A Tamás Pincét olaszrizlingjeik révén ismertem meg, alighanem ezzel nem vagyok egyedül a klubban. Kiváló és nagyon úgy tűnik, időtálló borokat készítenek a fajtából, számomra egyszerűen kihagyhatatlanok a témában egy komoly sorból. Vörösboraikkal, úgy emlékszem, akkor találkoztam először, mikor 2007 nyarán a pincénél jártam. Azok még a 2004-esek voltak, ám a nehéz évjárat ellenére engem nem sikerült elriasztaniuk. Most 2006-os vöröseik vannak terítéken, akik lentebb is megírt élményeim szerint egy lépcsővel följebb léptek: ebben alighanem szerepe volt a jobb évjáratnak és a közben gyűjtött tapasztalatnak egyaránt. Azonban arra sem kell már sokáig várnunk, hogy meglássuk hová vezet a következő lépcső, ugyanis Tamásék példás kitartással frissített és informatív honlapja szerint február 20-án jönnek az újabb Tamás-borok.
Cabernet franc, syrah és kettejük házasítása - ez a három vörösbor került ki a pincéből a rigós logóval 2006-ból. Volt pinot noir is 2004-ben, de úgy tűnik, egyelőre annak a történetnek nincs folytatása. A 2006-os borok nem kevesebb, mint 22 hónap kishordós érlelést kaptak, ám mostanra direkt, tolakodó fásságnak még a nyomát sem lehet felfedezni bennük. Cabernet Franc-ból kifogytam, így ebben a posztban csak a Syrah-ról és a Merula Cuvée-ről lesz szó.
Tamás Pince Syrah 2006
Összesen 1190 palack készült belőle, a pincénél 4490 Ft-ért kapható. Viszonylag alacsony, 12,5% az alkoholja, 6,4 g/l sav és 1,2 g maradék cukor van benne.
Szépen sötétedő, tiszta rubin színű, csak mérsékelten átlátszó. Illata közepesnél cseppet intenzívebb, gazdag, sokat ígérő. Kakaó, étcsoki, aszalt meggy, szerecsendió, bors. Fűszeres, mély és kedves. Szájban sajnos nem tud mindent valóra váltani abból, amit az orrban nagylelkűen ígért. Nem vékony a bor, de ahhoz képest amit az illat alapján várnánk/remélnénk, bizony mégis. A kortyot az igen élénk, néha már kicsit éles savak vezetik, a magasággal így aztán nem lehet gond. Bátran és kitartón át kell azonban vészelni ezt a vehemens, túl lendületes kezdést, jutalmul akkor nagyon szép bort láthatunk előbújni az álarc mögül. Mosolygós gyümölcsösség, finom hordófűszerek és jólesőn simogató, csipetnyi tannin táncol ilyenkorra már a nyelvünkön. Lecsengése a savaknak is köszönhetően hosszú, szépen, fokozatosan halkuló. Többarcú, változó, nem könnyen besorolható: ha mégis, valahol 5 és 6 pont között lehet.
Tamás Pince Merula Cuvée 2006
A házasítás 60% cabernet franc-ból és 40% syrah-ból készült. Mindössze 640 palackot töltöttek le, 4890 Ft a pincénél. Analitikájában nagyon hasonlít a tiszta syrah-ra, kóstolva persze nagyon más. Az alkohol 13%, a sav 6,3 g/l, a maradékcukor pedig 1,2 gramm benne.
Tekintélyes sötét rubin színű, nagyon szép fénnyel. Illata először inkább visszafogott, ám ha odafigyelünk rá, időt adunk neki, akkor meghálálja: egyre jobban kibontakozik. Gyümölcsös, pikánsan fűszeres: szilva, feketecseresznye, bors, szegfűszeg, ráadásként egy kis patinás bútorlakk. Kóstolva közepesnél intenzívebb. Remekül összeért benne az élénk, de már kerek sav, a finom, húsos, édeskés gyümölcsösség, a hordó jótékony kerekítő hatása és fűszerei, illetve a háttérben halkan, ám nem észrevétlen munkálkodó izgalmas ásványosság. Nem különösebben nagytestű és nem is vibráló, inkább arányos, jóízű, kerek, harmonikus bor. Közepesen hosszú lecsengésében egy kis vanília is felbukkan, jól áll neki. Vastag 6 pont.
Utolsó kommentek