Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magyar francok

Cabernet franc kóstoló a Borkápolnában

2009.10.05. 06:17 - vörös és fehér

Van a hetedik kerületben egy nagyon furcsa borbolt. Párszor már vásároltam ott, most először egy általuk szervezett fajtakóstolóra is elmentem. A Borkápolna egy műemlékvédelem alatt álló ház pincéjében található, és ezt a helyiséget a Regnum Marianum templom lerombolása után a papság misehelynek használta. Van egy szentkép is a falon, a gyóntatófülkéket pedig már a tulajdonos tetette be, ezzel is erősítve a kápolna-jelleget. Van ezen kívül rengeteg bor, minden borvidékünkről találhatunk érdekes tételeket (régebbi Orsolya boroktól friss Frittmannokig), persze az igazi ritkaságok kiválogatásához idő kell (pláne, hogy sajnálatos módon a honlapon a borválasztékot hiába keressük). Külföldi borokból a spanyol és portugál választék a legjelentősebb, de láttam uruguayi palackokat is. Viszont most nem nézegetni mentem, hanem cabernet franc-okat kóstolni, szám szerint 13-at.

A kóstolót szimpatikussá tette, hogy négy érintett borász is végigkóstolta a borokat, néha beszéltek is a borvidékük és a fajta viszonyáról, saját cabernet franc képükről. Hogy felismerték-e a saját borukat a sorban - nem tudom. A sorrendet a borvidékek adták, azon belül vakon kóstoltunk, először tehát négy egri, mátrai bort, kóstolási sorrendben az alábbiakat.

Tóth és Tóth 2007
A debrői körzetben dolgozó pincével már hársas utazásaim során találkoztam, most az egyik Tóth-tal is, aki elmesélte a saját cabernet-ideálját. Mint mindenki, ő is azért szereti jobban a franc-t a sauvignon-nál, mert korábban érik, kedvesebb, lágyabb. jobban eladható, kommunikálható bort lehet belőle készíteni. Nos, a jegyzeteim azt mutatják, hogy nekik 2007-ben nem ilyet sikerült. Inkább egy egyszerű ivóbort: illatában kis fűszer, enyhe meggyesség. Színe pirosas, ezzel összecseng a korty is - nem a test dominál benne. Érdekes volt, hogy a csersav mennyire külön áll még benne, ráadásul a teljes érettségről sem vagyok meggyőződve. Egyszerű három pontos bor.

Sike Tamás 2005
Sike bor ritkán kerül a poharamba, értek már csalódások a pince tételeivel. Ez a franc sem győzött meg arról, hogy ideje lenne változtatnom, noha az illatra felkaptam a fejem. Már-már déliesen meleg, feketeribizlis jegyek tolultak az orromba. A korty ezzel szemben egri, abban az értelemben, hogy a savak markánsan előtérbe helyezik magukat. Tudom, az évjárat sem volt kiemelkedő, ha szabad ezzel az eufemizmussal élnem, de az éretlenségre, a korty végére felerősödő savanyúságra ez sem lehet mentség. Három pontot adtam erre is.

Hadobás Pince 2007
Bevallom még sosem kóstoltam a pince boraiból, ha jól kerestem rájuk, akkor markazi lletőségű a pince. Ha jól rémlik, hiperekben láttam már boraikat, alacsony áron - ez sem volt több, mint 1000 forint a kóstolóhoz mellékelt árlista szerint. Ennyiért pedig remek vétel! Illata gyümölcsökkel van tele, a kortyban a savak játsszák főszerepet, de nem lógnak ki, meggyes-fűszeres a lecsengés, a csersav jelen van, de nem tűnik zöldnek. összességében egy nagyon korrekt bor, négy pontnál többet nem nyújt, de szerintem nem is volt ez a készítők célja.

