Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Soproni ászok II.

Jandl és Pfneiszl

2009.11.05. 06:35 - palack

Múlt héten az Iparművészeti Múzeum aulájában vendégeskedett a Soproni borvidék. A tavalyi bemutatóhoz hasonlóan idén is maradt bennem hiányérzet az összképet és a kiemelkedő tételek kiemelkedését tekintve egyaránt. Szerencsére (ahogy ő mondaná) ügyesen megírta ezt már előttem és helyettem Albert Gazda, aki szintén ott volt persze; én pedig csak egyetértőn bólogathatok, illetve kényelmesen linkelhetek. Bár egy éve már kaptam kapanyéllel a fejemre ezért, most mégis újra olyat játszottam, hogy megvásároltam kettőt a kedvenceim közül, és róluk írok részletesebben - 46 rám mély benyomást nem tevő bor futólagos említése helyett. Az egyik befutó az este számomra legjobb kékfrankosa, a másik pedig az este legjobb shirazbőrbe sodort kékfrankos dzsointja lett.

Pfneiszl Kékfrankos Vad Dolog 2006

A hátcimke szerint a Pfneiszl család 2006 óta Jimi Hendrix Troggs-feldolgozását dúdolja a bioorganikus művelésre való áttérés mellékhatásaként. Az alap Újra együtt mellett/fölött ez a prémium kékfrankosa a pincének. Háromezer ötszáz forintért vettem.

Érdekes, erősen lilába hajló bíbor színű, sötét maggal jól láthatóan halványodó gyűrűvel. Illata mély, fűszeres és vonzó. Sok mindent meg lehet benne találni: meggyet, fehércsokoládét, rózsaborsot, kávét, földes jegyeket. Szájban közepes testű, nagyon zamatos és stabil szerkezetű. Hordóval gazdagon és szépen fűszerezett édes gyümölcsösségét finoman kesernyés cseresség próbálja kiegyensúlyozni. Tanninjai simogatóak, bár nincsenek sokan, hiszen kékfrankosról beszélünk. Talán egy kicsit élénkebb savakkal magasabb és izgalmasabb lehetne, ám így is jóízű és jóleső. Maradékcukor alighanem segít ennek elérésében. Nem akar túl nagy lenni, de a vékony, savas kékfrankos típustól is nagyon messze áll. Lecsengése elég hirtelen bukó, aztán mégis szépen hosszan kitart. Nem egy elgondolkodtató terroir-bor, hanem inkább egy kedves, szórakoztató, fiatalos mégis fajsúlyos darab. Eléri a 6 pontot.

Jandl Shiraz Kohlenberg-dűlő 2007

A pince boraival sosem volt bajom, de igazán emlékezetes tételbe sem sikerült még belefutnom tőlük. Most igen, bár egy kicsit másképp, mint ahogy azt vártam volna. Háromezer forintért vettem.

Kicsit pinot-s beütésű, barnás, lilás bíbor színű bor. Illata közepesnél intenzívebb és számomra igencsak meghökkentő volt. Bizony írtam már le vad dolgokat arról, hogy mit érzek néha a pohárból, de ez az asszociációm még engem is meglepett. Fű. De most nem egy rétre gondolok, hanem a spangli szagára. A meglepetés mellett meggybefőtt tejszínnel és nyers sonka is felfedezhető. Izgalmas. Megkóstolva már kevésbé. Cseppet a hagyományosnak tekinthető soproni stílushoz közelít. Meglehetősen savvezérelt a korty, ám szerencsére finom, üde gyümölcsösség kíséretében. Egyáltalán nem testes, és a fajtára gyakran jellemző gazdag, nehéz fűszeresség is csak nyomokban vehető észre. Inkább élénk és frissítő. A végéhez közeledve megmutatja magát egy kis tannin is, ami kissé tapadós sajnos, ám legalább nem sok. Lecsengése intenzív, nem túl hosszú, de finom. Pont olyan, amilyennek a kékfrankosok zömét (és nem csúcsborokat) szerettem volna érezni ezen a kóstolón. Valahol 5 és 6 pont között.

Címkék: 2006 kóstolás vörös hatpontos ötpontos kékfrankos sopron jandl pfneiszl syrah 2007 pfneisl

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr641494539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.05. 06:57:48

Fején találtad a szöget palack!
Én már túl vagyok a soproni shiraz csalódásaimon. A Pfeneiszl 2005-ös shiraza nevetséges, ez a Jandl (leírásod szerint hibás(?)shiraz pedig sírni való. Idekívánkozik még a pofátlanul drága és vacak 2006-os Kreinbacher Birtok Syrah somlóról és a borkarambol tökéletes egységet alkot!
Összehasonlításnak a Bécsben vásárolt 2002-es Bin 28 Kalimna Shirazt nyitottuk a Penfoldstól. (Nagyszerű bor, erős 8 pont!)Aki shiraz-t ír a borára az vállalja.
Igazad van palack, a soproni shirazok legtöbbje nem más mint félrecímkézett kékfrankos!

