Az első részt ott hagytuk abba, hogy a tokaji: "A borok királya, a királyok bora". Neil Martin kissé bombasztikus hasonlata szerint a XIX. században az Yquem egy “Two Buck Chuck” volt a tokajiakhoz képest [az Yquem ma a világ legismertebb és legdrágább édesbora, a Two Buck Chuck pedig afféle amerikai Dankó Pista]. Az arisztokrácia és a királyok imádták a gyógyító hatásúnak tartott tokajit. Viktória királynő rendszeresen tokaji bort kapott a születésnapjára. Még a Vatikán is behódolt, XIV. Benedek pápának állítólag mindig volt néhány flaska tokaji az éjjeli szekrényében. Aztán szakadt a Monarchia, jöttek a világháborúk, az oroszok, a kommunizmus, az államosítás, és a Borkombinát évtizedekig ontotta a proletár szelekciót a keleti piacra.
A rendszerváltás idején már csak búvópatakként élt a dicső hagyomány, mélyről kellett újrakezdeni és kitalálni. Hugh Johnson így ír a saját élményeiről: “Az én ismeretségem Tokajjal 1970-ben kezdődött. Tudtam, hogy a világ egyik legnagyszerűbb bora a vasfüggöny mögé szorult, és mindig is szerettem volna tenni érte valamit. Az alkalom 1989-ben jött el, amikor a magyar miniszterelnök megnyitotta a határt, és láttam, hogy minden megváltozott. Néhány barátommal fölkerekedtünk, hogy beindítsunk egy közös vállalkozást. Mádra mentünk, az volt a legismertebb település, mert az összes kereskedő ott dolgozott. Mád egy üzleti város jelentős zsidó közösséggel és csodálatos szőlőkkel. Azt a tippet kaptuk, hogy vannak egyéni gazdálkodók, akik még mindig jó borokat készítenek, de amikor először jártam ott, rendkívüli elmaradottságot találtam. Azt sem tudtam, hogy hol aludhatnék vagy ehetnék. Lehetetlen volna eltúlozni Kelet-Európa leépülését – mentem egyik gazdától a másikig, hogy mintákat gyűjtsek, de nem volt palackjuk, ezért a helyi presszóból kellett üres kólás üvegeket szereznünk. A kezdés nem került sokba: ma is kitűnő tokaji szőlőterületeket lehet venni egy közönséges angol mező áráért. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy 16 évvel később még mindig a sűrűjében leszek."
A 90-es években kezdődött a minőségi forradalom. A főbb mozgatók: Szepsy István és a néhai Gál Tibor, Hugh Johnson és Peter Vinding (Royal Tokaji Company), az AXA Millésime (Disznókő), a Vega Sicilia (Oremus), Anthony Hwang (Királyudar), Jean-Louis Laborde (Châteaux Pajzos és Megyer) és Lodovico Antinori márki (Baron Bornemisza). Az utóbbi években a figyelem a szárazak felé fordult, ami egyben anyagi biztonságot is adhat az olyan években, amikor nem készülhet aszú.
Itt egy nagyot ugrunk, jöjjön a talán legérdekesebb rész: Martin megpróbálja elmagyarázni a beavatatlanoknak, hogy milyenek a különböző tokaji borok.
„Az értékelést hadd kezdjem a száraz furminttal, ami az utóbbi években számos bon mot-t hívott elő a kommentátorokból. Itt, az Egyesült Királyságban elég nehéz hozzájuk jutni, de ha azon az úton haladnak tovább, amit a Béres Lőcse Furmint 2007 képvisel, akkor érzésem szerint egyre több borrajongót fog elcsábítani ez a szőlőfajta (…) Az illatban őszibarack és narancsvirág, kóstolva kezdetben feszes, majd a súlyos, enyhén viszkózus zárlat felé haladva legyezőszerűen kitárul. Egyszerűen: pompás. Ebben és több másik furmintban is találtam egy érdekes jegyet, egy fűszeres csiklandozó érzetet a nyelven, ami engem arra a szecsuáni borsba mártott disznófülre emlékeztet, amit tavaly nyáron ettem. Nem nagyon hangsúlyosan, de azért ott van … egyfajta finom bizsergés, ami a bor kiköpése után fokozatosan elenyészik, és amit én egyedinek és vonzónak találtam. Ezt a magam számára a Hugh Johnson-féle Borkalauzban emlegetett „tüzesség” egyéni értelmezéseként könyveltem el.
