Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Burgundia-humbug II

2010.03.09. 06:00 - alföldi merlot

Az első humbug-installációmban közzétett felhívásra alig érkezett válasz, ezért megismétlem: kérem a Burgundia-rajongókat, hogy nevezzék meg azokat a burgundi borokat, amelyeknek a rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják magukban a tüzet! Saját archívumunkban visszalapozva én nemigen találtam olyat, ami bárki szívét lángra gyújthatná – publikus tapasztalatainkat a mérsékelt fanyalgás, máskor a megrázóan alacsony pontszámok jellemzik. Aztán elolvastam Allen Meadows „Miért szeretem a pinot-t?” című cikkét a Decanterben, és kezdett a köd fölszállni. Meadows a Burghound alapítója, szerzője, az egyik legtekintélyesebb pinofil. A viszonylag terjedelmes cikk jó néhány idézésre méltó mondatot tartalmaz. A kedvenceim: „A pinot az utolsó bástya, ahol a termőhely szelleme nem pusztán elvárás, hanem nélkülözhetetlen feltétele az örömteli, sőt megindító kóstolási élménynek”; „A pinot a borvilág erkölcsi iránytűje”; „A nagy pinot-t keresve, nem mindig kapjuk meg azt, amiért fizettünk, de sohasem kapjuk meg azt, amiért nem fizettünk”; „Szomorú tény, de olyan, hogy olcsó, magas minőségű pinot noir gyakorlatilag nem létezik”. Mindezt egy olyan ember mondja, aki három évtizede pinot-lázban ég. Az én békaperspektívámból elkerülhetetlennek látszik a kérdés: Lehet, hogy forint/élmény szempontjából Burgundia a legcsapnivalóbb borvidék?

Chateau Corton Andre - Corton "Chaumes" Grand Cru 2003

Vakon kóstoltuk. Meghökkentően sötét, lilás szín. Az illat sem szokványos, a bordóizálóknál szabványnak tekinthető, ám a burgundizálóknál annál ritkább konyakmeggyhez, tintához és fekete csokoládéhoz itt jó adag balzsamecet társul. Az érzékenyebbek körömlakklemosóra panaszkodnak. Kóstolva folytatódik a meglepetésparti: testes, alkoholos korty, eperjoghurtos ízzel, érdes textúrával, és itt is befigyel egy kis aceton. A lecsengés erősen tanninos, szárít és keserű. Leleplezéskor hümmögés és kényszeredett vigyor. 5 pont nagy tisztelettel.

Vylyan Pinot Noir 2004

Vakon kóstoltuk. Magyarnak tippeltük. Viszonylag halvány szín, gombás, földes, szamócás, csipkebogyós és konyakmeggyes jegyek. Az illat közepesen intenzív, harmonikus, rétegzett és fölismerhetően pinot-s. Kóstolva elegáns, kiegyensúlyozott, megkockáztatom: klasszikus. A korty friss, epres-szamócás jegyekkel, narancshéjas felhanggal. Szépen kitölti a szájat. A végén bejön a hordótannin, és tagadhatatlanul szárít. A lecsengésben kis kesernye, és lehetne hosszabb, szélesebb. Messze nem hibátlan bor, de szerintem valahol itt kezdődik a magyar pinot-elit. 7 pont

St. Andrea Pinot Noir 2002

Vakon kóstoltuk. Nem egyből hengerelt, de kezdettől szerethető volt. Eleinte mocorgott benne egy kis zöldesség, meg erjedt eper és gomba, aztán valahogy összerázódott, és egy virágos, hársos, hecsedlis, gyógypemetefüves, mézes illatfelhő kerekedett belőle. Kóstolva szinte tökéletesen hozza a magyar pinot-elvárásokat: könnyed, harmonikus, tiszta, finom árnyalatokban gazdag, sima felszínű, kellően eleven bor. Bájos és magátólértetődő. A lecsengés gazdag és intenzív cseresznyés, gombás, törökmézes jegyekkel. Levett a lábamról. Valahol a 7 és a 8 határán. Szép emlék.

Louis Jadot Vosne-Romanée 2002

Vakon kóstoltuk. Nagyon zárt volt, TCA-t idéző, nem tiszta illattal. Nem értékeltük. Aztán két nap múlva tettem vele egy próbát, és kiderült, hogy egészen tisztességes, egészséges bor, de már nem volt érkezésem elmélyülni benne. Hamu a fejemre.

Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2002

Vakon kóstoltuk. A pinot-s finomkodás közepén egy dúvad. Édeskés és tömény, agresszív savakkal és szárító tanninnal. Nem értéktelen vagy ihatatlan, de annál barátságtalanabb. Aki kétségbe vonja a villányi pinot-k létjogosultságát, annak nagy pofon lehet egy ilyen burgundi. 5 pont

Domaine Louis Latour Gevrey-Chambertin 2002

Vakon kóstoltuk. A Jadot-val ellentétben ez nem ültetett ringlispilbe. Mozdíthatatlan, masszív dugósság.

Potel Gevrey-Chambertin 2002

Vakon kóstoltuk. Én egyszer ezzel a borral már találkoztam. Három évvel később nem ismertünk egymásra. Első blikkre is burgundinak gondoltuk. Viszonylag arányos, szikár, száraz és mosolytalan bor. A vakszakaszban jó sznobként félretettük hedonizmusunkat, és a szerkezetét dicsértük. Alaposabban elmélyülve kiderült, hogy a szerkezet sem makulátlan, csak túlkompenzáltunk. Az illat elegánsnak mondható, ám nincs benne semmi szexepíl, és meglehetősen zárt, nehezen szálazható: tinta, cseresznye, ánizs, gyógyszer és rozmaring. Kóstolva némi cseresznye érezhető, de az íz inkább bélyegenyvre és nyers fára emlékeztet. A savakat nincs elég hús felöltöztetni. A korty végétől a savanyúság is megkísérti. A lecsengés közepesen hosszú, szárító tanninokkal. A kóstolás idején 6 pontot adtam rá, de úgy látszik, hogy az erényeit elfelejtettem följegyezni.

(folyt. köv.)

Címkék: 2003 hatpontos 2002 2004 ötpontos st. andrea pinot noir hétpontos nyolcpontos vylyan potel burgundia jadot louis latour joseph drouhin gevrey chambertin châteaux corton andré burgundia humbug

135 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr601817991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dél-Balaton 2010.03.09. 07:32:36

A vastagon szedett kérdésedre a saját véleményem: sajnos IGEN

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 07:54:20

Tehát elérkeztünk a lényeghez.

Én 10 ÉVET töltöttem a Pinot Noir bűvöletében a Várerdőtől Burgundiáig,
Central Otago-tól Oregon-on át Tasmániáig.

Mivel kezdjük?

Mit kell tudni a fajtáról?

Mit szabad megvásárolni?

Hogyan kell meglátogatni Burgundiát?

Hogyan kell kóstolni a Pinot Noirt?

Legalább 200 oldalas lehetne a hozzászólásom így ha valaiknek valamilyen kérdése van, inkább kérdezzen. (Máskülönben alföldi fell kell hogy vegyen az Alkeszes újságírók közé)

Azért néhány burgundi alapszabály:

Csak a kiváló ávjáratokból szabad vásárolni pld. 2005.

Szokjunk hozzá hogy 15 ezer forint alatt nemsokminden történik Burgundiában.

Kisrizling említette hogy menne, adott tanácsot már valaki privátban hogy vágjon neki?
Ha nem, segíthetek.

Továbbá, a legfontosabb angol nyelvű honlap amit követni érdemes mert ÓRIÁSI ÖSSZEGEKRŐL van szó és nem mindegy mit veszünk pénzünkért de a kincsek itt vannak:

www.burghound.com/

A fenti borok:

Ezek semmit sem kínálnak a fogyasztónak, nem érdemes foglalkozni velük. A Vylyan elsüllyedt volna egy rendes felállásban pillanatok alatt.

Ennyit elöljáróban.

lackó 2010.03.09. 08:08:02

Én imádom a pinot, sőt pinot rajongó vagyok, de azt nem nagyon tudom elfogadni, hogy csak azért, mert jó burgundiai pinot akarok, akkor azért több száz eurót ki kell fizetnem. Valami itt hibádzik, és nem gondolom, hogy a fogyasztóban van a hiba...másik, azt pedig változatlanul nem tudom elfogadni, hogy csak kiváltságosoknak (és természetesen Neki) való ez a világ. Ami pedig mindig eszembe jut a pinot kapcsán: burgundiában járt barátaim mai napig emlegetik életük legnagyobb pinot élményét, ami egy kis vendéglőben volt, ahol a ház boraként téglaszínű, messze nem tükrös pinot kaptak...életük legnagyobb élménye volt.

lackó 2010.03.09. 08:10:31

@Kóstolómester: nade...mi van, ha mégis tetszik a fogyasztónak? Ne mondjuk már meg az embernek, hogy ez szar, hiába is ízlik neki...én ezzel nem tudok egyetérteni. Minden jedi, minden parker adhat egyfajta útmutatást, de nagyon nem lenne helyes, ha azt gondolnánk, hogy ez a frankó.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 08:15:12

Kezdjük a jó burgundi kóstolását itthon.

Domaine Comte Armand-Pommard 1er Cru Clos des Epeneaux 2005

Beülsz az autóba 25 ezer forinttal a zsebedben és elmész a terroir klubba:

http://www.terroirclub.hu/index.php?data[mid]=3&data[id]=199

Már most megmondom hogy a jó évjárat ellenére ez a bor nem éri meg a 25 ezer forintot (15 ezer reális) és Pommard sem tartozik a varázslatos helyek közé. Az Epeneaux alapbor régen "falubor" volt de néhány éve 1er Cru-vé lépett elő és az ára megduplázódott. A dűlő tele van 70 éves tőkékkel de ez a 1er Cru a fiatalabb tökék bora, ezen a néven a másodosztályú küvéket palackozza Benjamin.

Miért mondom el?

Mert kell három ember aki összedobja a pénzt, előveszi az XL-es Riedel poharakat és KIZÁRÓLAG ezt a bort kóstolgatva eltűnődik...

Vegye meg valaki és számoljon be. Az én kóstolójegyzetem ugyan itt van de a legjobb az lenne ha valaki más írna le személyes élményét. Innen kezdhetjük az összehasonlítást.

vinos 2010.03.09. 08:47:26

Tetszik nem tetszik, de a legjobb ár-érték arányt jelenleg az Új-Zélandi pinot hozza. Egy friss példa:
Nautilus Estate Pinot 2007 - 14 font

Csodás bor, Parker 90, Bob Campbell 94 pont.

Burgundiával szemben, szinte minden nagy pinot 10 e alatt van, igaz a klasszisok (Ata Rangi 2007, Felton Road) alulról súrolják.
A Vylian 2004-es viszont tényleg nagyszerű bor és a Mesterrel szemben úgy gondolom, hogy erős sorokban sem vallana szégyent.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.09. 08:50:41

ezt tegnap este kommenteltem, de itt úgyis jobb helyen van, elnézést az ismétlésért:

burgundiához nem eszetlenül kell költeni, vaktában (bár legutóbb fehérben okosan sem sikerült nagy élményhez jutni), hanem először is el kell menni komoly kóstolókra, ahol több mindent is meg lehet nézni. biztos, hogy lesz, ami elvarázsol. egy példa az archívumból, máshoz most nem találok írásos nyomot:

alkoholista.blog.hu/2006/04/28/nincs_feljebb

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.09. 08:54:44

Szerintem is igen a válasz.

