Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Geuze, lambic, ale, kölsch, doppelbock, lager - Sörkörök

2010.06.15. 06:00 - Műtannin

Vébé- és kánikulakompatíbilis tartalommal lepjük meg az olvasót, miszerint sörözünk. Német és belga tételek, egy kis stílusgyakorlat, bevezetés a minőségi sörözésbe. Túravezető: Nagymarosy András. Az eredmény: több mint kielégítő.

Magyarország, ez a felelősség nélküli kis komp-Abszurdisztán nem csak Kelet és Nyugat, Róma és Bizánc, katolicizmus és protestantizmus, germán és szláv tenger, időmértékes és hangsúlyos verselés, Abba és Boney M meg mittudomén még micsoda között őrlődő, tipródó, tökölő, ingadozó, Mohamed koporsója jellegű átjáróház, de bor versus sör ügyében is minimum macerás. Sz. Kis László sugallatára hajolt el alkoholista társaságunk sörirányba, miszerint a borkörökben ismert kollégista és Kerkaborum-tulaj meghívta régi ismerősét, dr. Nagymarosy Andrást, tartson itthon beszerezhető anyagokból (konkrétan a németes sorspecialista.hu és a belgasorokhaza.hu impresszív választékából) egy kis sörbemutatót, amolyan ismerkedési estet.

Dr. Nagymarosy a borrajongóknak is ismerős lehet, mint a Borkollégium rendes tagja (alighanem nagy szerepe van abban, hogy a Borkalauz évről évre megismerteti az olvasót a pliocén bazalt és az oligocén márga talajokkal), WSET-tanfolyamok oktatója, akadémiai borversenyek állandó bírálója. Boros vonalon érdekes információ még, hogy Nagymarosy tanár úr, az ELTE Általános és Történeti Földtani Tanszékének docense éppen egy terroirborokról szóló könyvön dolgozik; minimum érdekes műnek ígérkezik, hiszen a szerző nyilvánvalóan többet tud a hazai talajokról, kövekről, ásványokról, mint bárki, aki eddig bortémában publikált.

Lényeg a lényeg: az ismerkedési est söreit úgy próbálták válogatni a házigazdák, hogy a legfontosabb sörstílusokat reprezentálják, a sorrendet pedig igyekeztek úgy kialakítani, hogy az egyszerűbbektől (a legősibb módszerrel késztett söröktől) a bonyolultabbakig, modernebbekig jussunk. Nagymarosy doktor pedig töviről-hegyire elmesélt mindent, amit az adott sörről tudni érdemes.  Tehát most nem is kóstolási jegyzetek következnek, hanem mese.

Oude Geuze Boon (6,5%)
A kizárólag Dél-Nyugat-Brüsszelben főzött (és szinte csak ott fogyasztott) geuze (hörghurutos, kemény hával ejtendő: hhrrhhőz) körülbelül hatvan százaléknyi búzából (amelynek egy része malátázott) és negyven százaléknyi árpamalátából áll. Kábé ötszáz éves találmány. A megfőzött gabonát a sörfőzőpadlásokon szétterítették, és egy éjszakára rányitották az ablakokat, ennyi idő alatt a levegőben lévő vadélesztő (konkrétan a Brettanomyces bruxellensis) beindította az erjedést. (Vagy nem. Akkor a padlásnyi ázott, félreerjedt, berohadt gabonát ki kellett dobni, vagy megetetni az állatokkal.) Nagy mennyiségű szárított és érlelt komlóval készül a geuze alapsöre. Régen a komlót elsősorban tartósítószerként használták, azért szárították, és érlelték hosszú ideig, hogy kevésbé legyen keserű. A kész spontán erjedésű alapsört lambicnak nevezzük, hordóban érlelt két-három és egyéves lambic sörök házasításából jön létre végül a geuze, pezsgőspalackba kerül, és ott bent utóerjed. (Brüsszeli pezsgőnek is nevezték évszázadokon át.)  A legjobb geuze-ök akár 10-20 évig is eltarthatók. Készül gyümölcsös ízesítésű formában, ilyenkor a lambicot gyümölcsökkel (egy liter sörhöz 20-40 deka gyümölcsöt is használnak), például cseresznyével (Kriek) vagy málnával (Framboise) erjesztik újra. Nagy gasztronómiai értékű italnak tartják, elsősorban belga konyha kagylóételeihez illik jól.