Nem a Lőcse volt az egyetlen száraz furmint, ami fölkeltette az érdeklődésemet. Érdemes megnézni az őszibarackos illatú, narancsvirág zamatú, tetszetős és harmonikus 2008-as Gróf Degenfeld Furmintot, a birs és körtehéj illatú 2006-os Pendits Furmintot és a szenzációs 2007-es Chateau Pajzos Furmint Válogatást. De ne feledkezzünk meg a hasonlóan értékes száraz muskotályokról sem: a 2008-as Gróf Degenfeldről (félszáraz) és a 2008-as Penditsről (száraz) – illatban mindkettő friss és florális, kóstolva pedig behízelgő.
A szamorodnival viszont nem nagyon tudtam zöldágra vergődni. Hogy is mondjam? Úgy érzem, hogy ezek a borok minőségileg a száraz és az édes közötti lyukba esnek, mintha nem tudnák eldönteni, hogy mit akarnak, és befékeznek, mielőtt eljutnának a „rendes” desszertborig. Mintha a szamorodni a nevének etimológiájához hűen – „ahogy jön” – egyfajta bizonytalanságot, közömbösséget mutatna, mintha nem igazi meggyőződés, hanem utólagos meggondolás eredménye lenne.
Nem fogok minden egyes aszúra külön kitérni. Ott vannak a kóstolási jegyzetek, szépen, ráérősen el lehet őket olvasni, de annyit előrebocsátok, hogy a következő szempontok alapján értékeltem: tipicitás, tisztaság és megfelelő savak. Ez utóbbi különösen fontos a maradékcukort ellensúlyozni, és egyes esetekben a tokaji aszút túl émelyítőnek és ragacsosnak találtam.
Hogyan írhatnánk le a tokaji aszú jellegét a beavatatlanok számára?
Nos, a bevezetőmből kiolvasható, hogy a tokaji unikum. Megkérdeztem kollégámat, David Schildknechtet, hogy ő miként írná le, és ezt válaszolta: “… a sauternes-iek alkoholos testét, diós és karamellás jegyeit egyesítik a késő szüretelésű rizlingek virágosságával és élénk citrusosságával, mindehhez még társul egy csakis rájuk jellemző pikáns, füstös, felélénkítő szúrósság.” Ez egy kissé költőibb meghatározás, mint az enyém, amelyet egy barátomnak mondtam: „… képzelj el egy sauternes-t izzó piszkavassal a seggében”.
Ami azt illeti egészen pontosan sikerült összefoglalnom a zsigeri reakciómat a tokaji aszúra. Pikánsabb, szúrósabb, élesebb, mint a többi desszertbor. […] A tokaji aszú nem kényeztet, nem cirogat, mint egy sauternes vagy beerenauslese. A tokaji direktebb élményt ad, élénk savainak és „pikánsságának” köszönhetően, amik együtt elleplezik a maradékcukrot. Minden más bornál jobban átjárja az ízlelőbimbókat, íze a lenyelés után is hosszasan érződik, a szájunk mégis friss marad, sőt felélénkül a már említett élénk savaknak és pikánsságnak köszönhetően."
Martin kedvenc aszúi: Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000, Domaine Kiralyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2002, Patricius Tokaji Bendecz Aszú 5 Puttonyos 2000, Royal Tokaji Tokaji Aszú Blue Label 5 Puttonyos 2005, és mindenekelőtt a Royal Tokaji Tokaji Aszú Mézes Mály 6 Puttonyos 1999.
És akkor a pontszámok:
2005 Alana-Tokaj Tokaji Hárslevelű 86
2006 Alana-Tokaj Autumn in Tokaj (LH Cuvée) 91
2005 Alana-Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 87
2007 Béres Tokaji Sárgamuskotály 90
2007 Béres Tokaji Furmint Lőcse (száraz) 93
2007 Béres Tokaji Szamorodni (száraz) 81
2007 Béres Tokaji Cuvee Magita 88
2005 Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 92
2007 Bodvin Tokaji Furmint Betsek (száraz) 84
2007 Bodvin Tokaji Furmint Király (száraz) 85
2007 Bodvin Cuvee 83
2000 Bodvin Tokaji Aszú 6 Puttonyos 84
2006 Chateau Dereszla Tokaji száraz 89
2007 Chateau Dereszla Napos (száraz) 81
2005 Chateau Dereszla Tokaji Aszú 3 Puttonyos 89
2003 Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 87
2000 Chateau Dereszla Imperium Esszencia 88
2008 Gróf Degenfeld Tokaji Furmint (száraz) 91
2008 Gróf Degenfeld Muscat Lunel (félszáraz) 89
2007 Gróf Degenfeld Fortissimo 85
2005 Gróf Degenfeld Szamorodni (édes) 84
2000 Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 Puttonyos 83?