@Kóstolómester: ha esetleg egy egymondatos választ megeresztenél a saját kérdéseidre, az felettébb informatív lenne...

Engem érdekel a 200 oldalas is, meg a hogyan látogassuk meg Burgundiát téma is, ha van róluk anyagod, vagy készítesz, és nem sajnálod megosztani, akkor vágd hozzám nyugodtan,
én örülni fogok neki.

...de még mindig tartom, hogy ahol csak a jó évjáratok drága borait szabad megvenni, azzal a borvidékkel baj van.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 09:00:09

@Szomjas Gödény: "...de még mindig tartom, hogy ahol csak a jó évjáratok drága borait szabad megvenni, azzal a borvidékkel baj van."

A borvidék szélsőséges időjárással rendelkezik, a Pinot Noir pedig egy kényes hercegnő. Ha nem jó az idő, ha nem megfelelő a talaj, és nem megfelelő módon van elkészítve...nem alkot nagyot.

Ha viszont IGEN, megváltoztatja benned az egész borvilágot. Ezért érdemes.
Nekem eddig nagyon sokba került ez a szenvedély de olyan pillanatok voltak életemben amiért megérte.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 09:04:11

@AG 2.0: Te Albert...mi történt veled? Sokkal jobban írtál az alkeszen négy éve mint most az Albert Gazdán...Azt tudom hogy időközben "bor rocker" lettél de nekem jobban tetszik régi éned. Nem lehetne visszahozni?

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 09:11:25

Ezt előhoztam mert jobb ha látjuk:

Comte Armand Pommard Clos Epeneaux 2004
Jó nevű pincészet Burgundiában, Domaine des Epeneaux néven is fut, minthogy a nevezett Premier Cru dűlő monopolilag az övék. Hét hektár. Sűrű és gazdag, a gyümölcs, a kő és az állat tökéletes harmóniája. Lenyűgöző. Íze dettó. Közepesnél nagyobb test, rengeteg elegancia és dinamizmus, gyümölcsösen és animálisan hosszú. Ezzel aztán érdemes lenne hosszasan barátkozni. Majdnem 9, de mégis inkább 8 pont.
16 900 Ft.

Majdnem 9 pont? Aztán még az évjárat sem tündökölt. Az alkesz saját válasza saját kérdésére...van itt jó burgundi csak keresni kell.

kukko 2010.03.09. 09:14:33

@Kóstolómester: Nem érzed magad rosszul néha, hogy egy olyan országban élsz, ahol nincs is igazán jó bor?
Mert egyre inkább az az érzésem, hogy egyáltalán nem értékeled a magyar bort. Például a Vylyan Pinot-ért én sem rajongok, de egy korrekt bor, jó ár/értékkel. És igenis lehet kóstolni itthon is elég jó Pinot Noir-okat!

zoli 2010.03.09. 09:27:06

"Máskülönben alföldi fell kell hogy vegyen az Alkeszes újságírók közé"
Végre!

Nem tudom, biztos én vagyok a paraszt (tényleg az vagyok), de én eléldegélek a magam tudatlanságában, mintsem, hogy nekivágjak az El Caminónak ahol 15ezer alatt nincs élmény, de ha pár milliót nem sajnálok és van kis affinitásom is, akkor meglátom a fényt, az igazságot.
Tiszta szcientológia egyháza...

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 09:32:07

@kukko: "És igenis lehet kóstolni itthon is elég jó Pinot Noir-okat!"

Fizikai lehetetlenség. A 2001-es Várerdő óta nem történt itthon semmi.
Az egyetlen Pinot termelő akit folyamatosan figyelek az az Andreas Ebner.
Kihozhatna egy Reserve palackozást...

nikkel 2010.03.09. 09:32:53

vinos-nak van igaza: Új Zéland

egri Fehér 2010.03.09. 09:53:57

@Kóstolómester: én is úgy érzem, hogy pedigrés borokat nem érdemes vakon kóstolni

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 10:07:52

@ringsider: Rosszúl fejezted ki magad, ő még nem volt, de nagy LESZ csak idő kell hozzá. Bízz benne.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 10:11:43

Akárhogy is látjuk, olvassuk, írjuk. Burgundia bizony kikerülhetetlen ha Pinot Noir vagy Chardonnay fajtákról van szó.

Ugyanakkor Burgundia a legékesebb példája annak, hogy az ár az bizony nem elsődleges rendező elv a minőséget illetőleg. Burgundia borai masszívan be vannak árazva és vagy naivnak vagy végtelenül ostobának kell lenni ahhoz, hogy ezt kizárólag a terroir kimagasló tulajdonságainak és a borok kivételes minőségének tudjuk be. A divat, a hájp és az elképesztően hatékony marketing az ami az egekbe tornázta a burgundiai borok árát. Az ékes bizonyítéka ennek ugyebár az alapvetően cashflow célból készülő de nem éppen világmegváltó minőséget képviselő Beaujolais borok (bár ezek Gamayből készülnek)

Én személy szerint nem hiszem, hogy a világ bármelyik történelmi borvidékén (amelyek hasonlóan úgy 30.000 hektáros területtel rendelkeznek) ne lehetne hasonló szintet elérni.

Ezzel együtt én szeretem a burgundiai borokat és chardonnay-ből nekem Chablis a vízmérték. De amiben én Burgundiát fantasztikusnak tartom az az, hogy csodálatosan prezentálja, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg egy borvidék előtt az évezredes borkészítési hagyományok tőkével, építő szándékkal és fizetőképes kereslettel vagyis megbízható piaccal találkoznak és profi marketinggel vannak megtámogatva.

Nem hinném, hogy humbugnak kellene tartani egy olyan modellt ami működik. Szerintem például minden tokaji termelő csont nélkül aláírná, ha hasonló helyzetbe kerülne Tokaj mint Burgundia :)

Én amúgy életem legjobb Pino Noir-ját Oregon-ból ittam, bármennyire is nem vagyok újvilág rajongó :)

ilCapitano 2010.03.09. 10:17:19

@Kóstolómester: tisztelem a tapasztalatod, és bizonyára "bormúltam" se hasonlítható a tiédhez, de:
1. van példa jó hazai pinot-ra (pl: Tiffan's Pinot Noir 2006, vagy az említett St. Andrea), igaz, hogy nem hemzsegnek ;
2. ha 15 ezer forint alatt nem tudnék nagyon jó/kiváló minőségű bort csinálni Burgundiában, akkor sok borbarát fog lemaradni róluk;
3. igenis fontos az ár/érték arány, még az alkeszblog olvasói egy részének is, mert nem mindegy, hogy egy 7-8 pontos bort, mondjuk 3-4 ezer forintért veszünk, hanem mondjuk 15 ezerért; és nagyon nem fair összevetni a Vylyan PN-t horror árú borokkal. Mert biztos van annál jobb, de nem mindegy, hogy hányszorosáért.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 10:27:29

@ilCapitano: A 15 ezer forintos bort sem kerül többe megtermelni mint a 4 ezer forintost, sehol a világon. Egy bizonyos szint felett csak úgy lehet növelni a termelési költségeket, hogy selyemszalaggal kötözöd a szőlőt és titániumabroncsot rakatsz a hordókra. Vannak költséges, nagyobb rizikóval járó és alacsonyabb hozamot eredményező termelésmódok, de még azok sem indokolják ezt az árszintet.
Egy szint felett az árat a kereslek, divat, marketing és a presztízs szabja meg.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.09. 10:35:39

Comte Armand-ot nyomassátok, írtam a korábbi cikk alatt.

A hétvégen bontottunk egy Beaujolais Cru (Chiroubles). 12 Euro, nagyon vitatott minőség. Szóval, mindenkinek vannak negatív tapasztalatai. A Beaujolais Cru ugyebár tök más, mint a sima Beaujolais (ami ugye carbonic maceration), lehet benne pinot és tradicionális módszerekkel készül.

A sime Beaujolais-t se tessék szidni, mert megvan a maga szerepe...

ilCapitano 2010.03.09. 10:40:06

@BZoltan: abszolút egyetértek veled, tudom ezt én is, a jólbevált brand, divat, stb. így van.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 10:44:23

@BZoltan:
Nem szeretem ha valaki kihagy egy szót:

"Egy szint felett az árat a kereslet, divat, marketing és a presztízs szabja meg."

...és a MINŐSÉG.
A csúcs burgundinak NINCS párja. ilyen egyszerű.

tezu 2010.03.09. 10:58:52

En azt hiszem hogy itt mindenkinek valahol igaza van,es az utolso 15 ev boraival en sem vagyok elegedett(par kivetellel)
Viszont ajanlom a regebbi evjaratokat.
Probalj ki egy 1959-es Saint-Amour-t
vagy egy 1962-es Morgon-t,arvereseken 10-15 euroert magkapod.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.09. 11:05:16

@Kóstolómester: Ebnert hiába figyeled, FYI. Másfelé kellene keresgélni, de előtte le kell venni a szemellenzőt meg a 8000 forintos vasálarcot. A tájékozódáshoz. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 11:36:45

@Kóstolómester: Sokat segít ám, ha elolvasod -opcionálisan meg is érted- a hozzászólást mielőtt válaszolsz rá.

Azt írtam, hogy egy bizonyos szint felett. Itt értelem szerűen minőségi szintről van szó.

Az meg nettó hülyeség, hogy minek nincsen párja. Nincs a világon olyan borvidék aminek ne lenne párja. Vannak kivételes adottságú termőhelyek amik a megfelelő fajtákkal, termelési modellben, kellő tőkével és idővel tudnak nagyon egyedi borokat adni. Gyakorlatilag minden történelmi és nagy hagyományokkal rendelkező borvidékre ez elmondható. Az adottságok és a körülmények ilyen kivételesen szerencsés együttállás esetében felesleges és értelmetlen hasonlítgatni a borokat. Ez a "versenyeztetés" korunk ostobasága. Például Tokaj nagyszerűsége, adottságai nem összehasonlíthatók - sőt nem összehasonlítandó - Burgundiával.

Sznobizmus, korlátoltság és szűklátókörűség az ilyen kiemelés. Persze lehet csattogtatni a hózentrógert és frenkizni, hogy milyen izomdrága borokat iszol és lehet tetszelegni abban a csalóka műfényben, hogy te értesz olyan dolgot amit az egységsugarú és csóró fogyasztó nem, de szerintem nincsen értelme az ilyen elitizmusnak.