Ipari méretekben a XIX. század óta főznek lambic és geuze söröket, a modern sörgyárak természetesen újítottak a technológián, már nem a padláson nyitogatják rá az ablakot, és az élesztő ugyan továbbra is a Brettanomyces bruxellensis, de már nem annyira spontán: beoltják a kultúrákkal a jól előkészített gabonalevet. Az érleléshez használt portóis hordókat vásárolnak.

A Boon a nem túl sok dél-nyugat-brüsszeli geuze-előállító egyike, talán a legnépszerűbb.

Már illatban is borszerűen gazdag, kifejezetten savanyú karakterű, citrusos (lime), élénk savú sör, finom, harmonikus keserűséggel a végén. Mindenki nagyon szerette. És mindenkit meglepett, hogy borszerű élményt ad.

Berliner Kindl Weisse (3%)
A Berliner Weisse hagyományos észak-német sör, valószínűleg hamburgi eredetű, de a Franciaországból átmenekült hugenottákat is gyanúsítják föltalálásával; a XVI. század végén tűnt föl először Berlinben, de a XIX. században lett csak igazi Berliner, akkor a német főváros legnépszerűbb itala volt, több mint 700 helyen főzték. 1:3, 1:4 a búza-árpa arány, ugyanúgy felső erjesztésű, mint a lambic, és a németek már régen is a belgáktól honosított brüsszeli élesztővel erjesztették. Emellé még kapott egy kis tejsavas erjedést is (lactobacillust adnak hozzá). A geuze-höz hasolóan pezsgőszerű (palackos utóerjedés), de annál világosabb, és jóval alacsonyabb alkoholtartalmú.

Ma már csak egyetlen berlini sörgyár készít Berliner Weissét, az Oetker tulajdonában lévő Berliner Kindl. A németek (berliniek) szinte kizárólag “betéttel” (”mit schuss”), azaz málnaszörppel, illetve erdei mügéből (Galium odoratum) készült szörppel (Waldmeistersirup) fogyasztják, ohne schuss csak külföldi sörrajongók vagy fogalom nélküli turisták.

Jelentős savú, határozottan (mondhatni: kegyetlenül) savanyú, citromos-grapefruitos karakterű, frissítő sör. Nagyon kevés komlóval készül, keserűség alig érezhető benne. A kóstolókból általában szélsőséges reakciókat vált ki, sokan tartják ihatatlanul savanyúnak, de van széles  rajongótábora is. A mi rendkívül nyitott és szorgalmas tankörünk inkább lelkesedett érte. Kánikulában nem kell jobb.

Gaffel Kölsch (4,3%)
A sörrendszertanban önálló stílus a kölni (kölsch) sör, az Altbierekkel van rokonságban, de az altoknál világosabb, tisztább hagyományos, felső erjesztésű sör. Ez a stílus már közelít a hétköznapi lagersörök ízvilágához, de azoknál sokkal nyersebb, gazdagabb, izgalmasabb. Illata komlós, virágos, fűszeres. Elsőre igen jelentős keserűsége tűnik föl (az IBU skálán 30-40-es), de valószínűleg inkább csak azért, mert az előző tételek jellemzően savanyúak voltak inkább. Több tétel után visszakóstolva éppen az szájba ötlő, hogy mennyire harmonikusan egyensúlyoz a savanyúság és a keserűség benne. Fűszeressége, gazdagsága  csak utána került elő. Legfilozofikusabb kóstolónk három nappal az esemény után, otthon, magában, nyugalomban is megvizsgálta: “tiszta illat és ízek, finom buborék, tartalmas korty, hosszú lecsengés, elegancia.” Többszöri kóstolásra valóban az egyik legharmonikusabb sörnek tűnik, amivel valaha találkoztunk. Semmi sem sok, semmi sem kevés. Finom, sűrű, apró buborékjai szinte pezsgőszerűvé teszik. Az egyik legsikeresebb tétel volt ezen a kóstolón.

