Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy sima, két riserva

2010.02.15. 06:00 - vörös és fehér

Ha év eleje, akkor brunello kóstoló. Így volt ez tavaly is, a hagyomány idén sem szakadt meg. Suhayda László, az Enoteca Montalcino tulaja, ismét felbontott egy tucat brunellót. Az apropó ilyenkor az új évjárat piacra kerülése, illetve két évjárat is januártól kapható: a sima 2005-ösök és 2004 riserva-i. Mivel 2005 csak négycsillagos évjárat volt, szemben 2004 öt csillagával, így előbbi tételekből négy palackot, utóbbiakból nyolcat is alaposan megkóstoltunk. Azt azért már az elején leszögezném, hogy friss brunellókat kóstolni liliomtiprás.

Arra mindenképpen jó azonban egy ilyen kóstoló, hogy az ember meg próbálja megsejteni, melyik borból érdemes most venni, és pár év múlva bontani. Merthogy a brunello sajátossága, hogy egyrészt jól érlelhető, másrészt a palackok jelentős része piacra kerülés után hamarost elfogy. Várhatóan az ötcsillagos 2004-es évjárat riserva-i hamarabb, mint a 2005-ös sima tételek.

Brunello di Montalcino 2005

Először a sima tételeket kóstoltuk, abból is a Fattoi 2005-ös brunellót legelébb. Animális, ásványos, földes illat után egyenes savgerincre épült bort kóstoltam, kis édességgel, és még igencsak harapós tanninokkal. Gyenge hat pontot adtam neki. Nem így a Talenti brunellójának! Megkarcolta a nyolc pontot is, de végül csak erős hetet adtam rá – egy szinte kész állapotban levő, kicsit újvilágira hangolt bor képét mutatta aznap este ez a tétel. Illatában feketebogyósok, rumosdió, a még kicsit tolakodó alkohol a kortyba belesimult. Dinamikus savak, cseppnyi édesség, hosszú lecsengés –remek bor. Ennél is jobb volt a Gorelli, az el is érte stabilan a nyolc pontot. Az illata nagyon gazdag: animalitás, fűszerek, válogatott bogyósgyümölcsök keverednek benne. Kóstolva sem okoz csalódást, a nagy várakozást egy elegáns, komplex korty követi, kicsit még érdes, de érett tanninnal. A legizgalmasabb 2005-ös volt az est során. A Collemattoni brunellója ismét az újvilági, kicsit lekváros borokat juttatta eszembe. Ez konkrétan szilvalekváros volt. Illatáról a behízelgő jelző jutott az eszembe, gyümölcsös, fűszeres, vaníliás volt. A korty pedig kerek, gömbölyű volt, izgalomnak kevés hely jutott, ízig-vérig hétpontos bor volt.

Brunello di Montalcino Riserva 2004

A 2004-es borok kóstolását is a Fattoi-val kezdtük, ami nálam a sor egyik leggyengébb bora lett. Pedig az illata tetszett: narancshéj, animalitással ötvözve. Kóstolva viszont egysíkú, már-már unalmasnak tűnt, ráadásul a vége határozottan kesernyés volt. Öt pontnál nem jutott feljebb. A Caprili 2004-es tétele több izgalmat okozott. Illatában túlérett, kissé lekváros (áfonya, málna) volt, de kóstolva az alkohol nem nyomta el a szép savakat, érett tanninokat, és a komoly testet. Úgy tűnt, mintha cukor is maradt volna a borban. Nem feltétlenül ezen a boron mutatnám be, hogy milyen egy igazi brunello, de mint bor, nálam vaskos hét pontot kapott. Nem tetszett a 2004-es Lazzeretti riserva, petúniás, virágos illata engem nem vonzott. A kortyban a puncsos, édes jegyek domináltak, a savak kifejezetten lustának tűntek. Öt pontnál magasabbra ez sem jutott. Csalódást okozott a Mocali pince tétele is, itt is az édesség kapta ugyanis a főszerepet. Illatban jobb volt: friss gyümölcsöket és finom fűszereket szagoltam, ízben azonban egyszerű, kerek, izgalommentes volt, azaz hat pont. A Talenti viszont kiverte a biztosítékot, és nem csak nálam. A 12 kóstolóból 11-en az est legjobb borának szavaztuk meg, ritka az ilyen egyértelmű fölény egy borkóstolón. Pedig az is az új stílusú brunellók közé tartozik, áfonyás joghurtos illata, a szépen adagolt hordófűszer legalábbis ezt mutatta. A korty viszont kifejezetten légies volt, nem akart lehengerelni, nem akart vaskosnak látszani. Cizellált savak, érett, kicsit még húzós tannin, hosszú lecsengés. Ha most még csak nyolcpontos is az összkép, idővel magasabbra is juthat. Ezek után a Gorelli nehéz helyzetben volt, nem is jutott túl magasra. Illatában volt egy zavaró jegy, amit nem tudtam hova tenni, sok pörgetés után aztán az ásványosság ezt szerencsére elnyomta. A korty azonban csalódás volt, a közepes test nem bírt el a masszív tanninokkal és az alkohollal. Persze bőven volt szépség is a borban, a savszerkezet remek, a közepes test önmagában nálam erény egy brunellónál. A csalódásom azonban jelen esetben szolid hat pontot ért. A Collemattoni is némileg bizonytalan illattal fogadott, aztán paradicsom, bogyósgyümölcsök és fűszerek kompenzálták ezt. Ízben bizonytalanságnak nyoma sem volt, tömör, feszes szerkezet, elegáns savak, némi édességgel megfűszerezve – ezeket jegyeztem fel. Ez is elérte nálam a nyolc pontot. A kóstoló csúcsának szánt Uccelliera rosszul járt: az első palack sajnos dugós volt, így hiába szellőzött egy napot, új palackot kellett Suhayda Lászlónak bontania. Levegőzés nélkül ez nem tudott teljes szépségben pompázni, kifejezetten zárkózott volt. A poharat forgatva kiderült, hogy a zárkózottság mögött elegáns, kissé vegetális illat rejtőzik. A korty enyhén édeskés, a masszív tanninérzet is csitult volna talán a levegőztetéssel. Nekem egyelőre nem tűnt annyira színesnek ez a bor, mint a Talenti. Hét- és nyolc pont határára tettem.

