Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kit tud többet a pezsgőről?

2009.12.08. 18:08 - Az Alkoholisták

A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe, Szepsyről, Bárdos Saroltáékról, Szentesiről, Légliékről is lehetett hallani a többi között (az Etyekiektől pedig mindenki természetesnek veszi, ha degorzsálgatnak egy kicsit a pince végében), és a próbálkozások száma egyre szaporodhat, pláne, ha a lehetetlen jövedéki szabályozást (a borral szemben a pezsgőt literenként száz forint feletti jövedéki adó sújtja, amit ráadásul előre letétbe kell helyezni) sikerülne megváltoztatni. Ezügyben keressük Sas Józsefet.

Mivel a hazai pezsgőszezon talán épp a fogyasztási kultúra súlyos hiányosságai folytán szinte egyetlen napra, Szilveszter éjszakájára korlátozódik, nyilvánvaló, hogy a pezsgős kampányokat az ünnepi hetekre kell időzíteni. Ezt tette a Magyar Borklub is, amikor a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának védnökségével pezsgőkvízt hirdetett a közönség pezsgőügyi ismereteit fölmérendő és bővítendő. Egy mailcímmel, jelszóval lehet töltögetni.

Címkék: pezsgő

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr421583989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniás 2009.12.08. 21:58:33

Szegény borászokat hagyni kellene, hogy a borból megéljenek és ne kelljen olyan lábvízzel foglalkozniuk, mint a pezsgő.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.08. 22:09:35

A Champagne "lábvíz" szerény véleményem szerint a világ legnagyobb itala. Én 2002-es Veuve Clicquot-el köszöntöm az újévet.
Nóniás...ismereteid erősen hiányosak?

Kopi3.14 2009.12.08. 23:03:53

@Kóstolómester: szerintem is borzalmas lötty a pezsgő, bármilyen márkás, minőségi. S én is vallom, a jó borból vétek pezsgőt csinálni, a rosszból meg maximum ecetet.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.08. 23:08:46

Garamvári Vencel pezsgőjével köszöntöttem egyszer az Újévet, pont akkor, amikor az év borásza lett. Na az a pezsgő ízlett nekem. Azon kívül eddig egy sem, bár én is a Szilveszterkor és máskor nem típusú fogyasztó vagyok, mert nagyon hamar megfájdul tőle a fejem.

Azóta se láttam sehol Garamvári pezsgőt. Ha esetleg valaki tudna segíteni...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.08. 23:16:41

A lányok szeretik. Azoknak is való.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.08. 23:17:02

Ezt a pár lökött kommentet olvasva nem csodálom, hogy a magyar pezsgőkultúra még gyerekcipőben jár... azért ezt nem gondoltam volna. Vagy ezek is csak index főoldalról beesők, mint én?
A pezsgő az egyetlen bor, amely minden ételhez és minden alkalomhoz egyaránt talál, ha pezsgőt adsz, nem hibázhatsz, ezért az alkoholfogyasztásom 90%-a pezsgő :) kedvencem a Pierre Peters Blanc de Blancs, jó száraz és hihetetlenül aromás, a buborékok nyomán millió pici ízrobbanás minden korty, nyami.

kifli 2009.12.08. 23:19:36

Királyudvar pezsgő igen jó

336 2009.12.08. 23:26:36

@Krajcs: Majd egyszer rájössz...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.08. 23:37:46

@336: De ugye csak, ha szerencsém van? :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.08. 23:39:06

Nagy kár pedig, mert a pezsgőnél alkalmibb ital nincs, ezért ritkán kell fogyasztani, de akkor kötelező.

Sákif za morro? 2009.12.08. 23:53:25

A pezsgőt fikázók isszák valószínűleg a bort kólával. :-o

A kétkedők egyszer kérjenek meg egy hozzáértőt hogy kóstoltasson velük pezsgőt és meséljen róla. Át fogja formálni az értékrendjüket.

MCMLIX 2009.12.09. 00:38:07

Bocs, de ez itt a MŰVELT alkoholisták blogja. Ha nem szereted, ok, nem kötelező. De a fikázásod nem érdekel minket. Nem tom, Te mit szólnál, ha én a Te kedves italodat fikáznám?

MCMLIX 2009.12.09. 00:43:47

"lábvíz", "borzalmas lötty"...
Nem kell szeretni, de ne fikázd! Ez itt a MŰVELT alkoholisták blogja...
Te mit szólnál, ha fikáznám a kedvenc italod?