Blanche d’Ardenne (4,3%)
Fehér flamand búzasör, elég sok helyen lehet kapni, nagy áruházakban is előfordul. 60-40 a búza-árpa arány, különböző ízesítőanyagokat is tartalmaz. Korianderre, szegfűborsra tippeltünk, illetve a curacao  likőr alapanyaga, a jellegzetes aromájú kis, kesernyés narancs (laraha - vajon létezik magyar neve?) vetődött fel. Frissítő, élénk ital, talán kissé túlaromásított. Nem tűnt különösebben érdekesnek.

Schneider Weisse Unser Original Tap 7 (5,4%)
Búzasörspecialista bajor sörfőzde Kelheimben, 1872 óta üzemel. Ez a söre igen szép, korrekt német búzasör, a szokásosnál sötétebb szín, szegfűszegre emlékeztető fűszeresség, élénk szénsav. Nagyon jól iható, kedves sör, de nagyobb feltűnést ebben a sorban nem keltett.

Scheyern Kloster Weisse Dunkel (5,2%)
Felső erjesztésű bajor kolostori sötét búzasör. Az egyház élelmiszeripari (így sörfőzési vagy borkészítési) tradícióit nem ragoznánk, de azt nem árt tudni, hogy a német (és belga) kolostori sörök nagyon nagy többségéhez hozzá sem érnek már papok, világi söripari cégek vették meg az egyháztól a márkákat, jobb esetben szigorú minőségi felügyelet alatt állnak. A scheyerni sörfőzde mindenképpen jobb eset, kitűnő minőségű söröket gyárt a helyi piacra. Az 1119-es alapítási dátumot sem kell nagyon komolyan venni, bár valóban akkor kezdtek sört főzni kolostorukban a bencések, évszázadokra leálltak, csak a második világháború után indította újra a sörgyártást egy világi cég a kolostor nevével és a szerzetesrend engedélyével. Komplex, izgalmas sör, pörkölési aromák, karamell, számottevő édesség mellett figyelemre méltó savkészlet, hosszú, sok rétegű utóíz.

 

St. Georgen Brau Keller Bier (4,9%)
Az első “lager”, azaz alsó erjesztésű sör a sorban. A sörben alászálló, nehéz élesztőtörzsek maguktól alakulhattak ki már a középkorban, amikor a még hagyományos módon készített söröket félig erjedten hűvös helyeken, például barlangokban tárolták. A hütött erjesztéses technológia természetesen csak a XIX. században alakult ki, de villámgyorsan elterjedt, és meghatározóvá vált a világ sörgyártásában. (Apró nemzeti büszkeség: az osztrák Dreher Antal is elsők között volt az új technológia bevezetésében, kifejlesztésében. 1840-ben Dreher schwechati sörfőzdéje - Kőbányán csak 22 évvel később alapított gyárat - már lagert állított elő.) A buttenheimi (Bajorország) St. Georgen Brau a Kellerbier műfajának meghatározó sörfőzdéje (és a kellerbier.de domain birtokosa). A kis, családi főzdék szűretlen, pasztörizálatlan, csak helyben kapható söreit hívták így, míg rá nem jöttek, hogy ezt is érdemes palackozni, és a technológia (steril palackozás) elég fejlett volt már ahhoz, hogy a szűretlen, kezeletlen formájában messzebbre is eljuttassák.

Aranybarnás színű, egy cseppet édeskés, gazdag ízű sör, biztos, hogy sosem tippelnénk lágernek. Illatban kandiscukor, narancshéj, koriander. Közepes testű, a korty egy kicsit vizesebb, mint szeretnénk. Pörkölési jegyek, utóízben nem határozott keserű és vele egyensúlyozó savanyúság.

