Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros(ok) III.

2010.05.17. 06:00 - Octopus

A Szeleshát Szőlőbirtok alig több, mint egy éve kezdett feltünedezni a színen, érdekes módon úgy alakult, hogy éppen pinot noirjuk kapott talán elsőként figyelmet. Szekszárdiak lévén ez mégiscsak szokatlan valahol, a borvidéket inkább a kékfrankos, kadarka, merlot vagy cabernet franc fajtákkal köti össze fejben az ember, a bor mindenesetre népszerűnek tűnt. Itt van immáron az újabb évjárat, és néhány biztató vélemény hatására be is iktattam a programba. Párjául a még kedvezőbb árfekvésű Szászi lépett elő, az olaszrizlingjeiről ismert termelő 2008-as borától best buy teljesítményt reméltem, ez most nem jött össze.

A páros dupla páros ezúttal, két érdekes tételt is megvizsgáltunk még. A Tiffán jó hírnek örvendő, viszonylag régi motorosa a hazai pinot felhozatalnak, árát tekintve kvázi a felsőbb szegmensben helyezkedik el, de ezzel még mindig csak töredéke egyes csúcsmerlot-k lassan az egekbe szökő árainak. Ellenfele Burgundiából származik, pusztán a véletlen, vagy inkább a hazai beszerezhetőség döntött a kiválasztásánál, és nem utolsó sorban a Tiffánéval megegyező kor. Kettesével párba szedve, vakon kóstoltunk. 

Szászi Szent György-hegyi Pinot Noir 2008

Kezdésnek nem túl biztató. Az illat rendben, halvány animalitás mellett fekete meggy, fűszerek, vegetális jegyek, különösebb izgalom nélkül. Vakon inkább tippelném fiatal egri kékfrankosnak, mint pannon pinot-nak, ez még nem is gond, de az igen erős gyógyszeres kesernye, ami eluralja a bor ízét, az már az. A rusztikus összhatást magas alkohol és kissé karcos tannin segíti, talán idővel jobb lesz majd, talán nem. Ez most így 3 pont. (1500 Ft környéke)

Szeleshát Pinot Noir 2008

Világos rubin szín, orrban melegebb, de pinot-s karakter: eperlekvár, cseresznye, finoman avarral és gombával kiegészítve. Nem különösebben komplex, de megnyerő. Belekortyolva közepes, de teltebb, húsosabb test fogad, picit édeskés is, ebben a magasabb alkohol játszhat közre. Tannin csak nyomokban, meggybefőtt, avar és gomba, jó, bár a fajtához képest talán kevésbé élénk savakkal alátámasztva, enyhén kilógó alkohollal (14%). Kellemes dél-pannon pinot, jó áron (2200 Ft), 5 és 6 pont határán.

Louis Latour, Le Pinot Noir de Louis Latour 2005, Bourgogne AOC

Belépő szintű burgundi neves termelőtől, kiváló évjáratból. A hátcímke állítása szerint ez a bor igazán megérdemli a Louis Latour szignatúrát, lássuk hát. Halovány szín barnás villanásokkal, megérett illat gombával, dióval, bőrrel, és édes eperrel. Szép, összeállt, de nagy mélység nincs benne, pontosan azt hozza, amire számítani lehet, vagyis egy jó alap burgundi. Szájban lekerekedett testet találunk, észrevétlen alkohollal (13%), nem túl bonyolult ízzel, határozott, meglehetősen élénk, de nem éles savakkal. Tannin csak a korty végén köszön be, kicsit tapadós formában, rusztikus élt és cseres búcsút kölcsönözve ezzel a bornak. Sokáig már ne tartogassuk. 5 és 6 pont határán, kissé borsos 6000 Ft-os áron.

Tiffán's Pinot Noir 2005

Papíron villányi pinot, kóstolva nemkülönben. A kor nyilvánvaló már a szín narancsos, barnás árnyalataiból, orrban szintén érett, délies, meleg karakterű, sőt, kicsit alkoholos, de pinot-s gombás-avaros jegyeket is mutat, tejcsoki és egy kis kávé kíséretében. Gyümölcs már alig akad, némi szilva talán, később, kiszellőzve pedig kandírozott narancs bukkan fel. Teste arányos, kerek, a sor legtartalmasabb ízét produkálja, remek, beépült savakkal. Intenzitása a korty vége felé fokozódik, bár az alkoholérzet is, de végül a lecsengés kellemes, és egészen hosszú. Csúcsán lévő déli pinot a jobbik fajtából, nem tudom nem szeretni, hiába vagyok északi párti. Eléri a 7 pontot. 5000 Ft a pincénél.

Címkék: balaton szekszárd hatpontos ötpontos hárompontos villány pinot noir hétpontos tiffán szászi burgundia szeleshát louis latour pinot paros

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr722008890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.17. 13:23:55

Mondjuk nekem a Szelesháttól messze a merlot és a cab sav a legérdekesebb, de szerencsére 2007-tel egy nagyon jó évjáratot fogtak ki.

A PN szerintem is jobb, mint a tavalyi, valahogy a 2008-as évet testhezállóbbnak érzem a villányi és szekszárdi pinot-k és kadarkák számára, sokkal inkább, mint a bordói fajtáknak.

Szászi mester vörösei engem sem bűvöltek még el, továbbra is a kéknyelűje tartja a rekordot...

