Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Elzász jobb?

2010.02.08. 06:00 - vörös és fehér

A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és jobb partjába is – világmegváltó bort nem kaptunk a poharunkba, de úgy éreztük, egyszer-egyszer megéri ennyit invesztálni egy kóstolóba. Reménykedtem, hogy a riesling kóstoló is legalább ezt az érzést megadja. Aztán csalódnom kellett.

A sort Mészáros Gabriella úgy állította össze, hogy alapvetően egymással összevethető borok szerepeljenek benne, azaz jelen esetben német rizlingek alkották a sor gerincét. Pár magyar tétel is bekerült, illetve Süli Andrásnak köszönhetően a Borkorzó által forgalmazott elzászi rizlingből is bekerült két palack, ezeket Gabriella pár, szintén elzászival kiegészítette. A borokat hármasával kaptuk poharainkba, majd az aktuális palackokat lelepleztük. Belőni egy 2007-es steinbachi Schloss Sommerhausen rizlinggel lőttük be magunkat, akkor még abban bíztam, hogy ennél csak jobb borokat fogunk inni.

Az első hármasban a pfalzi Eymann 2004-es Toreye-t kóstoltuk, az érettség ellenére a savak uralkodtak benne, a maradékcukor nem alkotott velük semmilyen egységet, gyenge négy pontot írtam fel mellé. Ennyit sem adtam a badeni Klostergut Fremersberg 2007-es borának, a savak mellett itt egy kellemetlen szappanos íz is megjelent. Így ezt a kört könnyedén megnyerte Peter Lehmann 2006-os Eden Valley rizlingje, de ez az ausztrál bor sem vett le a lábamról. Illatában a szép petrolosság mellett kis karamellt, és finom citrusokat találtam, a kortyban pedig sajnos megint sok savat, de végre hosszú lecsengést is. Öt pontra volt jó ez a bor.

A következő mini-sor első tétele mellé azt írtam fel: magyar bor, lehet, hogy nem is rizling. Az volt, a Villa Tolnay 2008-as tételét kaptuk, cukrozott almás illata után szikár, jó szerkezetű korty jött, amiben a sav kicsit még kilóg, a test pedig kevés, a lecsengés kifejezetten üresnek hatott. Az öt pontot azért elérte a bor. A moseli 2006-os Kerpen Kabinett riesling még ennél is magasabbra, hat pontig jutott, ez volt az első bor, amit igazán szerettem. Petrolos, túlérett illat, a korty pedig harmonikus, a maradékcukor és a sav szépen kiegészíti egymást, testes, kerek bor volt ez. Az első reszelt almás bor sajnos magyar volt, Szeremley 2004-es badacsonyi rizlingje felett eljárt az idő.

Enyhén szénsavas, és nagyon jól iható volt Robert Weil 2007-es rheingau-i tétele, sok megfejteni valót nem adott, de színes és élettel teli volt, hat pont határára pontoztam fel. A pfalzi Georg Mosbacher 2007-es borának köszönhetően azonban ezt a hármast mégsem nyerte meg Weil, ez a tétel ugyanis sokkal komolyabbnak mutatta magát. Visszafogott, citrusos illatok után egy vastag, tartalmas, lendületes kortyot élvezhettem, erős hat pont lett a jutalma. Reichsgraf von Kesselstatt 2007-es boráról semmit nem tudtam meg, de nem is vagyok rá kíváncsi, tűzköves, kovás illata után egy masszívan szénsavas korty következett, tartalom nélkül, három pontnál többre nem volt jó.

Nem szeretem a megosztó bor kifejezést, de Peter Jakob Kühn 2006-os tétele minden kétséget kizáróan az volt. Voltak, nem sokan ugyan, akik az összesítéskor a legjobb öt bor között említették, én képtelen voltam meginni ezt. Illatában elsősorban felmosórongyot találtam, nyomokban ásványok bukkantak még fel. Ízben szanaszét állt szerintem ez a bor. Sokkal jobban esett a moseli Schmitges 2008-as Kabinett-je, kifinomult illatokkal, jó szerkezettel, szép savakkal, ásványos korttyal hat pontig jutott, tartalmas, finom bor volt. A soron következő bornál a magas alkohol miatt megint a magyar jelző került a papíromra, ezúttal kérdőjellel, ugyanis a virágos, diszkrét illat, és a kortyot lezáró enyhe kesernye mellett kifejezetten elegánsnak hatott a bor, leszámítva a picit kilógó alkoholt. Úgyhogy örültem, hogy az öt és hat pont közé tett bor valóban magyar volt, nevesül a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2006-os tétele.

Egy olyan hármas volt az este során, ami számomra teljesen rendben volt. Az első bor ebből rizlingnek atipikus volt, mandarinos íze legalábbis meglepett. Illatban visszafogott volt, ahogy pörgettem, úgy lett egyre szebb, virágosabb. Ebben is eltalálták a szénsav, cukor, sav helyes arányát, lendületes, hosszú bort kóstolhattam. Nálam hét pontig jutott Dr. Loosen washingtoni bora, a 2005-ös Eroica. Ugyanennyit kapott a termelő 2006-os moseli bora, a Wehlener Sonnenuhr is. Itt is a szépen integrálódott cukrot emeltem ki magamnak, illetve az összetett ízvilágot. A kajszis lecsengés kifejezetten kedvemre való volt. Az est győztese azonban a 2007-es elzászi Domaine Loew bor lett, ami itt a Bruderbach dűlős alapbor volt. Az illatában egy diszkrét hordós mogyorós jegy érezhető volt, ami az ásványos-köves dominancia mögül bukkant elő. A korty telt, vibráló, elegáns volt, és nagyon hosszú. Masszív hét pontot adtam neki, és elgondolkodtam a nyolcon is.

A 2008-as Loew, ezúttal a Muschelkalck, még kócos volt, de érezhetően nagy potenciál van benne, a struktúrája, lendülete, finom savai engem már most megfogtak, ennek is megadtam a hét pontot. Baur Charles 2007-es elzászi tételére azt írtam: előrébb jár már, de még ez is időt kér. Itt a sav kicsit kilógott, de hasonlóan az eddigi többi elzászi tételhez, ez is tartalmas, finom volt. Most öt és hat pont között tart. Az 1997-es elzászi Marcel Deiss egyértelműen savanyú káposztás volt, pontozni, venni, inni felesleges.

Az utolsó hármast egy friss, zöldalma-illatú, zamatos, színes bor nyitotta, Dominique és Julien Frey elzászi Grand Cru-jére is hat pontot adtam. Jött aztán egy kifejezetten régi stílusú szamorodnira emlékeztető, fáradt bor, amiben a savak még benne voltak, de más minden kihalt mellőlük, Pierre Frick 2005-ös Vorburg-ja nem lett a kedvencem. A végére maradt még egy elzászi, az 1999-es Schlumberger Kitterlé, amiben az érettség végre nem társult öregséggel. Illata kifinomult, petrolos, íze pedig harmonikus, aszalt gyümölcsös, kellemes. Nálam ez is megkapta a hét pontot.

Összességében talán nem volt ez egy rossz sor, de igazán grand vin-t (mint a kóstoló előtt bontott Knoll) nem találtam benne. Úgy tűnik, vakon Elzászt jobb szeretem, mint bármelyik német borvidéket. Azért ennek majd még utánajárok egyszer.

