált, szétszórt. Ettől eltekintve nem rossz, a tanninja még kerekedhet, a hossza jó. Rusztikus.
Palack: 4 pont
MT: 4 pont
V&F: 4 pont
BOB: 5 pont
Átlag: 4,5 pont
10. Csutorás "Kocsis Sándor" Bikavér Superior 2006
Fás-fűszeres illat, mögötte éretlen, zöldes jegyek. Utazás Vegetáliába. Rengeteg éretlen tannin zúzza szét a szánkat. Mellette csípős alkohol, alig-test, alig-sav jön. Nem harmonikus, nem érett, nem az igazi.
Palack: 5 pont
MT: 3 pont
V&F: 3 pont
BOB: 3 pont
Átlag: 3,62 pont
11. Csutorás "Grosics Gyula" Bikavér Superior 2005
Nagyon megosztotta a társaságot, a teljes kóstolócsapatban hármastól hatosig szórt a pontozás. Füstös, animálos, buta illattal nyit. A korty kicsit üres közepű, de a tannin és az alkohol átsegíti az éretlenségen. Némi szénás-érettkékfrankosos ízek vezetik a kortyot. Egy fokkal jobb, érettebb, mint Kocsis Sándor.
Palack: 4 pont
MT: 3 pont
V&F: 3,5 pont
BOB: 4 pont
Átlag: 4 pont
12. Simon Bikavér Superior 2006
Füstös, hordós-fűszeres. Kerek illatú. Ízben is kerek, áradó ízű, nagy tanninnal, kicsit csípős alkohollal. Szép bor, bár bőven van még hova simulnia, finomodnia. Kis kesernye teszi még tiszteletét. Kicsit nyers, de elegáns, szép bor.
Palack: 7 pont
MT: 6 pont
V&F: 7 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 6,56 pont
13. Monarchia Bazilika Cuvée 2004
Vegetálok, kis menta, hűvös karakter fogad. Zeller, pici zsálya. Ízben kerek, telt korty jön. Hűvös karakterű, de izgalmas, jó bor. Harmonikus, áradó. Többünk summája szerint kicsit éretlen alapanyag, nagyszerű pincemunkával korrigálva.
Palack: 7 pont
MT: 6,5 pont
V&F: 7 pont
BOB: 6 pont
Átlag: 6,75 pont
14. St. Andrea Merengő 2005
Érett kékfrankosos, szénás jegyek. Pici füst, melegség, kerekség. Ízben is érett, az alkoholja picit csíp. Meleg, kerek karakterű bor, jó inni. Nagy test, nagy élvezet. Hosszú, harmonikus, nagyon jó. A leleplezéskor pedig állak leesése hallatszott: korábban többen a pince legnagyobb tévedésének tartottuk, hogy 2005-ben készült Merengő. Most már nem bánjuk.
Palack: 7 pont
MT: 7 pont
V&F: 8 pont
BOB: 7 pont
Átlag: 7,31 pont
Összesített sorrendünk a következőképp alakult:
1. St. Andrea Merengő 2005 (7,31 pont)
2. Monarchia Bazilika Cuvée (6,75 pont)
3. St. Andrea Merengő 2006 (6,69 pont)
4. Simon Bikavér Superior 2006 (6,56 pont)
5. St. Andrea Merengő 2003 (5,56 pont)
6. Csutorás Bikavér Superior 2003 (5 pont)
7. Gál Tibor Mithra Bikavér 2000 (4,63 pont)
8. Thummerer Bikavér Superior 2006 (4,5 pont)
9. St. Andrea Merengő 2002 (4,13 pont)
10. Csutorás "Nagyapa bora" 2006 (4,06 pont)
11-12. Gál Lajos Bikavér Superior 2006 (4 pont)
11-12. Csutorás "Grosics Gyula" 2005 (4 pont)
13. Csutorás "Kocsis Sándor" 2006 (3,63 pont)
14. Hagymási Bikavér Superior 2005 (2,69 pont)
Utolsó kommentek