Pilsner Urquell (4,4%)
A világ egyik legnépszerűbb alsó erjesztésű stílusának (Pils) névadója. A sörgyár történetét mindenki kiwikipédiázhatja, a lényeg, hogy 1842-ig a csehek piszok rossz sört főztek Pilsenben, ekkor a város polgárai hívtak egy bajor sörfőzőmestert az újonnan épített gyárukba, készítene hűtött technológiával bajoros stílusú, alsó erjesztésű sört nekik. Még egy másik fontos epizód a nagy hagyományú sörgyár történetében: 1999-ben a SABMiller söripari óriás hatalmas mennyiségű pénzzel megtörte a cseh állam ellenállását, és többségi részesedést szerzett az addig nemzeti kincsként őrzött sörgyárban. A privatizációról évekig heves vita folyt. A globális kapitalizmus mocskos keze által a Plzensky Prazdroj egy cégcsoportba került a mi kőbányainkkal (Dreherünkkel), aminek csak örülhetünk, mert igen olcsón és igen sok helyen lehet kapni ezt a kiváló sört.

Tehát ez ismerős tétel, gyakran találkozunk vele, kedveljük lágy struktúráját, határozott keserűségét.

Jever Pils (4,9%)

A német Pils sörök egyik népszerű képviselője. Kemény, határozott, keserű sör, testben vékonyabb, alkoholban erősebb, mint az Urquell, szénsava is több.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (5,1%)
Bambergi füstölt sör: az árpamalátát bükkfa füstjén szárítják. Ezt a sörfőzési technológiát csak Bambergben és környékén használják, rauchbier csak itt van, mindössze nyolc sörfőzde kínálja.

Märzen, azaz márciusi típusú sör: ezt a fogalmat megint történetileg kell tisztázni. Az 1539-es bajor Brauordnung szeptember végétől (Szent Mihály napjától) április végig (Szent György napjáig) engedélyezte a sörfőzést. A szezon végi, márciusi söröket erősebbre főzték (több malátából), mint a normál söröket, hogy jobban eltarthatók legyenek a nyári hónapokra. Az hétköznapi söröknél erősebbre főzött, kicsit sötétebb színű söröket hvják azóta Märzennek.

Brutális kóstolási élmény. Mintha füstölt szalonnát szagolna és inna az ember. Még a ruhája is szagot kap tőle. Füst, füst, füst és füst.

Bármennyire is szórakoztató ital (mert az), nehéz elképzelni, hogy valaki két korsónyit legurítson belőle. Egyszer érdemes kipróbálni, mondom, élmény.

 

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen (5,2%)
Ugyanaz búzában. Kicsit visszafogottabb, kicsit harmonikusabb talán. De igazából: füst, füst, füst és füst.

Newcastle Brown Ale (4,7%)
Az angol ale-ek egyetlen képviselője a sorban, a brown ale műfajának legsikeresebbje és legismertebbje. Jelenleg a Heineken tulajdona a híres észak-kelet-angliai sörfőzde, és már kiköltözött Newcastle-ből, legújabban a North Yorkshire-i Tadcaster városában működik.

Az english brown ale Londonban született a XIX. század végén, a newcastle-i változatot 1927-ben kezdték főzni.

Felső erjesztésű, definció szerint. Karamellás, édeskés, gyümölcsös alaphang, nagyon erősen érezhető kandiscukor (adnak hozzá!), pörkölés ízei, harmonikusan, de mégsem eléggé keserű vég. Szénsava, mint az angoloké általában, szerény, természetes.

Itthon áruházakban is hozzáférhető.

 Duvel (8,5%)
A Duvel Moortgat az egyik legsikeresebb, és dinamikusan fejlődő flamand családi sörfőzde. “Belga arany ale” típusú sörüket rendkívüli ereje (magas alkoholtartalma) miatt ördögnek (Duvel) becézték a helyiek, ebből lett aztán világmárka. A Duvelt eredetileg Győzelmi Ale néven kezdték főzni az első világháború után, igazán sikeres csak az 1960-as, 70-es évektől lett. Akkoriban már teljesen egyeduralkodóvá váltak a lager típusú (alsó erjesztésű) sörök, a Duvel egyfajta ellenhullám éllovasa. Felső erjesztésű, készítéséhez három féle komlót (cseh, bajor és angol), pilzeni malátát, Skóciából hozott élesztőtörzset használnak. Stílusteremtő sör, nagyon sokan utánozzák, a névadásban is.

