Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egyensúlyban

Királyudvar évjáratbemutató

2010.06.18. 08:03 - octopus&palack

Királyudvar évjáratbemutatón jártunk Octopus kollégával tegnap este. Anthony Hwangtól hallhattunk a birtok céljairól, a folyamatban lévő biodinamikus átállás tapasztalatairól és az új évjárat borairól. Természetesen meg is kóstolhattuk őket néhány régebbi társaságában mindkettőnk nagy örömére. Én inkább futó benyomásokat rögzítettem, Octopus bővebben és a szó mindkét értelme szerint is pontosabban jegyzetelt. Udvariatlanul kezdem én, majd következnek szerzőtársam plasztikus leírásai.

Két Sec-et kaptunk először a poharunkba. A 2009-es közepesen intenzív, friss, körtés, virágos, egy kicsit citrusos illatú. Nagyon lendületes, és kiváló egyensúlyban van. Hiába fiatalabb, rétegzettebbnek tűnik a 2008-asnál. Cseresebb is valamivel, erről érdekes módon a hárslevelű tehet, ami ebben az évjáratban vastagabb héjú volt. A 2008-as orrban visszafogottabb, ha beindul, akkor pedig édesebb és nem meglepő módon érettebb karakterű. Finom, fűszeres almára lehet asszociálni - kóstolva is. Hiába több benne a cukor, a savak játszva repítik ezt a bort is. Szárazabbak, pengébbek ezek a Sec-ek, mint a korábbiak, jobban kedvemre is valóak. Akárcsak a 2009-es Demi Sec, pedig ő egy abszolút nehéz, trenden kívüli kategóriában indul a maga 21 gramm cukrával. Illata friss, kedves, megint virágos-almás. A korty játékos, könnyed, a cukor egyáltalán nem nehezít rajta, a 7 gramm gyönyörű savval pedig szemtelenül elegáns vibrálást csapnak. Anthony Hwang szerint Tokaj minden szépségét megmutatja ez a bor.

Érdekes, hogy illatra a Lapis Furmint 2009 nem tűnik sokkal édesebbnek az eddigieknél, pedig itt már 64 gramm maradékcukornál járunk.Talán a mélyebb tónusok árulkodóak csak, főleg, ha segít a papír az analitikával. Kóstolva elképesztően friss, gyümölcsös és könnyed, miközben tartalmas, szerkezetben és egyensúlyban itt sincs hiba. A Lapis Hárslevelű 2009 viszont nekem már illatban is kilógott a sorból. Rusztikusabb, darabosabb, nincs meg benne az a csillogó tisztaság, mint a többiekben. Kóstolva is nehézkesebb, sokkal édesebbnek hat, mint a véletlenül, de csontra azonos analitikájú (alkohol, sav és cukor tekintetében) furmint. Az Ilona Cuvée 2008 lehetne akár aszú is, de persze nem az. Az este során folyamatosan emeltük a tétet, elképesztő, hogy ez a bor is milyen beltartalom mellett tud könnyed és jól iható lenni. Krémes, mély, mézes, aszalt gyümölcsorgia illatban, nagyon élénk savérzet mellett krémes, gyümölcsös édesség szájban. Nem sok olyat kóstoltam, de mint egy remek, friss aszú. Rengeteg izgalom, talán egy kicsit a tökéletes egyensúly rovására is.