Gál Tibor 2005
Az első etap legdrágább versenyzője most nem mutatott kirobbanó formát - de ezt a rövid sort épphogy csak megnyerte nálam. Nem adta könnyen magát a bor, sokáig kellett forgatnia poharat, hogy az enyhe fülledtség, zárkózottság mögül ki lehessen kaparni a ribizlis, kicsit földes illatjegyeket. A bor legnagyobb erényének az arányos, jó szerkezetet írtam fel, a savak korrektek az alkohol néha megbillen. A korty vége átmegy kicsit kesernyésbe. Erős négy pontnál nem jutott feljebb.

A négy szekszárdi tételt Németh János vezette fel, az elmúlt években elmondása szerint egyre több termelő veszi egyre komolyabban ezt a fajtát a borvidéken. Sok újdonságot ő sem mondott ennek okáról: érési biztonság, illetve a franc nem egy túl macerás fajta, ezért szívesen dolgoznak vele. A négy tétel meggyőző volt, bár bevallom őszintén, számomra nagyon hasonló jegyeket mutattak.

Tüske Pince 2006
A pincének több borát is kóstoltam már, a sillert szerettem nagyon, és év elején már ez a franc is lenyűgözött egyszer. Meleg, friss feketeribizli-lekvár illat áradt a pohárból, sejtetve, hogy itt az alkohol lesz a domináns. Aztán nem így lett, vagy nem teljesen, ugyanis meglepően szép savakat is találtam a kortyban. ami gyümölcsös, meleg és hosszú volt, a végén enyhe kesernyével. Most is elérte a hat pontot.

Németh Családi Pince 2007
Mint ahogy hat pontot adtam a Virághegyi bor honlap mögé bújt családi pince 2007-es borának is. A forró évjárat itt is lekváros illatokat adott, de nagy örömömre a savak nem lágyultak ebben a borban se le. Markáns, érett tannin színesíti a feketeribizlis, kicsit csokoládés kortyot. Szép bor, ha jól rémlik jó áron is.

Németh János 2007
János 2006-os cabernet franc-ja kis csalódás volt nekem, kíváncsian vártam ezt a bort. Nos, számomra a kóstoló egyik legjobb bora volt, a szekszárdi sorban pedig a legmagasabb pontot kaptam tőle, 100-as rendszerben. Itt is a feketeribizlit írtam fel magamnak, miután beleszagoltam a poharamba. (Én szóltam, hogy nagyon hasonlók voltak a borok!) A kortyban a hordó fűszerei is megjelentek, mellette a gyümölcsös, meleg jegyek uralkodtak. Kicsit talán lágyabb, mint az előző tétel, de komplexebbnek tűnt. Erős hat pontot adtam neki.

Mészáros Pál 2006
A Mészáros pince általában stabilan hozza a jó ár-érték arányú borokat, azonban igazán komoly bort még nem kóstoltam tőlük. Most sem. Ez a franc egy fiatalon megöregedd bor képét mutatta. Illatában megjelent már a paradicsomlekvár, némi zöldfűszerrel. Ízéből eltűntek a savak, az alkohol egyedül maradt. Jól mutatta a bor, hogy egykoron szép lehetett, most csak korrekt. Négy pont.

Villányból két termelő is jelen volt, Lelovits Tamás és a Herold pince értékesítési vezetője, Gáborják Csaba. A fajtáról újat ők sem meséltek, amit ezen felül megjegyeztek, hogy az elmúlt években a villányi hegemónia a franc-borok tekintetében kezd megtörni, a szekszárdiak szorosan a nyomukban vannak. Öt tételt kóstoltunk Villányból.

Kemendy Pince Válogatás 2003
Gyönyörű ribizlis illat után valami elképesztően pocsék ízt kaptam az arcomba. Szappanos, keserű, még a kiköpés is fájdalmat okozott. Ezt a bort mindenki kiöntötte, két pont, és nem is akarok róla többet beszélni.