Illatában a banán és a sárgabarack, ízben is ezek a vezérgyümölcsök. Jelentős fűszeresség, élénk savak. Hosszú, sűrű, de frissítő sör. Kicsit talán édesebb, mint kéne.

Schneider Weisse Unser Aventinus Tap 6 (8,2%)
A már említet bajor búzaspecialista doppelbockja. Újabb fogalom kerül elő tehát: bock sör. Az észak-németországi Einbeck városából származó erős, sötét, sör neve. Manapság jellemzően alsó erjesztésű (lager) sörök a bockok, de eredetileg még hagyományos, felső erjesztésűek voltak. A bajorok nevezték el Bocknak (Einbeck - Einbock - Bock), mivel a XVII. században einbecki sörfőzők érkeztek Bajorországba, hogy megtanítsák végre rendes sört főzni az addig elég gyöngén muzsikáló helyieket.

Első szippantásra áztatott búza jellegzetes illata (higgyék el egy horgásznak!), aztán nyílik: kevés kardamom, kandiscukor, mogyorós csokoládé. Ahogy melegszik egyre izgalmasabb, sokrétűbb. A búzasörök jellemző élénksége, a savanykásság megvan, de a pörkölt kandiscukros édesség zárójelbe teszi, apró buborékjai nagyon élénkek, betöltik a száj felső részét. Idővel odaégetett szamócából készült szénsavas szörpnek tűnik. Alapvetően édes, karamelles ízvilágú, nagytestű, nagyon jó sör. A hosszú utóízben már a kellemes keserűség is jelentkezik.

Kloster Andechser Doppelbock Dunkel (7,1%)
Az andechsi bencés apátság két dologról híres: a kolostor söréről, és hogy az egyik kápolnában van eltemetve Carl Orff, a bajor Kodály. A kolostor manapság igazi szórakoztatóipari központ: sörfőzde, étterem, szálloda, shop, kultúrprogramok, freskódiszkó, minden.

A bencések 1455 óta főznek itt sört, a főzde mai kapacitása körülbelül 115 000 hektoliter évente, hétféle sörből jön össze. A kolostor legjellegzetesebb, legegyénibb söre ez a Doppelbock, miszerint dupla bak. Műfajának jelentős képviselője.

Jellegzetesen sötétvörös, erősen diós, pörkölt gabonás illatú sör. Nagyon jól iható, lágy karakterű, annak ellenére, hogy a közepesnél testesebb. A magas alkohol sem érezhető. Karamell, pörkölési ízek, erős maláta, némi étcsokoládé. Édeskés, de nem zavaróan. Nagyon jó sör.

Trappistes Rochefort 10° (11,4%)
Ezt tényleg a rocheforti trappista szerzetesek főzik, nem pedig egyházi név alá bújt világi sörgyár. Titkos receptúra alapján, a világtól elzárkózva. A sörbevételekből tartják el a kolostort, nem üzleti célból főznek, csak annyit mindig, amennyi a fennmaradáshoz kell, nem növelik a mennyiséget a piaci igények szerint. (Sokkal többet nem is nagyon tudnának főzni, mindössze tizenöten élnek a kolostorban.) Pedig igény volna, mert ez bitang jó sör.

Kalauzunk, Nagymarosy András szerint ez a második legjobb kolostori sörfőzde Belgiumban, igazi világklasszis. Eredetileg böjti italként szolgált, ezt ették a gyakorlatilag állandóan böjtölő, korábban se húst, se sajtot, se halat magukhoz nem vevő szerzetesek. (Manapság már nem ennyire szigorúak a rend böjti előírásai.)

Illatban édes aszalt gyümölcsök fesztiválja, szilva, füge, dió, cseresznye, némi alkohol. Nagy test, nagy szénsav. Édes, szinte szörpös karakter fantasztikus gyümölcsösséggel, karamellel, kandiscukorral. Hosszú, kandiscukros lecsengés. Ízbomba.

(Michael Jackson a rocheforti sörökről.)