Tiffán Ede pinot-i közül meglep ez az erős 2005-ös (bár dicsérték már) - róla valahogy az a fura képem volt, hogy neki mindig a meleg években lettek híresebbek a pinot-i.

mossberg operator 2010.05.17. 19:38:45

En mult heten jartam a vegere a Szeleshat kekfrankosanak es a pinojanak. A kekfrankosbol biztos veszek meg.Tetszett, jo. Ara is.
A pinonak olyan ibolyas illata volt szvsz, jol megcsinalt bor, de nem talaltam semmi egetrengetot. 5 pontra, kicsit fole gondoltam. Ezt ittam tegnap, azert van meg igy a fejemben..

2010.05.17. 22:10:05

@londonercsecse: a K2 nálunk is jól szerepelt, nekem még a CS válogatás működött, de a Merlot válogatás is jó volt.

vörös és fehér 2010.05.17. 22:17:05

no igen, ízlések és pofonok. alapvetően hasonlóan írtam le a szeleshát bort én is, oszt adtam rá egy erős négyest. egyetértek az előtem szólókkal, a nyék, nomád, merlot reserve, k2 szerintem is jobb a kínálatukból. ezt a gourmet-n is leszűrtem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.17. 23:33:09

@Szomjas Gödény: minő praktikus gondolat. :)
Pinóban az Orsolya mellett Luka Enikőé volt a kedvencem. A Budai Gurmén megkóstoltam a '08-as Lukát és - sajnos - magára maradt az Orsolya...

mossberg operator 2010.05.18. 00:44:19

@Parci:
Valamit kihagytam a Szeleshat pinceszet nevebe meg szerelmes vagyok:) Mintha az AD&D Forgotten Realms-bol jott volna...Marha ez mond valakinek valamit.

2010.05.18. 08:17:43

@londonercsecse: :) (én az eye of the beholderrel kezdtem, forgotten realms nem volt meg)

vinos 2010.05.18. 08:35:12

Türelem (öregebb tőkék)+ szakértelem (pinot-nak dedikált borászat)+ megfelelő terroir (leginkább Eger környékén) = még nem létező, de talán egyszer megjelenő kiemelkedő magyar pinot. A Szászi csodálatos fehéreket készít, de a vörösöket el kellene felejtenie. A Szeleshát könnyed, gyümölcsös - nem kiemelkedő, halvány Pinot. A sorból valóban a Tiffán van leginkább rendben, de kb. kétszeresen van túlárazva, igaz a boltokban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.18. 21:17:19

@londonercsecse: Részvétem. Nekünk az illata tetszett anno, szájban tényleg gyenge volt szegény - de egyáltalán nem lefolyó-kategóriás volt, sőt, még ár értéket is fel mert benne fedezni, akit nem zavart a korty (bár azt nehéz lett volna nem gyengének tartani).

Mi még a Bard's Tale-lel nyomultunk, meg az EoB-bal a gépen, aztán jött élesben a Forgotten Realms, meg egyéb saját általános AD&D-s témák...
Micsoda sztorik voltak...
Máig is hatalmas élmény lenne, asszem, ha újra játszanánk, olyan jól eltalált műfaj ez, mint a népmese - mindig mindenkihez tud szólni :)

@vinos: Ritkán merek ilyet mondani errefelé, de az észak-balatoni vörösekkel én sem vagyok kibékülve - az "elfelejteni" és a "kiforgatni" szó nekem is gyakran ugrik be...
Mondjuk a Szászi 06-os CS-re kíváncsi vagyok, annyi jót hallottam felőle ügyes kóstolóktól, hogy tényleg nagyon kíváncsi lettem. Meg palack sem véletlenül írt a kóstolóest kiemelkedő Pállfy CS-kről, amit én még nem éreztem kiemelkedőnek, ezek is érdekelnek minden szkepszisem ellenére.

Kénporos 2010.05.19. 14:59:50

Szászi Endre vörösei közül nekem kimagaslóan a Merlot ízlett a legjobban (talán 06- os?). A fehérek sokkal jobban ízlenek a bazalt hegyeken, de az kivétel volt, egyébként csak azért kóstoltuk, mert betett vöröseket is a kóstoló sorba, magamtól eszembe nem jutott volna.

pupa pupánszky 2010.05.19. 16:40:52

igen drágán vásároltam anno a szászi 2006 - os pinot - ból és egy szép, sárvári, szállodai teraszon, hűvős - esős estén keltett hatalmas csalódást. vékony, sok tannin, kusza benyomás. igaz ez 2008 augusztusában történt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.19. 20:09:30

@Kénporos: Hű, van merlot is? Kíváncsi lettem hirtelen - úgy tűnik nem követem a műfajt eléggé.

felvetés 2010.05.20. 07:39:00

@Kénporos: @Szomjas Gödény: Nekem Szászitól a Legenda Cabernet Sauvignon ízlik nagyon. Kirobbanóan gyümölcsös, szép testtel, semmi nem lóg ki. Kedvenc vörösöm az északi partról. Úgy rémlik, hogy kóstoltam tavaly a merlot-ját is, de nem hagyott mély nyomot bennem, mint ahogy a Pinot sem. Mondjuk én 4-5 pont környékére tettem, árához képest rendben van. Ez a Legenda viszont...

orient 2010.11.23. 13:25:35

Érdekes olvasmány. Nem vagyok egy Pinot szakértő, de a szeleshátira rákaptam mostanság. Nem világverő Pinot, de ezért az árért (2000ft) nagyon ott van a bor. Érdekes, hogy nálatok megy kb 1 szinten a burgundival, amit még sosem kóstoltam, de akkor annyira nem lehet rossz a szeleshát, ha kisebb pincészetként ilyen bort hoz le!
süti beállítások módosítása