Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Matt Skinner bevallotta

Sosem kóstolt borokról írt a sztársommelier

2009.11.18. 12:00 - BOB

Jamie Oliver sommelierje beismerte, hogy olyan borokat is ajánlott legutóbbi könyvében, melyeket sosem kóstolt. A Mitchell Beazley által kiadott The Juice 2010 című könyvben (a képen ennek előző évi kiadása) Skinner olyan újvilági borokat jelölt meg, melyek hónapokkal a könyv kéziratának leadása után kerültek csak palackba. A turpisságra az új-zélandi The Listener magazin borszakírója, Michael Cooper derített fényt. Cooper állítása szerint Skinner nem ajánlhatott új-zélandi borokat hónapokkal azok piaci premierje előtt, mi több: mielőtt Cooper és az új-zélandi borsajtó egyáltalán kóstolhatta volna őket.

A decanter.com ezért nyilatkozatra bírta Skinnert, aki a következőt írta: „Elkerülhetetlen, hogy minden, általam ajánlott bort az ajánlás előtt megkóstoljak. Mindamellett vannak olyan borok, melyek évjáratról évjáratra konzisztens minőségűek, népszerűek, jó ár-érték arányúak és elérhetők is. Mindenképp szerepeltetni akartam őket, mert tudom, hogy az olvasók méltányolják ezt. Tettem mindezt úgy, hogy a borok melletti kóstolási jegyzetekben - az aktuális és az előző évjáratok alapján - főként az alapvető aromák és az ajánlott étel-párosítások szerepeltek.”

Ugyanakkor semmi jel nincs arra, hogy a borok melletti jegyzetek valóban csak erre fókuszálnának. A Margaret River vidékéről származó Vasse Felix Semillon Sauvignon Blanc mellett például ez olvasható: „Szájban friss mint egy margaréta, ajakbizsergető savakkal díszített, csaknem lehetetlen letenni.”

A 2009-es évből ajánlott borok a következők voltak: Jacob's Creek Riesling 2009, Nepenthe Adelaide Hills Sauvignon Blanc, Vasse Felix Semillon Sauvignon Blanc, Brown Brothers Moscato, Unison Rosé, Hawkes Bay, New Zealand és a chilei Doña Dominga Old Vines Chardonnay.

Skinner minden évben januárban írja meg a kóstolási jegyzeteket, ezeket májusban véglegesíti, majd a kézirat nyomdába kerül, hogy októberben már polcokon lehessen. A kérdéses borok legtöbbjét ugyanakkor csak június-július folyamán palackozták, illetve mutatták be.

Hillary Lumsden, a könyvet kiadó Mitchell Beazley megbízott szerkesztője a következőt nyilatkozta: „A könyv első kiadásakor, 2006-ban olyan olvasói visszajelzéseket kaptunk, miszerint mire a könyv a polcokra került, a benne szereplő borok épp kiürültek onnan, vagyis a könyv gyakorlatilag már megjelenése napján elavult volt. Ennek az éremnek két oldala van. A miénk az, hogy minél frissebb, minál aktuálisabb információkat akarunk megjelentetni, a másik oldal pedig Cooper álláspontja. A The Juice-ban szereplő borok nagy többsége nem igazán évjárat-érzékeny, a legtöbbjük évről évre konzisztens”.

A GQ magazinban nemrég megjelent cikkében ugyanakkor Skinner ezt írja: „Fontos megjegyezni, hogy minden év különbözik a másiktól, nincs két olyan év, mely minden szempontból ugyanolyan lenne. Ez az Anyatermészet szépsége.”

A kiadó Mitchell Beazley nyilatkozatában leszögezte: „Mindig is arra törekedtünk, hogy az általunk adott tanácsok pontosak legyenek, és a piacon kapható borokra vonatkozzanak”.

Mitchell Beazley az Egyesült Királyság vezető boros kiadója, szerzőinek listáján szerepel Hugh Johnson és Jancis Robinson (A Bor Világatlasza), Andrew Jefford (The New France), Stephen Brook, Michael Schuster és több, vezető brit borszakíró.

Forrás: Decanter

Címkék: botrány jamie oliver matt skinner michael cooper mitchell beazley

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr201533665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.11.18. 12:11:38

"S Ágnes asszony a patakban
Régi rongyát mossa, mossa..."

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.11.18. 12:17:56

Természetesen minden anyagi érdekeltség nélkül dicsérte a sosem kóstolt borokat! Csak azért, hogy meglegyen a terjedelem! A könyveladás nem kóstolt borok után befolyt arányos összegét felajánlotta a kalkuttai sziámi ikrek "szent brünhilda őrjöngése" rendház javára!