2003 Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6 Puttonyos 87
2007 Gróf Degenfeld Andante Botrytized Furmint 88
2007 Disznókő Tokaji Furmint (száraz) 85
2007 Disznókő Late Harvest 89
2001 Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos ?
2000 Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 92
2000 Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 91
1999 Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos ?
2007 Dobogó Tokaji Lumiere 91
2008 Domaine Kiralyudvar Tokaji Domaine Sec 85
2008 Domaine Kiralyudvar Tokaji Becsek (Demi-Sec) 89
2008 Domaine Kiralyudvar Tokaji Cuvee Ilone Noble Late Harvest 92
2006 Domaine Kiralyudvar Tokaji Domaine Sec 88
2005 Domaine Kiralyudvar Tokaji Becsek (Demi-Sec) 87
2002 Domaine Kiralyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos 92
2008 Patricius Tokaji Furmint (száraz) 87
2003 Patricius Late Harvest 84
2002 Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 91
2000 Patricius Tokaji Bendecz Aszú 5 Puttonyos 93
2008 Pendits Tokaji Muscat (száraz) 89
2006 Pendits Tokaji Furmint (száraz) 90
2007 Pendits Furmint Late Harvest 90
2003 Pendits Tokaji Aszú Esszencia 95
2007 Chateau Pajzos Furmint Reserve (száraz) 92
2002 Chateau Pajzos Tokaji Aszú 5 Puttonyos ?
2007 Royal Tokaji Company Furmint (száraz) 89+
2007 Royal Tokaji Company Áts Cuvée Late Harvest 91
2005 Royal Tokaji Company Tokaji Aszú Blue Label 5 Puttonyos 93
2005 Royal Tokaji Company Tokaji Aszú Gold Label 6 Puttonyos 94
1999 Royal Tokaji Company Tokaji Aszú Mézes Mály 6 Puttonyos 97
2000 Royal Tokaji Company Esszencia 100
2003 Samuel Tinon Tokaji Szamorodni (száraz) 83
2004 Samuel Tinon Tokaji Szamorodni (édes) 85
2004 Samuel Tinon Tokaji Aszú 5 Puttonyos 87
2008 Sauska-Tokaj Zempleni Sauvignon Blanc 78
2008 Sauska-Tokaj Zempleni Chardonnay 84
2008 Sauska-Tokaj Furmint (száraz) 89
2003 Sauska-Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 85
2003 Sauska-Tokaj Tokaji Esszencia 88
(A folytatásban majd kitérek néhány általam érdekesebbnek gondolt pontszámra és a kóstolási jegyzeteikre.)
A legkevésbé ismert nagybor a világon II.
2010.02.20. 11:11 - alföldi merlot
Címkék: szemleszerű tokaj furmint robert parker aszú hugh johnson wine advocate neil martin
23 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr121775223
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.20. 11:12:45
A második résznél már tisztán látni hogy ez az amerikai cikk sokkal mélyrehatóbb (vitathatóságaival együtt) mint az angol Decanter átlagos hozzáállása pedig aztán ők európaiak.
Neil Martin komolyan vette ezt a témát és jól meggyúrta.
Érdekes az biztos.
Neil Martin komolyan vette ezt a témát és jól meggyúrta.
Érdekes az biztos.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.20. 11:39:58
Kösz az interpretációt, jó látni, hogy készülnek ilyen cikkek.
napoletano 2010.02.20. 12:04:10
Egyetertek az elottem szolokkal. Meg ha itt-ott vitathato is, vagy en maskeppen fogalmaznek, meg pontszamokban is - de vegre egy cikk, amelyiknek iroja komolyan vette a dolgot, van a cikkben "anyag", nem egyszeruen egy urugy arra, hogy valamit irjon. Csak az a kar, hogy a kicsik teljesen kimaradtak (no meg az Oremus, amelyik nemregiben kilepett a TR-bol) - ez mar a Tokaji Renaissance szervezodesi elve, igy kisse megis felemas a kep. De ez meg jobb, mint az eddigiek.