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.09. 01:39:58

mily váratlan ez a Törley erős marketingelése idején...

Rigor_mortis 2009.12.09. 02:19:18

Kóstolómester!
Ha már kinéztél a netről egy menő champagne-márkát, akkor tanuld is meg kiejteni a nevét: "vöv klikó"

Tehát nem Veuve Clicquot-el, hanem Veuve Clicqot-val köszöntöd az újévet... LOL

Rigor_mortis 2009.12.09. 02:21:03

Bocs, Clicquot-val... (Így jár, aki kritizálja mások francia-nem-tudását...)

mossberg operator 2009.12.09. 02:27:21

mult hete szombaton kostoltunk 2 Duval Leroy-t (vintage 2004, meg a premier crue-t). A minoseget eszrevettem, de tovabbra sem kedvencem. ugyanakkor francia munkatarsam el volt ajulva...Izlesek es pofonok

elzee 2009.12.09. 06:58:48

a pezsgő a világ egyik legjobb itala... érdemes megkóstolni néhány jobbat is. Pl. Törleynek a Grande cuvée-je, vagy szintén nekik a nyerspezsgő... na, ott kezdődik.

KF 2009.12.09. 07:47:37

Taschner Chardonnay 2006 non dosage. Best buy!

Malbex 2009.12.09. 07:54:14

A Torleyben az a jo (illetve rossz), hogy a methode traditionelle pezsgoik is olyanok mintha tankpezsgok lennenek. A nagyuzemi gyartas hatulutoi, ugye.... Nalam eddig egyik se ert a kozelebe se a jobb Garamvari-pezsgoknek (pl. Crystal Dry, Prestige Brut), pedig eleg szeles palettat kostoltam toluk.

Ja, 130 pont. Ez most sok vagy keves?

@RAMBO: Nem a reklam helye, de a Monarchianal lehet kapni, meg neha a Cora is berendel belole 1-2 komolyabb tetelt.

borkősav 2009.12.09. 07:55:05

orosz tankpezsgő sznyegurocska na az kell ide

loading 2009.12.09. 09:34:42

Valóban pezsgőt kezdenek el készíteni? Vagy inkább habzóbort, gyöngyözőbort? Azért nem ua.
Rékuccal egyetértek. Sőt továbbmegyek: alapvetően ma jobban megéri pezsgőt venni és inni, mint bort. Egyenletesebb minőség, illetve többségében kiszámítható ár (valamint ezek kombinációja).
@Malbex: a tankpezsgő minél fiatalabban jó. Egyszer a családdal egy 8 nap azelőtt palackozottat bontottunk ki, kb. fél óra alatt fogyott el, annyi ízlett. Pedig egy Szt.István volt, akkor még a Halasi Borászat Tajói részlegétől. (tudtommal a márkát már eladták)

Nóniás 2009.12.09. 09:37:56

@Kóstolómester: Sajnállak. A pezsgő olyan szőlőből készül, amiből nem lehet, nem szabad bort készíteni. Innentől fogva miről beszélünk. Hogy egy neves cég gyártja ezt a mellékterméket az a sajnálatos tényen nem változtat. Hol van ez a lábvíz egy jó palack tokajihoz? Sehol.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.09. 09:47:06

@londonercsecse: A Duval Leroy nagyszerű pezsgő, hasonlit a Moet stílusára de koncentráltabb. Az "Authentis" nagyon jó tőlük. Francia munkatársaddal értek egyet.

A Törley halálra idegesít, Malbex fején találta a szöget mikor azt mondta:

"A Torleyben az a jo (illetve rossz), hogy a methode traditionelle pezsgoik is olyanok mintha tankpezsgok lennenek. A nagyuzemi gyartas hatulutoi, ugye...."

Összeszedhetnék magukat és reklám helyett csinálhatnának egyszer egy rendesebb pezsgőt!

vinos 2009.12.09. 10:33:01

@Nóniás: A bor és a pezsgő két különböző ital. Ezt szerintem te is könnyen megállapíthatod. Mindkettő lehet nagyon finom és nagyon pocsék is. Egymáshoz hasonlítani őket teljesen értelmetlen.