Címkék: hatpontos ötpontos hárompontos hétpontos rajnai rizling pfalz elzász weil rheingau pannonhalmi apátság mosel dr. loosen loew schlumberger

154 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr271737669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 08:17:49

@kádkongató: ezt a klónszelekció dolgot érdemes lenne történetében vizsgálni. Ugyanis amikor pl. az rizlinget behozták a balatoni területekre, a helyi gazdák lesajnálták ezt a fajtát, mondván, hogy milyen gyöszös, apró, ritka fürtjei vannak. Ezt követte egy hazai szelekció, amelyben főleg a nagyobb fürtű, nagy mellékfürttel rendelkező rizlinget szelektálták - EZÉRT olyan a badacsonyi klón, amilyen.

Amikor tehát a kis bögyörő fürtű rizling előterbe helyezését szorgalmazzák sokan, akkor kb. száz évnyi nemesítő munkát próbálnak kidobni az ablakon. Arról nem beszélve, hogy sehol nem hallottam olyasmit, hogy valakinek bántotta volna a szemét pl. a sárga muskotály vagy a kékfrankos fürt mérete - tehát az erre irányuló szelekció eleve tévút szvsz.

A másik olaszrizlinggel (és általában a balatoni borrégiókkal) kapcsolatos tévedés a savhangsúlyos borok túlértékelése. Ha van régió, amire ez NEM volt jellemző, az éppen a balatoni (azért írok így, mert régen egy régió volt, és nem kettő). Annyira nem, hogy a fertő tavi borok lelágyítására is használták az itt termett borokat.

Szerintem akkor jut előre a balatoni régió, ha végre sikerül kitörnünk a "borotválóautomata" típusú gondolkozásból (ahol csak eleinte különbözik a delikvensek arca) és sikerül megérteni, hogy ez a régió legalább annyira más, mint amekkora különbség a burgundi és a bordói borok között van.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 08:24:23

@RAMBO: "hamar kifutnánk a skálából, ha idejekorán elszórjuk a 9-eseket."

Ha jár akkor jár, ha meg nem jár akkor nem jár.
Én a nem megfelelő pontozástól félek mikor a pontozó nincs tisztában az előtte lévő borral.

Ki nem állhatom ha ugyanaz a bor az Alkeszen 7 pont, a Népszabadságban 9 pont, a Borbarátban 8 pont, Albert Gazdánál meg 6 pont. Ilyenkor mi van, (?) mert valaki nincs képben az biztos!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 08:45:47

@kádkongató: de, de komolyan gondolom. Most felsoroltál 3-at, nem túl sok. Egyébként sem tudom, hogy ezek hol állnak meg a jobb-féle osztrák, német és elzászi rizlingekhez képest. Sajnos nem vagyok rizling-szakértő, nem rendelkezem széleskörű ismeretekkel és napi kóstolási gyakorlattal a német és elzászi borokról.

lackó 2010.02.09. 08:46:54

@Kóstolómester: nem lehet, hogy ízlés kérdése? Mármint, ez a pontozás akkor lenne gázos, ha ugyanazok az emberek, ugyanakkor kóstolnák...

AG meg túlságosan szigorú...vagy nem?

Visszatérve kicsit erre most pontozom a pontot-vagy 5 év múlva polémiára: nyilván tisztában kell lenni az ilyen leírásoknál azzal, hogy mennyi lehet kb. a borban. Lehet szerintem 9 ponton kiosztani úgy, hogy ez most jó, most ennyi, de a jövője bizonytalan, de nem hiszem, hogy érdemes azt mondani egy amúgy 8 pontos borra, hogy hatot adok rá, mert szerintem majd jobb lesz. Ellenben! Egy 15 éves, ereje teljében lévő borra már könnyebben lehet fölfele pontozni, ha az a csúcson van és talán ott is marad.

Ööö...logikus-e vagyok?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 09:06:33

@kisrizling: vitatkoznék azzal, hogy az olaszrizling valójában a miénk-e, azaz, hogy hungarikum-e? Ugyebár welschriesling néven termelik ausztriában és németországban, vojvodina néven Szlovéniában, laski rizling néven csehországban, grasevina néven horvátországban, sőt van egy csomó Romániában, Bulgáriában és még Albániában is. Az olaszrizling valódi eredetét homály fedi, vannak, akik francia eredetű fajtának, vannak, akik - etimolgóiai megfontolás alapján - erdélyinek hiszik. A lényeg, hogy kb. ugyanúgy hungarikum ez, mint a kékfrankos, vagy a kadarka.

Egyetértek azzal, hogy foglalkozzunk inkább azzal, ami a miénk. Viszont annyi mindennel foglalkozunk, ami nem a miénk (cabsav, cabfranc, pinot, stb.), én azt nem értem, hogy miért pont ezek közé NEM fért be a rajnai. Kiváló borokat ad a palás talajon, így Sopron környékén valószínüleg szép borokat adhatna. De akár Eger, Mór, Somló is szóba kerülhet. Nem véletlen, hogy Pannonhalmán eszükbe jutott a telepítés...

A rajnai igaz későn érik, de rendkívül sokrétűen használható szőlőfajta, támadja a nemesrothadás, remekül visszaadja a terroir-t, nem igazan kell neki a hordó (olcsóbb megtermelni). Azon kevés osztrák/német rajnai, amivel találkoztam, rendkívül minerális, gazdag és elegáns borok voltak és mindez mindenféle hordós játék nélkül.

No, ezért nem értem, hogy nálunk miért nem...

Az olaszrizling ezzel szemben a nemzetközi szakirodalomban úgy jelenik meg, mint a "másik rizling", ami megtépázza az "igazi rizling" hírnevét a gyenge minősséggel, amit ad. Ez utóbbi valószínüleg a szocialista és az azt követő idők tömegtermelt olaszaira utalhat.

Az Jancis Robinson-féle Oxford Companion to wine azt mondja, hogy "különösen népszerű Mo-n", de mikor a borokról van szó, akkor sajnos a kiváló burgenlandi olaszokat hozza fel példának, főként a late harvest borokat.

lackó 2010.02.09. 09:12:37

@akov: András, nekem ugyan egyik kedvenc fajtám a rajnai, de nem hiszem, hogy az olasz a rajnai rovására menne. Az, hogy mi volt, lényegtelen már, ilyen alapon az átkos miatt gyakorlatilag nálunk bort sem nagyon kellene termelni. Az olasz igenis tud nagyot alkotni, csak ahogy rambo is mondta, el kell felejteni a karcos, savanyú, limonádé-szerű savbombákat. Ha jó az olasz -márpedig pont nemrég tapasztaltuk, tud nagyon szép borokat adni- akkor érdemes foglalkozni vele, nem ellene, hanem mellette.

Ráadásul ha van 3, akkor lesz még több is...

lackó 2010.02.09. 09:20:21

@akov: csak egy apróság: szlovéniában laski rizling, csehországban rizling vlassky.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 09:22:25

@Kóstolómester: Miért kellene haragudni azért mert egy bort több ember, többféleképpen értékel? Miért kell véleménykülönbség esetén kompetenciafétissel bárki képben levését megkérdőjelezni?