Maul Zsolt Lator 2006
A kóstoló (és a villányi sor) győztese nálam Maul Zsolt bora lett. Igaz, ez nem lepett meg, ezt a bort a 25 pannon csúcsbor kóstolásakor is szerettem. Itt is megjelent már a nálam az érettséghez kötődő paradicsom illat, de hamar elnyomta ezt az intenzív feketeribizli. Ízben a legkomplexebb tétel volt, gyümölcsös fűszerek és fűszeres gyümölcsök váltották egymást a számban. Lecsengése kifejezetten hosszú, az alkohol csak a legvégén fűt be egy kicsit. Elérte a bor a hét pontot.

Lelovits Pince 2006
A pince oportóját szerettük, ketten is, és szerettem most ezt a bort is. Illatában rumos szilvát találtam, jó adag fűszerrel nyakon öntve. Talán itt volt a legjobban beépülve már a tannin a kortyba, kerek és sima bort ittam, kellemes gyümölcsösséggel, jó hordófűszerekkel, és hosszú utóízzel. Erős hat pontot kapott tőlem.

Herold 2005
A pincéről már értekeztünk, pontosabban a kommentelők tették össze a történetet, köztük Gáborják Csaba is. Aki ide nem tudom milyen megfontolásból, de egy rossz évjárat tételét hozta el. Enyhén opálos, halvány bordó színű bort kaptunk a pohárba, egyszerű, meggyes, rumos diós illattal. Ízben is a szín sugallta testetlenséget, enyhe éretlenséget hozta a bor, az egyeszűrséget nem tudta, talán nem is akarta levetkőzni. A négy pontot azért elérte.

Kovács-Gressly Pince 2003
A kisjakabfalvi pincészet vendégszeretetéről, a tulajdonos-borász, Kovács István zongorajátékáról már sok jók hallottam, de a boraikat eddig még nem kóstoltam soha. A 2003-as franc a kifinomultságról szólt. Illatában is visszafogott volt, leginkább édes fűszeres, kicsit már-már parfümös jegyek jelentek meg benne. Ízben ugyanez az elegancia tűnt fel, semmilye nem nagy, könnyed, jól érhető, jól iható bor. Izgalmat ne várjunk tőle, de egy zongoraverseny közben könnyen lehet, hogy elfogy egy palack belőle. Erős öt pontra jó is volt.

A kóstoló után volt egy olyan érzésem, hogy a közeljövőben most nem szereplő cabernet franc-okat szeretnék kóstolni, ha van tippjük, hogy mit: mondják el!

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos kétpontos hárompontos hétpontos cabernet franc gál tibor herold lelovits kemendy tüske sike németh pince mészáros pál tóth és tóth németh jános maul hadobás kovács gressly

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr231427691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2009.10.05. 07:40:24

@Benikuty:
A számból vetted ki a szót:)

Brake 2009.10.05. 07:41:35

Szekszárdról a Borműhely 2007-es Franc-ja (Pálos Miklós). Ritka élmény volt a szüreti fesztiválon megkóstolni.

py 2009.10.05. 09:30:28

Komolyabb Mészáros borok biztosan akadnak. 2003-ból a Merops küvé (bordói) igen szép volt, ugyanabból az évből a Bodzási kékfrankos pedig az egyik legnagyobb KF-élményem (Ebből tudtommal Szentesi J. is nagyobb mennyiséget halmozott fel a Maligánban annakidején). Azóta lemaradtam, nem tudom, az újabb évjáratok felső kategóriája hozta-e ezt a színvonalat. De a témánál maradva van cabernet franc válogatás is ("Hidaspetrei"). A cikk emellett nem tett igazán boldoggá, mert pont most vettem a sima CF-jukból... (Erről jut eszembe, az Auchan-borakció kimaradt a szórásból, ahogy az új BT-os is.) De majd letesztelem magam.