Samichlaus (14%)
Osztrákká lett zürichi bajor sör (doppelbock): a svájci Hürlimann sörgyártól vette meg a felső-ausztriai Schloss Eggenberg 1997-ben. (Ez egyáltalán nem ősi sör, a zürichiek 1979-ben kezdték főzni, de a Hürlimann sörgyárat ‘97-ben bezárták.) A világ egyik legerősebb lagersöre, nagyon hosszan, tíz hónapon át erjesztik, természetesen hűtve, így erjed ki ilyen sok alkohol a malátából. Minden évben Mikuláskor készül el, innét a név.

Szinte fekete, de nem schwarzbier. Karamell- és pörköltmaláta-hangsúlyos illatban. Ízben szintén, édes, szörpös karakter, étcsokoládés, határozott keserűsége is van, de az édessel nem bírja a versenyt. A trappistánál egyszerűbb, egysíkúbb (gyümölcsök hiánya), de tulajdonképpen komplex sör. A magas alkohol nem lóg ki, nem feltűnő.

(Michael Jackson a Samichlausról.)

Címkék: sör német belga ale schneider lambic pils boon doppelbock duvel samichlaus newcastle brown ale geuze berliner weisse gaffel kölsch pilsener urquell

38 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr412077566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hosszúlépés, a VB itala 2010.06.15. 23:27:14

Egy rész bor, két rész szóda. Nincs ennél üdítőbb ital a nyári melegben, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a focimeccsek közben ezt szürcsölgessük (ez ihlette Hillaby kartács ezen művét is). A VB fröccs nélül is szenzációs dolog. Azon f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoomB 2010.06.15. 08:12:46

Ha mégis elsősorban bor-, és nem sörblogon vagyunk, akkor itt egy igazi különlegesség:

www.sheltonbrothers.com/beers/beerProfile.asp?BeerID=48

A brüsszeli Cantillon nevű, úgyszintén kisméretű Geuze sörfőzde bordeaux-i szőlővel érlelt söre, valami fenomenális ízű - nehéz eldönteni hogy Geuze sör vagy vörösbor, az eleje savanyú Geuze, a vége kimondottan vörösboros.

Annak aki Brüsszelben jár, ajánlom meglátogatni a sörfőzdét is, ahol száz éve ugyanolyan természetes erjesztéssel és eljárással készítik a söröket.
Érdekes volt pl. látni, mennyire "bio" a felfogás - a rovartalanítást pl. azzal érik el, hogy mindenütt meghagyják a pókhálókat :)

loading 2010.06.15. 09:10:23

A bambergi füstölt sört kóstoltam. Élménynek élmény volt, de nem pozitív. A füstölt sonkát szeretem sörrel, de a füstölt sonka ízű sört nem. De biztos sokaknak ízlik, mert még főzik.
A nevezett kölsch is jó. Csak a 2 dl-s általános kiszolgálási egységet (pohár) tudnám feledni: sokszor kell utánrendelni... :)

Sárfehér 2010.06.15. 10:17:44

A németek általában meglehetős malíciával emlegetik a kölschöket. Úgy tartják, hogy két "iható" található köztük, a Mühlen és a Reissdorf. A kölniek, persze, mást mondanak. A Gaffel, amikor arrafelé dolgoztam, sajnos, kimaradt.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.15. 11:18:02

A belga apátsági sörök nagyon tudnak valamit, ez tény. Nekem a kétdecis kiszerelés pont jó, egy 6-8 fokos, édeskés sör nem úgy csúszik, mint egy Pils.

Ted Striker 2010.06.15. 11:32:51

@loading: Ellenvélemény a bambergi füstös sörről, szerintem kiváló!

Belgákból nem értem miért nem lehet a kicsit kommerszebb, itthon is elérhetőeket megemlíteni:
Kwak, Delirium, Grimbergen, Chimay, Westmale;
Könnyebbek közül: Floris Appel, Faro, Palm; de az igazi nyári sör a Hoegaarden!

Duvel, Jupiler, Stella az ottani Borsodi - sohanem értettem a düvel "sztárolását"...