Octopus 2009.11.05. 09:13:52

@Kóstolómester: nekem nem tűnik ilyen sötétnek a helyzet. A 2005-ös Pfneiszl-t csak futólag kóstoltam, de egyáltalán nem tűnt rossznak, a 2004-es meg eszméletlen jó volt. A Kreinb. tényleg drága, de nekem a bor tetszett, csak az ára nem... nyilván más stílusú borok, mint a Penfolds, szerencsére. Nem mintha ne lennék oda utóbbiért ;)

palack 2009.11.05. 09:41:49

@Octopus: Bizony én sem lennék ilyen szigorú. Tény, hogy nem ezeken a soproni vagy somlói shirazokon mutatnám meg a fajtát egy érdeklődőnek, ám attól még nem rossz egyik említett bor sem.

alföldi merlot 2009.11.05. 10:29:30

@Kóstolómester: Nekem az egyik kedvenc syrah-m a 2002-es Weninger. És itt egy nagy tesztben a 2000-es Weninger kapja a legmagasabb pontszámot (holtversenyben): alkoholista.blog.hu/2009/01/06/syrah_vagy_shiraz

Kóstolómester (törölt) 2009.11.05. 12:40:47

Ah! A 2002-es Spern Steiner Syrah az egy csúcs bor, az ifjabb Weningerrel kóstoltam a 2001-es Frettner-el együtt, bár az jóval vékonyabb de még igy is külön kategória bármelyik más soproni termelőhöz viszonyitva.

badborbi 2009.11.06. 15:42:38

Szia!

Furcsának tartom, hogy a soproni borvidéken egy pincénél Shirazt pontozol. Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországon szinte lehetetlen jó Shirazt készíteni. Ráadásul ez alatt az ár alatt nem is kapsz magyar shirazt sehol.

Sopron minden borszerető számára kékfrankossal egyenlő. Rosszul tetted, hogy nem kékfrankost kóstoltál mert akkor alkothattál volna véleményt Jandl pincészetről vagy bármelyik más soproni pincészetről.

Egyébként a kékfrankosuk jó árban van és kitűnő emlékeim szerint. Ráadásul találkoztam egy kóstoláson tavaly velük és emberileg is megállták a helyüket első látásra.

Nálam most a cikk írója ezért kettes alát kap!!!

palack 2009.11.06. 16:07:22

@badborbi: Ahogy leírtam, azért írtam a Jandl Shirazról részletesebben, mert érdekesnek tartottam. Kékfrankosukat is kóstoltam, az kevésbé volt emlékezetes.

(Egyébként van olcsóbb shiraz, pl:
alkoholista.blog.hu/2009/09/17/voros_narancs
de Jandléké jobban tetszik.)

Amúgy nekem is nagyon szimpatikusak Jandlék, ám az ilyen tényezőket próbálom nem bevenni a pontozásba.

dagadtos 2009.11.06. 16:54:32

Kedves badborbi, eltekintve attól, hogy szűretlenül pakolod itt a marhaságokat egymásra, és semmilyen aspektusból nincs igazad, emlékeztetnélek arra, hogy amennyiben egy pincészet/borvidék pénzért forgalomba hoz valamit, akkor az alapján nyilvánvalóan megítélhető.

badborbi 2009.11.06. 17:38:19

@dagadtos:

Természetesen megitélhető de a ne nem tartom helytállónak a Soproni Borvidéknél felsorolni a shirazt. Ez alapján nem lehet egy soproni pincészetet meghatározni mivel az egész országban jelenleg ez egy kisérletezés a szőllő fajtával.
Egyébként palack válaszát teljes mértékben elfogadom még a tied elég primkora sikeredet... No de nem baj!

meru 2009.11.07. 15:53:12

@badborbi: Azt nem tudom, hogy miként tudod kijelenteni, hogy nálunk lehetetlen jó shirazt készíteni. Ha az ördögöd a részleteidben lakozik, vagyis újvilági stílű shirazra és nem syrahra gondolsz, akkor lehet, igazad van. De, ha a szőlőfajtára, és az abból Rhone-völgyi stílű bor elkészítésére gondolsz, akkor tévedsz. Pl. Orsolya 2006 syrah, amihez ugyan türelem és alapos dekantálás kell, de remek. Meg talán kissé fölényes a hangvételed. De hát végül is borblog, és nem karakterformáló hely ez.
süti beállítások módosítása