Címkék: 2005 hatpontos 2004 ötpontos hétpontos nyolcpontos brunello gorelli uccelliera talenti fattoi caprili lazzeretti collemattoni mocali

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr901757945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.15. 10:07:44

"aztán az ásványosság ezt elnyomta" - milyen illat/ízjegyet értesz itt, a brunelloknál ásványosság alatt?

(Sokféle jegyet szoktak a brunellokban találni, de ásványosságként azt hiszem ritkán említik - nem is ugrik be, hogy mikor hallottam ezt a kifejezést utoljára brunellora.)

Kabagyöngye 2010.02.15. 10:27:39

Hogy álltak a borok alkohollal? Nem igazán számokban, inkább érzékszervileg érdekelne (bár az "édes" jelleg gyakori említése előrevetíti a válaszod, azért várom)?

Sokszor volt csalódás, hogy mennyire alkoholtúlsúlyos brunello-kba tud botlani az ember, mondjuk úgy újvilágiasan sűrű, szirupos tételekbe.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.15. 10:38:35

"Azt azért már az elején leszögezném, hogy friss brunellókat kóstolni liliomtiprás."

Nagyon mogorva borok tudnak lenni
fiatalon, kb annyi a kedvesség bennük mint az Interspar biztonsági őrében.

15 évesen azonban megmutatják igazi oldalukat, csak győzd kivárni.
Ezért szoktam ennyi pénzért mást venni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.15. 11:51:08

@Kóstolómester: a 2004-es évjárat már most is nagyon jól iható, semmi mogorvaság és durvaság nincsen bennük. Ez nyilván az évjáratnak köszönhető, ugy emlékszem a Wine Spectator kóstolója is hasonló véleményen volt.

Egyébként az itt rosszul szerepelt Lazzeretti riserva nem riserva párja az egyik legjobb volt a tavaly novemberi 2004 évjárat kóstolón, Wine Spectator 94p. Nagyon is érdemes beszerezni... egyébiránt még a La Serena sima 2004 is nagyjából egy szinten volt vele.

Octopus 2010.02.15. 11:52:48

ismerek nem egy embert, aki leginkább attól a petúniás illattól jön lázba :)

vörös és fehér 2010.02.15. 11:54:59

@akov: no igen, az azért feltűnő volt, hogy az alkoholok igen elszálltak a brunellókban is, sajnos, viszont cserébe a WS pontok is magasodnak

vörös és fehér 2010.02.15. 11:55:30

@Octopus: tudom, én is ismerek olyat, itt és most nekem kifejezetten zavaró és sok volt

vörös és fehér 2010.02.15. 11:56:04

@Kabagyöngye: magasak, jellemzően 14 felettiek voltak. néha maradékcukorral is megtámogatva

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.15. 14:54:45

@vörös és fehér: ha egy ilyen prémium borban 14-14,5% az alkohol, akkor a struktúra és test mellett elmegy. A 15% már a legtöbbször gázos és uralja az ízvilágot, aztán jön az unalmas, egysíkú konyakmeggy lecsengés és annyi is a bornak.

töppedt 2010.02.15. 15:59:39

vörös és fehér
Csak jelezi szeretném, hogy a hagyományoknak megfelelően sem a Collemattoni sem a Gorelli sem a Talenti 2004-s bora nem szerepel a bolt netes kinálatában.
Kóstolás csak kiválasztott/nem kapható borokkal kiválasztottaknak
Személyesen sajnos nem tudom megnézni, hogy a boltban kaphatók-e

vörös és fehér 2010.02.15. 16:09:31

@töppedt: szia, szerintem a netes kínálat nem naprakész, szerintem kaphatók / kaphatók lesznek a borok.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.15. 16:33:05

@töppedt: Anno a honlap sem frissült sokáig egyáltalán, valami ősrégi állapotot konzervált sokáig - nem tudom már jobb-e a helyzet. Talán telefonon lehet a legcélszerűbb érdeklődni, ha személyesen nem megoldható.
süti beállítások módosítása