Amúgy még nem válaszoltál egy kérdésemre :)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.09. 09:29:36

DominiQue Frey, nem Dominigue.
Nekem meg a rizlinggel lehet bajom, úgy ahogy van, mert már többször is vállvonogattam, mikor mindenki már odavolt meg vissza. Mondjuk ez a jobbik eset, tudom, hogy bennem van a hiba, oszt kész.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 09:31:11

@Kóstolómester: majdnem biztos vagyok abban, hogy ezt nem nekem akartad írni. Amúgy azt gondolom, hogy ez így van jól, és hogy nincs olyan "kép", standard, amihez általánosan igazodni kéne.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 09:55:36

@BZoltan: "Amúgy még nem válaszoltál egy kérdésemre :)"

Elnézésedet kérem de annyi minden jár a fejemben hogy már nem emlékszem miről volt szó. Emlékeztess, jó?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 10:39:22

@lackó: zömmel egyetértek, többször tapasztalom, hogy az un. "nemzetközi szakirodalmat" annyira nem érdekeljük mélyebben, hogy képesek 10 évvel ezelőtti dolgokat rólunk kész tényként prezentálni. Az Oxford Companion is ilyen egyebként... de nem ez a lényeg.

Csak annyit mondok, hogy valószínüleg rajnaiból egyszerűbb egy elegáns bort készíteni, mint olaszból. Ezért nem értem, hogy miért nem erőltetik. Érv természetesen, hogy több mint 100 éve foglalkozunk a fajtával.

Nem tudom sajnos megállni, hogy leírjam, amit az MW-k mondtak a Balaton Winfer után: nem értik, hogy miért nyomatják annyira a Balaton mellett az olaszrizlinget és miért hanyagolják el a szürkebarátot, hiszen míg előbbi egyszerű, sokszor izgalommentes borokat ad, utóbbi elzászi magasságokba képes a Balaton mellett. Ezt megfontolásra ajánlanám minden borásznak, annak fényében ráadásul, hogy alig lehet szürkebaráttal találkozni a Balaton mellett, míg 20 éve vezető fajta volt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 11:11:56

@akov: A borjedik a winfer után sokmindent nem értettek. A szürkebarát a borok világpiacán egy eléggé beskatulyázott fajta. Az olaszrizling csodákra képes a Balaton borrégió borvidékein.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.09. 11:25:24

@akov: ezt a szürkebarátos dolgot kábé ötödször írod be, most már muszáj megkérdeznem, mely szürkebarátokban látták meg a híres emberek a nagy lehetőséget?

(nem kötekedésiből kérdezem, tényleg nagyon érdekel)

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 11:27:22

@BZoltan: Értem.
Válasz adatvédelmi szempontok miatt egyelőre nem lehetséges mert ha az lenne, többet nem tudnék itt írni.

shiraz 2010.02.09. 11:39:30

@borkősav:
OFF
bocs de én románoznám le Erdély legszebb szoloterületeit. félreértés ne essék nem vagyok területvisszakövetelo tipus. de a térkép az fontos dolog.
meg a boraszati hagyomany. deli szomszedaink is inkabb a tomenyet szeretik mint a bort... ezek kulturalis kulonbségek.
én inkább szoktam Karpat medencerol vagy Pannoniáról beszélni, így nem lesz etnikai probléma a dologból.
ON
üdv
KA

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 11:40:48

@AG 2.0: ld. www.balatonwinfer.com.

Bár úgy tűnik, hogy a borjedik "kinyilatkoztatása" ellentétben van az eredményekkel.

A vörös színű (prémium) kategóriában az Istvándy Szürkebarát szerepel csak, és egy csomó olaszrizling. :) lol

A zöld szinű kategóriában (kivételes minőségű terroir borok) viszont már van egy csomó: Bussay Szürkebarát 2007, Laposa Badacsonyi Szürkebarát 2007, Villa Márika Szürkebarát 2007, Jásdi Csopak Lőczedombi Szürkebarát 2006, Villa Tolnay Szürkebarát Sel. 2006, Figula Szürkebarát 2007, Figula Pinot Gris félédes 2006.

Persze olaszrizlingből is van számos ebben a kategóriában. Gondolom arról lehet szó, hogy a kóstolt szürkebarátok jobban felkeltették az érdeklődésüket.

shiraz 2010.02.09. 11:43:02

@Kóstolómester:
a pontozást én már hátrahagytam. legyen az az újságírók dolga. :)
üdv
KA

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 11:45:42

@akov: Gondolom a szürkét mint fajtát jobban ismerték a jedik mint az olaszt, amihez nem nagyon volt viszonyítási alapjuk.

shiraz 2010.02.09. 11:46:33

@akov:
csak csendben jegyezném meg hogy sok MW-vel találkoztam/kóstoltam együtt az elmúlt években sot most már személyes tapasztalatiam is vannak az MW Intézetrol, lassan alakult ki a kép.. szóval MW és MW között vannak különbségek, leginkább aszerint ki mikor szerezte meg a címet.
üdv
KA

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.09. 12:03:37

@akov:

köszönöm, amit kóstoltam közülük, azok annyira azért nem voltak elsöprőek, amit nem, azokat megpróbálom megnézni

zoli 2010.02.09. 12:10:53

@kádkongató: megszólíttattam.
Való igaz, hogy a rizling anno nálunk is a rajnai rizlinget jelentette.
A filoxéravész utáni terjedése már csak féligazság. Előtte már kezdett divatba jönni, az újratelepítések során szinte mindenki akart belőle, olyasmi érzés kerítette hatalmába az embereket, mint Bussayt Szentesi csókája után. Vagy miképpen a 90-es évek elején a cabernet sauvignonnal kacérkodtak gondolatban.
Nagy különbség, hogy az olasz kiállta az idők próbáját, gondolom nem kell unásig ismételt Hamvas és Márai idézeteket hozni, hogy elhiggyük.
A rendszerváltás óta mégis egy régi kép maradt az emberek fejében az olaszról. A kóstolómesterek az elitista gondolkodásuk miatt nem veszik észre a nagyságát. Mo. tetszőleges településének, tetszőleges pincéjébe megyünk, nagyjából 90%-unk van rá, hogy ha van olaszrizling a szortimentben, az lesz a legfinomabb, hiába van mellette egy-egy menőbb világfajta is. Az olaszt még elcseszni is nehezebb. Ha csak 10 pontos húszezres borokban gondolkodunk és annak tisztes gasztroborában nem, akkor arra nehezen épülhet kultúra.

Amúgy meg a melyik jobb, melyik hivatott többre (nálunk) kérdésekkel is nehéz mit kezdeni. Ha belepusztulnunk, se biztos, hogy elérhetjük, hogy rieslingben egy lapon emlegessenek minket Elzásszal, Németországgal, Ausztriával.
Részeredmények persze lehetnek. Sztem a Balaton környékén és É-Dunántúlon vannak a legjobb esélyei a rajnainak, az olasznak viszont kis túlzással az egész Kárpát-medence fekszik.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 12:14:13

@akov: ""nemzetközi szakirodalmat" annyira nem érdekeljük mélyebben, hogy képesek 10 évvel ezelőtti dolgokat rólunk kész tényként prezentálni."

Hát persze, a változást ki kell érdemelni.
Most még Románia is lehagy minket frankón.
Ha figyeled a külföldi médiát, láthatod hogy véleményük változik, de itt nem sok változott ahhoz képest hogy mennyi mindennek kellett volna.
Sereghajtó seregélyként nehéz változtatni. De eljön a felemelkedés ideje!
Unokáink látni fogják.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 12:25:40

@zoli: remek, leginkább ezzel tudok egyetérteni, már ha a hozzáállás mikéntje a kérdés, illetve a "miért kell csinálni"-ra keressük a magyarázatot.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 12:56:07

@shiraz: "szóval MW és MW között vannak különbségek, leginkább aszerint ki mikor szerezte meg a címet."

