Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Chateau Dereszla Tokaji Kabar 2007

2010.03.31. 13:00 - Octopus

Kabar néven hódít immáron a korábbi hangzatos T10 (Tarcal 10) helyett Tokaj legújabb hivatalos szőlőfajtája. A hír nem igazán újdonság, fajtaborként lepalackozva azonban még nem sűrűn találkozni vele az üzletekben, a több éve feltünedező Chateau Dereszla próbálkozásokon kívül jómagam például még nem találkoztam mással. Ebből az aktuális, 2007-es évjárat már piacon van egy ideje, kapott szép plecsniket is, csúcsborosat a legutóbbi Pannon Bormustrán, ahol Vörös és Fehér is kóstolta, úgy tűnik, szerette, a tavalyi Decanter World Wine Awards-ról pedig egy ezüstérmet hozott haza. A tavalyi Budai Gourmet fesztiválon nekem is nagyon ízlett, terveztem is azóta egy tüzetesebb vizsgálatot, most sikerült idáig eljutni.

 

Színe fiatalságot sugall, világos citromsárga. Az illata meglehetősen érdekes, nehezen megfejthető, egyrészt citrusos, szőlős, amit elég sok fehérborban megtalálni, emellett, vagy inkább mögött viszont édes dolgok kavarognak, talán savanyúcukorka és tejkaramella? Ezzel együtt sem gejl vagy mű, inkább behízelgő, meglehet, hogy ezt ismertebbik felmenőjétől örökölte (Hárslevelű és Bouvier a két szülő). A korty szép kerek, a test komoly, kidolgozott, az egész szájat betölti, finoman édeskés-cukorkás megintcsak. Az alkohol kicsit hangsúlyosabb a kelleténél, másba nem tudnék belekötni. Figyelemreméltó utóízzel távozik, hosszú is és intenzív, ilyennel ritkán találkozni. Egyedi és tetszetős bor, 6 és 7 pont határán, képességeihez mérten igen barátságos áron kapni. 2400 Ft, Wine World

Címkék: hatpontos tokaj hétpontos chateau dereszla kabar

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr411883499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napoletano 2010.03.31. 14:16:05

Nemregen volt alkalmam megkostolni a 2007-es kabart, de nekem egeszen mas (kedvezotlen) benyomasom volt rola. A szine rendben, az illatat nem szerettem: a harslevelu fuszeressege keveredett egy mas jellegu, kellemetlen csipos-fuszeres jeggyel, keves illatos fusttel. A cukorkas jegy (megvan benne) egyertelmuen negativ (mert nem szeretem). Szajban u.ez, lecsengese tul alkoholos. Nem elegans, kisse egyszeru. Nekem max. 5 pont, de inkabb nem kostolom ujra.

e_easy 2010.03.31. 15:12:46

vincen kostoltam a 09est ami kesei, es nekem nagyon bejott, de mar akkor jeleztem h szaraz verziora is kivancsi lennek. megyek is lovok 1et :)
amugy a kesei tomeny kortes orgia volt

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.31. 15:50:28

engem is kívácsivá tett a Dereszla.

borkősav 2010.03.31. 16:21:19

6-7 pont??? na most akkor mar nem értek sok mindent.
Hé ott fenn ti szerzők ezt a pontozás dolgot rendbe kellene már tenni mert ez így nem lesz jó.
Kedves 8kar ??

Octopus 2010.03.31. 19:40:44

@borkősav: Kedves Borkősav, mesélj, neked mi nem tetszett benne?

tunderninja 2010.03.31. 19:52:58

Én 2009.Január 17.-én kóstoltam.
Nekem is a citrusos dominancia volt az uralkodó.
Először azt hittem maradékcukros,de szerintem 1-3grammnál több nem lehetett benne.Nem zavart egyáltalán sőt nagyon szép jól megmunkált tétel volt.
Frissitő jó ivású,a lecsengés hosszú nekem egy kis friss alma benyomását jutatta eszembe.
Szép bor volt asszem be is szerzek magamnak egyet,hogy mivé alakult 1év palackos élet alatt.
Érdemes odafigyelni rá.:)Ja és korrekt ár.

borkősav 2010.03.31. 20:37:54

itt azert a 6-7 pontok nehezn repkednek, olykor meg csak úgy szárnyalnak.
Ez nem a 6-7 pontos kategoriában repked. Attól hogy egy bor kellemes és adott pillanatban ül, nem kellene egy kategóriával feljebb rakni.ez maradjoncsak 5-6.
A másik véglet meg a takáts mindig 9 pontos kzseni lajos.
a hathétpont az már az izgalmas egyedi tételeket jelölje ne a kellemes borokat.

Octopus 2010.04.01. 09:07:13

@borkősav: egyediségben nem szenved éppen hiányt a kabar, kellemestől meg kifejezetten jobb volt. A leghosszabb száraz fehér, amit jó ideje ittam, ezzel nálam ilyen magasságig jutott

kegyetlenkirály 2010.04.03. 19:55:30

A kóstólók figyelmét felhívnám arra ,hogy egy olyan tétel értékeléséről nyitottak vitát amiről nem nagyon lehet... még és sztem később sem.A különleges szőlőfajtákból készűlt borok leírása ,pontozás nélkül lehet ,hogy jobb lenne!

godbacchus 2010.04.04. 07:16:33

@kegyetlenkirály: Nem különleges csak egy új fajta Tokaj kínálatában (nem véletlenül). volt szerencsém kostolni három négy alkalommal még a T-10 formában is és a legjobb fehér fajták között tartom számon azóta.
jó lennne más pince előadásában is elővezetni ezt a fajtát a nagyérdemű borkostoló közönség poharába

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.04. 09:38:01

Tegnap kóstoltam Dereszláék borait a Városháza parkbéli fesztiválon. Gondoltam, itt a jó alkalom megismerkedni vele, de sajnos, a Kabar nem hozták el.

kegyetlenkirály 2010.04.04. 14:38:55

@godbacchus: a borvidéken kb.1% a jelenléte ,évtizedek óta létező fajta. 2006 -tól lehet forgalmazni Tokaji néven. Amennyiben a Te értékrendedben ez új fajtának minősűl,hívd úgy. A következő évtizedekben sem fogsz többet kóstólni belőle,mint eddig.... én ezért is fogalmaztam meg különleges fajtának.