Burgundia fantasztikus termőhely és a Chablis borok előtt mélyen meghajolok én is, de ott sem a bölcsek kövével vannak kirakva a pincék és a burgundi termelők sem valamifajta "kiválasztott nép". Egyszerűen a jó adottságok és körülmények kivételesen szerencsés együttállásának az eredménye ami ott terem aminek ráadásul van fizetőképes piaca.

jet set 2010.03.09. 11:40:16

@Kóstolómester: Ez baromság. A hülye sznobok miatt drágák a burgundiai borok nem amiatt, mert máshol ne tudnák hozni ugyanazt a minőséget.

vinos 2010.03.09. 11:40:36

@BZoltan: Ne felejtsd el, hogy Pinot szempontjából mi Vadonat-új világnak számítunk, mert Új-Zélandon, Oregonban, Kaliforniában is már jó néhány évtizede izmosodnak a tőkék és gyűlik a tapasztalat
erről az érzékeny fajtáról. Ezt behozni nagyon nehéz, de biztosan nem lehetetlen. Azért az angol gyep hasonlat gyakran eszembe jut a dologgal kapcsolatban...

Dee L'hemaa 2010.03.09. 11:48:40

@Kóstolómester: Arra az Ebnerre gondolsz, aki bevallottan "cuccoz"?:)

Ha egy borvidék 30 Euró alatt nem tud élvezetes bort prezentálni az siralmas.

Van az amondás, hogy drágán mindenhol tudnak jó bort csinálni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.09. 11:53:58

@BZoltan: Kóstimestinek nincs párja (még egy ekkora sznobpöffeteg), biza. Mint ahogy Horn Gyulának nem volt, egykor. Alternatívája.
MegaLOL

kisgágó 2010.03.09. 11:55:10

@BZoltan:
Üdv,
örülök, hogy te legalább megfogalmaztad a lényeget Zoltán. Én is próbáltam, de ma nincs energiám fölösleges köröket futni, még legyőz a rutinjával..ráadásul megint megkaptam volna, hogy nem kenyerem a tapintat:)

Mikor, hol lesz a következő bemutatótok?

vinos 2010.03.09. 12:00:22

Azért a mestert nem kell annyira cseszegetni a 15 K-s burgundi miatt, ha az finom. Több hazai pincészet árazza a pinot-ját 7 és 10 E Ft közé úgy, hogy a minősége tragikus. Engem nem nagyon zavar, ha Burgundiában elszálltak az árak, viszonylag ritkán metrózok arra. Az viszont, hogy nálunk ez megtörtént vörös fronton (including pinot) az sokkal inkább. Biztosan néhány lélekbe beletaposok, de amit mi tudunk vörös fronton azt sokan tudják és sokan még többet.

zoli 2010.03.09. 12:01:40

Azért azoktól, akik zsigerileg elutasítják az Ebner-pinókat (is), megkérdezném melyikeket kóstolták az utóbbi évjáratok közül?

Sztem egy dolog felett elsiklottunk, ami valójában az én problémám a pinóval, Burgundiával (sztem nem vagyok egyedül), de határozottan idevág: általánosan elfogadott, sőt elvárt az érett és a földes-gombás, azaz a diszkrtéten animálisnak mondható karakter. Namost ez egyszerűen nem az én világom. Az érettséget (az oxidáció előrehaladtát), és az animalitást is csak egy pontig tolerálom, amikor már az elsődleges karakter, a gyümölcs végképp háttérbe szorul, csak a másodlagos és harmadlagos aromák dominálnak az nekem már nem kedvemre való. Nem kárpótol ilyenkor már termőhely-karakter, jól eltalált egyensúly, kivételes részletgazdagság se. Egyszerűen máshoz szoktam.

KF 2010.03.09. 12:20:38

Burgundia 25 ezer hektár AC területének kb egyharmadán van Pinot. ennek kb 1 % Grand cru. Annyit kérnek a borokért, amennyit akarnak. Kár itt erről beszélni, hogy megéri, vagy nem éri meg. Aki hajlandó min. 30 eurót fizetni egy palackért, annak megéri. Aki nem az vegyen 10-ért cabernet-t, merlot-t, shirazt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.09. 12:23:52

@zoli: könnyű a válasz. Egyiket se.
Én Ebnert utasítom el zsigerből, nem a pinóját.
Az okokat találgasd nyugodtan. Vagy ne találgasd. :)

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 12:30:12

@nikkel: "vinos-nak van igaza: Új Zéland"

Van benne valami mert a 2010-es wellingtoni Pinot Noir konferencián a kiváló Ata Rangi és Felton Road borászat "Grand Cru" státuszt kapott.
Természetesen ezt a címet a Maori őslakók nyelvén írták ki:
Tipuranga Teitei O Aotearoa.

Kicsit hoszabb mint a francia változat de megérdemlik. Fantasztikus minőséget hoznak a 15-25 ezer forintos kategóriában.

lackó 2010.03.09. 12:37:50

@KF: vagy pinot máshonnan :)

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 12:42:59

@BZoltan: "Persze lehet csattogtatni a hózentrógert és frenkizni, hogy milyen izomdrága borokat iszol és lehet tetszelegni abban a csalóka műfényben, hogy te értesz olyan dolgot amit az egységsugarú és csóró fogyasztó nem, de szerintem nincsen értelme az ilyen elitizmusnak."

Nem csattogtatok semilyen hózentrógert. Burgundiában elfogadott alapállapot hogy minimum 80 euró kell ahhoz hogy labdába rúgj. Mindenki akit igazán érdekel a régió minimum ennyit költ. A feleségem amúgy sem engedi hogy túllépjem a 200 eurós határt.

A legfontosabb pedig hogy T borbarátom korántsem szerencsés anyagilag de MINDÍG áthívom ha valami komolyat bontok. Megosztom amit tudok.

lackó 2010.03.09. 12:47:00

Idáig hallatszik a csattogás...én pedig nem fogadom el, hogy 80 euró kell ahhoz...nem is része van a sznob felfogásnak abban, hogy ennyibe kerül a pinot.

lackó 2010.03.09. 12:47:47

nem kis, természetesen. Aki akarja, vegye meg, segítse ezt a felfogást, hajrá.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.09. 13:02:46

@lackó: a csattogtatók majd isznak burgundiait, minimum 80 juróért.
Mi meg iszunk Orsolyát vagy Léglit, max. 3 rugedliért.
Baromi szar lesz nekünk, már látom. :

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.09. 13:04:54

@BZoltan: még azt is hozzátenném, hogy nem 20 éve keresik a jó bor készítésének módját, mint mi. Nekünk 30-40 év teljesen kimaradt (1945-1989).

lackó 2010.03.09. 13:19:39

@Hepci: egy jó kis Orsolya...mmm...na majd most hétvégén Egerben :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 13:25:38

@RAMBO: Így van. Vannak dolgok amik pénzért nem kaphatóak.

Ezért is tartom butaságnak, hogy állítólag sok pénzből könnyű lenne jó bort csinálni. Egy bizonyos határ fölött attól ugyebár nem lesz jobb a borod, hogy szívlapáttal hányod be a bündlizett húszezreseket a pincédbe.

A klónszelektálás elsősorban idő és kevésbé anyagi kérdés. A szőlőmunkások és a borász szakértelme is inkább képzettség meg gyakorlat kérdése és ezek sem a polcról levehető dolgok. A tőkének meg pont 30 év kell, hogy 30 éves legyen, sok pénzért sem lehet 30 éves ültetvényt telepíteni.

Ja és akkor még ott van a vesszőparipám... egy bortermelő vidék településeinek az életszínvonala, infrastruktúrája, biztonsága egyértelműen hatással van a borvidéken termelt borok minőségére. Annyira meg nem tud gazdag lenni senki, hogy tucatszám tartson el falvakat és városokat. Ha közvetve is de a borvidék helyi piaca is hatással van a minőségre. Minden borvidéken a termelt borok piramisának az alapját a környékbeli kimérésekben, kocsmákban, éttermekben és boltokban kellene tudni nagy mennyiségben eladni. Ez létbiztonságot teremtene a helyi kisteremelőknek és nem lennének rákényszerítve a nagyobb birtokok felvásároló/foglalkoztató kényének-kedvének. Egy-egy termelő ezt sem tudja megvásárolni.

Amúgy Burgundiát a második világháború eléggé legyalulta és a béke kitörésével a nulláról kezdték a szőlőmunkát. Ráadásul az 50-70-es évek intenzív vegyszeres növényvédelmi és a műtrágyázási módszerei és a mennyiségi szemlélete Burgundiában is nyomott egy gyomrozós-jobbhorgos kombót a minőségnek. Gyakorlatilag a 80-as évek közepétől van normális szemlélet ott és az elmúlt 20-25 év munkájának az eredménye az dics amit a burgundiai borok élveznek manapság.

Szóval nem kritizálni kell Hurgundiát és humbugot meg cspanivaló ár/érték arányt emlegetni, hanem el kellene lesni, hogy ott, hogyan érték el azt amiről tulajdonképpen minden magyar termelő álmodozik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 13:27:24

@Kóstolómester: Engem felváltva kerülget a hányinger és a röhögőgörcs látva a hozzáállásodat és olvasva a hozzászólásaidat. No és persze nagyon nem értek egyet veled. De ebben nincsen semmi újdonság.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.09. 13:41:29

Csak úgy kapkodom a fejem. :)
Most valószínűleg én vagyok a hülye, de dögöljek meg, nekem ízlett már egy csomó 10-15 eurós burgundi. Mea culpa.

Nincs időm visszakeresni, hogy ki kérdezte, hova érdemes menni Burgundiában. Én személyesen sose voltam, de többen esküsznek Marsannay-ra és Fixinre (mindkettő Côte de Nuits), mint burgundi ár/érték-bajnokokra. Ez alatt azt kell érteni, hogy 10-15 eurós pinceáron lehet érdekes tételekhez jutni.

vinos 2010.03.09. 13:46:12

@RAMBO: Ez a lényeg. Sokat kell tanulnunk és normálisan áraznunk.

lackó 2010.03.09. 13:48:26

@mistinguett: az általam említett téglaszínű pinot is a ház bora volt, kb ebben a 10 eurós kategóriában...

lackó 2010.03.09. 13:51:09

@vinos: szerintem ez nem magyar sajátosság...ez a burgundi-dolog már nálunk is előkerült, 20-25 eurós kategóriában pocsék borok voltak...azért, mert megtehetik? Ezt én nem veszem be...köszönjük nektek sznob fogyasztók!

ilCapitano 2010.03.09. 14:06:16

@BZoltan: nagyon sok mindenben egyetértek veled, de kicsit ellentmondásosnak érzem, hogy (te is) kritizálod Kóstolómestert sznobsága miatt, viszont véleményed szerint tanulnunk kellene Burgundiától, tehát az árazás tekintetében is. Hát abban ne. Mert igaza van vinosnak, hogy így is sok a túlárazott pinot. (Mondjuk nemcsak a PN, de ez most mellékes.)
Én szeretnék még ezután is kiváló magyar bort inni, megfizethető áron.(Nekem megfizethető: max. 10eFt)

alföldimerlot 2010.03.09. 14:15:41

Én azt reméltem, hogy előkerülnek olyan Burgundia-rajongók, akik nem olvasmányélmények alapján tekintik Burgundiát a lehetséges borvidékek legjobbikának, és nem is egy vagy két a birtokon vagy bemutatón kóstolt meg nem ismételhető csoda hatására, hanem a borvidék hűséges híveiként kapásból tudnak 4-5 bejáratott, bevált pincészetet mondani, amelynek a borait rendszeresen vásárolják, szeretik és jó szívvel tudják ajánlani.
Nagyon gyakran lehet hallani, hogy egy borászatról a legtöbbet az alapbora árul el. Ha neves burgundi pincészetek 30-50 eurós borai - ami sok más borvidéken már a legfelső kategória - rendszeresen csalódást okoznak, akkor szerintem nehéz ezt a borvidéket példaképnek állítani más borvidékek elé.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 14:39:45

@ilCapitano: Várj egy pillanatot. Itt két teljesen különböző dologról van szó.