Octopus 2009.12.09. 11:00:41

Imádom a pezsgőt. De ami jó, az sajna nem olcsó. 1000-1500 Ft-ért csak kvázi az alap reduktív fehérborok szénsavas változatát kapni, Champagne meg nincs olcsón. Középút a Cava, általában remek ár/értékkel

@RAMBO: Auchanban és Borfaluban is kapni Garamvárit asszem

Taschner Irsai 2007-es pezsi! Na ezt érdemes megkóstolni

lackó 2009.12.09. 11:21:21

@Nóniás: a pezsgő olyan szőlőből készül, amiből nem is akarnak bort készíteni. Teljesen más technológia. Nem melléktermék, hanem főtermék. Az, hogy csinálnak szar alapborokból pezsgőt, egy dolog, vagy van, aki melléktermékként csinálja, megint más dolog.

Hol van egy 6 puttonyos aszú egy villányi csúcs Cf-től? Sehol. Más stílus, más szőlő, más hely, más bor. Ha nem szereted, az egy dolog, az, hogy így, ilyen stílusban kritizálod, nem a bor és a pezsgő hibája.

lackó 2009.12.09. 11:47:45

OFF-ocska: tud valaki valamit a Royal borházról? Meló miatt kérdezném, privátban szeretnék infót kérni, ha valaki tud valamit.

Kössz!

Kóstolómester (törölt) 2009.12.09. 12:14:06

@Nóniás: Látom nem szereted a pezsgőt. A pezsgő presztízs (tekintély) kérdésben talán hasonlítható a Tokajihoz. Tudtad hogy az 1959-es Dom Perignon Oenotheque (Moet tárolt) pezsgő legenda 5000 USA dollár per palack? Annyiban sajnálhatsz hogy valószínűleg sohasem engedhetek meg magamnak egy ilyen üveget. Nos, kereskedelmi forgalomban lévő ötezer dolláros Tokajiról még nem tudok...

Krajcs azt írta hogy a lányok szeretik...haha...James Bond most most nem örülne mert szerinte igen férfias ital. Úgy látszik a pezsgő kultúra kialakulásáshoz itthon még ezer évre lesz szükség...

czudarka 2009.12.09. 13:57:05

Csak a CAVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

A legjobb ár érték!!!!!!

Oenophile 2009.12.09. 16:14:33

Való igaz: a jó pezsgő alapbor borként fogyasztva ihatatlan, de bornak termelt és szüretelt szőlőből sem lehet jó pezsgő alapbort készíteni. A két bor titrálható savtartalmában, savösszetételében és alkoholtartalmában (csak a fontosabbakat emeltem ki) jelentős különbség van és kell is lennie még akkor is, ha ugyanazon szőlőfajta terméséről beszélünk.
Tradicionális pezsgőt ipari méretekben pedig nem szabad és nem is lehet készíteni.
Sajnos még csak keressük a minőségi pezsgők helyét a magyar gasztronómiában, pedig fontos helyük van ott is. Jól jelzi ezt a pezsgős standok egyre nagyobb száma a különböző bor- és egyéb (pl. Balaton Sound) fesztiválokon is.
A különböző típusú pezsgőket és habzóborokat pedig egy kalap alá venni és kijelenteni, hogy minden pezsgő lábvíz legalább akkora butaság, mint pl. a tokaji, villányi és egyéb m.t.m.b ill. o.e.b. borokat egy lapon emlegetni a pillepalackokba töltött löttyökkel.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.09. 16:24:40

Talán azért kevésbé népszerű, már ha lehet ilyet mondani, mert a pezsgő sokkal alkalmibb. Nem ülsz les este egy üveg pezsgő társaságában beszélgetni, nem iszol pezsgőt a vacsorádhoz...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 16:34:14

@s_timcsi: Pedig pont ugyanúgy ki lehet bontani egy pezsgőt hétköznap este akár vacsorához akár csak egy beszélgetéshez mint egy bort :)

Benikuty 2009.12.09. 16:44:33

@loading: Izsákon készül, és igen korrekt.

kifli 2009.12.09. 17:48:00

@s_timcsi: van aki már a reggelijéhez is pezsgőt iszik.