Ezt nem igy látom András!
A MW cím megszerzése piszok nehéz volt régen és most is. Az MW problémát én az illetők személyiségében látom.

Egy londoni kóstolón MW előadónk
szemmel láthatóan unatkozott mig végigverekedtük magunkat Champagne büszkeségein. Gyula megállapítása hogy "Micsoda tahó!" tökéletesen illett rá.
Gilby barátnőnk is alaposan leszerepelt Decanteres cikkével édes hazánkról.

Szóval én úgy látom hogy jónéhány MW ellazul miután megszerezték a cimet.

Ládaszám fogadnak el ingyen borokat, óriási pénzeket kérnek el kóstolónként és lassan kiveszik belőlük a tűz,unják a banánt.
Ráadásul mivel ők már félistenek NEM tanulnak tovább és egy csomó dologról fogalmuk sincs annak ellenére hogy az ember azért tőlük többet várna.
A legjobb mai MW-k azok akik mellesleg borászkodnak is, kiváló eredményekkel.

Azért egy magyar MW elkelne.
Irtam volt hogy 5 éve játszadoztam a gondolattal de drága feleségem és fülemet rágó gyermekeim rovására ment volna a dolog.

Végül is nem kell hozzá sok hogy elkezd, kell egy kis szakmai háttér, kb négy millió forint, 3 év tanulás és persze angoltudás.
Szerintem neked például ez menne András!

Alföldi Merlot is belevághatna Dagadtossal együtt.
Dagadtos ha nem lenne ilyen piszok lusta meg nem a karóráival lenne elfoglalva, szerintem végig is csinálná.

Szintén jelölném BZoltánt aki ha a gyakorlatin el is bukna a tézis ismeretben csillagos ötössel távozna a helyszinről.
A Malatinszky is jó lenne ha érdekelné a dolog meg az ifjabb Weninger, de ő nem magyar.

fiatalborivo 2010.02.09. 13:04:03

@Kóstolómester: Azokról viszont nem szóltál akik épp úton vannak az MW cím felé, biztosan vannak többen is de én Herczeg Ágiról meg Kristian Kielmayerről tudok, akik harcolnak. Őket nem tartod alkalmasnak, ők vajon hogy nyilatkoznának e kérdésekben?

dagadtos 2010.02.09. 13:17:32

@Kóstolómester: Kedves Mester!
Miután többedszer írsz rólam személyes dolgokat, megtisztelhetnél vele, hogy az emailemre megírod, honnan ismerjük egymást.

Köszönöm a bizalmat, mindamellett nekem még a nemzetközi borakadémikusi címem sincs meg, így szóba sem kerülhetne a képzés, viszont őszintén mondom, nincsenek is meg hozzá a képességeim. Kifejezetten gyengén tudok kóstolni sok ember között, sok tételt egymás után, márpedig ezt tudni kell - még a felvetést is viccesnek tartom így.

Ahogyan az is mókás egy kicsit, hogy Andrást az elvégzésre biztatod, de az egészen más okból.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 13:31:07

@Kóstolómester: Hehe :) ezen jót derültem. Pedig még viccnek is rossz a felvetés.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.09. 13:38:27

@dagadtos: nem csak engem idegesít ezekszerint ha valaki ilyen rohadt bennfentes, de még a nevét se árulja el, csak mindenki más személyes dolgára hivatkozik???

Octopus 2010.02.09. 13:40:36

@Szomjas Gödény: nem is igaz :) bár indulhatnának onnan a Lehmannok, uis a legolcsóbb is tán 3000 Ft közelében van, annyiért meg már talán nem túlzás egy hatos szintet elvárni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.09. 13:42:03

Bussay úr és a rajnai, háát kérem...
Nemrég volt szerencsém egyhez, étteremben (Klassz). Erősen reménykedem, hogy a gasztrodolgozók bántak vele úgy, hogy olyan lett, amilyen. Ellenkező esetben a termelő nálam simán felkerülne a "honnan többet ne" listára...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.09. 13:47:42

@BZoltan: szerintem dobjuk össze Kóstolómesternek az MW-képzésre és a bébiszitterre valót, megéri. A legesélyesebb magyar bajnokjelölt, rapid módon MW lehet, ellentéten szegény örökös reménységünkkel. Kóstimestinek minden adottsága megvan: tévedhetetlen ízlés, széleskörű félismeretek, megfelelő arcméret, a folyamatos (khmm, folytonos) beszéd készsége, etc.
Az érintett futureMW elnézését kérem előre is! Köszönöm. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 13:49:22

@ringsider: Bár a kérdésed nem nekem szólt, de engem is zavar egy kicsit (idegesíteni azért nem tud) Nem nemzetbiztonsági témáról van itt szó :) hanem borokról. Nekem mindig furcsa, ha valaki nem vállalja a nevét a véleményéhez. A termelő ráírja a nevét a palackra, a sommelier és a borbolt eladója is bemutatkozik ha kell. A kereskedő is vállalja a nevét. A legtöbb borsajtó (nyomtatott vagy elektronikus) szerzője is aláírja a cikkeit. A legtöbb borbloggerről is lehet tudni, hogy civilben kicsoda.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.09. 13:52:56

@BZoltan: persze, hozzád is szólt!és remélem érthető, hogy nem dagadtos-ra vonatkozott a kérdésem...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.09. 13:55:50

@Hepci: Bussay Rajnaik nagyon rendbe vannak, ez tuti, elég sokszor be lettek vizsgálva...:-)

shiraz 2010.02.09. 14:10:23

@Kóstolómester:
Kedves Mester,

Egyetértek, hogy piszok nehéz volt és ma is az, de az MW vizsga sokat változott (tovább nehezedett) a 90-es évek vége óta. én a 80-as években és a 90-es évek elején végzett néhány MW esetében tapasztaltam kérdésköröket. DE ahogy Te is írod ez személyfüggő. Van aki mindig naprakész, főleg aki a borászatban vagy a trade-ben dolgozik.

Újságírók között már akad az általad is említett ellazul kategória, főleg az idősebb generációkból.

De sok pozitív élményem is van a fiatalabb generációból ugyanúgy mint a (relative) idősebből.

A "nem sok kell hozzá hogy elkezdd" azért nem pont így van :)
WSET Diploma elvárás, plusz egy MW ajánló kell és felvételi is van.
a pénzösszeg picit túlzó de majd a végén ígérem összeadom
tudtommal rajtam kívűl 3 magyar van az MW intézet hallgatói között, Romsics Laci, Kielmayer Krisztián és egyvalaki aki nem szereti ezt közzétenni, ezért én sem teszem :) (nem Áginak hívják és férfi)
a 4-ből előbb utóbb valaki/valakik biztos megszerzik a címet, szerintem mindegy is hogy ki/kik. Mo-nak ez nagyon sokat fog segíteni.
Az osztrákok személyes tapasztalataim szerint (2 MW-jük van, mindenhol ott vannak és 6 éve ott van a First year Seminar week) maximálisan kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket. Látszik is hol tartanak (persze nemcsak ennek köszönhetően).

Saját tapsztalataimról elhatároztam blogot fogok írni mert annyi félreértés van meg hülyeség hogy érdemes tisztán bemutatni "belülről".