Azzal azert nem ertek egyet, hogy a tokaji a sauternes-ihez viszonyitjak - meg abban sem vagyok biztos, hogy ez az utobbi nagyobb ismertsege miatt bevetett, didaktikai fogas. Chalk and cheese, ahogy az angilus fogalmaz. A tuzesseg OK, de a tokajiban valahogy "tobb az anyag" - mas szovetu, mint a sauternes-i. No meg persze mas a szolofajta is, a talaj is, nem csoda. Nem baj, majd lesz ez meg igy se... tudjatok, majd ha a vilag minden edesbort a tokajihoz viszonyit :-)
Azzal azert nem ertek egyet, hogy a tokaji a sauternes-ihez viszonyitjak - meg abban sem vagyok biztos, hogy ez az utobbi nagyobb ismertsege miatt bevetett, didaktikai fogas. Chalk and cheese, ahogy az angilus fogalmaz. A tuzesseg OK, de a tokajiban valahogy "tobb az anyag" - mas szovetu, mint a sauternes-i. No meg persze mas a szolofajta is, a talaj is, nem csoda. Nem baj, majd lesz ez meg igy se... tudjatok, majd ha a vilag minden edesbort a tokajihoz viszonyit :-)
demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.20. 12:41:47
Nagy jelentőségű írás...talán a legnagyobb jelentőségű. Nagy öröm ilyet olvasni.
Kicsit a választék vitatható, sztem bármelyikünk tudna erősebb sort fölírni tokaji borkból (hol van pl. Szepsy István, Demeter Zoltán?). De a válogatásba nyilván sok tényező beleszólt.
Mindazonáltal mégegyszer köszönet az értékes írásért!
Kicsit a választék vitatható, sztem bármelyikünk tudna erősebb sort fölírni tokaji borkból (hol van pl. Szepsy István, Demeter Zoltán?). De a válogatásba nyilván sok tényező beleszólt.
Mindazonáltal mégegyszer köszönet az értékes írásért!
Kóstolómester (törölt) 2010.02.20. 12:54:27
Hozzátenném, hogy ami nekem általánosan nem tetszik hogy még 1993-ban eltettem egy külföldi bormagazint ami hasonlóan bemutatja a tokajit.
Ez az írás is visszamegy a kezdetekhez és nem furcsa 2010-ben, hogy még mindíg csak bemutatkozunk?
Ribera del Duero-t Parker feltette a nagy bortérképre néhány éve és azóta az ínyencek kívűlről fujják amit a régióról tudni kell a borokat meg veszik mint a cukrot. Nekik miért ment oly könnyen?
Ez az írás is visszamegy a kezdetekhez és nem furcsa 2010-ben, hogy még mindíg csak bemutatkozunk?
Ribera del Duero-t Parker feltette a nagy bortérképre néhány éve és azóta az ínyencek kívűlről fujják amit a régióról tudni kell a borokat meg veszik mint a cukrot. Nekik miért ment oly könnyen?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.20. 13:14:15
@Kóstolómester: Valószínűleg azért mert Spanyolországban nem álnéven netes fórumokon huszárkodnak azok akik az állításuk szerint befolyásos személyek a borvilágban. Hkhm... ugyebár. Túl sok a frankómegmondó kibic és túl kevés a nevét, arcát, tőkéjét, jó hírét, idejét, energiáját vásárra vivő és tenni akaró.
Nóniás 2010.02.20. 14:48:21
Szánalmas zagyvaság, a megszokott színvonaltalan párhuzamokkal. (Ha én hülye vagyok pl. a szamorodni megértéséhez, akkor esetleg megkérdezek hozzáértőket és megkóstolok néhányat.) Az pedig egyszerűen ordít, hogy egy szó sincs Szepsyről és számos más első vonalas versenyzőről.
zoli 2010.02.20. 15:53:07
@Nóniás: egy ilyen értékű íráson is fanyalogni, na az már magyarság a köbön...
tomlaker 2010.02.20. 15:57:51
mondjuk Szepsy hiánya ordít.
egyébként meg nagy lépés előre.
VÉGRE!
egyébként meg nagy lépés előre.
VÉGRE!