Sanya76 2009.12.09. 18:51:06

Hát én egyszer kóstólnék egy Crystal-t...azt tudom,hogy mit tud egy Dom 29EFt-ért,de milyen lehet egy 75EFt-os,mert bezony jó áron annyiért lehet Crystal-t venni.

shiraz 2009.12.09. 18:55:28

@Sanya76:
én inkább 5000-10000 Ft között kapható csodákat kóstolgatnék előbb

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.12.09. 19:35:54

Nyáron abban a dögmelegben nincs jobb a pezsgőnél!

@kifli: aha, bármikor

@Octopus: sztem is a cavaval érdemes próbálkozni, a champagne-ok nekem eddig nem nyújtottak olyasmit, ami indokolná hogy drágábbak legyenek. De még próbálkozom...

@Kóstolómester: Törley nálam sem jön be, 1 hónapja kóstoltam végig egy sort, de semmi...

@Malbex: lehet, h 130-at ad mindenkinek, én kétszer is megcsináltam, de mindkétszer ua.:/
Garamváry tényleg nem rossz! Sőt most inkább hozzá hajlok mint a Freixenet-re, ami cava-ból kapható.

A pezsgő isteni dolog! Ja és száraz: azaz brut pezsgőt igyatok elsősorban, ez nem hangzott el eddig aszem - az a "természetes". Borból is a szárazat fogyasztja az ember. Már úgy rendszeresen.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.09. 20:11:23

lehet, hogy én meg kivágnám az ilyen szpemmert kapásból, de végül is a pezsgőről és a reggelről/délelőttről szól, és az év legjobb órái közé tartozott, elnézést

albertgazda.blog.hu/2009/06/06/pezsgot_inni_delelott_bern_foteren

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 20:36:00

@Sanya76: A Cristal (igen i-vel) leginkább a gangszta reppereknek köszönhetően van köztudatban. Amúgy semmi más poén nincs benne mint az, hogy minden oroszok cárja II. Sándor a nagy paranoiájában olyan palackban akarta kapni a pezsgőjét aminek a tartalma ránézésre ellenőrizhető. Ezért készítettek neki lapos talpú pezsgőspalackot, ami viszont csak akkor bírja a nyomást, ha frankó ólomkristályból készül. Vagyis a Cristal az egy popszimbólum és egy exkluzív csomagolású pezsgő amiben a körítés a kunszt.

vörös és fehér 2009.12.09. 21:02:48

@AG 2.0: semmi gond, ez egy befogadó blog

Kóstolómester (törölt) 2009.12.09. 21:22:44

@BZoltan: A Törley után pedig most te idegesítesz Zoli! A Roederer Cristal szerintem világklasszis, a mostani 2002-es az egyik legtartalmasabb és legfinomabb az 1996-os óta. A rapperek annyiban jöttek rosszúl hogy felnyomták az árát és sajnos az Oprah műsorban is állandóan azt isszák de nem ez a lényeg. Amit 2-ik Sándorról írtál az nagyon érdekes méghozzá azért mert mikor a Roederer-t látogatod, a vendégkönyvben van egy bejegyzés ha jólemlékszem 1982-ből (?) Gorbacsov által (akkor még gazdasági miniszter) aki külön kérte a Champagne régióban tett látogatásakor hogy megkóstolhassa a cári pezsgőt...A túravezető szerint akkor már lehetett látni a szovjet rendszer végét...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.09. 21:36:23

@Kóstolómester: 82-ben már én is láttam, hogy vége. novemberben, aznap, amikor bejelentették, hogy meghalt brezsnyev, elmaradt a reggeli torna. baczay, a teknikatanár azt mondta, baj van, háború lesz. nem hittük el.

EGO 2009.12.09. 23:36:39

Sziasztok!

Abszolút off-topic, de akkora gyöngyszemet találtam, nem vagyok irígy, szeretném mindenkivel megosztani!

Legújabb madaras-hiper újság - italok:
Salánki Nivegyvölgyi Merlot-Chardonnay-Juhfark-Cabernet Rosé 2007 799-ért ákcijóban.

Ez és így. Fotóval.

Kérdés: mi zavarja az olvasót?

Szép estét!

MalbecNC 2009.12.09. 23:50:45

Végigolvastam a kommenteket és totál lelombozódtam. :-(

Méghogy gyerekcipőben jár a magyar pezsgőkultúra... meg sem született!
A két véglet, a nulla és a sznob vitatkozik, a köztes meg próbál magyarázni (már amelyik nem irónizál)!