üdv

KA

lackó 2010.02.09. 14:12:35

Na, valaki lemaradt a témában...tessék, ilyen is van.

kifli 2010.02.09. 14:41:50

én is az MW várományosok közé sorolom magam:)

lackó 2010.02.09. 14:51:07

@kifli: én nem várok MW-t vendégségbe...:)

Amúgy a Bussay rajnaik szerintem is nagyon rendben vannak, tárolási, vagy palackhiba lehetett.

fiatalborivo 2010.02.09. 14:52:12

@shiraz: Elnézést kérek, az említett hölgy még csak a Diplomáért harcol

benchmade 2010.02.09. 14:54:15

Én is, ha az MW more wine-t jelent:)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.09. 15:29:39

@Octopus: ez igaz, ott a pont.
3000-ért már jogosan várhat el minőséget a fogyasztó, pláne ha az importborokat is alaposan megversenyezteti - nem mintha itthon nem lenne elég jelölt, de talán könnyebb azért még túlárazott tételekbe belefutni.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.09. 15:38:01

@vörös és fehér: @lackó:

Nekem az a bor (Bátyus) baromira fás volt, a műveletlen alkoholista kóstolótársakkal együtt - bár minden tiszteletem Szentesi mesteré, nekem nagyon messze volt a bor a 8 ponttól.
igaz, hogy egy kóstolás nem kóstolás, létezik palackvariáció is a világon...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 15:53:33

@Szomjas Gödény: Egészen biztosan nem palackvariáciról volt ott szó. Olyan akkor lehet, ha ugyanazt a tételt nem egyszerre palackozza le a termelő.

lackó 2010.02.09. 16:23:37

@Szomjas Gödény: a Bátyus az nem a 2008-as? Én a 2007-ről beszéltem, abban nekem a kicsit sok maradék cukron kívül semmi más gondom nem volt...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.09. 16:41:24

@BZoltan: hát azért néhány hónap különböző körülmények között történő tárolás után már nem feltétlenül pontosan ugyanolyan arcát mutatja a bor

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 16:58:45

@AG 2.0: Ja, úgy igen. Mondjuk annak a Bátyusnak lehet olyan analitikája, hogy bírja a gyűrődést.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.02.09. 17:18:43

@akov: a hungarikum nem hungarikum kérdés végiggondoláda során árnyaljuk azért annyival a dolgokat, hogy szerintem nem a mai határok alapján kéne megállapítani az olaszrizlingről, hogy mennyire a miénk. Ha megfigyeled a fajta termőterületeinek elhelyezkedését nagyjából mindegyik a történelmi határokon belül fekszik. Az olaszrizling igazi kárpát-medencei fajta. Elterjedése jól mutatja, hogy a régió országai valójában egy borrégiót alkotnak.

Amiket leírtál a rieslingről szerintem mind igaz az olaszrizlingre is. Minerális, elegáns és kitűnő terroirbor.
Az hogy olyan rizlingként van számontartva, mely megtépázza a 'nagytestvér' hírnevét az nem a fajta sara. Amilyen termelési eljárásokat és klónokat alkalmaztak az átkosban annak ez mind természetes következménye volt.
Azzal én sem értek egyet, hogy az elmúlt száz év klónszelekcióját kukába kell dobni, de érdemes más klónokkal is kísérletezni.
Nálunk Csopakon például van egy régi csopaki klón ami még fellelhető 80-100 éves szőlőkben. Jellemzően a szeme kissé apróbb, héja vastagabb és ritkán van mellékfürtje. Megbízhatóan terem és sokkal aromásabb bort ad. Azon dologzunk, hogy ezt a klónt szelektáljuk és újratelepítsük.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 17:20:40

@AG 2.0: A nem megfelelő tárolás végett inkább nem az jellező, hogy hamarabb öregszik, oxidált jegyek jelennek meg, esetleg laposabbá válik?

Na most jónéhányan nem a fenti problémával szembesültek, hanem úgy érzik agyonvágják a bort a fagerendák. Ez azért nem hiszem hogy tárolásból következhet..

Én nem éreztem kilógó fát benne, szerintem is a legszebb magyar nem-édes borok egyike, de mostmár ideje nekem is újakóstolni ennyi fanyalgás után...és bele fogok tenni néhány nagyágyú wachaui meg német rieslinget a sorba aztán hadd szóljon...

vörös és fehér 2010.02.09. 17:26:10

@drbarta: na ez szerintem hiba, mármint magyar rizlinget betenni wachaui sorba, pláne németbe. ki fog lógni. aztán már csak az a kérdés, hogy ennek örülsz vagy nem. az egyik legnehezebb dolog okos kóstolósort összeállítani, ahol tényleg van értelme egymáshoz viszonyítani a borokat.

de hiszen a cikk is pont ezzel kezdődött: "A sort Mészáros Gabriella úgy állította össze, hogy alapvetően egymással összevethető borok szerepeljenek benne"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.09. 17:26:57

@lackó: a Bátyus olyan, mint az előző évjárat, cukor nélkül? Mert az nagyon tetszett (volna).
A Bussay rizling meg olyan fáradt volt, mint én, viszont szinte szúrt benne az alkohol. Hmmm. (?)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 17:29:34

@drbarta: ha a bor nagyon meghűl (sokáig van nagyon hideg helyen) előjönnek belőle a fás ízek, amelyek amúgy nem jellemzőek. Ha utána pár napig normális (12-16 fokos) raktárban tárolják őket, újra visszasimul a fa a borba. Nem fűtött raktárban ilyesmi előfordulhat.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 17:30:49

@Hepci: Nagyon hasonlít! Ebben is van maradékcukor, csak kevesebb, illetve a savai dinamikusabbak is, meg finomabbak is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 17:32:45

@RAMBO: Lehetséges! Amit mi kóstoltunk az 13-14 fokra beállított borhűtőben volt 2 hónapig, háborítatlanul.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 17:35:39

@vörös és fehér: Szerintem sem igazán passzolnak stílusban, ahogy azt korábban az indexes fórumon kifejtettem.
Mostmár kifejezetten nem aprólékos összehasonlítás lesz a célom, hanem az hogy ugyan lesz a Bátyusnak szégyenkeznivalója a nálánál min.2* annyiba kerülő wachaui sztárok mellett..

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 17:43:36

@RAMBO: Ezt nem igazán értem. A hidegsokk miért és hogyan hozza elő a fás ízeket? Bevallom én még ilyent nem tapasztaltam. Ettől persze még létezhet ez a jelenség, csak én nem ismerem.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.09. 17:54:05

@lackó: Simán lehet, elnézést, én csak a Bátyus nevűt kóstoltam.
És még vissza kell rá térni, úgy látom.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.09. 17:58:15

@BZoltan: @AG 2.0: No igen, ez egy jó kérdés, hogy mit nevezünk palackvariációnak. Én régebben BZoltán értelmezésében használtam, azaz amikor kiegyenlítés nélkül palackoznak, és nem biztos, hogy homogén anyag kerül az azonosnak tűnő palackokba.

De aztán átszoktam arra az értelmezésre, hogy "ez a palack most jó volt / nem volt jó."