A 2006-os 6 puttonyos Birtok Aszú intenzív, mély, nem elsősorban gyümölcsös, inkább fűszeres, friss gombás, gyantás illattal mutatkozik be. Nagyon élénk, de annál csodálatosabb savai néha még felül is tudják licitálni a sűrű, hatalmas testet. Nehézkességnek azonban nyoma sincs, inkább komplexitást, mint súlyt érzünk. No, meg végtelen, nagyon intenzív és finom utóízt. A Lapis Aszú 6 puttonyos 2006 most egy kicsit zárkózottabb formáját mutatta, persze viszonylag és ebben a sorban. Illatban kevésbé tűnt komplexnek, mint a birtok aszú: az itt is domináló mély, tiszta gombásság mellett a jobban megszokott aszalt gyümölcsök kerültek elő. Nagyon magas, szinte pergő savszerkezetének köszönhetően a krémes test mögül a sós mineralitás is fel tud bukkani. Nagyon fiatal még. Sokkal érettebb képet mutat a Lapis Aszú 6 puttonyos 2003. Szokatlan, egyedi llatában a gombásság mellett napégette széna dominál. Tökéletes egyensúlyban van, mély és rétegzett, ízgazdag és elegáns.

[palack]

Sec 2009
Még fejletlen, közepesen intenzív illat, kristálytiszta, üde szőlős-virágos-citrusos, maszkírozatlan szépség, csak a szőlőből dolgozik. Neutrálisabb világ. Szájban telt, enyhén olajos konzisztencia élénk savakkal ellensúlyozva, nem is árt az a kis
maradékcukor. Direktségtől mentes, citrusos íz, enyhe cserességgel kísérve, szép lecsengés. Tisztaságra és jó savakra épül. Remek. 7 pont.

Sec 2008
Elsőre visszafogott illata szellőzve kinyílik: kezdődő érettség, trademark fahéjas alma a rétesből, virágok, finom "gyümölcsédesség", közepes koncentráció. Testes, mégis könnyed, élénkebb savainak hála szárazabb érzet, cseres érintés, savak vezette szép utóíz. Tisztaság megintcsak. 7 pont.

Demi Sec 2009
Ropogós, tiszta, elegáns illata mentes bármiféle hivalkodástól, az évjáratazonos Sec-től talán csak némi édes felhang különbözteti meg, szőlős-citrusos ismét. Az édesség itt már egyértelmű szájban, selymes és simogató, tökéletesen arányos test. Leheletnyi fanyarság, mesés elegancia, kifinomultságban ettől sokkal fentebb már aligha lehet menni. A maga nemében tökéletes. 7-8 pont.

Lapis Furmint 2009
Változás az illatban, a metsző tisztaság után megjelenik a késői szüret édesebb, koncentráltabb jegyekkel, a citrusosság mellett csipet karamell. Tömör, kerek teste olajos, ugyanakkor friss és jó savú, fiatalos, ízében alma és citrusok. 7 pont.

Lapis Hárslevelű 2009
Édes, aromás illatában botrytisz, enyhe erjedt jelleg, kevésbé fókuszált. Szájban ugyanakkor mélyebb, intenzívebb íz, lágyabb savak, az eddigi talán legjobb utóíz. Halvány tramini hangulat mind aromatikusan, mind szerkezetileg, de talán kissé még rendezetlen. 6 pont.

Ilona 2008
Színben aranyra váltunk, illatban azonban még nagyobb az ugrás. Pazar gyümölcsáradat komoly koncentrációban, édes egzotikusok, maracuja, ananász mézbe mártva, sárgabarack, birs, citrusos frissesség. Szájban elképesztő ízgazdagság, rengeteg gyümölccsel az illatból, élénk savakkal, vibrál, szinte robban a szájban. Utóíze is szép, bár az íz intenzitását nem képes fenntartani. 8 pont teteje. Remekmű.

Birtok Aszú 2006
Áradó illata fenyőgyantával nyit (tetszik), később ez szelídül. Egészen más világ, aszús jellege mellett is valahogy borosabb, borszerűbb (értsd: szárazborosabb). Méhviasz, kandírozott citromhéj, édesfűszerek, csipetnyi füst, aszalt gyümölcsök és villanásnyi kapor. Szájban döbbenetes sűrűség, aszalt gyümölcsök, élénk, de arányos savakkal. Elképesztő utóíz, erre vártam, az este legjobbja e téren: az aszalt sárgabarack intenzív és nem enyhül. 9 pont.