Ez azért nagyon lesújtó! :-(

MalbecNC 2009.12.09. 23:58:13

@s_timcsi:
Épp ezért kéne, hogy népszerű legyen a pezsgő, mert hogy tele vagyunk tankpezsgőkkel, amelyekkel marha jól lehet beszélgetni és vacsorázni is és sokkal olcsóbb, mint bármelyik uccsom-fuccsom "minőségi" bor!
Még az alkohollal sem kellene bajlódnod, mert általában ezeknek ritkán megy 11,5 fölé!
Próbálkozz egyszer esetleg nem édes pezsgővel, hátha érzel valami tökrejót!

MalbecNC 2009.12.10. 00:04:59

@AG 2.0:
Nemár... én meg azt hittem, hogy alig vagy 30 éves! :-p

MalbecNC 2009.12.10. 00:11:06

@HradszkiRobi:
Most próbáld, most jó passzban van a rendszer, nekem 200-at adott! :-)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.10. 05:41:45

@Kóstolómester: Félre ne érts, én nem mondom, hogy rossz lenne a Cristal (főleg mert még életemben nem ittam), hanem azt, hogy ebben a pezsgőben a külcsín a pláne és nem a tartalom. Ezzel együtt persze lehet kiváló pezsgő a méregdrága palackban.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.10. 09:06:01

@BZoltan: Meg kellene kóstolnod a Cristalt Zoli. Csináld azt amit mi szoktunk a haverokkal. Keress két komát akit érdekel a pezsgő és vegyetek meg egy üveget hárman. Bécsben hozzájutsz az egészen biztos, ha BP közelebb akkor a Mammut plázában ott van az a kis borszaküzlet az emeleten. A srác bármit beszerez, a 2002-es Cristal nagyon jó. Ellenőrizd hogy az üvegen rajta legyen a fényszűrő celofán mert az átlátszó üvegben forgalmazott Cristalt a fény hamar károsítja. Ha fickó pálinkát is ajánl ne végy tőle mert ahhoz nem ért.

loading 2009.12.10. 09:09:14

@Benikuty: Izsákon jó dolgok szoktak készülni (egy-két kivétellel). Végülis ha belegondol az ember a hazai tankpezsgőmárkák többsége tőlük jött. Aztán mindig van valami gazdasági gixer és el kell adniuk a brandet.
Off topic: szombaton vonatozás a bugaci kisvasutak utolsó útján? Pl. Kkőrös (indul:10.30)-Törökfái-Kkmajsa (érkezik: 15.27)

loading 2009.12.10. 09:10:12

@EGO: szerintem ők járnak jól ha te ezt megveszed.

lackó 2009.12.10. 09:26:43

Aztán mizujs a habzóborral?

Kusuma 2009.12.10. 09:55:02

@EGO: A juhfark... :-)

HSZ

Kusuma 2009.12.10. 09:55:50

@Kusuma: Meg a chardonnay... :-)

MalbecNC 2009.12.10. 11:59:44

@EGO: Ó, most olvastam el végig, hogy mit írtál! :-)
Hát, nem semmi!

Sárfehér 2009.12.10. 14:02:46

Kedves Hozzászólók,

Kreinbacher pezsgőt kóstolt-e már valaki?

Sárfehér 2009.12.10. 14:15:53

A borbaráttá válás útján az első lépés, amikor az ember levetkőzi az előítéleteit a száraz borral szemben. A második, amikor levetkőzi az édes borral kapcsolatosakat. Az utolsó, amikor nem szégyell már pezsgőt sem inni. :))))

bortao 2009.12.10. 15:05:09

@Sárfehér: Bölcs és nemesen egyszerű meglátás,na meg persze igencsak igaznak tűnő.A fejlődésünknek,hála az égnek nem állhatunk ellen mert az ugye önmagunk megcsúfolása lenne és remélem egyre többen gondolkodnak a borok igazi értékein és remélem itt nem csak a fizikális valójában beszélhetünk erről a témáról.Sok-sok építő jellegű kóstolót kívánok mindenkinek,még a szkeptikusoknak is,mert ők is "megtérnek" egyszer!!!

Sárfehér 2009.12.10. 15:57:57

@vörös és fehér: Köszönöm, akkor asszem, megvan a szilveszteri anyag.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.10. 17:42:35

Még soha életemben nem sikerült olyan pezsgőt innom, amitől ne fájdult volna meg a fejem!
süti beállítások módosítása