Nóniás 2010.02.20. 16:17:57
@zoli: Nem az a butaság a köbön, ha valami barom eltalálja, hogy Magyarország, akkor már ájultan tapsikolunk? Mi köze ennek a szánalmas gügyögésnek a Tokajhoz? Megírható a borvidék története Szepsy nélkül? 2007-es Lőcse furmint, mint mérföldkő? Ha ezt leírná valaki nálunk pillanatok alatt ízekre szednék.
Sárfehér 2010.02.20. 16:51:32
AM, köszönjük!!!
("..Tokajban a 100 pontos Áts Karcsi a király... ":)))
("..Tokajban a 100 pontos Áts Karcsi a király... ":)))
demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.20. 19:07:48
@Nóniás: szerintem is elsősorban örülni kell ennek a külföldi visszhangnak! Most még azt említi meg a szerző, hogy "fölismert egy tokajit", de bízzunk abban, hogy eljön az az idő is, amikor már aszús évjáratok vakon történő felismeréséről meg Demeter Zoltán-stílusról szólnak majd ezek az angol nyelvű írások!
zoli 2010.02.20. 21:54:38
@Nóniás: Tetszik, nem tetszik, az ilyen szánalmas gügyögők megkerülhetetlenek, ha a világ bortérképén piros betűvel, aláhúzva szeretnénk viszontlátni Tokajt, amilyennek mi idehaza képzeljük.
Ráadásul ez nem egy Sauternes-témakör, kevés használható angol nyelvű Tokaj-anyag található a neten, ezért kifejezetten azt gondolom, hogy alaposra és elgondolkodtatóra sikeredett a cikk. Ha figyelmesen olvasol, Szepsy nevét is megtalálod a zanzásított részben. Hogy nincs bora a sorban, gondolom abban az is nagyban közrejátszhat, hogy hol, hogyan szerezték be a tételeket.
Ráadásul ez nem egy Sauternes-témakör, kevés használható angol nyelvű Tokaj-anyag található a neten, ezért kifejezetten azt gondolom, hogy alaposra és elgondolkodtatóra sikeredett a cikk. Ha figyelmesen olvasol, Szepsy nevét is megtalálod a zanzásított részben. Hogy nincs bora a sorban, gondolom abban az is nagyban közrejátszhat, hogy hol, hogyan szerezték be a tételeket.
2010.02.20. 22:14:10
Ez a Martin nagy kópé, a furmintot kiköpi, az aszút bezzeg lenyeli... :)
egri Fehér 2010.02.20. 23:04:03
Kissé modorosan fogalmazva: kis lépés a Wine Advocate-nek, de nagy lépés Tokajnak és Magyarszágnak.
Én mindig hittem abban, hogy a nagy (és viszonylag kis tételben készülő) borok igenis utat törhetnek a magyar boroknak külföldön, csak megfelelően kell őket csepegtetni. A borászoknak pedig kitartó munkával újra és újra, a lehetőségeket minél jobban kihasználva el kell ezeket készíteniük. És vkinek persze be is kell ezekezt a borokat nyomni a mértékadó szájakba, de ennek az egésznek az az előfeltétele, hogy megszülessenek ezek a borok. Nos, a borok már évek óta léteznek, és talán a siker sem tűnik annyira reménytelennek.
Persze ez csak egy blogbejegyzés, de így talán ebben a pillanatban már nem is tűnik annyira elérhetetlennek az, hogy 20-30 év múlva nagyjából ott legyünk, ahol lenni szeretnénk.
De mégegyszer mondom, ehhez kitűnő borokra van szükség. Anélkül nem megy. És a végén a középszerűt is majd e kitűnők sikere következtében fogják vinni.
Én mindig hittem abban, hogy a nagy (és viszonylag kis tételben készülő) borok igenis utat törhetnek a magyar boroknak külföldön, csak megfelelően kell őket csepegtetni. A borászoknak pedig kitartó munkával újra és újra, a lehetőségeket minél jobban kihasználva el kell ezeket készíteniük. És vkinek persze be is kell ezekezt a borokat nyomni a mértékadó szájakba, de ennek az egésznek az az előfeltétele, hogy megszülessenek ezek a borok. Nos, a borok már évek óta léteznek, és talán a siker sem tűnik annyira reménytelennek.
Persze ez csak egy blogbejegyzés, de így talán ebben a pillanatban már nem is tűnik annyira elérhetetlennek az, hogy 20-30 év múlva nagyjából ott legyünk, ahol lenni szeretnénk.