Bár valszeg ez nem volt egy előremutató változtatás - ellenben egyformán beszélünk a házban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 18:14:28

@Szomjas Gödény: Én azért nem szeretem ezt a palackvariációs dolgot, mert túl sok teret ad ez a magyarázkodásnak. Belefutsz egy vacak borba, aztán jönnek a kifogások, hogy hát ez éppen egy rossz palackvariáció volt. Persze itt most nem a hűtött kocsival szállított, szakszerűen tárolt versus hiperpolcon neonszoláriumozott és hősokkolt különbségről van szó, mert azért egy minőségi kaliber felett és szakszerűen kezelt, palackozott boroknál már nagyjából kiegyenlítettek szoktak lenni a körülmények.
Apró különbségek azért nyilván lehetnek.

fiatalborivo 2010.02.09. 18:21:18

És íme egy olyan bejegyzés amihez 100 fölötti komment születik és mégse negatív, meg nem megosztó, sokkal inkább tanulságos, lehet a 2010es évben már ezek a dolgok is érdekesek lesznek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 18:56:50

@BZoltan: Én is most tapasztaltam, nem tudom, mi az oka. Levittem a ház melletti pincébe pár üveg bort (aminek csak egy vasajtaja van és nem fűtött), mert éppen átépítettük a spájzot, és amikor felhoztam, kibontottam egyet - szinte ihatatlan volt. Egy napos állás után ez a bor magához tért, eltűnt belőle a fás kesernyésség. Ami a spájzban "normalizálódott" az rendben volt, ott nem volt ilyen íz.

Mivel a saját boromon tapasztaltam, amit tudom, hogy egyben töltöttem le (részben önkezűleg) és tudom, hogy 3 hetet volt régi fahordóban, és amúgy nem is érezni a fásnak - hát ezért gondolom, hogy a hideg lehetett. Más változás nem volt.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 20:53:57

@dagadtos: "Kedves Mester!
Miután többedszer írsz rólam személyes dolgokat, megtisztelhetnél vele, hogy az emailemre megírod, honnan ismerjük egymást."

Sajnos azt nem lehet. Azért cukkollak mert szerintem te nagyon jó vagy és mostanában keveset írsz az alkeszen.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 21:06:29

@shiraz: "a 4-ből előbb utóbb valaki/valakik biztos megszerzik a címet, szerintem mindegy is hogy ki/kik. Mo-nak ez nagyon sokat fog segíteni."

András, van még valami...A blogod nagyon fog érdekelni de mindamellett van egy személyes jóbarátom aki belevágott ebbe és a szemem láttára vérzett el. Én nem tudom mi lesz a négy sorsa de ha keményen elbuktok annak piszok nagy hatása lesz a lelki életetekre. Sajnos a négymillió is elfogy (borok árával együtt) majd.

A keresztútnál majd elkell dönteni hogy ez kinek mennyit ér. Ha bárki sikerrel jár, annak Champagne-t bontok az egészségére.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.09. 21:07:18

@Kóstolómester: Had kérdezzem meg, hog miért nem lehet?

shiraz 2010.02.10. 08:25:36

@Kóstolómester:
well, minden bukás fáj, de egy egészséges homo sapiens mindenből fel kell tudjon állni :) persze a pass rate elég elszomorító...
nem tudok más nevében beszélni, de én nem kizárólag a cím megszerzéséért csinálom, hanem a közben megszerzett élményekért, tudásért és ugyanolyan fontossággal az új ismeretségekért esetleges barátságokért. ofkorsz jó lesz az is, ha sikerül levizsgázni.
a jó hír az, hogy már az eddigiekért megérte elkezdeni, élmények és barátságok is vannak :)
üdv
KA

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.10. 08:31:35

a rajnainak szerintem nagyon is van keresnivalója Magyarországon.
Alapból imádom a fajtát, kristálytisztasága és gazdag savratalom mellett megvalósuló harmóniája, eleganciája miatt, ezt a karaktert egyetlen más fajta sem tudja hozni.
Bussay 07-ese és Szeremley 97-es 98-as rajnaija is meghatározó élményem volt, de mostanában kedvenc magyar szárazközeli boromat is adta, Szentesi József 08-as Bátyusát.

Érdekes hogy nálunk a Mátrában rábukkantam egy régi leírás idézatére, miszerint kb 100 éve az itteni egyik legrangosabb arisztokrata borászatban kísérleteztek sok külföldi fajtával is, de leginkább a rajnai vált be szerintük.
Mindenesetre amellett hogy magyarfajta (na jó, Kárpát-medencei) megszállott vagyok, az egyik legizgalmasabbnak ígérkező dűlőnkbe a kadarka mellett rajnait telepítünk, bakműveléssel.

És az a tippem hogy 10 évből többször tudunk majd klasszikus, harmonikus bort készíteni, mint olaszból, bár ez utóbbi is nagyon fontos nekünk.

lackó 2010.02.10. 08:49:52

@pinotnoir_777: csak érdeklődés és talán kicsit off-is: egyre többször találkozom a bakműveléssel mostanában. Tudatos a visszatérés, vagy mi az oka ennek? Hány elágazással, rövid, vagy hosszúcsapos váltómetszést csináltok? Milyen a sor és tőtávolság? Csak karózás, vagy kihúzzátok legyezőre?

Köszönöm.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.10. 09:01:55

@drbarta: te meg nekem szólja, amikor kóstolod...;-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.10. 09:04:02

@BZoltan: én is tapasztaltam, főleg vörösboroknál! ott a hidegsokk a tanninokat nagyon el tudja "rontani"...

Kóstolómester (törölt) 2010.02.10. 09:09:06

@BZoltan: "Had kérdezzem meg, hog miért nem lehet?"

Azért nem lehet Zoli mert ha kiírom itt a nevemet azzal “Kóstolómesternek” vége.

Olvasom jóideje az Alkoholistát és láttam hogy hányan áldozatul estek (nek) az egysoros blog-náciknak akik miután sok munkát beleölve egy hozzászólásba, jönnek és elintéznek azzal hogy amit írtál hülyeség, de ők NEM ÍRNAK SEMMI ÉRDEMLEGESET az adott témáról, abból élnek hogy másokat bántsanak.

Aztán ott van a FÉK amit személyazonosságod jelent, minap valamit kérdeztem tőled de nem válaszoltál nyíltan mert tudtad hogy jönnek a szomszédok és leharapják a fejedet.

Ha kiírod a neved, a névtelenek belédrúgnak, 1 null oda. Ha névtelen vagy és belédrúg egy névtelen, akkor egy-egy.

Tudod miért tűntem itt fel néhány hónapja?

Szerveztem egy elit kóstolót régebben egy neves villányi borásszal aki eljött és bemutatta a tételeket, terroir ez, dűlőszelekció az, szuper küvé amaz, ilyen hordó meg olyan jó szüret....aztán tele lett az este 5 pontos borokkal egy halom pénzért.
Kedves klubtársaim bólogattak, helyeseltek majd MIUTÁN ELMENT a borász, odajöttek hozzám panaszkodni hogy a borok nem voltak kedvükre.
Kérdeztem, akkor miért nem mondtátok meg a borásznak???
Udvariasság ez, udvariasság az. Hát a frászt.
Hamarosan megjelentem itt mint Kóstolómester és kezdetem kiosztani a pofonokat.

Tudod mi tetszik még? A Művelt Alkoholista brigádja mikor megjelentet egy cikket azért is várja a hozzászólásokat mert szeretnék ha valaki mélyebbre ásna mert ők általában csak MEGPENDÍTIK A HÚRT. Van a mai magyar boréletben egy csomó megbeszélni való, legyen az negatív vagy pozitív.
Én a valóságban egy egyszerű borszakember vagyok aki meghúzza magát mint bárki más, mint Kóstolómester viszont elmondhatom azt ami a szívemet nyomja.
(pld, Tegnap este a Pállfy István „Mit érdemes megvenni?” című bor-vicckönyvét lapozgattuk borász barátommal, még az első kiadást, tele kapitális melléfogásokkal és ünnepélyes marhaságokkal!)