Az egyik az az, hogy egy 30 ezer hektáros kétezer éves hagyományokkal rendelkező borvidéknek sok évtized munkája és egy komoly paradigmaváltás után sikerült megtalálni azt a piacot ahol hajlandóak az összesen ott megtermelt bor töredékéért prémium árat fizetni az egy nagyszerű dolog. A magyarországi döntéshozóknak, régiófejlesztésért felelős politikusoknak, kis- és nagytermelőknek de még a fogyasztóknak is érdemes meglátni, hogy mitől is jutott oda Burgundia oda ahol most tart. Messze nem arról van szó, hogy középvacak lőrét árulnának csillagászati áron a burgundiai termelők, hanem arról, hogy a piaci igényeknek megfelelően be van árazva a termékpiramis minden szintje.

A másik dolog pedig az, hogy nem valami misztikus csoda az ami Burgundiában van és nem valami mindentől fényévekre levő, orális extázist 200 euróért nyújtó pángalaktikus gégepukkasztó a burgundiai bor ami csak az azt értő felsőbb kaszt vérgazdag elitje számára elérhető. Egyszerűen egy frankó borvidéken jól működő termelési módszerrel, korrekt marketinggel és ami a legfontosabb fizetőképes kereslettel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 14:51:27

@alföldimerlot: Én nem vagyok Burgundia-rajongó, de jártamban keltemben futottam már bele korrekt és kellemes élményt okozó burgundiaiban a 15-30 eurós tartományból. Pont annyiba mint bármely más hasonló megbecsülésnek örvendő vidékről származó borok közül. Tény, hogy nem Magyarországon. Inni kell :) és nem megszállottan keresni az egy kortyból egekbe emelő csodát.

vinos 2010.03.09. 15:04:33

@lackó: Természetesen az árazást ne tőlük tanuljuk. Egy pillanatra feledkezzünk meg Burgundiáról. A gond az, hogy ha a hazai Pinot-paletta legjavát melléteszed egy szigorúan 10 Ezer alatti Új-Zélandi szelekcióhoz és vakon kóstolsz akkor megdöbbensz a minőségi különbségen (az Új-Zélandiak javára). Tanulság: nem biztos hogy nekünk a pinot-t kell gyalulnunk és ha azt tesszük, akkor a kísérleteket ne engedjük 3 ezer fölé.

alföldimerlot 2010.03.09. 15:13:17

@BZoltan: Köszönöm Ismét okosabb lettem.

Szegediszomelijé 2010.03.09. 15:13:57

@Kóstolómester: @lackó: @vinos:
Tény és való, hogy Kóstolgatóval jellemzően nem egy véleményen vagyok, lám, most sem (teljesen). A témát ugyanis túlságosan is enyhén vezette fel ezúttal, ritka óvatos kedvében volt.
Többiek, lehettek tök idegek a helyzettől, de nagyon-nagyon mellé futottatok ebben a kérdésben! Az nagyjából tök mindegy, hogy mi mit mennyiért szeretünk, és milyen marha jó egyik-másik új-zélandi Pinot. Vagy nekem épp az Orsolya, ami számomra közel a világ teteje. Még akár jobbak is lehetnek, mint egy kiváló burgundi, jelenleg rajtam, rajtatok kívül a világot baromira nem érdekli. Mert a VISZONYÍTÁSI PONT BURGUNDIA. És Magyarországon is vannak, akik próbálnak viszonyítani, pontosítok, viszonyítanak.@alföldimerlot:
Másfél éve egy üzleti partnerem készletében gyönyörködve a kezembe nyomott egy Romanée Contit(ha rosszul írtam elnézést) konkrétan Romanée-ből. Ott volt 600000 Ft a kezemben, majd összecsináltam magam, nehogy elejtsem. Azon a héten tartottak Pinot kóstolót, úgy tényleg a tetejéből, de magyar tételekkel is. Tanulás, Burgundiától tanulás végett is. És járogatnak ki Burgundiába, pl. a Romane-nál is voltak kóstolni, borászokkal, márminthogy magyar borászokkal.
És ha kedvenc Orsimék kivágják a rezet és kéccer olyan jó Pinojuk lesz mint pl egy jobb Leroy, akkor azért majd talán-talán el lehet kérni akár 6000-t is (ami a magyar felső árkategóriának is csak a fele körül -sem van)a Leroy -t pedig majd megkapod 400 Euroért, a "alját" -ez így csúnya:nem a tetejét 80-200 közt, a Romanée-t pedig évjárattól függően 500-3000 (vagy 5-6000?)E közt.
Úgyhogy,Lackó, ne fogadd el a 80E-t, mert az a beköszönéshez is épp csak elég.
Nekem nincs időm, és pénzem sem, hogy komolyan utánanézzek Burgundiának,nemhogy Pinot,fehérbor szinten sem!Ezért viszont le sem humbugozom. Nem tartok Rolls, és nem nézegetem, hogy egy gumi garnitúra mondjuk 1,5 milla hozzá. Nem is háborgok rajta.
@BZoltan: Ismét és sokadszor köszönöm hozzászólásaidat. Off: Legyen szíves már Szegeden is tartani egy vertikális kóstolót.(meg horizontálist és ha lehet átlósat is:-)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.03.09. 15:23:41

pinofííl!!! :D
ezt még nem hallottam.

a humbug első részében én kérdeztem rá egy burgindiai borutazás érdemes célpontjaira.
A két poszt és kommentek alapján (drága és/vagy szar borok) lehet, hogy a burgundi borozásból egy flamand sörtúra lesz...:)
Mindenesetre, ha van valakinek ötlete jó ár/érték arányú borok, pincék lelőhelyeire, szállásra, étteremre, illetve ismer színvonalas borturista honlapokat, az adhatna nekem pár tippet kommentben vagy privátban. Ja és nem csak Burgundia érdekelne, hanem Champagne is!!
Előre is köszönöm a segítséget!!

borelite 2010.03.09. 15:27:55

Ott van Svájc:
Grand Prix Du Vin Suisse 2009
PINOT NOIR
2. Fläscher Blauburgunder Barrique 2007
Weingut Thomas Marugg, Fläsch
3. Malanser Pinot Noir Barrique 2007
Weingut Treib, Ueli & Jürg Liesch, Malans

ilCapitano 2010.03.09. 15:32:17

@BZoltan: na, így már az árnyaltabb a kép.
Harmadik bekezdésedre térve pedig eljutottunk a sznobizmusig megint - amitől én is hányni tudok.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.09. 16:17:14

Kicsit szét vagyunk máma csúszva úllátom.

De az biztos, hogy a pinók mindig óraiási indulatokat keltenek, akár franciák, akár magyarok...

A borokat és a humbugot meg fedje továbbra is jótékony homály...
...ami persze oszlik kissé, elhangzottak tippek is, ugye.

credit default swap 2010.03.09. 17:03:00

@alföldimerlot:

" Ha neves burgundi pincészetek 30-50 eurós borai - ami sok más borvidéken már a legfelső kategória - rendszeresen csalódást okoznak, akkor szerintem nehéz ezt a borvidéket példaképnek állítani más borvidékek elé."

Hat ugye attol függ, kinek a szemszögeböl nezzük: a boraszok gondolom nem tiltakoznak a kilatas ellen, hogy a közepes bort is 60-80 euroert adjak el.

Ami a lenyeget illeti, sajnos en sem tudok ellenpeldat mivel minden alkalommal csalodtam (legalabb ar/ertek aranyban) a Burgundi borokban - igaz, nem is adtam ki rajuk 80 eurot.

napoletano 2010.03.09. 17:16:21

Enszerintem meg nem a marketing alapozta meg Burgundia hirnevet, hanem a kiveteles borok. Erre utana sokminden ratelepult, de ne tevesszuk ossze az alapveto okot a felepitmennyel.
A vastagbetus kerdes pedig -elnezest a kifejezesert- butasag. Az elmeny nem merheto forintban - az utobbinak van mertekegyesege es tudjuk, mi a ketszer tobb belole, de vajon az elmenyt mikor lehet "ketszer nagyobb"-nak venni? Hanyszor nagyobb elmenyt erez a tisztelt kostolo, ha 8 pontosnak, ill. ha 9 pontosnak itelt bort kostol? 12.5%-nyival? Talan nem celszeru ezt az ar/elmeny aranyt annyira forszirozni, kedves AM...

gianni02 2010.03.09. 17:23:11

dufouleur 1er cru les cent vignes 2006
érdemes itt kezdeni! 12000,-
Végig olvastam az összes hozzászólást, és az a véleményem hogy jó pino a világ minden tájárol fogyasztható!!izléstől és terroártó függően. Érdemes nagy hangsújt fektetni a kóstolás idejére,és szobahőmérsékleten 1-2 nap mulva.
Azért az etalon Burgundia +-... :-)

fiatalborivo 2010.03.09. 17:25:54

Szerintem meg úgy van ahogy valaki mondta hogy Burgundia 1/3ad részén van pinot noir és ennek 1%a az amiért annyit kérnek amennyit akarnak mert ugyis megveszik, na én ezzel a véleménnyel értek egyet, de én vonnék egy párhuzamot, ha kis hazánkhoz hasonlítjuk ezt a borvidéket akkor örülök nagyon, mert itthon is létezik egy Tokaj meg egy Somló ahol nagy, különleges borokat lehet készíteni a nekünk való fehér kategóriában. Ha ezek híressé teszik a magyarokat, mondjuk a furmint által, akkor minden mást is el lehet adni majd, ugy ahogy Burgundiában is,valszinu nem kerülnének annyiba a borok ott(az összes, akármilyen is) ha a pinot nem tette volna vlághírüvé őket. És mindegy mit mondunk mi, vannak a világon sokan akiknek csak az számít hogy a legjobbat kapják. Ha mindezt pinotból akarják akkor megkérik a sommeliert hogy Burgundiából hozzon egy jó burgundit. Ennyi. 80 vagy 8000 € nekik mindegy, és az ő fogyasztásuk, szokásaik, ízlésük adja a nagy borházak hírnevét, ezáltal a közizlés is ezeket akarja elérni, megközelíteni, alkotni valami hasonlót, mi is ezeket keressük egy ilyen sorban. Csak a kiindulópont nem ugyanaz, itt nem mindenki olyan hogy mindegy mennyi csak a legjobb legyen amit kapok. Tisztességes borokat itthon normális áron lehet csinálni de Burgundi pinot noirt nem. Olyat nem!!! Burgundiában meg nem lehet Tokaji Furmintot meg Somlói Furmintot csinálni. Ki lehet vinni a fajtát, de ha a Toakji meg Somlói lesz világhírű a furmintokból akkor Burgundia ha megfeszül is, nem tud olyan furmintot csinálni. Ők pinot-ot tudnak.