A "baráti konkurencia" pedig éppen a TI CF-ról ír.

peer_gynt 2009.10.05. 10:50:23

Tüske 07-et várjátok türelmetlenül. Hordóból volt szerencsém hozzá, palackba követeltem, de Halmai Csaba azt mondta még picit várunk. Nagyon komoly anyag. És Takler természetesen. mind a 07-es alap, és a 06-os válogatás is szívemhez közel áll nagyon.

E1510 2009.10.05. 11:02:54

Ugyanebben a sorban Merfelsz 07 cf-et 7 pont köré, Iványi Zsófi 07-es alap (nem szelekció) franc-ját erős 6-ra lőném be.

lackó 2009.10.05. 11:13:21

Lelovits Gábor rendes nevén Lelovits Tamás :)

Érdemes odafigyelni rá!

anggurputih 2009.10.05. 11:19:15

Kéthelyről Dr. Achs Cabernet Franc Prémium 2007 vagy a Dr. Achs Cabernet Franc klasszikus 2007 ár és ízben is nyerő!

vörös és fehér 2009.10.05. 11:20:42

@lackó: természetesen Tamás, kösz.

Friend of Wine 2009.10.05. 11:50:45

Kóstolásra érdemes CF-ek:
Vesztergombi Ferenc Reserve 03,06
Vesztergombi József 03,06
Takler Reserve 04,06
Weninger 03,06
Pálos Miklos Eposz 07
Gere-Weninger 02,03,06
Gere 05 Válogatás
Bock Feketehegy 04,06
La Vida 03

lackó 2009.10.05. 12:06:05

@Friend of Wine: hú, az a CF Feketehegy tényleg mekkora bor. Asszem az egyik legszebb élményem a fajtáról.

@vörös és fehér: 1-1 :)

Friend of Wine 2009.10.05. 13:16:57

@lackó: melyikre gondolsz a 2004-esre?

Benikuty 2009.10.05. 13:38:35

Urak, nem kéne egy franc kóstolót szervezni?
Én viszem a Tóthot:)

lackó 2009.10.05. 13:50:02

@Friend of Wine: nem, azt hiszem '03-as volt, de nem vagyok már benne biztos, hazafelé elhagytam a legutóbbi franc kóstolónk jegyzetét...

@Benikuty: Lelovits.

kukko 2009.10.05. 15:45:54

Legutóbb a Bolyki 2006-osához volt szerencsém, az is nagyon finom volt.

vörös és fehér 2009.10.05. 18:00:46

a tippeket köszönöm, pár borról azért már megemlékeztünk mi is itt-ott, ezeket gyorsan ide rakom egy csokorba:

Bolyki franc:
alkoholista.blog.hu/2009/06/02/bolyki_janos_cabernet_franc_2006

Borműhely Eposz (legutóbb):
alkoholista.blog.hu/2009/09/11/tucatnal_is_tobb_jo_bor

Takler, Weninger, Malatinszky:
alkoholista.blog.hu/2009/01/08/bosegszaru

Malatinszky még egyszer:
alkoholista.blog.hu/2008/12/12/malatinszky_a_magasban

és végül a nekem nagy csalódás; Iványi:
alkoholista.blog.hu/2009/05/07/lefolyoborok

Mr Chablis 2009.10.05. 18:05:21

Tavaly kisérleteztünk Vida Péterrel, a 2007-es CF-t egy vadonatúj Seguin Moreau 300 literes hordóba tettük. Az eredmény nagyon jó lett. Ugyanezt megtettük a Merlot-val is. Érdemes megkóstolni.