Más is megmosolyogtatott.
( A klubunkban valaki rólam beszélt egyik este, szerinte „a mesternek eléggé nagy a pofája”. Kérdeztem akkor miért olvasod, azt mondta mert „érdekes”.
Szerintem ez egy blogban jó, még akkor is ha nagy a pofám!Hahaha)

Persze ha a nevemet akarod, rendben. Ha nem vagy kíváncsi többet Kóstolómesterre akkor írom.
Nehogy azt hidd hogy utána itt maradok, csak azért hogy folyton engem cseszegessenek.
Tehát, írjam vagy ne írjam?

fiatalborivo 2010.02.10. 09:23:12

@Kóstolómester: Az információk alapján amit leírtál illetve pár komment visszaolvasása után BZoltan ha akarja szerintem ki tudja deríteni hogy ki vagy és akkor Ő tudja és biztos vagyok benne hogy tiszteletbe tartja a kívánságod az anonimitás felé. Mindannyian ezt meg tudnánk tenni kis kutakodással. De a blognak és az itt író olvasó embereknek szerintem 1 a fontos, itt értelmesen lehet beszélgetni, lehet tanulni, fejlődni, változni, kitekinteni mások világlátására és ez akkor lesz jobb és jobb ha továbbra is írsz.
Üdv Baranya István hobbiborász-közgazdász - engem úgyse ismer senki

lackó 2010.02.10. 09:42:39

@fiatalborivo: jelen helyzetben halvány fogalmam sincs róla, mit változtatna az, hogy valaki névvel, vagy név nélkül vállalja fel véleményét??? Én névvel és név nélkül is ugyanazt a véleményt hangoztatom...ex opere operato?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.10. 09:56:14

@Kóstolómester: Ha engem kérdezel akkor vállald a neved és az érdekeltségeidet. Szerintem minden vélemény hitelesebb ha mögötte hús-vér, valós ember áll és nem egy anonim felhasználó.

Ha tőlem kérdezel valamit akkor én arra nyíltan válaszolni is fogok. Te tőlem azt kérdezted, hogy kik a leggyengébb láncszemek a Somlón. Erre írtam, hogy nem tartom építőnek sem pedig előremozdítónak azt, hogy azokról a termelőkről beszéljünk akik szerintem nem a Somlóhoz méltó munkát végeznek. Nem akarok nagy nyilvánosság előtt (az internet pedig ugye jogilag annak számít) érdekeket sérteni, mert ehhez nincsen jogom és ezt nem tartanám becsületes dolognak. Ha ezt tenném úgy acsarkodást, sárdobálást kezdeményeznék ami nagyon távol áll tőlem.

Amit írsz az tényleg érdekesnek tarthatják sokan, de szerintem elsősorban azért mert kellően provokatív.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.10. 10:10:31

@BZoltan: egyetértek!
én mindig is vállaltam a véleménye, és éppezért sajnos tudom mi az amiről Kóstolómester beszél...
sajnos ez egy ilyen ország...

lackó 2010.02.10. 10:13:53

@BZoltan: személy szerint én is érdekesnek és elsősorban provokatívnak tartom, értékesnek azonban én is akkor tartanám, ha tudnám, hogy a mögött hús-vér felvállalt személyiség és vélemény van. Másrészt pedig ha valaki csak névtelenül vállalja fel véleményét (amennyiben az valóban valós), nem hiszem, hogy hatása van. Ha a nevesítés pedig önmaga kárára válik, akkor pedig ott valamiféle gond van -szerintem.

A témához pedig most ugrott be, hogy annak ellenére, hogy én magam is olasz-fan vagyok, múltkorában azért a Bussay és Szentesi verte az olaszokat...

Még egy kérdés: felkerült a terroirbor-téma. Bennem pedig egy kérdés: én a kéknyelűt tartom ideális terroirbornak, ami leginkább meg tudja mutatni azt...a rajnai nem túl erőteljes és karakteres ehhez?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.10. 10:23:00

@Kóstolómester: bizonyos mennyiségű észosztás és intimizálás után szerintem illendő vállalni a nevünket, magam legalábbis mindenkit mindenhol erre biztatok. Az elég furcsa és visszás, ha Te Andrásnak meg Zolinak nevezel egyes hozzászólókat, azok meg csak Kóstolómesternek tudnak válaszolni, nem?
Az is fura és visszatetsző, ha be nem avatottak megtudják pl. Dagadtosról, hogy baromi lusta, vagy Bott Juditékról, hogy jószándékú amatőrök, akiknek fogalmuk sincs a dűlőik adottságairól. Ettől már csak egy pici lépés, hogy valakiről kiderül, jókora szemölcs van a segge bal felén és tegnap nem fizetett be időre 212 rugó ÁFÁT...
A személyazonosság vállalása igenis FÉK. Jó értelemben az, elsősorban!
Üdv.: Oláh Gábor kertészmérnök, metszőollókereskedő, gasztrobuzi, lelkes környezetvédő, boramatőr

lackó 2010.02.10. 10:26:29

@Hepci: na, eljött a nagy coming outok ideje?

Akkor hát: kéne egy jó metszőolló...

Üdv: Csiszer László, izé.

kifli 2010.02.10. 10:50:46

@Kóstolómester: én tudom mi a neved, de nem mondom meg.

persze van az a pénz..._:)

Sárfehér 2010.02.10. 12:13:31

Ha megengeditek, a hozzászólás műfajának pont az a bája, hogy nem tudjuk, ki kicsoda. És ne gyerekeskedjünk: Valóban vannak dolgok, amiket ki kell mondani, de szemtől szembe névvel nem lehet: erre tökéletes a blog. Más kérdés, hogy a mocskolódás nem megengedhető.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.10. 12:30:39

@Sárfehér: nehezen tudok elképzelni olyat, amit mindenképp (valami közjó érdekében, vagy miért) ki KELL mondani, de névvel nem lehet. Nem kell kimondani, és megoldódott a dilemma. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.10. 12:46:59

@BZoltan: Gyerekek, alakítsunk egy szűkkörű borklubbot, oszt' ki lehet beszélni mindent és még jó borok is lesznek. :)

lackó 2010.02.10. 12:55:45

@Sárfehér: egy bizonyos pontig talán igazad van, azonban ha valakinek olyan véleménye van, amihez nem meri nevét adni, akkor tényleg egyszerű: ne mondja ki!