Rigóhegy 2010.03.09. 17:44:31

Szerintem a sznobság ott kezdődik, ahol a pénz mellett nincs tudás, műveltség.
Méltatlanul sokat bántjátok Kóstolómestert.
Egyébként a világ legjobb ár/érték arányú pinója a sajátom.

gianni02 2010.03.09. 18:01:09

@fiatalborivo: Sokmindenben igazad van, kiigazításképpen,az árat nem a sznobok gerjesztik hanem a világ csúcs szakértői akik véleményezése után kezdődik egy bizonyos pince egy bizonyos évjárat magasztalása ezer eurókban.Az egy másik kérdés hogy egy jó név milyen minimumról indul.
pl: furmint árkülömbözetek a minőség arányában.

alföldimerlot 2010.03.09. 18:41:12

@napoletano: Van még hová fejlődnöm; tényleg egészen abszurd felvetés, hogy a pénzemért élményt várok.
Számomra továbbra is nagy segítséget jelentene, ha meg tudnál nevezni néhány olyan burgundi bort, amelyet rendszeresen vásárolsz, és jó szívvel ajánlod másoknak is. (Már ha egyáltalán szereted a burgundiakat.)

kukko 2010.03.09. 18:50:30

@Rigóhegy: mester ott veri ki nálam a biztosítékot, hogy legtöbbször zsigerből elutasítja a magyar borokat.
Az én tapasztalatom más: vakteszteken, egyéni bevásárlásokon, külföldi és magyar sajtót olvasva a következő kép alakult ki bennem: a magyar borok között vannak nagyon jók, minőségben pedig összevethetőek az azonos vagy drágább árkategóriájú külföldi borokkal is.
Nyilván más kép is kialakulhatott volna bennem, de én nem random vásárlom a magyar borokat, hanem általam ismert és kedvelt borászoktól.

benchmade 2010.03.09. 19:56:49

@fiatalborivo: Csak az a baj, hogy ezek szerint a burgundiai pinót vásárlók 99,9%-a csalódni fog.

tomlaker 2010.03.09. 20:04:21

@alföldimerlot:
am: én rendszeresen hozatok frankhonból. van kint pár szaküzlet, velük levelezek, ajánlanak, visszaellenörzöm, barát elhozza. 30-80 euro közt. volt már csapnivaló, volt sírós ölelgetös is. én nem tudok egy pincét kiemelni, mert a több ezernyi jó és magas minőségű tétel és domaine között az én szintemen 30 év kell, hogy valami rálátásom legyen,( persze közben újabb 30 évnyi anyag keletkezik) nehéz ügy. egy bíztos a burgundi pinot teljesen más állatfaj, mint magyar rokonai.
menj el személyesen, kérj helyben tanácsot, térj be kostolni úton-útfélen
tom

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 20:08:04

@alföldimerlot: Egy cseppnyi iróniát érzek ebben a rövid mondatodban.

Ne haragudj, de tényleg úgy gondolom, hogy csak a nyitott elmén és a még nyitottabb torkon múlik, hogy megtaláld a kedvedre levő burgundit.

Szerintem az a megközelítés, hogy Burgundia humbug és csak a csapnivaló ár/érték arányban a borvidék nem segít abban, hogy megtaláld azokat a burgundiai borokat amikben örömödet leled.

Egy kicsit arra emlékeztet a felvetés mintha azt mondanánk, hogy az olasz autók vacakok és rossz ár/érték arányúak, pusztán néhány drágább Fiat vezetése után. Az olcsó fiatok bár tényleg vacakok, azért a Ferrarik csak jó autók, még ha gennyesül drágák is. De az utóbbinak van piaca az előbbitől meg egy egészen másik piac várja el az olcsóságot. Egy széria Fiattól elvárni a Ferrari teljesítményt ugyanolyan badarság mint egy Ferrarinak az árára panaszkodni. Kialakult termelési és piaci rendszerben be van árazva szépen minden.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 20:29:18

@benchmade: csak akkor ha azt hiszi, hogy pár szotyinkóért megveszi az űberkirály bort.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.09. 20:48:06

@alföldimerlot:

az a helyzet, hogy sajnos tényleg rossz a kérdés. ugyanis olyan bordeaux-iakat, olyan piemontiakat, olyan riojákat, olyan csúcsausztrálokat, olyan überkaliforniaiakat, olyan vintage portokat, sőt olyan tokaji aszúkat sem tudnék mondani, amelyeket rendszeresen vásárolok. nem abba a kategóriába tartoznak ezek a borok, amelyeket bármelyikünk -- talán az egy szem gyulát kivéve -- rendszeresen megengedhetne magának. ezért aztán maradnak a kóstolók, és az öröm, ha az ember belefut valamibe, ami kivételes élményt nyújt. egyébként én azért nem értek egyet mestivel a nyolcvaneurós küszöböt illetőleg, írásos nyoma is van olyan burgundinak a praxisomban, ami húszért hozta a 7 pontot, és az úgy rendben is van:

alkoholista.blog.hu/2005/11/30/regi_magyarok_uj_franciak

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 21:01:05

@ironman: "Másfél éve egy üzleti partnerem készletében gyönyörködve a kezembe nyomott egy Romanée Contit(ha rosszul írtam elnézést) konkrétan Romanée-ből. Ott volt 600000 Ft a kezemben, majd összecsináltam magam, nehogy elejtsem."

Már megsem mertem említeni hogy a tíz év alatt négyszer sikerült Conti-t innom.
A két Grands Echézeaux alig volt jobb mint más Grand Cru-k, a Richebourg szuper elegáns a Romanée-St-Vivant pedig hihetetlen tannin struktúrájával a legnagyobb Pinot amivel életem során találkoztam.

Kijózanodva és visszatérve hazai hozzáállásunkhoz, az új zélandi Pinot dolgot érdemes feszegetni. Már 6 ezer forinttól lehet nagyszerű borokat venni, a 2007-es a nagy évjárat a déli szigeten, a 2008-as borok változók.
Szinte mindegyik csavarzáras, a minőség garantált.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.09. 21:06:46

@alföldimerlot: Burgundia kérdésben az egyik legfontosabb dolog a rajongó számára hogy feliratkozzon a Wein & Co vagy más ínyenc borklub hírlevél szolgálatára.
Szólnak mikor csúcs burgundi kóstoló van, ilyenkor ki kell utazni bármi áron Bécsbe és végigkóstolni 30+ tételt és jegyzetelni no meg azonnal vásárolni mert a jó borok 5 perc alatt eltűnnek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.09. 21:34:40

@Kóstolómester: új-zélandi lesz az. Tényleg magyar tanári diplomád van?

Szegediszomelijé 2010.03.09. 21:40:03

@Kóstolómester: Valld be, hogy humbug volt az is:-)Viszont ha konkrét tuti Pn-t tudnál ajánlani NZ-ból 6000-ért, megköszönöm, és lehet, nekigyűrkőznék.

vinos 2010.03.09. 22:12:53

@ironman: Sajnos itthon nagyon szűkös a választék, Angliába viszont szinte mindegyik komolyabb pince bora eljut és online megvásárolható. 2007 nagyon nagy évjárat volt Új-Zélandon, érdemes ebből az évből próbálkozni.
Nekem nagyon ízlett a Nautilus Estate 2007-es pinot-ja (14 font). Ez a bor még hazaszállítási költséggel együtt is bőven megéri az árát.
Egészen különleges az Ata Rangi 2007-es
pinot-ja, amiben már ott van az X-faktor, viszont drágább is (kb 30 font körül). Mivel Burgundiát nem ismerem ezért a mester tudná megmondani, hogy ez kb. melyik burgundiaival lehet egy ligában??

vörös és fehér 2010.03.09. 22:32:44

@vinos: szia, megbízható, jó angol kereskedőt tudsz ajánlani, ahonnan érdemes rendelni hazánkba is?
kösz.

vinos 2010.03.09. 22:57:47

@vörös és fehér: Nekem a winedirect.co.uk már többször működött, minden rendben ment. Komoly kínálatuk van és gyakran vannak akciók - a postaköltséget olyankor könnyebben lenyeli az ember. A legkomolyabb Új-Zélandi kínálat itt van:
www.nzhouseofwine.co.uk/
Tőlük is rendeltem már, de ők csak Anglián belül szállítanak.

benchmade 2010.03.09. 23:18:08

@BZoltan: Most komolyan, ha a terület egyharmadán van pinot, annak is az 1%-a jó és aranyáron, akkor a többi az vajon mi? Farvízen settenkedő, vevőt lehúzó marketing pinot? Van egy 2002-es Confuron-om Romanée-ből. Mire számítsak?

zoli 2010.03.10. 01:20:25

@Hepci: Találgathatok? Sztem a féltájékozottság és a ítélkezésre való hajlam lesz az.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.10. 02:03:40

@zoli: mindkettővel rendelkezem, de Ebner-ügyben egyik sem játszik. :)
Új tippet kérek!
@Kóstolómester: várom az új-zélandi tippeket én is, akár magyartanári mivoltodból kifolyólag. Eccer szeretnék már valami kézzelfogható-megfizethető-pohárba tölthető, hasznos infót tőled, nagy tisztelettel. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 05:56:37

@benchmade: Ugyanez a kérdés mondjuk Tokajra vonatkoztatva... Ami nem Szepsy István pincéjéből kerül ki az mind Farvízen settenkedő, vevőt lehúzó tokaji?

Na látod. De nem is értem, hogy miért csodálkozunk azon, hogy egy borvidék prémium borai drágábbak és jobbak mint a többi. Attól tartok, hogy a torz magyar borvilág kondicionálta rá a fogyasztókat, hogy a vacak lőré is lehet bitang drága és az egekbe röpítő csoda is lehet olcsó. Szerinten ahol a piac egészségesebb ott ezek azért nem így mennek a dolgok.

A kulcsszó az a termékpiarmis.

alföldimerlot 2010.03.10. 06:11:09

@AG 2.0: Én nem tudom megválaszolni a kérdést, mivel nem rendelkezem még hozzávetőleg sem olyan mélységű tapasztalattal, ami erre feljogosítana. Az, hogy te sem rendelkezel kellő mértékű tapasztalattal ezen a téren, az nem a kérdés helyességét/helytelenségét minősíti. (Egyébként a kérdésfölvetés szigorúan nem a "csúcsborokra" vonatkozik, hanem a nagy jóindulattal elérhetőnek mondható 30-60 eurós derékhadra.) Mivel a magyar borsajtóban, borközvéleményben él egy erős Burgundia-rajongás, szerettem volna megtudni, hogy ennek alapját elmélyültebb ismeretek, azaz konkrét borok viszonylag rendszeres fogyasztása képezi-e, vagy inkább/csupán erős olvasmányélmények és szórványos pozitív tapasztalatok.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 06:26:18

Korán kiugrottunk páran az ágyból...