Johnny Zuschlag 2009.11.18. 12:51:30

Drága Fidel, nem lehet kizárni a korrupciót, persze, de azért nem Magyarország az egész világ, simán lehet például, hogy egy brit sztársommelier keres annyit, hogy eszébe se jusson pusztán anyagi érdekből ajánlgatni valakinek a borát. Britannia ilyen mesevilág, egy Wonderland kvázi. Például van olyan brit autós műsor, amiben a nagy gyártók autóit rendszeresen szidják, mint a bokrot.

hegyaljai 2009.11.18. 13:36:08

Ha magyar borokról írt volna, még kóstolás nélkül is elfogadtul volna, hogy bekerüljünk.

Ferraiolo 2009.11.18. 13:51:06

@Johnny Zuschlag:
Csak egy kis helyesbítés: a fiatalember nem brit, hanem ausztrál. Valószínűleg éppen ezért is fontos neki az ausztrál borok népszerűsítése, ami a fenti lista legnagyobb részét képezi:)
Ha én lennék ő, biztosan kérdés és kóstolás nélkül ajánlanám pl. Szepsy István vagy Demeter Zoli, és még jó pár hazai termelőnk borait, akiknél az évjárat természetesen nem, de a minőség konzisztens. Persze, ha szakmai szemmel értékelném munkásságomat, ilyet nem tennék soha, de ha az országom bornagykövetének tekinteném magam, akkor egyértelműen:)
Amúgy én csípem a srácot. Jó arc és lazán áll a borokhoz.

lackó 2009.11.18. 13:53:25

@Ferraiolo: az ajánlattal nincs is gond, én is megtenném, itt a gond inkább azzal van, ahogy értem, konkrét leírást adott a borokról. Ez viszont már nagggyon ciki :D

a boltos 2009.11.18. 14:20:15

Vigyázzunk, nehogy Mr. Skinner útjára lépjünk...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.18. 15:05:54

Ettől a gyíktól nem kell könyvet venni, és nem azért mert kamuzott a borokkal. Tudom, hogy extrém, de ránézésre nem veszem meg az ilyesmit.

pecz 2009.11.18. 15:33:27

Ferraiolo!

Mondjuk Szepsy Istvannal megjarhatnad. Fel evvel a varhato piacra kerules elott ajanlod vmelyik borat (szajban friss roppanos, vegen kis kesernye), aztan a mester ugy dont, hogy azt megsem engedi ki a piacra, mert a vegen ott van egy kis kesernye...

JT · http://realty.blog.hu/ 2009.11.18. 15:35:15

Ez egy tipikus Jamie Oliver-Nigela Lawson jelenség. Helyes fiatal fiú, lezser, jól mutat a nagyvonalú trendi fotókon, olyan kifejezéseket használ mintha egy szépíró szlenget beszélne. Nagy show. Kevés valós teljesítmény mögötte. Ki meri kimondani, hogy Jamie rossz szakács? Egyébként érdekel ez valakit? Nem nagyon, a lényeg a színes és nagy gesztusokat tartalmazó show, az eladott tv műsorok, szakácskönyvek, konzervek... (Bocs, hogy engem idegesít, amikor egy angol nyikhaj elmegy Olaszországba a halászokat tanítani halételeket olaszosan főzni..) Egyébként hogyan lehet egy ilyen nagy volumenű profi show-t elrontani? Ha olyan tökfej vagy, hogy bevallod, meg se kóstóltad amiről véleményt adtál.....

elzee 2009.11.18. 16:29:18

nem meglepő... itthon nem egy borkereskedő alkalmazza ezt a gyakorlatot.

nick: 2009.11.18. 21:07:46

gáz a kölyök

mostmár valszeg boros körökben mondás lesz a "meckinör is dícsérte" :-P :-D

Ferraiolo 2009.11.19. 00:33:54

@pecz:
Ezt a véleményed mondjuk osztom:)

nick: 2009.11.19. 01:02:23

@Ferraiolo: én csak a kis "m" betűt nem ;-)

KF 2009.11.19. 15:48:23

Szerintem van borász is, aki kóstolás nélkül dobja piacra a "terméket" XD

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.11.19. 17:53:26

@Johnny Zuschlag: miért van az, hogy bármit kommentelek itt, azonnal jön valaki és cáfolgatni kezd. Ez egy nyílt és bevallott csalás, nincs pardon.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2009.11.24. 14:12:25

Ez bizony előre megfontolt üzleti okokból elkövetett csalás
süti beállítások módosítása