Lapis Aszú 2006
Már egy kis érettséget mutat orrban, vagy csak az aszaltak keltik ezt a hatást. Mellettük füge, zöld dió, akácméz, viasz, dohány, gazdag és koncentrált, de mégis van benne egyfajta visszafogottság. Hihetetlenül olajos, de így is meglehetősen élénk savakkal bír, aszalt kajszi és dohány a kortyban, és utána is. Számomra nem sikerült a birtokbort felülmúlnia, de hosszútávon még megteheti. 8 pont.

Lapis Aszú 2003
Maximális intenzitással árad érett illata, mely szinte nem is aszús, inkább pinot noir-okat idézően avaros-gombás, földes, aszalt gyümölcsök talán csak a háttérben, fenyő is akad. Gazdag, elegáns, borszerű. Az aszúk közt a legszebb egyensúlyt nyújtja szájban, tökéletesen kerek, szinte fel sem tűnik tekintélyes súlya. Karamell, aszaltak, érintésnyi kapor, gomba. Csodás. 9 pont.

[Octopus]

Hogy még teljesebb legyen a kép, olvassák el Albert Gazda beszámolóját is.

Címkék: 2006 kóstolás 2003 fehér tokaj furmint hárslevelű királyudvar 2008 2009

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr852090060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.18. 08:59:15

Nagyon szép sor! Írigykedve olvastam. :)
A post egésze tetszett, de Octopusnak külön gratulálok a rövid benyomások alapján kreált mégis alapos jegyzetekhez! Tudom, hogy ez nem egyszerű feladat!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.18. 09:13:00

Nem volt időm elmenni sajnos, pedig ez évente a kötelező program!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.18. 09:45:39

Így is 3 perc, de azért gratulálok!
Mondjuk itt több a komment :)

@drbarta: szerintem Octopus lassan és alaposan kóstol (vissza), nem voltak azok a benyomások olyan rövidek...
de mindenképpen gratulálok a leírásokhoz!

@akov: Igen, épp ez fogalmazódott meg bennem is! Ez az egyik kötelező program minden évben, ráadásul az édes borokkal világszínvonalon is a legkiemelkedőbbek közé tartozó borokat kóstolhatott a kisközönség. Kicsit bűntudatom is van, hogy nem próbáltam keményebben rábeszélni az ingadozókat...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.06.18. 11:35:01

Hasonlóképp éltem meg én is a borokat. Bár én ehhez a 3-as Lapishoz azt hiszem, nem nőttem még föl eléggé. A 3 aszú közt az csúszott a legkevésbé. Nagyon szép és különleges tétel, de nehezen birkóztam meg nagyságával, töménységével, a 6-os aszúk könnyedsége után/közepette.
Remek sor volt (tancolomedve.hu/kostolas/259-kiralyudvar-evjaratbemutato-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.18. 12:16:34

egész komoly olvasótalálkozó volt tegnap ezek szerint...:-)
nekem a DemiSec, az Ilona és a Birtokaszú teszett legjobabn talán...
de világklasszis sor volt, nem nagyon van pince aki ilyet tudna villantani!
a Királyudvar teljes szépségében ragyogott! :-)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.19. 20:55:31

@drbarta: De ez kizárólag annak tudható be, hogy nem olyan fejlett az emésztőrendszere, mint a madaraknak, így nem tud nyelés közben hosszasan analizálni :)

Én például ideális fesztiválkóstoló vagyok, akár több borász terméke is egyszerre a begyemben lehet, miközben már kikérem a következő félóra mintáit. Kedvenc kóstolópartnerem értelemszerűen a zsiráf a hosszú nyaka miatt, bár el kell, hogy ismerem, hogy a polip 8 karja is széles spektrumú visszatekintést enged az összehasonító kóstolás terén...

Egyszóval nagy az isten állatkertje, no.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.19. 21:01:30

A világ második legjobb dolga a gőzfürdő után a 7x7!
süti beállítások módosítása