@benchmade: "2002-es Confuron-om Romanée-ből. Mire számítsak?"

Tűzijátékra ne. De azért illatos, kisimult Pinot, most kell meginni mert csúcsát már elérte.

@ironman: "
Valld be, hogy humbug volt az is:-)Viszont ha konkrét tuti Pn-t tudnál ajánlani NZ-ból 6000-ért, megköszönöm, és lehet, nekigyűrkőznék."

A végzettségem nem humbug de a diploma megszerzése után azonnal elhagytam a pályát. Jó régen volt. A magyar nyelv védelmét továbbra is feladatomnak tartom.

Jó új-zélandi pinót (a közelben) itt keress:

www.weinco.at/online/page.php?P=73&&HK2=Neuseeland

A baj az hogy a kiváló 2007-es tételek kifutottak (Egy Pinot vásárlónak gyorsnak kell lennie mint a szél!) de a nyolcasok jól ihatóak, gyümölcsösek, különösebb állóképesség nélkül (3+ év.

@BZoltan:

" A divat, a hájp és az elképesztően hatékony marketing az ami az egekbe tornázta a burgundiai borok árát. Az ékes bizonyítéka ennek ugyebár az alapvetően cashflow célból készülő de nem éppen világmegváltó minőséget képviselő Beaujolais borok (bár ezek Gamayből készülnek)"

Szégyen és gyalázat ahogy írtál BZoltán...azt javaslom hogy az én magyaromat ezután ne kritizáld!

Ui: Keveset kérdeztetek, annál többet bántottatok, gondolom nem kedveltek. Rendben.

Ui2: Az Alkesz már korábban hírül adta hogy 2009 öt csillagos évjárat lett Burgundiában.
A komoly ínyencek már feladták rendeléseiket mert a nagy Pinot korai levadászása életbevágóan fontos.
A 2005-ös már elúszott de erre a hajóra még fel lehet szállni.
Félre kell tenni a pénzt.
A kiváló évjárat azt is jelenti hogy MOST ÉRDEMES MEGLÁTOGATNI A RÉGIÓT és kóstolni és kóstolni mert a hordók tele vannak arannyal.
Jó lenne ha alföldi megszervezné az Alkesz kommandót, be a kisbuszba és irány Franciaország!
(Ne felejtsetek el “shiraz”-tól ajánlólevelet kérni a Terroir klub által forgalmazott összes termelőhöz)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 06:31:42

@alföldimerlot: Most komolyan, szerinted melyik magyar borvidék termelői húznák a a szájukat, ha a vidék borainak a derékhada 30-60 euróért kényelmesen piacképes lenne?

Van egy divatos, felkapott, jól marketingelt borvidék. Igen drága a bora.

Hol nem pont erre törekednek? A lényeg az az, hogy burgundiból nyugodtan markolok rá akár vakon és minden olvasgatás nélkül Európa tetszőleges kereskedésében a 15-30 eurós kategóriára és a tapasztalatom szerint többségben korrekt bort kapok. Nem gigászian jót, de jót. Ezt melyik magyar borvidék tudja?

Továbbra sem érte, hogy mi a humbug.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 06:37:41

@alföldimerlot: "Mivel a magyar borsajtóban, borközvéleményben él egy erős Burgundia-rajongás, szerettem volna megtudni, hogy ennek alapját elmélyültebb ismeretek, azaz konkrét borok viszonylag rendszeres fogyasztása képezi-e, vagy inkább/csupán erős olvasmányélmények és szórványos pozitív tapasztalatok."

Úgy látszik hogy akik rendszeresen fogyasztják a jó Burgundit itthon nem nagyon járnak errefelé hogy írjanak róla.
Pár éve a borklubban volt egy "Burgundia rajongó" de rajongása a képes szakácskönyvekhez és utikönyvekhez szólt és gyakorlati tapasztalata a magas árak miatt csak az alapborokra korlátozódott. A rajongása a mai napig megvan, csak remélni tudom hogy unszolásomra az idén kiutazik.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 06:45:42

@BZoltan: "Továbbra sem értem, hogy mi a humbug."

Dehogynem, csak nem akarod.

Alföldi kiadott jó pénzt egy csomó borért és nem jött be amit várt. A csoda elmaradt csodaországból és az a humbug.

Remélem ad második esélyt a régiónak Alföldi, belefut néhány arcátlanul nagy borba és hamarosan azt olvashatjuk cikkében hogy "Burgundia te csodás"

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 07:04:24

@Kóstolómester: Hogy én mit értek és mit nem azt majd én eldöntöm. Már ha megengeded.

A humbug szó átverést, becsapást, megtévesztést jelent...Namost tegye fel a kezét az aki nem tudta, hogy a burgundiai borok azok egy szinttel magasabban vannak árazva mint a kevésbé felkapott, kevésbé hájpolt, kevésbé marketingelt de hasonlóan jó adottságokkal rendelkező vidékek borai!

Szóval hol is van a humbug? Ilyen alapon minden presztízstermék humbug, ami akár korrekt megállapítás lehet, de akkor a kettős mérce elkerülése végett javaslom ugyanígy ostorozni a többi "humbugot" is.

zoli 2010.03.10. 07:34:48

@alföldimerlot: "Mivel a magyar borsajtóban, borközvéleményben él egy erős Burgundia-rajongás, szerettem volna megtudni, hogy ennek alapját elmélyültebb ismeretek, azaz konkrét borok viszonylag rendszeres fogyasztása képezi-e, vagy inkább/csupán erős olvasmányélmények és szórványos pozitív tapasztalatok."

Leegyszerűsítve a kérdést, a burgundias stílus (vörösben) Magyarországon az alábbit jelenti: nem bordóias, ami meg a következő -> hevi hordó, hevi alkohol, tintafekete bor, bántó csersavak. Ennek az ellentétpárjaként született a burgundias stílus, nem túl sötét, megőrzött savai vannak, de az enyémnek elegansziája van.
Természetesen egyik eset se fedi a valóságot, de védekezésnek és önazonosság-tudat pótléknak megfelel.
Ezeknek a stílusoknak vannak követői kishazánkban, így lesz vkiből pl. Burgundia-kedvelő...

Persze biztosan vannak olyanok is, akik konkrét élményekkel is rendelkeznek, csak nem mernek szólni, mert Kóstolómester leolcsózza, leócskázza azokat:)

zoli 2010.03.10. 07:37:32

@Hepci: Tudom, hogy a te álláspontot "a műbort nem iszok", ezért úgy érzem mégse jártam olyan messze.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.10. 07:37:54

@alföldimerlot:

kezdem érteni most már

alighanem annyi az egész, hogy másak a tapasztalataink

egyrészt én nem ismerek magyarországon elborult burgundia-rajongót, mestit leszámítva, de hát őt sem ismerem, ezért más a kiindulópontom

másrészt volt már 10 pontos burgundiélményem, ezért is más a kiindulópontom

harmadrészt nem volt még olyan, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyon sok rossz vagy közepes burgundit kóstoltam volna, ezért is más a kiindulópontom. hol jobbakhoz jutok, hol rosszabbakhoz, mint egyébként a világ többi borvidéke esetében általában

negyedrészt sokkal-sokkal kevesebb burgundit kóstoltam összesen, hogy bármilyen következtetést le mernék vonni. annyit tudok, hogy a világ legjobb vörösborait el tudják készíteni ott, ez nekem nagyjából elég. így is van egy olyan sejtésem, hogy a forint/élményre vonatkozó tételedben lehet igazság, mindezt azonban nálam nem támasztja alá kellő mennyiségű és alaposságú tapasztalat

az a 10-es persze közben sok mindent megbocsáttat, de ettől még nem rohanok a burgundiboltba. de hát ahogy már mondtam, nem rohanok oda brunellóért sem

alföldimerlot 2010.03.10. 07:41:39

@BZoltan: Ezt írod: "A lényeg az az, hogy burgundiból nyugodtan markolok rá akár vakon és minden olvasgatás nélkül Európa tetszőleges kereskedésében a 15-30 eurós kategóriára és a tapasztalatom szerint többségben korrekt bort kapok."
Mi és sok más ismerősöm (mert úgy tucatnyi borbarát kételyeit, tapasztalatait gyűjtöttem össze, mielőtt írni kezdtem a posztot) nem markolunk rá vakon, sőt szorgalmasan olvasunk, jegyzetelünk, és aztán a 30-50 eurós kategóriában korrekt borokat kapunk. De ez nem tölt el örömmel bennünket. Mi többet vártunk, várunk.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 07:48:40

@zoli: "Persze biztosan vannak olyanok is, akik konkrét élményekkel is rendelkeznek, csak nem mernek szólni, mert Kóstolómester leolcsózza, leócskázza azokat:)"

Ilyesmire nem emlékszem. Az alaphelyzet az hogy engem bántanak. Én igyekszem nem bántani a hozzászólókat bár az újságírókon néha elverem a port.

vinos 2010.03.10. 08:06:34

@alföldimerlot: Amikor én 15-30 eurós francia borra vakon rámarkoltam, abban nem volt köszönet. Szerencsére nem fordult elő sokszor. Az viszont biztos, hogy a 30-50 eurós kategóriánál a "korrektség" nem elegendő, ott már többre vágyik az ember. A jó hír az, hogy a feltörekvő nem-francia borvidékek, belső piac átalakulása plusz a nyilvánvaló túlárazottság miatt a francia bor tere folyamatosan szűkül, ami nem érinti a csúcsot, de a középkategóriánál hosszútávon normálisabb ár/érték arányhoz vezethet.

fiatalborivo 2010.03.10. 08:07:51

@Kóstolómester: Megkérhetlek arra hogy nevezz meg 5 bort a személyes kedvenceid közül vagy amiket vélhetően jónak tartasz és még most lehet kapni őket. Véleményem szerint a cikk 3., 4. vagy X. részét generálhatná ezen borok megkóstlása az írók részéről és lehet egy lépcsőfokkal tovább jutnánk.
Persze ezek között nem árt ha legalább 1 van ami nem 100€nál kezdődik.
Köszi

borelite 2010.03.10. 08:31:07

Ismét Svájc és a Pinot Noir:
Ez több mint korrekt:
DAVAZ Pinot Noir URIS Fläsch 2008
CHF 35.00

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 09:03:07

@alföldimerlot: Van ez így. Nem egyforma az ízlésünk, nem egyformák az elvárásaink és nem egyformán tolerálunk bizonyos dolgokat.

Én is tudok olyan borvidéket amelynek a borai keményen be vannak árazva, de a polcokon kézre eső és alacsonyabb árazású borai viszont botrányosan vacakok. Ráadásul még nem is kell olyan messze menni mint Burgundia (de akár mehetsz egy lépést nyugatabbra is)

Ha humbug akkor legyen minden hasonló csalódás humbug. Ha pedig bármely borvidék esetében mégiscsak tudunk toleránsak lenni, akkor legyünk mindegyikkel azok.

Rengeteg jobbnál jobb borvidék van szerte a világon, rengeteg stílus és iskola létezik amik alapján borok készülnek. A legtöbbjének megvan a piaca is. Némelyiknek gazdagabb a piaca másoknak kicsit csóróbb.