Én ráadásul még tudom is, hogy ki vagyok :)

shiraz 2010.02.10. 15:01:03

@Kóstolómester:
emailben már megbeszéltük, de most hogy szó van erről...
Megértem ha nem akarod felfedni kiléted, de egyet nem értek vele. Én nem szeretek úgy kommunikálni h nem tudom kivel beszélgetek és a másik fél nem tudja ki vagyok én. Sokszor nem tudom komolyan venni az illetőt, itt most nem rád gondoltam. Már több helyen kifejtettem a nézetemet erről. El is kezdtem használni a nevemet jó régen. Örömmel látom, hogy többen követnek.
A magyar borászat elég nagy szarban van, összefogásra lenne szükség, és az olyan tapasztalt és tudással rendelkező emberekre is szükség van mint (a hsz-eidből láthatóan) Te vagy. Persze ez nem csak és elsősorban az Alkesz szintjén érdekes. Mo. egyik rákfenéje, hogy nem állunk ki a véleményünkért szvsz.
De még egyszer mondom, meg tudom érteni miért akarsz rejtve maradni. Egyszer remélem fogunk együtt kóstolni egy jót. Ha még eddig nem tettük volna :)
üdv
KA

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.10. 15:48:03

@shiraz: jó ez a kitárulkozósdi, nem mondom, hogy nincs értelme, de én azért maradnék az álnevemnél mégis

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.10. 16:01:03

@Kóstolómester: Szerintem nem rossz az anonimitás,
a szolgáltatásodra is szükség van, mármint a problémák felvetésére/kibeszélésére,

véleményem szerint CSAK és csakis az jelent problémát, ha személyeskedsz, ha másokról dobálsz be bensőségesen információkat, satöbbi..., magadat viszont nem feded fel,

nevezzük ezeket most nem egészen pontosan "stílusnak",

mert ez irritálja a közönséget.

Nem hiszem, hogy a bátor szakmai kritikák jelentenék a gerendát a közösség, uram bocsá' a kritizáltak szemében, nem a "nagypofájúan" őszinte, de alátámasztott vélemény, hanem a súlyosan lehúzó, de meg nem indokolt kritikák visszahúzóak. (Lásd: „Botó Jósi huje” vs „az öregtőkés Telekit külön kéne palackozni és méregdrágán árulni” egészen eltérő reakciói.)

Amennyiben ez a marketing-része, akkor persze egész hatékony lett, és nem szóltam.
Hehe.

...és én sem mondom meg, hogy ki vagyok (csak egy fogyasztó egyébként), de nem is tudom miért, talán csak azért, mert mások valódi nevére sem vagyok kíváncsi... talán mert épp az őszinte vélemények érdekelnek, meg a tudás, nem kell hozzá semmilyen körítés, sem pedig tekintély.

shiraz 2010.02.10. 16:18:03

@AG 2.0:
ok :))
azt hiszem ez most nem a te inged, te ügyesen mevezted el Magad :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.10. 16:33:57

@AG 2.0: ja persze, könnyen beszélsz te,
"akit csak az interneten neveztek gazdának",
hogy kedvenc all-time kommentemmel éljek bizonyos kovács nevűtől :))

t f 1 (törölt) 2010.02.10. 18:39:03

Részemről egyértelmű, hogy vállalni kell a személyazonosságot

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.10. 19:22:54

@Szomjas Gödény: Az aki problémákat felvetni csak névtelenül és arctalanul mer az jobban teszi ha nem vet fel semmit.

@Sárfehér: Az anonimitás mint báj esetleg a sulinetes csatornákra és a politikai iszapbirkózókra jellemző.

Nekem az a meggyőződésem, hogy értelmes, felnőtt és felelős emberek meg tudják úgy fogalmazni a gondolataikat, hogy az vállalható legyen névvel és arccal. Ha erre valaki nem érzi magát képesnek vagy nincs kedve átgondolni a hozzászólását mielőtt azt beküldi akkor az jobb lenne ha inkább hallgatna.

A művalkeszt szerintem és tudtommal meglehetősen sok szakmabeli látogatja (sőt néha az az érzésem, hogy jellemzően azok látogatják). Ennek a fórumnak és virtuális közösségnek a befolyását, súlyát, jelentőségét és nem utolsósorban hitelességét növelné az, ha névvel és arccal írnának ide borászok, borkereskedők, sommelierek, vendéglátósok és borkritikusok.

Ezt üzenem mindenkinek aki egy nick mögé bújva érzi magát nagyon elkötelezettnek a magyar bor ügyéért. Ha komolyan gondolja valaki a véleményét akkor azt vállalja a nevével és az érdekeltségeivel.

Sárfehér 2010.02.10. 19:37:30

@BZoltan:
Húha, én nem is tudtam, hogy iszapbirkózom... :)))

Mondjuk Kóstolómester tényleg egy kicsit keményebb időnként a kelleténél, de azért szerintem fog ő változni.

Igaz, én könnyen beszélek, mert csak borissza vagyok, úgyhogy az én nevem semmit nem mondana nektek. Majd a pincékben szép lassan egyenként mindenkinek bemutatkozom. :)

Kóstolómester (törölt) 2010.02.10. 20:24:42

Kedves borbarátok!

Tegyük fel a pontot az i-re.
Egy darabig maradok mint Kóstolómester aztán majd megmondom ki vagyok mikor elmegyek.

Továbbá, nem kevés élvezetet fog nyújtani mikor meglátogatom Balogh Zolit a Somlón, kóstolunk, beszélgetünk és neki fogalma sem lesz arról hogy velem beszél! Hahaha...

A bort továbbra is komolyan veszem mint eddig és ne felejtsétek: A mester fenntartja hogy ritkán téved.

Az Alkesz különben egy partizán publikáció és ÉPPEN EZÉRT olyan sikeres.
Az uncsi nyomtatott bormédia RETTEG tőle mert nem értik sikerét.

Sokszor szóba kerül ez náluk és a borászoknál is.
Azt mondják "utáljuk" aztán esténként itt koslatnak szemelgetve a cikkek között.

A személyeskedésből visszaveszek mert tényleg nem fair az illetővel szemben bár mindennek megvan az oka...

Szóval vissza a borokhoz, (miután frankón tönkretettem(ük) vörös és fehér elzászi cikkét)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.10. 21:01:08

@Kóstolómester: Részemről beláthatatlan időre lezárva. Küldtem neked üzenetet. Ne romboljuk ezzel tovább ezt a többre érdemes cikket.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.10. 23:06:59

Hát, srácok, azért ebben a pillanatban szeretném, ha egy parttalannak tűnő vita mellett azt is tisztán látnánk, hogy valahol ennek a műfajnak a leglényegét látjuk, ami talán a Kóstolómester által emlegetett sikerének a titka is - és azért ilyen ez a hely, mert mi is ilyenek vagyunk. (Igen, kóstolóról jövök, több összeszedettséget ne várjatok, hehe.)

@BZoltan: bocs, hogy pont egy elzászi posztban, részvétem ;)

Egyébként én is úgy gondolom, BZoltán, hogy a hazai borszakma sok jeles képviselője jelen van ezen a fórumon - és én sem tudom, hogy kinek szólok be, ha beszólok - nagyrabecsült termelőnek, szinte már baráti kereskedőnek, vagy a tudálékos blfknek, aki minden kóstolón ott van - és épp ebből a szempontból legitim az anonimitás, bár nem ragaszkodok görcsösen hozzá, de látni kell, hogy nem tudom senkitől elvitatni ezt a jogát - a lényeg az, hogy vállalható formában járuljunk a közöshöz.

@mindenki:

Akkor most végül mi van? Elzász jobb?
Nálunk rendre felül jön ki az a fránya Bruderbach - bár nem a legdrágább német és ausztrál vetélytársakkal versenyez, Wachauból is csak sovány repi-smaragdokkal kell versenyre kelnie, de nem csak az ár-érték aránya jó, abszolút szinten sem marad alul...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.10. 23:24:09

a többi kommentem magamban tartom, hülye viccből hallotok eleget...

De gratulálunk v&f-nek, akinek a posztja lassan új kommentrekordot állít fel, legalább az új évben...
süti beállítások módosítása