Van a hetedik kerületben egy nagyon furcsa borbolt. Párszor már vásároltam ott, most először egy általuk szervezett fajtakóstolóra is elmentem. A Borkápolna egy műemlékvédelem alatt álló ház pincéjében található, és ezt a helyiséget a Regnum Marianum templom lerombolása után a papság misehelynek használta. Van egy szentkép is a falon, a gyóntatófülkéket pedig már a tulajdonos tetette be, ezzel is erősítve a kápolna-jelleget. Van ezen kívül rengeteg bor, minden borvidékünkről találhatunk érdekes tételeket (régebbi Orsolya boroktól friss Frittmannokig), persze az igazi ritkaságok kiválogatásához idő kell (pláne, hogy sajnálatos módon a honlapon a borválasztékot hiába keressük). Külföldi borokból a spanyol és portugál választék a legjelentősebb, de láttam uruguayi palackokat is. Viszont most nem nézegetni mentem, hanem cabernet franc-okat kóstolni, szám szerint 13-at.
A kóstolót szimpatikussá tette, hogy négy érintett borász is végigkóstolta a borokat, néha beszéltek is a borvidékük és a fajta viszonyáról, saját cabernet franc képükről. Hogy felismerték-e a saját borukat a sorban - nem tudom. A sorrendet a borvidékek adták, azon belül vakon kóstoltunk, először tehát négy egri, mátrai bort, kóstolási sorrendben az alábbiakat.
Tóth és Tóth 2007
A debrői körzetben dolgozó pincével már hársas utazásaim során találkoztam, most az egyik Tóth-tal is, aki elmesélte a saját cabernet-ideálját. Mint mindenki, ő is azért szereti jobban a franc-t a sauvignon-nál, mert korábban érik, kedvesebb, lágyabb. jobban eladható, kommunikálható bort lehet belőle készíteni. Nos, a jegyzeteim azt mutatják, hogy nekik 2007-ben nem ilyet sikerült. Inkább egy egyszerű ivóbort: illatában kis fűszer, enyhe meggyesség. Színe pirosas, ezzel összecseng a korty is - nem a test dominál benne. Érdekes volt, hogy a csersav mennyire külön áll még benne, ráadásul a teljes érettségről sem vagyok meggyőződve. Egyszerű három pontos bor.
Sike Tamás 2005
Sike bor ritkán kerül a poharamba, értek már csalódások a pince tételeivel. Ez a franc sem győzött meg arról, hogy ideje lenne változtatnom, noha az illatra felkaptam a fejem. Már-már déliesen meleg, feketeribizlis jegyek tolultak az orromba. A korty ezzel szemben egri, abban az értelemben, hogy a savak markánsan előtérbe helyezik magukat. Tudom, az évjárat sem volt kiemelkedő, ha szabad ezzel az eufemizmussal élnem, de az éretlenségre, a korty végére felerősödő savanyúságra ez sem lehet mentség. Három pontot adtam erre is.
Hadobás Pince 2007
Bevallom még sosem kóstoltam a pince boraiból, ha jól kerestem rájuk, akkor markazi lletőségű a pince. Ha jól rémlik, hiperekben láttam már boraikat, alacsony áron - ez sem volt több, mint 1000 forint a kóstolóhoz mellékelt árlista szerint. Ennyiért pedig remek vétel! Illata gyümölcsökkel van tele, a kortyban a savak játsszák főszerepet, de nem lógnak ki, meggyes-fűszeres a lecsengés, a csersav jelen van, de nem tűnik zöldnek. összességében egy nagyon korrekt bor, négy pontnál többet nem nyújt, de szerintem nem is volt ez a készítők célja.
Gál Tibor 2005
Az első etap legdrágább versenyzője most nem mutatott kirobbanó formát - de ezt a rövid sort épphogy csak megnyerte nálam. Nem adta könnyen magát a bor, sokáig kellett forgatnia poharat, hogy az enyhe fülledtség, zárkózottság mögül ki lehessen kaparni a ribizlis, kicsit földes illatjegyeket. A bor legnagyobb erényének az arányos, jó szerkezetet írtam fel, a savak korrektek az alkohol néha megbillen. A korty vége átmegy kicsit kesernyésbe. Erős négy pontnál nem jutott feljebb.
A négy szekszárdi tételt Németh János vezette fel, az elmúlt években elmondása szerint egyre több termelő veszi egyre komolyabban ezt a fajtát a borvidéken. Sok újdonságot ő sem mondott ennek okáról: érési biztonság, illetve a franc nem egy túl macerás fajta, ezért szívesen dolgoznak vele. A négy tétel meggyőző volt, bár bevallom őszintén, számomra nagyon hasonló jegyeket mutattak.
Tüske Pince 2006
A pincének több borát is kóstoltam már, a sillert szerettem nagyon, és év elején már ez a franc is lenyűgözött egyszer. Meleg, friss feketeribizli-lekvár illat áradt a pohárból, sejtetve, hogy itt az alkohol lesz a domináns. Aztán nem így lett, vagy nem teljesen, ugyanis meglepően szép savakat is találtam a kortyban. ami gyümölcsös, meleg és hosszú volt, a végén enyhe kesernyével. Most is elérte a hat pontot.