Ha nem tetszik neked valami akkor ne vásárolod. De humbugnak szerintem nevezzük azt amikor nem szőlőből készül egy bor... ilyenre is van ugye példa szerte a világban. Ostorozni szerintem ezt kellene.

meru 2010.03.10. 09:36:03

@Kóstolómester: "Az alaphelyzet az, hogy engem bántanak".

Leértékelsz másokat, állandóan fölényeskedsz. Ez egy narcisztikusan sérült ember sajátja (önbecsülésében sérült), nem csoda, ha ellenérzést keltesz, haragot (bicska nyílik ki attól, ahogyan, ((leértékelően, másokat lebecsülve) beszélsz)). Ha valaki megérzi e mögött a sérülékenységedet, akkor együttérzést kapsz viszonzásul, csak sajnos ezt elfedi a nagyképű dumád.

Amúgy nyilván alapos borszakértelmed van, nekem meg pszichológiai. Üdv.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 09:43:06

@fiatalborivo: Ez igy nem megy fiatalember. A jó és olcsó 2005-ös borok mára szinte mind elfogytak.
Véleményem szerint a kiváló 2009-es évjáratnak legalább fele is már MOST előrendelésben elkelt.

Ami maradt 05-ből azt itt találod:

www.weinco.at/online/page.php?P=73&idx=0

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.10. 09:48:22

@zoli: másodszor is mellélőttél, ezért elárulom. :)
Ebner úr olyan módszereket alkalmaz(ott) a heves piaci versenyben egy barátom cégével szemben, ami kizárja, hogy valaha valamilyen boráért pénzt adjak.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 09:53:40

@meru: Még szerencse hogy kiváló elemzésed nem volt bántó...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.10. 09:55:58

@Kóstolómester: ha az arc(z)odon kívül a személyiséged más vonásait is megismerhetjük, talán nagyobb szeretetet érzékelsz majd kicsiny, arra nagyon is vágyó lelkeddel...
Egy időben sokat vitáztam gasztroportálokon egy rád némileg hajazó karakterű, hatalmas anonim arccal, akinek eleinte legalább a hozzáértését tiszteletre méltónak ítéltem (azt állította, kiváló szakács). Aztán egy egyszerű kérdés kapcsán kiderült, hozzáértése sincs. Na, azóta erős kételyeim vannak a mindigmindentjobbantudó örökrenévtelen urakkaléshölgyekkel...

fiatalborivo 2010.03.10. 10:36:00

@Kóstolómester: Na ja végignéztem a linkedet, egyetlen 2005ös pinot se volt köztük,és 2009es se. 2007es volt 1-2. Hogy ez mit jelent? Vagy igazad van, vagy nincs, mert a 2007esbe is lehetnek jó tételek az ottani leírások alapján. Senki nem csinált 2007be jó bort?

Kóstolómester (törölt) 2010.03.10. 12:31:57

@fiatalborivo: "Na ja végignéztem a linkedet, egyetlen 2005ös pinot se volt köztük..."

Segítek:

Domane Geantet-Pansiot Chambolle Musigny 1er 2005

Ein der elegantesten und besten Lagen im ganzen Burgund ist Chambolle-Musigny. Was Geantet Pansiot hier zaubert, gehört zum Besten der besten aus dieser Region!
95 €

fiatalborivo 2010.03.10. 15:30:26

Na vegre sikerult valami konkretat kicsikarni Kostolomester Urtol. Egyebkent nem sok mindent ertek nemetul szoval csak a pinot szot kerestem a feliratokban. Szoval kedve MA szerkesztoseg, egy Burgundi rajongo es feltehetoen erto es szakerto ajanlasaval 100 € alatti a bor, ha lesz meg folytatasa a kostolonak valogassatok be, hatha pozitiv megerosites lesz ennyi negariv utan.

benchmade 2010.03.10. 15:54:52

@BZoltan: Zoli ugye nem akarod Burgundiát árképzésben összehasonlítani Tokajjal?
Akár a csúcsárat nézem akár az átlagárat a különbség orbitális. És én Tokajból 2-4000 forintért kiváló borokat iszom. És a neves termelők alapbora is kiváló, harmadáron (a csúcsborukhoz képest). Szóval ár/érték arányban Tokaj szvsz sokkal jobban áll mint Burgundia. Természetesen a minőségi borokra értem, nem a petpalacksokra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 17:19:54

@benchmade: Árképzésben a mechanizmus pontosan ugyanaz, függetlenül a borvidéktől és az árak nagyságától. A presztizsmárkának felépített prémium borok mindenhol drágák. Nyilván az árak abszolut mértékben az adott felvevőpiac tehetősségétől függ.

Amúgy a párhuzam ráadásul még annyira stimmel is, hogy te Magyarországon hozzáférsz a jó Tokajihoz ameddig Stockholmban, Londonban vagy Párizsban pontosan ugyanazt mondhatná el egy helyi blogger Tokajról mint amit itt AM elmond Burgundiáról. Gondolom egy percig sem feltételezed, hogy Lyonban bárkinek gondot okozna jó ár/érték arányú burgundiai borokat venni.

benchmade 2010.03.10. 17:59:32

@BZoltan: Szóval szerinted tokajiak 1%-a jó? Ha már árképzési piramisról beszélünk, szerintem Burgundia inkább obeliszket használ sémának:)
Ha azt nézem, hogy AM kellő tájékozódás után megkóstolt uszkve 15 középáras burgundiait és nem talált benne kiemelkedőt, ugyanez Pekkával Stokholmból nem fordulna elő 15 Tokaji esetében.

Szegediszomelijé 2010.03.10. 20:39:08

@benchmade:
Szerinted mondjuk a 3-500 Ft-os árkategóriában mennyi jó -nem iható, hanem kimondottan jó- tokaji, egri villányi, somlói stb. bor van? Ha valaki nagy hurrát kiáltva kivágja a burgundiért a 8-10-15000 Ft-ot, pontosan ebbe a kategóriába talál bele, aztán prüszköl, meg humbugozik. A termékpiramis bizony ugyanaz, lehet, Tokajban nem 1% hanem 3 vagy 4, ez lehet. Ráadásul nyugaton elvárják, hogy a magyar borok olcsók legyenek, de ne Burgundiához képest, hanem Ausztráliához, Chiléhez -és máris a padlón vagyunk. AM pedig nem épp métrékadó borokat kóstolt: Louis Jadot Vosne-Romanée 2002 40Euro, Burgundia aljáról. Tessék a Terroir Clubból kipróbálni:
Cotes de Beaune Villages 1978 Pinot Noir 51875 Ft 78-as, de falubor!
Vagy tessék : Leroy Vosne Romanée 2004 Pinot Noir 70375 Ft ez közel sem a pincészet teteje, de nem lenne fanyalgás!
A tavalyi Terroir kóstolón érdekes mód senki sem köpködte ki a Leroy borokat, sőt!
Csodálom, hogy szegény Zoli még bírja az értetlenkedést, elég világosan leírta a dolgokat.
Ha itthon valaki be van ágyazódva a 200 Ft-os borok világába, annak mutogathatod a Heimannt v Orsolyát v Hollóvárt, csak ott kiabálna, hogy mé, az 10x, 15x jobb? Ugyanígy tesztek most sokan. Lehet hogy sz.r helyzet, hogy nekünk sok pénzért semmit sem kapunk. Attól Burgundia nem rossz, legfeljebb savanyú a szőlő. Remélem, azért is reklamálsz, hogy egy alap Bentley nem 3 milla. Elvégre annyi pénzért is van egy csomó -tulajdonképp jó kocsi.
@Kóstolómester:
A humbug:-) -ot a Romanée kóstolásokra értettem, nem másra -irígyellek!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.10. 20:58:27

@benchmade: Pekka leginkább Helsinkiben kóstol, Stockholman inkább Göran :) Hamár pontosak akarunk lenni :)

Amúgy roppantul csodálkoznék ha a Systembolaget kínálatában lenne összesen 15 féle magyar bor, nemhogy Tokaji, arról meg hogy ebből a kínálatból mennyi az emberi fogyasztásra alkalmas inkább ne is beszéljünk.

Speciel, meglehetősen sok skandináv ismerősöm szokott panaszkodni, hogy mennyire el vannak még magyarországon is veszve a minőségi borok témájában. Szóval ne legyél te abban biztos, hogy tetszőleges külföldi mondjuk Tokaj esetében lényegesen jobb eredményt érne le mint AM a burgundiai borokkal kapcsolatban.

Az 1%-ot meg nem én hoztam elő... de ha már kérdezted, szerintem két nagyságrenddel kevesebb.

napoletano 2010.03.10. 21:23:30

@alföldimerlot: haaat, ha mar felvetetted: egyetertek. Van hova fejlodnod, bar csusztatasban mar talan nem :-) De humorizalastol (nem szandekom a sertegetes) fuggetlenul: ami nem megfoghato, hogy mikent mered a ketszer tobb penzedert kapott elmeny nagysagat? Mikor mondod, hogy "megerte"? Ha icipicit tobbet kaptal? Hany icipici er mondjuk 2000 Ft arkulonbseget?
Igen, szeretem a burgundit, inkabb a feheret - a nekem tetszo vorosok olyan aron vannak, amiket minden nap nem innek. Egyfelol, mert nem erre akarom kolteni a penzem (olykor nincs is), masfelol, nem akarok minden nap csucsbort inni, sot - meg leirni is remes e forumon - nem is akarok minden nap bort inni. Amde keresed megfontolom, jelentkezem.
De amugy jelentos batorsagnak nem vagy hijaval - figyelmedbe ajanlom Orkeny Istvan egyperces novellajat az olasz fagylaltosrol, ill. arrol, hogy mikent jart o Magyarhonban. A cimet elfeledtem, talan a kollegak kozul valaki ki tud segiteni. Nekem e "burgundi humbug"-felvetesrol ez a novella ugrott be.

benchmade 2010.03.10. 21:43:18

@ironman: És szerinte normális, ha valaki 15 ropiért szart kap?
És szerinted az is normális, hogy a 40 eurós pinot az alsó szint, más borvidéken pedig közel csúcs (8-9pont) borokat kapsz?
Ha már az autókat említetted, nekem kicsit olyan, mintha csak Zastava és Bentley volna, közte pedig nincs semmi. Azért prémium autónál egy Lambo áráért kapsz egy Ferrarit is (jó legyen 10% diffi). Egy brunello riserva (Lambo) áráért meg kapsz egy szar pinót (Zastava). Nem fanyalgok és reklamálok, csak furcsállom. Zolit meg ne féltsd, ha megunja nem ír.
AM pedig gondolom nem a 200 forintos borokat ívókat kérdezte a pinós tapasztalataikról.

benchmade 2010.03.10. 21:51:08

@BZoltan: Zoli Pekka már Genfben is van:)
Annak legalább örülök, hogy legalábbte nem veszed véresen komolyan a vélemények ütköztetését.
Azt gondolom, ha egy külföldi annyi energiát fordít egy Tokaji kiválasztására, mint AM egy pinot-ra, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel és sokkal olcsóbban kap kiváló bort.
Abban is öszintén hiszek, hogy a magyar borvidékeken a jó borok aránya 1% felett van. Somlón is:)
Olyan sokan védik itt Burgundia jó hírét, hogy kiderül rengeteg szakértője van. Csak a konkrét borokat hiányolom.