Ted Striker 2010.06.15. 11:45:11

@Ted Striker: Ja és persze a Leffe-ket kifelejtettem, abból is elsősorban a 9fok (kék fóliás) és a a Vielle Cuvee(rózsaszín fóliás)

Ted Striker 2010.06.15. 11:46:37

@Ted Striker: na csak sikerült pár nevet elírnom :-) helyesen

Floris Apple
Leffe Vieille Cuvee

nikkel 2010.06.15. 11:54:15

A szerzők nagyon szerethetik a savnya búzasöröket. Számomra ezektől még az USA Budweiser is ihatóbb, és stílusban az India pale ale-t kedvelem, dehát ízlések és pofonok ...

zsuzska60 2010.06.15. 11:54:33

Düsseldorfban csak altot ittam, Kölnben meg kölschöt. Mindegyik ott ízlett a legjobban.

Friedmann Juci 2010.06.15. 11:56:50

már pont akartam kérdezni, hogy meg fognak e jelenni itt a nők..

ujpistolpete 2010.06.15. 12:25:16

Akit erdekel, itt egy cikkem, ami a Gustoban jelent meg 2 eve a belga, foleg a Lambic-Geuze sorokrol.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.15. 13:07:11

ajjaj!

nem sikerült az összes sörfajtát lefedni...Már persze ha azt valaha le is lehet...
De igen fontos tételek kimaradtak:
-IPA(india pale ale)
-stout, inperial stout
-porter, imperial porter
-barleywine(árpabor)
-bitter
-angol ale
-pezsgősör
-fűszerezett erős belga ale
és a többi és a többi
ha kell, tudok segíteni....
kijön belőlük még egy cikk;-)

loading 2010.06.15. 13:19:19

@zsuzska60: ez igaz. viszont én leszek türelmetlen, ha ritkán jár arra pencér :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.15. 14:44:47

a füstölthöz: érdemes többször rápróbálni, elsőre engem sem győzött meg. hűtve csak a füstöltség marad, pedig alatta van egy jól kimunkált sör, mint vivőanyag :)

2010.06.15. 16:09:12

en sorivasban total hulye vagyok, (biztos ezert is) a carlsberget nagyon szeretem. biztos kommersz meg minden de jo...

Amenophis 2010.06.15. 16:53:42

Örülök az ilyen írásoknak, lehetne sokkal több is a molnáranikósok helyett.
Mindig ilyenkor döbben rá az ember, hogy hazánkon kívül mennyi mindennek van kifejezett kultúrája. Jómagam a skót whiskyfajtákat kóstolgatom (nem a kommersz Ballantines és Johnny, hanem a ritkaságokat). Egyszer majd veszek egy üveg jó érett Lagavulint is, ha nem sajnálom rá a többszáz € kiadást. :)

Morzsi36 2010.06.15. 17:08:38

Nekem sörben csak a főképpen maláta+komló+víz+élesztő alapanyagú iható, abból is a világos. Abban pedig, ha a Pilsner belefér a sztenderbe, akkor külföldiben a Grolsch (sajnos nem forgalmazzák Mo.-n), magyarban a Soproni 1895.

aliendriver 2010.06.15. 17:25:20

Emberek..aki Del-Afrikaban jar, az horpintsen fel egy Savannat..a legjobb cider amit valaha ittam. Itthon nem kaphato, de Nemeto.-n keresztul rendelheto. Az egyik dolog ami hianyzik onnan miota hazajottem :D:D

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.06.15. 18:17:31

A newcastle brown ale egy borzasztó sör. Ha valaki angol ale-t akar, mást válasszon. soromok.blog.hu

A többi között több kedvencem is meghúzódik, lásd a 10-es rochefort. Vagy nem felsőerjesztésűek között a Jever.

The Welsh 2010.06.15. 18:31:00

balafánt,

így van, ihatatlan, állítólag régen egész más volt. Nekem régi bajom, hogy jó angol söröket itthon nem lehet kapni, és ezen csak enyhén segít, hogy a Caledonia kínál skót söröket(Belhaven sörgyár), pedig azok nagyrészt jók.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.06.15. 19:37:48

Igazából saját kritikám is, hogy nem találtam még igazán jó angol ale-t. VAnnak persze, afféle divatos darabok, amik élvezhetőek és csapoltan is kaphatóak itthon, de mégis inkább valami mélyebbre vágyom:)

Artie 2010.06.15. 20:00:14

Ja, annyira olcsón lehet kapni Magyarországon a Pilsnert, hogy itthon 300 forint a 0,5-ös dobozos, Ausztriában 0,79 EUR.