Németh Családi Pince 2007
Mint ahogy hat pontot adtam a Virághegyi bor honlap mögé bújt családi pince 2007-es borának is. A forró évjárat itt is lekváros illatokat adott, de nagy örömömre a savak nem lágyultak ebben a borban se le. Markáns, érett tannin színesíti a feketeribizlis, kicsit csokoládés kortyot. Szép bor, ha jól rémlik jó áron is.
Németh János 2007
János 2006-os cabernet franc-ja kis csalódás volt nekem, kíváncsian vártam ezt a bort. Nos, számomra a kóstoló egyik legjobb bora volt, a szekszárdi sorban pedig a legmagasabb pontot kaptam tőle, 100-as rendszerben. Itt is a feketeribizlit írtam fel magamnak, miután beleszagoltam a poharamba. (Én szóltam, hogy nagyon hasonlók voltak a borok!) A kortyban a hordó fűszerei is megjelentek, mellette a gyümölcsös, meleg jegyek uralkodtak. Kicsit talán lágyabb, mint az előző tétel, de komplexebbnek tűnt. Erős hat pontot adtam neki.
Mészáros Pál 2006
A Mészáros pince általában stabilan hozza a jó ár-érték arányú borokat, azonban igazán komoly bort még nem kóstoltam tőlük. Most sem. Ez a franc egy fiatalon megöregedd bor képét mutatta. Illatában megjelent már a paradicsomlekvár, némi zöldfűszerrel. Ízéből eltűntek a savak, az alkohol egyedül maradt. Jól mutatta a bor, hogy egykoron szép lehetett, most csak korrekt. Négy pont.
Villányból két termelő is jelen volt, Lelovits Tamás és a Herold pince értékesítési vezetője, Gáborják Csaba. A fajtáról újat ők sem meséltek, amit ezen felül megjegyeztek, hogy az elmúlt években a villányi hegemónia a franc-borok tekintetében kezd megtörni, a szekszárdiak szorosan a nyomukban vannak. Öt tételt kóstoltunk Villányból.
Kemendy Pince Válogatás 2003
Gyönyörű ribizlis illat után valami elképesztően pocsék ízt kaptam az arcomba. Szappanos, keserű, még a kiköpés is fájdalmat okozott. Ezt a bort mindenki kiöntötte, két pont, és nem is akarok róla többet beszélni.
Maul Zsolt Lator 2006
A kóstoló (és a villányi sor) győztese nálam Maul Zsolt bora lett. Igaz, ez nem lepett meg, ezt a bort a 25 pannon csúcsbor kóstolásakor is szerettem. Itt is megjelent már a nálam az érettséghez kötődő paradicsom illat, de hamar elnyomta ezt az intenzív feketeribizli. Ízben a legkomplexebb tétel volt, gyümölcsös fűszerek és fűszeres gyümölcsök váltották egymást a számban. Lecsengése kifejezetten hosszú, az alkohol csak a legvégén fűt be egy kicsit. Elérte a bor a hét pontot.
Lelovits Pince 2006
A pince oportóját szerettük, ketten is, és szerettem most ezt a bort is. Illatában rumos szilvát találtam, jó adag fűszerrel nyakon öntve. Talán itt volt a legjobban beépülve már a tannin a kortyba, kerek és sima bort ittam, kellemes gyümölcsösséggel, jó hordófűszerekkel, és hosszú utóízzel. Erős hat pontot kapott tőlem.
Herold 2005
A pincéről már értekeztünk, pontosabban a kommentelők tették össze a történetet, köztük Gáborják Csaba is. Aki ide nem tudom milyen megfontolásból, de egy rossz évjárat tételét hozta el. Enyhén opálos, halvány bordó színű bort kaptunk a pohárba, egyszerű, meggyes, rumos diós illattal. Ízben is a szín sugallta testetlenséget, enyhe éretlenséget hozta a bor, az egyeszűrséget nem tudta, talán nem is akarta levetkőzni. A négy pontot azért elérte.
Kovács-Gressly Pince 2003
A kisjakabfalvi pincészet vendégszeretetéről, a tulajdonos-borász, Kovács István zongorajátékáról már sok jók hallottam, de a boraikat eddig még nem kóstoltam soha. A 2003-as franc a kifinomultságról szólt. Illatában is visszafogott volt, leginkább édes fűszeres, kicsit már-már parfümös jegyek jelentek meg benne. Ízben ugyanez az elegancia tűnt fel, semmilye nem nagy, könnyed, jól érhető, jól iható bor. Izgalmat ne várjunk tőle, de egy zongoraverseny közben könnyen lehet, hogy elfogy egy palack belőle. Erős öt pontra jó is volt.
A kóstoló után volt egy olyan érzésem, hogy a közeljövőben most nem szereplő cabernet franc-okat szeretnék kóstolni, ha van tippjük, hogy mit: mondják el!
Utolsó kommentek