Szegediszomelijé 2010.03.10. 22:03:01

@benchmade: Dehogy normális:-) Az meg pláne felfoghatatlan, hogy mondjuk egy korty legyen 35000 Ft -két heti minimálbér- egy csúcs burgundiért. Én elvétve vásárolok 3500 Ft fölött bort, de 3000 fölött is nagyon keveset. Csak hát, ha valaki Burgundiát le akarja mérni, annak tájékozódnia kell. És ha nem futja, hát nem futja. De az alsó házból ítélkezni... Amúgy én is Tokaj hívő (is) vagyok, és tényleg remek itókák vannak 1500-3000 között is. Ebből a szempontból meg tökmindegy, hogy egy top Gere (ezt nem rosszallóan írom) vagy egy Romanée Conti helyett fogyasztok Csontos dűlőt v. Deákot pl. -és én ezzel nagyon elégedett tudok lenni. Sőt végképp háboroghatnánk, hogy a Szepsy Szamorodni 7500 -as árához képest mely csúcsborokért kérnek 2x, 3x 7x árat honi, ill. 100x árat francia termelők.

alföldimerlot 2010.03.11. 04:46:01

@napoletano: @ironman: Ha nem túl nagy kérés, akkor olvassátok el újra a két poszt felvezető bekezdéseit, aztán a hozzászólásaitokat. Szerintem érdekes meglepetésben lesz részetek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.11. 06:17:10

@benchmade: Biztosjthatlak róla, hogy mennyiségileg még Somlón sem éri el az összmennyiség 1%-át. Ha a palackozott tételek számát nézed akkor esetleg. Tokajban sem jobb a helyzet. Rengeteg hulladék kerül ám palackba.

Szerintem a prémium kategóriában még csak-csak van esélye egy külföldinek belenyúlni egy egy komolyabb tokajiba, de a mérsékeltebb árkategóriában levő borokról még csak nem is tudnak, de nemcsak a külföldiek, a magyar sem. Mármint azok a magyarok akik alkalomadtán vesznek/isznak bort és nem a borrajongók.

De mindegy is... én csak példának hoztam fel, hogy Burgundia semmiben nem különbözik a világ öszes nagy nevű és hagyományokkal rendelkező borvidékétől. Az, hogy Magyarországra nem jut el a burgundiai termékpiramis dereka az szomorú de érthető, hiszen Budapest az nem Lyon sem nem Dijon, sőt még közel sincs.

Továbbra is azt tartom, hogy helytelen és értelmetlen humbugról (vagyis átverésről, csalásról) beszélni pusztán azért mert nincs hozzáférésünk a burgundiai termékpiramis vastagjához.

Ha pedig azon panaszkodik bárki, hogy ő találomra nem tudott 15-30 eurós jó burgundia borokat venni szerte Európában annak azt ajánlom, hogy ne is Európában, hanem Magyarországon próbáljon tetszőleges magyar bort levenni a polcról a helyi kínálatból a magyar viszonyoknak megfelő 1500-3000 forintos kategóriából és írja meg azt frankón.

Van bőven humbug a saját házunk táján... sűrítményezés, származási hely kamuzások, glicerinezések, OBI (vagyis az utódszervezete), bormarketing, és még sorolhatnám... na ezeket kellene ostorozni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.11. 06:21:55

@benchmade: Nem értelek. Miért gondolod, hogy nincs a Zastava és a Bentley között nincs semmi??? Az amiről nem tudunk az nincs is???

No és azért túlzásokba ne bocsátkozzunk. Ha valaki 55 eurót szán egy palack burgundira akkor nagyon balféknek kell lennie ahhoz, hogy vacakot kapjon.

benchmade 2010.03.11. 09:06:16

@BZoltan: "tetszőleges magyar bort levenni a polcról"

Zoli biztos igazad van, de én biztos hogy nem, és szerintem AM sem így vásárolt pinot.

55 euró nagyon sok pénz. Ezért az összegért a világ összes borvidékén kiváló, meghatározó élményt nyújtó bort lehet vásárolni, pl. még Bordeaux-ban és Piemontban is. Ha ezért Burgundia csak annyit tud nyújtani, hogy nem vacakot kapok, akkor köszi nem. Számomra az a baj, hogy ittam általam nagyon jónak gondolt pinot-kat, de nincs viszonyítási alapom, mert amiket kóstoltam burgundi pinot-k, azok gyengék voltak. Ugyanakkor ezen a fórumon is azt hallom, hogy a legjobbnak tartott magyar pinot-k sehol sincsenek a franciákhoz képest. És ha 80-150 eurót kell rááldozzak és 10 évet várnom (mert ha van egy jó évjárat akkor most azonnal le kell csapni rá), akkor ez számomra kimarad. Nem baj, túlélem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.11. 09:53:31

@benchmade: Szerintem azért 55 euróért igen kiválló burgundiaikat lehet kapni, én nagyon ritkán veszek bort ebben az ártartományban, igyekszem a 30 euró környékén keresni a jót és szoktam is találni.

Legutóbb egy 2005-ös Chablis Premier Cru Domaine Long-Depaquit vett le a lábamról, ráadásul a 2005-ös év nem volt erős Chablis-ban.

vargánya 2010.03.11. 20:35:18

@benchmade: @BZoltan: Mennyit kerestek Ti, hogy ennyit áldozhattok "jó" borokra? Na jó, ez csak költői kérdés volt. Havi nettó 122 000 Ft-ból (ennyi ma a magyar átlagfizetés) az embernek esélye sincs, hogy jó borhoz jusson? Akkor vegyük tudomásul, hogy az "igazi" borkultúra a felhőrégiókban tenyészik (beltenyészik? bocs), mi meg "idelent" nagyokat nyelve szépeket olvasgathatunk róla? Az elmúlt 11 év szisztematikus társasági kóstolásai számomra azt tanúsítják, hogy ez talán mégsem így van. A 2-4 000 Ft közötti sávban már kóstoltunk olyan magyar(!) borokat amelyekre azt mondtuk, hogy "mi lehet ennél jobb?". Mennyivel tudhat többet egy 100 eurós bor? Aztán amikor alkalmunk nyílt drágább külföldi (és persze magyar) borokat kóstolni, ugyan ezt kérdeztük. Egyáltalán: meddig lehet fokozni egy bor "értékeit"? Nem találkoztatok még olyan borral amire azt mondtátok, hogy ez egyszerűen tökéletes, úgy jó ahogy van. Nekem ilyen volt Bock 2003-as kékfrankosa 1600-ért, a 2000-es Csaba cuvée (na jó, az 6000-ért), Kaló Imre legtöbb bora, Balla Géza 2000-es kadarkája kb 2000-ért ... Lőrincz Gyuri 2005-ös Pinot-ja..., ami most kapásból eszembe jut. Visszatérő tapasztalatunk épp az volt, hogy a nagyságrenddel drágább borok sem tudnak többet! Beleértve a külföldieket is. Mások. Olvasva az áradozást a méregdrága (többnyire külföldi) borokról, gyakran támadt olyan érzésem, hogy ez is egyfajta bennfenteskedő, a szakmaiság fölényes álarcába bújtatott sznobizmus. Abban igazad van Zoltán, hogy Burgundiát a marketing emelte a többiek fölé. Természeti adottságai - ezt földrajzosként mondhatom a rendelkezésemre álló adatok alapján - egyáltalán nem kiemelkedőek. Kózetalapja a mészkó. Kalcium-karbonát. Pont. Ennyit tud adni a szőlőnek. Ja, hogy egy kis agyag meg vályog is van fölötte? Az Zalában van. Meg Kínában is. Az egri tufák százszor több ásványi anyagot kínálnak a szőlőnek. Bárki kiszámolhatja, én kiszámoltam (adatok: Péczeli György:A Föld éghajlata), hogy a legtöbb mo.-i borvidék tenyészidőszakának hőösszege magasabb, mint Burgundiáé. (Talán csak Sopron a kivétel.) Akkor meg...?

vargánya 2010.03.11. 20:58:22

@BZoltan: "szóval hol is van a humbug? Ilyen alapon minden presztízstermék humbug, ami akár korrekt megállapítás lehet, de akkor a kettős mérce elkerülése végett javaslom ugyanígy ostorozni a többi "humbugot" is." OK. De itt és most Burgundiáról van szó, róla lehet véleményt mondani. Ilyen egyszerű. De ha gondolod: dögöljön meg a szomszéd tehene is! Komolyra fordítva. Mondhatod azt, hogy ilyen a világ, a piac így árazza be a borokat stb. A Kádár-korszak velejét kifejező mondás jut ilyenkor eszembe: "elvtársak, ez van, ezt kell szeretni!" OK hogy ez van, de mért kell szeretni? Miért nem lehet kimondani, hogy ez a globalizált borvilág-borpiac egy humbug?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.11. 21:45:21

@vargánya: Nyugodtan mondjuk ki, hogy a globalizált borpiac egy humbug, de szerintem ha ezt kimondjuk akkor kezdjük el kritizálni a saját házunk tájékát.

t f 1 (törölt) 2010.03.12. 07:09:31

@vargánya: Egyetértek a véleményeddel
Annyit hozzáfűznék, hogy aki relatíve olcsóbban, de jó bort akar inni, az keresse az alföldön. De nem kötelező...

vargánya 2010.03.12. 07:39:43

@BZoltan: "kezdjük el kritizálni a saját házunk tájékát." Ebben mindig is egyetértettünk.

KF 2010.03.12. 08:09:38

Nem mi ítéljük meg Burgundiát. Ő ítél meg minket.

vargánya 2010.03.12. 09:40:11

@BZoltan: ...Meg abban is egyetértek, hogy a hazai borkultúra fejlődéséhez (beleértve fogyasztót és termelőt, kereskedőt) nélkülözhetetlen a kitekintés. Nem csak a nagy a múltú óvilági, hanem az újvilági borok felé is.(Már akinek lehetősége van rá). Elismerem, nehéz megtalálni az egyensúlyt az ájult nyugatimádat (ennek "szép" hagyományai vannak), és az elvakult borpatriotizmus között, főleg, ha az árak is óhatatlanul befolyásolják az embert. "Ha már ilyen k.va sokat fizettem érte, csakazértis megtalálom az értékeit!" ...

napoletano 2010.03.13. 18:26:13

@alföldimerlot: lehet, hogy ez off, de te kerdeztel, legfeljebb majd kimoderaljak. Elolvastam, a meglepetes elmaradt. Ugy velem, ugyanazt olvassuk, de nem ugyanugy ertelmezzuk. De a kerdesemre nem valaszoltal: hogy hasonlitod ossze a ket dolgot, a merhetot (ar) es a nem merhetot (elmeny)? Szerintem ezt a kerdest semmifele elemzes a posztodnak nem valaszolja meg.
süti beállítások módosítása