A háromnegyede, csak hogy ne nagyon kelljen senkinek számolgatni.

Oka: ismeretlen.

Artie 2010.06.15. 20:01:08

@Amenophis: Azért nagy duzzogva a kék Johnny már ihatónak számít...;)

adrian.UH 2010.06.15. 22:48:27

A buttenheimi St.Georgen sörfőzdében jártam néhányszor. Nagyon helyes kis sörfőzde. Erlangenbe jártam egyetemre és Buttenheimból hoztuk az utánpótlást. A bambergi Schlenkerla szerintem ihatatlan, odakint sem szeretik túl sokan. A Kellerbier viszont valami fenomenális. Azon a környéken emlékeim szerint szinte mindegyik főzde készített olyat. Kevésbé szénsavas, nagyon ízes és elég ütős sörike. :)

aquarius71 · www.finewines.hu 2010.06.15. 23:06:24

tudja valaki h itthon vhol be lehet-ée szerezni a Gaffelt?

köszi a választ..

Eki 2010.06.15. 23:39:28

@Ted Striker: Azért a Duvel szerintem nem ugyanaz a kategória mint a Jupiler meg a Maes. Viszont én sokkal jobban kedvelem a Chimayt. Primus se rossz. Amitől viszont kivagyok az a Kwak. Azt hogy lehet szeretni?? :P

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.06.16. 01:28:53

@Eki: a chimay mindent visz :o)
a szerző vlsz még nem járt belga sörtúrán, de ami késik...
a kwak tényleg tragédia, de az is lecsúsz :o)

a bambergi füstölt olyan tömény, hogy csak egy rágás választja el a szilárd tápláléktól.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.16. 09:11:58

@aquarius71: elméletileg jövő hét elején jön szállítmány. ember tervez
A Schlenkerla pedig igenis jó :) csak tessék neki második esélyt adni

JanDítě 2010.06.16. 10:08:39

@Artie:
pont ezen gondolkodtam én is.
Pesten ha egy üveg Pilsnert akarok inni 4 kiló minimum,Csehországban ahol jelenleg élek 27 kc-tól kapható olyan helyen ahol mindenki elismerően csettint a nyelvével.
én sem értem:)

Kénporos 2010.06.17. 11:13:52

Egyszer egy üveg füstölt Bambergihez volt szerencsén. Finoman szólva borzalmas.

Ted Striker 2010.06.17. 16:34:33

@Eki: Én ugyan a bel...izé, a vallon, flamand, és brüsszeli sörök nagy barátja vagyok, mégis az überkedvencem egy kanadai (!) sör - amit belga módra készítenek :-)

en.wikipedia.org/wiki/La_Fin_du_Monde_%28beer%29

Severus 2010.06.20. 20:30:09

Hűű, pár hete vettem Berliner Kindl Weisset és először azt hittem, romlott (még fel is habzott). De a második üveg is ugyanolyannak bizonyul, meg nem is poshadt volt, úgyhogy elkönyveltem, hogy ez ilyen és nem szeretem. Azaz fogalmatlan turista voltam. :) Na, holnap majd megpróbálom megint, magam elé idézve a belga palackban érlelt mintát, amit meg nagyon csípek. Hátha így sikerül értékelni. De rákészülés nélkül, hagyományos búzasört várva sokkolóan savanyú volt. Ilyet nem nagyon ittam. Az utóbbi időben egy sarabig ír sörökön edződtem (Murphy's, Beamish), azok után szokni kellett a kontinentális stílt...

Gérard Duchemin 2010.07.12. 09:21:11

Szinte fekete, de nem schwarzbier. (írod a samichlaus-ról. Naná hogy nem schwarzbier, az egy teljesen más fajta.
süti beállítások módosítása