De mégegyszer mondom, ehhez kitűnő borokra van szükség. Anélkül nem megy. És a végén a középszerűt is majd e kitűnők sikere következtében fogják vinni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.21. 06:48:52
Örömteli minden nemzetközi sajtóhír. Szívből lelkesedni persze majd akkor fogok amikor a felsorolt pincészet azzal a hírrel hívják fel a belföldi borsajtót, hogy elvitték tőlük az utolsó láda bort is és ki van söpörve a pince, a számlájukon meg annyi pénz van, hogy szívlapáttal kell arrébb hányni és saját döntésből megemelik a szőlőmunkások bérét és felemelik a szőlőfelvásárlási árakat.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.21. 07:02:52
Lenne egy javaslatom hogy ne csak 1 napos szenzáció legyünk Parkernél:
A PARKER CSOPORT MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE
Erre azért lenne szükség hogy ne külföldiek magyarázzák meg a magyar bor jelenlegi helyzetét hanem hazai lelkes szakemberek.
Mindössze 3 független ember és egy budapesti iroda kell hozzá.
Szemléltetésképpen írom:
1.Kell egy újságíró aki ért három nyelven: Angol, magyar és a borok nyelvén.
Ez a személy lehetne például „alföldi merlot”.
2.Kell egy háttérkóstoló aki mindíg képes elválasztani a nagy bort a középmezőnytől.
A háttérkóstoló teljesen vakon a 100-as rendszerben pontoz és segíti a másik kettőt.
Ez a személy lehetne például „dagadtos”.
3. A csoport tartópillére egy magyar Master Of Wine (vagy tanuló).
Ővé lenne a végszó és a tekintély a kiküldendő borokat illetően.
Ez a személy lehetne például „shiraz”.
A független képviselet minden 3 hónapban kiküldené meghívóit az illetékes borvidékek jeles termelőinek. Pld. Tokaj, Eger, Villány, Somló, Szekszárd stb.
A résztvevő pincészetek küldenének négy palackot legjobb, hamarosan piacra kerülő de már palackozott boraikból és a borász a technikai leírást és háttérinformációt is csatolná (az anyagi hozzájárulás mellett).
A kóstolóhármas csak akkor küldené tovább Parkernak az illetékes tételt az angolra tökéletesen lefordított információval ha az egyértelműen elérte vagy túlteljesítette a 90 pontot.
(Felesleges 83 pontos borokkal próbálkozni)
Mivel Parker teljesen független, ezt elvárja csoportja tagjaitól is. Miután ők végigkóstolták a küldött tételeket és pontozták akkor fog eldölni a magyarországi csoport jövője.
Ha a budapesti képviselők és az amerikai csoport véleménye a borokat illetőleg nagyjából a százas pontrendszerben megegyezik akkor kialakulhat az a bizalom és kapcsolatrendszer ami gyakori és kiváló szereplőjévé teheti a magyar bort a Wine Advocate-ben.
Parkert minden borküldési alkalommal levélben magyarországra kell hívni. Ha valamelyik pincészet bora megmozgatja a fantáziájét, el fog jönni. Látogatása mérföldkő lesz.
Ennyit nagy vonalakban.
A PARKER CSOPORT MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE
Erre azért lenne szükség hogy ne külföldiek magyarázzák meg a magyar bor jelenlegi helyzetét hanem hazai lelkes szakemberek.
Mindössze 3 független ember és egy budapesti iroda kell hozzá.
Szemléltetésképpen írom:
1.Kell egy újságíró aki ért három nyelven: Angol, magyar és a borok nyelvén.
Ez a személy lehetne például „alföldi merlot”.
2.Kell egy háttérkóstoló aki mindíg képes elválasztani a nagy bort a középmezőnytől.
A háttérkóstoló teljesen vakon a 100-as rendszerben pontoz és segíti a másik kettőt.
Ez a személy lehetne például „dagadtos”.
3. A csoport tartópillére egy magyar Master Of Wine (vagy tanuló).
Ővé lenne a végszó és a tekintély a kiküldendő borokat illetően.
Ez a személy lehetne például „shiraz”.
A független képviselet minden 3 hónapban kiküldené meghívóit az illetékes borvidékek jeles termelőinek. Pld. Tokaj, Eger, Villány, Somló, Szekszárd stb.