Mr Chablis 2009.10.05. 18:07:12

Szívesen megszervezek egy kóstolót, mindenki hozza a maga kedvencét. Helyszín: Budapest, XII.ker. Maros u 28 John Bull Pub étterem. Javasoljatok időpontot.

vörös és fehér 2009.10.05. 18:10:20

@Mr Chablis: a merlot-n már túl is vagyunk:
alkoholista.blog.hu/2008/11/25/premier_elott

A felajánlás nemes, köszönjük, kedves kommentelők, nosza.

omega14 2009.10.05. 20:29:31

A Bolyki Jani '06 CF-ját sem hagynám ki. Még mindíg remek :-)

alkoholista.blog.hu/2009/06/02/bolyki_janos_cabernet_franc_2006

omega14 2009.10.05. 20:30:46

Bár most nézem már beszúrtad .-)

2009.10.05. 21:22:50

Jekl CF Válogatás 2006 (sajnos drága)

folkdancer 2009.10.06. 10:29:23

Mi is múlt hét szerdán tartottunk baráti CF kóstolót az alábiakkal:
Tüske 2006, Vesztergombi J. 2006, Feind 2006, Bolyki 2006, Tiffán 2007, Mészáros Hidaspetre 2006, Vylyan 2006.

A Hidaspetre és a Vylyan egyértelműen tarolt. Tiffán új játékos, Etyeken találkotunk vele még saját címke nélkül, ajánlom figyelmetekbe.

folkdancer 2009.10.06. 10:30:15

Mármint nem a borász új, csak ez a CF (nem rég lett letötlve) :)

Türkménbasi 2009.10.06. 10:57:10

@vörös és fehér: Ez a Kovács-Gressly CF az akácfahordós volt?

vörös és fehér 2009.10.06. 11:41:07

@Türkmenbasi: megmondom őszintén: fogalmam sincs róla.

Szebb jövőt... 2009.10.07. 02:16:52

Bolyki '06,Ebner '07.Igaz a fentieknél mindkettő legalább egy ezressel (sőt) drágább.Kivéve a Latort,annál csak 5-800-al,ha jól emlékszem.Ebben a kategóriában a Vesztergombi alap CF is minden évben hozza a megbízható jó formáját.

E1510 2009.10.07. 11:28:28

@vörös és fehér: a 07-es Iványi CF-et ajánlottam a sorba, nálam több alkalommal bizonyított. A lefolyóba (itt alkoholista.blog.hu/2009/05/07/lefolyoborok ) a 06-os ment, de ahhoz nem volt szerencsém.

Briós 2009.10.07. 13:08:28

@Mr Chablis: A Cabernet Franc kóstolóba szívesen beszállnék egy Németh János 2007-essel vagy egy Vylyan 2006-ossal!

Briós 2009.10.07. 13:14:03

@Briós: Ja, és időpont javaslat jövő hét csütörtök vagy péntek (okt. 15-16)

Muslica 2009.10.07. 14:46:49

Nalam a legjobb CF ever: Duzsi Tamas 2002 Barrique. Volt belole 3
palackkal, legutobb juliusban ittam, tartja magat tisztessegel, oregedesnek semmi jele. Meg egy van, de azzal megvarom a kovetkezo gyerek szuleteset... :)

Mr Chablis 2009.10.08. 14:58:23

Nos Uraim! Lépjünk a szervezés mezejére: Eddig Mr Briós és jómagam vagyunk felajánlásban. Az időpont október 15.este 6 óra. A helyszín a John Bull Pub különterme. Várjuk a jelentkezéseket további CF felajánlásokkal. A pogácsát én hozom.Na jó, a vizet is.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.10. 07:49:56

@Mr Chablis: én beszállnék, van elég sokminden (orsolya06, vylyan forgalmi06, bock ördögárok sel06 (forgalomba nem került), malatinszky kúria06 /ez utóbbi kettőt még fektetem/,) stb. Dúzsi 2002-ről hasonló a véleményem, nemrég bontottam én is, remek bor.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.10. 07:51:25

Van egy Chateau Lagarette Cuvée Cyrus 2005 is, neve ellenére tiszta CF és elég zúzós...

gyedjmaroz 2009.10.26. 15:02:54

CF favoritok: Juhász Péter 2005 és Bock József 2006
süti beállítások módosítása