Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Saját örömömre

Válibor Badacsonyi Olaszrizling 2008

2009.11.26. 10:45 - vörös és fehér

Sok minden befolyásolja azt a döntésemet, hogy épp milyen bort bontsak estére. Van, hogy ételhez bontok egy palackot, van, hogy a hangulatomhoz. Néha jól esik a megszokott, bevált termelőkhöz ragaszkodni, de egyre többször keresek valami újat, ismeretlent. Ilyenkor óhatatlanul is pofára esek jó párszor, és gyorsan visszamenekülök a megszokotthoz. De sosem adom fel, és újra meg újra borboltosokat zaklatok, hogy mutassanak valami ritkaságot. Az viszonylag ritkán fordul elő, hogy borbarát ismerősöm hoz valamit, amit még sosem kóstoltam, és ebből valami nagyon jó sül ki. Most viszont így jártam – kaptam egy bort napközben, este pedig pont olyan hangulatban voltam, hogy azon nyomban meg is bontottam. Aztán három napig örültem.

A badacsonyörsi Váli Borászatról, bevallom, sosem hallottam eddig. Informatív honlapjáról sok mindent megtudtam a pince hátteréről, leginkább persze azt, ami a palackon is ott virít: Váli Péter a saját örömére kezdett el bort készíteni. A szenvedély odáig fajult, hogy a kéthektáros birtok új célja a pénzügyi nullszaldó, hosszabb távon pedig egy öthektáros kézműves pince felépítése. Szimpatikus filozófia. A fajtaválaszték egyrészt tipikusan Balaton felvidéki, másrészt átgondolt, van könnyedre hangolt muscat ottonel – budai zöld házasítás, fröccsbonak szánt budai zöld, kéknyelű, olaszrizling, szürkebarát, és pinot noir – manapság már ez sem meglepő ezen a vidéken, Szászi Endrénél is kóstoltam ebből a fajtából szűrt bort.

Hozzám az olaszrizling jutott el, ami részben acélban, részben új fahordóban érlelődött, fél évig, majd palackban pihent. Nálam pedig pohárba került. Kiöntéskor is látszott: tiszta, tükrös bort kaptam, szalmasárga színűt. Forgattam a poharat, néha beleszagoltam, és kellemes, virágos illatokat éreztem. Melegedve megjelentek az édeskés, hordóból származó illatjegyek is, nem elnyomva a szintén felbukkanó mandulás, ásványos jegyeket. A korty hibátlan – lendületes, tartalmas. A végén megjelenik a fajtára jellemző keserűmandula is, ami után én újabb pohárral töltöttem. Aztán úgy alakult, hogy maradt másnapra, sőt, harmadnapra is; semmit nem vesztett értékeiből a bor, sőt. Talán másnap még jobban is tetszett. Vagy csak jobb hangulatban voltam, nem tudom. Mindenesetre a címkével ellentétben nem érzem azt, hogy ezt a bort csak a maga örömére készítette volna a borász. Az enyémre is.

5-6 pont határán táncoló tétel, 1500 forintos áron igazi best-buy.

Címkék: olaszrizling hatpontos ötpontos best buy badacsony 2008 váli

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr251552681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Türkménbasi 2009.11.26. 16:39:56

Mindig örülök ha új és jó rizlingről írtok, mivel a kedvenc fehérbor fajtámról van szó.

Én is gyakran kísérletezek, de legutóbb a szigligeti Güns Pince ARANY! meg hűde EZÜST! érmes boraival pórul jártam.
(csalódottságomon csak a honlapjuk harcias címe enyhített kicsit: www.gunspince.hu :-)

Janusbor 2009.11.27. 16:01:42

Kedvenc badacsonyi termelőnk! Minden bora gyönyörű! Tipp: Kéknyelű

Hullafotós 2009.12.11. 11:24:00

Nekem kedvenc balatoni termelőm.
A kritikusan fogyóban lévő Luca borából rezerválnom kellett egy kisebb kontraktust.
süti beállítások módosítása