A résztvevő pincészetek küldenének négy palackot legjobb, hamarosan piacra kerülő de már palackozott boraikból és a borász a technikai leírást és háttérinformációt is csatolná (az anyagi hozzájárulás mellett).
A kóstolóhármas csak akkor küldené tovább Parkernak az illetékes tételt az angolra tökéletesen lefordított információval ha az egyértelműen elérte vagy túlteljesítette a 90 pontot.
(Felesleges 83 pontos borokkal próbálkozni)
Mivel Parker teljesen független, ezt elvárja csoportja tagjaitól is. Miután ők végigkóstolták a küldött tételeket és pontozták akkor fog eldölni a magyarországi csoport jövője.
Ha a budapesti képviselők és az amerikai csoport véleménye a borokat illetőleg nagyjából a százas pontrendszerben megegyezik akkor kialakulhat az a bizalom és kapcsolatrendszer ami gyakori és kiváló szereplőjévé teheti a magyar bort a Wine Advocate-ben.
Parkert minden borküldési alkalommal levélben magyarországra kell hívni. Ha valamelyik pincészet bora megmozgatja a fantáziájét, el fog jönni. Látogatása mérföldkő lesz.
Ennyit nagy vonalakban.
borkősav 2010.02.21. 08:16:25
@Kóstolómester: zseniális..nem ez már túlszárnyalja
szerinted parker milyen magasról szarja le magyarorszáot? neki ez nem üzlet az meg hogy abból a sorból a lőcse 07 lett a nyerő...a vazul igen jól kostol
egyébként maga az ötlet nem rossz csak én mindent egyszemélyben KÓSTOLÓMESTER-rel végeztetnék
szerinted parker milyen magasról szarja le magyarorszáot? neki ez nem üzlet az meg hogy abból a sorból a lőcse 07 lett a nyerő...a vazul igen jól kostol
egyébként maga az ötlet nem rossz csak én mindent egyszemélyben KÓSTOLÓMESTER-rel végeztetnék
fiatalborivo 2010.02.21. 09:51:15
@Kóstolómester: Nagyon jó ötletnek tartom felvetésedet, de az hogy kiosztod a feladatokat olyan személyekre akik amugy is sokat dolgoznak a magyar borért, nem biztos hogy szerencsés. Szerintem csináld meg a céget, bérelj egy irodát(ha egyáltalán kell egy olyan munkához ahol 3 havonta 1-szer 4 bort meg kell kóstolni és írni róla..., és aztán hirdess meg pályázatot hogy ki vállalná az adott pozíciókat. A Te hatáskörödbe maradna hogy kit tartasz alkalmasnak a posztokra és olyan jelentkezne akit nem rábeszéléssel kell a munkára rávenni hanem lelkesen csinálja.
loading 2010.02.21. 14:02:43
@borkősav: @fiatalborivo: A helyetekben jelentkeztem volna erre az ötletre, és nem fikáznám. Attól még jó az ötlet, ha számotokra egy kicsit "smirglis" modorú személy javasolta is.
fiatalborivo 2010.02.21. 14:16:34
@loading: Én nem fikáztam és jelentkeznék is, ha úgy érezném hogy MW vagyok vagy tökéletesen meg tudom állapítani hogy melyik bor 90 fölötti vagy tökéletes lenne az angolom borszakkifejezésekkel együtt. Mivel nem érzem hogy akármelyikre megfelelek természetes hogy nem jelentkezek, az ötletet jónak tartom, a szűk keresztmetszet az MW tanoncok, a másik posztokra sok embert lehet találni, nem feltétlenül e blog szerzőit. De erről nyilatkozzanak ŐK!
demisec · http://thepit.blog.hu 2010.02.21. 22:14:10
Továbbá, ami még nekem föltűnt a listában a Sauska-Tokaj 5 bora. Azt már régóta tudjuk, hogy Sauska Krisztián hegyalján is önállóan szervezkedik, de én még nem találkoztam forgalmi tételével, itt meg már 2003-as aszuját pontozgatják. Hol lehet ezeket beszerezni? Van már valakinek személyes tapasztalata? (A száraz furmint egész szép pontot kapott.)
loading 2010.02.22. 11:05:27
@demisec: Ezeket itthon Árvay néven kapod meg. Illetve lehet, hogy az újabb palackozásokat már az új néven.
Utolsó kommentek